Edelleen hieman erilainen

Kirjoittanut
Tsubasa

Kuva: Tomi Väisänen

Yli vuosi sitten niidel otsikoi tämän blogin ensimmäisen postauksen sanoilla "mitä on coni?" Kysymys oli retorinen, mutta sittemmin on käynyt ilmi että sen kysyminen vakavissaan silloin tällöin voisi olla hyvinkin paikallaan. Viime vuosien aikana uusien harrastajien määrä on lisääntynyt räjähdysmäisesti, joten ei ole ihme että suurellekin määrälle ihmisiä perusasiat ovat jääneet hieman hämäriksi.

Katsotaanpa miten Wikipedia määrittelee conin:

A fan convention, or con, is an event in which fans of a particular film, television series, comic book, actor, or an entire genre of entertainment such as science fiction or anime and manga, gather to participate and hold programs and other events, and to meet experts, famous personalities, and each other.

Conit eivät siis ole kategorisesti pelkkiä astetta isompia miittejä, vaan tapahtumia joihin liittyy olennaisesti myös muuta sisältöä. Yhdenkään conin järjestäjät tuskin haluavat paikalle ihmisiä vain hengaamaan, jos se tarkoittaa sitä että huolella valmistellut ohjelmanumerot kumisevat tyhjyyttään. Miksi järjestää tapahtumaan hauskoja ja opettavaisia paneeleja ja luentoja tai raahata sinne Japanista asti animen ja mangan tekijöitä, jos ne eivät kiinnostaisi ketään? Onneksi ensimmäinen Desucon todisti ettei näin ole, vaan että anime- ja mangatapahtumiin tulevat ihmiset ovat edelleen kiinnostuneita myös animesta ja mangasta.

Kaikkia kävijöitä puheohjelmatarjonta ei tietenkään kiinnosta, mutta se ei tarkoita että meidän olisi venytettävä FFFight nelituntiseksi tai annettava kaikki mahdolliset liikenevät huoneet karaoke- ja pelikäyttöön — näille on toki paikkansa ja ne ovat tärkeitä oheisohjelmia, mutta ne ovat silti juuri sitä; oheisohjelmia, eivät Desuconin painopiste. Yhdysvaltainen Dave Merrill kirjoitti maansa animetapahtumien kehityksestä viime heinäkuussa näin:

Look at the programming at most anime cons. How much of it is based on Japanese cartoons, and how much of it is con-culture rituals?

When I say 'con culture'... what I mean is the culture that comes from fan conventions. Events that only exist at conventions, for conventions, by conventions. The marginal stuff that started off as something you do in between actual topical events that involve what the convention's actually supposed to be about. Dances. Masquerades. Game shows. Photo shoots. Comedy improv. Harry Potter-themed puppet shows. Bands. All these things are well and good, but they are TANGENTIAL to what your anime convention is SUPPOSED to be about, which is ANIME.

Con culture is a closed-system loop that accomplishes nothing, educates nobody, and exists for its own sake. It's why literary and SF conventions are dying. It is fandom's anti-life equation.

The con-culture lifers who have been to hundreds of cons and are 'bored' with anime I'll let you in on a little secret. THEY'RE GONNA COME TO YOUR CONVENTION ANYWAY, no matter what you do. So you don't have to bend over backwards to please them.

I've had this discussion before with others, and the response I sometimes get is that anime conventions should follow the wishes of the attendees if they want more J-Rock or more Cosplay Chess or Twilight readings or 24-hour raves or more video games, then the anime con should just say "yes SIR!" and get with the con-culture program. This is of course nonsense. If we had "listened to the attendees" we never would have started anime conventions to begin with. In the early days anime was about as unfashionable as you could possibly get in the fandom world. There would not be any anime conventions if we'd followed the herd.

(Viimeisellä kappaleella Merrill viittaa scifitapahtumiin, joiden animeohjelmasta itsenäiset animetapahtumat saivat Yhdysvalloissa aikoinaan alkunsa – ihan niin kuin täälläkin.)

Tähän me emme halua joutua, joten jo ensimmäisiä suunnitelmia Desuconista tehtäessä päätimme tehdä tapahtumasta "hieman erilaisen" animetapahtuman ainakin yhdellä tavalla — se tulisi olemaan animeaiheinen.

Niidel kirjoittikin taannoin omassa blogissaan Desuconin ensisijaisen kohdeyleisön olevan "noin 15-25-vuotiaat elitistiharrastajat" — ja "elitisti" tarkoittaa tässä tapauksessa suunnilleen ketä tahansa, joka coniin tullessaan haluaa seurata siellä manga- ja animeaiheista ohjelmaa. Niin huvittavaa kuin se onkin.

Kuva: Eve Niemi

Lähetä kommentti

Kirjoita tähän kenttään sana koulutyttöpuku. Tällä vältämme ilkeitä kommenttibotteja.
Et ole kirjautunut sisään Desuprofiiliin, joten kommenttisi lähetetään anonyyminä. Kirjaudu sisään!