Luukku 6: Desuconin itsenäisyyspäivän herkkuvinkit

Kirjoittanut
ka-ke

Hyvää itsenäisyyspäivää kaikki jäänpuremat conittajat! Unohtamatta takana piilevää jaloa tarkoitusta, juhlapyhien suurinta antia ovat perinteikkäät ja kausikohtaiset herkut. Päätimme julkaista kuudennessa luukussa itsenäisyyspäivän kunniaksi suosituksemme suomalaisista jouluruoista, jotka pesevät vaikkapa Linnan juhlissa tarjottavan noutopöydän ainakin omaperäisyydessään 9000-0.

 

Easy: jagaimo nikkorogashi (じゃがいも煮っころがし)
eli perunat haudutettuna dashipohjaisessa liemessä.

  • Perunoita nälän mukaan, itse käyttäisin tässä reseptissä uusia perunoita, kuten siikliä.
  • Dashilientä sen verran, että perunat kutakuinkin peittyvät.
  • 1tl soijakastiketta perunaa kohden, tai ruokalusikallinen kolmea.
  • Ruokalusikallinen voisulaa.
  1. Keitä perunat dashiliemessä ja soijakastikkeessa.
  2. Siirrä kypsät perunat erilliseen astiaan ja jatka liemen redusointia.
  3. Voitele kypsät perunat ja koristele persiljalla halutessasi. Älä kuitenkaan ihmeessä osta tätä varten erikseen täyttä nippua!
  4. Kun kattilan pohjalla on noin sentti lientä jäljellä, kaada se perunoiden sekaan, tai tarjoile kastikkeena tai dippinä.

 

Medium: siitakesienisalaatti

Yksinkertainen sienisalaatti kreemillä, mutta tyypillisempien herkkusienten tai höpörouskujen sijasta käytämme japanilaisista keittoruoista tuttuja siitakkeita. Resepti on mitoitettu neljään annokseen.

  • 4 tuoretta siitakesientä hienonnettuna varsineen, tai kaksinkertainen määrä kuivattuja sieniä.
  • Noin kolmannes sienten vetoisuudesta sipulia, punaista tai keltaista mieltymyksen mukaan.
  • 0,5dl kuohukermaa - jos pidät salaatistasi vähemmän kreemisenä, vähennä määrä puoleen.
  • 1tl valkoviinietikkaa.
  • Ripaus suolaa, sokeria ja mustapippuria.
  1. Jos käytät tuoreita sieniä, kypsennä niitä pari minuuttia pannulla. Kuivatut sienet liotetaan kunnes ovat turvonneet pehmoisiksi, jonka jälkeen ne hienonnetaan.
  2. Hienonna sipuli, oman kokemuksen mukaan mitä pienempi sitä parempi. Sekoita sienten kanssa samassa kulhossa, silmämääräisesti sipulia pitäisi olla harvemmassa kuin sientä.
  3. Vatkaa kermavaahto erillisessä kulhossa, ja lisää vaahtoon mausteet. Älä vatkaa paljoa etikan lisäyksen jälkeen, jotta seos ei härskiinny.
  4. Yhdistä kreemi sienisipulin kanssa ja säilö jääkaapissa.

 
Kasvissyöjälle juhlamenu onkin jo valmis!

Hard: joulukinkku wasabikuorrutteella

Tämä fuusiokuorrute yllättää koko perheen, erityisesti pienimmät. Rehellisesti sanottuna juhlaväki ei epäilisi hetkeäkään, jos väittäisit kypsän kuorrutteen olevan perinteistä kinkunpäällystä tosi väkevällä sinapilla. Vaikean reseptistä tekee alusta asti itsepaistettu kinkku, valmiiksi kypsennettyä kinkkua käyttäessä easy+. Tällöin toisaalta voi valita savustetun juhlakinkun harmaasuolatun potkan sijasta.

  • Yksi kinkku, paisto-ohjeen löydät vaikkapa Suomi24:sta tai Vauva.fi:stä.
  • Wasabia, itselläni kului kahden kilon pikkukinkkuun puoli Yutaka-tuubia.
  • 1/2-1/1dl korppujauhoja.
  • Kourallinen kokonaisia neilikoita.
  1. Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen.
  2. Levitä jäähtyneen, kypsän kinkun päälle wasabia siten, että liha on ylhäältä katsottuna pääosin vihreä.
  3. Ripottele korppujauhoja samalla periaatteella.
  4. Painele kuorrutettuun kinkkuun neilikoita, noin kahden sentin etäisyydeltä toisistaan.
  5. Ruskista uunin keskitasolla noin 10 minuuttia.

 

  

Ennen... ja hieman ennen kuin kinkku oli poissa.

Intense: karjalan futomaki

Olette varmaan kuulleet eksoottisesta tavasta syödä riisipuuroa ruistaikinakuorella. Tämä resepti yhdistää futomakin ja edellämainitun kummallisuuden.

  • 2-3dl puuroriisiä riisipuuroksi keitettynä, riisinkeittimellä taikka perinteisesti. Tähän kelpaa myös hienommat sushiriisit vallan mainiosti.
  • 1,5dl ruisjauhoja.
  • 1/2dl vehnäjauhoja.
  • 1/2tl suolaa.
  • Vajaa desi vettä.
  • 2tl seesamiöljyä.
  • Voiteluun yksi tai kaksi ruokalusikallista voisulaa.
  • Täytteeksi sopii esimerkiksi noin 150g paketti kylmäsavulohta ja pieni esikypsennetty tai raaka punajuuri, riippuen siitä kuinka tuoreesta suuntuntumasta pidät.
  1. Sekoita jauhot ja suola keskenään, jonka jälkeen lisää joukkoon vesi ja öljy ja sekoita.
  2. Pyörittele kunnes käsissäsi on söpö pehmoinen taikinapallero. Jos taikina jostain syystä on ikävän tahmaista, lisää hieman vehnäjauhoja.
  3. Valmistele täytteet - tässä tapauksessa kuori ja paloittele punajuuri pikkurillin paksuisiksi tikuiksi, jotka voit kääriä lohisiivuihin.
  4. Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen.
  5. Kaulitse taikina hyvin ohueksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi leivinpaperin päällä, tai nosta kaulittu taikina leivinpaperille.
  6. Levitä puuro ohuelti taikinan päälle reunoja myöten, jättäen kuitenkin ylä- tai alareunaan pari senttiä tyhjää.
  7. Paina vastakkaiseen päätyyn pieni ura ja asettele täyte siihen.
  8. Rullaa täytteen päädystä alkaen käyttäen apunasi leivinpaperia.
  9. Asettele rulla keskelle uunipeltiä ja kypsennä uuinin keskitasolla noin 12 minuuttia, pitäen kuitenkin huolta siitä, ettei rullan pinta muutu mustaksi. Kypsän rullan kuori tuntuu kovalta koputellessa.
  10. Voitele uunituore rulla voisulalla.
  11. Paloittele jäähtynyt rulla terävällä veitsellä saadaksesi kauniita karjalan makipiirakkapaloja.

 

 

Lämpimien käsien sijasta tätä leipoessa on hyötyä rautaisista makisushinrullaustaidoista.

Pay to win: porosashimi

Vaikeusaste juontuu reseptissä käytetystä pakastetusta poron sisäfileestä, mikä ei kylmäkaappiosastostaan huolimatta kuulu opiskelijan go-to-lihatuotteisiin. Mikäli kävi onni mökkireissulta palatessa, kuten Silver Spoonin katsoneet tietävät, voi kuitenkin pientä veristä uurastusta lukuunottamatta selvitä hyvinkin edullisesti. Tästä määrästä lihaa riittää neljälle. Marinadista voi jättää valkosipulin ja inkiväärin pois, mikäli haluaa välttää poron luontaisen maun kilpailutusta voimakkaiden mausteiden kanssa.

  • Noin 200-250g poron sisäfilettä.
  • 1rkl soijakastiketta marinadiin, sekä loraus dippiastioihin.
  • 2tl miriniä.
  • 2tl sitruunamehua.
  • 1tl mustapippuria, mieluiten rouheena.
  • 1tl raastettua inkivääriä, eli pari kunnon höyläystä raastinta vasten.
  • Pieni valkosipulinkynsi murskattuna.
  • 1-2dl raastettua daikonia tai isänmaallisempaa retiisiä.
  • Wasabia.
  1. Sulata file vain osittain, taikka pakasta tuoretta hetki, sillä hieman jäistä lihaa on helpompi leikata ohuen ohueksi.
  2. Leikattuasi lihan, sekoita marinadin ainekset kulhossa.
  3. Nyt voit joko marinoida lihat samassa kulhossa, taikka asetella ne valmiiksi lautaselle, ja levittää marinadin lihoihin. Pehmeä ja ohut liha voi repeillä kulhossa pyörittelyn johdosta. Laita jääkaappiin marinoitumaan ainakin 1-4 tunniksi.
  4. Raasta retikka juuri ennen syömistä, ja aseta ne keoksi lihan kylkeen wasabin kanssa. Sillä voit pyyhkiä suusi muista juhlapöydän voimakkaista mauista ennen kuin maistelet poroa, dipattuna soijakastikkeeseen ja ilman.

 

Olisiko tämä osa sinun Full Course Menuasi?

Extra: inkivääri-riisivanukas

 

Tuliko keitettyä hieman liikaa riisipuuroa? Entäs jäikö kahden desin kuohukermasta loput käyttämättä? Ei hätää. Tässä resepti, joka käyttää osan ylimääräisistä raaka-aineistasi ja auttaa kolottavaan karkkihampaaseen. Resepti riittää kolmeen isompaan tai neljään maltillisempaan annokseen.

  • 3-4dl keitettyä riisipuuroa.
  • 2rkl sokeria.
  • 1,5dl kuohukermaa.
  • 2 liivatelehteä. Ei vaikuta makuun, älä lähde hakemaan eritoten tätä kaupasta.
  • 1tl vaniljasokeria tai vanilliinisokeria.
  • Noin ruokalusikallinen hienoksi raastettua, kuoretonta inkivääriä. Jos et ole inkiväärin ystävä, voit korvata sen myös raastetulla sitruunankuorella ja -mehulla.
  • Muita lisukkeita, kuten luumukiisseliä tai lakkahilloa.
  1. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5 minuuttia.
  2. Lämmitä kerma kattilassa, ja lisää siihen sokerit sekä liivatelehdet.
  3. Sekoita inkivääri sekä kerma riisipuuroon. Testaa, ja lisää haluamaasi makua.
  4. Annostele jälkiruoka-astioihin ja laita jääkaappiin herkutteluun saakka.
  5. Lisää muut lisukkeet ja kastikkeet juuri ennen syömistä.

 

Omuraisu vai raisupurin?

 

Vastaan mielelläni kaikkiin reseptieni jättämiin aukkoihin kommenteissa. Oliko ruokablogaus mieluisaa luettavaa? Kerro siitä kommenteissa, ja ehdota omia jännittäviä fuusioreseptejä kokeiltavaksi. Seuraavan kerran saatte kuulla minusta kunniavierasohjelmaan liittyvien paljastuksien tiimoilta, jota varten kannattaakin seurata Desun joulukalenteria lähitulevaisuudessa!

御粗末! Osomatsu! Happy to serve!

Lähetä kommentti

Kirjoita tähän kenttään sana koulutyttöpuku. Tällä vältämme ilkeitä kommenttibotteja.
Et ole kirjautunut sisään Desuprofiiliin, joten kommenttisi lähetetään anonyyminä. Kirjaudu sisään!