Miksi Desucon on olemassa?

Kirjoittanut
niidel

Frostbiten jälkeen on jälleen käynnistynyt keskustelu siitä, mitä varten conit ovat olemassa. Eihän conijärjestäjiä pitäisi lainkaan kiinnostaa, miksi joku coniin tulee, sillä cossaaja-Kake, ohjelmaburgeri-Outi sekä hengaaja-Hannu maksavat tismalleen saman summan sisäänpääsystään. On siis yhdentekevää, mikä on kävijän syy tulla coniin. Eikö?

No ei se ihan näinkään mene.

Conilla on tarkoitus ja kohderyhmä. Ainakin Desuconilla on. Desuconin tavoitteena on aina ollut tarjota laadukasta ohjelmaa lukioikäisille ja sitä vanhemmille. Ohjelman kärkenä taas on puheohjelma, eikä olekaan väärin sanoa, että Desucon on puheohjelmapainotteinen tapahtuma.

Tästä joku ehti Twitterin puolella kysellä, että jos ohjelma on se pointti, niin eikö sitten voisi vain jäädä kotiin ja katsoa ohjelmat netistä?

Teoriassa kyllä. Käytännössä ei.

Conia voisi verrata ravintola-annokseen, joka muodostuu pihvistä, perunoista ja kasvislisukkeesta. Desuconissa puheohjelma on se pihvi. Kaikki muu conissa on perunaa ja kasvislisuketta eli oheisohjelmaa. Se sisältää niin pelisalin, myyntipöydät, taidekujan kuin kaiken muunkin. Myös kavereiden kanssa hengauksen. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö niillä olisi arvoa, päinvastoin. On nimittäin niin, että ilman perunoita ja lisukkeita pelkkä pihvi on aika ankea jäystettävä, vaikka se olisi kuinka korkeatasoinen pihvi tahansa. Ravintola-annos on siis kokonaisuus. Perunoita ja kasvislisuketta ei voikaan jättää pois, tai annoksesta tulee tylsä. Mutta jos annoksen pihvi ei kiinnosta, miksi tilata annosta ylipäätään?

Desupihvi

Kuvassa Desucon. Oikealla puheohjelmaa (kasvissyöjä voi kuvitella siihen tofua).

Kuva (cc-by) Katherine Lim

On nimittäin niin, että kun kyseessä on ohjelmapainotteinen coni, täydet ohjelmasalit hyödyttävät kaikkia. Se toimii motivaationa ohjelmanpitäjille, sillä he voivat luottaa siihen, että heille on yleisöä. Ja kun ohjelmanpitäjät tietävät tämän, he panostavat ohjelmaansa enemmän. Se taas näkyy kävijöille korkeampitasoisena ohjelmana. Se taas houkuttelee kävijöitä ohjelmaan. Ja se taas kannustaa ohjelmanpitäjiä. Ja niin edelleen. Ohjelmasalissa istuvat ihmiset ovat myös poissa muiden tieltä, joten muille jää enemmän tilaa. Puhumattakaan siitä, että täydet ohjelmasalit kunniavierasohjelmissa levittävät hyvää sanaa Japaniin, mikä taas tarkoittaa meille isompia kunniavierasnimiä.

Tästä pääsemme Frostissa jaeltuihin ennakko-osto-oikeuksiin, jotka ovat aiheuttanut jonkinlaista kohunpoikasta. Päättäjäisissä siis kerrottiin, että conin kävijät voivat rekisteröidä itselleen ennakko-osto-oikeuden kesän conia varten. Ennakko-osto-oikeuksia rekisteröitiin vajaat 500 kappaletta. Kyse ei siis ole siitä, että Frostin kävijät ovat ostaneet lippunsa jo nyt, eikä siitä, että tämä oikeus koskisi kaikkia. Ennakko-osto-oikeus antaa rekisteröityneelle henkilölle oikeuden ostaa yhden (1) lipun itselleen viikkoa ennen muita. Miksi oikeudesta sitten tiedotettiin vasta päättäjäisissä, kun jotkut olivat jo poistuneet?

No, syynä on se, että toteutustapa ratkesi vasta pari tuntia ennen päättäjäisiä. Olemme jo pidempään miettineet, miten conien välille saisi jatkuvuutta, ja tämä oli yksi tapa toteuttaa se. Muuten ennakko-osto-oikeudesta olisi kerrottu mailitse, mutta kun emme ole kysyneet lipunostajilta lupaa tällaiseen markkinointiluonteiseen sähköpostittamiseen, se olisi ollut lainvastaista spämmiä.

Toisaalta oikeuksia jaettiin vain päättäjäisten jälkeen. Tämä aiheutti nurinaa, sillä jotkut lähtivät tapahtumasta jo aiemmin. Anteeksi tästä; tämä oli seurausta siitä, että toteutuksesta päätettiin niin myöhään. Jatkossa lippua ostettaessa voi valita, että tahtoo vastaanottaa Desuconilta sisäpiiri-infoa, jolla on mahdollista saada esimerkiksi ennakko-osto-oikeuksia tai muita hyötyjä.

Ja sitten se ydinkysymys: miksi ennakko-osto-oikeuksia tällä kertaa ylipäätään jaettiin?

Siksi, että Desucon on ohjelmapainotteinen tapahtuma. Nyt Frostissa ohjelmasalit natisivat liitoksistaan koko ajan. Frostin kävijöitä siis selvästi kiinnosti ohjelma, joten heitä kannatti palkita tällaisella mahdollisuudella. Ohjelmasta kiinnostuneet kävijät kun ovat sitä porukkaa, jota Desucon pyrkii ensisijaisesti miellyttämään.

Desucon kun on ravintola-annos, jonka pihvi on tehty puheohjelmasta.

Kommentit

kysymysmerkki
Jos kerran puheohjelma on "Desuconin pihvi", niin miksi pidätte ohjelmistossanne Eurocosplayn karsintoja? Eurocosplay on kuitenkin aika iso juttu cosplayn harrastajille joten se vetää heitä puoleensa.

Monille cosplayaajille on niin tärkeää nähdä Eurocosplayn karsinnat, että se voi olla ainut syy heille tulla coniin. Eikö siis kannattaisi luopua kisojen järjestämisestä, ottaen huomioon että monet saattavat tulla katsomaan vain niitä?

Kisat myöskin vetävät aina pääsalin täyteen, joten se vie paljon yleisöä samaan aikaan järjestettäviltä puheohjelmilta, ja sitähän Desucon ei tahdo. Eikö tämänkin takia kannattaisi jättää kisat jollekkin toiselle tapahtumalle?
meablie
Kommentti edelliseen: Varmaan sen takia Eurocosplay pidetään Desussa, koska Suomessa olisi ihan turhaa varata kokonaista hallia yksistään cosplay-kilpailulle - olkoonkin niinkin hieno kuin Eurocosplay. Eikä muut conit ole tarpeeksi hienoja sille muutenkaan. (ts. ei ole tilaa tai halua ottaa) :P

Kiitos, Jussille ja coniporukalle taas hienosta tapahtumasta. Yhtä tasokasta ohjelmaa kesällä, kiitos. :)
Teppo "Isperia" Suominen
Kiitos kommenteista molemmille, ja tässä jonkinlainen vastaus kysymysmerkille:

Vaikka puheohjelma onkin, Jussin sanoin, Desuconin pihvi, on samaa anekdoottia käyttäen NCC-karsinta tuon pihvin kastike. Ja vaikka tulisitkin ravintolaan vain tuon kastikkeen takia, jos satut maistamaan samalla pihviä ja nauttimaan siitä, on ravintola onnistunut työssään. Se, että cosplaykarsinta vetää pääsalin täyteen, on myös siinä määrin positiivista, etteivät kaikki kävijät mahtuisi ohjelmasaleihin kuitenkaan.

Vaikka siis saapuisit Desuconiin pelkästään ECC-karsinnan vuoksi, jos sen lisäksi käyt edes yhdellä luennolla ja nautit, innostut tai inspiroidut siitä, on Desucon onnistunut kohdallasi.
anifriend / Ani-täti
Se pihvi (eli puheohjelma) vaan kasaan ja näkyvästi julki ja reilusti ennen lipunmyynnin aloitusta niin ihmiset (huom. ikään katsomatta) saattavat kiinnostuakin siitä pihvistä (perunoilla, kasviksilla, kastikkeella ynnä vielä muilla lisukkella tai ilmankin) ja jopa tulla herkuttelemaankin. ;>
sai
Desuconilla on oikeus näihin päätöksiin ja kuten tulos kertoi ihan fiksuja. Minusta edelleen on ongelma se että nuorempia pidetään huonompina käviöinä kun itse juuri kuulun niihin jotka käy coneissa vain ohjelmissa ja olen alle - 18 niin menee maku tulla desuconiin kesälläkään koska selkeästi alaikäisiä katotaan näissä piireissä vinoon
jee
Olen kyllä samaa mieltä tuon alikäisten "kohtelun" kanssa. Tosin en itse ole alaikäinen mutta joskus tuntuu että varsinkin coneissa monelle syynä jättää tulematta on se että siellä on alaikäisiä. Itsekään en kyllä välitä alle 12-vuotiaista jotka tuovat vanhempansa ja sukunsa coneihin valittamaan kaikista näkemistään "kauhuista", kuten vähä pukeisista cossaajista ja "epäsoveliaista" luennoista. Minkä seurauksena ne on jopa jouduttu kieltämään seuraavista coneista. (Ainakin minusta tuntuu siltä.)
Perho
Moro! Huutelen tähän väliin että Desuconissa ei niinkään katsota alaikäisiä vinoon. Se, että rajaksi on vedetty juuri tuo 18, johtuu ihan käytännön asioista.

Mutta kun mietittiin, miten kävijäkuntaa saisi rajattua ja lipunmyyntiä hidastettua niin, että ohjelmasalit tulisivat täyteen, oli aiemmin keräämällämme palautteella suuri merkitys. Joko alaikäiset eivät käyneet samalla tavalla katsomassa puheohjelmaa tai sitten juuri tämä joukko on jättänyt vastaamatta palautteeseen. Kävijäpalautteiden mukaan täysi-ikäiset nimittäin osallistuivat enemmän puheohjelmiin - ja Frostin täydet ohjelmasalit kieltämättä osin puhuivat tämän puolesta.

Eikä se että tapahtuma korostaa puheohjelmaa tarkoita etteikö sen muihin osa-alueisiin panostettaisi. Iltabilevastaavamme tekee kovasti töitä parhaiden bileiden eteen, cosplayvastaavamme uhraa aikaa ja vaivaa sekä kisaajien että katsojien nautinnon puolesta ja pelisalin pojat vetävät pitkää päivää, jotta ohjelmien välissä ja yöaikaan riittäisi tekemistä.

Vaikka puheohjelma onkin Se Juttu, voi muutkin jutut hoitaa hyvin ja kävijää miellyttämään. Conikokemus on yleensä tuon pihviannoksen kanssa kokonaisuus, jossa tosin ruokailuvälineiden roolia taitaa hoitaa kaverit.
Anna
Koska ne amv kisa tittelit tulee? Luvattiin loppuviikosta. Ja sitä ohjelmaaki voi alkaa tuubiin ladata.

Lähetä kommentti

Kirjoita tähän kenttään sana koulutyttöpuku. Tällä vältämme ilkeitä kommenttibotteja.
Et ole kirjautunut sisään Desuprofiiliin, joten kommenttisi lähetetään anonyyminä. Kirjaudu sisään!