Miksi media rakastaa Desuconia?

Kirjoittanut
Extended_Feline

Tämän blogipostauksen otsikko voisi olla yhtä hyvin "Aamu, jona tiedotusvastaava oli vetää kolan väärään kurkkuun ja muita tarinoita". Kiirettä on siis pitänyt.

Kuva: Tomi Väisänen

Allekirjoittanut Ylen haastateltavana viime conissa.

Viimeisen puolentoista viikon aikana puhelimeni on soinut ja sähköposti on kilissyt kenties tiuhemmin kuin koko vuonna. Conin lähestyminen on saanut myös kaikenkarvaiset toimittajanplantut liikkeelle. Tähän mennessä tapahtumaan on ilmoittautunut yli 20 journalistia, joukossa kolme tv-ryhmää joista kaksi tekee dokumenttia. Printtimedian ja nettijulkaisujen puoli on erityisen hyvin edustettu, vain radio enää uupuu.

Erityisesti lehdillä on tapana tehdä tiedotteiden ja puhelinhaastatteluiden perusteella ennakkojuttuja tapahtumista, jos he eivät voi lähettää toimittajaa paikalle itse tapahtumaan tai haluavat uutisoida myös tapahtuman valmisteluiden etenemisestä. Desuconin kohdalla näitä ennakkojuttuja on ilmestynyt Lahden seudun suurimmassa sanomalehdessä Etelä-Suomen Sanomissa tammikuusta asti, kuten myös Animessa ja Japan Popissa ja muutamissa muissa lehdissä, mutta mukaan mahtuu myös yllätyksiä.

Ensimmäinen kakomista aiheuttanut puhelinsoitto soitettiin jo toukokuun puolella. Olen junassa matkalla hakemaan kesäasuntoni avaimia, kun puhelin pirahtaa. "Me Naisista Sejase hyvää päivää!" Valmistelen äkäistä vastalausetta puhelinmyyjälle, kun miellyttävä naisääni puhelimessa jatkaa: "Sinähän olet Desuconin tiedotusvastaava? Me kun haluttaisiin tehdä ennakkojuttu teidän tapahtumasta kesäkuun toisen viikon lehteen." Onneksi ehdin nielaista kolani hetkeä aikaisemmin. Tulevana torstaina voitte siis kävellä lehtikioskille ja tarkistaa, mitä naistenlehti on saanut otakutapahtumasta aikaiseksi.

Toisesta vaaratilanteesta ruoan kanssa ei ole kuin muutama päivä. Istuin torstaina lusikoimassa aamupuuroani, kun sähköpostiini kilahtaa viesti. "Olen tekemässä juttua Desuconista Suomenmaahan. Voinko soittaa parin tunnin päästä?" Tuijotan ruutua, lusikka putoaa lattialle ja ihmettelen ääneen, mitä hemmettiä Keskustan pää-äänenkannattaja haluaa Desuconista? Sovin haastattelun ja jään miettimään, miten selittää yrmyiselle puoluelehtijäärälle japanilaisen popkulttuurin hienoudesta. Tarinalla on tässä tapauksessa miellyttävämpi loppu: nuori ja ilmeisen asioista perillä oleva toimittaja hoitaa homman kotiin mallikkaasti. Viileä tarina on luettavissa Suomenmaan perjantain numerosta.

Miksi media tuntuu tänä vuonna rakastavan Desuconia? Voisin röyhkeästi ottaa kaiken kunnian itselleni, mutta todellisuus saattaa olla hiukan toinen. Tänä vuonna emme kilpaile Animeconin kanssa suosiosta ja seuraava tapahtuma, Tracon, on miltei kuukausi omamme jälkeen. Puskaradio on osaltaan tehnyt tehtävänsä ja alakulttuureita seuraavat toimittajat ovat vainunneet hyvän tapahtuman ajoissa. Ja niin ikävää kuin se on myöntää, meillä on kirous ja kunnia olla samaan aikaan samalla paikkakunnalla valtakunnan ykkösuutistapahtuman, Keskustan puoluekokouksen kanssa. Valveutunut mediaväki ottaa selvää, mitä muuta paikkakunnalla tapahtuu ja päättää, onko sekin uutisoimisen arvoista. Toivottavasti on!

Tiedotusvälineillä on myös tapana toimia hyvin lyhyellä varoitusajalla. Päästäänköhän sunnuntaina näkemään uuden pääministerin ja Desu-kunin yhteispotretti?

Kommentit

Nani
MeNaiset... Mitä ihmettä... Pakko päästä lukeen : D
jantsu2307
huhhuh, näin se vaan on. Suomessa conitapahtumat nostavat suosiotaan uskomattomalla vauhdilla muita maita nopeammin.

Muistan joskus kuulleeni eräästä ruotsissa olleesta conitapahtumasta (jonka nimeä en muista), joka mainosti itseään pohjoismaiden suurimpana conitapahtumana, vaikka kävijämäärä hipoi siinä 2000 kävijän mittoja:D

Suomi näyttää esimerkkiä muille euroopan maille oikein toden teolla...
Tsubasa
http://10.uppcon.se/

Uppcon taisi olla - ja väite näyttäisi olevan "Skandinavian suurin", joten periaatteessa ihan oikein. Suomihan ei ole osa Skandinaviaa. :)

Näemmä saivat 3000 kävijää tänä vuonna. Liput näyttäisivät maksaneen 500 kruunua eli 52 euroa, ja kävijämäärää näemmä rajasi se että liput myytiin loppuun jo etukäteen.

Maksullisuuden perinne tietysti tosiaan vaikuttaa - Suomessa ihmiset ovat tottuneet käymään coneissa koska ne olivat aikoinaan kaikki ilmaisia, mikä näkyy kävijämäärissä edelleen.
Hypo
Me Naiset... pelottavaa : D Pitää saada lehti käsiin jostakin.
3 TV-ryhmää, tässähän on hyvä mahdollisuus päästä telkkariin! @__@
maxx
Radiokin on hyvin edustettuna, haastattelut on menossa ainakin Radio Lahteen ja YLE x3m:lle =)

Lähetä kommentti

Kirjoita tähän kenttään sana koulutyttöpuku. Tällä vältämme ilkeitä kommenttibotteja.
Et ole kirjautunut sisään Desuprofiiliin, joten kommenttisi lähetetään anonyyminä. Kirjaudu sisään!