Varmista, että järjestäjäsi puhuvat samaa kieltä

Kirjoittanut
Tsubasa

Monesti kuulee sanottavan, että hyvä johtaminen on pohjimmiltaan sitä että osaa viestiä oikein. Tätä teoriaa voi laajentaa ja sanoa että myös tapahtumanjärjestäminen on pohjimmiltaan viestintää: ihmisten välistä yhteistyötä, jossa suurimmat ongelmat koituvat kommunikaatio-ongelmista. Siitä, että joku tekee jotain koska ei ole kuullut ettei sitä pidäkään tehdä, tai siitä että joku ei tee jotain koska ei ole kuullut että se pitäisi tehdä.

Yksi kommunikaatio-ongelmien lähde on se, että keskustelijat eivät yksinkertaisesti ymmärrä toistensa näkökantoja, tai käyttävät samoja termejä tarkoittamaan eri asioita.

Kuluneena viikonloppuna pidettiin Jyväskylässä Finncon, ensimmäistä kertaa ilman Animeconia sitten vuoden 2001. Desuposse oli tietysti paikalla – paitsi nauttimassa scifiohjelmasta myös ottamassa oppia siitä, millainen Finnconin kaltainen pitkän linjan tapahtuma voi olla jos se lakkaa yrittämästä miellyttää kaikkia ja pitäytyy omassa kohdeyleisössään.

Conissa pidettiin myös paneeli Build Your Dream Convention, jonne desulaiset osallistuivat yleisöstä käsin. Meidän käsityksemme ideaaliconistahan on tunnetusti sellainen, joka on tehty toisille meidän kaltaisille animeharrastajille; ihmisille, jotka tulevat coneihin seuraamaan anime- ja manga-aiheista puheohjelmaa eivätkä vain FFFightin ja Sorsapuiston perässä. Elitisteille, jos näin haluaa sanoa.

Cheryl Morgan

Finnconin vakiokävijöihin kuuluva brittiläinen Cheryl Morgan ei kuitenkaan arvostanut tätä näkemystä, kuten yllä olevasta tweetistä näkee. Miksihän?

Paneelissa käyminen olikin tämän suhteen varsinainen silmienavaaja. Scififandomin motiivit järjestää tapahtumiaan ovat toki erilaiset, mutta skenejen erilaisuudet ovat myös ratkaiseva tekijä – scifitapahtumien ongelma kun on nimenomaan vähäiset kävijämäärät ja kävijäkunnan nurkkakuntaisuus, ja ajatuskin siitä että kävijöitä voisi olla "liikaa" tai että osa heistä voisi olla "ei-toivottuja" tuntuu heille täysin vieraalta. Osittain juuri siksi Finncon onkin maailmanluokassa arvostettu scifitapahtuma – ilmaisena se houkuttelee sellaisiakin kävijöitä jotka eivät ole niin aktiivisia scifiharrastajia, ja siten myös uutta verta harrastuksen pariin.

Animeharrastamisen ongelmat sen sijaan ovat juurikin päinvastaiset – uusia harrastajia on kahmalokaupalla ja he käyvät myös aktiivisesti tapahtumissa, mutta vanhemmille harrastajille ei ole juurikaan tarjontaa eikä näin ollen myöskään syitä käydä tapahtumissa. Ainakin omasta mielestäni Desucon on onnistunut tässä vallan loistavasti; esimerkiksi oma luentoni animen OP-animaatioista veti Desuconissa 150-paikkaisen salin seisomapaikkoja myöten täyteen, Traconissa taas yleisössä istui vain parisenkymmentä henkeä.

Tietysti harrastajille tehdyn tapahtuman järjestäminen kunnolla edellyttää, että järjestäjät ovat itsekin harrastajia.

Finncon-Animecon 2009:n conitea

Finncon-Animecon 2009:n kaltaisen tapahtuman sai näemmä aikaan tämännäköisellä järjestäjäporukalla. Kuinkahan moni heistä on animeharrastaja, ja olikohan sillä mahdollisesti jotain tekemistä sen kanssa miten animeharrastajiin conissa suhtauduttiin?

Viime aikoina olen alkanut käyttää termiä "tapahtumanjärjestämisen harrastaja" sellaisista ihmisistä, joille tuntuu olevan tärkeämpää järjestää tapahtumia – millaisia tapahtumia vain – kuin se, mikä on näiden tapahtumien aihepiiri. Heidän naamansa näkyvätkin yleensä conista toiseen. Ja mikäpä siinä; löytyyhän jokaisesta conista sellaisia asioita jotka ovat samanlaisia kaikissa coneissa, olipa kyseessä roolipeli-, anime- tai scifitapahtuma.

Ongelma kuitenkin tulee vastaan viimeistään siinä vaiheessa, kun tällaisia ihmisiä päästetään lähelle päätöksentekoa. Vaikka toisenlaisissa coneissa hankittu tietotaito saattaakin olla hyödyllistä se saattaa nimittäin olla myös suorastaan vahingollista, mikäli sitä yritetään soveltaa sellaiseen conikonseptiin johon se ei yksinkertaisesti sovi. Vielä vakavampi tilanne saattaa olla käsillä, jos kyseessä ovat conin kanssa ristiriidassa olevat arvot ja asenteet – kuten siinä, haluaako conista tapahtuman kaikille vaiko vain tietylle kohderyhmälle. Myös eri conien edut saattavat olla joskus ristiriidassa keskenään.

Tämä ei ole tuntematon ongelma Desuconillekaan – olemme aikojen saatossa joutuneet vaihtamaan järjestäjien joukosta muutamankin tyypin, joille conin kapitalistinen ideologia (jollaiseksi niidel sitä omassa blogissaan kuvaili) on ollut ongelma. Joitakin on ärsyttänyt myös se, että meillä on tapana kritisoida muita tapahtumia joskus kovasanaisestikin.

Jatkossa Desuconin järjestäjiksi tulleekin todennäköisesti valikoitumaan yhä enemmän sellaisia ihmisiä, jotka järjestävät ensisijaisesti vain Desuconia; mahdolliset puutteet kokemuksessa kun ovat lojaaliusongelmia huomattavasti pienempi paha. Järjestäjien yhteishenkikin pysyy parempana – ja eihän conia muuten viitsisi tehdäkään.

Kommentit

Extended_feline
Pieniä älähdyksiä henkilökohtaisesta perunakellaristani: Onko lojaalius tiettyä porukkaa kohtaan todella noin itseisarvoista ja mihin vedetään se raja, jossa lojaalius rikkoutuu niin pahasti, että se koetaan Desuconille ongelmalliseksi?

Koen ajatuksen lievästi sanottuna epämukavana, sillä onhan Desupossestakin useampi henkilö ollut mukana useammassa conissa joko ohjelmanjärjestäjän tai muun suhaajan roolissa.
Phoo
Tuttu kuvio: 1) Petteri/Jussi keikuttaa venettä 2) Vihainen reaktio 3) ???

Tällä kertaa sillä lisäyksellä, että vihainen reaktio ei ole vielä ehtinyt ulkopuolelta, vaan näköjään lähes kaikki, jotka Desuconin porukasta järjestävät myös Traconia, Bakaconia tai CosplayGaalaa, kaivavat juoksuhautoja, koska he ymmärtääkseni käsittävät tekstin väärin.

"Yksi kommunikaatio-ongelmien lähde on se, että keskustelijat eivät yksinkertaisesti ymmärrä toistensa näkökantoja, tai käyttävät samoja termejä tarkoittamaan eri asioita."
-tsubasa

Viimeisessä kappaleessa siis kerrotaan, että "todennäköisesti" valikoituu "yhä enemmän" yksin Desuconia järjestäviä henkilöitä. Ymmärrän, että "todennäköisesti" kuulostaa conin linjaukselta, mikä on huonoa retoriikkaa tässä kohtaa. Sen sijaan "yhä enemmän" on mielestäni selvää suomea. Ei se tarkoita "ainoastaan".

Esimerkiksi itse aloitin ensimmäisessä Desuconissa sähköpostikommunikaation Japaniin melko japanintaitoisena mutta tietämättä sähköpostietiketistä mitään. En missään nimessä pitänyt tilanteesta, mutta Googlen, tuttujen ja myös Japanin-kontaktien vastausten matkinnan avulla saatiin sekin taito haltuun. Jaksoin tehdä sen. Mielestäni suunnilleen tätä tsubasa tarkoittaa lojaaliudella. Jos asiat pystyy hoitamaan, ne hoitaa. Jos ei pysty, sanoo ääneen ja delegoi, eikä istu ja häpeä yksikseen salassa pantaten hommien hoitumista.

Lojaalius Desuconia kohtaan = asioiden pitää hoitua Desuconin kokonaisuuden näkökulmasta, vaikka tekijöillä olisi huono päivä tai alemmuuskompleksi.

Onko tämä niin huono ominaisuus? Ymmärtääkseni tsubasa haluaa vain hommien hoituvan. Jos ne hoituvat silloinkin kun järjestää muita tapahtumia - jos pystyy pitämään Desuconin edun erillään muiden conien visioista ja käytänteistä - OK. Jos eivät hoidu, sanoo ääneen ja delegoi.

Ei tässä ketään olla ulos heittämässä sen takia että on aktiivinen harrastaja.
Jussi "niidel" Kari
"Lojaalius conia kohtaan" saa asian kuulostamaan ehkä vähän liian totaaliselta - tosiasiassahan kyseessä ei ole sen ihmeellisempi asia kuin se, miten ihmiset priorisoivat coniasiat muihin tarpeisiinsa nähden - ehkä voisi puhua enemmänkin _sitoutumisesta_ lojaaliuden sijaan.

Yhtä conia on tekemässä useita kymmeniä - jopa satoja - ihmisiä. Ei ole yllätys, että tällaiseen porukkaan mahtuu erilaisia näkemyksiä siitä, mihin suuntaan conia tulisi kehittää. Lojaalius conia kohtaan on sitä, että pystyy tinkimään omista henkilökohtaisista näkemyksistään ja toimimaan conin kokonaisuuden hyväksi, vaikka se kokonaisuus ei olisikaan aivan sataprosenttisesti sitä, mitä itse tahtoisi.

Lojaalius conia kohtaan on sitä, että tiukassa tilanteessa pystyy asettamaan omat menonsa conin mukaan - tuskin kovin monta conin vastaavaa toteaisi conia edeltävällä viikolla, että "ohoh, en pystykään tulemaan coniin, mulla on kaverin synttärit".

Lojaalius conia kohtaan on sitä, ettei sytytä conipaikkaa tuleen päivää ennen conia, vaikka olisikin vähän sukset ristissä conin tavoitteiden kanssa. Tiivistäen: conia ei saada aikaan, jos järjestäjät ovat keskenään täysin ristiriidassa sen suhteen, millainen conin tulisi olla. Lojaalius on tämän tunteen voittamista ja conin etusijalle asettamista - vaikka olisikin joistain yksityiskohdista eri mieltä.

Kyse ei siis ole siitä, että jokaisen conia tekevän tulisi vannoa verivala pääjärjestäjän kanssa tai suudella tämän varpaita :P

Phoo tiivisti asian hyvin: lojaalius conia kohtaan on sitä, että asioiden tulee hoitua conin kokonaisuuden näkökulmasta, vaikka tekijällä olisi huono päivä, alemmuuskompleksi tai jokin muu ongelma :)
Tsubasa
Lisäsinpä viimeiseen kappaleeseen sanan "ensisijaisesti" selventämään sitä mitä tarkoitin... Kyse ei siis todellakaan ole niinkään siitä priorisoiko Desuconin muun elämän edelle, vaan siitä priorisoiko sen muiden *conien* edelle.

Mutta asia ei ole niinkään, etteivätkö Niksu ja Jaksu saisi järjestää Cosplaygaalaansa, tai ettenkö minä voisi käydä luennoimassa muissa coneissa. Enemmänkin niin, että ihmiset jotka jo *valmiiksi* kokevat olevansa *ensisijaisesti* jonkun muun conin järjestäjiä ovat kokemuksen mukaan kaikkein kärkkäimpiä närkästymään Desuconin toimintatavoista. Joihin, kuten mainittua, tunnetusti liittyy kehittymistä myös muiden virheistä oppimalla - ja se tarkoittaa muiden ratkaisuista ja päätöksistä keskustelemista. Mikä ymmärrettävästi saattaa ärsyttää, jos on itse ollut siinä toisessa tapahtumassa niitä päätöksiä tekemässä.

Ja tämän takia mikäli tarjolla olevia järjestäjäehdokkaita ei tunne ennakkoon on pienimmän riskin tie valita heistä ensisijaisesti niitä, joilla ei *varmasti* ole lojaliteettiongelmia - eli niitä, jotka eivät ole tai ole olleet aktiivisesti mukana minkään muun conin järjestämisessä. Ihmisiä, jotka haluavat järjestää *Desuconia* eivätkä vaan yleisesti tapahtumia.

Mikäli nämä ihmiset ovat jo ennestään tuttuja, ja on varmaa että heillä ei ole ongelmaa desuistisen ideologian suhteen, ei muidenkaan tapahtumien järjestämisessä mukana oleminen tietenkään ole este.
Cilla
Phoon hienon tekstin rivien välistä lukien siis voi päätellä, että on *lojaali* Desuconille, kun ESIM. vääntää niska limassa desuhommia viikosta tai kuukaudesta toiseen, asettaen sen onnistumisen kaiken muun elämän edelle, valvoen conia edeltävästä yöstä suurimman osan ja kenties vielä itse tapahtumankin aikana sopeutuen mahdollisiin äkkimuutoksiin, suorastaan improvisoiden joskus - ja samalla kenties nauttienkin koko hommasta. Jos näin on niin jes, minut siskoineni voi siis laskea Desu-lojaaleiksi ihmisiksi :)
Vielä ennen Desua emme - syystä tai toisesta - olleet mitään animetapahtumaa järjestämässä (vaikka tarjosimme Furuyaa Animeconille Anikin kautta jo mooonta vuotta sitten), mutta Desun kelkkaan oli ohjelmanpitäjän roolissa loppujen lopuksi hyvin helppo hypätä mukaan ja antaa kaikkensa onnistuneen tapahtuman toteuttamiseksi. Emme nykyisinkään juuri muissa animeaiheisissa tapahtumissa pääse raha- ja opiskelutilanteiden takia käymään (ja vaikka kävisimmekin, ei meillä ole juuri palavaa intoa olla *järjestämässä* mitään muuta tapahtumaa kuin Desuconia), joten ehkä meidät kelpuuttaa Desu-lojaaleiksi. Sanokaa te, tehän sen tiedätte.

Desuconia on mielestäni alusta asti ollut äärimmäisen mukavaa ja jännittävää olla omalta taholtani tekemässä, ja jos työpanoksemme kelpaa teille tulevinakin vuosina niin olemme ilman muuta käytettävissänne :)

~C
Jussi "niidel" Kari
@Cilla - olet oikeilla jäljillä, mutta ei ihan noinkaan. Missään tapauksessa tarkoitus ei ole, että töitä pitää vääntää niska limassa, sillä burnout tai leipääntyminen ei ole hyväksi - mutta hommat pitää tehdä. Tämä tietysti korostuu mitä kriittisemmässä asemassa conissa on, sillä tapahtuman tulee onnistua.

Kävijän kannalta ei nimittäin ole merkitystä sillä, epäonnistuuko tapahtuma sen takia, että järjestäjät ovat olleet laiskoja, taidottomia vai onko kyse ollut vain kiinnostuksen puutteesta: jos jokin asia tapahtumassa pissii, se pissii. Kävijän kannalta syy on nähdäkseni merkityksetön: kävijät tulevat nauttimaan tapahtumasta ja järjestäjien tulee tehdä tapahtumasta kävijöidensä arvoinen. Tavallaan voisi sanoa, että järjestäjillä on _velvollisuus_ saada tapahtuma onnistumaan.

Ohjelmanpitäjille koetamme tehdä asiat mahdollisimman helpoksi niin, että he voivat keskittyä laadukkaan ohjelman tekemiseen - tarkoitus ei siis ole, että ainakaan ohjelmanpitäjät joutuisivat mukautumaan muutoksiin enempää kuin on välttämätöntä (esimerkiksi aikataulumuutos kunniavierasohjelmista johtuen). Ilman laadukasta ohjelmaa ei nimittäin ole Desuconia.

Työpanos on kyllä kelvannut, kiitokset siitä! Eiköhän teille jotain askarreltavaa keksitä ;D
tp8
Omasta mielestäni blogikirjoitus ei aina ole se onnistunein jos sen sisin ajatus tulee vasta, kun lukee selventävät kommentit.

Ei hesarin uutisiakaan tule lukea niin, että ensin luetaan uutinen ja sitten luetaan kommenteista ne selvennykset.

Tosin onhan trollaus ja kärjistäminen aina kivasta, niillähän sen keskustelun saa aikaiseksi ;)
anon
Jopa adbotit tietää että desu on paras con.

Lähetä kommentti

Kirjoita tähän kenttään sana koulutyttöpuku. Tällä vältämme ilkeitä kommenttibotteja.
Et ole kirjautunut sisään Desuprofiiliin, joten kommenttisi lähetetään anonyyminä. Kirjaudu sisään!