Cosplay

Cosplay on näyttävä ja viihdyttävä osa Desuconia, mutta ei suinkaan pakollista. Olet tervetullut tapahtumaan, olit sitten tavallisissa vaatteissa tai minkä tahansa fandomin cosplayssa!

Kävijöiden cosplaypukuhuoneet ovat käytössä koko tapahtuman ajan. Pukuhuoneet löytyvät toisesta kerroksesta kuvauspisteen ja myyntipöytäsalin läheisyydestä.

Cosplaykisoihin tarvitset maksuttoman paikkalipun, jonka voit varata kisapäivänä klo 10 Desuprofiilista tai infosta. Lippuja voi varata max. 5 per kävijä. Invapaikat jaetaan infosta. Vapautathan lippusi, mikäli et tarvitse sitä!

Cosplaykilpailut

• Extreme Cosplay Gathering -ilmoittautuminen

• Craftsmanship-ilmoittautuminen

Desucon Frostbitessa kisataan jälleen cosplayn merkeissä! Luvassa on Extreme Cosplay Gathering -karsinnat, Craftsmanship-kilpailu sekä Hall cosplay -kisa.

Extreme Cosplay Gathering

Entiseltä nimeltään European Cosplay Gathering -kilpailu, ECG:ssä jokaisesta karsintamaasta lähetetään edustaja tai edustajaryhmä kilpailemaan finaaliin Ranskaan Japan Expoon heinäkuussa 2024.

Huomioithan, että ECG:n säännöt ovat muuttuneet viime vuodesta! Myös Desucon Frostbiten karsinta järjestetään uusilla järjestäjämaan asettamilla säännöillä. Isoimpana muutoksena yksilöt, parit ja ryhmät kisaavat nyt kaikki samassa kategoriassa ja esityksen pituus riippuu osallistujien määrästä. Luethan osallistumisohjeet huolellisesti.

Yleiset tiedot

Karsinnan puvut voivat olla sarjakuvista, elokuvista, TV-sarjoista, animaatioista, peleistä jne. Omat designit tai fanartit eivät ole sallittuja. Japanilaisten laulajien ja bändien puvut ovat sallittuja.

Kilpailuun saa osallistua puvulla, jolla on kisattu aikaisemmin jossain toisessa Suomen cosplaykilpailussa. Karsintoihin ei kuitenkaan saa osallistua asulla, jolla on voittanut aikaisemmin missään muussa kansainvälisen kilpailun karsinnoissa tai finaaleissa.

Kisaajan tulee toimittaa karsintoihin ainakin yksi hyvälaatuinen lähdekuva hahmostaan. Finaaleissa vaaditaan tuomareille esitettäväksi maksimissaan 30 kuvaa per puku sisältävä portfolio, joten ota tämä huomioon kisapukuja ja asusteita valmistaessasi. 

Kisaan voi osallistua joko yksin tai 2-4 hengen ryhmänä. Parina tai ryhmänä osallistuvien pukujen tulee olla peräisin samasta lähteestä.

Kisaajien tulee olla täysi-ikäisiä. Pukujen tulee olla kisaajien itsensä tekemiä. Pienemmät osat kuten kengät, peruukit yms. voivat olla ostettuja. Puvusta vähintään 80% tulee olla kisaajan itsensä valmistamaa. Pienimuotoinen ystävien tai sukulaisten apu on sallittua. Valmiina ostetut puvut ovat kiellettyjä. 

Finaaliesitysten tulee soveltua laajalle katsojakunnalle, ja suosittelemme samaa myös karsintaesitykselle. Otathan siis huomioon, että esityksesi soveltuu koko perheelle. Mikäli karsinnan voittajat eivät pääse finaalin, valitaan seuraavalle sijalle tullut heidän sijalleen. Karsintaan osallistuvien tulee olla Suomen kansalaisia, tai muiden maiden kansalaisilla tulee olla pysyvä oleskelulupa, jotta he voivat osallistua. He eivät myöskään saa osallistua oman maansa karsintoihin saman kauden aikana. 

Ryhmien tulee valita yksi osallistuja keskuudestaan, joka on vastuussa tarpeellisten dokumenttien ja lisätietojen toimittamisesta karsintaa järjestävälle taholle.

Finaaliin valitaan yksi osallistuja (yksilö, pari tai 3-4 neljän hengen ryhmä) edustamaan Suomea Pariisin Japan Expossa heinäkuussa 2024.

Esitykset

Esityksen pituus riippuu osallistujien määrästä seuraavasti:

  • Yksilökisaajan esitysaika on enimmillään 1 min 30 sek.

  • Parikisaajien esitysaika on enimmillään 2 min 30 sek.

  • Kolmen kisaajan esitysaika on enimmillään 3 min.

  • Neljän kisaajan esitysaika on enimmillään 3 min 30 sek.

Yksilö, pari ja kolmen kisaajan ryhmä saa esityksessä käyttää lava-avustajaa. Tuomareilla on oikeus vähentää kisaajien pisteitä esitysajan ylityksestä.

Esityksen taustalla on mahdollista käyttää taustavideota. Taustavideon tulee olla esityksen mittainen ja mahdollinen ääniraita tulee olla osa taustavideota. Taustavideot tulee toimittaa mp4-muodossa ja niiden tulee olla full HD -laatuisia. Esityksen taustalla on mahdollista käyttää taustanauhaa. Äänitiedostojen tulee olla muotoa mp3 ja nimetty selkeästi kilpailijan tai ryhmän nimellä. Taustanauhan tulee olla esityksen mittainen. Mikin käyttö ei ole mahdollista, joten kaikki tarvittava puhe tulee olla taustanauhalla. Mikäli taustanauhalla on puhetta, tulee sen olla englanniksi. 

Lavalla kiellettyä ovat: tuli, vesi, glitterit, konfetti, tekoveri ym. sotkevat aineet, kaikki yleisölle, kisaajille tai järjestäjille vaaralliset ja haitalliset aineet tai aseet/asejäljitelmät. Järjestäjillä on oikeus keskeyttää tai kieltää esitys milloin tahansa, mikäli se aiheuttaa vaaratilanteita tai jos se rikkoo kilpailun sääntöjä.

Tuomarit

ECG-karsinnan tuomaristo tullaan julkistamaan myöhemmin.  Karsinnan järjestävän tapahtuman henkilökunta tai tuomaristo eivät voi osallistua karsintaan.  

Jokainen tuomari antaa pisteitä seuraavasti: 

  • Puku: toteutus, materiaalivalinnat, tekniikkavalinnat, onnistuminen suhteessa referenssikuvaan jne., enimmillään 10 pistettä. 

  • Esitys: idea, hahmouskollisuus, viihdyttävyys, tekninen suoritus, lavan käyttö jne., enimmillään 10 pistettä.

  • Yleinen edustavuus: kilpailijan/kilpailijoiden kyky edustaa Suomea ja suomen cosplayharrastajia, luotettavuus, kyky kommunikoida englanniksi jne., enimmillään 3 pistettä.

Kisaan ilmoittautuminen

Kisaan ilmoittautuminen alkaa 15.9. klo 18. Kisaan ilmoittaudutaan tällä lomakkeella.

Ilmoittautuminen on auki 1.11. klo 23:59 asti. Mikäli kisaan ilmoittautuu paljon halukkaita, suoritetaan esituomarointi.

Kilpailijan tulee ilmoittautua kisaan lomakkeella ja toimittaa portfoliomuotoinen liite hakemukseen lähettämällä se osoitteeseen cosplay@desucon.fi 1.11.2023 mennessä.

Otsikoi portfolio muotoon: "ECG Portfolio Desucon Frostbite 2024, Nimimerkki". 

Kerro portfoliossa karsintapuvustasi ja esityksestäsi sekä näiden tekoprosessista. Portfolio voi olla esimerkiksi tekstidokumentti, Powerpoint-esitys tai verkkosivu. Liitä portfolioon myös kaikki kuvat, jotka haluat esitellä tuomaristolle! 

Palkinnot

Kisan voittajalla tulee olla mahdollisuus oleskella Ranskassa noin viikon ajan heinäkuussa 2024. Kisaajien matkat ja majoitus maksetaan. ECG-finaali järjestetään Pariisin Japan Expo -tapahtumassa 11.-14.7.2024, matkaan kannattaa varata lisäksi muutama päivä ennen ja jälkeen tapahtuman. 

Osallistumalla karsintaan kilpailijat antavat karsinnan järjestäjälle luvan kuvata ja dokumentoida kilpailun kulkua sekä käyttää tätä dokumentaatiota myöhemmin esimerkiksi kilpailun markkinoimiseen. Karsinnan voittajien on mahdollista kilpailla finaalissa muilla puvuilla kuin millä he ovat voittaneet karsinnan. Karsinnan voittajat saavat lisäohjeet finaalin kulusta ja käytänteistä pian karsinnan jälkeen.

Muuta

Kilpailun tarkemmat säännöt löydät ECG Season 12 -sivuilta

Karsinnan järjestäjät pidättävät oikeuden tarkentaa tai muuttaa sääntöjä ennen karsintaa. Sääntöjä koskevat kysymykset voi lähettää cosplayvastaavalle.

Jos tulet valituksi kilpailuun, eikä sinulla ole tapahtumaan lippua, voit ostaa itsellesi normaalihintaisen pääsylipun. Olethan asiasta yhteydessä osoitteeseen cosplay@desucon.fi.

Craftsmanship-kisa

Craftsmanship-kisa on nimensä mukaisesti yksityiskohtaisten ja pikkutarkkojen tekijöiden kisa, jossa kiinnitetään erityishuomiota puvun yksityiskohtiin ja niiden toteutukseen. Jos koet pienten yksityiskohtien viilaamisen ja puvun hienosäätämisen olevan sinun juttusi, tähän kisaan kannattaa ehdottomasti osallistua! 

Kisaan valittavien pukujen tulee olla suurimmaksi osaksi itse tehtyjä ja lähdemaarajoitusta ei ole. Hahmon on oltava julkaistusta lähteestä, omia designeja tai hahmoja ei sallita. Asulla ei ole saanut sijoittua ennen kisoissa. Huomioithan, että asun kanssa tulee pystyä kulkemaan normaalikokoisista ovista, sillä takahuoneen tila on rajattu.

Ilmoittautuminen Craftsmanship-kisaan avautuu perjantaina 15.9.2023 kello 18:00 ja on auki 1.11.2023 klo 23:59 asti. 

Mikäli kisaan tulee paljon hakemuksia, suoritetaan esituomarointi. 

Ilmoittautumislomakkeelle pääset tästä.

Jos tulet valituksi kilpailuun, eikä sinulla ole tapahtumaan lippua, voit ostaa itsellesi normaalihintaisen pääsylipun. Olethan asiasta yhteydessä osoitteeseen cosplay@desucon.fi.

Hall cosplay -kisa

Hall cosplay -kisa nähdään taas Desucon Frostbite-tapahtumassa. 

Kisaan ei ole mahdollista ilmoittautua ennakkoon, vaan osallistujia etsitään Metsähallista kisapäivä lauantaina klo 11.00 - 13.00 välillä. Tämä kisa on mainio tapa tutustua cosplaykisaamisen maailmaan matalalla kynnyksellä, eli kannattaa ehdottomasti lähteä mukaan, jos cosplayagenttimme sinut nappaa!

Kisaan valittavien pukujen tulee olla suurimmaksi osaksi itse tehtyjä, lähdemaarajoitusta ei ole. Hahmon on oltava julkaistusta lähteestä ja tuomareille toimitetaan vähintään yksi referenssikuva. Omia designeja tai hahmoja ei sallita. 

Huomioithan, että cosplaykisan osallistujien tulee ostaa lippu tapahtumaan lipunmyynnistä. Ongelmatilanteissa otathan yhteyden cosplayvastaavaan!

Kuva: Nyymix