Luukku 14: Joulukakku

Kirjoittanut
Hoothoot

 joulukakkuja

Kakut ja erilaiset leivokset kuuluvat erottamattomasti niin suomalaiseen kuin japanilaiseen jouluunkin. Erilaiset perinteet määräävät kakkujen koostumuksen: köyhässä Suomessa jouluna saatiin kuivattuja hedelmiä, joita sitten käytettiin liotettuina kakun lisukkeena. Japanissa jouluperinne on uudempi ja kakut sen näköisiä – yltäkylläisesti koristeltuja ja syötävän ihania. Kohdemaiden ulkopuolelta löytyy myös kaikkea jouluhalosta (joka mainittiinkin jo vuosi sitten) stolleneihin ja pannettoneista kucheneihin.

enkelikakku

Britanniassa suositaan enkelikakkuja - mutta ei ehkä ihan tällaisia

Unlimited Cake Works.

Unlimited Cake Works

 kakkkuuuuuuu

Aito kermakakku!

Myös Desuconin järjestäjät pitävät kakuista. Vastaavien irkkikanavalla alkaa ajoittain hurja kakkukeskustelu, jossa vertaillaan niin Kakkugallerian tuotteita kuin omiakin leivonnaisia. Mitä enemmän sokeria ja kermaa, sen parempi ja verensokerit korkealla on taas hyvä rakentaa hyvää tapahtumaa.

Perinteinen japanilainen joulukakku

Tavallinen kermakakku on helppo tehdä myös kotioloissa eikä se vaadi oikeastaan mitään erikoisaineksia, joita Suomesta ei saisi. Koska olemme kansainvälisiä, myös keskitalvella on mahdollista saada tuoreita mansikoita, jotka ovat myös verrattain halpoja suhteessa kuivahedelmiin. Kakkupohja on täysin tavallinen sokerikakkupohja.

Joulukakkua varten tarvitset

 • 3-4 kananmunaa
 • 1,75 dl sokeria
 • 4 dl jauhoja
 • 1,5 tl leivinjauhetta

Koristeluksi ja täyttöön

 • mansikkahilloa
 • mansikkamehua
 • mansikoita
 • 4 dl kuohu- tai vispikermaa vatkattuna 

Riko pöydällä hetken aikaa lämminneet kananmunat kulhoon ja laita sokeria niiden päälle. Sekoita kuohkea vaahto sähövatkaimella. Optimaalisen kuohkeuden saaminen saattaa kestää 5-10 minuuttia ja sen voi tarkistaa tekemällä kahdeksikon taikinan pinnalle. Jos kahdeksikko pysyy, on taikina valmis.

kakku1

Tästä se alkaa - joulukakun lyhyt elämä 

Sekoita mittakulhossa keskenään leivinjauhe ja jauhot. Lisää kuivat aineet taikinaan koko ajan vatkaten. Syntyy tasainen taikina. Jos haluat lisätä taikinaan voita, sulata sitä noin 50-100g ja kaada ohuena norona kulhoon, koko ajan sekoittaen.

Valmis taikina kaadetaan vuokaan. Jos vuoka on pinnoitettu teflonilla/vastaavalla materiaalilla, ei vuokraa tarvitse käsitellä erikseen. Vanhempien vuokien kanssa suositellaan vuoan voitelemista ja voipinnan peittämistä korppujauholla.

Testikeittiön kakku tehtiin pieneen, halkaisijaltaan noin 15 cm kokoiseen vuokaan. Taikinaa riitti kahteen vuokaan, joten kakusta tuli tuplakorkea. Jos kotoasi ei löydy pientä vuokaa, voit käyttää myös halkaisijaltaan 24 cm kokoista vuokaa. Tällöin kakusta tulee pinta-alaltaan laajempi mutta myös matalampi. Mataluus ei kuitenkaan ole haitaksi vaan jopa eduksi, sillä testikettiön kakun korkeus tuotti jo jonkinlaisia ongelmia leikkaamisvaiheessa.

Kakku paistetaan noin 200 asteen lämpötilassa, uunin keskitasolla. Kakkua kannattaa pitää uunissa vähintään 20 minuuttia, tietenkin vuoan koosta riippuen.

kakkus3

Täyttäminen kesken

Vaahdotettiin kerma ja leikattiin kakku sopiviin kerroksiin (jos teet kaksi pientä kakkua, kerroksia voi olla neljä, laakeammassa kakussa kerroksia on joko 2 tai 3 kpl). Otettiin pohjakerros, kostutettiin se mansikkamehulla ja levitettiin mansikkahilloa ja kermavaahtoa. Kermavaahdon päälle laitettiin toinen kerros ja toistettiin ykköskerroksen vaiheet. Kun kaikki kerrokset oli viimein kasattu, laitettiin kakun ylin kerros paikalleen ja kostutettiin sitäkin hieman. Levitettiin kakun päälle loput kermavaahdosta ja koristeltiin oman maun mukaan. Testikeittiöstä puuttui valitettavasti pursotin, joten reunan kermavaahtokiehkurat jättivät paljon toivomisen varaa. Nämä korvikkeet toteutettiin hedelmäpussin avulla ja kuten kuvasta näkyy, lopputulos ei ollut aivan toivotunlainen.

kakkus2

Joulukakku kaikessa komeudessaan

Kaiken vaivan jälkeen joulukakku kokee kohtalokkaan loppunsa ja tulee syödyksi. Maku oli onneksi erinomainen ja kakkua riitti vielä seuraavalle päivälle! Eikä tässä vielä kaikki. Kakkuun voi hyvin lisätä erilaisia koristeita, suklaata tai vaikkapa mistelinoksia (niitä ei kannata kuitenkaan syödä).

Jos kerma ja mansikat eivät ole mieleesi, mutta kakkuhammasta kolottaa silti, voi taatelikakku olla mieleesi. Tämän kakun tekemisestä Desuconin koekeittiöllä ei valitettavasti ole kuvamateriaalia. Perintönä kulkeneiden ohjeiden noudattaminen on kuitenkin helppoa ja lopputuloksena on erinomainen tuliaiskakku vaikkapa mummolle, kummille tai naapurin koiralle. Tämän kakun tekemiseen riittää vain yksi kattila ja pari lusikkaa, joten tiskaamisen vaivakin jää unholaan!

Taatelikakku

 • 1 pkt kivettömiä taateleita
 • 3 dl vettä
 • 1,5 dl sokeria
 • 200 g voita tai margariinia
 • 2 kpl kananmunia
 • 1 tl soodaa
 • 1 tl leivinjauhetta
 • 2 tl vaniljasokeria
 • 3,5 dl vehnäjauhoja 

Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen (celsius, ei kelvin tai Fahrenhait). Sekoitusvälineenä toimii puuhaarukka tai lasta, sähkövatkaimia ei tarvita.

Keitä taatelit, vesi ja sokeri taatelisoseeksi. Jäähdytä keitosta hieman ja lisää siihen voi (voi kannattaa paloitella esim. kolmeen tai neljään pienempään osaan, jotta se sulaa paremmin). Vatkaa kananmunat yksitellen jäähtyneeseen taikinaan. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne koko ajan sekoittaen taikinaan. Lopputuloksena pitäisi olla tasaisen ruskea taikina. Kaada valmis taikina kakkuvuokaan ja laita vuoka uuniin noin tunniksi!

Taatelikakku kestää hyvin ja sen maku paranee vanhetessaan. Jos leivot kakun jo tänään, peitä se viikoksi esim. sellofaanilla tai elmukelmulla ja korkkaa vasta jouluaattona. Taatusti hyvää herkkua joulupöytään.

Instagrammin kautta kulkenutta kakkua, olkaa hyvä!

Tässä kaikki kakuista. Makoisaa joulua!

Ps. Ensimmäiseen kuvaankin liittyy tarina. Japanissa joulukakkuja myydään joulupäivään eli 25. päivään saakka. Tämän jälkeen kukaan ei halua enää ostaa kakkua ja sama vertautuu japanilaisiin naisiin eli usein koulusarjojen opettajiin.

Kommentit

Shii
Pitääkö kakkuvuoka voidella tms?
Missä asteessa pohja pitää paistaa?
Kauanko?
Missä tasolla?

Tällä ohjeella reseptiä ei vielä voi toteuttaa ja meikä huomas sen vasta taikinateon jälkeen... - . -;;;;
Heidi "Hoothoot" Päivinen
Shii: Kakkupohja on aivan tavallinen sokerikakkupohja, jollaiset yleensä paistetaan uunin keskitasolla, noin 175-200 celsiusasteen lämpötilassa. Sopiva paistoaika on 20-30 minuuttia, kakun koosta riippuen. Kakun kohoamista kannattaa tarkkailla jatkuvasti ja tarkistaa kypsyysaste tökkäämällä esim. cocktail-tikulla kakkuun (jos tikun mukana tulee löysää taikinaa, ei kakku ole vielä valmis).

Kakkuvuoan voitelu ei ole tarpeen, jos käytät uudempia kakkuvuokia (näissä on pinnoitus, joka helpottaa kakun irtoamista vuoasta). Vanhemmat kakkuvuoat kannattaa voidella esim. voilla tai margariinilla ja voikerroksen päälle voi ripotella korppujauhoja tai korppujauhosokeri-seosta.

Pahoitteluni puutteista ohjeessa, toivottavasti oma kakkusi kuitenkin onnistui ulkopuolisten ohjeiden avulla.
Shii
Kiitos nopeasta vastauksesta ja vikeistä!

Etsin ohjeet valion sivulta ja laitoin laakean jauhoilla vuoratun alumiinivuoan 175C ja pidän sitä siellä n. 30-35 min.

Siellä se kypsyy.TMansikkakakun taikina oli ainakin erinomasen makusta! Kiitos inspiroivasta kirjoituksesta!

Lähetä kommentti

Kirjoita tähän kenttään sana koulutyttöpuku. Tällä vältämme ilkeitä kommenttibotteja.
Et ole kirjautunut sisään Desuprofiiliin, joten kommenttisi lähetetään anonyyminä. Kirjaudu sisään!