Ohjelma

10:00 Tapahtuman ovet auki

10:25-10:30

Alkusanat
Teppo "Isperia" Suominen

10:30-11:00
Kadonneen jäljillä – katsaus japanilaiseen lost mediaan
Reea "Reettis" Kotka

Missä ovat ensimmäisen Doraemon-animen kadonneet jaksot? Miksi juhlavuoden JoJo-elokuva hävisi mystisesti teattereista? Miten DS-peli, jota ei koskaan myyty kaupoissa, löytyi ja jaettiin peliharrastajille? Ohjelmassa tutustutaan Japanin kadonneeseen audiovisuaaliseen mediaan ja puhutaan sen etsinnästä sekä arkistoinnista.


11:00-11:30
Shinzo Aben perintö
Johannes "Gorim" Myllyniemi

 Aina kuolemaansa asti Shinzo Abe oli modernin Japanin politiikan keskiössä. Aben pääministerikausia on useimmiten mediassa kuvattu miehen erilaisten epäonnistumisten tai saavuttamattomien tavoitteiden kautta, mikä antaa varsin yksipuolisen kuvan miehen suuresta vaikutuksesta Japanin politiikkaan. Tässä ohjelmassa pohditaan millaisen poliittisen perinnön Abe jätti jälkeensä.


11:30-12:00
Naoko Takeuchi Sailor Moonia syvemmältä
Nuppu "ToriSohva" Eskelinen

Sailor Moonin luoja Naoko Takeuchi tunnetaan nimeltä ympäri maailman – siitäkin huolimatta, että Sailor Moon on mangakan ainoa mainetta niittänyt sarja. Kuka Takeuchi oikeastaan on, mitä muuta hän on urallaan tehnyt ja miksi muu tuotanto on jäänyt Sailor Moon -fanien kierrättämän nippelitiedon asemaan?

 

12:00-13:00
Lounastauko

 

12:30-13:00
Musavisa Lite: Extra Stage!!! Talks-hen
Loviisa "Laorlan" Raussi ja Ada "Mansikka" Aaltonen

Etkö olekaan poistumassa Tiivistämöltä lounaan ajaksi? Siinä tapauksessa tervetuloa osallistumaan Musavisa Lite: Extra Stage!!! Talks-heniin! Tässä kevyessä visassa arvuutellaan heisei-aikakauden anime-sarjoja niiden introjen perusteella. Visaa joko yksin, parin kaverisi kanssa, tai tartu hetkeen kysymällä joukkueeseesi mukaan täysin uusia tuttavuuksia!

13:15 – 13:45
Luontosuhde Mushishissa
Valtteri "Tounis" Strömsholm

Klassikkosarja Mushishi voi päällepäin tuntua sarjalta, missä ratkotaan yliluonnollisia ongelmia. Sillä on kuitenkin kosketuspintansa ihan moderninkin ihmisen elämään, kun sitä pysähtyy tarkastelemaan allegoriana. Ohjelmassa käsitellään Mushishin tematiikkaa ja sanomaa, sekä pohditaan, mitä vuosaarelaiset voivat oppia sen luontosuhteesta.

13:45-14:15
Fiktion kuluttajasta fiktion luojaksi - tapausesimerkki Avaruuslipat
Johanna "huilailee" Kari

Kun on katsonut tarpeeksi animea, jossain kohtaa sitä alkaa ajatella, että "olisin muuten osannut ohjata tämän kohdan paremmin". Ikävä kyllä en ole renessanssinero Makoto Shinkain tapaan, mutta ajatus fiktion luomisesta ihan itse ei jättänyt minua rauhaan. Päädyin siis kirjoittamaan - kopioiden tyylin ja puolet tropeista omista suosikkiranobeistani - koska sanojen laittaminen peräkkäin on taito, jonka osaan jotakuinkin kohtuullisesti. Muuttiko projekti suhtautumistani muiden luomiin teoksiin? Onko fiktion nyhjäiseminen tyhjästä niin helppoa kuin miltä se näyttää? Millaista on japanityylisen teoksen luominen suomen kielellä?

Lyhyt tauko

14:30-15:00
Pari sanaa One Piece live action -sovituksesta
Mette

Netflixin uusi One Piece live action -sarja saavutti suurta suosiota, mutta miksi? Luennolla pohditaan mitä erilaisia valintoja sovittajat tekivät verrattuna alkuperäiseen mangaan, mitä rajoitteita live action tuo mukanaan sekä miksi juuri tämä kaikista live action yrityksistä toimii.


15:00-15:30
Yksi kaikkien puolesta - sitä parempaa konservatiivisuutta.
Jussi "niidel" Kari

Suuri osa toimintashouneneista on liberaaleja itsensätoteutustarinoita. Vaikka My Hero Academia onkin periaatteessa yksi toimintashounen muiden joukossa, sen supervoima One for All antaa sarjaan ison kauhallisen konservatiivisuutta. Ei kuitenkaan Päivi Räsänen -konservatiivisuutta, vaan sitä parempaa konservatiivisuutta. Miten? Antakaas kun kerron.


15:30 - 16:00
Loppusanat
Teppo "Isperia" Suominen


Poistuminen tiloista 16:30 mennessä.