Ohjelma ei odota

Kirjoittanut
Hoothoot

Tätä ensimmäistä kappaletta seuraa summaus menneestä ja tulevasta. Se on myös blogaus sinulle, joka haluat vaikuttaa Desuconien ohjelmaan joko tekemällä niitä tai kertomalla, mitä juuri sinä odotat kahdelta Suomen animeimmalta animetapahtumalta. Lue, pohdi ja vaikuta!

Alice

Desuconin anime- ja populaarikulttuurikoulu ei kokenut viidettä ohjelmavastaavaansa pimennoksi eivätkä vihaiset ohjelmanpitäjälaumat talloneet vastuuhenkilöä ja aiheuttaneet traumoja (sanat ”ohjelma” tai ”ohjelmanpitäminen” eivät johda paniikkireaktiohin). Päinvastoin, ohjelmavastaavan homma oli mukavaa, ja sekä ohjelmanpitäjät että ohjelmaa katsoneet niin ihania. Kesäisen Desuconin päätyttyä tuntui siltä, että tätähän voisi jatkaa pidempäänkin. Ohjelmavastaavakirous on murrettu ja jatkan parhaassa tehtävässä vielä ainakin tämän vuoden! (Katsotaan sitä Kalkarosta ehkä ensi vuonna!)

Tyytyväisyyteen jämähtäminen ei kuulu kyaraani, joten tavoitteenani on tehdä tulevasta Desuvuodesta 2014 vielä tätäkin vuotta parempi! Sitä ennen haluan kuitenkin tehdä kurkistuksen kuluneen vuoden ohjelmaan. Kuvaajia, tilastot ja kaaviot kertovat enemmän kuin pitkät pätkät tekstiä ja antavat selkeimmän kuvan siitä, miltä Desuvuosi 2013 on näyttänyt.

Desukauden 2013 ohjelma numeroina:

 • 63 luentoa, esitelmää tai muuta ohjelmasaliohjelmaa
 • 6 keskustelupiiriä
 • 10 DesuTalks-seminaariohjelmaa
 • 35 työpajaa
 • 3 cosplaykilpailua
 • 2 AMV-kilpailua
 • 3 kunniavierasohjelmaa 
 • 2 nimikirjoitustilaisuutta
 • 6 DesuCruise-ohjelmaa (tulossa!)
 • Yli 10 aivan uutta ohjelmanpitäjää
 • Kymmeniä virallisia ja epävirallisia miittejä

Suosituimpina ohjelmina säilyivät cosplaykisat, avajaiset ja päättäjäiset, ja AMV-kilpailut. Puheohjelmapuolella seuraavat ohjelmat täyttivät ohjelmasalit:

Desucon Frostbiten suosituimmat ohjelmat palautteen mukaan

Pokemon vs. Digimon

Asiaa parituksista

Sword Art Online

Kesän Desuconin suosituimmat puheohjelmat palautteen mukaan 

Death Note - Käännyttäjäanime

Todellisuusopas komeroille 2.0

Anime aikojen alussa

Piirakkakaavio <3

Aihepiireittäin kesän Desuconin ohjelma näytti suurinpiirtein tältä (kaikkihan rakastavat kakkuja!)

Sekä Desuconissa että Desucon Frostbitessä oli 65-70 % anime- tai manga-aiheista salipuheohjelmaa. Animeohjelman lisäksi cosplaypuheohjelmaa oli noin 5-10 %, metapuheohjelmaa noin 10 % ja pelipuheohjelmaa noin 5-10 % conin salipuheohjelmasta. Kaikki salipuheohjelma oli täysin uutta eikä yhdenkään ohjelman kohdalla tapahtunut suoraa kierrättämistä. Muutamia aiheita, kuten ikisuosikkisarja Pokémonia, käsiteltiin erilaisista näkökulmista. Pokemonin ystäville on kuitenkin jo tässä vaiheessa kerrottava, että sarjaperheestä ei tule enää ohjelmaa Desuconeihin. Aihe on nyt Touhou-pelien tapaan käsitelty loppuun ja on aika siirtyä  uusiin ilmiöihin. Desuconin ohjelman tulee pysyä ajassa mukana!

Ohjelmapalautteesta löytyi paljon positiivisia kommentteja, mutta myös negatiivisia mielipiteitä. Niin negatiiviset kuin positiivisetkin palautteet on välitetty palautetta toivoneille ohjelmanpitäjille, jotta he voivat jatkossa parantaa ohjelmanpitotaitojaan. Pääasiassa ohjelmapalaute oli hyvää ja oikeutettuakin, mutta myös soraääniä löytyi. Useammassa palautteessa kerrottiin, että "ohjelmassa ei ole mitään kiinnostavaa" tai "ohjelma keskittyy liikaa yksittäisiin sarjoihin" tai vaikka "miksi teillä ei ole ohjelmaa länsimaalaisista sarjoista". Tällaiseen palautteeseen on vastattava, jotta harhaluuloja Desuconin tarjonnasta ei synny.  

Yksittäisistä sarjoista kertovia puheohjelmia oli Desucon Frostbitessä 8 kappaletta ja yhteensä puheohjelmia oli 29. Prosentuaalisesti tämä tarkoittaa 27,5 %:n osuutta puheohjelmasta. Kesän Desuconissa yksittäisistä sarjoista järjestettyä puheohjelmaa oli 13 kappaletta ja yhteensä ohjelmasaliohjelmaa oli 33 kappaletta.  Tämä on 39,3 % kaikesta puheohjelmasta. Loput ohjelmat käsittelivät yleisaiheita tai ilmiöitä ja olivat sopivia myös sellaiselle, joka ei ole aivan kaikkea animea katsonut (mutta haluaa kenties lisää katselu- tai lukuvinkkejä pitämistään sarjagenreistä!). Ohjelmaa yksittäisistä sarjoista on conissa siksi, että tällaisten ohjelmien aihepiirin rajaaminen on helppoa ja hyvin rakennettuina ohjelmat tarjoavat uutta tietoa ja uusia oivalluksia myös sarjaa katsoneille. Jatkossa yksittäisistä sarjoista kertovien ohjelmien kuvauksissa selvennetään entistä tarkemmin, kenelle ohjelma on tarkoitettu.

Desucon on aina ollut ja tulee jatkossakin olemaan animeharrastusta (ja sen sivuilmiöitä) käsittelevä tapahtuma. Siksi länsimaalaisista sarjoista, kuten My Little Pony: Friendship is Magicistä, Buffysta tai vaikkapa Big Bang Theorystä ei ole koskaan tulossa ohjelmaa Desuconeihin. Tällaista ohjelmaa varten on erikseen perinteikäs Finncon ja uudempi, tänä syksynä järjestettävä Fanfest. Kaikkia ei voi kuitenkaan koskaan miellyttää, vaikka ohjelma yritetäänkin rakentaa sopivaksi sekä burgerimmalle että vasta burgerointia aloittelevalle yleisölle.

Jos juuri SINÄ et ollut tyytyväinen tämän vuoden Desucon Frostbiten ja Desuconin ohjelmiin, kerro meille järjestäjille, millainen ohjelma kiinnostaisi enemmän? Vastauksen voit jättää joko tämän blogauksen alle tai sähköpostiini.

Parannuksia tulee myös tapahtumaan ohjelman yleisessä laadussa. Kesän Desuconin jälkeen loimme muutamien kokeneiden ohjelmanpitäjien kanssa Oppaan puheohjelman tekoon. Opas käsittelee ohjelmaslidejen tekemistä. Erillinen ohjelmanpitäjän opas on ollut Desuconin käytössä jo pidemmän aikaa. Kumpaakin opasta saa hyödyntää myös muiden tapahtumien ohjelmaa tehdessä ja slidenteko-ohjetta onkin jo tarjottu käytettäväksi sekä Traconille että Animeconille. Desucon haluaa tarjota amatöörillekin parhaat mahdolliset työkalut parhaan mahdollisen ohjelman tekemiseen ja parhaalle yleisölle parasta animeaiheista ohjelmaa Suomessa.

Suurin virhe sekä Frostbiten että Desuconin kohdalla oli se, että ohjelmakartan julkaisu tapahtui vasta lipunmyyntin sulkeuduttua. Syynä tähän oli lipunmyyntinopeuden tuottama yllätys. Jatkossa ohjelmakartta tullaan julkaisemaan joko kokonaisuudessaan tai vähintään osittain ennen tapahtuman lipunmyynnin alkua tai lipunmyynnin alun yhteydessä, jotta ohjelmasta kiinnostuneet kävijät saavat hyvissä ajoin päättää coniin tulemisesta ja rahankäytöstään.

 

Desucon Frostbiten ikärajauudistus ei tullut ohjelmapuolelle yllätyksenä ja muutoksesta tullaan ottamaan kaikki irti. Desucon Frostbiten ohjelma pyritään rakentamaan kiinnostavaksi yli 18-vuotiaille conikävijöille. Uudistuksen myötä ohjelmanpitäjät saavat entistä paremmat mahdollisuudet puhua myös sellaisista aiheista, joista aivan kaikissa coneissa ei uskalleta puhua (eikä tämä tarkoita luentoja vain akselilla väkivalta-viina-NTR, vaikka tällaisiakin saa toki tarjota). Myös paneeliohjelmaa (eli ohjelmaa, jossa edessä on 3-5 keskustelijaa ja puheenjohtaja, ei siis luento, kuten monet ohjelmatyypin ymmärtävät) halutaan aiempaa enemmän, sillä coneissa on nykyisin entistä enemmän asiansa osaavia, keskustelukykyistä ja viihdyttäviä ohjelmanpitäjiä.  Desucon Frostbiten ohjelmanpitäjien tulee olla yli 18-vuotiaita.

Alustavien ohjelmalupauksien mukaan kolmannesta Desucon Frostbitestä on jo tulossa ohjelmantäyteinen tapahtuma, mutta lisää puheohjelmaa, keskustelupiirien vetäjiä ja pajaohjelmien pitäjiä tarvitaan aina ja siksi Desucon (ja minä!) on kiinnostunut juuri siitä, mitä sinun ohjelmaideasi voi tarjota tapahtumalle! Myös aivan uudet ohjelmakonseptit ovat tervetulleita!

Desucon ja Desucon Frostbite ovat innostuneiden ja aktiivisten animeharrastajien tapahtumia. Tästä syystä on suotavaa, että tarjotut ohjelmaideat keskittyvät animeen, mangaan, japanilaisiin peleihin, cosplayhyn ja muihin japanilaisen populaarikulttuurin ilmiöihin. Oli intohimosi sitten taikatyttösarjojen fillerijaksojen merkitys maailmantaloudelle, Kyoto Animationin animaatiotekniikan muutos vuosien varrella tai Yoshiyuki Tominon elämä ja teot, olet enemmän kuin tervetullut kertomaan siitä toisille samanhenkisille esimerkiksi esitelmän, luennon tai paneelin muodossa.

Gou!Kou!Gou!Kou!Kou!GOU!Ilmeeni kun ohjelmakartat ovat valmiina

Jos siis olet jo pohtinut animeen, mangaan, japanilaisiin peleihin, näihin liittyviin fandomilmiöihin tai muuten Desuconien teemaan sopivia ohjelmaideoita, laita mailia osoitteeseen Hoothoot@desucon.fi ja keskustelemme ohjelman sijoittumisesta, aikatauluista ja muusta tärkeästä lisää! Tarkemmista aikarajoista sovitaan ohjelman hyväksymisvaiheessa. Muista, että juuri sinun ideasi saattaa kiinnostaa myös suurempaa kuulijayleisöä! Näillä puheilla vuoden 2014 Desuconien ohjelmailmoittautuminen on auki!

Lue lisää:

Desuconin ohjelmatyypit

Ohjelmanpitäjäksi ilmoittautuminen 

Ps. Äläkä unohda, että kaikki voivat vaikuttaa siihen, miltä Desucon Frostbiten ja Desuconin ohjelmakartat tulevat näyttämään!

 

 

Kommentit

Minna
Olen pitäny frostin ja desun ohjelmista. Sieltä on löytynyt aina itseäni kiinostavia ohjelmia, välillä liikaakin niin jonkun on joutunut skippaammaan. :) Eipä minulla muuta~
Mauno
Jostain syystä epäilen että nuo suosituimmat ohjelmat on saatu puhtaasti kävijöiden perusteella. Todellisuusopas komeroille 2.0 ei ollut ihan mitä odotettiin.

Mutta hei, ensi vuonna uudestaan :)
Paha sotaherra
Hyvähyvä! Ajankohtaisuus, eteenpäin meneminen (eli se, ettei samasta aiheesta jauheta jokaisessa Desu-tapahtumassa) sekä conin linjassa pysyminen aka vain japanilaisiin teoksiin keskittyminen ovat papukaijamerkin arvoisia suorituksia kaikki. Desucon on Suomen animein con ja silloin on hyvä, että länsimaalaisten sarjojen käsittely jätetään muiden tapahtumien vastuulle.

Itse olen tykännyt siitä, että luennon aiheena sattuu olemaan jokin uusi ja ajankohtainen animesarja. Sarjakohtaisuus ei tietenkään nappaa silloin jos valittu sarja ei ole tuttu, mutta uskoisin varsin monen Desuconin kohderyhmäläisen seuraavan uusia, alkavia animesarjoja siinä määrin että sieltä löytyy jokin mieluinen burgeroitava. Vuoden 2012 kesä-Desun Steins; Gate - ja Mawaru Penguindrum -luennot sekä tämän vuoden Frostbiten Magi-luento olivat ajoitukseltaan nappiin osuneita sarjakohtaisia luentoja ja muistan jokaisella niistä riittäneen yleisöä oikein kiitettävästi. Toivoisin siis lisää tällaista meininkiä! Myös skeneilmiöitä pohdiskelevat puheohjelmat kuten viime vuoden kesä-Desun Vihaluento sekä nämä "nörttien pelastajat" mallia Todellisuusopas komeroille jne. ovat olleet mielestäni todella mielenkiintoisia ja niihin pääsee helposti sisälle lempisarjoista huolimatta. Sellaisiakin olisi mukavaa saada lisää.
Minna
Laitoin jo aikaisemmin viestiä, mutta mieleeni tuli, että haluaisin Frostiin cosplay näytöksen. Semmoisen mihin kisaajat voisivat tehdä esityksiä. Esitysten katsominen on niin mukavaa! : )
Minna
Ja jos cosplay kisan rinnalle saisi semmosia cosplayjaajia jotka vain haluavat esittää oman esityksensä ilam kisaamista tai vastaavaa.
Lurkkis
Kaikki ohjelma, mitä lopulta on siirtynyt katsomaan on suurimmaksi osaksi ollut ihan mukavaa settiä! Ja niitä päällekkäisyyksiä kyllä tuppaa olemaan... ;v; Kamalaa, kun kunniavieraan aikana on aina pari ohjelmaa, joihin kovasti haluaisi mennä, mutta sitten taas... Kunniavieras! Kerran elämässä näkee! No jaa, tämä on kai lopulta positiivista palautetta.

Mutta onhan niitä poikkeuksiakin, ja niihin kuulukoot ne kerrat, jolloin ohjelma ei oikestaan vastaa kuvausta. On kiva, jos ohjelmakuvaus on hauska, mutta... Jos se ei vastaa sisältöä niin noh. Kömpelösti tehtyä ohjelmaa ei niin kamalasti ole ollutkaan, siitä kaikille ohjelmapitäjille kiitos :>

Toisekseen, ne kerrat kun slideshow oli todella oleellinen... Mutta lyhyyteni vuoksi en nähnyt mitään... Pahimmillaan tämä tuntuu sattuvan puusepän verstaassa. Se, voiko tuolle tehdä mitään on kyllä ihan oma kysymyksensä. Minkäs sille mahtaa, että edessä nyt vain on pitempi heppu.

Keskustelupiirit olivat mukava juttu kesältä. Toivottavasti niitä nähdään jatkossakin!
Bogey
Aiempi kommenttini ei välttämättä tullut perille, joten uusi yritys...

Minä komppaan erästä noista aiemmista kommenteista ja sanon, että uusien ja ajankohtaisten sarjojen käsitteleminen varmasti kiinnostaa monia (tietysti lähinnä heitä, jotka ovat niihin tutustuneet). Erilaisten skene- ja lieveilmiöiden pohtiminen on myös kiinnostavaa, vaikka käsiteltävä asia ei olisikaan niin uusi. Sarjaspecifejä ohjelmia ei saa olla liikaa, vaan niiden ja muun ohjelman välille tulisi löytää mukava tasapaino. Minusta tässä on aiempina vuosina onnistuttu kivasti, ja Desuista on löytynyt aina runsaasti puoleensa vetävää ohjelmaa - päällekkäisyyksiä olen minäkin joutunut kohtaamaan.

Olenkin älyttömän kiitollinen siitä, että ohjelmat ladataan jälkikäteen YouTubeen. Minä oikeasti katson niitä sieltä ja uskaltaudun sellaisiakin katsomaan, joita en conissa menisi katsomaan säästääkseni aikaa muuhun. Ja olen toisinaan saanut yllättyä hyvin positiivisesti, kun jokin ohjelma onkin osoittautunut viihdyttäväksi, vaikka pelkän ohjelmakuvauksen perusteella en olisi valinnut mennä sitä itse conissa kuuntelemaan/katsomaan. YouTubessa ei tarvitse uhrata mitään, jos haluaa kokeilla ennakkoluulottomasti mitä tahansa ohjelmaa. Katsomisen voi lopettaa koska tahansa.

Päätin kommentoida tähän jotakin, sillä satuin twitterissä näkemään, että siellä oltiin tyytymättömiä tämän blogipostauksen saamiin vähäisiin vastauksiin. Minäpä siis päätin tarttua mahdollisuuteeni vaikuttaa tai ainakin näyttää tulevan Frostin järjestäjille, että sinne on tulossa ainakin tämä yksi kävijä, joka arvostaa teidän puheohjelmianne ja odottaa jatkossa vähintääkin yhtä laadukasta ohjelmaa. Epäröin tosin hivenen kommentoida, koska minulla ei varsinaisesti ole mitään ehdotuksia, vaan lähinnä olen samaa mieltä muiden tähän kommenttia laittaneiden kanssa. Mutta rehellisesti sanottuna olisin todella ilahtunut, jos esimerkiksi Shingeki no Kyojinista pääsisi kuulemaan tai näkemään conissa jotakin. Mitä ohjelman formaattiin tulee, minä tykkään kuunnella niin esitelmiä, luentoja kuin paneelejakin...

Ja nyt kun Frosti tulee tosiaan olemaan K18, niin odotan innolla, minkälaista ohjelmaa sinne on luvassa. Hienoa, että ohjelmasta toivottavasti ainakin suurin osa tullaan julkaisemaan ennen lipunmyynnin alkua, niin voi sitten tehdä suunnitelmansa conin suhteen kunnolla ennen kuin päättää mennä lippua sokkana ostelemaan... (:
Hatatra
Itseäni kiinnostaisivat vertailevat ohjelmat, vaikkapa miten kaksi eri sarjaa käsittelee samaa asiaa, tai miksi tämä manga menestyi paremmin kuin tämä toinen samankaltainen. Myös anime vs. länkkäri on mielenkiintoinen teema, jonka ympärille saa monia aiheita. Kiintoisaa puheohjelmaa minulle saisi myös mallilla "asian X representaatiot animessa" tai "miten asiaa Y käsitellään N:ssä sarjassa ja mitä tämä kertoo jos mitään".

Omassa elämässäni uusien sarjojen katsominen jää usein kakkoseksi muille aktiviteeteille, joten on epätodennäköistä että tulisin itse seuraamaan niitä käsitteleviä ohjelmia - syväluotaavat nostalgiapläjäykset vanhemmista sarjoista sen sijaan kiinnostaisivat.

Paneelit (siis ihan oikeat paneelikeskustelut, käytän sanaa tässä nyt oikein) joihin tuodaan osallistujaksi joku relevantti skenen ulkopuolinen voisivat myös olla varsin antoisia. Maalailen mielessäni paneelikeskustelua cosplaysta harrastuksena, jossa ainakin yksi osanottaja on cosplay-nuoren vanhempi, joka kertoo mikä harrastuksessa huolettaa/huoletti, tai kenties tekstiilialan ammattilainen/opettaja, joka voi kertoa näkemyksensä siitä mitä harrastus oikeasti voi antaa mahdollista tulevaisuuden työtä ajatellen. Samantapainen olisi hyvin mahdollista esimerkiksi animetyylistä aloittelevan piirtäjän tyylinä, ja varmasti monesta asiasta joita en osaa edes kuvitella.

Toivon muuten, että vaikka Frosti onkin K18, ohjelmat jotka sisältävät jonkinlaista rankkaa tai häiritsevää materiaalia, merkitään sellaisiksi ohjelmaan. Myös täysi-ikäisissä on herkempiä tai jostakin traumatisoituneita ihmisiä, joille merkintä "voi sisältää järkyttävää materiaalia" olisi suureksi avuksi.

Asiaa sivuten, avasin taannoin Anikiin keskustelun, jonka aiheena on "Tämän ohjelman haluaisin nähdä tai pitää" - tapahtumariippumaton areena toiveille ja ehdotuksille siitä, mikä itseä voisi kiinnostaa, tai mitä itse osaisi pitää.
Hatatra
...linkki jäi. Siis kyseinen keskustelu: http://forums.aniki.fi/viewtopic.php?f=90&t=14841
Lime
Itseäni kiinnostaisi cosplay pukukisat. Kisat joissa arvioitavana olisi puku, eikä esitys, osallistujia voisi olla yksi tai pari tai ryhmä. En muista nähneeni sellaista isommissa coneissa lähiaikoina ollenkaan. :/
Heidi "Hoothoot" Päivinen
Minna: Kiitos mukavasta kommentistasi, pyrimme jatkossakin pitämään ohjelmien tason mieleisenä! Cosplayohjelmasta päättää cosplayvastaavamme, joka myös lukee kaikki nämä palautteet.

Mauno: Suosituimpien ohjelmien määrät perustuvat nimenomaan katsojien lukumäärään. Kaikista palautetta antaneista noin 35 henkeä oli ollut katsomassa Todellisuusopas komeroille 2.0-ohjelmaa. Todellisuudessa määrä oli toki suurempi.

Paha Sotaherra: Ajankohtaisuudessa pysytään jatkossakin. Mawaru Penguindrumin kaltaiset puheohjelmat muistetaan vielä vuosienkin jälkeen ja juuri tällaista tasoa Desuconissa halutaan yleisölle tarjota. Tulisiko sinulle mieleen sarjoja, joista näkisit mielelläsi ohjelmaa?

Lurkkis: Ohjelmien päällekäisyyksiin ei juuri voi vaikuttaa, sillä kävijät ovat kiinnostuneet erilaisista asioista. Esimerkiksi cosplaykisojen päälle pyritään laittamaan ohjelmaa, jonka aihepiiri ei mene ristiin kisan kanssa. Onneksi väliin jääneet ohjelmat voi katsoa conin jälkeen Youtubesta!

Puusepän näkyvyydelle pyrimme myös tekemään jotain. Vähintäänkin ohjelmanpitäjiä ohjeistetaan slidejen tekstien ja kuvien sijoittelussa. Jos salissa on tilaa, voi uskaltaessaan pyytää pitkää henkilöä siirtymään tai siirtyä itsekin lähemmäs puhujaa. Ensimmäisissä riveissä on yleensä ainakin parin paikan verran tilaa.

Keskustelupiirejä tullaan näkemään vastaisuudessakin (mikäli niille löytyy tekijöitä!). Ne ovat monille uudemmille ohjelmanpitäjille hyvä paikka aloittaa ja mikä olisikaan parempaa, kuin mielipiteiden vaihtaminen suosikkisarjoista tai sillä hetkellä puhuttavista ilmiöistä.

Bogey: Kiitos palautteestasi! Shingeki no Kyojinista ei valitettavasti ole tulossa ohjelmaa Desucon Frostbiteen, sillä aiheesta luennoidaan huhujen mukaan jo tulevassa Traconissa! Kannattaa siis suunnistaa Tampereelle.

Hatatra: Kiitos Aniki-foorumin ketjun linkittämisestä, seuraan keskustelua ja poimin ideoita ja toiveita.

Vertailevat ohjelmat ovat hyvä idea (ja myös vertailevat paneeliohjelmat). Länsi vs. Japani-ohjelmaa onkin ollut, mutta tällaisessa ohjelmassa on aina se huono puoli, että aiheesta kiinnostunut siirtää aiheen käsittelyn nimenomaan sille puolelle, joka kiinnostaa enemmän. Länsimaalaiseen viihteeseen perehtynyt harrastaja unohtaa helposti animenäkökulman ja päinvastoin.
Animepiirtämisestä ja siihen kohdistuvasta kritiikistä on myös ollut ohjelmaa, viimeksi Desuconissa.

Paha sotaherra
Mukavaa nähdä ohjelmavastaava vastaamassa meidän kommentoijien palautteeseen!

Vastauksena omaa kommenttiani koskeneeseen kysymykseen: ensimmäisenä tuli mieleen Watamote (Watashi ga motenai no wa dou kangaete mo omaera ga warui!) sillä mielestäni se olisi ajankohtainen ja lisäksi sitä käsittelevässä ohjelmassa voisi yhdistää sarjakohtaisuuden ja nörttielämän puimisen. Desuconeissa on puhuttu jo komeroista ja kaunottarien kaatamisesta -- Tomokon sosiaalisiin tilanteisiin liittyvistä epäonnistumisista saisi oikein hienon "älä tee näin" -oppitunnin tai vastaavaa. (Hitsit, nyt melkein tekisi mieli tehdä itse sellainen :'D)
Kumo
Itselleni animesta ja/tai mangasta ponnistava, pidemmälle jalostava ohjelma on sitä kaikkein kiinnostavinta. Viime Desuconin Kaada kaunottaria kuin Keima Katsuragi oli yksi parhaista ohjelmista, jonka olen kymmenenvuotisen coneissa käymiseni aikana nähnyt. Juuri sopivasti huumoria, asiaa ja analyysiä.

Paneelikeskusteluja olisi kiinnostavaa nähdä useammin. Esim. nyt kun vietetään suomennetun Dragon Ballin 10v. synttäreitä, olisi hienoa saada eri kustantamoiden ihmisiä saman pöydän ääreen kertomaan siitä, miten asiat ovat kehittyneet vuosikymmenessä.

Muutenkin Suomi-skenellä alkaa jo olla ikää, joten olisi hauska nähdä paneeleita/ohjelmia siitä, miten harrastus on vaikuttanut ihmisiin. Tyyliin "Kaikki, mitä tiedän ruuanlaistosta, opin mangasta".

Yleisesti ottaen vähiten kiinnostavia ohjelmia ovat tiukasti yhden sarjan ympärillä pyörivät juttelut/burgeroinnit, koska hyvin usein ne jäävät aika mitäänsanomattomiksi.

PS. Mitä cosplay-kisoihin tulee, niin voisiko kilpailijan numeron ja hahmon nimen lisäksi esillä olla myös referenssikuva, että tietäisi miltä hahmo lähtömateriaalissa näyttää. Usein, kun etenkin peleistä otetut hahmot ovat uppo-outoja, on yleisössä mahdoton arvailla, miten hyvin kilpailija on lähdemateriaalin tavoittanut.
Komaeda
Itse olen juuri yhden sarjan ympärillä pyörivien burgerointi-luentojen ystävä. Mikään ei ole conissa parempaa kuin asiallinen luento juuri siitä omasta lempisarjasta tai uusi näkökulma johonkin tuoreeseen sarjaan.

Sarjakohtaisten luentojen kanssa kannustaisin ohjelmanpitäjiä burgeroimaan jopa enemmän, jotta yleensä turhan tylsän ja aivan liian pitkään kestävän sarjan ja hahmojen yleisen esittelyn sijaan päästäisiin itse asiaan. Vielä yksittäistä sarjaa tiukempiakin aihealueita voisi ottaa.
Kalla
Hatatran kommentissa oli jotain mikä pomppasi silmiini:
"Kiintoisaa puheohjelmaa minulle saisi myös mallilla "asian X representaatiot animessa" tai "miten asiaa Y käsitellään N:ssä sarjassa ja mitä tämä kertoo jos mitään"."

Näen tässä potentiaalia.
Ei se kokkauskaan aina ihan mene kuten animessa näytetään, ja sitä rataa.

Itseäni useammin tuppaavat kiinnostamaan tällaiset yleisemmistä ilmiöistä kertovat luennot, kuin yksittäisiin sarjoihin keskittyvät.
Revy
Itse haluaisin kuulla jotakin seinen-sarjoihin liittyvää kuten ikuiseen ykkösuosikkiini Berserkiin (vaikka kyseinen sarja onkin jo kakskyt vuotta sitten alkanut) miten nämä sarjat esittävät ihmisen ja ihmisyyden, voiko väkivalta oikeasti olla yksi ilmaisun muoto (sarjakuvissa siis, emme puhu nyt oikeasta elämästä :D) ja kuten edellä onkin jo mainittu, asian X esittäminen tietyissä animeissa, symboliikka tms animessa X, esimerkiksi vaikka kahden mangakan tms vertailua (kuten viime kesädesussa ollut Nanan piirtäjän ja toisen mangakan vertailu joka oli kiintoisa vaikka en shoujoa juuri luekaan). Jonkinlaista luentoa vaikka vanhemman väen animen pahiksista jne jne jne.

En juuri katso uusia animeita mutta vähän sellainen "esittely" esimerkiksi tämän syksyn tai ensi kevään animeista olisi hienoa.

Olen vähän huono animenkatselija nykyisin mutta seinen-sarjoista en olekaan tainnut koskaan katsoa/kuulla mitään. Pääasia kunhan ohjelmanpitäjä tietää mistä puhuu.
Revy
Lisään vielä, että jos törmään vastedes tietyn genren sarjoista kertovaan luentoon (yleisesti kertoo niistä ja niiden teemoista, niiden hahmoista jne) niin toivoisin että jokaiselle esimerkkisarjalle myös annettaisiin se oma aikansa eikä lätistäisi vain siitä omasta suosikista.
Heidi "Hoothoot" Päivinen
Paha Sotaherra: Ohjelmavastaavan velvollisuus on kuunnella ohjelmasta kiinnostuneiden kävijöiden toiveita ja ehdotuksia! Watamoten käsittely jollain tavalla sopisi varmasti Frostbiteen kuin... hikky komeroonsa. Toivottavasti joku aiheesta kiinnostunut tarttuu ideaan ja toteuttaa luennon esimerkiksi otsikolla ”Näin epäonnistut Tomokon kanssa”.

Kumo: Kiitos ohjelmatoiveideoista, katsotaan, josko joku innostuisi jatkossakin pitämään ehdotuksiesi mukaisia ohjelmia.

Maksuttomassa Desu Talks-tapahtumassa keskitytään jatkossakin enemmän skeneilmiöistä puhumiseen. Esimerkiksi mangakustantajan pyytäminen tämänvuotiseen tapahtumaan on erittäin hyvä idea ja katson, josko sen toteuttaminen olisi mahdollista. Kannattaa siis seurata tiedotusta myös Talksin tiimoilta. Tapahtuman ilmoittautuminen aloitetaan todennäköisesti syyskuun alussa . Talksiin ovat tervetulleita kaikenikäiset kävijät.

Cosplaykisojen reffakuva-asiaa pohditaan. Vuosina 2010-2012 kuvia ei näytetty lähinnä siksi, että osallistujien referenssikuvissa oli paljon laatuvaihtelua eikä kuvien näyttäminen ollut siis erityisen tyylikästä kaikkien pukujen osalta. Esimerkiksi pelihahmoista voi niin hyviä hahmoluonnoskuvia kuin huonompia asukuvia (esim. sellaisista puvuista, joista ei ole kunnollisia luonnoksia). Musta tausta luo myös harmonisemman kokonaisuuden pääsaliin. Tulevaisuudessa tilanne saattaa kuitenkin olla toinen. Välitän toiveesi eteenpäin.

Komaeda: Entistä rajatummat sarjaluennot ovat hyvä idea, mutta vaativat myös sellaista sarjaa, jonka mahdollisimman moni tuntee. Aiheena voisi tällöin olla esimerkiksi ”Sarjan x maailma” tai ”Sarjan y hahmosuhteet ja niiden kehitys.

Kalla: Kiitos palautteestasi. Osaisitko sanoa, millaiset ilmiöt juuri tällä hetkellä koskettavat animeharrastustasi ja mistä haluaisit ehkä kuulla lisää?

Revy: Berserkistähän on ollut jo puheohjelmaa tämän vuoden Animeconissa. Siksi kynnys ottaa luento sarjasta on hieman korkeampi – se kun on jo kertaalleen tehty. Tilanne olisi erilainen, jos esim. Kentaro Miura saataisiin conin kunniavieraaksi (mutta mistäs saadaan Miuralle Idolm@ster-cosplayryhmä ihailtavaksi!). Myös parhaista (tai pahimmista) animepahiksista on pidetty jo sen verran monta kertaa ohjelmaa, että Desuconissa ei aihetta varmaankaan tulla käsittelemään.

Viime Frostiin erään ohjelmanpitäjän ideana oli pitää ohjelmaa animen katsomisesta ajantasaisesti, mutta ohjelma peruuntui valitettavasti muista syistä. Ehkä kyseinen ohjelmanpitäjä innostuisi aiheestaan uudestaan ja pitäisi luentonsa tai muuttaisi ohjelmaidean vaikka paneeliksi. Kysäisenpä asiasta! Mitä seinensarjoihin tulee, niitä käsitellään yllättävän usein (koska monet ohjelmanpitäjät kuluttavat pääasiassa seinensarjoja), mutta aiheesta ei mainita välttämättä ohjelmakuvauksessa tai itse ohjelmassakaan suoraan. Ehkäpä esimerkiksi seinenromansseista tai seinen-sarjoihin profiloituneista tekijöistä saisi hyvää ohjelmaa aikaan.
rabbit_kun
Itse olin tossa desuconin death note luenolla vaikka kyllä vähän myöhässä tulinkin .___." mutta muuten hyvä :3 toivon hyvää kaikille frostiin pääseille kun itse en pääse :| mutta ensi vuonna ehkä :D
Revy
Hootti, itsehän en Animeconissa ole ollut saatikka sitten nähnyt/kuullut missään muuallakaan esimerkkejä mitä esitin. Edes niitä seinen-sarjoja, etenkin jos niitä ei mainita ohjelmakuvauksessa lainkaan jonka perusteellahan minä yleensä valitsen mitä sitten menenkin katsomaan. Joka tapauksessa pitäydyn siinä mielipiteessäni, että olisi mielenkiintoista nähdä esim. vertailua siitä miten eri seinen-sarjat (tai ylipäätään jonkun tietyn genren/samankaltaiset muuten vaan) käsittelevät aihetta X.

Edelleen: en katso animea nykyisin juuri paria sarjaa enempää/lue mangaa juuri paria sarjaa enempää niin tietämyksenä nykyohjelmista on heikonlainen. :D
Laura
Kymysys: jos frostbiteen on odotettavissa cosplayesitys/ryhmäkisaa, niin onko sarjalla väliä vai pitääkö alkuperäisteoksen olla japanilainen? Lisäksi, olisi hyvä saada esitykskisaan riittävästi aikaa esityksille, 3 min on aika...korjaan, hyvin pieni aika.

PS. olisi kiva saada tietää kuka on cosplayvastaava, niin voisi käydä keskustelua sitten tarkemmin ko. henkilön kanssa.
Heidi "Hoothoot" Päivinen
Laura: Desuconin cosplayvastaavana toimii tänäkin vuonna Maria "Ilona" Parviainen. Mariaan saat yhteyden osoitteessa cosplay@desucon.fi

Lähetä kommentti

Kirjoita tähän kenttään sana koulutyttöpuku. Tällä vältämme ilkeitä kommenttibotteja.
Et ole kirjautunut sisään Desuprofiiliin, joten kommenttisi lähetetään anonyyminä. Kirjaudu sisään!