Tiedetiistai!

Kirjoittanut
Ana

Vaikka otsikko antaakin niin ymmärtää, ei tämänkertainen aihe valitettavasti liity tiistaisin ilmestyvään uuteen suosikkisarja Steins;Gateen (suosittelen lämpimästi, jos et ole vielä tutustunut!).

Traconin aikoihin kantautui ensi kesän animepääkaupunki ja kalakukkomaa Kuopiosta huhuja siitä, että tämänkesäisellä Nekoconilla olisi ollut enemmän ohjelmaa kuin kesäkuun Desuconilla. Raju väite, mutta hetken asiaa pohdittuamme totesimme Desujärjestäjien kesken ettemme oikeastaan tiedä minkä verran ohjelmaa milläkin Suomen conilla on. Siis selvittämään!

Tutkimusta kovimmillaan!

Desuconin kokeellisen tutkimuksen ryhmässä ei kavahdeta kovintakaan tiedettä!

Jo ennen selvityksen tekemistä oli selvää, että laskettaessa mukaan aivan kaikki ohjelma tai kaikki puheohjelma olisi suvereenina voittajana tämänsyksyinen Tracon. Tamperetalossa hiukan yli viikko sitten pidetty megatapahtuma piti sisällään kymmeniä tunteja ohjelmaa animen, mangan, roolipelien ja larppauksen ystäville. Halusimme kuitenkin selvittää minkä verran erityisesti animen ja mangan harrastaja saisi Suomen suurimmista coneista irti, joten jätimme Traconin roolipeli- ja larppausaiheisen ohjelman vertailun ulkopuolelle. Tämän teki helpommaksi se, että aiempina vuosina Traconissa olleita roolipelien ja animen yhdistelmänumeroita ei tämän vuoden ohjelmasta löytynyt lainkaan. Samanlaisen kohtalon koki tutkimuksessa myös Finncon-Animecon, josta otettiin mukaan vertailuun vain Animeconin puoli. Tämänkin kanssa tapahtumien selkeä erillisyys teki toisen puolen irrottamisen helpoksi.

Toinen karsinta conien ohjelmaan koski työpajoja, ja nämä poistettiin aivan kaikkien conien ohjelmasta. Syynä tähän on valittu aiheen tarkastelu erityisesti kävijän näkökulmasta. Vaikka conissa olisi vaikkapa lonkerontekotyöpajaa yhteensä jopa 16 tuntia, ei yksittäisen kävijän kannalta työpajassa riitä tekemistä kuin vartiksi. Tämän vuoksi työpajaohjelman tuntien mainostaminen osana conin kokonaisohjelmamäärää ei ole erityisen reilua kävijöitä kohtaan, edes yksittäisenä ohjelmanumerona.

Muokattu aineisto on parasta aineistoa!

Kuten kaikki koulunsa käyneet tietävät, tarkinta tutkimusta saadaan tunnetusti mielivaltaisesti karsitusta aineistosta!

Vaan sitten tuloksiin! Kaiken karsinnan jälkeen saimme conien ohjelmat laskettua. Tulokset on esitetty allaolevassa taulukossa niin, että ensimmäisenä on conin ohjelman määrä ohjelmanumeroina (aiemmat karsinnat jo huomioituna). Toisena taulukossa on conin anime- ja mangaohjelman määrä, eli puhtaasti animeen ja mangaan liittyvät ohjelmanumerot. Tällaista ohjelmaa puhtaimmillaan on esimerkiksi Animeconissa Matias "madu" Tukiaisen luennoima "Haruhi - syvällisintä moesoopaa ikinä". Oma Animecon-lauantain luentoni "Yksityinen tekee conitkin paremmin!" taas ei todellakaan, kuten ei conien cosplayohjelmakaan. Alimmaisena taulukosta löytyy vielä anime- ja mangaohjelman suhde kokonaisohjelmaan, eli tieto siitä, kuinka monta prosenttia ohjelmasta liittyy animeen ja mangaan.


Nekocon Tracon Animecon Desucon BakaCon
Ohjelmanumeroiden määrä 27 30 25  35 15
Anime- ja mangaohjelman määrä 4 12 10 20 1
Anime- ja mangaohjelma prosentteina  15% 40% 40% 57% 7%

Taulukko 1, Ohjelmanumeroiden määrä ja tästä eriytetty anime- ja mangaohjelma

Tutkimuksen tulokset saivat erityisesti Desuconin kiinni housut kintuissa. Olemme vuosia kertoneet avoimesti tavoitteeksemme sen, että 75% Desuconin ohjelmasta on oltava animeen ja mangaan painottuvaa ohjelmaa. Kuten taulukosta näkyy, on meillä tämän kanssa tulevaisuudessa vielä tekemistä. Muilla coneilla ei vastaavia tavoitteita ole ainakaan julkisesti ollut, mutta mietintään tulokset kannattaa toki muidenkin ottaa, jotta conit voivat tarkentaa ohjelmaansa juuri omalle kohderyhmälleen sopivaksi. 

Eroa Desucon pyrkii tekemään Suomen muihin coneihin juurikin ohjelmallaan. Kattavaan ja laadukkaaseen animeohjelmaan panostamisen lisäksi emme ota Desuconiin lainkaan muissa coneissa aiemmin esitettyä puheohjelmaa. Tällä takaamme sen, että Desuconin ohjelma säilyy tuoreena ja mielenkiintoisena.

Valitettavasti me ollaan jo eellä!

"Valitettavasti me ollaan jo eellä!"

Ei siis mennyt animeohjelmakuninkuus vielä Kuopioon. Vaan ehkä ensi vuonna? Kuopiossa järjestetään nimittäin ensimmäistä kertaa ikinä Animecon täysin omana tapahtumanaan. Animeconin kokoisella tapahtumalla on käytettävissään kaikki resurssit Suomen historian mahtavimman animeohjelman laatimiseen, ja vähempää ei sovi odottaakaan. Vaan emme me Desuconissa aio asiaa sivusta seurata, vaan pyrimme totta kai tarjoamaan ensi vuoden kahdessa conissamme (Frostbite ja Desucon) vielä kovempaa tasoa! Seuraa siis sivuston päivityksiä ja pysy mukana ensi vuoden coniohjelman laadinnassa.

Heräsikö itselläsi mielenkiinto vastaavanlaisiin selvittelyihin tai oletko kenties tehnyt sellaisia jo? Kerro siitä meille! Tulosten vertailusta innostunut voisi laskea vaikkapa tutkimuksessa olleiden conien ohjelman tunneissa, tai sisällyttää tutkimukseen Traconin kokonaisohjelman. 

Laskenta täydessä käynnissä

Laskennan edetessä conien ohjelmalehdet saivat kyytiä.

Näin lopuksi vielä pakollinen mainos! DesuTalks järjestetään jo kuukauden päästä lauantaina 22.10. Helsingin Glorialla. Jos et ole vielä hankkinut omaa lippuasi, voit tehdä sen täältä. Myös talvitapahtumamme Desucon Frostbiten lipunmyynti on alkanut vauhdikkaasti ja jo yli 10% kaikista lipuista on myyty. Hanki siis omasi pikimmiten!

Kommentit

Daniel
Tosiaan Neconissa oli paljon ohjelmaa mutta suurin osa niistä oli jotenki lyhyitä ja jokseenki tylsiä. yhtä lukuunottamatta :P
Zeggo
Odotin, että laskelmissa olisi huomioitu ohjelmien kesto, eli ohjelma tunteina. Vai olivatko ohjelmat keskimäärin niin samanmittaisia, ettei tämä vaikuttaisi merkittävästi tuloksiin?
Antti "Ana" Myyrä
Zeggo:

Kiitoksia kysymyksestäsi! Päädyimme ohjelmanumerokohtaiseen laskentaan lähinnä siksi, että ohjelmien tuntimääriä merkitään eri coneissa niin eri tavoin. Osalla coneista ohjelmanumeron viimeiset 15 minuuttia ovat aina luppoaikaa, jotta tekniset ongelmat ym ehditään ratkomaan ennen seuraavan ohjelman alkua. Tämän kanssa olisi siis hiukan kyseenalaista että lasketaanko asia joka conissa niin, vai jotenkin muuten.

Toinen syy tuntimäärän laskemisen hankaluuteen on, että osassa coneissa ohjelmat eivät oikeasti kestä niin pitkään kuin ohjelmakartta antaisi ymmärtää. Esimerkiksi omaan Animeconin luentooni tarvitsin aikaa tunnin, yli 60 minuuttia. Conilla oli kuitenkin antaa ainoastaan 45 minuutin paikkoja, sillä viimeinen vartti tarvitaan aina tuolle tekniselle säädölle. Tämän vuoksi sain lopulta 2 tunnin paikan, ja vaikka ohjelmani kesti vain tunnin, lukee se ohjelmakartassa 2 tunnin ohjelmana. Tällä tavoin ohjelman oikea kokonaistuntimäärä vääristyy huomattavastikin, eivätkä ne ole vertailukelpoisia muiden conien kanssa.

Valitettavaa tilanteessa on toki se, ettei pelkkä ohjelmanumeroiden määräkään kerro koko totuutta. Esimerkiksi DesuTalks 30 minuutin ohjelmapaikoillaan pitää sisällään jo melko monta ohjelmanumeroa, vaikka ohjelmaa ei tunneissa ole läheskään conien ohelmatarjonnan verran. Molemmilla laskutavoilla on siis hyvät ja huonot puolensa.
Zeggo
Ana, tällaista arvelinkin :) Lisäksi ohjelmia tulee lisää ja peruuntuu usein kokonaan. Kiitos kuitenkin vastauksesta, ja analysoikaa sitten tulevaisuudessa tarkemmin ;)

Lähetä kommentti

Kirjoita tähän kenttään sana koulutyttöpuku. Tällä vältämme ilkeitä kommenttibotteja.
Et ole kirjautunut sisään DesuProfiiliin, joten kommenttisi lähetetään anonyyminä. Kirjaudu sisään!