Ohjelmalehti GO GO!

Kirjoittanut
eQualizer

Nyt seuraa sisäpiiripaljastus! Pääjärjestäjämme nimittäin meni lupailemaan tälläistä vuoden 2009 elokuussa:

"Jos ohjelmalehti ei mene painoon viimeistään 1. toukokuuta, vedän teitä kaikkia turpaan." -niidel

Palataan siihen myöhemmin, mutta kerronpa hieman omasta taustastani. Vuoden 2009 Desucon oli minulle ensimmäinen anime-/japani-/whatevah-aiheinen tapahtuma. Ikinä. Ja kuten varmasti tuhansiin muihin ihmisiin, myös minuun jäi lähtemätön vaikutus, että tällaisiako ovat conit? Ja jokin siinä sitten myös päässä naksahti, koska seuraavaksi halusin päästä osalliseksi tämän tapahtuman järjestämiseen. Pikakelausta epämääräisen ajan verran, ja löydän itseni taittamasta ties mitä Desuconiin liittyvää materiaalia.

Ja palataanpa ajassa taaksepäin huhtikuuhun ja ohjelmalehden taittamiseen. Näin harrastajataittajalle homma oli mitä mukavinta puuhaa. Tyylikirja löysi muotonsa muutamassa päivässä, vaikka aivan ensimmäiset (huhtikuun 1. päivän) versiot eivät miellyttäneetkään kaikkien silmää:


Tuksu <3

En voi edelleenkään ymmärtää miksi. 

Noh, kun lähes lopullinen ulkoasu oli saatu miellyttämään muita ja sopivan desuksi, alkoi sisällön lätkiminen sivuille. Ja ei yhtään aikaisemmin kuin 3 päivää ennen deadlineä. Hyvin alkaneen taiton, joka oli paria sivua vailla valmis, tosin katkaisi vappuaatto ja vappu. Turkkilaiseksi öljypainiksihan se sitten Dystopian, niidelin ja muun järjestäjäporukan kanssa meni.

Vaan viikko vapun jälkeen se jännää vasta olikin. Kun vapusta toipuminen oli suoritettu, tuli ohjelmalehden viimeisiin sivuihin paneuduttua aina 9. päivään asti enemmän tai vähemmän 24/7.

  • "Tuosta voisi vielä nuo värijutut vaihtaa toisenlaisiksi."
  • "Tämän sivun tekstit menikin kokonaan uusiksi!"
  • "…vielä yks juttu!"
  • Ja niin edelleen...

Mutta lopulta ohjelmalehti päätyi painoon ja takaisin Saksasta Suomeen asti (veroineen ja postikuluineen muuten 1230 euroa / 2500 kpl / 32 nelivärisivua, jos muiden conien järjestäjiä kiinnostaa):

:3

Normaaliin tapaan ohjelmalehtiä jaetaan conissa ilmaiseksi kaikille niin kauan kuin niitä riittää. Mutta tällä kertaa ohjelmalehden PDF-versiota (4,6 mb) pääsee lukemaan myös etukäteen netistä -  lataa se tästä!

Kommentit

tomd
Tyylikäs ja luettava kokonaisuus. Näin lolammattitaittajan näkökulmasta pari pientä juttua:

— Kun tekstejä tulee useammasta lähteestä, voi olla varma ettei niiden oikeinkirjoitus ja välimerkkien käyttö ole yhteneväistä. Tällä kertaa se näkyy hyvin tavu- ja ajatusviivojen käytön sekoittumisessa (sekä ehkä ajatusviivan ylikäytössä).

— Suomenkieliseen automaattiseen tavutukseen ei voi luottaa, etenkään peräkkäisten vokaalien suhteen. Lisäksi taittaessa voi miettiä kannattaako esim. otsikoita tai tekstin joukossa olevia vieraskielisiä sanoja/nimiä tavuttaa laisinkaan.

— Oletan että painetussa versiossa käytettiin parempilaatuisia kuvia. Sähköisessä versiossa täytyy tietysti tasapainoilla laadun ja tiedostokoon välillä, mutta saattaisin silti olla hieman harmissani jos olisin ostanut lehteen mainoksen, jonka tekstiä ei sitten näekään lukea...

— Kaikki erikoismuotoillut tekstit (esim. kursivoinnit, ylä- ja alaindeksit...) kannattaa tarkistaa kahteen kertaan törmäysten varalta (ks. s.12 alin rivi). Taitto-ohjelmat eivät ole niin fiksuja kuin luulisi.

— Typoja tulee aina, mutta ainakin esiintyjien nimet olisi hyvä saada oikein, oli kiirettä tai ei.
eQualizer
tomd, tuollaista kun olisi kaikki internetissä (ja miksei muuallakin kuultava) palaute, eikä pelkästään tasoltaan sitä "ihan paskaa/parasta!".

Tänä vuonna teksteissä oli käynyt sillä tavalla hassusti, että kun aloin taittamaan, olin siinä luulossa että tekstit olivat jo moneen kertaan oikoluettu. No, näin ei ihan ollut. No, tämä toivottavasti tehdään fiksummin ensi vuonna.

Jaa että sinne jäi sitten kuitenkin tavutusvirheitä. Melkein muistelisin käyneeni kaikki lävitse, useampaankin kertaan... :(

Painetussa versiossa on kyllä paljon parempi laatu kuvilla. Nyt tämä todellakin oli tasapainoilua tiedostokoon kanssa. Painoon menneen pdf-tiedoston koko oli noin neljä kertaa suurempi.

Mutta kiitos huomioistasi. Ensi vuoden ohjelmalehti tulee olemaan varmastikin tätäkin vuotta parempi. Tämänkin vuoden ohjelmalehti, vaikka itse sanonkin, on kaikesta huolimatta aika päheä! Etenkin kun pääsee hypistelemään fyysistä kappaletta. Hieno kuin mikä!

Lähetä kommentti

Kirjoita tähän kenttään sana koulutyttöpuku. Tällä vältämme ilkeitä kommenttibotteja.
Et ole kirjautunut sisään Desuprofiiliin, joten kommenttisi lähetetään anonyyminä. Kirjaudu sisään!