Luukku 8: Sibeliustalo piparkakkutaikinasta

Kirjoittanut
Hoothoot

Kahdeksannesta luukusta paljastuu...

Valloittaja

Piparkakku-Sibeliustalo!
(tai jotain sinne päin...)

Välillä jokainen meistä yrittää jotain sellaista, mitä aiemmin ei olisi uskaltanut. Se voi olla ensimmäinen haarniskacosplay tai puheohjelman pitäminen ensimmäistä kertaa tai vaikkapa conin työvoimaksi hakeminen. Tai sitten se voi olla suurikokoinen unelma: Ikioma piparkakkutaikinasta valmistettu Sibeliustalo, jossa puchi-nendoroideille ja muille figuureille olisi tilaa.

No, aina hienot (kello kolmelta yöllä saadut) ideat eivät toteudu aivan odotetulla tavalla. Tällä kertaa epäonnistuminen näytti melko varmalta jo alusta alkaen, mutta  yrittänyttä ei laiteta. Onhan joku onnistunut tekemään niin Olavinlinnan kuin Eiffel-torninkin piparkakkutaikinasta.  Seuraavassa tie onnistumisten kautta epäonnistumiseen.

Yritys... epäonnistui

Tee se itse – Sibeliustalo

Jos haluat kokeilla tätä ohjetta kotona, muista varata mahdollisimman suuri pöytätila ja toimiva kuumaliimapyssy. Sokerikuorrute ei empiirisen tutkimuksen perusteella riitä pitämään Metsähallia kasassa, tosin kuumaliiman käyttö tekee talosta syömäkelvottoman. Alkuperäinen Sibeliustalo on valmistunut vuonna 2000, vain 1,5 vuoden rakennusajan jälkeen. Vaikka piparkakuista tehdyn Sibeliustalon (onnistuneen version) rakentamisessa ei mene yhtä pitkää aikaa, kannattaa taikinan tekemiseen, paistamiseen ja kokoamiseen silti varata useampia tunteja. Vaihtoehtoisesti voit kokeilla oman Sibeliustalosi (ja vaikka figujen Desuconin) sijasta hieman helpompia ohjeita, joita tarjoavat mm. Myllyn Paras ja Sunnuntai-tuotemerkki.

Sibeliustalossa käytetyn taikinan resepti löytyi jo muutama vuosi sitten Desuconin joulukalenterista. Ohjeessa annettujen ainesten määrä kannattaa  lähes 90 000 kuutiometrin rakennusta varten tuplata tai jopa triplata. Myös soodaa kannattaa muistaa käyttää. Taikinaa tehdessä tulee päättää, millä skaalalla ja tarkkuudella Sibeliustalo valmistuu. Vaihtoehtoisesti voit käyttää myös omaa ohjettasi tai kaupasta saatavia valmiita piparkakkutaikinoita. Sukureseptillä valmistetusta taikinasta tulee kuitenkin parhaan makuista ja kukapa nyt ei piparkakkutaikinasta pitäisi?

Kun taikina on valmis, se laitetaan kylmään noin 1-4  päivän ajaksi. Kylmätilana voi käyttää joko jääkaappia tai esimerkiksi parveketta, jos ulkona on tarpeeksi kylmä ilma. Rakennusmateriaalin jäähtyessä kannattaa piirtää kaavat taloa varten. Tätä varten tarvitaan viivain, kynä ja esimerkiksi leivinpaperia (myös voipaperi ajaa asian).  Mallikuvia rakennuskohteesta löytyy niin Desuconin sivuilta, Sibeliustalon sivuilta kuin yksityisten valokuvaajienkin ottamana. Mittasuhteet käsittää parhaiten Googlen Streetview-palvelun avulla, joka antaa erittäin hyvän kuvan talon julkisivusta. Mitä tarkempaa jälkeä haluat, sitä enemmän kappaleita tulee. 

Sibeliustalo satelliitin kuvaamana

Ilmakuvassa Sibeliustalo

Kun taikina on jäähtynyt, kaavat on piirretty ja uuni on lämpiämässä noin 175 asteeseen (celsiusta), voi talon tekemisen aloittaa. Koska Sibeliustalosta tulee todennäköisesti melko iso, kannattaa talon alustana käyttää suurta pahvia. Kauniimmaksi tavallisen pahvin saa päällystämällä sen esimerkiksi lahjapaperilla tai hyllypaperilla. Ensimmäinen erä taikinaa (n. 400 g) kaulitaan noin 5-7 mm paksuiseksi levyksi  ja aloitetaan kappaleiden hahmottelu taikinalle. Kappaleet siirretään  uunipellin päällä uuniin ja paistetaan noin 7-10 minuutin ajan, riippuen taikinan paksuudesta. Kun kappaleet ovat saaneet kauniin värin, ne otetaan pois ja niiden annetaan jäähtyä noin tunnin ajan (tai pidempään, jos kappaleet eivät ole vielä muuttuneet koviksi).  Paistovaihe toistetaan jokaisen kappaleen kohdalla.

leivontaa

Taikinaa, kappaleita, kaavoja ja koristekarkit

Jos paistovaiheessa kaikki näytti vielä lupaavalta, on kokoamisvaihe se, joka aiheuttaa taikatyttötason kärsimystä, mariokadamaisia kyyneliä ja titaanin kokoista raivoa.  Kappaleiden liiteaineena käytetään joko  tomusokerista ja kananmunan valkuaisesta valmistettua kiinnikettä, valmista sokerikuorrutetta, sulatettua sokeria tai sulanutta vaahtokarkkia. Kuten kuitenkin mainitsin jo tekstin alussa, kuumaliima on se kiinnike, jota itse suosittelisin.  Valmis sokerikuorrute tuottaa vain pahan mielen.

KappaleitaUrakka alkaa

Kokoaminen alkaa yleensä joutuisasti. Kappaleet koristellaan ennen kokoamisen alkua, mutta sitten alkaa tapahtua: seinät kaatuilevat, kappaleet hajoavat eikä mikään toimi. Näin kävi tämänkin projektin kanssa ja valmiiksi tuli vain ikoninen Sibeliustalon aula. Sekin on onneksi hieno ja paremmasta kuvakulmasta otettuun kuvaan voisi shopata vaikkapa liekkejä, kolossaalisen piparkakun tai erään tietyn shiba inun.

aula

Onhan tämäkin jotain...

Epäonninen lopputulos voi koitua onnekkaaksi jollekin ahkeralle kävijälle. Koska Desuconin järjestäjä ei pystynyt luomaan pätevää piparkakkukopiota Sibeliustalosta, seuraa joulukalenterin kahdeksatta luukkua haaste:  Jos sinä, arvoisa blogin lukija, pystyt luomaan suurikokoisen piparkakku-Sibeliustalon ja laitat siitä kuvan minulle osoitteeseen Hoothoot@desucon.fi, voit voittaa pääsylipun Desucon Frostbiteen. 

Kommentit

Jalle
Mikä on deadline kuvan lähettämiseen? Ja tuleeko tekijöitä olla vain yksi per piparkakkutalo, jolloin tulisi vain yksi voittaja?

Lähetä kommentti

Kirjoita tähän kenttään sana koulutyttöpuku. Tällä vältämme ilkeitä kommenttibotteja.
Et ole kirjautunut sisään Desuprofiiliin, joten kommenttisi lähetetään anonyyminä. Kirjaudu sisään!