Luukku 12 - Desugaala

Kirjoittanut
niidel

"Mitä niidel tekee Desuconin blogissa? Eikö sen pitänyt lähteä pois Desuconin järjestelyistä?" - joo, ja niin olen tehnytkin. Täytyy myöntää, että alun siirtymäkauden jälkeen olen saanut olla aika rauhassa Desucon-organisoinnilta ja sitä oikeastaan jo kaipaa ;_;.

Sen sijaan olen käyttänyt aikaani mm. DesuGaalan organisointiin. DesuGaalahan oli osa ensimmäistä DesuTalksia. Tilaisuuden tarkoituksena oli jakaa palkintoja vuoden aikana ansioituneille animeskenetekijöille ja jakaa tunnustusta myös kaupallisille toimijoille; palkita näitä julkaisuista, joiden ainoa arvo ei ole mittavat myyntiluvut, vaan jotka myös laajentavat mangahorisontteja jollain tavalla.

Vaikka esimerkiksi vuoden parhaan tapahtuman titteli päätettiin yleisöäänestyksellä, suurimmasta osasta palkintoja päättivät Desuconin järjestäjät, mikä ymmärrettävästi herätti epäilyjä sisäpiirikähminnöistä ja kotiin päin vetämisestä. Kuten DesuTalks-analyysissäni vuoden alussa sanoin, asia oli tarpeellista korjata. Lupailin silloin, että asia korjataan siirtymällä anime-raadin käyttöön.

Anime-raati koostuu puheenjohtajasta sekä neljästä eri blokista, jotka edustavat kolmea eri osa-aluetta animeskenestä. Jokaisesta blokista on kolme edustajaa, eli raadissa on 12 henkeä sekä puheenjohtaja. Kaavailtu kokoonpano on tällainen:

Puheenjohtaja: Jussi Kari

Conien edustajat: conien edustajina toimivat Suomen kolmen suurimman animeaiheisen conin pääjärjestäjät tai conin muu edustaja. Vuoden 2011 suurimmat animetapahtumat olivat suuruusjärjestyksessä 1) Animecon, 2) Tracon ja 3) Desucon.

Animeseurojen edustajat: vaikka animeseurojen merkitys skenelle ei ole ehkä niin suuri kuin se joskus 10 vuotta sitten oli, on niillä yhä tärkeä rooli paikallisina toimijoina jotka myös toimivat juridisena selkärankana esimerkiksi tapahtumille ja pienemmille häppeningeille. Tähän kategoriaan on valikoitu joitain merkittävimpiä ja aktiivisimpia animeseuroja. Nämä ovat YAMA (Helsinki), OMAKE (Oulu) sekä Hidoi (Tampere).

Blogien edustajat: viime vuosina anime- ja mangaskene on yhä enenevissä määrin siirtynyt blogeihin, jotka seuraavat ja kommentoivat animeskenen toimintaa. Blogit ovat tavallaan animeskenen journalistinen siipi ja nostavat keskustelun keskiöön ajankohtaisia asioita. Blogikategorian edustajat on valittu Suomen suosituimmista blogeista jotka ovat muuten esteettömiä (Suomen suosituimmat animeskeneä käsittelevät blogit ovat Traconin ja Desuconin blogi, kerrottiin ani.mu:sta...). Nämä blogit ovat Futoi YatsuJinx! sekä Missing Link.

Cosplay-edustajat: koska animeraati päättää myös cosplay-aiheisista palkinnoista ja koska cosplay on tärkeä osa skeneä, on mukana tämän alan asiantuntijoita. Luonnollisesti näilläkin täytyy olla jotain kredentiaaleja. Tähän blokkiin valikoituvat Aurora Raiskinen, Heidi Päivinen ja Kyuu Eturautti!

Kun raadissa on tarpeeksi monta toisistaan riippumatonta ihmistä, ei kukaan pääse pomottamaan palkintoa vain kotiinpäin, vaan päätöksenteko toimii aina riippumattomalta pohjalta, asiantuntemusta silti unohtamatta. Kaikki päätökset ovat siis ehdottoman perusteltuja ja järkeviä.

Ja mitäkö raati sitten päättää? No, nämä: vuoden mangajulkaisu, vuoden skeneteko, vuoden animeblogi, vuoden cosplay. Näiden lisäksi raati jakaa myös vuoden tapahtuman palkinnon - mutta siitä ei päätä raati, vaan sinä - edellisvuoden tapaan vuoden tapahtuman titteli ratkaistaan yleisöäänestyksellä, joka avataan piakkoin. Nyt äänestys toteutetaan kuitenkin niin, ettei sen tuloksia pääse katsomaan kuin raadin jäsenet, jolloin tämän kunnioitettavan tittelin saaja voidaan paljastaa vasta gaalassa.

DesuGaala pidetään Desucon Frostbitessä, joka on sopivasti juuri ensi vuoden alussa. Tämä takaa sen, että animevuosi 2011 on saatu kunniakkaasti päätökseen. Sitä odotellessa - hyvää joulun odotusta!

Pysy kanavalla!

PS. jos et vielä ole saanut tietoa tuomariudestasi, saat sen parin päivän sisällä. ;o

Lähetä kommentti

Kirjoita tähän kenttään sana koulutyttöpuku. Tällä vältämme ilkeitä kommenttibotteja.
Et ole kirjautunut sisään DesuProfiiliin, joten kommenttisi lähetetään anonyyminä. Kirjaudu sisään!