Luukku 13: Photoshootit uudistuvat!

Kirjoittanut
Japsu

Aivan ensimmäisestä vuoden 2009 tapahtumasta asti Desuconin cossaajille tarjoamiin palveluihin ovat kuuluneet photoshootit – siis mahdollisuus ikuistaa cosplayasunsa Sibeliustalossa tai sen lähiympäristössä taitavan valokuvaajan kanssa. Tulevassa Desucon Frostbitessä photoshootit uudistuvat: siinä missä tähän asti Desukuvaajat ovat tarjonneet photoshoot-aikoja cossaajien kilpavarattavaksi, jatkossa tarjoamme sähköisen palvelun, jonka kautta cosplayn ja valokuvauksen harrastajat voivat löytää toisensa ja sopia photoshooteista. Haluamme tarjota cossaajille ja kuvaajille aiempaa enemmän sananvaltaa siihen, kenen kanssa photoshooteille lähtevät.

Aikaisempien tapahtumien photoshoottien satoa voit ihastella DesuGalleriassa. Mikael Peltomaan Desucon 2016:ssa ottamassa kuvassa esiintyvät Jatek Cosplay ja Lunatar Cosplay kumpainenkin Red-hahmona Transistor-pelistä.

Perinteisesti kuvaajina Desuconin photoshooteilla ovat toimineet Desukuvaajat eli Desuconin ohjelma- ja yleiskuvaajat, jotka toimivat kuutteina (joita aiemmin vänkäreiksikin kutsuttiin) Desuconin vapaaehtoisorganisaatiossa. Yleensä heitä on ollut kuudesta kahdeksaan per tapahtuma. Tarjottavien n. 45 minuutin mittaisten photoshoot-aikojen määrä on heilunut kolmenkymmenen molemmin puolin.

Photoshoot-palvelu on ollut erittäin suosittu, ja kaikki ajat on järjestään varattu. Peruutuksia on tullut vain pari per tapahtuma, samoin varattuja aikoja on ilmoittamatta jäänyt käyttämättä muutama joka tapahtumassa.

Kantai Collection – Kongou. Kuva: Matias Tukiainen (Desucon 2016).

Pientä närää photoshoot-palvelussa on kuitenkin herättänyt sen varausmekanismi: kuten niin moni muukin ilmoittautumissysteemi coniskenessä, photoshoot-ajat on täytetty ilmoittautumisjärjestyksessä. Tyypillisesti ajat ovat menneet samana iltana, kun ne tulevat varattaviksi.

Herääkin kysymys, tuottaako nopein käsi voittaa -ilmoittautuminen parhaan mahdollisen lopputuloksen niin cossaajien, kuvaajien kuin tapahtuman kannalta.

Photoshoot-palvelua käyttävät cossaajat ovat toivoneet saavansa etukäteen parempaa tietoa siitä, millaisia valokuvaajia photoshoot-palvelussa on tarjolla. Siinä missä tähänastisissa shootti-ilmoittautumisissa kuvaajasta on kerrottu ainoastaan etunimi, on heistä toivottu mm. jonkinlaisia esittelyitä ja portfolioita, jotta cossaaja näkisi millainen kuvaajan tyyli on ja millaista jälkeä tämä tuottaa.

Samaten valokuvaajilta olen saanut palautetta, että valokuvaajat haluaisivat hieman enemmän päätösvaltaa siihen, minkälaisia hahmoja he päätyvät kuvaamaan. Yksi voi olla kiinnostunut kuvaamaan vaikkapa anime- ja toinen pelihahmoja, mutta pahimmillaan kuvia tapahtuman jälkeen katsellessa todetaan, että kuvaajien kiinnostukset ovat menneet täysin ristiin.

Siksi uudistamme photoshoottien varaussysteemin täysin. Sen sijaan, että cossaajat kilpailevat siitä, kuka saa varattua nopeimmin haluamansa ajat, annamme jatkossa cossaajien ja valokuvaajien esittäytyä toisilleen ja sopia keskenään photoshooteista. Toisin sanoen sen sijaan, että tarjoamme photoshoot-aikoja, haluamme tarjota cossaajille ja valokuvaajille kanavan löytää toisensa. Palvelu on jatkossakin maksuton kaikille siihen osallistuville.


Mobile Suit Gundam: Iron Blooded Orphans. Kuva: Mira Strengell (Desucon 2016).

Cossaaja, toimi näin löytääksesi kuvaajan photoshootille

  1. Kun palvelu aukeaa tammikuussa, kirjaudu palveluun Desuprofiilillasi ja valitse olevasi cossaaja.
  2. Vastaa muutamaan lomakkeella esitettyyn kysymykseen itsestäsi, cosplayharrastuksestasi, mahdollisesta ryhmästäsi, hahmoistanne sekä asuistanne. Linkitä mahdolliset referenssi- ja WIP-kuvat.
  3. Näet seuraavaksi palvelussa shootattavia etsivien valokuvaajien tiedot. Selaile näitä ja löydä sopiva valokuvaaja.
  4. Ota valokuvaajaan yhteyttä palvelun kautta. Voitte lähettää palvelun kautta toisillenne viestejä ja päätätte itse, jaatteko yhteystietojanne toisillenne.

Valokuvaaja, toimi näin löytääksesi cossaajia photoshootille

  1. Kun palvelu aukeaa tammikuussa, kirjaudu palveluun Desuprofiilillasi ja valitse olevasi valokuvaaja.
  2. Vastaa muutamaan lomakkeella esitettyyn kysymykseen itsestäsi ja valokuvausharrastuksestasi. Linkitä mahdolliset nettigalleriasi ja portfoliosi.
  3. Näet seuraavaksi palvelussa valokuvaajaa etsivien cossaajien tiedot. Selaile näitä ja löydä kiinnostavia cossaajia.
  4. Ota cossaajiin yhteyttä palvelun kautta. Voitte lähettää palvelun kautta toisillenne viestejä ja päätätte itse, jaatteko yhteystietojanne toisillenne.

Sokerina pohjalla – mahdollisuus mediapassiin valokuvaajalle

Photoshoot-palvelun tarkoituksena on tukea cossaajia ja valokuvaajia harrastuksessaan. Photoshoot-kuvaajana Desuconissa toimiminen ei yksinään ole kuuttitehtävä eikä siten oikeuta työvoimaetuihin. Tunnustamme kuitenkin photoshoot-kuvaajien kävijöillemme tuottaman arvon, ja haluamme palkita ahkeria ja luotettavia photoshoot-kuvaajia työstään maksuttoman sisäänpääsyn sisältävällä mediapassilla.

Koska photoshoot-palvelu tässä muodossaan on aivan uusi ja sitä testataan nyt ensimmäistä kertaa, mahdollisuus mediapassiin on aluksi rajattu pienemmälle ryhmälle. Samasta syystä photoshoot-mahdollisuuksia on tulevassa Desucon Frostbitessä tarjolla hieman aikaisempia vuosia vähemmän. Desucon Frostbitestä saatavien palautteen ja kokemusten perusteella palvelua laajennetaan ja kehitetään jatkossa.

Mikäli haluat valokuvaajana mukaan testiryhmään, ota minuun yhteyttä esim. sähköpostitse ja kerro halukkuudestasi photoshoot-kuvaamiseen mediapassilla. Mediapassin edellytyksenä on alustavasti vähintään kaksi palvelun kautta sovittua photoshoottia sekä kuvien julkaisu DesuGalleriassa ja/tai Conikuvat.fi:ssä.

Desucon ei esitä vaatimuksia tämän palvelun kautta järjestettyjen photoshoottien yhteydessä syntyneiden kuvien tekijänoikeuksien suhteen, vaan kaikki oikeudet säilyvät kuvaajalla. Desucon toivoo kuitenkin vapaaehtoista lupaa kuvien käyttöön Desuconin photoshoot-toiminnasta tiedottamista ja photoshoottien markkinointia varten.

 

Santtu "Japsu" Pajukanta
Desuconin valokuvausvastaava
kuvaus ät desucon.fi

 

PS. Aikaisempien vuosien photoshoottien tulokset ovat esillä DesuGalleriassa anonyymisti eikä niihin ole meillä edes sisäisesti liitetty cossaajien tietoja. Haluaisimme mielellämme antaa myös cossaajille kunnian töistään. Jos siis esiinnyt tässä postauksessa olevissa kuvissa ja haluat nimesi tai nimimerkkisi kuvan oheen, kerro siitä vaikka kommentilla tai sähköpostitse. Myöskin mikäli haluat kuvasi pois tästä postauksesta tai muualta Desusaitilta, kerro niin laitamme kuvan vaihtoon!

Kommentit

natalia.sundvall
Milloin tulee tämä profiilin luonti ja minne se tulee?
Santtu "Japsu" Pajukanta
Hei Natalia!

Photoshoot-ilmoittautumispalvelu aukeaa tällä viikolla osoitteessa https://photoshoot.conikuvat.fi . Tiedotamme tästä lisää, kun palvelu on auki!

Ystävällisin terveisin
Santtu "Japsu" Pajukanta
Desuconin valokuvausvastaava

Lähetä kommentti

Kirjoita tähän kenttään sana koulutyttöpuku. Tällä vältämme ilkeitä kommenttibotteja.
Et ole kirjautunut sisään Desuprofiiliin, joten kommenttisi lähetetään anonyyminä. Kirjaudu sisään!