Luukku 6: Nippon kurisumasu

Kirjoittanut
Puhvi

 Tee japanilaisia talviherkkuja joulupöytään!

Kylmän, pimeän ja ankean suomalaisen talven keskellä pitää piristää itseään kaiken maailman mässytyksillä ja herkuilla, mutta pipareihin ja joulutorttuihinkin kyllästyy jossain vaiheessa. Tässä muutama japanilaishenkinen resepti, jolla täyttää jo valmiiksi kinkusta ja perunalaatikosta turvonnut maha entisestään! Itse tehtyjä herkkuja voi myös antaa perheelle ja kavereille joululahjaksi.

Nämä kolme reseptiä vievät toki jonkin verran aikaa, mutta ovat täydellinen korvike ainaisiin suklaakonvehteihin ja vihreisiin kuuliin kyllästyneille ja hieman vaihtelua joulupöytään haluaville. Suurin osa aineksista on helppo löytää lähimarketista, ainoastaan muutama tarvike vaati reissun hieman pidemmälle. Creme de marrons (kastanjahillo) löytyi Stockmannin herkkuosastolta, tosin on mahdollista, että sitä saa myös marketeista. Makea punapaputahna löytyi pitkällisen päänraavinnan ja lyhyen googlettamisen jälkeen Makukellarista.

Lähes kaikki tarvittavat ainekset. Punapaputahna ja vaahterasiirappi puuttuvat mystisesti kuvasta.

Imo manju – pienet bataattileivonnaiset

Imo manju

Yllättävän kevyet ja herkullisen jouluiset bataattileivonnaiset eivät vaadi erikoisempia aineksia ja maistuvat helposti myös suomalaisiin makuihin tottuneille! Maku muistuttaa yllättävän paljon porkkanalaatikkoa maustettuna kanelilla.

Taikina:

1 ½ isoa bataattia

1 ½ jauhoista perunaa

1,5 dl sokeria

1 kananmunankeltuainen

25 g voita

1 tl kanelia

Kuorrute:

1 tl vaahterasiirappia

1 tl miriniä (japanilaista ruoanlaittoviiniä, löytyy isommista marketeista)

mustia seesaminsiemeniä

Höyrytä bataatit ja perunat pehmeiksi (bataateille noin 40 minuuttia, perunoille 30). Bataatit kannattaa höyryttämistä varten pilkkoa hieman pienempiin osiin.

Kuori bataatit ja painele siivilän läpi. Pelkkä muusaaminen survaimella ei riitä, sillä muuten muusiin jää ilkeän tuntuisia säikeitä.

Tässä muuten menee ikuisuus...

Laita bataattimuusi kattilaan ja lämmitä niin, että ylimääräinen vesi haihtuu – muusi on sopivan kuivaa, kun siitä voi tehdä keon keskelle kattilaa. Sekoita peruna ja puolet sokerista sekaan, anna jäähtyä.

Sekoita jäähtyneeseen muusiin loput sokerista, keltuainen, pehmennyt voi ja kaneli. Tee joko kahdella teelusikalla, tai mikäli haluat nätimpiä leivonnaisia, pursottimella, pieniä kekoja leivinpaperille tai matalaan uunivuokaan. Sekoita kuorrute erilliseen kippoon ja sivele jokaisen leivonnaisen pintaan hieman kuorrutetta. Ripottele päälle mustia seesaminsiemeniä ja paista 180 asteessa noin 20 minuuttia. Anna jäähtyä pellillä, siirrä lautaselle ja nauti mieluiten vihreän teen kanssa.

Omat bataattileivonnaiseni muistuttivat enemmänkin kaaosmaisia kekoja, kuin kauniita, viimeisteltyjä japanilaisia leivoksia, mutta maku oli erittäin jouluinen bataatin ja kanelin ansiosta. Näiden täytyy kuitenkin muistaa antaa jäähtyä, sillä ne saavat kiinteän muotonsa vasta hieman viileämpinä.

 

Suklaakastanjapallot - kuri jo-namagashi

Makeaa kastanjatahnaa käärittynä kastanjahillosuklaataikinaan – mikä voi mennä pieleen? Nämä ovat hieman raskaampia, mutta erittäin maittavia ja olivatkin suosikkini näistä kolmesta herkusta.

Täyte (kuri kinton):

300 g tuoreita kastanjoita

1 rkl ruokosokeria

½-1 dl vettä

Päällyste:

120 g kastanjahilloa (creme de marrons)

20 g tummaa suklaata

2 rkl soijapapujauhoa (kinako – itse käytin soijajauhoa, en ole aivan varma, oliko tämä juuri oikeanlaista jauhoa, mutta ihan hyvältä maistui!)

2 rkl kaakaojauhoa

Höyrytä tuoreita kastanjoita noin puoli tuntia.

Kastanjat valmiina höyrytykseen kiinalaisessa (hups) bambuhöyryttimessä. Tähän tosin kelpaa ihan tavallinenkin höyrytyskattila.

Kun kastanjat ovat kypsiä (avaa yksi ja ja tarkista, sisustan pitäisi olla pehmeän jauhomainen – tämän kastanjan voit surutta syödä suoraan lusikalla, kyllähän niitä riittää!), avaa kastanjat ja kaavi sisältö erilliseen kulhoon. Painele kastanjamassa siivilän läpi, jotta viimeiset jäänteet kuoresta ja epätasaisuuksista lähtee pois.

Lämmitä noin puoli desiä vettä kattilassa, lisää sokeri veteen ja anna sokerin liueta. Lisää kastanjamassa ja sekoita, lisää tarvittaessa vettä.

Massan pitäisi olla kiinteää ja helposti muotoiltavissa. Mikäli massa on liian märkää, anna ylimääräisen veden haihtua kattilassa koko ajan sekoittaen. Aseta massa lautaselle jäähtymään.

Lämmitä kastanjahillo pienessä kattilassa ja lisää suklaa sekaan. 

Anna suklaan sulaa, lisää soijapapujauho ja kaakaojauho, sekoita huolella. Massan pitäisi olla koostumukseltaan samantyylistä, kuin ensimmäisen massan, mikäli se on liian kosteaa, lisää hieman kinako-jauhoa. Kun massa on tasainen, aseta jäähtymään.

Muotoile ensimmäisestä kastanjamassasta pieniä palleroita. Jaa päällystetaikina yhtä moneen osaan, muotoile palloiksi, paina kuoppa pallojen keskelle, aseta kuri kinton -pallot kuoppaan ja painele päällystaikina kiinni.

Nämä voi nauttia heti, mutta ovat myös erittäin herkullisia yön jääkaapissa vietettyään.

 

Japanilaistyyliset kastanjakonvehdit

Näiden tekeminen vaatii hieman enemmän aikaa, sillä jotta kastanjat saa helpommin kuorittua, ne täytyy ensin liottaa yön yli. Kuorrute on tehty makeasta punapaputahnasta ja kaakaosta ja sen sisällä on sokerisiirapissa keitettyjä kastanjoita. Sokerikastanjasäilyke (kuri kanroni) on ihan sellaisenaankin yleinen japanilainen herkku ja omassa liemessään ja kylmässä säilytettynä kestää hyvinkin pitkään!

Täyte (kuri kanroni):

400 g tuoreita kastanjoita

4 dl sokeria

6 dl vettä

keltaista elintarvikeväriä

Päällyste:

100 g makeaa punapaputahnaa (koshi-an)

20 g tummaa suklaata

2 rkl kaakaojauhetta

Liota kastanjat yön yli, jotta ne on helpompi kuoria.

Viillä kastanjan kuori auki ja poista ulkokuori ja pehmeämpi sisäkuori. Joskus sisäkuori ei tunnu haluavan lähteä pois, silloin se täytyy vain raaputtaa irti, minä en ainakaan huomannut uudella lioituksella olevan mitään positiivista vaikutusta asiaan. Laita kuorittu kastanja heti kylmään veteen, jottei se tummu.

Täydellisesti kuorittu kastanja! Yksi ehkä noin kolmesta onnistuneesti kuoritusta kappaleesta.

Laita kastanjat kattilaan, kaada päälle vettä ja lisää hieman keltaista elintarvikeväriä (jotta näyttävät nätimmältä). Keitä noin 20-30 minuuttia miedolla lämmöllä. Kaada kastanjat liemessään kulhoon ja valmistele siirappi. Lisää vesi (6 dl) sekä noin 2 dl sokeria, anna seoksen kiehahtaa ja lisää kastanjat.

Odota, että seos kiehuu jälleen, minkä jälkeen sammuta hellalevy ja anna kastanjoiden jäähtyä. Poimi kastanjat pois sokeriliemestä, lisää liemeen 1 dl sokeria ja lämmitä kiehuvaksi. Lisää kastanjat, anna kiehahtaa, anna jäähtyä. Toista sama rumba vielä kerran, minkä jälkeen voit kaataa kastanjat sokeriliemineen haluamaasi purnukkaan tai kulhoon.

Sekoita päällystetaikina lämmittämällä 100 g punapaputahnaa ja lisäämällä tumman suklaan.


Mystinen punapaputahna. 

Anna suklaan sulaa, lisää kaakaojauhe ja sekoita tasaiseksi massaksi. Massan pitäisi olla koostumukseltaan helposti muotoiltavissa, mikäli se tuntuu liian kostealta, lisää hieman soijajauhoa. Aseta massa jäähtymään.

Tee taikinamassasta palloja, paina niihin kuoppa ja aseta yksi sokerikastanja sisälle, kääri taikina kastanjan ympäri.

Nauti. Täytteinä voi myös käyttää tuoreita höyrytettyjä kastanjoita, pähkinöitä tai oikeastaan mitä tahansa.

Nom nom nom.

Reseptit on opiskeltu Wagashi-blogista ja sieltä löytyy myös paljon muita herkullisia japanilaistyylisiä reseptejä!

 

 

Lähetä kommentti

Kirjoita tähän kenttään sana koulutyttöpuku. Tällä vältämme ilkeitä kommenttibotteja.
Et ole kirjautunut sisään Desuprofiiliin, joten kommenttisi lähetetään anonyyminä. Kirjaudu sisään!