Megaluokan mokailua

Kirjoittanut
Ana

Tänään vietetään Suomessa ensimmäistä kansallista epäonnistumisen päivää (joskin tämä blogaus ilmestyy vasta vuorokauden vaihduttua, taas meni pieleen!). Päivän tarkoituksena on rohkaista ihmisiä yrittämään ilman epäonnistumisen pelkoa. Päivälle on todellakin tilausta. Usein nimittäin myös animeharrastuspiireissä kuulee jonkun ideoivan ryhmäcosplayta, suurempaa ohjelmanumeroa tai jopa conia, mutta hieno ajatus kaatuu pelkoon siitä, että projekti saattaisikin epäonnistua. Epäonnistumisen pelko on lamauttava tunne. Mitä jos en ole riittävän hyvä? Entä jos muut nauravat tekeleelleni, johon olen käyttänyt huomattavasti aikaa? Parempi siis olla tekemättä mitään, ettei vain vahingossakaan tekisi virheitä. 

Desuconissa virheiden tekemistä on alusta lähtien pidetty olennaisena osana kaikkea kehitystä. Ensimmäisestä conista lähtien olemme kasanneet Coninjärjestäjän muistilistaa, jonka kaksiosainen ykkössääntö kuuluu seuraavasti:

  • Mokasitko jotain? Menikö päin persettä? Paska osui tuulettimeen? Hienoa! Olet selvästikin tehnyt asioita. Se on hyvä alku. Epäonnistumista pelkäämällä et saa koskaan mitään aikaan.
  • Tämä ei tarkoita, että seisot vain tumput suorina, jos olet mokannut jotain. Myönnä reilusti, että pieleen meni. Sen jälkeen koita korjata tilanne.

Kuvaaja: Mikael Huisko

Aina ei mene putkeen, ei edes infovastaavalla!

Kansallisen kämmäilypäivän kunniaksi tarkastelemmekin nyt hiukan menneitä ja katselemme missä Desucon on kolmivuotisen taipaleensa varrella sössinyt oikein urakalla. Mokat eivät ole missään tärkeysjärjestyksessä, vaikka niissä numerot onkin.

Ekan Desuconin jono (kuva: Matias Tukiainen)

Ihan hieno jono. Harmi vaan että coni oli ollut avoinna jo tunnin!

1. Lipunmyyntikokeilut

Desuconissa halusimme tarjota ennakkoon lippunsa hankkineille pääsyn coniin ilman hetkenkään jonotusta. Nykyään käytössä olevaa yksinkertaisinta ratkaisua, rannekkeen lähettämistä kotiin, emme voineet parilla ekalla kerralla käyttää sopimussäädöstä johtuen. Ensimmäisellä kerralla tilaajat saivat tilauksen maksettuaan sähköpostiinsa tilauskoodin, joka vaihdettiin tapahtumapaikalla rannekkeeseen. Ihan kiva idis, kävijän tarvitsee vain tulostaa sähköposti mukaansa ja saa sitä vastaan rannekkeen. Harmi vain, että jokaisen koodin tarkastamiseen meni aivan älyttömästi aikaa.

Coniin saapuessaan kannattaa valmistautua jonottamaan pienen hetken verran. Kävijöiden jonotuttaminen jopa yli tunnin verran ulkona kaatosateessa on sensijaan täysin anteeksiantamatonta. Tällaista urpoilua ei pitäisi päästä ikinä tapahtumaan, ja pidämmekin huolen ettei niin käy enää koskaan.

Milloinkohan saadaan nämä esiintymään Desuconiin?

Ai Metsähallissa? Ai täysiä? Oke!

2. Bändit, aina väärässä paikassa

Toisessa Desuconissa vierailleet saattaisivat osata kertoa tästä (sikäli kun kuuloa on vielä sen verran tallella että kuulevat kysymyksen). Vuoden 2010 Desuconissa esiintyi pari bändiä, toinen lauantaina Metsähallin Susilavalla ja toinen päättäjäisten lavalla. Bändit olivat hemmetin taitavia ja niiden fanit tykkäsivät kovasti. Harmi vain, että näitä kuuntelemaan joutui myös useita, jotka eivät ihmeemmin näistä pitäneet. Tämän lisäksi volyymi oli molemmissa tapauksissa niin kovalla, että muu keskustelu esiintymislavojen lähellä oli suoraan mahdotonta. 

Bändien syytä tämä ei kuitenkaan missään tapauksessa ollut. Molemmat vetivät loistavan shown, mutta jos coninjärjestäjä sijoittaa bändin väärään paikkaan, ovat kärsijöinä conikävijät. Tämän vuoksi emme enää oikein perusta bändeistä Metsähallissa. Desucon Frostbiteen on Metsähalliin tulossa conin iltabileet, mutta järjestämme tämän vuoksi rauhaisamman oleskelutilan muualle Sibeliustaloon bileiden ajaksi. Näin conista ei lopu tekeminen kesken bileiden ajaksi niiltäkään, jotka eivät bileistä perusta.

Herp derp

3. "Vihaajat vihaa"

Tämä viimeisin ei liity niinkään suoraan Desuconeihin vaan toimintaamme niiden ulkopuolella. Desuconin järjestäjiä on ajoin kritisoitu ylimielisyydestä, välinpitämättömyydestä ja siitä ettemme ole ottaneet saamaamme kritiikkiä riittävän vakavasti. Täytyy myöntää, että ajoittain syytökset ovat olleet täysin aiheellisia. Jokaisen on syytä olla ylpeä omasta conistaan ja pitää sen hyviä puolia esillä. Mikäli oman conin hehkutuksesta kuitenkin siirrytään muiden conien ylenkatsomiseen, on menty rajan yli. Ei näin, ei todellakaan näin.

Kaikenlaiselle muiden conien dissaamiselle pantiin pääjärjestäjän käskyllä stoppi jo aikaa sitten, mutta ilmeisesti legenda elää edelleen vahvana. Minä en usko että Desucon tai sen nykyiset vastaavat suhtautuisivat negatiivisesti yhteenkään toiseen coniin. Saadusta maineesta pääsee kuitenkin eroon vain olemalla sen luottamuksen arvoinen, joka meille on kävijöidemme taholta suotu. Desuconin vastaavien onkin aika oppia hiukan nöyryyttä. 

Banderolli pielessä

Edellisen pääjärjestäjän tunnelmointia vuoden 2010 Desuconista.

Loppukevennyksenä: Desucon-banderolli

Kenties hupaisin monivuotinen failimme liittyy Desuconin pääoven yläpuolella keikkuvaan banderolliin. Ensimmäisen version askarteli minimibudjetilla ensimmäisen Desuconimme AV-vastaava Antti 'hrst' Alhonen. Valitettavasti riittämättömästä kiinnityksestä johtuen banderolli kääntyi ajoin pahasti rullalle. Toisessa Desuconissa kiinnitystä olikin mokasta oppien paranneltu, jolloin banderolli otti ja repesi kahtia. Oma banderollimme on röllännyt meitä kovempaa kuin kukaan muu.

Tänä vuonna, kolmannessa Desuconissa, päästimme vihdoin vanhan banderollin eläkkeelle ja tilasimme kovalla rahalla rankkojakin olosuhteita kestävän uuden version. Ilmeisesti kannatti, sillä tällä kerralla banderolli kesti (tietääkseni) viimeinkin läpi koko conin! Kuten siis näkyy, osataan Desuconissa myös korjailla mokia! :D

 

Kaikista menneistä mokistamme huolimatta emme ajatelleet jättää mokailua jatkossakaan väliin. Erityisesti tulevassa talvitapahtumassamme Frostbitessa aiomme kokeilla vaikka mitä uutta, ja olisin aika yllättynyt, jos kaikki menisi kerralla nappiin. Epäonnistumisen sattuessa eteen emme kuitenkaan aio seistä sormi suussa paikoillamme, vaan korjaamme tilanteen nopeasti ja mietimme miten asia hoidetaan jatkossa paremmin.

Vaikka epäonnistumisia onkin sattunut, on Desuconista tykätty niin paljon, että se on ollut jo kahtena peräkkäisenä vuonna loppuunmyyty, ja nykyisen lipunmyyntitahdin perusteella myös Frostbitelle on käymässä samoin. Kannattaa siis yrittää! Tehkää uusia ohjelmanumeroita, ryhmäcosplayta ja coneja mokia pelkäämättä! Niitä varmasti sattuu, mutta mitä sitten? Ne voi onneksi aina korjata. 

Lähetä kommentti

Kirjoita tähän kenttään sana koulutyttöpuku. Tällä vältämme ilkeitä kommenttibotteja.
Et ole kirjautunut sisään Desuprofiiliin, joten kommenttisi lähetetään anonyyminä. Kirjaudu sisään!