Talksin olennaisin ja kuinka se syntyy

Kirjoittanut
Tounis

Tammikuun ensimmäisen DesuTalksin jälkeen olin itse etulinjassa huutelemassa väsääjille, että blogittakaa, blogittakaa enemmän! DesuTalks jäi nimittäin pääconiin verrattuna vähemmän läheisen tuntuiseksi, koska siitä tiesi vain kylmää faktaa - Desuconin blogista loistanut hauska tekemisen meininki ei välittynyt Talksin kasaajista, koska heistä ei koskaan kuulunut mitään.

Enpä olisi kuitenkaan arvannut, että itse olisin se, joka Talksista viimein sitten blogittaa.

Mayo chikiä desublogissani

Edellinen ohjelmavastaava pelkäsi, että takiani desuohjelma alkaa näyttää Mayo Chikiltä. En näe ongelmaa.

Järjestyksessään toiseen DesuTalksiin on enää puolitoista kuukautta. Ennen varsinaista tapahtumaa pitkäkestoisin työtaakka taitaa olla omilla harteillani, mutta toisaalta tehtävä on myös siistein - minun tulisi kasata niinkin kovatasoiseen tapahtumaan kuin DesuTalks sen varsinainen päätähti: puheohjelma.

DesuTalks on haastava kenttä aloittaa ohjelmavastaavahommat. Talksiin ei nimittäin voi ottaa ihan mitä tahansa ohjelmaa - olemme luvanneet kovatasoista anime- ja manga-aiheista ohjelmaa ja yritysnumeroita, joten juuri niitä on myös toimitettava. Kun viimevuotista kattausta katselee, voi tapahtuman todeta ohjelman osalta onnistuneeksi. Ajattelin kuitenkin pistää paremmaksi kuin tuo edellisen Talksin kasvoton ohjelmavastaava, joka vain vilahti blogin puolella.

Kuten sanoin, tehtävä on haastava. Haastavinta siinä on tietysti puhujien löytäminen. Yleensä kun on niin, että jos löydät hyvän puhujan, tällä on jo aiheidea tai parikin mielessään. Tällaisien tyyppien kohdalla yleensä riittää myöntävä ookoo ja mahdollisesti muistutus siitä, että ohjelmapaikat ovat maksimissaan 20 minuutin mittaisia.

Ongelma onkin enää tämän mystisen hyvän puhujan löytäminen. Lähdin etsinnässä liikkeelle luonnollisestikin entisisssä tapahtumissa esiintyneistä konkareista, joilla on takanaan yksi tai useampi yleisesti tasokkaaksi todettu ohjelmanumero. Tässä suhteessa taustani animeblogaajana oli enemmän kuin hyödyksi - ensimmäiset Talks-ohjelmat varmistuivatkin animeblogimiitissä. Blogaajat ovatkin varsin hyvää ryhmää ohjelmavastaavan näkökulmista, koska aktiiviset sisällöntuottajat jaksavat yleensä tuottaa myös puheohjelmaa. Blogimiitissä on sitten helppo tarkistaa tyypit, sillä hyvän puhujan yleensä tunnistaa kun sellaisen kohtaa kasvotusten.

Koko Talks-kattausta ei tietenkään voi blogimiitistä kasata. Niin monet hyvät puhujat eivät koskaan aio valloittaa internettiä, mikä on sinänsä sääli. Eikä toisaalta tutuista ohjelmanpitäjistä välttämättä löydy täydellistä settiä hyviä puhujia. Tämän takia viime vuodesta poiketen päätin yrittää myös avointa hakua - kuka tahansa, joka kokee kykenevänsä puhumaan Talksissa voi ottaa yhteyttä ja kertoa halukkuudestaan.

Tässä kohtaa Talksin maine kovatasoisena tapahtumana tietysti ampuu vähän itseään jalkaan, koska se nostaa kynnystä ehkä liiaksikin. Vain kaikkein itsevarmimmat ja kovimmat jätkät uskaltavat ottaa yhteyttä, jos heitä ei henkilökohtaisesti kosiskele. Se on sääli, koska Talks-ohjelman pitäminen ei oikeasti vaadi sankarinluonnetta, kahtakymmentä harrastusvuotta tai tutkintoa japanilaisesta kulttuurista. Se vaatii lähinnä hyvin rajatun aiheen ja siitä puhumaan ihmisen, jolle tämä aihe on tuttu ja/tai rakas. Toivonkin, että yhteydenottoja tulisi myös tyypeiltä, joita en ennalta tunne.

Yritysohjelmat ovatkin asia sinänsä. Suomessa ei työskentele kovinkaan montaa tyyppiä täysipäiväisesti japanijuttujen kanssa ja viime vuonna siitäkin vähästä porukasta nähtiin jo osa. Ensimmäinen yritys löyty kuitenkin lähempää kuin olin edes tullut ajatelleeksi, kun Anime-lehden päätoimittaja Petteri Uusitalo ilmoitti heti tietävänsä jo sopivan aiheen ja olevansa valmis omimaan oman 20-minuuttisensa.

Yritysohjelmissa tavoitellaan maagista lukumäärää kaksi, joten yksi on vielä löydettävä. Traconissa laitettiin aluille parikin mahdollista ehdokasta - jos sopiva aihe löytyy ja intressit kohtaavat, toinenkin yritysohjelma varmistunee nopeasti ja helposti. Tilanne on kuitenkin vielä auki.

Puhujienpaikkoja on kuitenkin vielä auki. Luulen, että kattaus kuitenkin tulee kasaan lopulta aika helposti - DesuTalksissa on kuitenkin Suomen animeskenen vastaanottavaisin yleisö. Mikäpä ohjelmanpitäjää enemmän lämmittäisi kuin yleisö, joka on tullut varta vasten ohjelmaa kuulemaan? Tuskin mikään. Tilanteen eloa voi seurata hiljalleen viikottaisessa DesuCastissa, jossa uudet varmistuneet ohjelmat ensimmäisenä julkaistaan.

Eiköhän Talksiin saada edelliskertaa kiinnostavampi kattaus.

Lähetä kommentti

Kirjoita tähän kenttään sana koulutyttöpuku. Tällä vältämme ilkeitä kommenttibotteja.
Et ole kirjautunut sisään DesuProfiiliin, joten kommenttisi lähetetään anonyyminä. Kirjaudu sisään!