Jotta maailma ei olisi mustavalkoinen - asiaa valoista

Kirjoittanut
marsu

Heipparallaa kaikille mussukoille! Nimeni on Marsu ja vastaan tämän kesän Desuconin AV-tekniikasta ja erityisesti pääsalin toiminnasta. Olette ehkä männä vuosina nähneet minut valopöydän takana pääsalissa tai Susilavalla tai päälavalla huutelemassa juttuja mikrofoniin. Kyllä, minä olen se ilkeä täti, joka käskee teitä istumaan vierekkäin ja ohjelman päätyttyä hätistelee pois salista. 

 

Yksi isoimmista asioista AV-vastaavan listalla on valotekniikka, josta idea tähän blogipostiin lähtikin. Valoilla saadaan aikaiseksi paljon lisää esityksiin ja ohjelmiin, mutta väärin käytettynä se voi myös tuhota ohjelman. Jotta kaikki menisi hienosti ensi kesänä, niin tässä muutamia vinkkejä valotekniikan kanssa leikkimiseen:

 

Sibeliustalon pääsalista löytyy washeja, spotteja, moleja, seuris ja etuvalot. Spotteja eli liikkuvia valoja pystytään liikuttelemaan pisteestään eteen- ja taaksepäin sekä vasemmalta oikealle. Ne kykenevät pyörähtämään akselinsa ympäri ja niillä pystytään heijastamaan lattiaan sekä seiniin erilaisia kuvioita. Näillä tehtiin muun muassa Frostbiten avajaisissa nähty tulimeri sekä kunniavierasohjelman kanjeja imitoivat seinämaalaukset. Koska spottien valoteho on iso, niillä voidaan myös valaista koko lava tietyn väriseksi yhdessä washien kanssa. Washeilla tarkoitetaan valoja, joita voi liikutella, mutta ne tuottavat vain yhtä väriä kerrallaan ilman kuvioita tai tarkkoja rajoja. Ne toimivat hyvin taustavalon antajana, esimerkiksi Cosplay-esityksessä haluttu surullinen sininen sävy on kohtuullisen helppo toteuttaa washeilla ja spoteilla. 

 

Kivat piristykset seinillä tarjosi valoteknikkomme

Tämänkin hauskan taustan teille toi oma valoteknikkoduomme

 

Seuris eli seurantaheitin, kuten nimikin jo kertoo, toimii loistavasti jos halutaan seurata ns "valoympyrällä" ihmistä, joka kävelee lavan poikki. Tämä toimii loistavasti silloin kun muu lava on pimeä. Molet taas ovat kirkkaita valoja, joilla saadaan aikaan efektejä, kuten valonvälähdyksiä, mutta vältetään stroboefekti. Etuvalot ovat nimensä mukaisesti lavan edestä tulevaa suoraa vaaleaa valoja, jolla saadaan lavalla esiintyvä ihminen valaistua niin että hän näkyy yleisöön selvästi. Huhujen mukaan myös valokuvaajat pitävät etuvalojen käytöstä, koska sillä saadaan valaistua kuvauskohde hyvin. Etuvalojen käyttö ei ole valinnaista, kuten muut valot, jotka on lueteltu tässä, juurikin siitä syystä että valokuvaat ja katsojat saavat nauttia koko esityksestä. 

 

Nykypäivänä cosplay-esityksissä valojen käyttö on erittäin tärkeää: sillä saadaan luotua tunnelmaa esitykselle sekä ihminen käsittää helposti väreistä sen, onko esitys melankolinen vai pirteä poppirallatus. Varsinkin kilpailutilanteessa väreillä saadaan "sitä jotain", joka täydentää hyvin esitystä. Desuconissa valotoiveet kysytään etukäteen, jotta pystytään tarjoamaan mahdollisimman hyvä lavakokemus ja cosplayshow.

 

Kun suunnittelee omaan esitykseensä valoja, kannattaa ottaa huomioon muutama asia:

 

1) Valaistus voi tehdä tai tuhota esityksesi

 

Kun suunnittelet cosplay-esitystäsi, valoilla on todella tärkeä osa. Kannattaa välitä yleinen väriteema, jota noudatat koko esityksen ajan. Jos esityksesi on surumielinen (hidas kappale) kannattaa suosia sinisen sävyjä, jos taas iloinen ja pirteä (nopeatempoinen poppirallatus) kannattaa suosia keltaisen ja oranssin sävyjä. Muista kuitenkin että oranssia voidaan käyttää myös tuli-efektinä, joten sitä voidaan käyttää uhkaavissa tunnelmissa (jännitysmusiikki), kuten myös punaista. Vihreä on luonnon väri, joten jos hahmosi on yhteydessä luontoon, kannattaa suosia sitä. Tähän ei toki ole tarkkoja sääntöjä, mutta internetin ihmeellisestä maailmasta löytyy niin hyviä kuin huonoja esimerkkejä joista kannattaa ottaa mallia ja oppia virheistä.

 

Kaunis surumielinen sininen täydentää tätä esitystä

Kauniin melankolinen sininen kuvautuu hyvin myös valokuvissa

 

 

2) Yhtenäinen väriteema tukee esitystä, liiallinen sateenkaari sotkee asioita

 

Kun valitset jonkun kappaleen mikä sopii esitykseesi, kannattaa myös valita yksi väriteema. Tämä ei toki tarkoita sitä, ettei värejä saisi vaihtaa kesken esityksen, mutta jatkuva värien vaihtuminen ja sekoittuminen sotkee katsojan mieltä. Kannattaa miettiä mitkä värit tukevat toisiaan ja mitkä riitelevät keskenään. Tässä kohtaa kannattaa myös muistaa se, että värien liukuminen yhdestä toiseen on määriteltävissä ja joskus hidas liukuminen voi olla hyvästä ja joskus taas nopea siirtyminen. Taas kerran, mieti esitystäsi kokonaisuutena.

 

Keltainen väripesu tuo sitä "jotain"

Pirteä keltainen valopesu antaa sitä jotain tähänkin esitykseen

 

3) Käytä iskuja ohjeena, älä sekuntikelloa

 

Valoteknikon on helpompi seurata ohjeita, jotka annat, kun ne ovat selkeitä ja helposti ymmärrettäviä. Kukaan ei kykene seuraamaan sekuntiohjeita, joita on puoli A4:sta. Valojen vaihtuminen kannattaa siis ajoittaa selkeisiin iskuihin, kuten musiikin vaihtumiseen tai selkeisiin asennon vaihtumisiin. Kannattaa mielummin kertoa teknikolle että haluat valojen syttyvän kun nouset seisomaan kuin että kohdassa 00:00:03:21 haluat valot punaiseksi. Tämä sääntö koskee myös valojen värejä: ei kannata kertoa värien RGB- tai CMYK-koodia, tai jotain tietyn sävyistä sinistä, sillä väri joka näyttää hyvältä tietokoneen ruudulla ei välttämättä saada toteutettua lavalle. Pysyttäydy perusväreissä, sillä pääset pitkälle. 

 

Sinistä voi käyttää myös dramaattisen efektin luomiseksi

Sinistä voi käyttää myös dramaattisena efektivalona

 

4) Säännöt on tehty rikottaviksi (paitsi kohtaa 3)

 

Jos esityksesi vaatii vilkkuvia sateenkaarivaloja, toteuta suunnitelmasi ja vaadi keltaisia, punaisia, sinisiä ja violetteja valoa esityksesi taustalle. Jos taas koet, ettet tarvitse värejä, älä käytä niitä. Lavalla täytyy tuntea olonsa hyväksi ja esityksesi tulee olla oman näköisesi: älä siis pelkää toteuttaa unelmiasi ja vaadi asioita mitkä haluat. Muista kuitenkin pysyä kohtuullisuuden rajoissa, valoteknikot ovat loistavia, mutta mahdottomuuksiin emme pysty ;)

 

Mikäli tämä postaus herätti kysymyksiä valo- tai tekniikka-asioista niin ota rohkeasti yhteyttä marsu@desucon.fi.

Lähetä kommentti

Kirjoita tähän kenttään sana koulutyttöpuku. Tällä vältämme ilkeitä kommenttibotteja.
Et ole kirjautunut sisään DesuProfiiliin, joten kommenttisi lähetetään anonyyminä. Kirjaudu sisään!