Luukku 15 - Tee-se-itse-piparkakut

Kirjoittanut
Hoothoot

Piparkakut kuuluvat monen ihmisen jouluun (jotkut tosin prefeeraavat stolleneita, jouluhalkoja tai joulutorttuja). Kauppojen hyllyistä löytyy valmiita piparkakkuja ja esileivottua piparkakkutaikinaa, mutta kuten hyvä coni, myös parhaat piparkakut syntyvät yksinkertaisista valmistusmateriaaleista rakkaudella ja työllä. Tämä piparitaikinan resepti on kulkenut suvussani sukupolvien ajan!

 Piparkakkutaikina 

 • 500 g aitoa voita
 • 2 ½ dl siirappia
 • 5 dl sokeria
 • 3 kananmunaa
 • 5 tl ruokasoodaa
 • 1,6 l jauhoja
 • 2 tl kanelia
 • 1 tl kardemummaa
 • 1 tl neilikkaa
 • 1 tl inkivääriä
 • 1 tl maustepippuria
 • 1 tl pomeranssinkuorta 

Piparkakkutaikinan valmistaminen tällä reseptillä ei ole aivan helppoa, mutta paras lopputulos tulee, kun seuraat tarkasti ohjeita. Työvaiheita helpottamaan on lisätty muutamia kuvia. Koska kuvat on otettu leipojan perspektiivistä, voit kuvitella suosikkiwaifusi/-husbandosi leipomaan näitä piparkakkuja juuri sinua varten!

Aineet

 1. Jätä voi sulamaan kulhossa pöydälle noin 30-60 minuutin ajaksi. Kun voi on huoneenlämpöistä, kaada sen päälle siirappi ja sekoita aineet sähkövatkaimella. Lopputuloksena pitäisi olla keltaruskea voisiirappi-sekoitus

 2. Lisää 5 dl sokeria toiseen kulhoon. Riko kananmunat varovasti sokerin päälle ja sekoita kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Yhdessä ainekset näyttävät tältä:

  Taikinat

 3. Sekoita erillisessä astiassa ruokasooda, KAIKKI mausteet (kaneli, kardemumma, neilikka, inkivääri, maustepippuri ja pomeranssinkuori) ja noin 2 desilitraa jauhoja

 4. Älä ole dojikko ja unohda soodaa, piparkakut eivät muuten kohoa

 5. Kaada sokerikananmunavaahto koko ajan sekoittaen siirappivoihin

 6. Lisää jauhomausteseos kananmunasokerisiirappivoi-sekoitukseen koko ajan taikinaa sekoittaen

 7. Lisää seokseen loput jauhot koko ajan vatkaten

 8. Lopputuloksen pitäisi olla ruskea ja tiivis taikina. Tasoittele taikina kulhoon yhdeksi massaksi ja peitä kulhon suu esimerkiksi lautasella tai erillisellä kannella. Valmis taikinasi näyttää tältä:

  Taikina

 9. Laita taikinakulho pihalle (jos siihen on mahdollisuus ja pakkasta on muutaman asteen verran) tai jääkaappiin

 10. Odota yön yli (tai vähintään 10 tuntia) ja anna taikinan kerätä makua

Seuraa hauskin osa! Ripottele jauhoa keittiötasolle tai muulle sopivalle pöydälle. Etsi kaulin ja piparkakkumuotit esiin. Nouda taikina kylmästä ja jaa se useampaan osaan, jotta kauliminen on helpompaa. Laita uuni lämpiämään 175 -200 asteeseen!

Taikinaköntti

Taikinalevy

Kauli jauhojen päällä noin 7 millin paksuinen levy ja varmista, että se lähtee irti pöydästä. Valitse makuusi sopivat piparkakkumuotit TAI tee kuten allekirjoittanut teki ja kehitä muotit itse. Seuraavassa kuvassa näkyvät hahmot on muotoiltu paperimuottien avulla.

Kamina, bidoor ja nyancat

Kun piparkakkusi ovat mieleisen muotoisia, asettele ne sopivin välimatkoin leivinpaperilla päällystetylle pellille ja pistä piparkakkupelti uuniin. Piparkakkujen paistoaika on noin 8 minuuttia, uunista riippuen. Valvo jatkuvasti piparkakkujesi paistumista – muuten lopputuloksena voi olla hiiliä. Kun piparkakkujesi reunoilla näkyy pientä tummumista, ota pelti uunista ja laita seuraava erä piparkakkuja paistumaan. Taikinasta tulee noin kymmenen pellillistä piparkakkuja. Piparkakkutaikina säilyy kuitenkin hyvin kylmässä, joten voit tehdä useamman erän ja näin askartelua ja joulunakerreltavaa riittää viikoiksi.

Valmiit kaakut

 

Kun piparkakut on otettu pois uunista, kannattaa niiden antaa jäähtyä hetken verran ja lopuksi voit syödä leipomuksiasi tai koristella ne mitä upeimmin tavoin. Osan piparkakuista voita antaa vaikka lahjaksi isovanhemmallesi/ystävällesi/valitsemallesi henkilölle tai yllättää kanssasi mahdollisesti asuvat piparkakkujen tuoksulla (ja tietysti maulla). Vaihtoehtoja on enemmän kuin deittipelissä tyttöjä. Huomaa toki, että piparkakkujesi väri voi poiketa postauksen kuvien piparkakkujen väristä.

Tai sitten voit tehdä kuten minä ja tyytyä syömään raakaa taikinaa. Sekin on todella hyvää, valmistaikinaa huomattavasti parempaa! Menestyksekästä leipomista ja hyviä jouluhetkiä!

Kommentit

YumiKoyuki
Bongaa Bidoof!
DragonOtaku
Bongattu Bidoof.

Bongaa Nyan cat ;D (Vai omistanko liian hyvän mielikuvituksen?)
Fazi
Aaa, miksen ite hokannut Kaminan laseja?! :D Joka vuosi teen edes jonkun omanmuotosen piparin. Enstaikinoilla sitten.
Nyymi1
Hyvät piparit tuli. ;D
Ja tuolta Frostbiten ohjelma sivulta bongasin Cafe Ichigon kohdalta tällaisen: ''Meidopuolen mentyä kiinni kahvila toimii normaalisti yötä myöten.
Meidokahvilan aukioloajat julkaistaan myöhemmin syksyllä.'' Mitä mitä syksyllä? Ja sitten itse Desuconin sivuilla lukee ''Meidot ja butlerit palvelevat asiakkaita lauantaina klo 11-17.30 ja sunnuntaina klo 11-15. Meidokahvilan mentyä kiinni kahvila toimii normaalisti yötä myöten.'' entäs see kolmas päivä vai onko menny väärinpäin nämä infot? :'D

Lähetä kommentti

Kirjoita tähän kenttään sana koulutyttöpuku. Tällä vältämme ilkeitä kommenttibotteja.
Et ole kirjautunut sisään DesuProfiiliin, joten kommenttisi lähetetään anonyyminä. Kirjaudu sisään!