Desuconin AMV-kisan tulokset

Kirjoittanut
Sawnah

Desuconin AMV-kisa pidettiin tänä vuonna perjantaina ja sali tuli niin täyteen, että äänestyslaputkin loppuivat kesken! Kisasta, esikarsinnasta ja voittajista nyt hieman kommenttia tuomareilta (Ekumimi: "Tunareilta!")

Desucon 2013 AMV-Kilpailu IntroEsikarsinnasta näin aluksi. Videoita tuli yhteensä 75. (kisaajia oli 49) Jatkoon otettiin 37 (karsittuja siis 38), eli puolet videoista pääsi finaaliin. Alunperin videoita piti ottaa jatkoon 25, mutta loppujen lopuksi videoita tuli aivan liikaa joten finaali tungettiin täyteen. Toivottavasti kisa ei ollut kenenkään mielestä liian pitkä!

Paria teknistä ongelmaa lukuunottamatta, kisa sujui hyvin. Shoutout ja erikoiskiitos loistavalle viiksijuontajallemme, NaruDossulle!

Kisan soittolistan löydät täältä: http://www.youtube.com/playlist?list=PLXgEwbT676rL5-WAe3qjyOGC-jNOkrtJ0


Voittajat ja kunniamaininnat
Kisa oli tiukka ja voittajien valinta oli vaikeampaa kuin koskaan. Olimme kuitenkin lähes kaikessa samaa mieltä. Aluksi pisteytimme jokaisen finaalissa olleen videon 1-5 ja valitsimme kolme omaa suosikkia joka kategoriasta, kategorian voittajan ja kaksi kunniamainintaa. Erimielisyyksiä syntyi vain draamassa ja toiminnassa. Kaikkien videoiden kommentoiminen (ja niiden lukeminen) veisi meiltä kaikilta ikuisuuden joten kommentteja videoista saa kysyä lisää kommentoimalla tähän tai sähköpostilla: sawnah@desucon.fi


Upbeat
Heti ensimmäisestä kategoriasta löytyi yksimielisesti Kisan Paras Video:

Kisan Paras Video

Shiymin Melodic Point Two oli upeasti editoitu alusta loppuun ja on tittelinsä ansainnut.

 

Paras Upbeat


Kategorian parhaaksi selvisi Enman Raise Your Weapon, kunniamaininnat Kira - Still Alive & occasionee - hit, hit, hit, hit, hit me with lightning.

Draama
Tässä kategoriassa voittajan valinta oli vaikeaa. Draamavideoita tuli meille eniten ja kaikki eivät mahtuneet finaaliin.

 

Paras Draama


Kategorian voittajaksi valittiin pitkän rii--- keskustelun jälkeen bibatzun suloinen Sisarus video, joka itketti Ekumimiä ja sai Sheikriminkin näyttämään tunteensa.
Kunniamaininnat saivat Littlesoran Lost ja Chikasolen Take It All Away.
Sheikrimin suosikki, Valkoinenhai - Somebody To Die For oli vahva voittajaehdokas, ja loistava video, mutta lopuksi päädyimme kuitenkin bibatzuun. (Sawnah: "Miksei se ole HD? ;___;")

Toiminta
Toinen riita syntyi sitten toiminnassa, mutta sinnehän ne riidat kuuluvatkin. Tappeluhan siitä syntyi kun mietittiin kuka pääsee kategorian ykköseksi.
Ekumimi: "KIRA! ☆*:.。. o(≧▽≦)o .。.:*☆"
Sheikrim: "MINNI! ᕙ(⇀‸↼‶)ᕗ"
Sawnah: "LAPINI!  (╯°□°)╯︵ ┻━┻)"

 

Paras toimintaTappelun voitti Minni, videollaan Bully. Kunniamaininnat urheasta taistosta ansaitsi Lapinin Adrenaline Rush ja Magicflierin Turning The Tables.

Romantiikka

Paras Romantiikka


LÄHES yksimielisesti kategorian parhaaksi päätyi Chikasolen A New Beginning. Kunniamaininnat saivat Minni - Beauty & The Tragery sekä Satsa - You Don't Know You're Beautiful.
Ekumimin suosikki kategoriassa oli Pupuleidin I Still Care About You.

Huumori
No niin. Tänne päästiin. Tämä oli vaikea. Tänä vuonna huumorivideot olivat loistavia.

Paras huumori

 

Voittajaksi nostettiin SuperrNaiven Internet Friends, joka oli alunperin lähetetty meille toiminta kategoriaan. Katsottuamme videon luokittelimme sen kuitenkin saman tien parodiaksi. Koska... Koska Yuno. :|
Kunniamaininta video päätti olla erilainen eikä suostunut kisassa toimimaan. Huumorissa mainetta ja kunniaa kuitenkin saivat xXxRennxXx - Star Trekking Across The Universe of Anime & MKtsudo - Kuuminko?

 

Yleisön suosikki

 

Yleisöäänestyksen voitti xXxRennxXx - Star Trekking Across The Universe of Anime. Internet Friends, Kuuminko? & Sisarus saivat lähes yhtä paljon ääniä.

 

Kiitos kaikille ja nähdään Frostbitessa 2014! Palaute ja parannusehdotukset ovat tervetulleita!

Kommentit

Max Weber
Itseäni alkaa pikkuhiljaan ärsyttämään näissä "AMV" kisoissa se, että tuomarin/tuomareiden omat henkilökohtaiset mieltymykset paistavat aina voittajavideoista läpi. Final Fantasy GMV videoilla sijoittuu aina. Finaalissa on kuitenkin muitakin videoita kuin vain näitä iänikuisia FF videoita niin alkaahan se olemaan jo matemaattinen tosiasiakin, että pitäisi muillakin videoilla voittaa.
Sawnah
Max, kiitos palautteesta mutta kommentissasi huvittaa se, että Desuconin AMV-kisassa on nyt vasta toista kertaa tuomarit, aiempina vuosina voittajista äänestivät kisaajat itse.
Tuomareiden mieltymykset eivät liity voittajiin mitenkään. Jos video on hyvin editoitu, on aivan se ja sama onko videomateriaali Pokémonia vai Final Fantasya. Tämän kesän paras video yksinkertaisesti oli tuomareiden mielestä taitavasti editoitu. Huomioin tässä että videomateriaali oli Final Fantasy XIII pelistä, jota tämä tuomari *osoittaa itseään* vihaa hartaasti. En siedä peliä, en siedä hahmoja ja halveksin Vanillea, joka oli voittajavideon toinen päähenkilö. :)

Teoriaasi voit tietenkin testata editoimalla Final Fantasy videon ja katsoa miten käy. Mutta se, että tämänkertaisessa Desuconissa ja Frostbitessa kisan paras sattui olemaan Final Fantasya ei nyt johdu ihan vain siitä että tuomarit ovat muutamaa pelisarjan tuotoksia pelailleet.

Mielipiteissä ei yksinkertaisesti löydä oikeaa tai väärää vaihtoehtoa.
Max Weber
Mitä nyt muistelisin, niin taisit olla mukana tuomaroimassa Tracon 7:n AMV kisaa. Kyseisessä kisassa taisi FF videolla voittaa niin romantiikan kuin action kategoriankin parhaan videon.

Kiitos editointivinkistäsi, mutta olen jo päätynyt Windows Pasianssiin. En muutenkaan käsitä mitä GMV videot tekee AMV kisassa. Vakavasti otettuna, pitäisi GMV:lle olla ihan oma kategoriansa jos ne kerta on kisaan pakko päästää.
Sawnah
Kyllä, olet oikeassa, Traconin AMV-kisa oli myös minun vastuullani, ja on tänäkin vuonna. Kisan parhaan videon voitti xsmatthijssen Alive, joka oli editoitu Fullmetal Alchemist Brotherhoodilla, sarja josta en silloin vielä pitänyt lainkaan. Kyseisen videon nähtyäni etsin sarjan käsiini.
Sekä romantiikan että toiminnan voitti Traconissa Shiymi, mutta edelleenkään videomateriaali ei liittynyt siihen pätkän vertaa. Kuten itse jo mainitsin, en pidä kyseisestä pelistä (FFXIII / FFXIII-2). Traconin kaksi muuta tuomaria olivat myös eri henkilöt kuin Desuconin tuomarit, joten jos logiikkasi on että Final Fantasylla voitti molemmissa kisoissa minun mieltymyksien vuoksi, olet valitettavasti nyt vähän metsässä.

AMV-kisa on video-editoijille mahdollisuus käyttää luovuuttaan ja luoda omaa taidetta. Editointi on monelle tärkeä harrastus, ja sekä Desuconin että Traconin kisa on mahdollisuus näyttää taidettaan muille. Se on upea fiilis istua salissa ja nähdä omia ja muiden videoita isolta screeniltä, enkä usko että kukaan lähettää videoita vain voittaakseen. Tämän takia en myöskään näe syytä rajoittaa säännöissä esimerkiksi vain animeen, jos inspiraatio johtaa peleihin, oli se sitten Final Fantasya tai mitä tahansa.
GMV:t eivät ole Desuconissa olleet niin suosittuja, että niille pitäisi oma kategoria väsätä. Joka vuosi GMV tuotoksia on 3-4, ja kaikki eivät pääse välttämättä edes finaaliin. Se, että korostaa peleille oman kategorian vaan varmistaisi että niitä pääsisi kisassa enemmän jatkoon ja useampi GMV saattaisi voittaa. Kiitos ehdotuksestasi, aiomme kuitenkin vielä toistaiseksi pitää AMVt ja GMVt samassa pinossa.

Uteliaisuuttani kysyn että mikä video olisi sinusta ollut kisan parhaan tittelin arvoinen?
koneko
Hienoja videoita, oli kyllä mahtava kisa :) Parhaan videon voittajassa hieman ehkä häiritsi liian nopea kuvien vaihtuminen ja vähän sekava toteutus, mutta makuasia kai sekin :D
Tinttirilli
Olen Max Weberin kanssa samaa mieltä. Tai siis olen nähnyt saman kaavan. Viime Traconin kisasta lähtien ei ole tullut yllätyksenä, että pituudeltaan lyhyet ja toteutukseltaan sekavat efektisopat FF-klipeillä höystettynä ovat sijoittuneet. Tämä on kuitenkin sitä kuuluisaa mielipideasiaa, eikä siitä sen enempää.

Mutta se, että AMV-kisoihin otetaan mukaan GMV:ita ärsyttää minua suunnattomasti. Siitä olen Weberin kanssa samaa mieltä, että ne tulisi tunkea omaan kategoriaansa tai mikä parasta - jättää kisasta tyystin pois. Oletan kuitenkin AMV-kisaa katsoessani näkeväni AMV:ita, en GMV:ita. Termit kuntoon tässä asiassa, kiitos!

Muuten minulla ei kyllä ole tuomaroimisestasi huonoa sanottavaa, ovatpahan meidän makumme jopa kohdanneet pariin otteeseen ja olen yleisesti ollut edes jollain tasoa samaa mieltä voittajista. :) Mielipideasiat vain tuntuvat helposti saavan ihmiset sotajalalle niitä puolustaessaan. Minun takapuoltani kuitenkin raapii enemmän tuo GMV:iden pomppiminen AMV-kisoissa.

Kiitos ja kuitti~
Ekumimi
Heippa kaikille, päätin sanoa oman mielipiteeni tähän keskusteluun (:

Ymmärrän kyllä, kuinka joitakin kuohuttaa asia että GMV:t on samassa kisassa/kategoriassa AMV:eiden kanssa, mutta kuten Sawnah mainitsi edellä, niin turhaan niitä on lajitella eri kategoriaan koska GMV:itä on niin vähäsen. Joten asialle ei voi muuta tehdä, kuin niin että itse kestää GMV:t kuin mies!

Koittakaa myös ymmärtää, että kukaan meistä Desun tuomareista (tunareista) ei valitse videoita sillä perusteella, mitä materiaalia se on. Me valitsemme ne sillä perusteella, mikä on oikeasti hieno ja ansaitsee voittonsa. Vaikka itse editoin selvästi enempi GMV:tä, niin silti pidän AMV:istä todella paljon ja tykkään katella niitä yhtä paljon mitä GMV:eitä.

Ja kuten Sawnah mainitsi, AMV-kisat ovat sitä varten, että saa näyttää luovuuttansa ja ilmaista itseänsä editoinnin kautta, toki ymmärrän jos joku tulee kisaan metsästämään pystiä, mutta silti editointiin pitää panostaa ja laittaa tunteitansa ja aikaansa peliin, ei niitä videoita tyhjästä vain taiota! Editointi on harrastus ja elämäntapa siinä missä muutkin.

Mutta kiitos mielipiteistänne, keskustelemme niistä meidän Desu-tuomareiden kesken, mutta hyvä kuulla että kisa oli muuten hyvä! Oli nimittäin kauheat kuumotukset ja paineet, mutta kisa meni yllättävän hyvin, jos ei paria bugia ja äänestyslipukkeiden loppumista lasketa (:

Kiitokset vielä kaikille osallistujille, oli todella loistava kisa, sekä kiitokset mahtavalle yleisölle! ♥ Nähdään Frostissa~!
ToriSohva
Ottamatta mitään kantaa tuomarien päätöksiin tai pelivideoihin...

Hienoa, että keskustelua löytyy, ja eloa tällekin kentälle. Tuomareita tosiaan olisi hyvä olla enemmän, ettei tällaisia väitteitä pääsisi syntymään - oli ongelmaa sitten olemassa tai ei, onhan se vähän hassua, että meillä Suomessa ei ole tämän enempää amv-tuomareita. Katsokaa nyt cosplay-puolta taas kerran. Eihän näitä kahta skeneä voi harrastajamääriensä puolesta mitenkään verrata, mutta tuomarien vaihtelu ja kierrättäminen sekä jonkinlaisten tuomaroinnin "ohjenuorien" kehittyminen olisi ehkä ihan hyvä juttu.

Tietenkin kukin tuomari painottaa vähintään tahtomattaan jotain osa-aluetta. Tuomareita vaihtamalla saataisiin siis varmasti jotain vaihtelua aikaan.

Tietenkin se vaatisi sen, että joku rohkeasti menisi mukaan hommaan...
Sawnah
ToriSohva, siinä olen samaa mieltä että hienoa kun syntyy keskustelua!

Haluaisin kuitenkin edelleen kuulla, että jos se Shiymin video oli niin monen mielestä niiin silmiä raastavaa (koska Final Fantasy D:! ), mikä video olisi kuulunut kisan parhaaksi?

GMV:ita emme kuitenkaan lähde korostamaan, emmekä syrjimään. Se, että rajoittaisi AMV-kisan vain animeen tekisi kisasta pienemmän. Jos se "A" siellä AMV-kisassa haittaa, niin vaihtakaa päässänne animen tillalle vaikka animation. ;) On se kumma, jos tänäkin vuonna kun oli 37 videota, siellä joku repii pelihousunsa koska näkee 3 pelivideota.

AMV-kisojahan Suomessa on tähän mennessä ollut (tietääkseni) vain Desuconissa ja Traconissa. Traconissa oli muutama vuosi sitten AMV-kisa, en ole tietoinen oliko siellä tuomarit vaiko ei.
Pyysin lupaa järjestää AMV-kisan Traconiin viime vuoden Desuconin jälkeen, samaan aikaan kävin keskustelua viime vuoden AMV-vastaavan, Krigsin kanssa. Olin kaksi vuotta jo ehtinyt valittaa, että kisa on epäreilu koska ei ole tuomareita ja Krigsi tuntui olevan samoilla linjoilla joten hän pyysi minua yhdeksi tuomariksi Desucon Frostbiteen 2013. Myöhemmin hän kuitenkin itse vetäytyi tuomaroinnista ja Frostbite jäi minun vastuulleni, ja pyysin mukaan Sheikrimin. Nyt kesän AMV-kisaan Ekumimi liittyi tuomarikaartiin, kolme päätä on kuitenkin parempi kuin kaksi, ja lupaan että ensi Frostiinkin on luvassa muutoksia.
Kukaan meistä ei ota tuomarointia kevyesti ja emme tee päätöksiä ensikatsomalta. Meillekin syntyy voittajista keskustelua, ja kiistelimme juuri draama- ja toimintavoittajista.
Jokainen tuomari näkee myöskin todella paljon vaivaa, jotta kisa olisi kaikille hyvä ja hauska katsoa. Annamme palautetta videoista jos sitä uskaltaa kysyä. Vuosi sitten Krigsi antoi palautetta vaikka ei pyydetykään ja muistaakseni sai valituksia siitäkin.

Koskaan ei voi miellyttää kaikkia, etenkään mielipideasioissa. Mutta kuten sanoin, hienoa että syntyy keskustelua, näistähän voi esseillä vaikka kuinka pitkään! Pysyn kuitenkin päätöksessäni GMV:ista.
occasionee
Kiitos ihan älyttömästi kunniamaininnasta, I'm so honored! <3 Harmi että jäi kisa näkemättä, täytyy ainakin nuo voittajavideot katsoa kunhan ehtii. :)
ohikulkija
Hei!

Satuinpa tässä lueskelemaan tätä keskustelua vahingossa, ja ihan vain tässä nyt näitä nuoria ja innokkaita Desuconin AMV-kilpailun tuomareita valistaakseni voin kertoa, että suomalaiset AMV-kilpailut ovat hieman vanhempaa perua kuin vain Tracon-kuinka-monennesta-conista-nyt-puhuttekaan.

Ensimmäiset AMV-kilpailuthan on järjestetty ensimmäisten Animeconien yhteydessä, ja näiden jälkeen alan aktiiveiksi kohosi nopeasti mm. nimet Sivis ja ReiEnna. Näihin aikoihin perustettiin myös nettisivut www.amv.fi/ joka ei harmillisesti taida olla enää juurikaan toiminnassa. Itsehän näin ensimmäisen AMV-kilpailun vuoden 2008 Animeconissa Tamperetalolla, ja nämä kisat järjesti juurikin Sivis, jos en väärin muista. Häneltäkin kannattanee kysellä jos tyyppi on enää kiinnostunut skenestä ja tuomaroinnista. Myös Anikin AMV.fi:n omaan keskustelualueeseen on ihan hyvä tutustua jos haluaa tietää skenen menneisyydestä ja harrastajista hieman enemmän, vaikkei siellä hirveästi mitään olekaan. Olisi myös hienoa, jos tämä keskustelualue saataisiin herätettyä jälleen henkiin.

Ja jos minulta kysytään, niin tämän vuoden AMV-kilpailun finaaliin oli otettu aivan liikaa videoita. Ei se määrä, vaan se laatu. Varsinkaan näin katsojana en haluaisi joutua katsomaan 37 suhteellisen ala-arvoista eri videota vain nähdäkseni muutaman melkein-helmen siellä joukossa. Seuraaviin kisoihin korkeintaan se 25 videota loppuun.

Nyt kun innostuin tästä aiheesta, niin vielä pari asiaa; kuten ToriSohvakin AMV-luennollaan huomautti, on tämän vuoden kisassa asetettu 4 minuutin aikaraja kohtuuttoman pieni. Yleensä parhaat, tarinalliset videot sattuvat olemaan kestoltaan pidempiä, suunnilleen 7 minuuttisia. Lisäksi upbeat kategoriana tässä pienessä Suomessa oli mielestäni turha, eikä ko. kategoriassa nähtykään yhtä ainutta tyylipuhdasta UP-AMV:tä. Minä kannattaisin yhtä kategoriaa, jossa kaikki kilpailisivat, ja josta voitaisiin nostaa erilaisia kunniamainintoja ja palkintoja siihen malliin kuin vain kilpavideot tuomariston mielestä ansaitsevat. Esimerkiksi voitaisiin palkita "teknisesti paras", "tarinallisesti paras", "oivaltava" tms. Luovuutta kehiin tämän suhteen!

Over and out.
Sawnah
Kiitos, ohikulkija!
Tosiaan painotan että Suomen AMV-kilpailu historiasta en itse tiedä mitään koska ensimmäinen johon törmäsin oli 2010 Desuconissa. Itse skenen menneisyydestä tiedän jo vähän enemmän, en välttämättä taas Suomen alueelta mutta kuitenkin. Vaikka nuori olenkin, olen kuitenkin ollut AMV-maailmassa 8 vuotta. Conimaailmassa vasta 5.

Videoiden määrästä. Niin kuin blogissa^ sanoin, alunperin ideana oli ottaa 25 videota, eli viisi per kategoria. Lopulta kuitenkin pehmennyimme koska suurin osa videoista oli hyviä aiempaan tasoon nähden. Tietenkin kaikissa oli parantamisen varaa, harvoin sitä täydellisiä videoita löytää. Sitä päivää odotellessa kun suomalainen AMV-kisa yltää esimerkiksi Acrossconin AMV-kisan tasolle. AMV-huoneen sisältöä kasatessani (n. 18 tunnin edestä erinäköisiä ja -kokoisia videoita) nousi kyllä esille Suomi VS the rest of the world editointi taso.

Aikarajasta olen samaa mieltä, 4 minuuttia on aika vähän AMV-maailmassa, mutta sekin riippuu aina editoijasta, taidoista ja tyyleistä. Aikaraja on kuitenkin asetettu jotta kisaan mahtuisi enemmän videoita, vaikka myönnän että tämän vuoden kisa räjähti täyteen koska videoita tuli niin paljon.

Upbeat kategoria tuotiin takaisin, koska Frostbiten toimintaan oli tullut paljon iloisia animemix videoita, jotka eivät omasta mielestäni kuulu toimintaan. Videothan olivat hyviä, mutta toiminta kategoriassa kuuluu valita paras toiminta ja... niin.
Kategorioiden poisto on oikeastaan jo suunnitelmissa, sillä nykyään on paljon hyviä videoita jotka eivät kuitenkaan kuulu omaan kategoriaansa. Kuten sanoin, ensi Frostiin tulee kyllä muutoksia.

Mutta kiitos mielettömästi palautteesta ja kommentista, se herätti ajatuksia ja ideoita. :) Keskustelua tästä aiheesta pitääkin syntyä niin kuin sanoit.

Lähetä kommentti

Kirjoita tähän kenttään sana koulutyttöpuku. Tällä vältämme ilkeitä kommenttibotteja.
Et ole kirjautunut sisään Desuprofiiliin, joten kommenttisi lähetetään anonyyminä. Kirjaudu sisään!