AMV-kilpailun tulokset

Kirjoittanut
Sawnah

Frostbitessa kisattiin taas parhaasta editoinnista! Ennen conia minulla oli pieni pelko, ettei kisaa saataisi tänä vuonna pystyyn ollenkaan, ennen helmikuuta oli kuitenkin Yukicon, jonka ohjelmakartasta löytyi myös AMV-kilpailu. Osallistujien alhaisen määrän vuoksi kilpailuun ilmoittautumisen takarajaa siirrettiin pidemmälle helmikuuhun, mikä olikin hyvä, koska sen jälkeen videoita tuli ovista ja ikkunoista.  

Loppujen lopuksi kilpailuun lähetettiin 65 videota, joista finaaliin otettiin 27. Tänä vuonna kisaa tosiaan muutettiin hieman, kategoriat poistettiin ja palkintoja lisättiin kaksi. Omasta mielestäni muutokset olivat hyvät, vaikkakin K-18 lisäys eli ecchi-kategoria ei saanutkaan ihan hirveästi videoita.

Tämä blogaus tulee vähän myöhässä työkiireiden takia. Sen lisäksi minulla oli ensimmäistä kertaa ikinä hieman hankaluuksia metsästää videoita YouTubesta. Kaikkia en vielä ole edes löytänyt (anteeksi), mutta jaetaan tämä soittolistan linkki silti.

 Sitten tuloksiin! Huomautan että lyhyet kommentit ovat minun henkilökohtaisia mielipiteitä, eivätkä edusta kaikkia tuomareita. 

Kisan paras video

Kira – ANDROID HELL

Tämä video teki minuun ehkä suuremman vaikutuksen kun useimpiin kahdesta syystä.
1. Tässä on ensimmäinen Yu-Gi-Oh! video jonka jaksoin katsoa loppuun asti
2. Portal! Järkytyin positiivisesti kappalevalinnasta.
Olin juuri ehtinyt kommentoida Kirasta kuinka videot alkavat toistaa itseään. Tämän videon jälkeen perun puheeni. Aivan mieletöntä oivallusta, editointia ja tarinankerrontaa. Jes, hyvä Kira! 

Paras tarina

SuperrNaive – Die Guten und Die Bösen

SuperrNaive – Proof Finnish AMV-contests need a horror category!! Dx Tämä on jo toinen kerta kun kyseinen editoija loi avian upean mutta ohmygod niin creepyn videon. En muuten katso Shikiä koskaan koska arvostan unenlahjojani. Tämä… vain yksinkertaisesti teki meihin vaikutuksen. En osaa oikein kuvailla asiaa. Katsoin videon monen monta kertaa ja yksinkertaisesti pidin siitä. 

Paras draama

xxNyxos – Me Ei Olla Enää Me

Tää biisi jää soimaan sun päähän… Tai, mulla jäi.
Pidin todella paljon tämän teksteistä, editoinnista ja tunteesta. Videon rytmi ja ”flow” oli kohdillaan ja tähän uppoutui mukaan helposti ja sitten lensi videon maailmasta ulos kun se loppui niin äkkiä. Ainoa mikä minua oikeasti häiritsi tässä (pituuden lisäksi) oli musiikin muokkaus. Ymmärrän, miksi tämä tehtäisiin YouTube-versioon mutta kai nyt kilpailuun olisi voinut lähettää ihan alkuperäisellä ääniraidalla. No, eipä se paljoa haitannut. 

Paras upbeat

Chikasole – Shining Stars Bless ☆

Kisan paras – mutta myös ainoa puhtaasti upbeat video. Tätä ei siis pitänyt kauaa miettiä. Video on siisti, kirkas ja pirteä. Editointi on kaunista ja sulavaa, anime itsessään on ihanan positiivinen ja sopii biisiin. Tästä jää todella hyvä mieli!

Paras romantiikka

Kira – Bad For Me

Saanko vain sanoa… Gravitation ;w;
Täytyy mainita, että tämä oli sekä henkilökohtainen suosikkini koko kilpailuista sekä ehdottomasti nyt yksi lempivideoistani ikinä. Tässä yhdistyy minulla nostalgia ja rakkaus sarjaan sekä suuri ihailu editointiin. Olen katsonut tämän videon oikeasti varmaan noin… viisikymmentä kertaa. Varmaan enemmänkin. Herran jestas, tämä voisi pyöriä päivittäin toistolla ja en kyllästyisi!
Videossa on mahtava tyyli, yleisilme on karkkimainen ja ihanan iloinen, ja sarjan paria käsitellään juuri sellaisena kuin se on. Aivan upea lopputulos!
Lisäkommenttina voin sanoa että kuolin ehkä hieman kun voittaja juoksi lavalle Shuichina.

Paras toiminta

AzukaLockheart – Hero

Pakollinen Shingeki no Kyojin video. Näitä on viime kesän kilpailuista ollut JOKAISESSA kilpailuissa ja kuulemani mukaan Yukiconissa ihan liikaa. Frostissa näitä nähtiin kolme ja tässä niistä toiminnantäytteisin. Shingeki no Kyojin videoita on nähty monia, ja yleensä ne ovat hyvin samanlaisia keskenään. Minusta kuitenkin Frostbitessa nähdyt SnK videot poikkesivat hieman ja erottuivat edukseen. Ah, mutta nyt puhutaankin tästä videosta eikä videoista yleensä!
Negatiivisena tuon esiin videon tekstit. En pidä niistä. Tekstit ovat tässä aivan liian isot ja häiritsevät keskellä ruutua. Joskus tämä tapa toimii, joskus ei. Lisäksi fontin vaihtelu lyriikoiden viimeisissä sanoissa ei vaan toiminut. Mutta editointi itsessään tekstejä lukuun ottamatta oli palkinnon arvoisia ja näin myös tehtiin. Tämä osallistuja oli myös kisan ainoa ulkomaalainen editoija.
Och samma på engelska: Very nice video. gg wp.
Tiivistin pointin.

Paras huumori

ja yleisöäänestyksen voittaja

RazQ – LIVIN LA DESU NOTA

… … mitäs tästä nyt sanoisi. Kaikkihan me tälle naurettiin. Mietin suuresti, mistä RazQ tämän idean repäisi, mutta … selkeästi se tepsi. Tämä video aloitti kisan, ja yleisö oli heti mukana. Ricky Martinia ja Lightin repliikkejä, mitä muuta voisi toivoa?
No, risuna voin sanoa sen että tämä video olisi voinut loppua siihen ensimmäiseen kertosäkeeseen ja olisi ollut 10x parempi.
Bakayaro Matsuda!

Paras ecchi

Arbitor – Breast Driver

Valitettavasti tätä video en löytänyt YouTuben uumenista. Mutta no, palkinto on paras ecchi joten voitte kuvitella sisällön!
Ecchi videoita ei tullut ajoissa tarpeeksi ja tästä syystä palkinto jouduttiin ikään kuin perumaan. Lopuksi ecchi videoita tulikin ja vielä hyviä, joten voittajalle tarjosimme tuotteita Desuconin myyntipöydältä.

  

Kiitos kaikille osallistuneille ja onnea voittajille! Vielä lopuksi pahoittelen kilpailussa sattuneita glitchejä joidenkin videoiden alussa.
…ja se pieni moka noiden tiedostonimien kanssa. Anteeksijee.

Mikäli sinulla on jotain kysyttävää, voit olla minuun suoraan yhteydessä osoitteessa sawnah@desucon.fi (FB & twitter käy myös!).

Huh. Ja kesällä lisää! Kesän kisasta tulee lisätietoa ihan kohta!

Kommentit

Random kriitikko
No niin, nyt päästään kommentoimaan tämän vuoden Desucon Frostbite AMV-kisaa. En näihin yleensä kommentoi mutta nyt tuli tarvetta kyllä kirjoittaa jotakin kritiikkiä. Sen sanon, että kisassa oli todellakin upeita ja erilaisia videoita tänä vuonna. Tuomareita haluan toisaalta nyt torua. Pistäkäähän ensi vuonna sitten silmää siihen tiedostonimeen. Pilasi tunnelman täysin, näin olen kuullut. Sen lisäksi se osoittaa pientä laiskuutta, mikä saa mietityttämään pitäisikö jo vaihtaa näiden AMV-kisojen järjestäjää/järjestäjiä(?). No, virheitä sattuu, mitäpä siitä sen enempää.

Olisi myös pieni ehdotus sääntöihin. Huomasin että yksi henkilö voitti kaksi palkintoa kisassa, ja rupesin miettimään että onkohan se ihan oikein? Tiedän muutamia jotka eivät edes päässeet finaaliin, ja se saattaa hitusen masentaa tai lannistaa heitä, en ole kuitenkaan varma. Silti, mielestäni kisaan saisi lähettää vain 1 video per henkilö, ettei tällaisia tuplavoittoja tulisi, koska koen sen hitusen... epäreiluna. Toki, editoija Kira on hyvä, oikeastaan todella hyvä! Mutta silti, kisasta tuntuu menevän maku kun taas ensivuonna ajatus "Jahas, Kira kisassa. Taitaakin voittaa noilla kaikilla videoillaan jotakin.", minkä minä itse sain päähäni ja siellähän ne jeet komeili. Päättelin jo itse siitä että kyseessä on kunkin kategorian voittajat.

Pohtikaa tuomarit näitä, tiedän että teette valintanne editoinnin perusteella, mutta sääntöihin tulisi tulla muutos, että muutkin editoijat suomessa saisivat mahdollisuuden. Ehkä nämä uudelleen ja uudelleen samat voittajat olisivat kiinnostunut tuomaroinnista? Ottakaa sinne tuomarointiin enemmän tai sitten uusia kasvoja ja mielipiteitä. Tässä on ehdotukseni, toivottavasti joku edes lukee tämän. Mutta kiitos, videot olivat erittäin upeita!
Kira
Kiitos suuresti tuplasijoituksesta! ♥ ♥ En olisi voinut edes koskaan unelmoida moisesta, saati sitten kilpailun paras video tittelistä!! Kiitos kaunis! Kiitokset myös ihanista kommenteista videoideni osalta. En voi aivan varmaksi sanoa, saanko joka kerralla ihan yhtä paljon variaatiota videoihini mukaan, mutta ihanaa että se oli huomattu, sillä siihen pyrin panostamaan ja yritys toki tulevaisuudessakin on kova! Toki perinteistä draamaakin tulen vielä editoimaan. :) Mutta mennään niihin uusien lähestymistapojen ja ajatusten kanssa.

Olen jo ennättänyt jo tätä sääntö/kategoriointimuutosta ihmisille kehua, sillä mielestäni kategorioinnin poistaminen oli loistava idea. Editoijien ei tarvitse tehdä videoitaan enää yhtä orjallisesti kategorioinnin perusteella, vaan niihin voi lisätä elementtejä sieltä täältä. :3
RazQ
No oman videon kohdalla kävi sillä tavalla että en edes alunperin tehnyt sitä tätä AMV-kisaa varten (siksi se on julkaistu 31.12.2013). Kaveri sitten näki tuon videon ja ehdotti että lähettäisin videon Desuconin AMV-kisaan. No pari päivän päästä päätin lähettää videon kisaan "kokeilumielessä" ja sitten kävi näin.

Itse en luokittelisi videotani AMV:ksi vaikka kriteerit täyttyivätkin vaan otoMADksi.

Tämä ei kategorioita juttu oli kyllä ehkä paras uudistus sillä nyt porukka ei kyllästynyt siihen että näytetään 10 romantiikka/draama videota putkeen.
Kigurumi Security
Kommenttini asiaan liittyen löytyy täältä: http://forums.aniki.fi/viewtopic.php?f=18&t=15233#p212739
Sawnah
Kiitos kommenteista. Koska tämä kommenttikenttä ei riittänyt, enkä halunnut Desuconin nimissä tehdä uutta blogausta, käsittelin palautetta blogissani. Sen voi lukea osoitteessa:
http://sawnah.weebly.com/1/post/2014/03/desucon-frostbite-amv-kisan-jlkipyykki.html

Ohikulkija
Nyt on pakko kommentoida kyllä.

Aukaisin kaikki videot Youtubessa, mutta en saanut yhtäkään katsottua loppuun asti. Aivan käsittämätöntä materiaalia, pelkkää erikoisefektiä toisensa perään ilman mitään sen kummempaa ajatusta, tarinaa, oivallusta taikka ymmärrystä editoinnin dramaturgisesta ja mahdollisuuksia avaavasta luonteesta. Pää tuli kipeäksi jatkuvasta strobosta.

Itse en olisi päästänyt yhtäkään näistä voittajavideoista edes karsinnoista finaaliin, ei millään pahalla yhtäkään videontekijää kohtaan. Ja seuraavaksi vedettävään "aloittelija"-korttiin: kaikkihan tietenkin aloittavat aina jostain, mutta kisat ovat aina kisat, eivät mikään leikkikenttä. Kilpailijoita/kilpavideoita pitäisi arvostella objektiivisesti ja kaikkien kriteerien kautta.

Arvostelusta päästäänkin tähän AMV-kilpailun järjestäjän blogaukseen, jossa pitäisi olla loistavat perustelut kunkin videon saamalle palkinnolle. Argumentit ovat kuitenkin todella heikoissa kantimissa, sillä järjestäjä sanoo kommenttien olevan vain hänen omia mielipiteitään, ja tämän ensimmäisen huomautuksen hän jälkeen hokee tätä jatkuvasti.

A) Mikset poiminut muiltakin tuomareilta kommentteja tähän tekstiin? Kisoista saisi paremman ja ammattimaisemman kokonaiskuvan, mikäli viitattaisiin aina useampaan tuomariin yhden sijaan.
B) Ei henkilökohtaisia mielipiteitä taikka kavereiden kanssa keskinäisiä inside-vitsejä. Mikäli on näin "virallinen" teksti, että se päätyy jonkin tapahtuman nettisivuille, järjestäjän henkilökohtaisten mielipiteiden ei pitäisi olla näin pitkän tekstin ainoa sisältö. Ainakin itse odotan aina tällaisilta teksteiltä paljon suurempaa kokonaiskuvaa ja -ymmärrystä. Lisäksi kaikkia videoita täytyy arvioida lähtökohtaisesti objektiivisesti ja argumentit täytyy perustella tarkasti ja pitävästi. Muutoin tuomarointi ei ole ollut pätevää; voidaan epäillä, että järjestäjän kaverien videot voittavat eikä oikeita helmiä koskaan näytetä finaalissa.
C) Miksi finaaliin valitaan noin paljon videoita? Huomattavasti pienempi joukko olisi suositeltavaa, jo ihan vain yleisön vuoksi. Itse olen huomannut, että noin 15-20 videota tiivistää hyvin parhaat, eikä yleisön istumalihaksia tarvitse koetella. Saati herkkyyttä, voi olla kahden tunnin mittainen efektimössö aika psykedeelinen kokemus.

Kiitos.
Maksava asiakas
Ylimääräinen uutislähetys -- Desuconin AMV-kilpailu peruttu, koska 60 lähetetystä videosta yksikään ei ollut riittävän taidokas. Tee itte parempi, apina!

Terveisin,
Ohikulkija aka videoni-ei-päässyt-finaalin-vaikka-se-oli-paras
Sawnah
Kiitos kommentista, Ohikulkija.

Heti alkuun joudun kuitenkin olemaan eri mieltä kanssasi. Minusta mikään ylläolevista videoista ei sovi kuvaukseen "erikoisefektiä ilman ajatusta, tarinaa, oivallusta" ja "jatkuvaa stroboa". Jos nämä ovat sinulle efektimössö videoita, voisin hyvin nopeasti linkata sinulle pari uutta videota.

Mainitsin tämän asian omassa blogissani mutta toistan sen vielä tässä: Suurin osa conikansasta näkee vain n. 50% kisoihin lähetetyistä videoista, koska toinen 50% jää pimentoon esikarsinnan takia. Esikarsinta pitää olla, koska kukaan ei halua istua salissa viittä tuntia. On siis hyvin helppo sanoa että "tuota videota en olisi ottanut finaaliin" kun ei tiedä mistä kokonaisuudesta nämä videot on valittu.
Siinä vaiheessa kun Suomen AMV-taso on niin korkea (ja elitistinen), että voidaan ajatella kilpailuita parhaista parhaitten pelikenttänä videot arvostellaan varmasti eri tavalla.

Voisin kirjoittaa esseen jokaisesta ylläolevasta videosta, mutta koska tässä blogipostauksessa käsittelin kaikki voittajat... Hyvin moni olisi sanonut hyvin nopeasti tl;dr. (= too long, didn't read)

A)
Kysyin molemmilta tuomareilta haluavatko / aikovatko he kirjoittaa kommenttinsa videoista. Niitä ei tullut. Kaikki eivät pidä kirjoittamisesta, mutta kyseiset tuomarit varmasti perustelevat kantansa jos otat heihin suoraan yhteyttä (yhteystiedot saat toki minulta, jos tahdot). Tämä blogaus piti kirjoittaa, ja valitettavasti tähän hätään sain kirjoitettua vain omat tiivistetyt kommenttini.

B)
Kyllä, tämä on virallinen conin blogi, olet oikeassa. Sen takia juuri tein lisäblogauksen omalle sivulleni. En kuitenkaan ymmärrä, miten blogista olisi mielestäsi saanut haluamasi kaltaisen. Tietenkin tällaisessa blogissa tulee esille tuomarin mielipiteet?
Arvostelukriteerini ovat samat kaikissa videoissa, se mikä tekee videostä hyvän minun silmissäni. Mm:
- videolähteen (animen / pelin) laatu: Onko editoija vaivautunut hankkimaan ns. parhaan mahdollisen videolähteen eikä editoi esim YouTubesta ladatulla pixelimössöllä
- tekninen toteutus (resoluutio, tiedostokoko)
- editointi: mitä kaikkea tässä on oikein tehty?
- Flow, ajoitus, korostaminen esim kertosäkeessä
- se miten video vaikuttaa katsojaan
- tarinalliset oivaltamiset
- lyric sync (mahdollisesti lip sync)
- rytmitys
- efektit: sopivatko ne videoon vai onko siellä joku satunnainen kohtaus joka on täysin vihreä ilman syytä
Sawnah
2010-2012 Desuconin kisassa voittajat äänestivät kilpailijat itse. Tämä systeemi oli epäreilu, koska silloin voi taktikoida hyvinkin helposti oman tai kaverin videon voittoon. Sain Desuconin kisat järjesttäväksi 2013 Frostbitessa, joka oli ensimmäinen Desun kisa jossa oli erillinen tuomaristo. Nyt, kun on ollut Suomen AMV-piireissä aktiivisesti sen kaksi vuotta, tunteekin jo lähes kaikki editoijat valmiiksi. Kuitenkaan se, että tunnen editoijat ei vaikuta tuomarointiin. Jos esimerkiksi Kira olisi tähän kisaan lähettänyt lisää No. 6 tai Nabari No Ou draama / romantiikka videoita, ei hän olisi päässyt edes jatkoon. Kira lähettikin yhden draamaisen Nabari No Ou videon, joka hylättiin esikarsinnassa.
Jos väitteesi on että "oikeita helmiä" ei koskaan näytetä finaalissa, olisi hauska kuulla ketkä tai mitkä nämä oikeat helmet ovat.

C)
Minulla on ideana lähes aina, että n. puolet meille lähetetyistä videoista näytettäisiin finaalissa. Tällä kertaa videoita tuli 65, jatkoon olisin halunnut 30 videota mutta karsimme loppupäästä numeron 27 videoon.
Viime Traconissa (2013) videoita tuli 35, jatkoon pääsi 16. Aiempia numeroita en lähde kaivamaan, mutta saman pitäisi päteä sielläkin, ainakin suunnilleen. Videoiden määrä riippuu myös videoiden kestosta.

Tulipas essee. Pahoittelen.
Kigurumi Security
Hei sinä Ohikulkija! Ottaisitko Kigurumi Securityyn yhteyttä amv:n tiimoilta. Sama nimimerkki anikissa niin pistä yksityisviesti.
Hävettää
Mielestäni on kohtuullisen noloa ja ala-arvoista tulla julkisesti haukkumaan kaikki finaalivideot. Osoittaa vaan, että kirjoittaja on emotionaalisesti jälkeenjäänyt ja kykenemätön olemaan onnellinen muiden puolesta.

En oikein ymmärrä muutenkaan näitä statementtejä Suomen AMV-editoinnin tasosta. Ymmärtäisin, jos valtio rahottaisi miljoonilla tätä touhua ja maailmanlaajuisesti jäätäisiin jälkeen kehityksestä ja koko kansa oli raivoissaan kun verorahoja tuhlataan. Omaan päähäni se kuulostaa samalta kuin joku sanoisi: "Onpas meillä muuten v**** surkeita warettajia täällä Suomessa! Nyt kyllä hävettää!" Olenko tosiaan ainoa joka tajuaa sen, että täällä kisassa on tosiaan ihan tavallisia ihmisiä, jotka käyttävät aikaansa tehdäkseen jotain katseltavan arvoista ohjelmaa coneihin, joista ehkä saavat palkkioksi jonkun 25 euron pystin? Mikäs sen parempaa kun käyttänyt kymmeniä ellei jopa satoja tunteja videon tekemiseen ja joku tulee sanomaan, että "Kuraa! En edes katsonut loppuun!" ---- Voisi verrata siihen, että on katsonut Titanicia ensimmäiset 5min ja sanonut, että paska leffa.

Toiseksi, AMV on arviointilaji vai olenko jotenkin missannut täysin sen, että jostain netistä löytyy joku sääntökirja? Jos vertaa nyt vaikka johonkin taitoluisteluun, niin siinähän on listattu temppuja, joista annetaan x määrä pisteitä ja niiden pitää näyttää siltä ja siltä. AMV-kisat ei ihan toimi näin. Jos tosiaan olet niin kilpailuhenkinen niin kannattaisi ehkä ottaa huomioon ne asiat, joita tuomarit painottavat ja mikä heihin vetoaa. Samahan se on kaikkien lajien suhteen, joissa arviointi ei tule mistään sääntökirjasta vaan tuomarit sen päättävät.

Turpa kiinni ja kasvakaa aikuisiksi! --- käsittämätöntä, että tämä piti sanoa oletettavasti yli 18-vuotiaalle.
Whipper
Huh huh. Jopas on videoita. Osaako kukaan enää veivata näitä ilman efektejä? Oletettavasti ei.
Kas tässä pieni esimerkki (ja ei, se ei ole oma): http://www.firedrive.com/file/B24D33CDCB42C840

Lähetä kommentti

Kirjoita tähän kenttään sana koulutyttöpuku. Tällä vältämme ilkeitä kommenttibotteja.
Et ole kirjautunut sisään Desuprofiiliin, joten kommenttisi lähetetään anonyyminä. Kirjaudu sisään!