Video killed the radio star

Kirjoittanut
maxx

Infopäivystäjä median myllytyksessä

Ahkera infovastaavamme median myllytyksessä

Desucon pyrkii olemaan ohjelmapainotteinen tapahtuma. Tämä tietysti selviää heti kättelyssä vilkaisemalla esimerkiksi viime vuoden ohjelmatarjontaa, mutta jatkuvasti kasvavassa conien massassa se on harmittavan harvinaista. Toki kaverien tapaaminen ja hengailu on kivaa, mutta tästä maasta löytyy yllättävän paljon myös meitä vanhempia harrastajia joille tapahtuman tarjoama ohjelma on usein se painavin syy kaivaa kuvetta ja ostaa pääsylippu. Ohjelman paljous tuokin sitten mukanaan kauhean ihanan ongelman: kaikkea mielenkiintoista ohjelmaa ei välttämättä ehdi näkemään, eikä moneen paikkaan voi revetä yhtä aikaa.

Ongelmahan on periaatteessa jopa positiivinen: tapahtuma on niin onnistunut ohjelmapainotteisuudessaan, että ihmisille tulee jopa valinnan vaikeus siitä mitä ohjelmaa he ovat menossa seuraamaan. Tämän pulman ratkaisemiseksi meille on onneksi suotu modernien teknologisten edistysaskelten turvin todellisuuden varmuuskopiointimahdollisuus. Eli videointi, näin lyhyesti ilmaistuna. Ideahan kuulostaa sinällään naurettavan itsestäänselvältä: kuvataan ohjelma että conissa sen missanneet, tai kenties koko conin missanneet, voivat sen sitten omassa rauhassa katsoa YouTubesta tai mihin se nyt ikinä päätetäänkään laittaa jakoon. Näin tähän asti toimineita coneja Suomessa: pyöreät nolla kappaletta (lähinnä muutamia cosplaykisavideoita lukuunottamatta). Käsittämätöntä mutta totta. Finncon-Animecon 2009 -DVD toi onneksi tähän mukavan poikkeuksen, mutta 22 euron hinta videosta saattaa köyhästä tuntua pahalta.

Haluammekin nyt tarjota pienen pintaraapaisun Desuconin vuoden 2009 ohjelmaan. Aivan kaikkea ei saatu tallennettua, ja teknologian kanssa kun toimitaan niin ongelmilta on hankala välttyä. Toivon kuitenkin että tämä on vahva aloitus perinteelle joka olisi tarkoitus saada vuonna 2010 täyteen vauhtiin: conin puheohjelman tarjoaminen digitaalisessa muodossa kaikille, myös niille jotka eivät päässeet paikan päälle. Tietenkään tiedostollinen ykkösiä ja nollia ei voi koskaan korvata paikalla olemista, kokemista ja näkemistä, mutta toivottavasti se käy lääkkeeksi pahimpaan coni-ikävään.

Desucon2009 -videopaketti ladattavissa torrent-muodossa tästä. Videot lisätään myöhemmin talven aikana myös YouTubeen Desuconin kanavalle.

Ja kyllä, yaoi-paneeli on mukana.

Kommentit

alkimohap
ASPECT RATIO! En millään kehtaisi valittaa, kun nimellisen 4:3:n saa korjattua playereissä. Mitäköhän YouTube sanoo? Muuten teknisesti esimerkillistä, Asiaa! (Itselleni olisi kelvannut jo 300 kbit/s videoraita, kun sisältö on suht staattista.)

Niksu
Nyt eletään jännän lähteillä. 720x404 nuo on enkoodattu ja juurikin sillä kuvasuhteella ne ainakin minulla (ja muilla videoita tähän mennessä katsoneilla) näkyy. Mutta tutkitaan asiaa! Ehkä tähän löytyy joku selitys.

Itsellä alla siis suht perus media player classic, purku ffdshowlla. Kokeilin vielä tuolla windows media playerillä mutta silläkin näkyi 16:9 kuva.
Niksu
No niin selvisihän se kun vähän aikaa asiaa murehti. Ongelma piilee siinä kuinka osa soittimista / dekoodereista käsittelee tai päättää olla käsittelemättä VOL-headerin dataa. Juutuben kanssa ei onneksi tule ongelmia, testasin jo.

Jos jaksat nähdä muutaman sekunnin vaivaa niin äkkiähän (http://www.moitah.net/download/latest/MPEG4Modifier.zip) sitä forcettaa DAR:in niihin tiedostoihin, sitten pitäisi näkyä widenä vaikka millä paukkulankaplayerillä.
alkimohap
No ohhoh, kiitoksia vaivannäöstä! :) (Kiero Ubuntu-käyttäjä katseli noita MPlayer 1.0r2:lla ja FFMPEG (libavformat/-codec) svn20090303:lla.) Onneksi kuitenkin olin se 1 kpl:n vähemmistö. ;)
Hiro
Olipa mukava nähdä niitäkin ohjelmia, joihin ei itse conissa ehtinyt. Ja kyllähän tuon omankin katsoi. Vähän harmi oli, ettei kaikkea tärkeää aina ollut kuvassa, vaikka omalla luennollani näytevideosta näkyi sentään tärkein eli kulloinenkin rooli. Eikö paikalla aina ollut kuvaajia valvomassa kameroita?

Oliko tässä kaikki Desu-2009:n anti, vai tuleeko videoita myöhemmin lisää? ((83
Tsubasa
Pääsalin kameroita ohjataan valvomosta, ja siellä ei tosiaan oltu valitettavasti ihan joka hetki tilanteen tasalla - pahoittelut. Kokeillaan mahdollisesti ensi kerralla sellaista kikkaa että otetaan havainnemateriaalit jälkilevitystä varten talteen suoraan feedistä, jolloin yhdenkään kameran ei välttämättä tarvitse sojottaa valkokankaalle päin.


Ja tässä on kaikki mitä jäi talteen kokonaan ja julkaistavassa kunnossa, valitettavasti... Tuo FFFightkin meinattiin aluksi jättää pois, mutta sitten päädyttiin siihen tulokseen että ne jotka haluavat sen katsoa tuskin valittaisivat huonosta kuvanlaadusta niin paljon kuin siitä että videota ei olisi tullut ollenkaan...

Lähetä kommentti

Kirjoita tähän kenttään sana koulutyttöpuku. Tällä vältämme ilkeitä kommenttibotteja.
Et ole kirjautunut sisään Desuprofiiliin, joten kommenttisi lähetetään anonyyminä. Kirjaudu sisään!