Katko huhuilta siivet: Frostbite 2014 edition

Kirjoittanut
niidel

Intissä aikoinaan sanottiin, että huhuilta pitää katkaista siivet. Vähemmän yllättäen Frostin ikärajauutinen on herättänyt melkoisen määrän kysymyksiä, joista jotkut ovat jo muuttuneet "varmoiksi tiedoiksi" eli huhuiksi. Tässä siis pienimuotoinen Usein Kysytyt Kysymykset!

Muuttuvatko Desuconit ja muut conit muuttuvat nyt kokonaan ikärajallisiksi!?

Eivät muutu. Tällä hetkellä päätös on tehty ainoastaan Frostbite 2014:n osalta. Kesän Desuconin ikärajoista tai ikärajattomuudesta ei ole päätetty yhtään mitään, vaan katsomme ensin, miten tämä coni sujuu. Muiden tapahtumien ikärajakäytäntöihin me emme tietenkään voi vaikuttaa, mutta oma uskomukseni on, että kovin moni muu coni ei aio tällaiselle tielle lähteä.

Miksi Frosti? Eikö kesän Desucon olisi ollut parempi tällaista kokeilua varten? Tai eikö tätä K-18-conia varten olisi voitu perustaa esimerkiksi Desucon Senioria?

Molempien conien puolesta ja molempia coneja vastaan voidaan esittää ihan hyviä perusteluja. Lopulta päädyimme Frostbiteen, koska entry-level-profilointi ei meidän mielestämme toiminut tarpeeksi hyvin, kuten aiemmassa blogauksessa totesin. Emme myöskään halunneet tehdä kokeilua kesän lippulaivatapahtumallamme. Lisäksi Frostbite on kävijämäärältään pienempi kuin Desucon, joten se valikoitui kokeiluconiksi myös sen vuoksi.

Kolmatta isoa tapahtumaa taas emme halua järjestää ihan yksinkertaisesti siksi, ettei meillä riitä jaksaminen. Meille tapahtuman laatu on tärkeä asia, emmekä aio uhrata sitä vain siksi, että saisimme vuodessa useamman tapahtuman järjestettyä. Väsyneenä ei tule hyvää tapahtumaa. Tämän vuoksi emme siis järjestä "Desucon Senioria" saati muuta Talksia con-muotoiseksi.

Miksi K-18? Miksei K-16 tai K-15?

Todettakoon, että tätä pohdittiin ja pitkään. Kuten jotkut ovat sanoneet, on paljon ihan asiallisesti käyttäytyviä, ohjelmasta kiinnostuneita harrastajia, jotka ovat 16 - 17 -vuotiaita. Tämä on totta. Raja on kuitenkin pakko vetää johonkin ja nyt rajaksi valikoitui 18 vuoden ikä. Kuten jotkut edellisen blogipostauksen kommenteissa totesivatkin, mikäli tapahtumassa olisi myös alle 18-vuotiaita, jouduttaisiin K-18-ohjelmien oville pistämään erikseen JV:t kyselemään papereita. Nyt se onnistuu jo ulko-ovella, minkä jälkeen kaikki ovat lähtökohtaisesti täysi-ikäisiä. Mikäli ikäraja olisi esimerkiksi 16, tämä monimutkaistaisi ikärajan tarkastamista (koska jouduttaisiin kontrolloimaan kuka on yli 16 ja kuka yli 18).

18 vuoden ikäraja on myös vastuun kannalta oleellinen raja: me järjestäjäpuolella emme yksinkertaisesti voi odottaa, että alle 18-vuotias pitäisi itsestään huolen. Vaikka tästä joukosta löytyykin erittäin vastuullisia ihmisiä, lain mukaan vastuu on meillä. Täysi-ikäiset taas ovat vastuussa itsestään.

Kuten sanoin, myös tilastomme kertovat, että yli 18-vuotiaat käyvät tuplasti ohjelmissa alle 18-vuotiaisiin verrattuna. Tämä ei tietenkään tarkoita, etteikö kukaan alle 18-vuotias kävisi ahkerasti ohjelmissa ja kääntäen on myös totta, että yli 18 vuoden ikä ei mitenkään tee henkilöstä Parempaa Animeharrastajaa™.

Emme myöskään tahdo sanoa, että vain kaikissa ohjelmissa juokseva kävijä olisi Oikea Kävijä™, mutta koska tapahtumamme painopiste on ohjelmassa, painotamme juuri näitä kävijöitä. Ja todennäköisyydet puhuvat vahvasti sen puolesta, että yli 18-vuotiaat käyvät ohjelmissa enemmän. Kun ratkaisuja tehdään, ne on pakko tehdä jollain perusteella ja nyt perusteeksi valikoitui 18 vuoden ikä. Mistä pääsemmekin seuraavaan kysymykseen.

Miksi ikäraja? Kävijäprofiilin ja kävijämäärien kontrollointiin on muitakin keinoja!

Niin varmasti on. Mutta mitä? Jotkut ovat huudelleet MyAnimeList-palkeista (ts. MAL-palkeista). Voisimme tietysti jakaa rannekkeita niiden mukaan, mutta eipä sekään kovin oikeudenmukaista olisi, eikä meillä ole myöskään aikaa käydä läpi useaa tuhatta "rannekkeenostohakemusta", saati sitten haastatella kävijäehdokkaita siitä, miten syvällisesti nämä animea ja mangaa harrastavat. Yksi kontrollointikeino on tietysti myös hinta, mutta meillä ei ole erityistä halua lähteä korottamaan hintaa jonnekin 80 euron tietämille. Siitä huolimatta, että silläkin hinnalla on rannekkeita mustasta pörssistä ostettu.

Tosiasia on, että Desuconin rannekkeet myytiin viimeksi loppuun kolmessa päivässä. Vaikka järjestäjäpuolella hymyilyttikin, ei tämä ole kävijän kannalta optimaalinen tilanne: ainakin minä haluaisin, että kävijöillemme jää myös aikaa järjestellä menemisiään ja tulemisiaan ja ylipäänsä harkita sitä, haluavatko he tulla tapahtumaan. Ja että heille jää myös aikaa tutustua ohjelmatarjontaan ennen lipun tilaamista; tällä kertaa ohjelma julkaistaan ennen lipunmyynnin aloittamista.

Loppupeleissä meidän piti valita, kasvatammeko hintaa vai rajaammeko kävijöitä. Kun tarkoituksena oli painottaa ohjelmasta kiinnostuneiden kävijöiden pääsyä tapahtumaan, valitsimme mielummin ikärajan.

nom nom nom :3 t. kuut :3

Miten ikärajaa valvotaan? Tulen isosiskon papereilla sisään!

Ikärajaa valvotaan niin, että kaikkien sisääntulijoiden henkilöllisyys tarkastetaan. Henkilöllisyyden tulee olla todistettavissa, mikäli tapahtumaan mielii sisään. Tämä tarkoittaa siis sitä, että esimerkiksi kigurumiasussa tuleva joutuu paljastamaan naamansa henkilöllisyyden toteamista varten.

En suosittele kenellekään väärillä tai isosiskon (tai -veljen) papereilla sisään yrittämistä. Mikäli tällaista tavataan, lippu lähtee kädestä JV:n hellällä kosketuksella nopeammin kuin raamenit Naruton lautaselta. Sen lisäksi yrityksistä ilmoitetaan poliisille, kuten tällaisissa tapauksissa tavallisestikin, eikä henkilön muutenkaan kannata enää yrittää tapahtumaan sisään pariin vuoteen.

Pitääkö minun olla lippua tilatessani 18? Vai vasta tapahtumassa?

Lippua tilatessasi sinun ei tarvitse olla 18, kunhan olet tapahtumassa 18. Frostbite 2014 järjestetään 14. - 16.2.2014. Jotta pääset nauttimaan tapahtumasta kokonaan, 18-vuotissyntymäpäiväsi tulee olla perjantaina 14.2. Jos täytät 18 vuotta vasta lauantaina, pääset sisään vasta lauantaina. Jos 18-vuotissyntymäpäiväsi osuu sunnuntaille, pääset sisään vasta sunnuntaina.

Miten taidekujan käy?

Näiltä näkymin taidekuja on tulossa kuten ennenkin. Taidekujan osanottajien pitää kuitenkin olla yli 18-vuotiaita, kuten muidenkin tapahtumassa olevien. Koska tapahtumassa on vain yli 18-vuotiaita, voi K-18-kamankin pistää avoimesti näytille.

Onko tämä nyt kosto Naruto-Hetalia-cossaajille!? Vainotaanko cossaajia!?

Ei ole. Itse asiassa tämä cosplay-kysymys ei noussut millään tavalla esiin ikärajapohdinnoissamme. Ja miksi nousisikaan; meitä kiinnostaa tehdä tapahtumaa kävijöille, jotka ovat kiinnostuneet ohjelmasta. Toki on joitain cossaajia, joita ei kiinnosta animeohjelma, mutta kokemuksien perusteella suurinta osaa kiinnostaa. Esimerkiksi nyt vaikka ohjelmavastaavamme Heidi "Hoothoot" Päivinen, joka on myös entinen cosplay-vastaavamme ja aktiivicossaaja. Ohjelmaa voi katsoa mustassa T-paidassa tai cossiasussa, meille on ihan sama kummassa katsot!

Muuttuuko Desucon Frostbite nyt VIINAA-SEKSIÄ-VÄKIVALTAA-tapahtumaksi?

Ei muutu. Frostbite ei ole mikään gurololihentai-tapahtuma. Tarkoituksena on, että tuleva Frostbite on asiallinen animetapahtuma, joka nyt vain sattuu olemaan yli 18-vuotiaille. Varmasti jotkut ohjelmanpitäjät innostuvat uusista mahdollisuuksista ja tekevät ohjelmaa näistä aiheista, mutta missään tapauksessa ei ole tarkoitus, että ohjelma pyörisi vain näiden teemojen ympärillä.

Vaatteet tulee tapahtumassa pitää päällä kuten ennenkin. Mikrobikinicosplay-pakkoa tai muutakaan cosplaypakkoa ei siis ole. Voit tulla paikalle vaikka siinä mustassa T-paidassa jos tahdot (muista kuitenkin myös housut).

Jotkut ovat myös kyselleet, tarkoittaako 18 vuoden ikäraja sitä, että "nyt saa dokata"? Ei saa, mikäli se tarkoittaa kaatokännien juomista. Rähinäviina ja oksennusviina ovat edelleen kiellettyjä ja mikäli joku alkaa tapahtumassa riehua tai oksentaa Metsähalliin, voi olla sataprosenttisen varma siitä, että pääsee hyvin nopeasti JV-terminaattorimme Iiron (se kaksimetrinen, yli satakiloinen tatuoitu ja lävistetty kaveri) hellään syleilyyn, eikä sitten tarvitse yrittää Desuconiin pariin vuoteen uudestaan.

Ja Boku no Picoa ei animehuoneeseen tule, koska kaikki ovat kuitenkin jo sen nähneet.

Sokerina pohjalla: kenelle tätä tehdään?

Sattuipa niin, että entinen pääjärjestäjä Ana soitti minulle tänään, sillä tälle oli soittanut jonkun alle 18-vuotiaan conikävijän hyvin närkästynyt isä. Tämä isä tivasi, miten on mahdollista, että järjestämme tapahtumaa vain yli 18-vuotiaille, kun seurakunnan leireilläkin alaikäraja on ollut lähtökohtaisesti enintään 12. Tästä Ana oli oivaltanut mistä kiikasti: selvästi tällä isällä oli luulo, että Desuconeja järjestää jonkin kaupungin nuorisotoimi. Ei järjestä, vaan tätä järjestävät vapaaehtoiset animeharrastajat ympäri Suomea, minkä Ana puhelimeen kertoikin.

Tämän kuullessaan Antille soittanut isä yllättyi: "Jaa... minä luulin että tämä on jonkun nuorisotoimen järjestämä. No eihän siinä sitten, ei kai kukaan jaksa nuorisotyötä palkatta tehdä."

Ja juuri näin asia on: Desuconeja ei järjestetä siksi, että meitä kiinnostaisi pyörittää ilmaista nuorisotyötä. Kun Desuconia perustettiin, yksi kulmakivi oli, että "teemme tapahtumaa, jossa tahtoisimme itse käydä". Muu johtaa nimittäin pakkopullautumiseen, mikä johtaa huonoihin tapahtumiin ja lopulta kyllästymisen kautta tapahtuman lopettamiseen, kun järjestäjiä ei enää kiinnosta.

Voidaan perustellusti kysyä, keille conit ovat vastuussa ja mistä. Minä kerron: conit ovat vastuussa siitä, että conissa on sitä ohjelmaa, mitä on luvattu ja vastuu kohdistuu niihin ihmisiin, jotka ovat coniin tulleet ja siitä maksaneet. Ja se, mitä on luvattu, pitää mielestäni myös tehdä hyvin.

Conit ja coninjärjestäjät päättävät itsenäisesti, haluavatko he tehdä conia ylipäätään ja jos tahtovat, minkä sisältöisenä coni tehdään ja kenelle. Tämä koskee niin Desuconia, Traconia, Animeconia, Kawaconia, Mimiconia, Chibiconia kuin muitakin coneja - kenelläkään näiden järjestäjillä ei ole mitään velvollisuutta järjestää conia juuri tietylle kohderyhmälle, vaan järjestäjät saavat itse päättää, kenelle coni on suunnattu.

On totta, että lopulta kävijät tekevät conin, mutta kävijät eivät omista conia. Pidänkin kummallisina niitä kommentteja, että "Desuconin järjestäjät ovat varastaneet alaikäisten conin", kun mitään alaikäisten conia ei ole koskaan ollut olemassa. On ollut vain Desucon Frostbite, joka oli suunnattu aloitteleville harrastajille (mikä ei välttämättä liity harrastajan ikään mitenkään) ja jonka "omistajana", jos sellaisesta voidaan ylipäätään puhua, ovat Desuconin järjestäjät. Me teemme coneja siksi, että tykkäämme animesta ja mangasta ja haluamme tehdä coneja. Kuten sanottu: yksi Desuconin kulmakivistä on "järjestää tapahtumia, joissa itsekin haluaisimme käydä".

Lopuksi kiitokset kaikille!

Desuconin sivusto kyykkäsi hetkeksi, kun kävijämäärät pomppasivat parin minuutin aikana satakertaisiksi normaaliin verrattuna ja keskustelu suorastaan räjähti. Erityiskiitos kaikille niille, jotka olivat miettineet aihetta vähän pidemmältikin. Ja anteeksi kaikille alle 18-vuotiaille asiallisille, ohjelmassa käyville animeharrastajille. Tiedän, että teitä on olemassa ja että teitä harmittaa ja se on ihan ymmärrettävää. Muistakaa kuitenkin, että Suomessa on myös muita coneja ja Desucon Frostbite on vain yksi muiden joukossa.

Joku totesi, että nyt Suomen conikentässä on loka - maaliskuussa aukko, jolloin ei ole yhtään kaikille avointa tapahtumaa. Ilokseni voin kertoa, että kyllä on. Lokakuun alussa järjestetään nimittäin kaikkea populaarikulttuuria (kattaen niin Sherlockit, Dr. Whot, elokuvat, sarjakuvat, TV-sarjat kuin animen ja mangankin) käsittelevä FanFest, jonne ovat tervetulleita kaikenikäiset fandomiin katsomatta :-). Lokakuussa on myös Kemin mangapäivä, Katsudocon Jyväskylässä 12. - 13.10.2013 ja marraskuussa Chibicon Oulussa.

Mitä Desuconiin ja Frostbiteen tulee, haluamme tehdä edelleen parasta mahdollista tapahtumaa ja tällä kertaa kohdeyleisöksi valikoituivat yli 18-vuotiaat. Uusia juttuja pitää kokeilla, ettei jähmety paikoilleen. Nyt kokeillaan tällaista Frostbiteä, katsotaan miten jatkossa.

Edit klo 23:44: jotkut ovat olleet huolestuneita siitä, pääseekö nyt Frosti-chan tapahtumaan, koska on kovin alaikäisen oloinen. Frosti-chan on kuitenkin aikamatkaaja, jonka kohdalla ajan rakenne on muuttunut ja Frosti-chan onkin todennäköisesti koko tapahtuman vanhin kävijä. Arviot Frosti-chanin iästä liikkuvat 200 - 400 vuoden välillä...

Kommentit

Persmurs
Eli voiko tämän perusteella jo epäillä että kesän Desusta tulee myös vain täysi-ikäisten tapahtuma jos Frostbite toimii?
Shadow
Awesome. Tämä vastasi aika perusteellisesti kaikkiin heitettyihin kysymyksiin ja epäilyihin ja selkeästi näkee että järjestäjät ovat seuranneet keskusteluja tarkasti. Täytyy myös myöntää että hymähdin Boku no Picolle :D Eiköhän kaikki sen tosiaan ole jo nähnyt, itse olen saastuttanut ainakin 10 lähipiiriin kuuluvaa :D
Desukansalainen
Olen todellä otettu. Ensinnäkin siitä, että te ihanat järjestäjät olette jaksaneet lukea ne kaikki räyhäämis-kommentit, ja kaikki ne provosoivat ja itkupotkuraivari-kommentit, joita teille on tullut tämän 24h sisällä vastaan. Toiseksi siitä, että näin nopeasti teette asialle jotain, ja kerrotte perinpohjaisesti mistä tässä kaikessa on kyse. Kolmanneksi vielä siitä, että te ette jähmety siihen samaan "vanhaan" rumbaan mitä yleensä tapahtuu, että ei uskalleta kokeilla uutta ja ihmeellistä. Isot kiitokset kuuluu teille, ja kiitos kaikista menneistä desuista~~ -Desukansalainen
Qsti
Ytimekäs, asiallinen postaus.

Itse olin aiemminkin kaivannut Suomeen K18-tapahtumaa, en siksi että "teinit on poissa jaloista", vaan siksi juurikin että näkee millaista K18-tapahtumia VOIDAAN tehdä. Tällaista ei ilmeisesti ole ainakaan laajasti mainostettuna järkätty Suomessa. Olin London Animeconissa (K18-tapahtuma sekin), joka oli huikea kokemus ihan vain sisällönsä ja "sensuurin puutteen" vuoksi, ja suomalaisessa skenessä olisi kokeilemisen arvoinen. Tulkoon Frostista menestynyt kokeilu ja toivon mukaan siitä tulee jatkava perinne!
desudesujeejee
Kiitos paljon selvennyksestä!
Gaymascuc
Olisin kiinnostunut kuulemaan myös järjestäjien, valmiiksi päätettyjen vänkäreiden, töyntekijöiden, kisaajien, "Desuconin eliittiporukan" ja ikuisten kannattajien mielipiteet ilman perseennuolentaa.
Idle
Varsin loistava huhujen katkasublogaus :) Mitäpä muuta tosin Jurri Kassilta voikaan odottaa...
Ei mulla oikeestaan muuta sanottavaa ollukaan, hyviä pointteja ja erittäin selkeästi sanottu.

PS. Iiro on hieno mies
Menchi-chan
Erittäin asiallista tekstiä. Toivon että tämän myötä kaikki ne loputkin Mielensäpahoittajat™ osaisivat hyväksyä, että tämä coni tulee olemaan K-18, piste. Yksi tapahtuma kymmenien joukossa, jos jonkun maailma kaatuu tästä, mahtaa olla pieni maailma. Kiitos, desuväki.
Qsti
@Persmurs, Tuskinpa tuota tarvitsee pelätä. Jos ikäraja-tapahtumia järjestetään vielä niin eiköhän ne jää sitten Frostin alle. Kuten kirjoituksessa sanottiin, ei ole järkeä lippulaivatapahtumalle pistää ikärajaa.

@Gaymascuc, eiköhän näissä kommenteissa ole jo tullut ihan vilpittömiä mielipiteitä kävijöiltä, vänkäreiltä ja "ikuisilta kannattajilta" ilman peppusien nuolentaa. :)
Essi
Kiitos kaikista selvennyksistä. Itse olen jo useamman vuoden ollut yli 18, ja kesän desuista missannut vain yhden. Muissa desuissa en olekaan käynyt (koulu- ja työelämä painaa päälle).
Itse en ole nähnyt ongelmaa alle 18-vuotiaiden coneilussa, mutta tehän niitä järjestätte. Yksi kysymys heräsi vielä: Mitä jos itse haluaa päästä coniin, mutta ei saa vauvalle hoitajaa. Voiko nyytin pakata esim. rintareppuun ja ottaa mukaan, vai onko sekin kiellettyä?
Siis mikäli nyt kesän conkin tulee kielletyksi alle 18-vuotiailta. :)
Kiitos jaksamisesta ja hyvistä coneista vuosien varrelta.
vau
kylläpäs tuli huojentunut olo? ei tee mieli enää olla yhtään vihainen vaikka ei ihan 18 olekaan vielä mittarissa. sen sijaan komppaan desukansalaista! kiitos siis teille siitä että jaksatte järjestää näitä tapahtumia meille conittajille :)
RäiviPäsänen&KatkotutMangat
Näkisin K-18 conin suurimman potentiaalin ihan muualla kuin alkoholissa tai seksissä. K-18 hentsuloliguropissakakkaluennot nyt voi pitää missä vaan conissa (näitä on ollutkin) ja sivistynyt alkoholinkäyttö on sallittu poikkeuksetta joka tapahtumassa kunhan sen tekee conialueen ulkopuolella (Tracon ja Ropecon tosin tarjoaa myös anniskelua conialueella), mutta coni joka koostuu pelkästään täysi-ikäisistä on mielenkiintoinen ajatus, muustakin kuin alkoholiin tai seksuaalisuuteen liittyvistä näkökulmista katsottuna. Innolla odotan mitä tästä tulee.

Nuorisotyö on toki tärkeää, koska nuorissa on tulevaisuus, mutta kuten sanottua eihän tässä liene tarkoitus koko Desu-brändiä muuttaa pelkästään aikuisten huviksi. Mielestäni on vain tervetullutta että Desucon tarjoaa tapahtuman myös vanhemmalle yleisölle.

P.S. Boku no Pico on hyvä ja syvällinen anime.
Jokuvaan
Onko tuo henkilöllisyyden tarkastaminen sitten niin tarkkaa kuin esim. lentokentillä?

Koska jos sattuu olemaan tuossa ajokortissa esim. meikittä, lyhyillä hiuksilla ja Frostiin heittää päälleen cossin johon kuuluu aimo kerros pakkelia naamaan, kihara peruukki, parran haiventa ja jotkut epäluonnolliset piilarit niin tunnistaminen alkaa mennä hankalaksi. Kyllähän peruspiirteet näkyy, mutta juuri tuolla lentokentillä ei pääsis läpi...
Kakkonen
Tässä hyvät ihmiset näette malliesimerkin mitä tarkoittaa muutosvastarinta ja kuinka markkinoinnin näkökulmasta kaikki menee pieleen. Edes omalla maskotilla ei ole asiaa omaan coniinsa. Muutos on hyvästä, mutta asiat voi hoitaa suututtamatta koko skeneä.

Kissa sanoo miau.
Ramika
Sangen ytimekäs ja informatiivinen postaus. Eiköhän nyt viimeistään tullut kaikille selväksi mistä on kyse, ja ennen kaikkea mistä EI ole kyse. Jään innolla odottelemaan helmikuuta!
D
Jo on, kun pelkkää 2-D tyttöäkin arvostetaan enemmän kuin tapahtuman järjestäjiä.
Revy
10/10 lukisin uudestaan jne.

Melkein puolueettomana osapuolena voinkin sanoa että luulisi tämän selventävän pahitenkin loukkaantuneille henkilöille mistä koko hommassa on kyse. Edelleen olen jopa innostunut Frostiin tulemisesta, saan ainakin nyt rauhassa miettiä tulemista (ohjelmahan se on suurin syy miksi nykyisin saattaisin tulla ja kesädesu '13 kusaisi juuri jo vähän tämänkin vuoksi...) ja onhan se nyt eri asia hengata (heh) samanikäisten kanssa kuin niiden itseä kymmenen vuotta nuorempien.

Vaikka ei se 18-vuotiaskaan aina omaa samaa ajatusmaailmaa kuin 23. :D
Jussi "niidel" Kari
@PersMurs: tuskin. Ainakaan itselläni ei ole ollut tällaista ajatusta. Mitään ei kuitenkaan ole lyöty kesän kannalta lukkoon.

@Essi: erittäin hyvä kysymys, pistetään mietintään!
Derpius.
Yksi asia jäi tarkentamatta.

Jokuvaan jo siitä sanoikin, mutta erikseen vielä että pääseekö sisään simerkiksi opiskelijakortilla kun kaikilla ei sitä passia tai ajokorttia löydy. *tunnustautuu syylliseksi*

Ja kommenttina vielä se että ihan ymmärrettävää toimintaa, mietin itsekkin tuota että mieksi se voisi olla k15 tai k16 ja jäi harmittamaan että itse pääsen sisälle mutta sitten moni kavereistani ei. Tunnen myös monia jotka eivät pääse muihin kuin frostiin sekä desuun asuinpaikkansa tähden, niin heitä minä tässä eniten harmittelen.
Derpius
Just niin kuten sä sanoit, mulla on monia kavereita jotka ei pääse/voi mennä(mukaan luekien minä) muihin coneihin kun desuun, koska kuljetus on liian kallista/ muut conit liian kaukana asuinpaikkaan nähden. Joten kyllä mua vieläkin harmittaa ihan suunnattomasti harmittaa tää k18 ikäraja sillä mä (ja varmaan moni muukin) joutuu odottamaan nytte sen n. vuoden ennenku pääsee seuraavaan coniin.
Oho
Laitoin vahingossa tohon nimi kohtaan jo ton Derpius, mun moka sori.
Bootspy (Espy)
Kiitos järjestäjille kokeiluhalukkuudesta ja tunnollisesta keskustelun seuraamisesta, sekä vielä erityisesti tästä selventävästä FAQ-postauksesta. c: Itse en ole pitkään aikaan missään coneissa käynyt erinäisistä syistä, mutta jos ohjelma vain suinkin kiinnostaa niin tähän Frostbiteen aion kyllä kroppani hilata - jos se vain suostuu yhteistyöhön.

Kuten PäiviRäsänenetc. sanoi olen itsekin kiinnostunut ihan muista mahdollisuuksista K18-conissa kuin päihteistä jne. Erityisesti minua miellyttää ajatus siitä, että jokainen conissa kävijä on ihan itse vastuussa itsestään ja tekemisistään. Jos jotain ongelmia tulee, tämä on varmasti myös JVille todella helpottava ajatus. :D

Olen aika varma, että henkilöllisyyden ollessa hyvin epäselvä, tilanteessa on keksittävissä erinäisiä tapoja varmistaa asia. Ja kuten ylläolevassa on sanottu, jos yrittämisestä jää kiinni asiasta on aika isot seuraukset, joten sitä toivoisi että ihmiset ottaisivat järjen käteen ja miettisivät ensin onko se sen arvoista: tämä on kuitenkin vain yksi kokeilu yhdessä conissa.

Ja kuten monet ovat aikaisemmin sanoneet: jos coneissa ei ole mieleistä, kukaan ei estä a) kokoontumasta kavereiden kanssa muilla tavoin tai b) järjestämästä omaa conia. "Alaikäisen on vaikea järjestää tapahtumia!" on ihan hyvä argumentti, mutta edellisen entryn kommenteistakin kävi ilmi, että on paljon myös yli 18-vee ihmisiä, joita tämä k18-con idea ei innosta yhtään. Yhdistäkää voimanne ja tehkää jotain teille sopivampaa! Pistäkää keskustelua pystyyn ja pyytäkää apua! Ei kaikkea aina tarvitse tehdä yksin. :D Silloin kun minä aloittelin harrastusta, conit eivät suinkaan olleet Se Tapa nähdä ihmisiä. Sen sijaan isommat järjestetyt miitit olivat kova juttu, jossa sitten hengattiin kavereiden kanssa, pelattiin outoja pelejä ja katsottiin animea. (Lämpimiä ajatuksia kaikille k.o. ihmisille, btw.) Älkää hyvät ihmiset oikeasti antako yhden tapahtuman muuttumisen ei-kaikille avoimeksi pilata koko elämäänne, se ei ole kovin fiksua, saati tervettä.

Varmasti tulin tahkonneeksi taas samoja asoita kuin monet, monet muutkin, mutta minkäs teet kun on pakko päästä avamaan suutaan. :B
Katja
Hetkonen... Siis Frosti-chan on alaikänen mut se pääsee tapahtumaan ihan vaan koska se on maskotti?

Kyllä mä ymmärrän kaikki teidän perustelut tälle päätökselle, mutta onhan se niin että keitä vaan se ohjelma kiinnostaa, voivat nähdä ne myöhemmin youtubesta. Ja mietityttää yhä että onko esim K-18 iltabileissä rauhallisempi tunnelma kuin ikärajattomassa conissa, kun siellä ei ole meluavia ja juoksentelevia alaikäsiä.

Toisaalta tavallaan oon vähän kiitollinenkin tästä ikärajasta, suunnitteilla on haastava cossi joten lisäaika ei tee ollenkaan pahaa.
ebula
Kiitos tästä selventävästä postauksesta. Oon samaa mieltä monien kanssa, että tämä on vain yksi coni, eikä se maailmaa kaada.
Ite olen vasta pian 13 täyttävä conittelija, enkä todellakaan voi sanoa että olisin mikään aktiivinen desun luentojen kävijä. Ensimmäinn conini oli tämän vuoden frosti, ja sen jälkeen kävin desussa, mutta muissa en ole käynyt (aika ja rahat ei riitä). Pidän kuitenkin kovasti desun hengestä, siitä yhteisöllisyydestä, mutta tästä kyllä jää sellanen ikävä sivumaku, että ite olen epätoivottu vieras desuun.

Harmittaahan tämä mutta no can do. Toivottavasti tämä on vaan kokeilu, eikä jää pysyväksi, sillä frostbite oli ihana piristävä viikonloppu pitkän, harmaan talven keskellä.
Fenoli
Näiden kahden kirjotuksen perusteella syy, miksi ihmiset eivät löydä ohjelmiin on täysin kävijöiden vika. Onko desulla suunnitelmia tulla vastaan tässä ongelmassa vaiko jatketaanko sillä linjalla, että eihän meidän ohjelmanjärjestäjissä ole mitään vikaa. Itseäni ei haittaa yhtään, että tapahtuma muutetaan k18 koska se helpottaa monia asioita tapahtuman järkkäämisen kannalta kuten yllä todettiin.

Syy miksi en ole käynyt ohjelmanumeroissa enemmän on yksinkertaisesti se, että vaikka aihe kiinnostaa, ne eivät ole tarpeeksi laadukkaita. Slaideista suoraan lukeminen ei ole kiinnostava luento.

Katsokaa myös peiliin ja pistäkää mietintään.
Desukansalainen
@Fenoli
Olen aivan samaa mieltä kanssasi siitä, että osa luennoista (Ainakin ne, missä olen itse ollut kuuntelemassa) ovat olleet juuri sitä, että "Tehtiin tää just matkalla tänne, repslol" -tyyppisiä, ja joidenkin luentojen pituus ei vain yksinkertaisesti ole se mitä on luvattu.

En nyt halua loukata ketään, mutta itseäni vain ärsyttää tämä tälläinen "pelleily" ohjelmanjärjestäjiltä (En nyt suinkaan tarkoita, että kaikki ohjelmat olisivat tälläisiä, on niitä hyviäkin tullut vastaan) ja se kuinka he eivät aina viitsi panostaa siihen mitä ovat itse pyytäneet saada tehdä.

Mutta myös tässä samalla haluan tuoda esille sellaisen asian, että kaikki te ihmiset jotka valitatte (Ihan sama minkä ikäisiä olette, se ei nyt ole se pointti) siitä, että kuinka nuoret/vanhukset pilaavat teidän coninne, on minusta Hyvin lapsellista.

-16-vuotias Desukansalainen
Heidi "Hoothoot" Päivinen
Fenoli ja Desukansalainen:

Kiitos palautteestanne liittyen Desuconien ohjelmaan. On valitettavaa, että ette ole tyytyväisiä Desuconin ohjelman tasoon ja olen kiitollinen siitä, että sanotte mielipiteenne näinkin avoimesti. Ilman kritiikkiä tapahtuma tai sen ohjelma eivät voi kehittyä.

Desuconin ohjelmaa on vuosien varrella pyritty parantamaan jatkuvasti. Ohjelmanpitäjien määrä on kasvanut alkuvuosien muutamista kymmenistä jo noin sataan nimeen, jotka pystyvät ja ovat halukkaita tekemään ohjelmaa niin Desuconin kuin muidenkin tapahtumien hyväksi. Jokaisella kerralla joukkoon mahtuu myös ensikertalaisia, joilta ei voi vielä odottaa samanlaista osaamista kuin kokeneemmilta konkaripuhujilta. Siksi ohjelmanpitäjät ovat joka vuosi saaneet kattavan ohjelmanpitäjätietopaketin, jossa kerrotaan esiintymisestä ja slideistä.

Tänä vuonna ideaa on viety entistä pidemmälle ja ohjelmaslidejä varten on luotu virallinen luentoslide-ohje (jota on jaettu myös muille tapahtumille).

Ohjetta voitte katsoa täältä: http://www.slideshare.net/Desucon/ohjelmanpitjpresentaatio ja yleistä ohjelmanpitäjäohjetta täältä: http://www.slideshare.net/Desucon/ohjelmanpitjohje-yleinen

Ohjelmanpitäjiä pyritään siis opastamaan jatkuvasti paremman puheohjelman luontiin, mutta ohjelmavastaavakaan ei voi olla hönkimässä kenenkään niskan takana ja vastuu ohjelman onnistumisesta on ensisijaisesti ohjelmanpitäjällä itsellään. Kierrätysohjelmaa ei Desuconeissa ole koskaan ollut vaan jokaisen tapahtuman ohjelmapaletti tehdään ohjelmanpitäjien tarjousten ja puhuttavien aiheiden perusteella. Kaikkea ohjelmaa ei suinkaan hyväksytä mukaan vaan ideoista seulotaan ne desuisimmat.

Väite siitä, että ohjelmaa tehdään nopeasti ja vaivatta, on kokemukseni mukaan aivan väärä, sillä moni ohjelmanpitäjä käyttää kymmeniä, ellei jopa satoja tunteja ohjelmansa hiomiseen, taustamateriaaliin tutkimiseen ja ohjelman harjoitteluun. Omasta puolestani voin sanoa, että käytän jokaisen puheohjelmani tekoon keskimäärin 60-90 työtuntia, ja yhden luennon rakentumisessa saattaa kestää kolmekin kuukautta. Olen valinnut luennon tekemisen itse ja nautin jokaisesta hetkestä (mikä olisikaan mahtavampaa kuin oppia uusia asioita ja ymmärtää itselleen rakasta asiaa entistä paremmin!), ja toivon samaa tapahtumalle (oli se sitten Desucon, Tracon tai Animecon) omistautumista muiltakin. Jos yhdestä ohjelmasta on jäänyt huono maku, kannattaa kokeilla toistakin ja jos tämäkään ei tyydytä, conille kannattaa ehdottomasti jättää palautetta. Suurin osa ohjelmanpitäjistä on tavallisia harrastajia, joten ammattilaislaatua ei kannata ( odottaa, vaikka standardit tuleekin pitää korkeina.

Desuconin ohjelmasta saa aina ja koko ajan jättää palautetta, kommentteja ja ideoita suoraan minulle osoitteeseen Hoothoot@desucon.fi. Otan myös jatkuvasti ohjelmaideoita vastaan, joten jos kuka tahansa ohjelmapalautetta jättäneistä haluaa haastaa itsensä tekemään conin parasta ohjelmaa, on hän tervetullut.
Mytho
Parasta viihdettä tämän kommenttispämmäilyn seuraaminen, mutta tähän väliin pari omaakin ajatusta:

Kannatan suuresti tuota, että ohjelma julkaistaan ennen lipunmyynnin aloittamista. Ei tällaiset pellet ostaisi lippua kun "on aiempinakin vuosina ollut just kivaa" ja sitten huomaa myöhemmin että jaa, ei siel ollukaan kovin kummosta tarjontaa. Ja onhan se nyt muutenkin vähän typerää myydä lippuja pelkällä onnistuneella brändäyksellä - selvästi saadaan liput myytyä, mutta oletettavasti osittain senkin takia ohjelmatarjonta + kävijäkunta ei kohtaa. Tehkää näin kesädesunkin kanssa, niin ehtivät ne ohjelman takia paikalle halajavat edes harkita lipun ostamista ennen kuin hengaajat ehtii nyysiä kaikki rannekkeet.

(Tosin Desut on pk-seutulaiselle niin petollisen lähellä että sinne nyt menee jo melkein siksi koska lähijuna puksuttaa, ellei joudu Mäntsälään.)

En vielä tiedä, mitä se laadukas ja syvällinen _anime_ohjelma on (muista aiheista olen nähnyt laatuohjelmaa, kyl!), joten ehkä tulen Frostiin ja saan sen vihdoin selville. Kuten muutamat muutkin ovat todenneet, ei nuo vähäniinkuläpäl tehdyt ~luennot~ joissa joku paasaa ohi aiheen (öh. jota tosin ei yleensä edes ohjelmalehtisessä ole kunnolla kerrottu) oikein ole sitä. En haluaisi olla dorka, mutta muutamasta ohjelmasta olen poistunut kesken ja johonkin melkein nukahtanut... Ja ei näitä kyllä varmasti ole kovin huolella tehty. On ihan eri asia puhua aloittelevan ohjelmanpitäjän väistämättömistä ongelmista (ehkä vähän hiljainen ääni, hermostuneisuus, haparointi tekniikan kanssa - kyllä näitä kuka tahansa sietää eikä ole heti paiskomassa koko vihannesarsenaaliaan päälle) kuin välinpitämättömän ohjelmanpitäjän diipadaapaluennosta.

Eniten kyl harmittaa ku nyt jos tuunkin Frostiin niin kukaan ei erehdy luulee mua 16-vuotiaaks ;____; Mutta ehkä nielen pettymykseni ja tulen silti, jos ohjelma vaikuttaa tarpeeksi lupaavalta. Sitten voin jälkikäteen itkeä, jos parasta antia sittenkin on kanssaconittajien seura ja kivat cossit.
Revy
Itse olisin myös sen kannalla että koko ohjelma olisi tiedossa ennen lipunmyyntiä/sen aikana. Vähän liian usein huomannut että eipä siellä mitään sen jännempää ollutkaan mikä on aika kurjaa. En mielelläni maksa useita kymppejä pelkästä hengailusta (varsinkin kun kaikki tuttavani ovat yleensä conissa ihan töissä).
Pettynyt edelleen
Edelleen olen pettynyt tähän päätökseen mutta täytynee se kai sulatta silti kuitenkin eniten minua harmittaa se että talvella on iso aukko coneissa ja traconin jälkeen joutuu odottamaan taas sen puoli vuotta seuraavaa conia. Kyllä tähän vastattiin jo näin: "Lokakuun alussa järjestetään nimittäin kaikkea populaarikulttuuria (kattaen niin Sherlockit, Dr. Whot, elokuvat, sarjakuvat, TV-sarjat kuin animen ja mangankin) käsittelevä FanFest, jonne ovat tervetulleita kaikenikäiset fandomiin katsomatta :-). Lokakuussa on myös Kemin mangapäivä, Katsudocon Jyväskylässä 12. - 13.10.2013 ja marraskuussa Chibicon Oulussa."

MUTTA 1. ei huvita mennä kalliseen fanfestiin kun sherlockit eivät kinnosta, 2. Kemin manga päivät eivät kuulosta kovin houkketelevilta, eikä Oulun taikka Jyväskylän conit. En usko että noissa coneissa kävijämäärät ovat kummoiset taikka että kaverini viitsisivät raahautua tuonne asti. Joten mielestäni kyseiset tapahtumat ovat aika laiha lohtu Frostin menetyksestä. Olisin todella toivonut jotain laadukasta isompaa conia myös talvelle. Viime Frostit ovat aiankin olleet mielettömän hauskoja...

Myös niin kuin ilmi tuli jo "Eli voiko tämän perusteella jo epäillä että kesän Desusta tulee myös vain täysi-ikäisten tapahtuma jos Frostbite toimii?" Minustakin tekstin asenne kuulosti vähän tuolta.
Kedine
Hyvin perusteltu ja selitetty homma.

Suas nähä mitä tästä tulee. Mielenkiinnolla odotan, ja aion olla paikalla kokemassa ^.^

Siitä loukkaannun eniten, jos papereitani ei kysytä!!
Sanokaa pliis niille järkkäreille, että kaikilta alle 32-vuotiaan näköisiltä pitää kysyä paperit :'<

Elekee lannistuko negatiivisesta palautteesta ja voemia järjestäjäporukalle.

-Kedi on kissa (ja tällä ikäkriisi)
Diridian
Tervehdys,
nyt on ihan pakko tiedustella seuraavaa asiaa vaikka tuo K-18 onkin hyvin painotettu.

Itse olen vuosimallia 79 ja minulla nyt on elämän kummallisuuksista johtuen siunaantunut tuollainen vuosimallia 06 tytär.

Oletteko ehdottaman tarkkoja tuosta K-18 vai saattaisitteko päästää nuoremman oman vanhempansa mukana sisään?

Toisaalta tiedän jo vastauksen, mutta onhan se mukava varmistua ennen kuin lähden paikalle mukelon kanssa, se kun tykkää niin paljon uusista kokemuksista enkä itse vanhemapa ole yhdessäkään conissa joutunut olemaan mitenkään huolissani lapseni mielenterveyden puolesta. Toisaalta, kaikki vanhemmat eivät käsittele maailmaa samoin tavoin kuin minä, nipoja löytyy aina :)
kaasan
"Pitääkö minun olla lippua tilatessani 18? Vai vasta tapahtumassa?

Lippua tilatessasi sinun ei tarvitse olla 18, kunhan olet tapahtumassa 18. Frostbite 2014 järjestetään 14. - 16.2.2014. Jotta pääset nauttimaan tapahtumasta kokonaan, 18-vuotissyntymäpäiväsi tulee olla perjantaina 14.2. Jos täytät 18 vuotta vasta lauantaina, pääset sisään vasta lauantaina. Jos 18-vuotissyntymäpäiväsi osuu sunnuntaille, pääset sisään vasta sunnuntaina."

Onko tarjolle tulossa myös päivälippuja tai tuolloin 18 täyttäville jotain synttäritarjouksia? Tämä ei minua henkilökohtaisesti kosketa, mutta jäi mietityttämään. Muissa coneissa kävijöille ei korvata lipun hinnasta mitään, vaikka lipun ostanut pääsisi käymään vain tiettyinä päivinä, mutta niissä ei myöskään kielletä osaa kävijöistä käymään tiettyinä päivinä tämmöisin perustein. Ainakin ajatuksen tasolla tuntuisi kauhean epäreilulta myydä juurikin lauantaina tai sunnuntaina täysi-ikäisyyden kynnyksen ylittäville käyttökiellon kanssa tuleva kolmen päivän ranneke.
trel
Kun kerta tapahtuman ohjelmavastaava Hoothoot on noin avoin ja valmis ottamaan palautetta ohjelmista vastaan, niin voisivatko nämä "joihinkin luentoihin" pettyneet, ottaa häneen suoraan yhteyttä (sähköposti varmaan löytyy jostain täältä sivuilta) ja kertoa, mitkä luennot eivät ole vastanneet katsojien näkemystä hyvästä ohjelmanpitämisesta ja millä tavoin. Itse ainakin luulen, että juuri tarkkaan kohdistetulla palautteella pystyy tulevia ohjelmia hiomaan paremmiksi yleisen "no kun ne luennot oli niin heikkotasoisia ja huonosti rakennettuja" -kommentoinnin sijaan, mikä ei auta parantamaan mitään (luulen, että jotkut luennonpitäjät ovat jopa tavallisia ihmisiä ja siten helposti omille virheilleen sokeita ;). Tietty sähköpostin lähettämiseen voi olla korkeampi kynnys kuin johonkin blogaukseen kommentoinnilla, mutta luulen, ettei yksittäisiä heikompia ohjelmia kannata täällä nimetä ihan vain palkokasvin nenään menemisriskin takia.
Perho
Katja:

Ihan nyt vain ettei tule epäselvyyksiä, Frosti-chan on piirretty hahmo ja tapahtuman maskotti.

Maskottia aiemmissa tapahtumissa esittäneet henkilöt ovat täysi-ikäisiä.
Ryochi
Niidel harrastaa ikärasismia suoraan sanottuna. Oisitte voineet Frostbiten ikärajasta aiemmin ilmottaa koska moni on suunnitellut talvicossia, jopa aloittanut jo sen ja nyt kaikki on mennyt pilalle. Mielummin seuraavalla kerralla vähän varoitusaikaa. Ja uskon että teidän eduksenne kävijämäärä laskee saatanasti ja siitähän te vasta riemastutte! Ja se on teille ihan oikein! Mutta sitten on turha valittaa miksi lippuja ostettiin niin vähän ja miksi kävijämäärä on alhainen! Siitä saatte kiittää vain itseänne. Luuletteko että kaikilla on mahdollisuus lähteä etelästä Kemiin! Käyttäkää niita pienia aivojanne, jos teilla ees niita on!

T. Vittuuntunut
Perho
kaasan:

Frostbiteen on jälleen tulossa ainoastaan koko viikonlopun rannekkeita. Jos synttäreitään tuona viikonloppuna viettäville tarjotaan erikoisoikeutta ostaa päivälippuja, pitäisi näitä tarjota myös kaikille muillekin. Jatkamme siis vanhalla linjalla, eikä yhden päivän lippuja ole tulossa.

Kävijä saa myös itse päättää, minä päivinä käy tapahtumassa, eli tavallaan, kuinka monena päivänä hankkii rahalleen vastinetta. Moni saapuu coniin vasta lauantaina, vaikka tapahtuma alkaakin jo perjantaina. Toki ikäraja on rajoite eikä perustu omaan valintaan, mutta jos täyttää 18 vasta sunnuntaina, on omassa harkinnassa, saapuuko tapahtumaan ollenkaan.

Kun tapahtumalle on asetettu rajoitus, on raja vedettävä johonkin - tässä tapauksessa siis siihen hetkeen, kun henkilö täyttää laillisesti 18. En usko, että jiiveillämme on mitään sitä vastaan, että tapahtumaan saapuu heti klo 00:00 vaikkapa pe-la yönä :)
Revy
imo puolen vuoden varoitusaika on riittävä.

Vihainen saa olla mutta sen toivominen että koko tapahtuma floppaisi/lipputulot pienenisivät huomattavasti on todella epäkohteliasta. Asiat kannattaa laittaa perspektiiviin.
K
@Ryochi, quality over quantity.
Jaska
Toivon mitä sydämmellisimmin että homma kaatuu siihen kun cosplayaajista on enää murto-osa jäljellä ja kaikki itkevät koska eivät löydää enää sitä herttaista Reimua ja hauskaa Kakashia mistään. :) Poissa ovat niin alle 18-vuotiaat kuin myös heidän täysi-ikäiset ystävänsä jotka eivät halunneet saapua coniin ilman nuorempia ystäviään. Muistan tämän, ja tulen kantamaan kaunaa sen jälkeenkin kun olen täyttänyt 18. Kiitos!
Qsti
Burgeroinnin perusteella oli ehkä hyvä päätös ikärajan laittaminen.

"1. ei huvita mennä kalliseen fanfestiin kun sherlockit eivät kinnosta" Ehrm, Fanfest on tapahtuma kaikille fandomeille. Ei tarvitse olla kiinnostunut sherlokista mennäkseen sinne. Sama jos jättäisin Desuun menemättä siksi koska on Pokemonaiheisia luentoja 3 kappaletta viidestäkymmenestä. Kamoon.

"2. Kemin manga päivät eivät kuulosta kovin houkketelevilta, eikä Oulun taikka Jyväskylän conit. En usko että noissa coneissa kävijämäärät ovat kummoiset taikka että kaverini viitsisivät raahautua tuonne asti." Give them a chance. Ei se että joku tapahtuma on suosittu ole syy mennä paikan päälle. Ja jos ei "viitsi raahautua" niin ei ole syytäkään valittaa kuinka kakkeli joku con on.

Katkeroituneet, sydämenne särkeneet, jos tekisitte vaikeita päätöksiä ja teille +100 tuntematonta ihmistä tulisi haistattamaan samalla tavalla kakat kuin olette tässä shitstormissa tehneet, tuntuisiko se mukavalta? Järkkäritkin ovat ihmisiä, yllättäen.
werwet
Argh. Ymmärrän, että ihmisiä harmittaa, mutta minulla ärsyttää, kun kehtaatte valittaa siitä, ettei teillä ole mahdollisuutta mennä etelästä pohjoiseen coneilemaan.

Pieni tietoisku: pohjoisestakin on hankalaa mennä etelään coneilemaan. Siellä päin ei vain valiteta asiasta, säästetään rahaa ja käydään sitten pienissä lähiconeissa ja ehkä muutamassa suuremmassa etelän conissa, jos on aikaa ja rahaa.

Chibicon ja Kitacon ovat MOLEMMAT hyviä coneja (terveisiä Oulusta, Suomen keskeltä). Turha on valittaa, jos ei viitsi edes kokeilla. Matkustus Suomessa kannattaa myös pohjoiseen päin. Ja Suomen kokoisessa maassa on turha itkeä sitä, ettei kaikki ole lähellä.
Ichi
Mua huvittaa se että maailmalla on paljon coneja (kuten joku mainitsin ton lontoon conin) jotka on jo valmiiksi sen k18 ja ne on ihan järkky suosittuja tapahtumia ja pursuavat intohimoisia cossaajia!
.... Minä ja kaikki täysi-ikäiset cossaavat ystäväni jäämme odottamaan innolla Frostia :)
Käpykaartilainen
Jaska: Omapahan on vihasi :) eivät siitä onneksi muut joudu kärsimään. Onko tosiaan kamalan ikävää, että Frostiin (tai ylipäätään kumpaankaan Desu-tapahtumaan) tulee vaihteeksi niitäkin, jotka eivät niissä muuten kävisi? Vai onko nyt vain kyse siitä, että kun Juuri Sinulta tai Ystävältäsi on viety mahdollisuus tulla juuri sellaiseen tapahtumaan kuin Sinä haluaisit, järjestävät ovat mulkkuja ja tapahtuma ansaitsee epäonnistua?

Tämä blogaus näyttää mielestäni loistavasti sen, että Desuconissa päätöksistä otetaan vastuu ja kysymyksiin vastataan. On vaan mielestäni kovin ikävää, että tietyt henkilöt, iästä riippumatta, haluavat yhä järjestäjillä tai tapahtumalle jotain pahaa kun Frostista ei tullutkaan sellainen kuin olisi halunnut.

Syytökset ikärasismista ovat muuten kovin veikeitä, kun tapahtumaa ei ilmeisesti saisi tehdä vanhemmalle väelle :D


Midnight
Noniin, nyt aloin ymmärtämään tän K-18 conin ideaa paremmin. Ja mikä helpotus ettei vuoden päätapahtuma Desucon ole ainakaan näillä näkymin ikärajallinen. Tokihan se vielä ärsyttää pitkäaikaista cossia nähden, mutta kesällä sitten c:
Neppari
Kiitos niidelille asiallisesta vastareaktiosta vihamyrskyyn. Mielensä malttavat ovat aina uskottavimpia.

Eniten minua ovat harmittaneet kommentit, joissa ikärajasta vihastuneet ovat povanneet Frostbitelle surkeaa lipunmyyntiä suuren osan potentiaalisista kävijöistä jäädessä pois. Haluaisin sanoa näin ajatteleville, että ehkä Desuconien tarkoitus ei ole myydä lippuja loppuun mahdollisimman nopeasti ja kääriä mahdollisimman paljon tuottoa, vaan tarjota viihtyisä tapahtuma omalle kohderyhmälleen. On hienoa, että tapahtuma oikeasti kiinnittää huomiota siihen, kuka lipun saa ja toivoo lippujen päätyvän ensisijaisesti niille, jotka saavat tapahtumasta eniten irti.

Eikö Desucon aikanaan perustettu täyttämään puheohjelmaan painottuvan animetapahtuman aukko? Ei ole väärin vaalia tuota tarkoitusta edelleen.
Perjantai
Luulis et Frostiin olis ny tulossa enemmän tulijoita ku DesuCon on ollu loppuun myyty. Itekki jäätii kavereitten kanssa ilman lippuja tänä vuonna ja Frosti ois ollu se seuraava juttu TraConin jälkeen mut ei sit näköjää. Puolet meijän porukoist on alaikäsii jote tuntuu aika saakutin tyhmältä et ei pääsis kaikkien kavereitten kaa conii... Elikkä karsii varmaa aika paljo kans 18 vuotiat joitte kaverit ei pääse sisää.
Etsu
Sanoma kaikille vihastuneille: Oletteko unohtaneet, että Frostbite ja muutkaan conit eivät ole olemassa oletusarvoisesti? Älkää ottako Desuja for granted (en osaa suomea). Niinkuin ei yksittäisillä henkilöilläkään ole mitään velvollisuutta järjestää isoja synttärijuhlia, vaikka olisivat niin muutamana vuonna peräkkäin tehneet. Desun järjestys ei ole mitenkään eri juttu. Järjestäjät ovat samalla tavalla yksityinen sektori, ja jos he päättävät tehdä tapahtuman, niin he saavat tehdä siitä sellaisen kuin haluavat. Entä jos heitä ei enää kiinnostaisi toimia järjestäjinä? Onko silloinkin aihetta olla vihainen? Kuka heitä muka velvoittaa?
Ramika
Luulin, että olin itse jo tarpeeksi kommentoinut tätä aihetta, mutta nyt on pakko vielä sanoa sen verran, että voi hyvänen aika, Ryochi, Jaska ynnä muut valopäät: tuo "toivon että tulee paska coni, se on teille ihan oikein!!1 Kannan tästä kaunaa ikuisesti!" -kiukuttelu on aivan uskomattoman lapsellista. Tekö nyt olette niitä kypsiä nuoria?

Ja Ryochille vielä: puoli vuotta ei ole riittävä varoitusaika? Nyt on hei elokuu.

Ramika
Niin ja aiotte ihan tosissanne kantaa ikuisesti kaunaa siitä, kun ette päässeet YHTEEN coniin? Mitä ihmettä nyt oikeesti. Itse pääsen vuodessa yleensä max. kahteen coniin, ihan vaan siksi että aikuisena ihmisenä rahoitan itse matkusteluni, enkä kylve rahassa. Ja kas, harrastus elää ja voi hyvin. En ole katkeroitunut ja elämäni ei ole pilalla.
HF
Hyvä, että saadaan tälle aikuisemmallekin ihmisryhmälle, joka ei niin välitä nuorisosta, ihka oma coni. Tarjontaa saa ja pitää olla moneen makuun, etenkin kun Suomesta löytyy jo varsin monia tapahtumia.

Itseä kuitenkin harmittaa, kun satun olemaan alaikäinen. Se ilmeisesti tekee minusta kiljuvan, roskaavan ja asiattoman kakkosluokan kävijän. Olen animea (ja muuta aihepiiriin liittyvää) harrastanut noin viisi vuotta. En ole aiheen kaikkitietävä setä, vaan ilmeisen mitäänmistääntietämätön. Ei kai pitäisi iloisesti, omalla tyylillään tulla pilaamaan hienoa tapahtumaa.

Valitettavasti olen kuitenkin useissa Desuissa vieraillut ja tulen vierailemaan jatkossakin, ellei toisin päätetä. Desut ovat minulle tärkeitä coneja.

Pelottaa siis, että K-18 siirtyy myös kesädesuun. Siksi myös vastustan Frostin ikärajaa.
tittelintuure
@HF: Et nyt tainnut oikeasti lukea tai ymmärtää tuota blogitekstiä?

1. K-18 ikärajallinen Frosti on kokeilu EIKÄ sitä haluta toteuttaa kesädesun kohdalla, koska se on lippulaivatapahtuma.

2. Syynä moiseen kokeiluun EI ole se, että alaikäset conikävijät riehuisivat tai käyttäytyisivät muuten asiattomasti. Voit lukea tuolta, mikä on oikeasti se syy.
Mimitsu
Entä jos olisi tekemässä ohjelmaa sinne Frostbiteen (siis alaikäisenä), sillä siitähän saisi ilmaisliput? Vai onko tämäkin ehdoton nounou
Hämmentynyt
"...myös alle 18-vuotiaita, jouduttaisiin K-18-ohjelmien oville pistämään erikseen JV:t kyselemään papereita."

Tuo ei ole kyllä pätevä syy. Tapahtuma voisi olla vaikka K16 ja ovella tarkistettaisiin paperit ja 18 vuotta täyttäneille annettaisiin erilliset lätkät joilla sitten pääsisi K18 tilaisuuksiin.
Tämän avulla montaa järjestyksenvalvojaa ei tarvitsisi, eikä heidän työnsä olisi niin vaativaa.
cloud-berry
"Kuten jotkut ovat sanoneet, on paljon ihan asiallisesti käyttäytyviä, ohjelmasta kiinnostuneita harrastajia, jotka ovat 16 - 17 -vuotiaita. Tämä on totta."

Rauhoittukaas, te itseänne solvaavat alaikäiset. :) Johan tuossa ylhäällä mainitaan, että alaikäisissäkin on asiallisesti käyttäytyviä ja näitä "syvällisiä aktiiviharrastajia", ei teillä ole siis mitään syytä olettaa, että tämä ikärajakokeilu leimaisi teidät kaikki öykkäreiksi. Puhumattakaan siitä, että jo pelkästään näissä kommenteissa muutamat kokivat itsensä "liian huonoiksi Desuun". Ei se ole niin, vaikka tälläinen päätös on tehty. Enkä usko Desun järjestäjien muutenkaan piiskaavan (ainakan kovin kovaa) noita ei-luonnoilla-käyviä-hengaajia. :)

Itseäni on kyllä mietittänyt tuo, että itseään kiinnostaneet ohjelmat voisi katsoa myöhemmin YouTubesta. Itse missasin tyystin Josei-luennon viime Frostbitessa (koska aika vaan juoksi niin lujaa), mutta ei tuota kyllä ole YouTubessakaan näkynyt. :/ Eli aivan kaikkia luentoja/ohjelmia ei varmastikaan näe, ellei ole itse tapahtumapaikalla.
noako
Pitäisikö moiset lupalätkät tatuoida naamaan, koska muutenhan ei olisi varmuutta ettei olisi lainannut joltakulta täysi-ikäiseltä?
JJ
@Ichi

Suomi onkin sen verran pieni maa ettei täällä ole läheskään niin paljoa animesta yms kiinnostuneita täysi-ikäisiä jotta K18 coneissa riittäisi väkeä. Joten esim Lontoon conin suosio johtuu yksinkertaisesti siitä, että siellä on aika hemmetin paljon enemmän porukkaa.
Hämmentynyt
noako: Tuskin kukaan täysi-ikäinen haluaa luopua siitä lätkästään.
noako
JJ: Kuten on jo jossain mainittukin, animen valta-aika tapahtui tosiaankin joskus 2003-2008 välillä. Suurin osa noista faneista on nykyään täysi-ikäisiä.
noako
Hämmentynyt: Mutta saisihan sen myöhemmin takaisin, eikö?
JJ
@noako
Tuskin se silti vaikuttaa Frostin kävijämäärään - ainakaan positiivisesti.
noako
JJ: Niin, ei sitä tiedäkään. Voi kun voisi saada selville.. esim.. kokeilemalla?
Hämmentynyt
noako: Eiköhän järjestyksenvalvojat osaa sieltä täysi-ikäisten joukosta ne villeimmät pikku ernut etsiä ja heivata menemään.
noako
Hämmentynyt: Eipä oikeastaan. 14-vuotias lapsi voi mennä täysin hyvin täysi-ikäisestä, vieläpä paremmin kuin oikeasti täysi-ikäinen. Ongelmana ei ole nuorten (tai minkään ikäryhmän) aiheuttamat häiriötilanteet, eikä se liity tähän keskusteluun mitenkään. Keskustelimme siitä, ettei tapahtuman sisällä tarvitsisi pitää erillisiä paperintarkistuksia, sillä ovella oleva riittää. Lupalätkiä ei tarvita, tarvitaan vain passi/ajokortti/henkilöllisyystodistus.
Josta voisin vaihtaa puheenaihetta. Monet tuntuvat valittavan, ettei henkilöllisyystodistetta ole, saako käyttää opiskelijakorttia? En tiedä miten järjestäjät tähän reagoivat, mutta hommatkaa nyt ihmeessä joku virallinenhenkilöllisyystodistus! Sellainen on hyvä olla mukana, muissakin tilanteissa kuin frostbitessä, ne ovat voimassa useamman vuoden ja hintakin riipaisee vain kerran!
Miettikääpä vaikka, että kadotatte maksukorttinne. Sitä ei saa ilman virallista henkkaria - ei vaikka teillä olisi tuhat opiskelijakorttia ja koko suku vannomassa henkilöllisyyttänne mukana.
Sieni
Voitteko oikeasti lopettaa tuon "toivottavasti tulee olemaan huonot kävijämäärät yms."-jutut. Koittakaa ymmärtää että kyseessä on kokeilu ja tämä toteutuu vain yhdessä conissa. Ei se maailma siihen oikeasti kaadu, jos ette pääse yhteen coniin.

Toisaalta on myös sekin hyvä että täällä pohjoisessakkin on coneja, sillä se on yhtähyvin vaikeaa täällä korvestakin lähteä johonkin kaupunkiin jonneki tapahtumaan, kuin sieltä kaupungista jonnehi Ouluun tai Kemiin.

Ainahan voi lähettää järjestäjille sähköpostilla palautetta, jos jokin asia ei ollut hyvä conissa.

Vaikka itse täytän pian 18, en silti todennäköisesti tule Frostiin, koska olen korven keskellä asuva sieni.
hattu
ajattelin cossata samaa kuin kesän desussa eli hullua hatuntekijää, mutta ongelmana on meikki. kasvoni ovat niin meikatut, että eihän mua tunnista ajokortin kuvasta! pitääkö mun ottaa meikkauksesta kuvasarja ja näyttää se portsareille vai miten toimin?

t. parikymppinen nuorennäköinen
ATM
Desucon olikin tässä pitkäksi aikaa jämähtänyt paikalleen. Kahden ensimmäisen kesädesun jälkeen ei oikein ole tullut mitään uutta kehitystä, vieraat ja luentoaiheet vain vaihtuivat. Suoraan sanoen conifiilis on ollut desussa jo pitkään "tämä on jo nähty".

Pitääkin tulla katsastamaan miltä tuntuu coni kun kirkuvat teinicossaajat eivät tuki käytäviä.
Lilian
Kiitos asiallisesta vastauksesta! Ihanaa huomata että olette tosiaan lukeneet ihmisten kysymyksiä ja kommentteja ja jopa niitä haukkumiskommentteja asiaan liittyen ja vastanneet niihin. Olen itse täysi-ikäinen ja tämän kirjoituksen jälkeen jopa erittäin innostunut näkemään millainen tämän vuoden frosti tulee olemaan, vaikka olen henkilökohtaisesti vieläkin ajatusta vastaan. Täytyy myöntää että olen aina ollut todella ärsyyntynyt kiljuvista pikkuernuista ja minua voisi monissa asioissa kutsua "elitistiksi", mutta toisaalta olen itse tullut alaikäisestä lähtien paremmin toimeen vanhempien kanssa ja ollut ns. "vakavampi harrastaja" ja tiedän että olisin itse ollut todella harmistunut tästä päätöksestä.
Nyt kyllä ymmärrän paremmin! Kiitoksia, ja frostissa nähdään :)
hei
Olen hyvin surullinen tästä frostin muuttamsesta K-18 tapahtumaksi. Minua ei ole pitkään aikaan harmittanut näin paljon, itkettää. Ja näyttää siltä että moni muukin on harmissaan. Ymmärrän monien katkeruuden, kun itse olen käynyt joka vuosi frostissa ystävän kanssa ja nyt en pääsekkään. Ja frost on ollut minulle se ainoa con missä olen käynyt, koska se on lähellä ja tuollaiseen aikaan kun minulla ei ikinä ole mitään menoa. Kesän coneihin en valitettavasti erinäisistä syistä koskaan pääse.

Mutta kaikki ajatelkaas jos teitä harmittaa, niin millainen fiilis on niillä jotka täyttävät 18 pari päivää conin jälkeen?

Luin kyllä tuon koko artikkelin, noista syistä miksi frostista tehtiin K-18 con. Mielestäni tämä K-18 juttu on kuitenkin liian radikaali päätös. Aluksi olisi voinut kokeilla K-15 tai K-16 ikärajaa (en kyllä itse silloinkaan pääsisi). Se olisi ollut sellainen välimaasto, kun ikärajaa conille laitetaan.
Onhan siinä vähän vaivaa kun ohjelmien oville joudutaan laittamaan JV kysymään papereita, mutta on se näin ennenkin coneissa ollut. Mutta kun aamulla sitten jonotetaan että sibeliustaloon pääsee sisään, niin kestää varmaan aika kauan kun kaikkien henkkarit tarkistetaan. Tuli vaan mieleen tämä asia, + lumimyrsky. Jei!

Hyvä että ohjelmia tulee kuitenkin sitten Youtubeen, mutta onhan se aina mukavampaa olla paikan päällä.

Mutta te järjestäjät teettte miten teette, tehän vain haluatte hyvän conin. Kunnioitan päätöstänne, vaikka se harmittaa todella paljon. Toivon että tämä jää vain kokeiluksi ja pääsisin jo vuonna 2015 takaisin Lahteen ihanaan frostbiteen.
Ja te jotka pääsette coniin nauttikaa siitä (ja kuvatkaa paljon että me jotka emme pääse nähdään millaista siellä oli).
Emiri
Uliuli. Täytin vuonna 2006 18 jo ennen presidentinvaaleja, mutta en saanut äänestää, koska en ollut täysi-ikäinen vielä ennakkoäänestyksen aikaan. Harmitti, mutta minkäs sille voi. Johonkin se raja pitää vetää, ja säännöt eivät ole enää kaikille samat jos aletaan tehdä poikkeuksia näiden "täytän 2 päivää conin jälkeen" tapauksien kohdalla.

18 on kaikilla tavoin selkein ja helpoimmin vahdittava ikäraja. Ei tarvitse miettiä, ketkä saavat nähdä minkäkin luennon materiaalia, kun kaikki ovat lähtökohtaisesti täysi-ikäisiä ja näin ollen vastuussa itsestään. Odotan kokeilua innolla.
Alli
Jep, eihän sille mitään voi jos on pari päivää conin jälkeen synttärit. Mutta voi kuvitella kuinka v**tumaista niillä tyypeillä on.

Täällä on jännä kun katsoo näitä kommenttaja niin näkee ketkä ovat 18 ja ketkä nuorempia, vakkei sitä erikseen kerrota. Kun alaikäiset valittavat ja nämä onnekkaat 18-vuotiaat ovat ihan onnessaan, kun conissa on mukana vain "kunnollista porukkaa".

No, eipä ollut minun mielestäni itse tapahtuman kannalta kovin kannattava veto, mutta katotaan miten käy. Saapa ainakin lähteä yksin coniin, eikä tarvitse katsoa naapurin innokkaiden pikku "manga fanien" perään.
Tomppa
"En suosittele kenellekään väärillä tai isosiskon (tai -veljen) papereilla sisään yrittämistä. Mikäli tällaista tavataan, lippu lähtee kädestä JV:n hellällä kosketuksella nopeammin kuin raamenit Naruton lautaselta."
- Ei lähde... Toisen henkilön papereilla sisään yrittäminen ei ole rikos ja järkkäreillä ei ole muutenkaan mitään henkkareiden tai lipun takavarikointioikeuksia - poislukien vaaralliset esineet. Ainoastaan pidättämiseen oikeutetuilla virkamiehillä on takavarikointioikeus.

"Sen lisäksi yrityksistä ilmoitetaan poliisille, kuten tällaisissa tapauksissa tavallisestikin, eikä henkilön muutenkaan kannata enää yrittää tapahtumaan sisään pariin vuoteen."
- Poliisille ilmoittelu on yhtä tyhjän kanssa, koska alaikäisenä K18 tapahtumaan yrittäminen ei ole suomen lain mukaan rikos. Poliisia ei yksinkertaisesti kiinnosta pätkääkään.

T: Yhden Otakun järkkärikaveri
Hatatra
Desuconin järjestäjillä lienee oikeus estää pääsy tapahtumaan, jos sisäänpyrkijä ei täytä ehtoja tai rikkoo sääntöjä. Esimerkiksi Ropeconin tiedän poistavan rannekkeen kävijältä, joka joudutaan poistamaan tapahtumasta (esimerkiksi päihtymyksen takia). Lippuhan ei sinänsä ole sen haltijan omaisuutta, vaan ainoastaan keino todistaa oikeudesta osallistua tapahtumaan - oikeudesta jonka järkkäri voi perua jos ikää ei löydy.

Pikaisen tutkiskelun perusteella näyttää siltä että väärien papereiden esittäminen yksityishenkilölle ei tosiaan enää ole rangaistavaa - laki kumottiin vuonna 1999 eikä muutosehdotus takaisin entiseen vuonna 2005 mennyt läpi. Siitä näkyy ainakin lehtijuttujen perusteella olevan ristiriitaista tietoa, saako muu kuin poliisi takavarikoida väärinkäytetyt paperit.
SilCe
@hei (ja vähän muillekin): Tämä on nyt pikkuseikka mutta hmm " ...kun itse olen käynyt joka vuosi frostissa ystävän kanssa ja nyt en pääsekkään." tuota noin Frosti on järjestetty aiemmin kaksi kertaa ja ajattelin nyt takertua siihen, etten ehkä saa kahteen coniin osallistumisesta samanlaista vaikutelmaa kuin fraasista "joka vuosi". (En tarkoita pahaa, viestisi sävy oli asiallinen ja olet selvästi hengittänyt hetken ennen sen kirjoittamista C:)

Desufrosti on tosiaan ollut olemassa vasta kaksi vuotta ja jokaisella uudella conilla kestää aikansa muotoutua sellaiseksi tapahtumaksi, kuin niistä vuosien saatossa kasvaa. Tämä ikärajakokeilu tuokin minulle fiiliksen conin lapsuus/teinivaiheesta: coni etsii yleisöään ja identiteettiään tapahtumana. Hyvä niin - eihän Frostin ja kesädesun tarvitse olla identtisiä tapahtumia, joita erottaa ainoastaan vuodenaika. Näin erilaiset ihmiset voivat tulla erilaisiin tapahtumiin ja viihtyä kukin tahollaan.

Toinen asia, joka jo muutamassa aikaisemmassa viestissä todettu on, että Desuconin järjestäjillä ei ole mitään velvollisuutta tai vastuuta järjestää näitä tapahtumia. Frosti on (edelleen) ollut olemassa vasta kaksi vuotta, ja jos järjestäjät olisivat todenneet homman toimimattomaksi, he olisivat yhtä hyvin voineet lopettaa talviconit kokonaan. Ollaan vaan jookos kookos kiitollisia siitä, että meillä ylipäätään on järjestäjät ja Desut heidän tekeminään.

Iso kiitos siitä teille järjestäjät ja tsemppiä matkaan! :)
Tomppa
"Desuconin järjestäjillä lienee oikeus estää pääsy tapahtumaan, jos sisäänpyrkijä ei täytä ehtoja--"
- Totta. Jos tapahtuman järjestäjä määrää ehdoksi 18-vuoden vähimmäisiän niin tätä nuoremmilta henkilöiltä voidaan laillisesti estää sisäänpääsy ja sisäänpääsyn ehdoksi voidaan asettaa oman henkilöllisyyden ja iän todistaminen.


"-- tai rikkoo sääntöjä."
- Niin siis miten alaikäinen rikkoo sääntöjä, jos hänellä on lippu hallussa ja hän yrittää sisään? Ei tällä perusteella voi ottaa pääsylippua pois festareillakaan, jos vaikka kävijällä on viinaa tai kiellettyjä esineitä repussa sisäänpyrkiessä. Sääntöjä rikkovat esineet otetaan pois ja sitten henkilö pääsee sisään.

Kuulostaa kovin erikoiselta jos Frostbiten järjestäjät määrittelevät pelkän pääsylipun hallussapidon sääntörikkomukseksi. Ei ole laillista tämmöinen.

"Esimerkiksi Ropeconin tiedän poistavan rannekkeen kävijältä, joka joudutaan poistamaan tapahtumasta (esimerkiksi päihtymyksen takia)."
- Nimenomaan jos joudutaan poistamaan tapahtumasta eli kävijä oli jo sisällä. Rannekettakaan ei voi poistaa kävijältä jos hän esim. juo viina conialueen ulkopuolella mutta on muuten sellaisessa kunnossa ettei sisälläollessaan häiritse ihmisiä tai tapahtumaa.

"Lippuhan ei sinänsä ole sen haltijan omaisuutta, vaan ainoastaan keino todistaa oikeudesta osallistua tapahtumaan - oikeudesta jonka järkkäri voi perua jos ikää ei löydy."
- Nämä asiat eivät ole toisensa poissulkevia. Lippu on ostajansa omaisuutta (henkilö voi myydä/vaihtaa/lahjoittaa lippunsa ja järjestäjillä ei ole siihen mitään sanavaltaa), järkkäri voi toki evätä sisäänpääsyn vedoten ikärajaan mutta ei hänellä ole mitään oikeutta ottaa pääsylippua pois alaikäiseltä henkilöltä, varsinkaan jos alaikäinen ei ole vielä lunastanut lippua ja päässyt sisään. Jos järkkärillä mielestäsi on oikeus takavarikoida pääsylippu henkilöltä, joka ei ole edes käyttänyt lippuaan, niin ole hyvä ja kerro mikä lakikohta antaa järkkärillä tämmöisen oikeuden?

Lippu - kuten ranneke - voidaan poistaa vain jos alaikäinen on päässyt sisään tapahtumaan ja hänet poistetaan sieltä.

"Pikaisen tutkiskelun perusteella näyttää siltä että väärien papereiden esittäminen yksityishenkilölle ei tosiaan enää ole rangaistavaa"
- Toisen henkilön papereita käyttävä ei ole syyllistynyt väärennökseen tai petokseen. Toisen henkilön papereilla JV:ta erehdyttävä ei ole syyllistynyt mihinkään.

P.s. kirjoitan tästä siksi, etteivät tapahtuman järkkärit ylittäisi valtuuksiaan ja joutuisi sitten myöhemmin kuseen :)
Hatatra
Koska lipputuote on tässä tapauksessa ranneke, jota ei voi ottaa pois tai vaihtaa toiselle, se täytyy minusta katsoa käytetyksi (vrt. lipunkanta revitty) sillä hetkellä kun sen kiinnittää ranteeseensa. Täten kyseessä ei ole lipun hallussapito, vaan sen käyttäminen (tapahtumaan sisäänpääsemisen tarkoituksessa). Tässä myös "rikkomus" on senkaltainen, ettei sitä voi korjata vain viemällä kielletyt tavarat pois, koska lipun haltija ei voi yhtäkkiä muuttua täysi-ikäiseksi, ja täten jos hän pääsisi sisään, rikkoisi välittömästi ehtoja. (Jätetään tässä nyt selvyyden vuoksi pois tilanne, jossa kävijä täyttää 18 viikonlopun aikana.)

Minua kiinnostaa miten tilanne hoidetaan esimerkiksi ikärajallisella festarilla. Tilannehan on sama - lippu on hankittu etukäteen, lippua myydessä on tehty selväksi ikäraja.

Toisaalta minua kiinnostaa myös, aikooko Desu tosiaan tarkastaa paperit aina jonkun pyrkiessä sisään - conikansa kun vaeltaa, myös talvella, sisään ja ulos. Olisiko sujuvampaa ottaa käyttöön esim. jonkinlainen leimasysteemi - paperit tsekattu > leima käteen, jos esittää kerralla sekä rannekkeen että leiman niin voidaan vain heilauttaa sisään?
noako
Hatatra: Taitaa olla niin että paperit tarkistetaan aina sisääntullessa, mutta tuskinpa nyt ulosvirtausta on niin paljoa talven aikana, lisäksi vierailijat voivat nopeuttaa aikaa tulemalla valmiiksi jo henkkarit kädessä, eivätkä alkaa kaivamaan sitä esiin vasta ovensuussa.
Hatatra
Vastaan omaan pohdintaani - K18-festari Himosfestival ilmoittaa, että "Mikäli alaikäisellä on festivaaliranneke, hän menettää sisäänpääsyrannekkeen ja hänet poistetaan festivaalialueelta."
Joona "Muta" Romppanen
Hieman vastausta Tompalle kommentteihinsa.

"Ei lähde... Toisen henkilön papereilla sisään yrittäminen ei ole rikos ja järkkäreillä ei ole muutenkaan mitään henkkareiden tai lipun takavarikointioikeuksia - poislukien vaaralliset esineet. Ainoastaan pidättämiseen oikeutetuilla virkamiehillä on takavarikointioikeus."

"Toisen henkilön papereita käyttävä ei ole syyllistynyt väärennökseen tai petokseen. Toisen henkilön papereilla JV:ta erehdyttävä ei ole syyllistynyt mihinkään."

Väärillä papereilla sisään yrittävä henkilö syyllistyy väärennysrikokseen (http://dy.fi/r2i):
"Joka valmistaa väärän asiakirjan tai muun todistuskappaleen tai väärentää sellaisen käytettäväksi harhauttavana todisteena taikka käyttää väärää tai väärennettyä todistuskappaletta tällaisena todisteena, on tuomittava väärennyksestä sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi."

Ottakaa tässä huomiota sanaan väärää. Toisen henkilön henkilötodistuksen käyttäminen harhauttavana todisteena on väärän todistuskappaleen käyttöä tälläisenä todisteena. Rikos itsessään asettaa myös jokamiehen kiinniotto-oikeuden voimaan (http://dy.fi/r27)


"Poliisille ilmoittelu on yhtä tyhjän kanssa, koska alaikäisenä K18 tapahtumaan yrittäminen ei ole suomen lain mukaan rikos. Poliisia ei yksinkertaisesti kiinnosta pätkääkään"

Koska väärennysrikos on rikos, josta voi seurata vankeutta on väärennysrikoksesta kiinniotettu viipymättä luovutettava poliisimiehelle. Haluaisin myös muistuttaa, että rikosoikeudellinen vastuu alkaa 15-vuotiaana.


"Kuulostaa kovin erikoiselta jos Frostbiten järjestäjät määrittelevät pelkän pääsylipun hallussapidon sääntörikkomukseksi. Ei ole laillista tämmöinen."

Haluan huomauttaa, että mikäli kommentit tulevat henkilöltä, jolla ei ole vihreää nimeä tai eivät muutoin ole vahvistetusti Desuconin järjestäjän lausumia niin ei ne edusta tapahtumaa tai sen järjestäjien kantaa. Pääsylipun hallussapito ei ole sääntörikkomus, eikä tule koskaan olemaan.

Kiitos Tompalle hyvästä kommentista!
Tomppa
"Väärillä papereilla sisään yrittävä henkilö syyllistyy väärennysrikokseen (http://dy.fi/r2i):
"Joka valmistaa väärän asiakirjan tai muun todistuskappaleen tai väärentää sellaisen käytettäväksi harhauttavana todisteena taikka käyttää väärää tai väärennettyä todistuskappaletta tällaisena todisteena, on tuomittava väärennyksestä sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi."

- Väärällä paperilla tarkoitetaan asiakirjaväärennöstä. Esimerkiksi jos minä väärennän ajokorttini syntymävuoden, niin on tällöin on kyseessä väärennös. Tai jos valmistan kokonaan itse ajokortin tai passin on kyseessä väärennös. Viranomaiselta saatu ajokortti ei ole väärennös riippumatta siitä kuka sitä esittää järkkärille, eikä tämmöinen henkilö myöskään syyllisty mihinkään rikokseen.

Rikoslain 33 luku 1§ koskeen nimenomaan jollain tavoin muokattua tai omatekoista henkilöpaperia tai asiakirjaa.

Poliisin harhauttaminen, ettei ilmoita omia henkilötietojaan, on luonnollisesti rangaistavaa - järkkärin harhauttaminen ei.


"Ottakaa tässä huomiota sanaan väärää. Toisen henkilön henkilötodistuksen käyttäminen harhauttavana todisteena on väärän todistuskappaleen käyttöä tälläisenä todisteena."
- Ei edelleenkään ole, koska kyseessä ei ole väärennös. Suosittelen teitä käymään paikalliselta poliisasemalta varmistamassa tämä jos ette minua usko.


"Rikos itsessään asettaa myös jokamiehen kiinniotto-oikeuden voimaan (http://dy.fi/r27)"
- Tämä on just tätä, minkä takia suosittelen teitä olemaan tarkkana. Jos järkkäri väärän laintulkintansa takia ottaa jonkun väkivalloin kiinni, laittaa rautoihin ja pahimmassa tapauksessa antaa rimpuilevalla conilaiselle kaasua ja pamppua niin se on ko. järkkärin viimeinen päivä siinä hommassa + voi tulla jonkun verran maksamista.
Joona "Muta" Romppanen
"Väärällä paperilla tarkoitetaan asiakirjaväärennöstä. Esimerkiksi jos minä väärennän ajokorttini syntymävuoden, niin on tällöin on kyseessä väärennös. Tai jos valmistan kokonaan itse ajokortin tai passin on kyseessä väärennös. Viranomaiselta saatu ajokortti ei ole väärennös riippumatta siitä kuka sitä esittää järkkärille, eikä tämmöinen henkilö myöskään syyllisty mihinkään rikokseen."

Minä en tarkoittanut väärällä paperilla väärennettyä asiakirjaa. Avataan tämä porras portaalta.

"Joka valmistaa väärän asiakirjan tai muun todistuskappaleen tai väärentää sellaisen käytettäväksi harhauttavana todisteena"
Tämä viittaa väärän tai väärennetyn asiakirjan valmistamiseen ja käyttämiseen harhauttavana todisteena.

"taikka käyttää väärää tai väärennettyä todistuskappaletta tällaisena todisteena"
Tämä viittaa väärän tai väärennetyn todistuskappaleen käyttöä tälläisena todisteena. Haluan tässä taas painottaa sanaa väärän, ei väärennetyn. Asiasta lisää kohta.

", on tuomittava väärennyksestä sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi."
Tämä oikeuttaa järjestyksenvalvojan kuin myös muut ympärilläolevat kävijät suorittamaan lakiperäisiä toimenpiteitä asian johdosta.

Käytännössä se mitä ajan takaa on, että mikäli käytät asiakirjaa, joka antaa erehdyttävän kuvan henkilöllisyydestäsi, on se tämän lain tarkoittama väärä asiakirja. En ole löytänyt mitään tuomioistuimen ennakkotapausta, joka mitätöisi tämän tulkinnan. Kumoavaa tietoa otan vastaan mielelläni.

"Tämä on just tätä, minkä takia suosittelen teitä olemaan tarkkana. Jos järkkäri väärän laintulkintansa takia ottaa jonkun väkivalloin kiinni, laittaa rautoihin ja pahimmassa tapauksessa antaa rimpuilevalla conilaiselle kaasua ja pamppua niin se on ko. järkkärin viimeinen päivä siinä hommassa + voi tulla jonkun verran maksamista."
Minkä ihmeen takia kukaan täysijärkinen järjestyksenvalvoja raudottaisi, kaasuttaisi saati käyttäisi patukkaa voimankäyttövälineenä tässä tilanteessa ellei asiakas itse niiden käyttöä provosoi? Nyt en ymmärrä minkä takia provosoit kiinniotto-skenaariota entisestään maalailemalla absurdeja lopputuloksia tälle asialle. Kiinniotto terminä ja toimenpiteenä ei ole synonyymi voimankäytölle.
Ramika
Aika hupaisaa että tässä päästiin jo järkkäreihin, jotka kaasuttaa ja pamputtaa alaikäisiä :D
Tomppa
""taikka käyttää väärää tai väärennettyä todistuskappaletta tällaisena todisteena"
Tämä viittaa väärän tai väärennetyn todistuskappaleen käyttöä tälläisena todisteena."
- Ei viittaa.

"Haluan tässä taas painottaa sanaa väärän, ei väärennetyn. Asiasta lisää kohta."
- Lakitekstissä väärä tarkoittaa edelleen väärennettyä. Toisen ihmisen aidon henkkarin järkkärille esittävä ihminen ei syyllisty mihinkään rikokseen. Jos mielestäsi syyllistyy, niin tuomioita ja ennakkotapauksia luulisi löytyvän helposti, koska on aika yleistä touhua, että baareihin yritetään sisään isoveljen- tai -siskon papereilla.

", on tuomittava väärennyksestä sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi."
Tämä oikeuttaa järjestyksenvalvojan kuin myös muut ympärilläolevat kävijät suorittamaan lakiperäisiä toimenpiteitä asian johdosta."
- Edelleen: aito asiakirja ei ole väärennös, joten siitä ei voi tuomita ketään sakkoon tai vankeuteen kahdeksi vuodeksi. Eikä järjestyksenvalvojalla tai muilla ihmisillä ole oikeutta suorittaa mitään toimenpiteitä asian johdosta, koska mitään lainvastaista tai sellaista johonkin järkkärin oikeudet ja velvollisuudet oikeuttaisivat/vaatisivat puuttumaan.

Katso laki järjestyksenvalvojista 8§ Kielletyt esineet ja aineet.
"Järjestyksenvalvojalla on oikeus ottaa pois tarkastuksessa tavatut 1 ja 2 momentissa tarkoitetut esineet ja aineet. Järjestyksenvalvojalla on myös oikeus ottaa pois hänen toimialueellaan olevalta henkilöltä tarkastuksessa tai muuten löydetty esine tai aine, jota voidaan käyttää henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen tekemiseen tai sellaisella rikoksella uhkaamiseen taikka jonka tuominen alueelle on muuten lain tai sen nojalla annetun määräyksen mukaan kielletty.

Pois otetut esineet ja aineet on viipymättä luovutettava poliisille taikka, jollei siihen ole lain mukaan estettä, palautettava omistajalleen tai haltijalleen hänen poistuessaan paikalta."
- Tuolla ei ole mainintaa, että järkkäri saa ottaa pois aidon(ei oman) tai väärän henkkarin.

"Käytännössä se mitä ajan takaa on, että mikäli käytät asiakirjaa, joka antaa erehdyttävän kuvan henkilöllisyydestäsi, on se tämän lain tarkoittama väärä asiakirja. En ole löytänyt mitään tuomioistuimen ennakkotapausta, joka mitätöisi tämän tulkinnan. Kumoavaa tietoa otan vastaan mielelläni."
- Mä näkisin mielelläni löytämäsi tuomioistuimen ratkaisun, jossa tuomitaan alaikäinen toisen henkilön henkkarin esittämisestä järkkärille sakkoon tai vankeuteen.
Tomppa
"Minkä ihmeen takia kukaan täysijärkinen järjestyksenvalvoja raudottaisi, kaasuttaisi saati käyttäisi patukkaa voimankäyttövälineenä tässä tilanteessa ellei asiakas itse niiden käyttöä provosoi?"
- Minähän en coneihin osallistunut, joten en tiedä millaista porukkaa, missä mielentilassa ja missä kunnossa he tapahtumassa ovat. Omat järkkärikokemukset ovat festareilta ja yökerhosta. 17v. alaikäinenkin ihminen voi olla aika iso kooltaan ja voimiltaan ja mun kokemuksen mukaan ihmiset vastustelevat vahvasti heihin kohdistuneita toimenpiteitä jos he ovat "varmoja", että järkkäri ylittää valtuutensa. JV:hän saa käyttää tarpeellista voimaa vastaantappelevaa teiniäkin vastaan - tai jotain väkijoukkua joka tulee puolustamaan "viatonta" kumppaniaan kauheaa järkkäriä vastaan.

On siis parempi, kun järkkäri tietää oikeutensa pilkuntarkasti, eikä itse puutu asiattomista toisten ihmisten oikeuksiin.

Epäilen ettei tämmöistä tapahdu teidän harrastetapahtumassa kovinkaan helposti, kun siellä ei kai ole viinatarjoilua.

"Nyt en ymmärrä minkä takia provosoit kiinniotto-skenaariota entisestään maalailemalla absurdeja lopputuloksia tälle asialle. Kiinniotto terminä ja toimenpiteenä ei ole synonyymi voimankäytölle."
- Se nyt on yksi skenaario muiden joukossa, joka voi tapahtua tiettyjen ehtojen täyttyessä.

Turha tästä on enempää jauhaa. Suosittelen edelleen lämpimästi, että tarkistatte asian poliisilaitokselta tai joltain julkisoikeutta tuntevalta juristilta, kun ette tunnu uskovan mitä kirjoitan.


"Aika hupaisaa että tässä päästiin jo järkkäreihin, jotka kaasuttaa ja pamputtaa alaikäisiä :D"
- Se on varmaan hupaisaa sellaisen henkilön mielestä, joka ei ole joutunut painimaan väkivaltaisen isokokoisen ja päihtyneen alaikäisen kanssa.
Ed
Tuleeko Frostbite kuitenkin jäämään Lahteen?
Senja
Onhan tämä tosi harmi, mutta ymmärrän kyllä päätöksen. Täysi-ikäisyyteen ei olisi ollut enää montaa kuukautta Frostin jälkeen, mutta ensi vuonna sitten jos k-18 -meininki jatkuu. Toivon kuitenkin hartaasti, ettei kesädesulle laiteta ikärajaa.
Jussi "niidel" Kari
Tomppa: kiitoksia asiantuntevista kommenteistasi!

Asia ei ole pelkästään julkisoikeudellinen, vaan siitä, että lippu poistetaan, mikäli henkilö yrittää sisään väärällä tai väärennetyllä henkilöllisyystodistuksella, voidaan ottaa maininta myös lipunmyyntiehtoihin.

Asia selvitetään tarkasti myös Sibeliustalon kanssa, jonka henkilökunnalla on lähes 15 vuoden kokemus yleisötilaisuuksien - myös ikärajallisten - järjestämisestä, ja olen täysin varma siitä, että asia saadaan järjestettyä Suomen lain mukaisesti.

Ystävällisin terveisin,

Jussi Kari
Desuconin pääjärjestäjä
Lakimies, OTM
Tikaka
Loistavat perustelut ja asiallista keskustelua Desuporukan puolesta, hatunnostot täältä!

Itse tulen innolla odottamaan etenkin Frostbiten taidekujaa, vihdoin ei tarvitse viattomia silmiä suojella maanisesti miltään vilahtelevilta nänneiltä tai pyydellä henkkareita pienemmänpuoleisilta asiakkailta.
Voisi kerrankin ihan hyvällä omallatunnolla piirtää ja mainostaa pornosarjista!
Tulee olemaan myös mielenkiintoista nähdä millaisia ohjelmia tulee kun ei tarvitse pelätä alaikäisten puolesta.
Olen ehdottomasti tulossa jos suinkin planeetat sallivat!

Ikäväähän tuo on alaikäisten kantilta jotka olivat odottaneet conia, mutta muistakaahan kuitenkin, ettei se muutama vuosi oikeasti missään tunnu. Ja itsekin Chibiconissa käyneenä voin sanoa, että kannattaa sekin katsastaa! Ouluun on aika vasta pykätty Omenahotellikin joten majoituskaan ei ole vaikeaa.
Loistava tilaisuus nuoremmille laajentaa conikenttäänsä, loppupeleissä yksi menetetty con on kuitenkin niin pieni asia. Tällaisena vähän vanhempana conikävijänä sydäntä lämmittää kun meitäkin on ajateltu.
Nykyisellään vaikuttaa, että suurin osa coneista on suunnattu juurikin nuorisolle, Desuconit niinä harvoina poikkeuksina.
Onko oikeasti muka niin vaarallista, että vanhempiakin harrastajia huomioidaan?
vastaus
Rikoslakia ei ao. linkin perusteella voi soveltaa tilanteessa, jossa henkilö käyttää toisen henkilön papereita päästäkseen sisään. Kyseinen tilanne on yritetty säätää sakolla rangaistavaksi vuonna 2005, mutta lakivaliokunta torppasi lakiehdotuksen.

http://www.eduskunta.fi/triphome/bin/thw.cgi/trip/?${APPL}=utpvm&${BASE}=faktautpvm&${THWIDS}=0.47/1376299487_402388&${TRIPPIFE}=PDF.pdf

"Nyt ehdotettu tunnusmerkistö täyttyisi jo pelkästään toisen henkilötodistuksen käyttämisellä ilman, että tällaisella käyttämisellä tavoiteltaisiin taloudellista hyötyä — jolloin kyseeseen voisi tulla petosrikos — tai että henkilötodistusta olisi millään tavoin muunneltu, jolloin kyseessä saattaisi olla väärennysrikos. Lakivaliokunnan mielestä tällainen käyttäytyminen ei ole sillä tavoin moitittavaa, että siihen tulisi reagoida rikoslain avulla. Valiokunta on kiinnittänyt huomiota myös siihen, että rangaistussäännös tulisi käytännössä kohdistumaan yksinomaan alaikäisiin."

End of story
Kysymys
Jos aikuiselle oma testi coni, miksei teineille/lapsillekkin aikuisvapaa coni?
Opiskelija 16v
Tuoota noin... Onko coniin mahdollista päästä aikuisen seurassa? Minun oli tarkoitus näyttää nuoremmille sisaruksille mitä "Cossaus" oikein on ja koska Frostiin voin saada kyydin omalta isältäni niin se päätettiin valita näytöksi... Pitääkö minun siis ottaa isäni mukkaan coniin, jotta pääsen sisään?

Pikkusisko oli niin innoissaan... -.-
Fur
Hei.
olen ollut kiinnostunut tästä kokeilusta,mutta kuulin vähän huolestunutta puhetta siitä alkoholin käytöstä... Ymmärrän toki että tuollaiset häiriköijät poistetaan tekstin mukaan,mutta kuinka vapaata se alkoholin litkiminen sitten on? Itse kun en juo enkä oikein viihdy paikoissa missä alkoholia litkitään.. Siitä tulee helposti ongelmia ja häiriötä kun kaikki ei tiedä rajojaan.. Ja muutenkin kun on cosseja ja proppeja niin niitäkin haluan suojella?
Jussi "niidel" Kari
Fur:

Alkoholia ei tapahtumapaikalla saa ihan mistä tahansa, vaan ainoastaan rajatulta anniskelualueelta. Henkilöiden paperit ja mahdollinen päihtymyksen tila tarkastetaan näiden pyrkiessä anniskelualueelle ja lain mukaan selvästi päihtyneelle ei saa anniskella alkoholia. Järjestyksenvalvonnasta anniskelualueella vastaa ravintoloitsija, joka Sibeliustalossa tarkoittaa Kanrestaa. Heillä on vuosien kokemus tällaisesta toiminnasta, joten luotan siihen, että ylilyöntejä ei tapahdu.

Mikäli jostain syystä joku onnistuu itsensä tuiteriin juomaan, tällaiset henkilöt tosiaan poistetaan tapahtumasta järjestyksenvalvojiemme toimesta. En usko, että suurempia ongelmia tulee, vaan tällaiset ovat enintään yksittäistapauksia.

Vertailun vuoksi on myös esimerkiksi Traconista saanut alkoholia Tampere-talolla aina ja jos olet siellä käynyt, tiedät varmaan, ettei sielläkään ole ongelmia ollut. Desucon tuskin tulee tästä eroamaan :-)
Hemmonen
Nyt kyllä jännittää seuraavat kuukaudet että mikä se ikäraja Desuconissa tulee olemaan kun niin kovin mielelläni näkisin Noriyaki Sugiyaman livenä mutta jos ikäraja tulee niin eipä taida sekään toteutua:(
Perho
Hemmonen:

Desuconin ikärajaan en kommentoi tässä, mutta huomauttaisin, että Noriyaki Sugiyama oli toissa kesän tapahtuman kunniavieras, eikä ole saapumassa tänä kesänä uudestaan. Kesän kunniavierasta joudutaan jännittämään vielä jonkin aikaa! :3

Lähetä kommentti

Kirjoita tähän kenttään sana koulutyttöpuku. Tällä vältämme ilkeitä kommenttibotteja.
Et ole kirjautunut sisään DesuProfiiliin, joten kommenttisi lähetetään anonyyminä. Kirjaudu sisään!