Puukkoa selkään ja kapuloita rattaisiin

Kirjoittanut
niidel

Desuconia on pariinkin kertaan syytetty siitä, että pelaamme epäreiluja siirtoja, tai että kilpailemme muiden conien kanssa liian aggressiivisesti, siinä missä muut Suomen conit pyrkivät tekemään yhteistyötä aina kun mahdollista.

Se on totta.

Meidän näkemyksemme conien välisestä yhteistyöstä nimittäin ovat, tai ainakin tuntuvat olevan, erilaiset kuin muilla coneilla - siinä, missä muut tykkäävät pitää yhteistyökokouksia ja sopia yhteisistä menettelytavoista, me teemme sitä mitä haluamme.

Yhteistyö

Tämä ei suinkaan tarkoita, ettemmekö tekisi yhteistyötä. Olemme saaneet apua muilta coneilta (Bakacon, Tracon, Ropecon, Tsukicon, Finncon-Animecon... helpompaa varmaan olisi luetella conit, joiden kanssa meillä ei ole ollut yhteistyötä) niin kaluston kuin henkilöstön osalta, tai vähintään ilmaista mainostilaa. Niinpä me tarjoamme osaltamme apua muille. Kun saimme Opetusministeriöltä avustusta kalustohankintoihin, kysyimme ensin muilta coneilta, millaisia kalustotarpeita muilla Suomen coneilla oli - nyt meillä on HD-kamera sekä radiopuhelimia, jotka toimivat yhteistyössä Ropeconin ja Traconin vastaavien kanssa ja joita voimme lainata alan tapahtumiin. Entuudestaan "meidän ihmisemme" ovatkin olleet muissa tapahtumissa niin vänkäreinä, JV:inä kuin ohjelmanjärjestäjinäkin.

Rahoitusmallimme on erilainen kuin useimmilla muilla coneilla, mikä aiheuttaa omat mutkansa yhteistyökuvioihin: muilla tuntuu yleensä olevan joko suuria julkisia tukia takana (esim. Finncon-Animecon) tai coni on jo vakiinnuttanut paikkansa, niin että se voi luottaa saavansa tietyn määrän maksavia kävijöitä (esim. Ropecon). Meidän nyrkkipajaconimme ei ensimmäisenä vuonna tukia saanut, joten jos kävijöitä olisi tullut vain parisataa, tulos olisi ollut täydellinen taloudellinen katastrofi ja Desuconin taru olisi loppunut siihen. Siitä kuitenkin selvittiin, muutoin tuskin kirjoittaisin tätä blogikirjoitusta. Kävijämäärät ovatkin näyttäneet, että katastrofia ei tarvitse pelätä. Ensimmäisen vuoden tilanne kuitenkin tarkoitti, että meidän oli käytännössä pakko varmistaa asemaamme markkinoimalla coniamme kovemmin kuin mitä muilla coneilla on ollut tarvetta.

Mutta näistä seikoista huolimatta - sanotaan vaikka että meillä olisi kaikki maailman kalusto ja loppumattomat rahavarat - meidän suhtautumisemme yhteistyöhön on silti erilainen kuin muilla. Ainakin minusta tuntuu siltä, että muille yhteistyö on jonkinlainen oletusvalinta: jos on mahdollisuus yhteistyöhön, sitä mahdollisuutta käytetään. Meillä asia menee päinvastoin: vain, jos emme suoriudu jostain asiasta yksin, teemme yhteistyötä tai ulkoistamme. Ulkoistamisessa ja yhteistyössä on nimittäin se paha heikkous, että ne vaativat äärimmäisen paljon kommunikaatiota. Kuten aktiiviset conittajat ovat varmasti huomanneet, yksi suurimpia syitä asioiden epäonnistumisiin coneissa ovat "kommunikaatio-ongelmat" - joskus sitä on varmaan tekosyynäkin käytetty, mutta totta on, että kommunikaatio-ongelmia tulee. Kuten Wiion laki sanoo: "viestintä epäonnistuu, paitsi sattumalta".

Rikkinäinen iPhone

Viestintäongelmiin voi toki varautua kehittämällä toimintatapoja paremmiksi, mutta totuus on, että "omankin porukan" kanssa säätäessä kommunikaatiokatkoksia sattuu (joku ei muista kertoa jotain asiaa jollekulle, mistä syystä jokin kaapeli ei päädy oikealle henkilölle, mistä syystä kaapelia ei saada kytkettyä etukäteen, mistä syystä yaoi-paneelin alku myöhästyy puoli tuntia) - ja jos tehtäviä ulkoistaa, mahdollisuus kommunikaatio-ongelmiin, -katkoksiin ja -puutoksiin kasvaa eksponentiaalisesti. Jotkut asiat on järkevä ulkoistaa, esimerkiksi Kyuu Eturautti & co:n kuvauspalvelu on pyörinyt hyvin tehokkaasti ja se on kätevä niin kävijöille kuin järjestäjillekin, joten se on erittäin fiksu ulkoistuskohde.

Tämäkään ei kuitenkaan ole se syy, miksi hyödynnämme muiden ideoita, markkinoimme aggressiivisesti ja yleensäkin kilpailemme muiden kanssa - syy on yksinkertaisesti se, että jos vannoo vain yhteistyön nimiin ja koettaa vain olla keikuttamatta venettä, on selvää, että Suomen conit jämähtävät eikä niissä siirrytä koskaan parempiin toimintatapoihin. Kuten olen tässä blogissa aiemmin todennut (Ks. postaus "Täydellisen conin metsästäjät"), loistosuorituksiin ylletään harvoin vahingossa. Vain sillä, että yritämme olla muita vähän parempia, pidämme huolta siitä, että kävijämme viihtyvät. Samaa toivomme myös muilta coneilta - että siirryttäisiin harmonian ja kilpailun asteikolla vähän enemmän sinne kilpailun suuntaan. Se ei tarkoita sitä, että kaikki varjelevat kalustoaan ja työpanostaan mustasukkaisesti, tai sitä, että toisia puukotetaan selkään heti kuin silmä välttää, eikä sitä, että coneja pitäisi tehdä hammasta purren, vaan sitä, että pelataan parhailla korteilla ja otetaan sekä annetaan reilua matsia muiden conien kanssa.

Pekka Töpöhäntä urheilukilpailuissa

Vain kilpailemalla toistensa kanssa Suomen conit voivat varmistaa sen, että niistä tulee kävijöilleen parempia kokemuksia. Sitä vartenhan me näitä coneja oikeasti tehdään, eikö?

Kommentit

Nakke-Nakuttaja
Yh. Olen saanut jo alusta asti sellaisen kuvan desuconista, että on jatkuva tarve olla muita parempi. On pakko päteä, ja olla se paras. Sen takia olenkin leikkimielisesti nimittänyt desuconia Elitisticoniksi. Ymmärrän kyllä idean, että coneja tulisi kehittää, ja uusia ideoita pitäisi ottaa vastaan ja pyrkiä niitä myös toteuttamaan. Mutta ero kehittymisellä ja pätemisellä on se, että koko ajan on pakko olla kertomassa kuinka keinoja kaihtamatta, mehän teemme juuri niin kuin lystäämme. Yhteistyö on tärkeää, kuin myös itsenäinen työskentely. MUTTA, kummallekkin pitäisi antaa saman verran arvoa, eikä kumpaakaan pitäisi aliarvioida.
Koska oli coni kuinka edistyksellinen ja uraauurtava tahansa, kävijät ja conin tunnelma ovat se ratkaiseva tekijä. Ikävä kyllä tämän desuconin asenteen/tavan toimia, jää tämä coni luultavasti käymättä. Idea toimii, mutta jossain mennään vikaan. Ideanahan on on tehdä kävijöille parempia kokemuksia, eikä olla se paras ja hiebnoin kaikista?
Jussi "niidel" Kari
Nakke, kiitos kommentista!

Kuten rivien välistä tästä artikkelista voi lukea, ensimmäisenä vuonna tuli tosiaan vähän ylilyöntejäkin tehtyä - syyt löytyvät tästä artikkelista.

Yhteistyö on sekin tärkeää, kuten sanoin. Tuskin yksikään coni Suomess pystyy pelkillä omilla resursseillaan tekemään yhtä hyvää tapahtumaa kuin yhteistyöllä - kyse onkin siitä, millaista yhteistyötä tehdään ja milloin.

Meidän mielestämme "oikea yhteistyö" on sitä, että tehdään mahdollisimman paljon itse. Ilmeisesti kävijätkin olivat melko pitkälti samaa mieltä, koska Desucon 2009 sai Anikissa "Vuoden 2009 paras/odotetuin tapahtuma"-äänestyksessä ( http://forums.aniki.fi/viewtopic.php?f=90&t=9846 ) enemmän ääniä kuin Animecon, vaikka Animeconissa kävi lähes 10 kertaa enemmän ihmisiä kuin Desuconissa. Samoin Desuconista saamassamme palautteessa kehuttiin erityisesti conin tunnelmaa ja kävijöitä.

Tule käymään Desuconissa - jos tapahtuman tunnelma ja muut kävijät eivät vakuuta, niin tule puhumaan minun kanssani ja saat lipun hinnan takaisin :)
kyttääjä
Desuconin idea taitaa nimenomaan olla paras ja hienoin kaikista. Kuka nyt haluaisi "melkein parasta" conia järjestää?

Paras ja hienoin coni kaikista on kävijöillekin paras. Spock nimittäisi tuota jopa loogiseksi ajatuskuluksi. Jos coni ei ole kävijöiden mielestä paras, se ei silloin voi olla paras/hienoin kaikista.

Ratkaisu: järjestää coni, joka on lähtökohtaisesti paras joka osa-alueella, ja näin ollen myös kävijöille se paras kokemus. Helppoa, eikö vain?
.emi
Adam Smithin teeseistä taisi jäädä kyllä se animekentälle hyödyllisin pois, eli erikoistuminen: animekentällä, toisin kuin esim. roolipeli- ja scififandomkentällä, on enemmän coneja ja toimijoita, joiden välille voi viritellä kilpailua ja koettaa erottua edukseen toisista animetapahtumista profiloitumalla tietyn tyyliseksi tai tiettyjä tapahtumapiirteitä suosivaksi tapahtumaksi. Desuconhan ei kilpaile esim. Finnconin ja Ropeconin kanssa kuin jv-liiveistä, radiopuhelimista ja järjestyksenvalvojista - joista ei synny riitaa, koska tapahtumat väistävät toisiaan.

Kirjoitus siis nähdäkseni kuvastaa tilannetta animetapahtumien kentällä, koska mielestäni jo sisällön puolesta on aika paha mennä sanomaan, että Desucon yrittää "voittaa" vaikka Finnconin ja Ropeconin, kun tapahtumat ovat kohderyhmänsä ja sisältönsä kannalta kaikki erilaisia eikä edes kävijämäärää voi käyttää yhteismitallisena kriteerinä. Mistä, jos nyt väännetään tukevasta rautalangasta, Desucon kilpailee näiden kahden conikentän mammutin kanssa? Kävijäkunta on eri, rahoituspohja eri ja kaikilla kolmella on keskenään erilaiset hyvien käytäntöjen periaatteet, joita lainataan sulassa sovussa tapahtumien välillä. Kyseisten tapahtumien kävijät myös arvottavat tapahtumia aivan erilaisilla mittareilla. Mitkä ovat voittoehdot, kun arviointikriteerit ovat puhtaasti subjektiivisia ja kvalitatiivisia?

Jos kyse on innovaatioista (tämäkin mainittu! missä on bingoruudukkoni?), odotan kyllä mielelläni "kilpailumielessä" Desuconilta jotain uutta ja mullistavaa käytäntöä, keksintöä tai poikkigenreisesti muiden tapahtumien käyttöön kelpaavaa piirrettä, jota ei ole ennen nähty. Tämän voi ottaa haasteena, mutta suosittaisin kyllä, että coninrakentamisessa keskityttäisiin ensin perustoimintojen saattamiseen kuntoon (esim. turvallisuus, reilu, turvallinen ja ongelmaton majoitus, lipunmyynti- ja sisäänpääsykäytäntöjen hiominen toimiviksi) ennen kuuseen kurkottamista. Katajia löytyy kyllä - esimerkkinä esim. Tsukiconin totaalifiasko.

Toivottavasti tätä tekstiä ei lueta uusien tulokkaiden tylyttämisenä- toivon vilpittömästi onnea Desuconille ja menestystä tuleville vuosille. Kentän uuden tulokkaan ei tarvitse olla erityisen nöyrä, mutta noin ylipäänsä yhteistoimintaan pyrkivällä asenteella saa sekä tietoa siitä, miten ei kannata tehdä asioita että sellaista hyvää karmaa (lue: mainetta) osakseen, jolla pystyy kilpailemaan niistä resursseista, joista on oikeasti pulaa, kuten vapaaehtoisesti tapahtumaan töihin tulevasta henkilökunnasta, joka yleensä tekee keikkaa myös muissa coneissa eikä siten ole erityisesti Desuconin staffia. Itsekin tulen Desuun töihin ja olen parin päivän ajan "desulainen", samalla tavalla kun olen pari päivää "bakalainen". Mielestäni kuitenkin Suomen fanitapahtumien vapaaehtoisten aktiivien joukko on kuitenkin eniten yhteisö - jota joku vääräleuka voisi kuvailla taloustieteen termein vaikkapa yhteisomistuksessa olevaksi tuotannon välineeksi.
Semi
Tulipa kyllä paikoitellen suru puseroon tätä lukiessa.

Ensin kirjoitit, että "Entuudestaan "meidän ihmisemme" ovatkin olleet muissa tapahtumissa niin vänkäreinä, JV:inä kuin ohjelmanjärjestäjinäkin" ja sitten sanot, että "Meillä asia menee päinvastoin: vain, jos emme suoriudu jostain asiasta yksin, teemme yhteistyötä tai ulkoistamme."

On ikävää, jos näette coniittinne ja vänkärinne jotenkin ensisijaisesti desulaisina "meinä", mutta en oikein usko että kaikki heistä ajattelevat samoin. Joillain aloilla ei ole "meidän ihmisiämme" ja "teidän ihmisiänne". Oman kokemukseni mukaan pitkälti samat naamat pyörivät eri conien järjestelyissä mukana, jolloin he vaikka Tracon-paidan päälle vetäessään ovat Traconin ihmisiä tai vain yleisemmin tapahtumanjärjestäjäaktiiveja. Vaikka itsekin olin Desuconissa järjestyksenvalvojana, en todellakaan allekirjoita tätä nyt luomaanne "me vastaan muut"-henkeä.

Mielestäni tämä skene kaipaa Suomessa kaikkein eniten mahdollisimman avointa YYA:ta ja täysin keinotekoisten vastakkainasetteluiden tekeminen aiheuttaa vain hallaa puolin ja toisin.

Ymmärtäisin kilpailumentaliteetin paljon paremmin, jos kysymys olisi voittoa tuottavista tapahtumista. Perinteisestihän coneja järjestävät harrastajat harrastajille. Kilpailu ei ole ollenkaan sama asia kuin että (itse kukin tapahtuma) on avoin oppimaan virheistään, pyytää palautetta ja vastaa siihen, sekä rakentaa vuosi vuodelta parempaa omaleimaista tapahtumaa.

Nähdäkseni tapahtumat ansaitsevat maineensa puskaradion (mukaanlukien duunareidensa ja kohdeyleisönsä) keskuudessa teoillaan eivätkä sanoillaan. Itse luonnollisesti haluan antaa esim. vapaaehtoistyöpanokseni ja -kokemukseni tapahtumalle, joka ei turhia päde.
Topi Toosi
Itsekin tosiaan Desuconissa huomasin heti kun olin kamani saanut johonkin nurkkaan laskettua millainen vaikutus tällä rennon kilpailun ilmapiirillä oli. Koko ajan tuli jotenkin vain tehtyä enemmän ja tuotettua kävijöille parempia ja erilaisempia elämyksiä kuin muualla.

Kaikki frendinikin takahuoneessa - joiden kanssa olen ollut vänkäröimässä niin Ropeconeja, Finnconeja, Mangapäiviä, Alteja ynnä muita semmoisia - olivat ihan samaa mieltä että nyt kun kamppaili reilusti niitä muiden conien tekijöitä vastaan niin kyllä sai aikaan ihan erilaista jälkeä.

Yön pimeinä tunteina vain hiipi alitajunnastani esiin kavala ajatus että mitä kaikkea minulta onkaan jäänyt saavuttamatta kun ala-asteen jälkeen lakkasin pitämästä toisten voittamista motivaationi lähteenä.
Antti "Ana" Myyrä
Emi ja Semi: Uskoisin, että niidel tarkoitti tuon "meidän porukan" aika lailla eri tavalla kuin sen ymmärsitte. Tarkoituksena ei ollut varmasti missään nimessä omia Desuconille jokaikistä Desuconissa jossain tekemissä ollutta vänkäriä, vaan viittasi varmaan enemmän tähän ns. ydinryhmään, joka conia järjestää pitkälti ympäri vuoden. Tässäkin porukassa on toki useammankin conin ihmisiä, mahtavimpana esimerkkinä Mitja 'WuMing' Mieskolainen, joka järjestää tänäkin vuonna vähintään neljää eri tapahtumaa. Kuitenkin conin tekoon menee niin paljon aikaa, että iso osa porukasta kasvaa väistämättä jollain tavalla yhteen, enkä pidä tätä kehitystä välttämättä huonona. Samanlainen tilanne on myös Bakaconissa, jota, kuten Desuconia, järjestetään paljolti myös virtuaalisesti, jolloin järjestäjät vaikka toisessa conissa nähdessään viettävät varmasti mielellään paljon aikaa yhdessä, kun eivät niin paljoa muuten näe, ja mieltävät itsensä "bakalaisiksi" vähän ympärivuotisemmin kuin vain itse conissa. Tarkoitus oli siis luultavammin sanoa vain, että kuten muissakin coniteoissa, myös Desuconia enemmän järjestävässä porukassa on halua tehdä asioita myös muiden conien hyväksi.

Vaan näin ja hyvässä hengessä keskustelua jatkaen. Kirjoituksessa ironisesti sivuttiinkin tuota kultaista sääntöä viestinnän epäonnistumisesta, paitsi sattumalta. :)

Lopulta on kuitenkin ihan hyvä, että tästäkin asiasta puhutaan. Spefipiireissä on pitkään järkätty kaikenlaisia yhteistyökokouksia, jolloin ko. kulttuuriin kasvaneen on hankalaa ymmärtää halua tehdä toisin. Desuconia järjestämään alettaessa mietittiin porukalla, että mikä on suurin syy coneissa tapahtuneisiin epäonnistumisiin ja suurimmaksi nousivat juuri kommunikaatio-ongelmat. Toki jos erilaisista ulkoistamisista saadaan positiivisia kokemuksia, kuten nyt on saatu, ei senkään lisääminen välttämättä pahitteeksi ole.

Ulkoistamisesta vielä sen verran, ettei asia rajoitu täysin Desuconiin. Kuullakseni, esim. conien turvallisuuspuolta hoitavat ihmiset ovat pitkään pohtineet oman yhdistyksen perustamista jv-toiminnan ja kaluston saamisen helpottamiseksi, toisin sanoen ulkoistaa jv-toiminta omaksi osiokseen. Tavoite kuulostaa ihan fiksulta.

Vaan jos tämä tällä kertaa. Jatketaan keskustelua ja katsellaan millaisiin tuloksiin päästään. Toivottavasti mahdollisimman monen porukan väki löytäisi tänne keskustelemaan, niin voisi jakaa ajatuksia enemmänkin.
Jussi "niidel" Kari
Ana jo totesikin aika pitkälti, mitä meinasin itse vastata - "meidän ihmiset" oli ihan syystä laitettu lainausmerkkeihin, ja sillä tarkoitin nimenomaan niitä, jotka ovat Desuconin järjestämisessä ydinporukkaa, vastaavia, coniteaa, mitä termiä sitten haluaakaan käyttää.

Tosin uskaltaisin väittää, että jokaisella coninjärjestäjällä se coni, jonka järjestämisessä on ollut eniten mukana - varsinkin jos on ollut koko conia perustamassa - alkaa tuntua "omalta lapselta". Esimerkiksi itseni lasken ensisijaisesti Desuporukkaan, mutta se ei ole estänyt minua olemasta ohjelmanjärjestäjänä muissa tapahtumissa (Animeconissa, Nekocon).

Se on tietysti selvää, että esimerkiksi joku Desuconin ja Ropeconin välinen "kilpailu" on kilpailua enintään lainausmerkeissä - tapahtumat järjestetään eri aikaan toisistaan, mikä on varmaan kaikkien kannalta hyvä asia. Enkä usko, että kävijäkuntakaan menee ihan hirveästi päällekäin, vaikka varmasti löytyy ihmisiä, jotka käyvät kummissakin tapahtumissa.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö jonkinlaista kilpailutilannetta esimerkiksi Desuconin ja Traconin välillä olisi - kun tulevana kesänä näiden välillä on alle kuukausi väliä ja molemmat ovat maksullisia tapahtumia, väitän, että löytyy kyllä ihmisiä, joiden taskurahat eivät riitä kuin toiseen tapahtumaan tulemiseen. Joten: kilpailua markkinamielessä tapahtuu, halusi sitä tai ei, eikä sille voi mitään. Joku joutuu valitsemaan jommankumman, vaikka tietysti molempi parempi.

Se on tietysti eri juttu, miten itse tapahtuma tahtoo kilpailuun suhtautua. Meillä on vähän kilpailullisempi mentaliteetti kuin muilla, mikä ei suinkaan tarkoita sitä, että hampaat irvessä ja veren maku suussa tehtäisiin mahdollisimman härskejä liikkeitä tai pyrittäisiin MURRRRRSKAAMAAN muut conit (tämä varsinkin Topille) - siihen on ihan syynsä, miksi tuossa postauksessa käytin muotoa "kilpaillaan muiden conien KANSSA" eikä "muita coneja VASTAAN".

Conien välinen kilpailu ei mielestäni ole - eikä sen pidäkään olla - mikään toinen maailmanconisota, mutta minun mielestäni se voi hyvinkin olla kaverusten väliset urheilukilpailut, joissa kunnioitetaan kaveria ainakin sen verran, että otellaan täysillä ja tehdään asiat kunnolla ja rehdisti, mutta jaetaan treenivinkkejä, treenataan toisten kanssa ja tsempataan muita. Se oli tämän kirjoituksen pointti, mutta ilmeisesti osasin piilottaa sen hyvin ;)

Jopa Pekka Töpöhäntä oli voimaton Wiion lain edessä.
Topi Toosi
Ana kirjoitti:
"Toivottavasti mahdollisimman monen porukan väki löytäisi tänne keskustelemaan, niin voisi jakaa ajatuksia enemmänkin."

Mitenkä tämä keskustelu täällä poikkeaa niistä spefistien yhteistyökokouksista jollaisiin osallistumiseen teillä ei siis ole halua? (Paitsi että täällä se on virtuaalista ja spefisteillä joskus Tampereella.)

Jos nyt vakavia ollaan - mikä sivumennen sanoen oli itselleni hiukan haastavaa tuon alkuperäisen blogitekstin luettuani - niin näen nämä tämän luokan conit, kuin vaikkapa Desu on, nimenomaan yhteistyönä ihmisten välillä. Osa kuuluu tiiviimmin ydinryhmään kuin toiset. On tiukkaa ydintä ja sitten niitä jotka ovat vähän löyhemmin mukana. Ja osa sitten on sellaisia joiden työpanos halutaan mukaan syystä tai toisesta, mutta he eivät kovin kiinteästi kuulu organisaatioon mukaan.

Tässä tilanteessa näkisin että mihin tahansa kohtaan tuota ydinryhmä-ulkoryhmä -akselia tehty keinotekoinen rajaus "meidän" ja "niiden joiden kanssa kilpailemme" on omiaan pelkästään luomaan eripuraa ja sitä kautta mainittuja kommunikaation esteitä.
Topi Toosi
Mahtava tuntuu olevan tämä Wiion laki. Eivätpä minunkaan kommenttini tunnu menevän oikein ymmärrettynä perille.

Tässä siis oikein kärjistettynä rautalankana vielä viimeinen yritys:

Niidel - millä perustelet väitteesi että kilpailu toisten kanssa olisi jotenkin ratkaisevasti parempi motivaattori conien kehitykselle?

Itse en näin koe. Vaan näen että ihan puhdas rakkaus conittamiseen, oman työn arvostus ja luova into riittävät sekä motivoimaan conin tekemiseen että siihen että pyrkii tekemään siitä conista jotain uutta ja erilaista.

(Huom. muiden tapahtumista hyvien ideoiden kopioiminen ja niiden jatkokehittäminen ei muuten sekään mitenkään loogisesti edellytä kilpailua.)

Toki ihmisiä on erilaisia ja heitä motivoivat eri asiat. Ehkä teidän desulaisten venettänne keikuttaa toisten voittaminen (reilusti toki ja ilman veren makua suussa). Älkää kuitenkaan pahastuko jos nauran teille julkisesti kun väitätte sen olevan välttämätön osa kaikkien conien kehitystä..H-q
Eiköhän se muidenkin tapahtumien "yhteistyö" ole enempi muutamien tyyppien hehkutusta. Suurimmaksi osaksihan ne omat aktiivit sen tapahtuman kasaa, jv- ja radiopuhelinpooli nyt on "yhteisiä". Suurinta osaa tapahtumienjärkkäreistä ei kiinnosta sceneverkostoituminen. Erityisesti, kun roolipeli- ja animescenellä ei sisällöllisesti ihan kauhean paljoa ole toisilleen annettavaa.
Eläköitynyt jv-jäärä
Mulla on jv-kortti ja voin lahjoittaa aikaani eri tapahtumille. Mua ei huvita antaa panostani tapahtuman käyttöön, jos aletaan korostaa, että on ydinporukka, jotka on ne oikeasti kovalla panoksella tapahtumaa järkkäävät ja sit puhutaan pahaa muista saman skenen tapahtumista. En osallistu enää demoskenen tapahtumien järjestämiseen mm. tällaisen naurettavan isoimpien tapahtumien kilpanokittelun ja järjestäjäporukan hierarkiapelleilyn takia.

Nyt herätys. Ei tämä vapaaehtoistapahtumien välinen kilpailu ole oikeasti uutta ja virkistävää. Demoskene, roolipelit, gootit, kinkyskene... Kyllä tätä on nähty. Sillä vaan kaivetaan keinotekoiset rintamalinjat. Imagohan tässäon se oikea asia, josta skabataan, ja sitä ei paskanpuhuminen muista pitkällä tähtäimellä auta. Kymmenen vuoden päästä sit ihmetellään miksi meidän harrastus on näivettymässä ja miksei uusia harrastajia tule, kun skenen sisäinen kyräily on jatkunut vuosia.

Ana: "Toivottavasti mahdollisimman monen porukan väki löytäisi tänne keskustelemaan, niin voisi jakaa ajatuksia enemmänkin." Jos vuori ei tule Muhammedin luo, niin ehkä te voisitte lähteä Conconiin? Mulla ei ole sen kanssa mitään tekemistä, mutta idea tuollaisesta yhteistyötapahtumasta on mainio.

Jussi "niidel" Kari
Topi,

itse näen, että pieni keskinäinen kilpailu on hyvästä. Samaa teen kavereiden kanssa pyöräretkillä, punttisalilla tai Warcraftia pelatessa. Kilpailua on, mutta kuten sanoin, se ei tarkoita selkäänpuukottamista tai "häh häh"-mentaliteettia.

Häh häh -mentaliteettia Desuconissa on kyllä varsinkin ensimmäisenä vuonna ollut, ja koetin tässä postauksessa avata syitä siihen. Missään tapauksessa ei ole tarkoitus, että se jatkuisi, koska on selvää, että sellainen mentaliteetti ei ole hyvästä eikä siitä mitään hyötyäkään ole. Sillä voi vain hävitä.

Tietysti kilpaileminen ei ole mikään yksinomainen keino parantaa coneja - siihen voi luonnollisesti pyrkiä monella tavalla. Oma näkemykseni kuitenkin on, että kilpaileminenkin voi olla yksi näistä tavoista. Emme me ketään muuta siihen ole pakottamassa, ja miten voisimmekaan? Enemmänkin tämä kirjoitus oli ideanpoikanen, että "tätäkin voi kokeilla". Kai me saamme tätä yrittää? :)

Eläköitynyt jv-jäärä,

olet ihan oikeassa. Rintamalinjoja ei pidäkään kaivaa ja sitä varten tuolla korostankin sitä, että esimerkiksi radiopuhelimia on hankittu ei vain meidän käyttöömme, vaan myös muiden käyttöä varten. Ei niiden päällä istumisesta meille mitään hyötyä ole - lainataan niitä mielummin muille tapahtumille, että saavat niitä radiopuhelimia hyödynnettyä. Tarvetta kyllä tässä maassa riittää, ja resursseja lainataan muille koska olisi järjetöntä, että kaikki ostaisivat omia. Ja niin edelleen.

Ja worry not, meiltä on kyllä lähdössä lähetystö Conconiin :)

---

Ei tässä sotaa olla julistamassa, enintään kavereiden välisiä juoksukilpailuja, jos sitäkään, osallistuminen tietysti vapaaehtoista. Kokonaisuudessaan minusta tuntuu, että tämä mystinen raja yhteistyön ja kilpailun välillä ei ole lainkaan niin iso kuin miten se halutaan nähdä :) Eiköhän me voida ihan hyvässä hengessä jatkaa tästä eteenpäin.
Narutowww
Minulle on tullut mielikuva Desuconista, että siellä olisi hyvän tuulinen ilmapiiri järjestäjien kuten kävijöidenkin keskuudessa : D Huomasin, että tänä vuonna Desucon on yhteistyössä Bakaconin(mennyt jo) ja Traconin kanssa. Eihän siinä mitään jos pientä kilpailua on :D Varmasti Conien välillä on iso kokemus ero, mutta kokemuksien myötä myös kävijöiden elämys kasvaa ^ ^ Itse kiinnostuin Desuconista viime vuotisesta tapahtumasta tehtyjen videoiden perusteella jotka löysin youtubesta. Kuitenkin kyllä kaikkien conien välillä voisi olla edes pieni yhteistyön kipinä ^ ^ Conit ovat suuri osa cossaajien unelmaa. Joten ainahan kaikki conit voivat parantaa lisää ja aina tehdä parempia elämyksiä! Siinä oli minun mielipiteeni : D

Lähetä kommentti

Kirjoita tähän kenttään sana koulutyttöpuku. Tällä vältämme ilkeitä kommenttibotteja.
Et ole kirjautunut sisään Desuprofiiliin, joten kommenttisi lähetetään anonyyminä. Kirjaudu sisään!