Cosplay kohtaa Lontoon - nyt ja tulevaisuudessa

Kirjoittanut
Hoothoot


Euro Cosplay-logo 

Paikallisella tasolla loka-marraskuun vaihde oli kiireistä aikaa cosplayerin näkökulmasta. Oli World Cosplay Summitin karsinnat Helsingin Musiikkimessuilla (vielä kerran onnittelut Desuconissakin tuomaroineelle Elffille ja tämän parille Shufulle voitosta), Lapissa oli jonkinmoinen mangatapahtuma cosplaykisoineen, Tsukicon Helsingissä ja Vapriikin cosplaypäivä cosplaykisoineen samaan aikaan. Desuconin cosplaytiimille (allekirjoittanut, Suomen ECC-finalisti majo ja tukihenkilö Rimppu) mainitut tapahtumat olivat sivuseikka, koska lokakuun lopussa järjestettiin myös Lontoossa MCM Expo, jossa kisailtiin ensimmäisestä Eurocosplay-mestaruudesta.

 Projekti Eurocosplay alkoi omalta osaltani jo loppiaisena 2010, kun sain ensimmäisen sähköpostin Jamesilta Englannista. Desucon päätti ottaa tarjouksen vastaan ja puolen vuoden päästä tästä kilpailu oli käynnissä Sibeliustalon lavalla tuhatpäisen yleisön edessä. Äärimmäisen tiukan kisan voittajaksi selviytyi Maiju "majo" Härkönen. Tämän kaikki varmasti jo tietävät, eli lokakuiseen matkaan.

 Lontoon ExCel-messukeskus sijaitsee ydinkaupungin ulkopuolella, kohtuullisten liikenneyhteyksien etäisyydellä (ellei viikonlopuksi satu metrolinjojen tilapäistä sulkemista, kuten tällä kerralla kävi) itäisessä Lontoossa. Itse messuhalli on valtava. Yli 90 000 neliömetriä hallitilaa ja rakennuksella on pituutta yhden junapysäkin välin verran. Expoa varten oli varattu kaksi hallia - toinen näyttelyille ja myyntipöydille ja toinen jonotukselle. 

 

 

Excelin edestä

Excelin edessä olevalla aukiolla riitti pukuja kaikkina päivinä, vaikka sade haittasikin vähän

 

Kolmipäiväinen Expo alkoi perjantaina, jolloin myös Suomen porukka oli saapunut paikalle. Tarkoituksena oli ensin tutustua tapahtumapaikan tiloihin ja osallistua sitten tervetuliaiskokkareille, jotka järjestettiin Eurocosplayhyn kutsutuille kilpailijoille ja heidän seuralaisilleen. Erityisesti tanskalaiset edustajat osoittautuivat mukaviksi ja ilmeisesti majon ja Rimpun ilta jatkui heidän seurassaan.

 Lauantai-aamuna kilpailijoilla oli neljä tuntia aikaa (välillä 7-11) tutustua Expon cosplaylavaan. Desuconissa kisaa seuranneelle lava oli hienoinen pettymys ja sen järjestelyt vaihtuivat vielä ennen kisan alkua. Myös messuhallin akustiikka jätti paljon toivomisen varaan, mutta kisan aikana äänet kuuluivat paremmin. Koska majon tuomarointi-aika oli vasta iltapäivällä, seurueemme suunnisti katselemaan Expoa, kurkkimaan myyntipöytiä (joilta löytyi harmittavan paljon piraattituotteita) ja tutkimaan, millaisia pukuja tulee vastaan.

 Yhden jälkeen palasimme ExCelin yläkertaan majon tuomarointia varten. Aikaa oli runsaasti ja kulutimme suuren osan siitä juttelemalla muiden osallistujien kanssa. Tuomarointien jälkeen oli aika siirtyä jostain kumman syystä messuhalliin, ennen kuin kisaajat siirrettiin ulkokautta backstagelle. Tämä johti muutaman kisaajan väliaikaiseen katoamiseen, mutta tilanteesta selvittiin.

 Itse kilpailun piti alkaa jo kello viideltä, mutta mainitun katoamisen vuoksi, aloitus tapahtui vasta 40 minuuttia myöhemmin. Odotusajan sisään tulevaa ja jo istuvaa yleisöä viihdytti joku ilmeisen legendaarinen expojuontaja, joka jakeli karkkia, animea ja muuta roinaa innokkaalle yleisölle. Ennen kisan alkua sisään tuotiin vielä osallistujamaiden liput kulkueessa ja sitten päästiin viimein aloittamaan. Alussa lavalla kävivät suuret puvut, joissa liikkuminen oli vaikeampaa. Tästä syystä Suomen edustaja oli viimeisen kymmenen lavalla kävijän joukossa.

 Kilpailun taso oli suurelta osin tyrmäävän hieno. Lavalla kävi pukuja, joissa oli valoja, tuliefektejä, puvun vaihtoa ja erittäin kekseliäitä yksityiskohtia. Esityspuolella toteutus jäi hieman pukujen varjoon ja toisaalta lavan koko rajoitti kovin suuren performanssin tekemistä. Tuomareiden tehtävä ei ollut missään nimessä helppo, mutta päätös tehtiin hyvin nopeasti. Vaikka omat suosikkini eivät pärjänneetkään, tuomarit tekivät silti hyvää työtä. Suomelle ei tänä vuonna voittoa tullut, mutta jälkeenpäin löytyneiden tietojen mukaan majo sijoittui seitsemänneksi eli top 10 oltiin!

 Kilpailun jälkeen osa edustajista kokoontui jälkijuhlallisuuksiin ja sunnuntaina meno oli sitten vähemmän kiireistä. Englantilaisille sunnuntai oli lauantaitakin hektisempi, koska sunnuntaina oli Expon oma masquerade, mutta siitä ei enempää conin blogissa kirjoitetakaan.

 Pienen coniraportin jälkeen siirrän puheenvuodon finalistillemme majolle, joka vastaa muutamaan kysymykseen kilpailuun liittyen:

 

Desuconin finalisti Lontoossa

Desuconin - ja Suomen - finalisti Lontoossa

Miltä Suomen karsinnan voittaminen tuntui?

- Karsinta oli kovatasoisin kisa jossa olen Suomessa ollut, joten ykkössija tuntui älyttömän hienolta. Vei jonkin aikaa hahmottaa, että syksyllä pitäisi lähteä Lontooseen edustamaan.

 Miten valmistauduit finaaliin?

- Päädyttyäni käyttämään karsintapukua myös finaalissa aloitin korjaamaan puvun yksityiskohtia kuntoon. Etsin netistä muiden karsintojen voittajien videot sekä kasan muita cosplayesityksiä karsiakseni omasta esityksestäni huonolta näyttävät asiat ja nähdäkseni, minkälaisia kilpakumppaneita tulisi olemaan vastassa. Suuren osan ajasta vei myös taustamusiikin muokkaaminen, lavaproppien rakentaminen ja harjoittelu.

 Millaiset ennakko-odotukset sinulla oli tapahtuman suhteen? Antoivatko järjestäjät tarpeeksi informaatiota ennen tapahtumaa (lavan koko, aikataulut, matkajärjestelyt)?

- Odotukset olivat korkealla, odotin hyvin organisoitua ja tarkasti aikataulutettua kisapäivää. Järjestäjät jakoivat infoa ennen tapahtumaa todella hyvin, apua löytyi kysyttäessä ja ilmankin. Pääjärjestäjä James varasi matkaliput ja hotellimajoitukset, tuomarointiaikataulut lähetettiin sähköpostitse hyvissä ajoin ennen Expoa ja esiintymislavasta saatiin tarkat mitat. Expo lupautui myös kustantamaan isot puvut ja propit etukäteen Lontooseen, mikäli kuljetukselle oli tarvetta. Tuomareiden julkistamiset nostivat myös odotukset tuomaroinnin tasosta hyvin korkealle.

 Millaisin mielin kohtasit kilpakumppanisi?

- Kilpakumppaneiden ja näiden pukujen syynääminen netistä etukäteen oli hieman kaksipiippuinen veto. Toisaalta tiesi, minkä tasoista pukua ja esitystä oli tulossa, toisaalta kisan tason tietäminen oli omiaan ylimääräisen stressin nostattamiseen. Tieto lisäsi tuskaa, mutta paineet taas saivat korjaamaan pukua tarkemmin ja suunnittelemaan esitystä paremmin. Olin innoissani päästessäni näkemään muut finalistit pukuineen ja kisaamaan samalle lavalle, sen tason pukuja ja puvuntekijöitä kisassa oli mukana.

 Tutustuitko muihin eurooppalaisiin pukuilijoihin?

- Erityisesti Tanskan toisen edustajan seurueineen kanssa tuli vietettyä aikaa. Expo järjesti perjantai-iltana illanistujaiset, joissa oli mahdollisuus tutustua muihin finalisteihin ja järjestäjäporukkaan. Kuulumisia tuli vaihdettua tanskalaisten lisäksi ainakin Slovakian ja Ruotsin edustajien kanssa, ja monen muun finalistin kanssa on tullut oltua yhteyksissä netin välityksellä kisan jälkeen.

 Millaiseksi kuvailet tämänvuotisten pukujen ja esitysten tasoa?

- Kisa oli kovatasoisin, jossa olen ollut, mutta pukujen taso vaihteli silti kuten kisoissa yleensä. Mukana oli kaikin puolin uskomattoman hienoja pukuja, mutta myös niitä, jotka olivat näyttäviä mutteivät teknisesti niin hyvin toteutettuja. Esityksissä näkyi tiettyjen maiden pitkä cosplaykulttuuri - finaalissa oli mukana paljon monipuolisia ja yllättäviä esityksiä, joiden tapaistakaan en ollut aiemmin nähnyt. Vaikka taso vaihteli, suurin osa sekä puvuista että esityksistä olivat erittäin korkeatasoisia.

 Mitä muuttaisit/et muuttaisi kilpailussa (sen kulku, osallistujat, järjestäjät yms.)? Arvostele tapahtuma välillä 1-10.

- Kokonaisuudessaan kisa sujui lavan takaa nähtynä hyvin. Järjestäjät varmistelivat jatkuvasti kisaajilta kaiken olevan kunnossa, vänkäreitä oli paljon ja aina löytyi läheltä joku, jolta kysyä apua ja joka osasi auttaa. Puitteiltaan Eurocosplay lavoineen ei ollut paras mahdollinen - salin akustiikka ei aivan pelannut parhaalla mahdollisella tavalla, catwalk-muotoon rakennettu lava rajoitti esitystä ja sen rakentamista jonkin verran, ja spottivaloja lavalta löytyi vain luonnonvaloisina. Valojen käyttömahdollisuudesta ei jostain syystä tiedotettu ennen kisaa, joka jäi jälkeenpäin harmittamaan. Itse olisin pitänyt perinteisen muotoista lavaa toimivampana esityksen suhteen, ja kisan aikataulussa pysyminen olisi ollut sekä kisaajien että yleisön jaksamisen eduksi.

EuroCosplay järjestettiin kuitenkin ensimmäistä kertaa, joten en odottanut kaiken sujuvan mutkitta. Kokonaisuudessaan antaisin kisalle osallistujan näkökulmasta arvosanan 8.

 Millainen olosi oli kilpailun jälkeen? Mitä olisit tehnyt toisin/mitä et olisi tehnyt toisin?

- Sanalla sanoen: helpottunut. Kun oma esitys oli ohi, kaikki stressi hävisi ja pystyi nauttimaan lopuista esityksistä ja ehti huomata kunnolla miten siistiin hommaan oli päässyt mukaan.

Jokaisen kisan jälkeen on tullut todettua: ikinä ei voi harjoitella liikaa. Puvussa on yhä yksityiskohtia, joita olisi tehnyt mieli vielä hioa, ja esityksen tekniseen puoleen olisin panostanut enemmän, mikäli ideat olisivat tulleet ajoissa ja aika olisi riittänyt. Olen tyytyväinen, että päädyin valitsemaan Balthierin finaalipuvukseni. Vaikka en palkintosijoilla ollutkaan, tuli huomattua että "yksinkertaisellakin" puvulla voi sijoittua hyvin.

 Millaisia neuvoja haluaisit antaa henkilöille, jotka suunnittelevat Eurocosplayhyn osallistumista?

- Kannattaa ehdottomasti lähteä karsintoihin mukaan. EuroCosplay voi olla kisana työläs ja stressaava, mutta kokemuksena myös niin hieno että kaikki eeppisyys jättää lopulta stressin alleen. Ainakin jälkeenpäin - lähtisin ehdottomasti kisaan uudestaan mukaan. Oman ymmärrykseni mukaan kannattaa panostaa puvun siistiin ja hyvään tekniseen jälkeen sekä puvussa että propissa - teknisesti hyvin ja tarkasti rakennettu puku pärjää paremmin kuin sinnepäin tehty kermakakku tuhannella yksityiskohdalla, ainakin tämän vuoden tuomaroinnista päätellen. Esityksestä kannattaa rakentaa omaperäinen ja ymmärrettävä - lavalla ei kuitenkaan tarvitse heittää voltteja pärjätäkseen.

 majo kirjoittaa Eurocosplay-osallistumisestaan myös blogissaan, josta voitte lukea tarkempia yksityiskohtia!

 Kuvia finalistien puvuista löytyy näiden linkkien takaa

Bento-dan

Foxeye 


Näin artikkelin loppuun on hyvä ilmoittaa, että Eurocosplay-kilpailun Suomen karsinta järjestetään tulevanakin vuonna Desuconissa! Kaikkien yli 18-vuotiaiden (tai pian täyttävien) suomalaisten pukuilijoiden kannattaa jo nyt aloittaa pukujensa ja esitystensä miettiminen. Kisaa tulevat tuomaroimaan mm. tämän vuoden finalisti majo ja Aurora "rora" Raiskinen-Kujanen eli ankara taisto on tulossa. Lisää tietoa sekä Euro Cosplay-karsinnasta että cosplaynäytöksestä löytyy juuri päivitetyltä cosplaysivulta!

 Tapaamme Desuconissa ensi kesäkuussa ja onnittelut vielä majolle hienosta edustamisesta!

 ~Hoothoot

Kommentit

Nani
Kuinka monta kisaajaa EuroCosplayssa oli? Ja onnea majolle hyvästä suorituksesta :)
Elina
Nani: Kisaajia taisi Lontoossa olla liki 30, ellen aivan tyystin väärin muista.

Lähetä kommentti

Kirjoita tähän kenttään sana koulutyttöpuku. Tällä vältämme ilkeitä kommenttibotteja.
Et ole kirjautunut sisään Desuprofiiliin, joten kommenttisi lähetetään anonyyminä. Kirjaudu sisään!