Luukku 9 - Cosplayta, cosplayta kaikkialla

Kirjoittanut
Hoothoot

Desucon Frostbiten cosplaytarjonta

 Desucon Frostbitestä löytyy paljon ohjelmaa ja tekemistä, joka kiinnostaa varmasti jokaista cosplayeriä. Tarjolla on Hall Cosplayta innostamassa kaikkia yrittämään cosplaykisaamista, kesältä tuttua yöcosplayta, luentoja cosplaytuomareista ja ja cosplayesityspajaa. Tämä lisättynä muuhun laadukkaaseen ohjelmaan antaa mahdollisuuden ottaa talviconista kaiken ilon irti. Tarkemmat aikataulut ohjelmalle paljastetaan myöhemmin joulukalenterissa, eli pysykää kuulolla! Ohjelmamuutoksista ilmoitetaan.

 ***

Cosplaykilpailu:

Hall Cosplay-kilpailu

(Esikarsinta 10-15, pukukatselmus 18-19:00 Sibeliustalon pääsalissa)

 Hall Cosplayhyn osallistutaan kahdessa sarjassa, joihin valitaan 15 osallistujaa. Tekniikkasarjaan valitaan teknisesti hienoja, upeita ja eeppisiä pukuja ja nämä puvut ja niiden kantajat joutuvat kohtaamaan pelottavan tuomariston. Frosti-chanin suosikit on hieman leikkimielisempi sarja, jonka tuomaristo on kuitenkin kriittisempi kuin pelottavinkaan saumoja katsova tuomaristo – kaikki Desuconin kävijät.

Hall Cosplayn osallistujat valitaan lauantai 10-15 välisenä aikana ja kaikki tapahtumaan cosplayasussa tulleet ovat mukana esikarsinnassa. Esikarsinnan suorittaa kolme cosplayninjaa. Hall Cosplayhyn osallistuminen ei ole valinnasta huolimatta pakollista vaan osallistumisesta saa myös kieltäytyä.

Cosplayliput

Kaikki Hall Cosplayhyn osallistuvat pääsevät käymään Sibeliustalon pääsalin upealla lavalla poseeraamassa yleisölle ja yleisö pääsee näkemään tapahtuman upeimmat puvut lavalla. Lavaosuutta varten yleisölle jaetaan ILMAISIA lippuja Desucon Frostbiten tuotemyynnin vierestä, Metsähallin keskiosasta. Kaikki salin 1200 paikkalippua on värikoodattu katsomon mukaan ja lipuissa on istumapaikan numero. Jonottaminen ei siis ole enää tarpeellista eikä edes sallittua! Kaikki lipun saaneet pääsevät automaattisesti katsomaan pukujen esittelyä, joten kannattaa hakea lippu itselleen (ja kavereilleen!) nopeasti. 

Lisää tietoa lipuista ja Hall Cosplaysta löytyy jälleen kerran päivitetyltä cosplaysivulta.

  ***

Cosplaypajat:

Yöcosplaypaja 

 Uni ei maistu ja sunnuntaille ei ole mitään kivaa pukua valmiina? Tule mukaan ottamaan selvää, mitä voi saada aikaan mielikuvituksen, aamuyön tuntien, sekalaisen materiaalivaraston ja ”Talvinen seikkailu” –teeman avulla! Yöcosplaypajassa kuka tahansa voi luoda itselleen yön aikana upean asun, joka esitellään muille conikävijöille sunnuntaina. Mukaan voi tulla keskellä yötäkin ja välillä saa käydä nukkumassa, jos koko yön valvominen ei houkuta. Paras, teeman mukaisin tai toteutukseltaan veikein puku palkitaan Cafe Ichigon lahjakortilla.

 Cosplayesityspaja

Cosplay muodostuu sanoista costume ja play. Costume-puolta on käsitelty jo melko paljon, joten haluamme antaa pukuilijoille mahdollisuuden harjoittaa myös playta! Käymme läpi erilaisia improvisaatioharjoituksia ja perehdymme mm. hahmon sisäistämiseen, lavalla liikkumiseen sekä äänenkäyttöön. Pajan tarkoitus on antaa vinkkejä esiintymiseen ja esitysten tekemiseen sekä lavakammon vähentäminen. Ohjelma on suunnattu ensisijaisesti aloittelijoille ja ensimmäistä cosplayesitystä harkitseville.

  ***

Cosplayluennot ja -paneelit:

Taikatyttöjä, labratakkeja ja pingviinejä: animevuoden 2011 tarjonta cosplaylle

Miltä menneen vuoden 2011 animesarjat näyttävät cosplayaajan näkövinkkelistä? Löytyykö vuoden hiteistä jokaiselle ompeluintoilijalle jotakin? Sarja- ja hahmopoimintojen lisäksi luennolla pohditaan cosplayaajien hahmovalintoja yleisestikin; Saber on nätti, Madoka söpö ja Okaben labratakki on aika hottis, mutta tarvitseeko hahmoista tietää tämän enempää, että heidän vaatteisiinsa kehtaa conissa pukeutua? Entä kun oma pituus, leveys tai nenän muoto poikkeaakin referenssikuvasta?

Euro Cosplay: Kiinnostuneen kisaajan opas

European Cosplay Championships on kaikki Euroopan maat keräävä cosplaykisa, jonka yksi osakilpailu järjestetään kesällä Desuconissa. Nyt kahtena vuonna Lontoon ExCel-messukeskuksen halleja täyttänyt kovatasoinen cosplaypukujen mittelö on herättänyt kiinnostusta Suomessa, mutta lavalle uskaltavia pukuilijoita puuttuu vielä. Tulevina vuosina tähän halutaan muutosta! Tämän luennon jälkeen kukaan ei enää epäröi: tunnin aikana käydään läpi kaikki asia karsintakilpailun mehutarjoilusta aina finaalilavan kokoon saakka. Jos Euro Cosplay kiinnostaa ja olet harkinnut tulevaan karsintaan osallistumista, kannattaa tulla seuraamaan!

Cosplay-kisojen tuomarit, nuo lapsia syövät demonit

Mitä cosplay-kisojen backstagella oikein tapahtuu? Ketä ovat cosplay-tuomarit? Mistä he ovat tulleet ja mitä ihmettä tekevät? Minkälainen on suomen cosplay-kisojen tuomaroinnin historia ja millaista tuomarointi on nykypäivänä? Kuinka voittajat valitaan, mielivaltaisesti vai taikakeinoja käyttämällä? Pärjääkö kisassa vain tuomareiden kaverit ja vähäpukeisimmat cossaajat? Jos nämä asiat saivat sinut kiinnostumaan, niin tule katsomaan ja kokemaan kun tuomarit paljastavat oikeat kasvonsa ja syvimmät salaisuutensa.

Proppien teko 101

Luento, miten ja mistä tehdä proppeja. Materiaalien valinnan vaikutus proppeihin sekä asiaa proppien koon hahmottamisesta. Spraymaalauksen sekä "dry brushauksen" perusteet.

Halpa & hyvä cosplay - mission impossible?

Onko lompakkosi dieetillä, mutta tekisi silti mieli tehdä hyvälaatuinen asu seuraavaan coniin? Mistä ja miten saada kasaan halpoja materiaaleja ja miten niitä sitten käsitellä? Onko mahdollista saada hyvää jälkeä vähällä rahalla? Tule kuuntelemaan ja se selviää!

  ***

Laadukkaan ohjelman lisäksi Frostbitestä löytyy cosplayereille muita palveluita:

Cosplay-kuvauspiste

Useimmissa Suomen animetapahtumissa tutuksi tullut Cosplay Finland Tourin studiokuvauspalvelu palvelee myös Desucon Frostbitessä! Kuvauspisteellä sinua palvelevat CFT:n ammattitaitoiset valokuvaajat ja korkeatasoinen valokuvausstudio.

Kuvauspiste sijaitsee toisessa kerroksessa animekaraoken vieressä, ja parhaiten sinne pääsee nousemalla narikan vieressä sijaitsevat portaat ylös. Kuvauspiste on auki molempina päivinä kello 10-16. Huomaathan, että cosplay-kilpailijat käyvät lauantaipäivän mittaan kuvauspisteellä otattamassa viralliset kilpailijakuvansa ja kuvauspalvelu voi välillä ruuhkautua. Kilpailijat pääsevät jonon ohi.

Kuvauspalvelun käyttö on maksutonta. Siellä otetut kuvat löydät Anikin kuva-arkistosta tapahtuman jälkeen n. kahden viikon kuluessa. Kuvattavaksi voi tulla yksin tai porukalla - studioon on joskus mahdutettu jopa yli 20 hengen ryhmiä!

Cosplay-photoshoot

Cosplay-photoshoot on Desuconin ja Desucon Frostbiten yksilökuvauspalvelu, jossa kiinnostunut kuvattava varaa itselleen conin aikana kuvausajan ja kuvaajan. Kuvausaika on noin tunnin pituinen ja sen puitteissa on mahdollista saada erinomaisia kuvia puvustaan. Photoshoottipalvelun kuvaajat ovat kokeneita cosplaykuvaajia ja voivat halutessasi ohjata sinua myös poseerauksessa.

Photoshoottipalvelun kuvausajat ja kuvaajat tulevat varattaviksi muutamaa viikkoa ennen tapahtumaa. Kannattaa siis seurata sivuja tarkasti ja varata oma aika mahdollisimman nopeasti - shoottipalvelu on aiempina vuosina ollut hyvin suosittu.

Photoshootteja ja kuvauspalvelua koskevat kysymykset voi ennen tapahtumia jättää osoitteeseen valokuvaus@desucon.fi

Pukuhuoneet

Desucon Frostbitessä kaikilla conikävijöillä on käytössään pukuhuoneet, joissa cosplayasun vaihtaminen on mahdollista ja jopa suotavaa. Pukuhuoneita on yhteensä kolme, kaksi naisille ja yksi miehille ja ne sijaitsevat toisen kerroksen käytävässä. Huoneet on merkitty pukuhuonekyltein ja niiden sijainti löytyy myös tilakartasta.

Pukuhuoneissa on rajattu tila ja tiettyinä hetkinä ruuhkaa voi olla kovastikin. Kannattaa siis huomioda ruuhkahuiput ja antaa tilaa myös muille pukuhuoneen käyttäjille.

Pukuhuoneiden varustukseen kuuluu useampia kokovartalopeilejä, pöytiä, tuoleja ja roskakoreja. Näiden lisäksi jokaisesta pukuhuoneesta löytyy silityrauta ja silityslauta, joiden käyttäminen tapahtuu omalla vastuullanne: Muistakaa aina ottaa johto seinästä ja kääntää silitysraudan tehot nolliin kun lopetatte silittämisen! Sama koskee myös muuta huoneen elektroniikka. Lisäksi toisesta naisten pukuhuoneesta ja miesten pukuhuoneesta löytyy yksi peruukkipää peruukin muotoilua varten. Jokaisessa pukuhuoneessa on cosplayensiapupakki, jonka sisältöä ovat liimat, teipit, langat ja muut cosplayssa tarvittavat korjausvälineet.

Lisää pukuhuoneista, kuvauspisteestä ja shoottipalvelusta voit lukea TÄÄLTÄ.

Enää kuukausi Frosbiteen eli nyt ompelukoneet surisemaan, peruukit kasaan ja akryylimaalit maalautumaan. Tavataan cosplayn merkeissä Frostissa! 

Kommentit

Htt
Kiitos jonotuksen kieltämisestä. Olen toivonut tätä noin kaikilta coneilta koko pienen ikäni. Koskeeko jonotuskielto myös muita ohjelmia, vai ainoastaan cosplayta?

Olen hieman pettynyt siihen, että katsomoaan ei saa valita. Tämä johtuu ihan vain siitä, että olen hyvin reippaasti keskimittaa lyhyempi suomalainen, ja minun on usein erittäin vaikeaa ellei melkein mahdotonta nähdä lavalle permannolta. Olisiko aivan mahdotonta antaa kävijöiden pyytää tietyn katsomon lippua?
Hoothoot
Htt: Kiitos kysymyksistäsi! Jonotuskielto koskee Frostissa vain cosplayohjelmaa, koska sen on havaittu keräävän pisimmät jonot. Muihin ohjelmiin saa siis jonottaa, mutta sekin kannattaa tehdä maltillisesti ja hyviä tapoja noudattaen.

Mitä tulee toiseen kysymykseesi, pyrin miettimään, jos edes katsomon valitseminen olisi mahdollista. Jos tämän ei katsota pidentävän lippujonoa tai hankaloittavan lippujen jakamista, on se erittäin mahdollinen vaihtoehto.

Lähetä kommentti

Kirjoita tähän kenttään sana koulutyttöpuku. Tällä vältämme ilkeitä kommenttibotteja.
Et ole kirjautunut sisään DesuProfiiliin, joten kommenttisi lähetetään anonyyminä. Kirjaudu sisään!