Sarjasuosituksia Halloweeniin!

Kirjoittanut
Desu-kun

Keräsimme psykologisen jännityksen ja mysteerien ystäville pienen kattauksen animesarjaehdotuksia pyhäinpäivän illaksi ja alkavan marraskuun ratoksi!

 

Boogiepop Phantom

Vastikään uuden animeiteraation kautta pinnalle noussut Boogiepop on sarja johon sisältyy niin light novel- manga- kuin animetoteutuksiakin. Mutta mikäli haluat tutustua saman tien synkimpään päähän, on ehkä syytä aloittaa Madhousen vuonna 2000 tuottama Boogiepop Phantom-sarja (jap. Boogiepop wa Warawanai, vapaasti käännettynä "Boogiepop ei naura"). 12-osainen anime on jatkoa alkuperäiselle Boogiepop and others-light novelille ja takaa synkällä ilmapiirillään sekä omaperäisellä vignette-efektillä sopivasti selkäpiitä karmivan tunnelman kertoessaan tarinaa kaupugista, jota riivaa salaperäiset ja kammottavat murhatapaukset. Keskeinen hahmo Boogiepop on mystinen entiteetti, asukkaiden keskuudessa liikkuva huhu jonka todellista luonnetta (saati olemassaoloa) kukaan ei tunnu tietävän, mutta legenda elää - kohtaa Boogiepop ja kuole. Omituiset tapahtumat tuntuvat lisäksi saaneen alkunsa taivaalle ilmestyneestä valopilarista, ja juoni uppoaa yhä syvemmälle sarjan edetessä. Tarina kerrotaan monen eri hahmon perspektiivistä, mutta kaiken keskiössä on koulutyttö Touka Miyashita (äänenä Kaori Shimizu) sekä itsejulistautunut oikeuden puolustaja, etsivä Nagi Kirima (äänenä Yu Asakawa). Huomioithan, että sarja käsittelee joillekin rankkoja aiheita eikä erityisesti säästele niitä kohtauksissaan.


Huhun mukaan koston välineenä toimiva yliluonnollinen nettisivu mahdollistaa niin kiusaajille takaisinmaksamisen kuin koetun vääryyden kostamisen, ja pelkästään nimen syöttäminen sivulle lähettää tämän suoraan helvettiin. Mutta mikäli on valmis kiroamaan toisen manalaan, tulee olla valmis kärsimään itse sama kohtalo. Jigoku Shoujo on vuosien varrella poikinut neljä kautta animea, manga-adaptaation sekä live action-sovituksen. Sarjan tarinoissa toistuvat samat teemat ihmisluonnon oikukkuudesta ja kostonhalusta, mutta vaikka paha saisi lopussa palkkansa, on jokaisella toiveella hintansa.

Subete ga F ni naru ("The Perfect Insider") perustuu Mori Hiroshin samannimiseen mysteerinovelliin, jonka keskiössä on lukitun huoneen murhamysteeri. N-yliopiston apulaisprofessori Saikawa Souhei ja yliopisto-opiskelija Nishinosono Moe matkustavat etäiselle saarelle sijoitettuun tutkimuslaitokseen tapaamaan muusta maailmasta eristyksissä elävää tutkijaneroa, Magata Shikiä, jonka kerrotaan surmanneen vanhempansa 14 vuoden iässä. Tapaamisen sijaan kaksikko tempautuu mysteerien ja murhien maailmaan, jossa mikään ei ole aivan kuten luulisi.

Shinsekai Yori ("From the New World") ei kenties vaikuta kansikuvan perusteella kauhulta, mutta kuten koko sarjassa, pinnan alla on jotain, joka pettää. Tuelvaisuuden kriisin jälkeisestä yhteiskunnasta kertovat Shinsekai Yori seuraa lapsiryhmän kasvua aikuisiksi ympäristössä jossa kaikki eivät todellakaan kuulu yhteiskuntaan. Kauhuteemat sarjassa ovat hienovaraisia, piinaavia tilanteita rakennetaan kuvakulmilla ja musiikilla ja ahdistavuus tulee esiin silloin, kun sitä ei odota. Shinsekai Yori on parin vuoden takainen mestariteos, joka kannattaa katsoa.

Käsikirjoittaja, mangaka ja ohjaaja Mari Okada tunnetaan nuorten tunteiden tulkkina ja sateessa itkevien neitojen suojelijana. Siksi Okadan käsikirjoittama (ja Tsutomu Mizushiman ohjaama) Mayoiga ei ihan sovi siihen, mitä Okadalta voisi olettaa. Mayoigassa bussilastillinen elämään kyllästyneitä nuoria aikuisia laivataan hylättyyn kylään vuorien keskelle kohtamaan elämänsä ja pelkonsa. Ja voi juku, niitä sitten kohdataan. Mayoiga ei kenties ole mikään juonenkuljetuksen mestariteos, animaation ilotulitusta tai hahmonrakennussarja, mutta sarjan kanssa ei ole hetkeäkään tylsää.  Ja siinä on paras laulu virtahevoista ja hyvät lempinimet kaikilla hahmoilla.

Boku Dake Ga Inai Machi (”The Town Where Only I Am Missing”) tai tuttavallisemmin Erased on saattanut vilahtaa useammankin ihmisen Netflix-suosituksissa niin animeversiona kuin live action-sovituksenkin muodos – eikä turhaan. Sarjan keskiössä on liki kaksikymmentä vuotta sitten tapahtunut kidnappausten sarja, jonka keskelle pitsakuskina toimiva (ja mangapiirtäjän urasta haaveileva) Fujinuma Satoru päätyy aikamatkustuskykyjensä seurauksena. Takaisin alakoululaiseen kehoon joutunut Satoru lähtee selvittämään mitä hänen kotikaupungissaan tapahtui 18 vuotta sitten, päämääränään estää luokkatoveriensa kidnappaukset ja niitä seuranneet kuolemat ennen niiden tapahtumista. Keveästä kuvauksesta huolimatta Erased ei ole pullantuoksuinen ecchi-komedia vaan sukellus suoraan pikkukaupungin murhamysteeriin.

Satoshi Konin Paranoia Agent on viime vuosikymmenen psykologiaa ja trillerielementtejä yhdistelevä sarja viime vuosikymmeneltä. Sarja käynnistyy kun hahmosuunnittelija Tsukigo joutuu illalla kotimatkalla pahoinpitelyn kohteeksi, kun myöhemmin nimityksen Lil' Slugger (Shōnen Batto) nimen saava mystinen hyökkääjä käy hänen kimppuunsa. Alkuun Tsukigoa eivät usko edes poliisit, mutta kun Lil' Slugger iskee uudestaan, jutun alunperin hoitaakseen ottanut poliisipari lähtee jahtaamaan Tokiota riivaavaa rikollista. Lil' Slugger tuntuu kuitenkin olevan vaikea saada kiinni, ja sitäkin salaperäisempi...

 


Mikäli jännityksen ja mysteerin nälkä ei vielä näillä lähde, ehdotamme myös vilkaisemaan seuraavia sarjoja: Shiki, Mirai Nikki, Promised Neverland, Another, Tokyo Ghoul, Ajin sekä Kiseijuu: Sei no Kakuritsu. Lyhyemmistä tarinoista kiinnostuneille suositamme katsastamaan lisäksi Ayakashi-klassikon, Itou Junji: Collectionin ja Yami Shibai-sarjan. Pahaa mieltä ja ikäviä tunteita piteneviin iltoihin saa Devilman: Crybabysta.

Hauskaa Halloweenia! 

Lähetä kommentti

Kirjoita tähän kenttään sana koulutyttöpuku. Tällä vältämme ilkeitä kommenttibotteja.
Et ole kirjautunut sisään Desuprofiiliin, joten kommenttisi lähetetään anonyyminä. Kirjaudu sisään!