Desucon etsii jälleen cosplaytuomareita!

Kirjoittanut
Edeae

Tippuvat räystäät herättelivät cosplayvastaavankin talviunilta!

Kesän Desuconin cosplaykilpailujen säännöt ja muut tiedot tuomariprofiileja lukuun ottamatta on nyt päivitetty Cosplay -sivulle. Kisoihin mielivien kannattaa merkitä vapun kohdalle huutomerkki, sillä sekä EuroCosplay -karsinnan että esityskilpailun ilmoittautuminen aukeaa 1.5. Kaikissa cosplaykilpailuja tai yleisestikin cosplayasioita koskevissa epäselvyyksissä vastauksia ja neuvoja saa osoitteesta cosplay@desucon.fi.Tänäkin vuonna pyrimme Desuconissa löytämään uusia kykyjä paitsi kisalavoille, myös cosplaytuomareiksi. Frostbitessa valitsin kolme tuomariensikertalaista avoimen haun perusteella kokeilemaan, miltä tuntuu olla tuomaripöydän toisella puolella. Kyselin Jarnolta, Essiltä ja Wilmalta miltä tuomarointi tuntui:

Mikä sai sinut hakemaan tuomariksi Desucon Frostbiteen?

Jarno: Ihan puhtaasti mielenkiinnon vuoksi. Sitä on kilpaillessaan tullut mietittyä, että millaista siellä pöydän toisella puolella on. Frostin tuomarihaku oli mainio tapa päästä kokeilemaan, että millaista se on.

Wilma: Lähinnä ehkä mielenkiinnosta. Lähetin hakemuksen, koska tuomarointi on jo jonkun aikaa kiinnostanut mua. Ja kun tuomarointiin tarjottiin mahdollisuus, niin miksei hyödyntäisi sitä!

Oliko tuomarina oleminen sellaista kun oletit sen olevan?

Essi: Tuomarina oleminen oli pitkälti sitä, mitä ajattelinkin. Tosin hyvin tiivis aikataulu yllätti! Luulin saaneeni hyvän käsityksen prosessista ja siihen käytettävästä ajasta aikaisemmista bäkkärikokemuksista, mutta pääsin kyllä todella jyvälle toimintatavoista vasta siinä tuomarinpenkillä istuessani. Muuten keskustelu kisaajien ja tuomaritoverien kanssa, sekä päätöksen teko, olivat pitkälti sitä mitä oletinkin.

Jarno: Aika pitkälti kyllä, joskin se oli paljon haastavampaa, kun aluksi kuvittelin. Hall Cosplay ei ollutkaan se "helposti tuomaroitava kisamuoto", jota aluksi totesin.

Mikä oli tuomaroinnissa haastavinta?
Wilma: Lyhyessä ajassa pitää tutkia pukua todella huolella. Samaan aikaan pitäisi kirjottaa muistiinpanoja. Ja kun kisaajalta pitää vielä kysellä välissä kysymyksiä puvusta, on muutamaan asiaan keskittyminen hieman haastavaa. Mutta tuon puvun tukiminen oli kyllä haastavinta. Aikaa oli noin 3-5min ja siinä ehti aika vähän loppujen lopuksi yksin tutkimaan mitään.

Essi: Päätöksen tekeminen, ehdottomasti! Vain kolmen parhaan valitseminen on ainakin todella hermoja raastavaa, kun asuja on punnittava ns. samalta viivalta. Pukukilpailussa erityisesti koin vaikeuksia siistin jäljen ja puvun vaikeustason suhteuttamiseen keskenään. Onneksi oma tuomariporukkani oli keskusteluvalmis ja pystyimme pohtimaan yhdessä, mikä olisi paras tulos.

Mikä oli tuomaroinnissa mukavinta?
Jarno: Pääsi näkemään upeita ja vaivalla tehtyjä asuja ihan kunnolla. Samalla myös kuuli kisaajilta, miten he olivat asunsa toteuttaneet. Sitä oli mielenkiintoista kuunnella! Ilmapiiri oli hyvä ja muut tuomaritoverit olivat mukavia ja hyvin hengessä mukana. (+/- Tähän voi jäädä koukkuun samalla tavalla, kuin lavaesityksiin ja kilpailemiseen...)
Essi: Kisaajien tapaaminen ja puvuista keskustelu. Oli todella hienoa katsella pukuja läheltä ja tarkasti, kysellä valmistusprosessista ja siitä minkä takia hahmo tuli edes valittua. Kaikessa yksinkertaisuudessaan kun cosplay on juurikin sitä. Kokemuksien ja tekotapojen jakamista ja kokeilua. Parhautta tosin oli myös julistaa voittajat, joista usea oli joko ensikertaa pukua tekemässä tai kisaamassa.

Haluaisitko sanoa jotain niille, jotka vielä empivät uskaltavatko hakea tuomariksi?

Jarno: Kannattaa ainakin kokeilla! Tuomarointi on kaiken kaikkiaan hyvin avartava kokemus ja siinä oppii paljon uusia asioita harrastuksesta.

Wilma: Jos vain on yhtään kiinnostunut tietämään, mitä tuomarointi huoneessa tapahtuu, niin kannattaa ottaa mahdollisuudesta kiinni ja hakea tuomariksi! Kokemuksena tuomarointi oli ihan mahtava.

Essi: Aina kannattaa hakea! Jos tuomarointi kiinnostaa edes hiukan, ei menetä mitään jos pistää hakemuksen. Itse hain Frostbiten Hall Cosplay tuomarointiin kaksi kertaa ja toisella nappasi, enkä silloinkaan rehellisesti uskonut pestiä saavani. Tuomarointi on iso vastuu, mutta sen ohessa pääsee tekemään töitä yhdessä hyvien tyyppien ja lahjakkaiden harrastajien kanssa. Hieno conielämys muiden seassa, suosittelen lämpimästi!

 

Tahdotko sinäkin päästä testaamaan millaista cosplaytuomarointi on? Kesän Desuconiin haetaan uusia tuomareita sekä lauantain Hall Cosplay -kilpailuun, että sunnuntain esityskilpailuun!

Jos alla olevat ehdot täyttyvät kohdallasi, lähetä vapaamuotoinen hakemus cosplayvastaavalle:

* Et ole aikaisemmin tuomaroinut cosplaykilpailua.
* Olet harrastanut cosplayta jo jonkin aikaa.
* Olet tyytyväinen omiin cosplayasuihisi ja saat mielestäsi aikaan hyvää jälkeä.
* Sinulla on kisakokemusta ainakin yhdestä tuomaroidusta cosplaykilpailusta.
* Olet oikeudenmukainen, mukava ja hyvä juttelemaan myös tuntemattomille ihmisille.

Kerro vapaamuotoisessa hakemuksessa itsestäsi, cosplayhistoriastasi ja linkitä vaikka cosplay.com -profiilisi, blogisi, deviantart -tilisi tms. Lähetä hakemus osoitteeseen cosplay@desucon.fi. Hakuaikaa 20.4. saakka ja kaikille hakeneille ilmoitetaan valinnoista huhtikuun aikana. Tuomariksi valitut ovat oikeutettuja rajoitettuihin työvoimaetuihin.

Kommentit

Mana
Edelleenkin haluisin hakea tuomariks mutta kun en ole aikaisemmin kilpaillut yhtään T_T
Jossu
Vähän sama tilanne kuin Mana. Mielelläni haluaisin hakea, mutta ei ole kyllä kilpailu kokemusta.

Lähetä kommentti

Kirjoita tähän kenttään sana koulutyttöpuku. Tällä vältämme ilkeitä kommenttibotteja.
Et ole kirjautunut sisään DesuProfiiliin, joten kommenttisi lähetetään anonyyminä. Kirjaudu sisään!