Lontoosta, cosplaysta ja vähän siivekkäistäkin

Kirjoittanut
Hoothoot

Taas oli se aika vuodesta, jolloin allekirjoittanut ja Desuconin (ja Suomen) Euro Cosplay -edustaja lähtivät kohtaamaan sateisen ja tuulisen Lontoon ja London MCM Expon. Tämän vuoden Desuconissa järjestetyn tiukan karsinnan voittajaksi selviytyi Aki ”Asagi” Rauhala vauhdikkaalla esityksellään ja yksityiskohtaisella puvullaan Granado Espada -pelistä.

 

DUDDURU :DD

Asagi saapui Lontooseen seuralaisensa Mira "miwa" Harjun kanssa jo torstaina ja oma matkani alkoi perjantaina kello kuusi aamulla, cosplayaajille tuttujen kolmen tunnin yöunien jälkeen. Lontoossa sää yllätti, lämpötila oli 18 astetta ja sää niin aurinkoinen, että eteensä ei nähnyt. Ei todellakaan tyypillinen englantilaissää, mutta ihanteellinen cosplaylle. Perjantaipäivä oli varattu mm. mangaostoksille ja halpavaatekauppa Primarkilla vierailuun, joten valtava Expohalli kutsui vasta hämärän laskiessa Lontoon kattojen ylle.

Tänä vuonna perinteisten ECC-iltajuhlallisuuksien ajankohtaa oli myöhäistetty, joten kiertelyyn Expohalleissa jäi enemmän aikaa. Expoon menoa suunnittelevalle suosittelen nimenomaan perjantaita ostospäiväksi, lauantaina hallissa liikkuminen on miltei mahdotonta ja väkimassat ovat valtavat, ilmoitetusti paikalla oli jopa 60 000 ihmistä. Sovittuun aikaan tapasimme Asagin kanssa ja pienten alkusekoilujen jälkeen pääsimme viimein ExCelin yläkerrassa oleviin kongressitiloihin, joissa varsinaiset juhlallisuudet alkoivat. Euro Cosplay-tiimi ei tarjoiluissa pihistellyt tänäkään vuonna; notkuvista pöydistä löytyi kaikkea juustosta erinäisiin teollisen näköisiin muffinsseihin, jotka maistuivat kuulemma lähinnä pahvilta. Ilta oli varattu sosialisointiin ja muihin kisaajiin tutustumiseen, mutta järjestelyjen pienen sekavuuden ja esittelyiden puutteen vuoksi suomalaiset tyytyivät tällä kertaa viihtymään omassa seurassaan. Junien ja välimatkojen vuoksi lähdin itse aiemmin paikalta pois, mutta Asagi ja Mira jäivät vielä odottamaan myöhässä tullutta kyytiä hotellille.

Lauantaiaamu alkoi hitaasti sekä kilpailijoiden että minun osaltani. Jo metrossa olo kuitenkin piristyi, kun viereisessä vaunussa istui Expoon menevää porukkaa. Yksi heistä oli pukeutunut Puella Magi Madoka Magicasta tuttuun Charlotte-naamariin. Myöhemmin päivällä sama henkilö pelotteli erästä Mami Tomoe-cosplayeriä, tietäjät tietävät miksi. Asagin ja Miran hotellin päässä oli omat ongelmansa: samaan aikaan Expon kanssa järjestetyt muotimessut olivat täyttäneet kaikki Excelin lähialueen majoituspaikat ja kisaajien hotellimatkat hoituivat yhteiskuljetuksella, joka oli myöhässä. Ongelmat kuitenkin selvisivät, Asagi ja Mira pääsivät onnellisesti perille ja aikataulu viivästyi vain vähän.
 

I'm super Poplar

Aamun ongelmat eivät kuitenkaan loppuneet siihen vaan myöhästymisten vuoksi tutustumisaikaa Expon kisalavaan lyhennettiin. Mahdollisuutta kokeilla esitystä valoilla ja musiikilla ei ollut ja tämä osaltaan vaikutti kisastressiin. Tuomarointi sujui kuitenkin hyvin ja Asagin mukaan tuomarit olivat katsoneet kaikkea kenkien saumoista alkaen, jokainen yksityiskohta käytiin miltei suurennuslasilla läpi. Tuomarointien jälkeen lähdimme koko Suomen porukka katselemaan Expoa, etsimään haukattavaa yhdestä ExCelin monista ruokapaikoista ja haistelemaan hieman Lontoon coni-ilmaa (hikistä oli). Asagi sai väliajalla myös kuvia puvustaan.

 

Asagi, nahkaa ja huimasti yksityiskohtia

Expo tapahtumana on, kuten mainittua, valtavan kokoiset messut, jossa animefanit, sci-fiä kuluttavat, tv-sarjoista pitävät ja kaikki muutkin nörttispektrin harrastajat kokoontuvat. Paikalla oli siis cosplayta sekä Star Warsista, Portalista, poneista, Avatarista ja Doctor Whosta että Narutosta, Durararasta, Hetaliasta ja Vocaloidista. Yleisesti ottaen cosplayn taso oli karvan verran heikompaa kuin suomalaisissa coneissa. Tämän lisäksi paikalla oli useita näyttelijöitä pääasiassa länsimaisista sarjoista (Torchwood, Teen Wolf, Doctor Who ja Merlin) ja taiteilijoita, joista yksi oli varmasti monen tunteman Scandinavia and the World -nettisarjakuvan tekijä Humon. Jos ette jo tunne, kannattaa tutustua! Näkemistä ja kokemista siis riitti, vaikka varsinaista luento-ohjelmaa ei kunniavieraspaneelien lisäksi ollutkaan.

Valtava halli, valtavat väkimäärät

Hieman neljän jälkeen kokoonnuimme kaikki taas kisaajille varattuihin tiloihin stressaamaan kilpailua ja katselemaan muiden ihmisten pukuja. Tänä vuonna kisaajat ohjattiin erittäin sujuvasti backstagelle, jonne Asagi ja Mira jäivät odottelemaan kilpailun alkua. Minä suuntasin katsomoon varatuille paikoille seuraamaan kisaa ja katsomaan, missä Suomella on vielä opittavaa. Kilpailu alkoi taas noin 45 minuuttia myöhässä ja tätä aikaa lyhennettiin jakamalla sponsorina toimineen TokyoToysin kasseja, pockyja, pinssejä ja pääpalkintona Nintendo 3DS. Yleisöä huudatettiin niin paljon, että kokemattoman suomalaisen korvat olivat kovilla. Illalla yleisössäkin kului varmaan useampia mynthoneita.

Ennakkotiedoista poiketen (puvut, joissa on helppo liikkua viimeisenä) Asagi oli jo neljäs kilpailija lavalla, osallistujanumerolla viisi. Mainitut viivästelyt ja harjoittelumahdollisuuden poisjääminen vaikuttivat kuulemma Asagin esityksen sujuvuuteen, mutta sitä ei juuri näkynyt vaan Suomen edustaja tarjosi tuomaristolle dynaamisen esityksen, joka hyödynsi hankalan muotoista lavaa hienosti. Kiitos, Asagi!

Oliko Suomella sitten mitään opittavaa kisasta? Oli, ehdottomasti. Euro Cosplayn taso oli tänä vuonna niin huikean korkealla, että Suomessa ei ole vastaavaa juuri nähty. Osallistujia oli 25 maasta, jopa sellaisista, joiden cosplayskenestä allekirjoittanut ei edes tiennyt - esimerkiksi lähimaista Latviasta ja Liettuasta tuli valtavia Gundam-mechoja. Osa puvuista oli niin isoja, että niiden liikkuminen lavalla oli hankalaa (eräs puvuista tuskin mahtui lavan 4 m korkeasta ovesta sisään ja lavalta poistuessaan hajotti pukunsa), joka tietysti hankaloitti esitysten sujuvuutta (asia, josta tuomarit tietysti vähensivät pisteitä). Lavaproppeja käytettiin äärimmäisen keksiäläillä tavoilla, monilla kisaajilla oli mustiin pukeutuneita apuhenkilöitä lavalla ja esityksissä painotettiin epiikkaa ja suuria linjoja. Vahinkojakin toki sattui: eräs proppi lensi tuomarin naamaan ja kasteli tuomarointipaperit ja toisen pukuilijan koko (onneksi vaahtomuovista tehty) miekkaproppi lensi viatonta katsojaa naamaan. Onneksi Suomessa on vältytty moisilta vahingoilta. 

Mykistävän hienon kisaosuuden jälkeen tuomareilla oli vain noin viisi minuuttia aikaa päättää voittajat. Arvon raati oli ilmeisesti jo esityksien aikana pisteyttänyt kisaajat yksilöllisesti ja arvot oli välittömästi syötetty excel-taulukkoon, jonka perusteella valittiin kolmen kärki. Kolmanneksi sijoittui Espanjan toisen edustajan Shunuya Yamashitan hahmopiirros ”Pocco”, jolla oli ilmeisesti kauko-ohjatut siivet, toiseksi tuli Hollannin edustaja yllättävän erilaisella Trinity Blood-hahmollaan ja voittajana Britannian oma edustaja Dark Crystal-elokuva Chamberlainina. Asagi sijoittui jaetulle 11. sijalle eli äärimmäisen hyvää edustusta Suomelta, nahkahousut vetoavat ehkä tuomareihin?

Kärkikolmikko lippuineen

Kilpailu oli ohi jo kahdeksan jälkeen ja kisaajien tarkoituksena oli vielä jatkaa ravintolaillalliselle samana iltana. Tästä ja sen jälkeisistä tapahtumista en tiedä, koska hotellin peitto odotti ja sunnuntaina piti tutustua Lontoon laajaan pulukantaan ja syöttää leipää Hyde Parkin joutsenille. Expo on kuitenkin hieno kokemus, jota suosittelen lämpimästi kaikille ihmisille. Ota cosplay mukaan ja viihdy, voit löytää aivan uusia tuttavuuksia!

 

Hyde Parkin faunaa (huomaa pulu!)

 

Viime vuodesta tuttuun tapaan annan nyt puheenvuoron Suomen edustajalle eli Asagille, joka vastaa muutamaan kysymykseen:

Tuliko Suomen karsinnan voittaminen yllätyksenä ja miltä voitto tuntui?

Täytenä yllätyksenä tuli ja jalatkin meni palkintojenjaon jälkeen kokonaan alta. Koko asia alkoi tuntumaan todelliselta vasta sitten kun lennot ja hotellit oli varattuina ja lähtöön suurinpiirtein viikko. Voitto tuntui ihan käsittämättömälle ja tuli hyvä olo siitä ettei vuosien mittainen cosplay-uurastus ole mennyt täysin "hukkaan" kun tällainen edustuspaikka annettiin.

Teit finaalia varten uuden puvun, vertaa sen tekemistä karsintapuvun tekemiseen?

Finaalipuvussa oli monia samantyylisiä elementtejä kuin karsintapuvussa ja tämä tulikin huomattavasti nopeammin kasaan, kun oli edellisen kanssa saanut jo vähän käsitystä että mitä kannattaa tehdä ja mitä ei.

Millaiset ennakko-odotukset sinulla oli tapahtuman suhteen? Antoivatko järjestäjät tarpeeksi informaatiota ennen tapahtumaa (lavan koko, aikataulut, matkajärjestelyt)?

Minulla ei ollut mitään ennakko-odotuksia sen lisäksi mitä olin viimevuoden finaalireissusta kuullut. Koko tapahtuma oli niin paljon massiivisempi kuin mikään Suomessa järjestetty joten oli hankala lähteä arvailemaan että mitä oli luvassa.

Perustiedot tuli nopeaan, mukaanlukien lavan mitat ja pohjapiirros. En ole ihan tyytyväinen siihen että Facebook tuntui olevan ensisijainen paikka kysyä ja saada infoa koska pieniä hyödyllisiä tiedonmurusia oli siten ympäriinsä ja ennen matkaa piti katsoa parhaimman mukaan melkein kaikki finalistiryhmän viestit läpi ettei ole missannut mitään olennaista. Jopa viimeisten infomailien jälkeen joitain tärkeitä infoja puuttui kokonaan, esim. mihin perjantaina pitää expoalueella saapua ja kelle ilmottautua. Kulkuohjeissa oli ohjeet lentokentältä hotellille sekä Expopaikalle muttei lainkaan ohjetta hotellista Expoon joten asemilla piti itse laskea yksi yhteen. Näitähän olisi tietysti kysymällä saanut etukäteen mutta kaikkia ei vaan tajua kuin vasta silloin kun tulee paikanpäällä aiheelliseksi.

Millaisin mielin kohtasit kilpakumppanisi?

Loppujen lopuksi aika avoimin. Itse en tullut puhuneeksi kuin ihan kourallisen kanssa kisailijoista ja heidän tukijoukoistaan, mutta sekin kourallinen oli varsin mukava tavata.

Millainen vaikutelma muunmaalaisista pukuilijoista jäi?

Tasollisesti vaikuttunut. Seassa oli vähän kaikenlaista pukuilijaa mutta etenkin muutamien omistautuminen ja kekseliäisyys jätti aika sanattomaksi.

Millaiseksi kuvailet tämänvuotisten pukujen tasoa?

Yleisesti ottaen taso oli todella kova ja paljon kovempi kuin viimevuonna, puvullisesti valikoimaa oli laidasta laitaan ja joihinkin oli tehty sellaisia proppiratkaisuja mitä ei olisi itsellä edes käynyt mielessä. Esityksiinkin oli tunnuttu panostavan nyt enemmän ja ihan erilailla.

Mitä muuttaisit/et muuttaisi kilpailussa (sen kulku, osallistujat, järjestäjät yms.)? Arvostele tapahtuma välillä 1-10.

Enemmän informaatiota. Yksi kunnon infopaketti on parempi kuin kymmenen lyhyttä siellä sun täällä.

Hotellijärjestelyjen, sen myötä tulleiden ongelmien, uusiksi menneiden aikataulujen ja tekniikan kanssa olevan harjoittelumahdollisuuden totaalisen puutteen takia järjestelypuolesta on pakko antaa 5½ koska noin isoja mokauksia ei olettaisi näin laajamittaisessa ja kansainvälisessä tapahtumassa tapahtuvan lainkaan. Mutta ongelmat sivuuttaen, kokonaisuudessaan itse tapahtumalle ja kisalle antaisin 8.

Millainen olosi oli kilpailun jälkeen? Mitä olisit tehnyt toisin/mitä et olisi tehnyt toisin?


Oli kuin katujyrän alle jäänyt mutta iloinen siitä että sain kilpailussa käydä. Esitykseeni en ole tyytyväinen mutta jaettu 11. sija kelpaa vallan mainiosti ja ylitin sillä omat tavoitteeni. Jos en olisi halunnut niin paljon liikkumisvaraa esitykseen kuin mitä käytin, olisin tehnyt eri puvun finaaliin kuin mihin lopulta päädyin.

Millaisia neuvoja haluaisit antaa henkilöille, jotka suunnittelevat Eurocosplayhyn osallistumista?

Ehdottomasti kannattaa osallistua jos mieli tekee, pelkästään Suomen karsinnat itsessään voi olla aika elämys, koska lava on yksi parhaimmista mitä coneista löytyy. Vaikka tänä vuonna Lontoon finaalissa vallitsikin Murphyn laki (se mikä voi mennä pieleen, menee pieleen), reissu oli todellakin vaivan arvoinen. Hermoja piti venytellä moneen kertaan mutta suosittelen silti ihmeessä kokeilemaan. Jos/kun osallistutte Suomen karsintaan, olkaa kekseliäitä esityksen suhteen ja lähtekää kokeilemaan rajojanne avoimin mielin.

Kiitos Asagille kysymyksiin vastailusta ja edustamisesta, toivottavasti matka oli mukava! Asagin omasta näkökulmasta voitte lukea lisää hänen blogistaan

Euro Cosplaysta otettuja kuvia löytyy nertin galleriasta ja videomateriaalia kaikista esityksistä Youtube-käyttäjän Batale kanavalta.

Entäs tulevaisuus?

Cosplayta harrastavia lukijoita varmasti kiinnostaa cosplaykilpailujen tulevaisuus Desuconin osalta.

Desucon Frostbitessa kilpaillaan tulevan vuoden alussa Hall Cosplayssa. Ennakkotiedoista poiketen Hall Cosplayhyn osallistutaan kahdessa sarjassa ja suuremmilla kisaajamäärillä. Tekniikkasarjaan valitaan vain teknisesti hienoja, upeita ja eeppisiä pukuja ja nämä puvut ja niiden kantajat joutuvat kohtaamaan pelottavan tuomariston. Frosti-chanin suosikit -sarjan voittajat valitsee koko Desucon Frostbiten yleisö ja kilpailuun valitaan tapahtuman hauskimmat, pörröisimmät ja inspiroituneimmat puvut.

Kaikki tämä tieto ja paljon muutakin löytyy päivitettynä Hall Cosplay-sivulta, kannattaa kurkkia, jos jokin jäi epäselväksi.

Sitten pääuutisiin eli tulevan kesän Desuconiin. Voin ilokseni ilmoittaa, että Desucon jatkaa yhteistyötä Euro Cosplay -organisaation kanssa! Ensi kesänä kilpaillaan siis jo kolmatta kertaa Euro Cosplayn merkeissä! Koska Eurocosplaylle tahdotaan tarjota kaikki sen ansaitsema huomio kunnollisia harjoitusaikoja, mahdollisimman pitkiä tuomarointiaikoja ja keksi- ja teetarjoiluja myöten, ei cosplaynäytöstä järjestetä jatkossa. Karsintaan otettavien kilpailijoiden määrä nousee samalla viidellä eli mukaan mahtuu 20 osallistujaa!

Pukujen tekeminen kannattaa siis aloittaa pian, koska vaatimaton toiveeni on saada Suomeen kisa, joka on niin eeppinen, että yleisöltä putoaa silmät päästä! Rakentakaa siis hienoja proppeja, ommelkaa upeita pukuja, kehittäkään hienoja maskeerauksia ja harjoitelkaa, harjoitelkaa ja harjoitelkaa esityksiänne! Näemme Desucon Frostbitessä ja tulevan kesän Desuconissa!

Desucon Frostbiten ohjelmakartasta tulee myös löytymään uusintaversio Kaaoscosplay-yöohjelmasta, paneeli cosplaytuomareiden kamaluudesta, improtyöpajaa cosplayesityksiin ja muutakin cosplayohjelmaa. Kannattaa siis saapua paikalle ja ottaa kaveritkin mukaan!

Desuterveisin,
Hoothoot

Kommentit

Pirttirieska
Minua jäi nyt vaivaamaan, miten yleisöltä voi pudota silmät päästä jos cosplaynäytöstä ei järjestetä? Kai kisaajat nyt jotain tuomareillekin valmistelevat?

Lähetä kommentti

Kirjoita tähän kenttään sana koulutyttöpuku. Tällä vältämme ilkeitä kommenttibotteja.
Et ole kirjautunut sisään Desuprofiiliin, joten kommenttisi lähetetään anonyyminä. Kirjaudu sisään!