Työvoimakuuttien tehtäväkuvaukset

Desuconissa vapaaehtoiset eli tuttavallisemmin kuutit tekevät tapahtumassa melkein kaiken, ohjelmasta moninaisiin työtehtäviin. Jotta tehtäviin hakeminen olisi helpompaa, kirjoitimme auki kuvaukset tehtävistä, joista Desuconissa saattaa itsensä löytää.

Alta löydät kuvaukset kaikista niistä tehtävistä, joihin avoimessa työvoimahaussa voi hakea. Pieni osa Desuconin työvoiman tehtävistä on sellaisia, joissa on jo valmis tiimi, eikä niihin tällä hetkellä haeta uusia tekijöitä. Lisäksi osan Desuconin aktiviteeteista tuottavat ulkopuoliset sidosryhmät, jotka huolehtivat itse myös tarvitsemastaan työvoimasta.

Työvoimaksi haetaan Kompassin kautta.

Autonkuljettaja

Kuljettajat kuskaavat kunniavieraita conin ajan. Riippuen vieraiden aikatauluista vuoroja voi olla jaossa myös conin aukioloaikojen ulkopuolelle torstaista maanantaihin. Vuoroon voi myös kuulua vuokra-auton nouto ja palautus.

Ajokokemusta minibussilla tai vastaavalla isolla autolla tarvitaan. Kuljettajan ei tarvitse taitaa japania, vaan mukana on aina joku tulkeista.

Cosplay

Cosplaykuuttien tehtävänä on auttaa cosplaykisojen järjestelyissä. Kuutit jaetaan eri työtehtäviin preferenssien ja osaamisen mukaan: kellottaja aikatauluttaa tuomarointeja. kisakuutti varmistaa hänen vastuullaan olevien kisaajien pysymisen aikataulussa ja tarkistaa heillä olevan kaikki hyvin kisapäivän aikana, lavakuutti hoitaa kilpailijoiden lavasteet lavalle ja pois ja yleiscosplaykuutti hoitaa juoksevia asioita kilpailuihin liittyen.

Cosplaykuutiksi haluavalla olisi hyvä olla jonkinlainen käsitys ja kokemus cosplayharrastamisesta ja backstage-kokemusta esimerkiksi jonkinlaisen teatteriproduktion, muotinäytöksen tai cosplaykilpailuun osallistumisen kautta. 

Cosplaykisat ovat conilauantaina, joten tehtävätkin keskittyvät sille päivälle, mutta joitain pieniä työtehtäviä on mahdollisuuksien mukaan jaettu myös perjantaille ja sunnuntaille.

Koska cosplaykuuttien työtehtävät ovat sen verran erilaiset muihin conin kuuttien tehtäviin verrattuna, järjestää cosplayvastaava ja cosplay-ylikuutti tehtävään valituille kuuteille infokokouksen ennen tapahtumaa, jossa käydään vielä tarkemmin läpi cosplaybackstagen toimintaa - cosplaybackstage on kuin hyvin rasvattu koneisto, jossa ennakkoon laadituilla aikatauluilla ja yhteistyöllä on iso merkitys kilpailujen onnistuneeseen toteutumiseen.

Green room

Green room, tai tuttavallisemmin greeni, on Desuconin kuuttien taukotila, ja siellä työskentelevät kuutit varmistavat, että jokainen saa riittävästi syötävää ja juotavaa koko viikonlopun ajan.

Greenin kuutit pääsevät leipomaan erilaisia leivoksia ja valmistelemaan jo monelle tutuksi tulleiden onigirimukien täytteitä - kahvinkeittoa unohtamatta. Pelkkää ruoanvalmistusta greenissä kuutteilu ei kuitenkaan ole, sillä tehtävänä on myös ylläpitää taukotilan siisteyttä ja auttaa tarvittaessa greenissä vierailevia kuutteja.

Aiempi kokemus esimerkiksi kahvilassa tai ravintolassa työskentelystä auttaa green roomissa työskentelyä, mutta tärkeintä on reipas ja oma-aloitteinen ote työhön. Greeni ei sulkeudu yön ajaksi, joten homma sopii myös yötyöstä pitäville!

Häirintäyhdyshenkilö

Häirintäyhdyshenkilöt tai tuttavallisemmin häryt tarjoavat tapahtumassa keskusteluapua ja neuvoja tilanteissa, joissa henkilö kokee tulleensa häirityksi tai kohdanneensa epäasiallista käytöstä.

Häirintäyhdyshenkilöt eivät suoranaisesti ratkaise tilanteita tai toimi erotuomareina vaan tukevat häirintää kokenutta henkilöä. Tehtävään katsotaankin eduksi rauhallisuus, luotettavuus ja kyky itsenäiseen työskentelyyn. Käydyt keskustelut henkilöiden kanssa ovat luottamuksellisia ja tehtävään suositellaan käymään häirintäyhdyshenkilökoulutus ennen tapahtumaa, joskin myös muu vastaava koulutus tai kokemus lasketaan eduksi.

Työtehtävät härykuuteilla ajoittuvat koko tapahtuman ajalle yhdenvertaisuusvastaavan tukemana.

Iltabileet

Bilekuutit pitävät huolta desuconin iltabileiden toiminnasta ja auttavat niiden kasaamisessa ja purussa. Iltabileissä on useita eri työrooleja kuten esimerkiksi narikka, info, vesipistetiimi, tekniikkatiimi ja stagetiimi. Bileitä ennen bilekuutit auttavat biletilan koristelussa ja tekniikan ja muun tarvittavan kaluston kasaamisessa ja roudaamisessa.

Bilekuuttina pärjää hyvin, jos on aiemmin ollut järjestämässä tapahtumia tai festareita, tai jos omaa erityistä teknistä osaamista esimerkiksi AV- ja lavatekniikasta. Kuitenkin myös ihan pelkkä innostus koristeluun ja ihmisten auttamiseen riittää.

Bilekuutin työaika sijoittuu pääosin tapahtuman lauantaipäivälle kasaamisen ja lauantaiyölle bileiden pyörittämisen osalta. Lauantaipäivän kasauksen jälkeen on yleensä taukoa ennen bileiden varsinaista alkua. Työtehtäviä saattaa olla jo myös perjantai-iltana.

Bilekuutilta toivotaan jaksamista myöhäiseen yöhön ja oma-aloitteisuutta kommunikaation puolesta, jotta info kulkee ongelmatilanteiden sattuessa bileissä.

Info

Infokuutit työskentelevät Desuconin keskellä infossa ja auttavat kävijöitä ja kuutteja (niin työvoimaa kuin ohjelmanpitäjiä) kaikissa Desuconiin liittyvissä kysymyksissä ja pienemmissä ongelmatilanteissa.

Infokuuteilta edellytetään ongelmanratkaisutaitoja, asiakaspalveluintoa ja kykyä tehdä itsenäisiä päätöksiä, jos tilanne niin vaatii. Koska infon tuki vaikuttaa monen conikokemukseen, infokuuteilta toivotaan joko pitkäaikaista kävijäkokemusta Desuconeissa (ja muissa tapahtumissa), kokemusta tapahtumien muissa työpisteissä työskentelystä, tai vastaavanlaista kokemusta työelämässä.

Infokuuttien tiimi työskentelee tiiviisti infovastaavan kanssa, eikä kukaan jää koskaan infossa yksin!

Järjestyksenvalvoja

Desuconin järjestyksenvalvojina toimivien kuuttien - joista käytetään kollektiivisesti myös nimitystä Desurity - vastuulla on kävijöiden turvallisuuden valvominen, järjestyksen ylläpitäminen, rannekkeiden ja proppien tarkastus sekä asiakaspalvelu conipaikalla.

Järjestyksenvalvojilta edellyttää asiakaspalveluasenteen lisäksi voimassa olevaa JV-korttia, ja sen suorittamisesta sekä aiemmasta järjestyksenvalvontatyöstä saatua ymmärrystä ja kokemusta järjestyksen suojaamisesta ja turvallisuuteen vaikuttavien tekijöiden huomioimisesta yleisötapahtumissa.

Desucon järjestää silloin tällöin joko itse tai yhteistyössä muiden tapahtumien kanssa kursseja järjestyksenvalvonnasta kiinnostuneille, joilla ei vielä ole JV-korttia. Näihin kursseihin järjestetään erillinen haku.

Kahvila

Kahvilakuutit, el tuttavallisemmin meidot ja butlerit, työskentelevät tapahtuman meidokahvilassa. Meidokahvila on japanilainen kahvilakonsepti, jossa tarjoilijat pukeutuvat palvelijoiden asuihin ja kohtelevat asiakkaitaan kuin isäntäväkeä.

Meidojen ja butlereiden tehtävä on luoda kävijöille miellyttävä kahvilakokemus conikiireen keskellä. Tehtävään kuuluu asiakkaiden vastaanottamista, tilausten pöytiintarjoilua sekä seurustelua asiakkaiden kanssa. Kahvilan työntekijöiltä edellytetään asiakaspalvelutaitoa ja tarkkuutta tuotteiden kanssa. Aiempi kokemus asiakaspalvelusta katsotaan eduksi.

Jokaisen tapahtuman kahvilassa on oma teema, joka usein näkyy mm. koristeissa sekä kahvilan työntekijöiden asuissa. Meidoilta ja butlereilta toivotaankin myös valmiutta heittäytyä teemaan mukaan ja eläytyä asiakaspalvelutilanteisiin.

Meidot ja butlerit saavat kattavan koulutuksen kahvilassa työskentelyyn ennen tapahtumaa. Koulutuksen voi käydä läpi myös tallenteelta itsenäisesti. Kahvilan työntekijä voi valita, haluaako hän pukeutua meidon vai butlerin asuun.

Meidojen ja butlereiden työvuorot sijoittuvat tapahtuman ajalle, mutta tehtävä vaatii myös ennakkovalmisteluja: koulutus, asun somistaminen teemaan sopivaksi, profiilikuvan ottaminen sekä esittelytekstin kirjoittaminen Desuconin verkkosivuille. Apua ja vinkkejä kaikkeen tähän saa kahvilavastaavalta sekä muilta meidoilta ja butlereilta.

Majoitus

Majoituskuutit työskentelevät Desuconin lattiamajoituspaikoissa, jotka yleensä sijaitsevat 2–3 kilometrin päässä Sibeliustalolta. Majoituspaikat ovat kiinni lauantai- ja sunnuntaipäivisin, joten työvuorot painottuvat iltoihin, öihin ja aikaisiin aamuihin.

Majoituskuutit ottavat majoittujat vastaan, opastavat heitä majoitustiloissa ja valvovat, että tilat pysyvät rauhallisina. Asiakaspalveluhenkisyyden lisäksi tarvitaan myös siivoustaitoja, sillä majoituskuutit vastaavat myös majoitustilojen siisteydestä.

Silloin kun tapahtumassa on conibussi, muutamat majoituskuutit hoitavat myös ns. bussihostin tehtäviä. Bussihosti opastaa kävijöitä bussin käytössä ja valvoo, etteivät ulkopuoliset käytä bussia.

Myynti

Myyntikuutit työskentelevät Desuconin oheistuotemyynnissä ja lipunlunastuspisteillä. Työtehtäviin kuuluu kävijöiden toivottaminen tervetulleeksi tapahtumaan, lippujen vaihtaminen rannekkeisiin ja Desuconin omien oheistuotteiden myyminen.

Myyntikuutit työskentelevät myös tapahtuman iltabileiden lipunlunastuksessa, joten tarjolla on myös myöhäisillan vuoroja. Muutoin työvuorot sijoittuvat päiväsaikaan koko tapahtuman ajalle. Suurin tarve myyntikuuteille on perjantaina, jolloin koko myyntitiimi on työllistetty.

Myyntikuutilta toivotaan aiempaa asiakaspalvelukokemusta, myynti-intoa ja tarkkuutta rahankäsittelyssä!

Narikka

Narikkakuutin tehtävät sijoittuvat Sibeliustalon narikkaan sekä myös talvisin erilliseen takkinarikkaan. Narikkakuutti toimii työnkuvassaan asiakaspalvelijana, joka vie ihmisten tiskille tuomat tavarat narikan naulakoiden syövereihin turvaan ja antaa niitä narikkalappua vastaan pyydettäessä myös takaisin.

Narikassa työskennellessä ei tarvita aiempaa työkokemusta, vaan narikkakuuttina pärjää mainiosti reippaalla ja oma-aloitteisella asiakaspalveluasenteella. Narikkakuutti toimii osana narikkatiimiä, jota ohjeistaa ja ohjaa vuorovastuullinen, kokeneempi kuutti.

Narikkakuutin työvuorot sijoittuvat conin aukioloaikoihin, eli osa työvuoroista on myös ilta- ja yöaikaan tapahtuvia, vaikka suurin osa tehtävistä työtunneista painottuu päiväsaikojen ruuhkaisimmille tunneille.

Työtehtävässä saattaa joutua myös kantamaan raskaampia laukkuja sekä muita painavia tavaroita, sekä tämän lisäksi kävelyä narikassa tulee kohtalaisen paljon työvuorojen kiireisimpinä aikoina.

Siivous

Siivouskuutit huolehtivat nimensä mukaisesti tapahtuman tilojen yleisestä siisteydestä, sekä toimivat myös tapahtuman vesipisteiden huoltojoukkoina. Työtehtäviin saattaa kuulua viikonlopun aikana myös tarvittaessa muiden alueiden pienimuotoista avustusta, mikäli ylimääräisiä käsipareja tarvitaan kiireellisesti jossain.

Siivoustiimissä työskennellään joko osana roskis- tai vesitiimiä. Työnkuvat poikkeavat toisistaan siten, että roskistiimin kuutit kiertelevät tapahtumaa aktiivisesti huolehtien roskisten tyhjentelystä, irtoroskien keräilystä ja esimerkiksi vessatilojen siisteydestä, kun puolestaan vesitiimin kuutit kuljettavat mukanaan tapahtumassa vesikärryjä huolehtien vesipisteiden tarpeenmukaisesta täyttelystä ja jäiden lisäämisestä.

Aiempaa kokemusta siivoustyöstä ei vaadita tehtävissä - sen sijaan asiakaspalveluhenkisyys, oma-aloitteisuus ja reipas työote on eduksi. Työtehtävissä on myös odotettavissa paljon liikkumista ympäri Sibeliustaloa, joten työvuorojen aikana kävelyä kertyy runsaasti.

Siivoustiimin kommunikointi tapahtuu radiopuhelimien välityksellä, joten aikaisempi kokemus niiden käytöstä katsotaan eduksi.

Taltiointi

Taltiointikuutit vastaavat siitä, että puheohjelma saadaan videoitua ja julkaistua YouTubessa, sekä videolinkin rakentamisesta ohjelmasalien ja tiimin työskentelytilojen välille. Taltiointikuutti siis näkee huomisen YouTube-videot jo tänään! Puheohjelman aikana taltiointikuutit leikkaavat videolähteitä livenä ja tarkkailevat kuvan ja äänen laatua mahdollisen jälkieditoinnin tarpeen varalta.

Tehtävään tarvitaan ymmärrystä tietotekniikasta, AV-tekniikasta ja videonkäsittelyn perusteista - eikä verkkoteknologioiden päälle ymmärtäminenkään ole pahitteeksi. Samoin kuin tekniikkakuutit, joiden kanssa taltiointi tekeekin tiivistä yhteistyötä, taltiointikuutit ovat pieni ja erikoistunut tiimi, jossa vaihtuvuus on yleensä pienehköä.

Huom! Taltiointi ei tarkoita valokuvausta, valokuvaajia ei tällä hetkellä haeta avoimen haun kautta.

Tekniikka

 

Tekniikkakuutit huolehtivat, että isompien ohjelmasalien puheohjelmat rullaavat kitkattomasti: he mikittävät ohjelmanpitäjät, säätävät äänenvoimakkuuksia, avustavat läppärin käytössä ja ratkovat mahdolliset vastaantulevat ongelmat. Tekniikkakuuttien toimenkuvaan kuuluu myös ennen tapahtuman avautumista ohjelmasalien tekniikan kasaaminen ja läppärien sekä muun laitteiston toimitus niitä tarvitseville. Viimeisten ohjelmien päätyttyä ohjelmasaleista puretaan sinne viety laitteisto pois ja kerätään talteen muualla käytössä olleet läppärit ja muu varustus.

Aiempi kokemus esitystekniikan ja tietotekniikan parissa sekä paineensietokyky ovat hyödyksi ongelmia ratkoessa. Kaikkea ei tarvitse osata valmiiksi ja kanssakuuteilta sekä tekniikkavastaavalta saa aina tarvittaessa apua. Tekniikkakuuttien vaihtuvuus on yleensä ollut hyvin pientä ja he muodostavat rautaisen osaavan tiimin.

Tulkki

Tulkit vastaavat tulkkauksen lisäksi japanilaisten vieraiden viihtyvyydestä. Tapahtuman aikana tulkit hoitavat ohjelmien ja haastattelujen tulkkaukset ja ennen tapahtumaa kääntävät materiaalia japaniksi.

Japanin taitotasona suositellaan N2 tai N1, mutta kielitaidon voi todistaa muillakin tavoilla. KV-tiimi viettää aikaa vieraiden kanssa tapahtuman lisäksi esimerkiksi tutustuttamalla heitä paikallisiin nähtävyyksiin.

Riippuen vieraiden aikatauluista ja määristä on vuoroja jaossa torstaista maanantaihin.