Kolmen vuoden Desucon-aika

Kirjoittanut
niidel

Viime blogauksessani (You're already con'd) totesin, että valta Desuconissa vaihtuu 16.7., mutta valehtelin! Oikeasti Desuconin taustaorganisaatio Kehittyvien conien Suomi ry:n vuosi päättyy nimittäin vasta 31.8. eli tänään, joten oikeasti olenkin ollut puikoissa aina tähän asti, ha ha ha! ...siis teoriassa. Käytännössä vallanvaihto tapahtui tuon 16.7. jälkeisillä viikoilla, kun vyörytin kesken olevat tehtävät uudelle, kokouksessa valitulle puheenjohtajalle Antti Myyrälle, joka onkin ottanut paikkansa hyvin vastaan ja mitä pikkulinnut ovat kertoneet, ensi vuoden järjestelyt ovat jo kovassa käynnissä. Kuulemma jotain uutta pitäisi näillä sivuillakin tapahtua ihan kohtapuoliin (tai jos ei tapahdu, vedän Anaa turpaan – Frostbiten sivuilla lupaillaan lisätietoa elokuussa, jota on tätä kirjoittaessani jäljellä noin 3 tuntia).

Viimeisenä tekonani ennen puheenjohtajakauteni päättymistä on kuitenkin kysyttävä yksi tärkeä kysymys, mikä meille on esitetty myös Desucon-organisaation ulkopuolelta: onko Desucon saanut mitään aikaan?

Se on hyvä kysymys. Olen joistain keskusteluista ollut havaitsevinani, että ihmiset ovat jopa alkaneet unohtaa, mikä tilanne oli, kun Desuconia alettiin tehdä. Joten virkistetään muistia, millainen tilanne oli vielä joskus 2008. Conit olivat suurelta osin pelkkää letkajenkkaa ja pusupiiriä; virallinen ohjelma, jos sitä oli, oli lähinnä "mitä ovat anime ja manga?"-tasoista, lähes ummikoille suunnattua pintahöttöä tai sitten kyynistä "Lähes kaikki anime on paskaa ja ennen oli paremmin" -vuodatusta. Lähes kaikki conit olivat ilmaisconeja, jotka tunnetusti houkuttelevat puoleensa käytävät tukkivia hengaajia, jotka myös muuttuvat pusupiireilijöiksi ja vievät varsinaisilta kävijöiltä hengitysilmaa ja tilaa. Käytävät tukittiin valokuvaamalla käytävän poikki. Ohjelmanpitäjiä coneihin ei löytynyt, conijärjestäjistä puhumattakaan ja jos löytyi, nämä olivat vastahakoisia. Japanilaisia, anime- tai mangateollisuuden kanssa tekemisissä olevia kunniavieraita ei oltu nähty sitten vuoden 2004.

Kolmessa vuodessa kaikki tämä on muuttunut. Laadukas ja ihmisiä kiinnostava ohjelma on vähentänyt pusupiiri- ja letkajenkkaongelmat minimiin. Puheohjelma on vetänyt täysiä saleja jopa kunniavierasohjelmien aikana (!) ja se on käsitellyt niin animen kerrontakeinoja kuin eri animeohjaajiakin, niissä on vertailtu eri animesarjoja ja animesarjojen eri kausia, käsitelty feminismiä, fanfictionin ja alkuperäisteoksen suhdetta, moea ja GARia, cosplay-kulttuuria ja paljon muuta. Pääsymaksut ovat Suomen coneissa muodostuneet enemmän säännöksi kuin poikkeukseksi, mikä varmistaa conin rahoitusta ja mahdollistaa paremmat puitteet. Samalla pääsymaksut pitävät epäkiinnostuneet poissa ja oikeille harrastajille jää enemmän happea ja tilaa liikkua. Ihmiset ovat oppineet suureksi osaksi kuvaamaan käytävän myötäisesti. Uusia conijärjestäjiä ja ohjelmajärjestäjiä on löytynyt kuin sieniä sateella. Ja japanilaiset kunniavieraat ovat nykyään jo niin peruskauraa, että kunniavierasjulkistukset eivät enää sinällään saa aikaan melkein minkäänlaista reaktiota!

Näiden lisäksi Desuconista on siinnyt mm. Bakacon, joka sekin on järjestäjiensä luotsaamana kasvanut koululla järjestetystä pikkutapahtumasta ihan kunnioitettavaksi kongressikeskusconiksi (huom. myös edit postauksen lopussa!).

Vallanvaihto

Desucon on myös synnyttänyt kritiikin kulttuurin – Desuconin synty (ja sen järjestäjien asenne ;D) aiheutti Suomen conikentässä jopa myrskyn: "miten nuo kehtaavat!? Uskomatonta röyhkeyttä!" ...jälkeenpäin ajateltuna olisi välillä voinut ehkä ottaa iisimminkin. Mutta eipä silti: nykyään ei ole häpeä sanoa, jos jokin conissa kusee, mikä koskee tietysti myös Desuconia. Tiukkaakin palautetta annetaan ja saadaan, puolin ja toisin. Ja tämä on vain hyvä asia: ilman kritiikkiä on vaikea kehittyä paremmaksi. Paremmat conit taas ovat kaikkien etu: kävijöillä on kivempaa, parempien järjestelyiden ansiosta järjestäminen on helpompaa ja energiaa jää conin viimeistelyyn ja kun kaikki pyrkivät järjestämään vähintään yhtä hyvän conin kuin muut tai mielummin jopa vähän paremmankin, tulokset ovat huikeita. Niitä tuloksia on nyt nähty kaikissa coneissa: ne ovat poikkeuksetta parantuneet vuodesta 2008 huimasti.

Kun Desuconin peruskiviä valettiin vuosina 2008 - 2009, tavoitteiksi otettiin luoda con, jonka järjestäminen on hauskaa, joka saa ihmiset ajattelemaan "vau, voiko tällaisiakin coneja olla" ja luoda con ilman eeppistä byrokraattista säätöä ja kommunikointiongelmia. Väittäisin, että nämä tavoitteet on saavutettu. Väkeä on vaihtunut ja uutta verta on tullut mukaan myös pakottamatta, mikä kertoo siitä, että ihmiset haluavat olla mukana ja antaa panoksensa Desuconin hyväksi. Olen kuullut useilta, että Desucon on muuttanut näiden näkemyksen siitä, mitä conit voivat olla. Luultavasti yksi syy siihen on se, että Desuconia järjestetään tekemällä, ei kokoustamalla. Kun kommunikointi hoituu irkissä, saadaan mukaan kovia conijärkkäreitä koko maasta, eikä vain yhdeltä tietyltä maantieteelliseltä alueelta.

Voi tietysti väittää, että yllä kuvatut muutokset olisivat tapahtuneet ilman Desuconia. On kuitenkin kummallista, miten paljon positiivisia muutoksia on tapahtunut nimenomaan sen jälkeen, kun Desucon tuli mukaan kuvioihin ;D. Kuten kolme vuotta sitten sanoin: Desucon oli pelkkä harhautus, todellinen muutos on jo tapahtumassa, jossain ihan muussa conissa kuin Desussa. Aivan kuten suunniteltua!

Mutta ei siinä – minun aikani Desuconin pääjärjestäjänä ja Kehittyvien conien Suomi ry:n puheenjohtajana on ohi ainakin hetkeksi; nyt aion keskittyä animebloggaamiseen Bubukuutissa ja erityisesti ohjelmanpitoon. Seuraavan kerran minua kuulee DesuTalksissa 22.10.2011 puhumassa siitä, että Katsot animea väärin.

Kiitos näistä vuosista, kehitetään coneja vieläkin paremmiksi!

Edit: joillekin on kuulemma syntynyt käsitys, että Desuconin järjestäjät olisivat järjestäneet Bakaconin. Näin ei ole, vaan Bakan toteutuksesta on alusta asti vastannut nimenomaan Bakaconin järjestäjät, vaikka Bakaconin alku voidaankin jäljettää #Desucon-IRC-kanavalle.

Kommentit

Pakku
Rip in pieces Jussi Kari, olit paras pääjärjestäjä koskaan ;__;
Willou
Pieni oikaisu vain: BakaCon ei ole siinnyt Desuconista. Olemme olleet itsenäinen tapahtuma alusta alkaen. :)

- Suvi "Willou" Liukkonen, pääjärjestäjä 2011
Idle
Desussa on kyllä tapahtunut huomattavaa parannusta sitten vuoden '09 :D Aivan uskomaton con nykyisin :)

ps. huomasin kaipaavani takasin Bakan biletyshuumaan :'D

Lähetä kommentti

Kirjoita tähän kenttään sana koulutyttöpuku. Tällä vältämme ilkeitä kommenttibotteja.
Et ole kirjautunut sisään Desuprofiiliin, joten kommenttisi lähetetään anonyyminä. Kirjaudu sisään!