Vihreä con?

Kirjoittanut
Ana

Bakaconin Galtsuyhteisössä syntyi pari päivää sitten mielenkiintoinen keskustelu Bakaconin käyttämien muovirannekkeiden ekologisuudesta. Conin rannekkeiden ympäristövaikutukset ovat onneksi vain pisara meressä, mutta rupesin silti pitkästä aikaa miettimään miten Desuconista tai coneista yleisemminkin voisi saada ympäristöystävällisempiä. Tulisiko Desuconin värikseen kaappaaman vihreyden näkyä conissa hiukan muutenkin kuin vain pääoven päällä roikkuvan banderollin logossa?

Ympäristöystävällisyydellä on animepiireissä hiukan kyseenalainen maine. Osaa ei voisi asia vähempää kiinnostaa, kun taas toinen puoli tuntuisi vievän teeman äärimmäisyyksiin lähes kaikessa toiminnassaan. Ainoina vaihtoehtoinahan ovat tietenkin Desuconin roskien kippaaminen Vesijärveen tai täysvegaanisen lähiruoan tuputtaminen ainoana vaihtoehtona conikävijöille. Vai löytyisikö asiaan kenties muitakin ratkaisuja?

Ympäristöystävällisyys - Turhaa hippeilyä?

Ympäristöystävällisyys - Pelkkää turhaa hippeilyä?

Italialaisen taloustieteilijä Vilfredo Pareton kehittämällä käsitteellä pareto-parannus tarkoitetaan jotain sellaista toimea, joka parantaa yhden tai useamman yksilön asemaa huonontamatta samalla kenenkään muun asemaa. Myös ekologisuuden lisäämisen pitäisi mielestäni lähteä samasta periaatteesta, mikäli sillä halutaan saavuttaa haluttuja tuloksia. Jätteiden lajittelu 10 erilaiseen astiaan saattaa turhauttaa ja voi saada ihmiset viskomaan roskansa ainoastaan lähinnä olevaan roskikseen. Sensijaan yksinkertaisempi jako vaikkapa bio- ja sekajätteeseen voisi toimia ja olisi selkeä parannus pelkän sekajätteen keräämiseen.

Desuconissa ympäristöasioita on pohdittu vaihtelevalla aktiivisuudella. Heti ensimmäisen Desuconin jälkeen kesäkuussa 2009 saimme asiaan liittyen useita hyviä kehitysvinkkejä. Kuten muunkin saadun palautteen kanssa, otettiin osa näistäkin ideoista käyttöön heti seuraavana vuonna. Osa taas jätettiin odottelemaan taloudellisesti hiukan parempia aikoja. Ympäristöystävällisempi vaihtoehto kun on valitettavan usein myös se kalliimpi, emmekä tahtoisi siirtää kaikkia arvovalintoja osaksi lippujen hintaa. 

Desuconissa siivotaan onneksi myös kesken conin

Desuconissa siivotaan onneksi myös conin aikana. Kuvan tapahtumassa ilmeisesti ei.

Ihan tumput suorina emme ole onneksi seisseet. Monet teoista eivät näy aina kävijälle asti, mutta vähentävät ympäristölle aiheuttamaamme kuormaa yhtä lailla. Tuhansien ihmisten suurtapahtumana Desuconin on tunnettava vastuunsa myös tällä saralla. Onneksi emme ole urakassamme aivan yksin: conipaikkamme Sibeliustalo käyttää nimittäin sähkönään Lahti Energian tuulisähköä!

Tältä pohjalta me Desuconissa toimimme ympäristöasioissa. Etsimme parhaiten toimivia ratkaisuja hyvien joukosta. Emmekä pakota, vaan kannustamme.

Tänä keväänä koittavat jälleen eduskuntavaalit. Muistathan äänestää!

Tänä keväänä muuten koittavat jälleen eduskuntavaalit. Muistathan äänestää!

Mitä mieltä Sinä, arvon lukija, olet tällaisesta ekohippeilystä? Entä löytyisikö sinulta ideoita Desuconin kehittämiseen, liittyivät ne sitten ympäristöön tai johonkin aivan muuhun? Nyt niitä tarvitaan! Alamme nimittäin Desuconin kehittämisen ohella valmistelemaan myös uutta talvitapahtumaamme, josta niidel kirjoitti jouluaattona. Tämänhetkinen ajankohta sijoittanee talviconin ensi vuoden tammikuulle. Emme tahdo siitä täysin Desuconin kopiota vaan selkeästi omanlaisensa ja ennennäkemättömän tapahtuman Suomen conikentässä. Tulethan mukaamme luomaan jotakin uutta ja jännittävää?

Kommentit

"Missä ekologisuus?"
Blogia lukiessani tuli heti mieleen, että esim. ohjelmalehtiset voisi painaa kierätyspaperille eikä "muovipaperille". Kuitenkin, kaikki ohjelmalehtiset löytävät loppunsa kaatopaikalla sekajätteessä, ja tämä muovipaperi kuluttaa öljyä eikä maannu luontoon. Myös erillaiset eläimet (kuten siilit) voivat jyrsiä tätä lehtistä ja tukehtua. Paperista tehty ohjelmalehtinen pystyisi heittämään ihan hyvillä mielin paperiroskiin.
Myös älytön muovimukien määrä mitä desuconissa näkee, kuluttaa luontoa. On olemassa ekologisempi, mutta hintavampi, vaihtoehto. Ekomuki, joka maantuu luontoon (http://www.ekolo.net/verkkokauppa/naytatuotteet.php?lTuoteRyhmaTunniste=1574).
On hyvä että desucon ottaa asian edes jossain määrin vakavasti. Arvostan.
Antti "Ana" Myyrä
Suurkiitokset vinkeistäsi!

Ekologiset muovimukit ovat itseasiassa jo harkinnassa tämän kesän Desuconiin. Hinta on hiukan kovempi, mutta ovat muutenkin niin halpoja, ettei tuo aiheuta kauhean suurta korotusta kokonaiskustannuksiin. Paljon kiitoksia, kun jaksoit linkata noita myyvään liikkeeseen! Säästää meiltä vaivaa ja samalla tekee noiden hankinnasta huomattavasti todennäköisempää. :3

Ohjelmalehden painamista kierrätyspaperille on myös mietitty. Suurempi hinta ei tosin tule niinkään paperin hinnasta vaan painatuskustannuksista. Saksalainen hovipainajamme kun ei valitettavasti tuota paperia tarjoa, ja suomalaiset painotalot ovat reippaasti tätä kalliimpia. Mutta katsellaan, tarjouksen pyydämme ainakin varmasti! Enemmän luontoa säästävä vaihtoehto voisi olla ohjelmalehden kokonaan pois jättäminen ja parempien kännykkä- ja nettiversioiden tekeminen. Se ei tosin ole vielä ihan ajankohtaista, kun aivan jokaiselta ei löydy älypuhelinta, jolla moista voisi selata.
alkimohap
Ilahduttavaa, että aihe on jäänyt elämään, joku muukin on huolissaan ja Sibeliustalo toimii uusiutuvalla energialla. Hyvä asenne; voi vain kuvitella, millaisen ragen vegaaninen soppajono saattaisi aiheuttaa. ;)

Tietysti parhaiten uusiutumattomia luonnonvaroja säästää conissa sillä, että *matkustaa junalla eikä autolla*. Siihen järjestäjät eivät voi suoraan vaikuttaa. (Ehkä joku äänestyspalikka tapahtuman nettisivuilla tyylin "miten saavut paikalle?" saattaisi herättää ajatuksia. Konsepti/konteksti olisi järkevä, jos sivulla olisi muitakin äänestyksiä, joista näkyisi aina jokin sattumanvaraisesti, kun lataa sivun. Eivätkä kaikki äänestykset olisi mitään vihjailevia linkolasyyllistyksiä, vaan muuten vaan interaktiivista, kävijäkuntaa yhdistävää sisältöä.)

Materiaalisuus ja kuluttaminen on aika kiinteä osa anime-, manga- ja cosplaykulttuuria levyineen, oheistuotteineen ja tarvikkeineen. Coni saanee rahaa paikalle tulevista myyjistä ja Suomessa piirit ovat ilmeisesti pienehköt, joten oheistavaran rajaaminen pois olisi aikamoista natseilua ja taloudellinen/skenellinen itsemurha. Toisaalta on hienoa, että piraattituotteet ratsataan pois, koska ne ovat epäeettisemmin tuotettuja (tekijänoikeudet, rahaa muuhun rikolliseen toimintaan, kenties lapsityövoimaa).

Konkreettinen ehdotus: jättäkää [yleisölle myytävät] conihupparit ja T-paidat pois, jos reilun kaupan puuvilla ei sovi budjettiin, eikä jaksa selvittää, onko myös ompelutyö reilua. Tässäkin syynä köyhyys, lapsityövoima ja ympäristö. (http://www.reilukauppa.f /index.php?171) Ei siinä mitään, designi on kyllä siisti! (http://www.desucon.fi/medi /uploads/chinor_hupparissa_pienennetty.jpg) Vähemmän nörtimpikin kehtaisi pitää päällä läpi vuoden.

Jos painetaan ohjelmalehtisiä, niin kerätään loppusiivouksessa ohjelmalehtiset erilleen ja paperinkeräykseen? Siivoamiseen tarvitaan kuitenkin useampi henkilö, joten periaatteessa mahdollista. Järkevää vasta, jos tapahtumapaikalla on normaalistikin paperinkeräys.
alkimohap
Jaha, linkit uusiksi.
http://www.reilukauppa.fi/index.php?171
http://www.desucon.fi/media/uploads/chinor_hupparissa_pienennetty.jpg
Futoi yatsu
Myös hyvin organisoitu apu kimppakyytien järjestämisessä voisi pienentää conin hiilijalanjälkeä. Joka paikasta kun ei junilla pääse.
alkimohap
Hyvä pointti, ja jotain, jossa tietoteknikka saattaisi auttaa. Siis joku netissä toimiva systeemi, johon voi ilmoittaa lähtöpaikkansa ja -päivänsä, ja joka kertoo keitä muita coniin menijöitä on enemmän tai vähemmän oman reitin varrella. Näin villinä heittona vain. Eri asia, kuka ehtii semmosen suunnitella ja ohjelmoida.
Futoi yatsu
Tai yksinkertaisimmillaan verkkokeskustelu: "Ajan lauantaina Oulu-Jyväskylä-Lahti. Haluaako joku kyytiin?" tai "Ajaako joku Kuoreveden kautta Lahteen?" tms.
purr
Aaa ihanaa, että Desucon ottaa nämä jutut myös huomioon! Niin allerkirjoitan tuon, että ei kannata pakottaa vaan kannustaa. Ei monia vaan huvita jäädä ottamaan selvää, kuuluuko se kädessä oleva roska energia- vai sekajätteeseen ja kasvisruuan suosiminen lähtee vain omasta motivaatiosta: tuputus aiheuttaa vain närää ja pitkän jonon lähipizzerialle.
alkimohap
Kimppakyydeistä vielä. Sillä, että tehdään joku erillinen Desucon-kimppakyytiketju forums.aniki.fi:hin (ja pistetään siihen linkki Desuconin sivuilta), on yksinkertaisuuden lisäksi jonkinmoinen luotettavuusetu. Vaikka kyytiporukkaa ei olisi ennen tavannut kasvotusten, niin herättää luottamusta, jos kyytiä pyytävä/tarjoava tyyppi kirjoittelee foorumille yleensäkin asiallisia juttuja. Siis Aniki verrattuna johonkin erilliseen systeemiin, jossa käyttäjien identiteettiä ei pystytä takaamaan. Taka-ajatuksena on siis se, että Anikissa namusetävaara on pienempi. Tietysti alaikäisten tapauksessa harvempi vanhempi muutenkaan sallisi lapselleen kimppakyydin jonkun tuntemattoman seurassa, vaikka henkilö olisi kuinka netistä tuttu.
Paperirannekkeet!?
Postissa tuli juuri Desurannekke ja olin jo hetken hypessä, mutta mitä! Ranneke olikin paperista! Olen karvaasti pettynyt desulaisten päätökseen tehdä tällainen ratkaisu. Viime vuonna ranneke pysyi kädessä syyskuuhun saakka, jolloin olosuhteiden pakosta sen jouduin ranteestani leikkaamaan. Mikä on muutoksen yhtäkkinen syy?

~hapan_kettu
Antti "Ana" Myyrä
@hapan_kettu:

Kiitokset palautteestasi!

Paperirannekkeisiin meidät tänä vuonna ajoi valitettavasti juuri samainen olosuhteiden pakko, joka sinutkin sai rannekkeesi viimein leikkaamaan omasi ranteestasi irti.

Conipaikkamme Sibeliustalon lipunmyyntiin on yksinoikeus Lippupalvelu Oy:llä. Aikaisempina vuosina olemme lähetelleet ennakkoon tavallisia paperilippuja, jotka on sitten conipaikalla vaihdettu rannekkeisiin. Tästä on kuitenkin aina tullut jonkinlainen, joskus hallittukin, kaaos. Tämän vuoksi olemme halunneet minimoida kaiken jonotuksen kävijöiltämme ja tahtoneet siksi lähettää rannekkeet etukäteen.

Tilaisuus ennakkoon lähettämiseen syntyi meille viime syksynä kun kuulimme, että myös Lippupalvelulta on saatavissa rannekkeita. Olisimme halunneet totta kai jälleen kangasrannekkeet, muttei niitä valitettavasti ollut saatavilla, joten jouduimme tyytymään toisiksi parhaaseen vaihtoehtoon, eli rannekkeiden ennakkoon lähettämiseen, mutta paperisena.

Tämän vuoksi siis Desuconin rannekkeet ovat tänä vuonna paperisia. Jatkamme neuvotteluita Lippupalvelun kanssa, tavoitteenamme saada jälleen ensi vuodeksi käyttöön kangasrannekkeet.

Terkuin,
Antti 'Ana' Myyrä
Desuconin talousvastaava

Lähetä kommentti

Kirjoita tähän kenttään sana koulutyttöpuku. Tällä vältämme ilkeitä kommenttibotteja.
Et ole kirjautunut sisään DesuProfiiliin, joten kommenttisi lähetetään anonyyminä. Kirjaudu sisään!