Tekniikkaa & cosplayta osa 2

Kirjoittanut
thanos
Hei taas,
 
Tässä blogauksemme toinen osa, jossa yritämme pureutua itse esitykseen, lavankäyttöön ja mahdollisten lavasteiden ja proppien käyttöön.
 
Miten valmistaudun harjoituksiin? Entä miten käyttäydyn lavalla?
 
Ensimmäisenä ja tärkeimpänä asiana: Muista olla ajoissa! Saat sähköpostilla etukäteen tiedot kellonajoista, jolloin sinun tulee olla paikalla, joten muista ottaa nämä ajat ylös ja myös noudattaa niitä, jotta saadaan mahdollisimman jouheva ja stressitön kisa kaikille. 
 
Perjantaina harjoituksissa ei tarvitse vielä olla kisapuku päällä, mutta ota lavasteet ja propit mukaasi harjoituksiin jos vain suinkin mahdollista. Tämä on tärkeää, koska tällöin tiedämme jo heti perjantaina, mitä proppeja lavalla esityksen aikana on ja miten ne mahdollisesti liikkuvat esityksen aikana.  Lavasteet vaikuttavat myös valoihin, eli jos tarvitset spotin lavasteeseen tai proppiin, on helpompi harjoitella tämä jo perjantain harjoitusten aikana, jotta saadaan tarpeeksi aikaa hioa valot mahdollisimman oikein ja lauantain kenraaliharjoitukset kulkemaan sujuvasti. 
 
Tapahtumaviikonlopun lauantaina on tuomarointi, valokuvaus sekä kenraaliharjoitukset, joten älä poistu backstagelta, vaan odota vuoroasi! Jos oma harjoitteluvuorosi on tuomaroinnin ja valokuvaamisen jälkeen, voit mennä jo odottamaan omaa vuoroasi lavan sivustalle, jonne cosplaymammat sinut opastavat.
 
Kun on oman lavaharjoituksesi aika, muista, että harjoitusaika on varattu nimenomaan esityksesi harjoitteluun! Ä siis käytä lava-aikaasi turhanpäiväisyyksiin, kuten juttelemaan ylimääräisiä mahdollisen avustajasi kanssa. Lavalla ollessasi muista kuunnella ja vastaanottaa palautetta ja vastavuoroisesti antaa sitä, jos esimerkiksi valot tai äänet eivät menneet kohdalleen. Suorituksen jälkeen tulee lavalta poistua mahdollisimman ripeästi, jotta seuraava esiintyjä pääsee valmistautumaan omaan suoritukseensa.
 
Miettiessäsi esityksesi proppeja ja lavasteita, muista, ettei se ole millintarkkaa suunnittelua! Jos kyseessä on lavaproppi tai lavaste, joka ei kuulu konkreettisesti asuusi, sen ei tarvitse olla yksityiskohdallisesti täydellinen - hienot yksityiskohdat eivät näy yleisöön.  Säästä siis itseäsi, sillä lavasteita ei arvioida. Ota myös huomioon lavasteiden koko: mitään jättimäistä ja hankalasti kuljetettavaa ei kannata rakentaa, sillä se vaikeuttaa ja hidastaa lavatiimin työskentelyä. Älä myöskään suunnittele liian pieniä lavasteita, koska pieni proppi helposti hukkuu suureen lavaan.
 
Muistakaa, että tyhmiä kysymyksiä ei ole olemassa! Kysy siis rohkeasti kaikesta, mikä mieltäsi painaa, tai mistä olet epävarma. Oli kyseessä lavasteesi sijainti, valojen väri tai vaikka ihan vain tarvitset varmistuksen aikatauluista, aina on parempi kysyä, kuin epäröidä ja olettaa.
 
Vinkkejä esityksen sisällöstä  
 
Hyvä esitys on sellainen, missä on selkeä tarina tai juoni. Lavalla tapahtuu selvästi jotain, eikä hahmo vain kulje päämäärättömästi ympäri lavaa. Tarinallista esitystä katsojan on aina mukavampi ja helpompi seurata - jopa silloin, kun lähdesarja/peli ei ole entuudestaan tuttu. Huomioitavaa  kaikille kisaajille on myös se, että esitykset videoidaan ja tallennetaan! Tämä siitä syystä, että harjoittelemme tulevissa coneissa tödennäköisesti toteutuvaa esitysten streamaamista myös conipaikan ulkopuolelle. Tee siis esityksestäsi viihdyttävä myös niille, jotka eivät ole paikan päällä katsomassa. Tästä hyvänä esimerkkinä esityksessä tulee kiinnittää huomiota mahdollisten lavasteiden takana käytettyyn aikaan. Muista hyödyntää esityksessäsi mahdollisimman suurta osaa lavasta samalla huomioiden, että aivan lavan reunoja ei näe parven sivuista. Olisi ikävää, jos osa esityksestäsi jäisi osalta katsojista täysin pimentoon.
 
 Esitys näyttää hyvältä niin lavalla kuin videolla, kun muistat, että lava syö helposti myös ilmeiden ja liikkeiden yksityiskohdat. Kiinnitä siis huomiota myös kasvojesi ilmeisiin ja käsiesi liikkeisiin harjoitellessasi esitystäsi. Suuret liikkeet toimivat suurella lavalla parhaiten, jopa liioittelun partaalla olevat. Älä siis pelkää heittäytyä mukaan täydellä sydämellä, vaikka se harjoitellessa saattaisi hiukan typerältä tuntuakin. Muista esiintyväsi yleisölle, etkä itsellesi, joten pidä rintamasuunta aina kun mahdollista yleisöä kohti, jotta he näkevät myös ilmeesi!
 
Hyvässä esityksessä video tukee esitystä, eikä esitys videota! Videon on tarkoitus olla apuväline tarinan tuomisessa ymmärrettävämpään muotoon, mutta video ei kuitenkaan ole se, joka on kisaamassa cosplaykisojen voitosta, vaan itse esiintyjä. Muista siis, ettet tukeudu liikaa taustavideosi tapahtumiin!  Tämä sama pätee myös lavasteisiin ja proppeihin. Suunnittele esityksesi niin, että pahimmassa tapauksessa pystyt vetämään esityksesi läpi jopa ilman minkäänlaisia lavasteita. Tämä siitä syystä, että lavasteille tai propeille voi aina sattua jotain, tai harjoituksissa huomataan että jokin seikka ei toimi niin kuin alun perin on suunniteltu.
 
Huom! ECG:n finaalissa Ranskassa taustavideon käyttäminen ei ole mahdollista, joten kannattaa ottaa tämä huomioon jo karsintaesitystä tehdessä. Tuomaristoa on myös kehoitettu tarkkailemaan sitä, miten esitys toimii videon kanssa ja ilman videota, joten jos nojaat liikaa taustavideoosi esityksessäsi se vaikuttaa myös tuomarointipisteisiin.
  
Ennen kaikkea muista pitää lavalla hauskaa! Se, että nautit lavalla olemisesta ja esiintymisestä välittyy myös yleisölle.
 
Kuten aiemminkin, jos jokin jää vaivaamaan tai askarruttamaan, laita kysymys alle niin yritämme parhaamme mukaan vastata. Tsemppiä kaikille valmisteluihin ja nähdään Frostissa!
 
Joulua odotellen,
 
AV-tiimi

Lähetä kommentti

Kirjoita tähän kenttään sana koulutyttöpuku. Tällä vältämme ilkeitä kommenttibotteja.
Et ole kirjautunut sisään DesuProfiiliin, joten kommenttisi lähetetään anonyyminä. Kirjaudu sisään!