"Millaista ohjelmaa tarjoaisin Desuconiin?"

Kirjoittanut
Isperia

Ensimmäisenä ja tärkeimpänä:

Desuconin ohjelmahaku on käynnissä!

Jos sinulla on jo valmis tai muuten hyväksi hautunut idea, tarjoa ohjelmaasi vaikka saman tien lähettämällä idea sähköpostitse ohjelma@desucon.fi tai Kompassin kautta. Kartan ensimmäinen vedos julkaistaan jo tämän kuun lopussa ja kartta täyttyy huisia vauhtia, eli mitä aiemmin tarjous tulee, sitä paremmat mahdollisuudet sillä on myös mahtua karttaan mukaan. Vaikka ideasi olisi vielä vaiheessa tai kaipaat apua viilaukseen ja kulman löytämiseen, laita silti viestiä!

Jos on sellainen olo, että olisi ehkä ihan hyvä idea, muttei uskalla tarjota kun tulee kuitenkin vaan suoraan hylsyä, toivon että laitat tarjouksen silti tulemaan pikimmiten! Mikäli ohjelmasi kuuluu edes sinne päin Desuconin aihepiiriin (ja vaikka kartta olisi jo täynnäkin), annan jokaisesta minulle asti päätyvästä ohjelmaideasta rakentavaa palautetta ja kommentteja sen suhteen, miten ohjelmaa voisi mahdollisesti hioa tai parantaa. Nämä mielipiteet ja palautteet ovat tietenkin subjektiivisia, mutta pyrin antamaan ideoita ja kenties vähän uutta kulmaa siihen, miten ohjelmaa voisi muokata tai kehittää. Idean ei siis tarvitse olla täysin valmis ja loppuun asti hiottu, kun laitat ensimmäistä kertaa viestiä - autan mielelläni luomaan myös keskeneräisemmästä aihiosta timanttista ohjelmaa.

Mutta millaista ohjelmaa Desuconiin toivotaan tai kannattaa tarjota? Jokainen ohjelmavastaava lienee painottanut hieman omalla kulmallaan toiveitaan, joten on minun vuoroni raottaa mysteerin verhoa ja paljastaa, mitä pinnan alla kuplii - minun mielestäni. Monelle iskee tässä vaiheessa ramppikuume, koska "siellähän on vaan niitä tietäjiä puhumassa". Mutta lämpö alas ja tarjousta tiskiin, sillä kuten avaan alempana, ei ohjelmaa pitääkseen tarvitse olla viidennen danin animevelho.

Desuconin ohjelma voidaan jakaa karkeasti kahteen lajiin, jotka molemmat jakautuvat vielä kahtia. Nämä pääluokat ovat puheohjelma ja pajaohjelma. Mitä näihin sitten kuuluu ja erityisesti mitä toivoisin itse näkeväni kesällä Desuconin ohjelmasaleissa?

Puheohjelma

Kuten meillä on vuodesta toiseen muistuteltu eri yhteyksissä, Desuconin ydin, "pihvi", on puheohjelma. Karkeasti puheohjelma jakautuu kahteen alalajiin, luentoon ja paneeliin. Luennossa yksi tai useampi henkilö kertovat valitusta aiheesta valitulla kulmalla valmistellun esityksen, paneelissa useampi keskustelija (yleensä jonkinlaisen puheenjohtajan ohjaamana) pohtivat valittua aihetta hieman vapaammin ja usein toistensa ajatuksia haastaen tai täydentäen. Luennot ja paneelit pidetään lähes poikkeuksetta Desuconin kahdessa isossa ohjelmasalissa - Kuusessa ja Puusepässä. Puheohjelmalle on ohjelmien pituudesta riippuen noin 30-35 paikkaa yhtä Desuconia kohden, eli puhujia ja aiheita mahtuu kyllä mukaan.

Desucon on manga- ja animepainotteinen tapahtuma, eli leijonanosan puheohjelmasta toivoisin tietenkin liittyvän näihin aiheisiin. Myös muut Desuconissa näkyvät ja aihepiiriin liittyvät harrasteet - esimerkiksi cosplay, japanin kieli ja kulttuuri tai musiikki - ovat tervetulleita, mutta suurimman osan ohjelmasta toivoisin keskittyvän animeen ja mangaan. Lähestymiskulma näihin aiheisiin voi olla hyvin moninainen, eikä Desuconissa puhuakseen todellakaan tarvitse olla mikään mangatohtori tai katsonut yli 500 tuntia sarjoja - tärkeintä on että ohjelman idea on hyvä ja puhujalla on aiheesta sanottavaa, intohimoa tai vaikka uudenlainen kulma. Ohjelman ei tarvitse olla mitään syvimmän päädyn analyysia tai lähestyä aihettaan tieteellisen metodin keinoin, vaan myös viihteellinen ote on paitsi sallittu myös tervetullut! Tärkeintä on, että jos tulet puhumaan Desuconiin, sinulla on aihe josta haluat kertoa muille - liittyy se sitten johonkin tiettyyn sarjaan, tyylisuuntaan, tekijään, oheisharrastukseen, hahmoon, hahmotyyppiin, taustamusiikkiin tai vaikka viittoihin.

Desuconin ei ole tarkoitus olla ryppyotsainen tieteellinen symposium, jossa animetutkijat ja mangatieteilijät jakavat viimeisimmät vertaisarvostellut pohdintansa toisilleen kravaatit kaulassa killuen, vaan tapahtuma, jossa harrastajat jakavat ilon omasta harrastuksestaan muiden harrastajien kanssa. Tähän ei tarvita tutkintoa tai vuosikymmenen harrastamista, vaan intohimoa ja iloa itse harrastukseen. Desuconiin ovat tervetulleita myös kevyet ja viihteelliset luennot - onpa meillä vuosien saatossa puhuttu mm. kakuista animessa tai siitä, miten olla hyvä husbando. Kääntöpuolelta löytyy myös analyysia nationalismista animessa, tai syväluotaavia pohdintoja yksittäisen mangakan töihin ja ihmiskuvaan. Myös viihteellisen ja akateemisen välimaastoon voi osua esimerkiksi puhumalla perunan roolista animessa niin tarinan, talouden kuin ruokakulttuurin kautta. Desuconiin toivotaan tätä kaikkea, sillä aivan kuten emme kaikki harrasta samoja sarjoja, eivät samat ohjelmatkaan tarjoa jokaiselle meistä jotain. 

Aina toisinaan törmään itse siihen, että joku haluaisi tulla puhumaan aiheesta, mutta "siitä on jo puhuttu eikä Desucon ota kierrätettyä ohjelmaa vastaan". Tämä on sinänsä totta, sillä haluamme pitää harrastuksen myös harrastajille mielenkiintoisena ja tuoreena, ja varsinkin nykyään kun yhä useampi con taltioi ja julkaisee puheohjelmansa myös verkossa, ei saman luennon kierrättäminen ole mielekästä edes puhujalle itselleen. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, ettemme ottaisi vastaan samasta aiheesta, sarjasta tai lajityypistä luentoja, jos ne tarjoavat jonkin uuden ajatuksen tai tulokulman. Hyvänä esimerkkinä voidaan pitää Gorimin ja itseni luentoja Makoto Shinkaista ja hänen tuotannostaan. Vaikka päällisin puolin luentojen aihe on sama - ohjaaja Makoto Shinkai - eivät luentojen kertomukset kohtaa melkein kertaakaan. "Kerran pidetty" ei siis tarkoita, ettei jostain aiheesta voisi enää puhua, vaan että toivomme että ohjelmat tarjoavat jotain uutta myös katsojille.

Kaikkein tärkeintä ohjelmassa on mielestäni kuitenkin intohimo. Kyseessä on meille kaikille tärkeä harrastus tai jopa enemmän, ja toivon, että se näkyy myös ohjelmassa. Jos sinulla on joku idea tai ajatus jonka haluaisit jakaa, laita viestiä niin katsotaan sopisiko se Desuconin ohjelmaan! Ei tarvitse olla puhetekninen Sokrates, standup-koomikko, animen ammattilainen tai maailman kovin mangakeräilijä. Tärkeintä on että sinulla on jotain mitä haluat jakaa muille, ja että siinä on myös jotain uutta katsojalle. Niin ohjelman pidosta, slaidien teosta kuin luennon kulun suunnittelusta löytyy materiaaleja ja apua, jos niitä tuntee tarvitsevansa.

Tiivistelmä:

  • Puheohjelmaan kaivataan manga-, anime- ja oheisharrastepainotteisia luentoja ja paneeleita
  • Tulokulma saa olla analyyttinen, pohtiva, viihteellinen, hauska tai vakava, kunhan sinulla on asiaa ja intohimoa
  • Voi puhua myös "vanhoista aiheista", kunhan lähestymistavassa tai ideassa on myös jotain uutta
  • Kuka vain voi pitää ohjelmaa, tarvitaan idea ja intohimoa

Pajaohjelma

Jos puheohjelma on Desuconin pihvi, on pajaohjelma sen kastike. Kyllähän seitan tai kana ilmankin menee, mutta hyvä kastike tekee siitä ikimuistoisen. Pajaohjelma on siis aivan yhtä tärkeää kuin puheohjelmakin, mutta täyttää erilaisen tarpeen. Pajaohjelma voidaan jakaa karkeasti osallistavaan ja keskustelevaan pajaohjelmaan. Usein näistä käytetään myös termejä pajat ja keskustelupiirit. Osallistava pajaohjelma on juuri sitä - osallistujat pääsevät kokeilemaan ja tekemään jotain pajan aihepiirissä. Esimerkkeinä voidaan antaa vaikka onigiripaja, yokai-peli tai cosplaypaja. Keskusteleva pajaohjelma taas tarjoaa mahdollisuuden päästä puhumaan jostain aiheesta, josta luento ei kenties tarjoaisi niin paljon mahdollisuuksia - keskustelupiirissä kyse on erityisesti paitsi pajan pitäjän ja kävijöiden interaktiosta myös kävijöiden keskustelusta keskenään. Tarkoitus on siis tuoda samasta aiheesta kiinnostuneet tai uteliaat samaan paikkaan pohtimaan ja jakamaan näkemyksiä, esimerkkeinä vaikkapa Type/Moon-keskustelupiiri ja AMV-keskustelupiiri. Pajoja mahtuu usein mukaan muutama vähemmän, sillä pajojen kesto ei ole niin selkeästi rajattu kuin puheohjelmilla ja paneeleilla, vaan paja voi kestää myös pidempään.

Painotukset pajaohjelmassa ovat päällisin puolin samat kuin puheohjelmassa, mutta koska kyseessä on osallistava ohjelma, näkee pajaohjelmassa useammin myös enemmän muita kuin manga- ja animeaiheita. Pajaohjelmat pidetään Honka- ja Koivu-saleissa, joihin mahtuu myös jonkin verran vähemmän kävijöitä kerralla, joka johtaa siihen että pajaohjelmassa myös pienemmälle, keskitetylle joukolle suunnattu ohjelma löytää helpommin kohteensa ja paikkansa. Pajaohjelmassa merkityksellistä on osallistavuus - paja on se paikka, jossa jokaisella on mahdollisuus osallistua halujensa mukaan.

Pajaohjelmissa myös ohjelman toistuvuus voi olla tyypillisempää. Jos keskustelupiiri käsittelee vaikkapa jatkuvasti etenevää tuoteperhettä tai osallistavassa pajassa harjoitellaan jotain taitoa, ehtii kohde edetä tapahtumien välillä mahdollisesti paljonkin, kun taas taitoa opettelemaan voi palata vanhoja tuttuja tai löytää täysin uusia kävijöitä.

Tiivistelmä:

  • Pajaohjelmaan kaivataan osallistavaa ja keskustelevaa ohjelmaa manga-, anime- ja oheisharrastepainotuksella
  • Tulokulma on osallistavampi kuin puheohjelmassa
  • Pajaohjelmien on mahdollista myös täydentää puheohjelman aiheita
  • Jälleen: kuka tahansa on tervetullut pitämään ohjelmaa!

Tarjoa ohjelmaa!

Jos sinulla on takataskussa pitkään istunut idea, jota et ole kehdannut tai viitsinyt heittää ilmoille, tai vaikka tänään puhjennut upouusi ajatus, josta haluaisit puhua, laita tarjousta tulemaan. Tärkeämpää kuin valmiiksi mietitty ja pureskeltu aihe on intohimo, mielenkiinto ja halu jakaa muille. Hyvästä ideasta saadaan kyllä iteroitua hyvä ohjelma, vaikka se vähän kesken vielä olisikin.

Jos minun tulokulmani ohjelmaan pitäisi summata yhteen virkkeeseen, se olisi "ei vakavissaan, mutta tosissaan." Tämä ei tarkoita, ettei ohjelma saisi olla vakavaa, vaan että harrastamisen pitäisi olla mielekästä, jopa usein hauskaa. Jos tätä ei tehdä rakkaudesta lajiin, niin miksi sitten? Joka tapauksessa, kaikille tasapuolisesti tervetuloa tarjoamaan ohjelmaa kesän Desuconiin - ohjelma@desucon.fi tavoittaa nopeiten ja johtaa yleensä myös viimeistään muutaman päivän sisällä vastaukseen.

Kommentit

Anonyymi
Erinomaista luettavaa! Desuconeissa on pikkuhiljaa taas alkanut olemaan yhä enemmän ja enemmän kiinnostavampaa ohjelmaa, ja on mukava nähdä että ohjelmavastaavalla on sama linja kuin itsellänikin. Tunteella tehty ja vedetty ohjelma on sitä kaikkein parasta, oli lähestymistapa aiheeseen mikä tahansa. Käyn itse myös joka vuosi hyvinkin mielelläni katselemassa uusia ohjelmanpitäjiä, koska ensikertalaisetkin osaavat tuottaa äärimmäisen hyvää settiä kunhan siihen löytyy motivaatiota ja intohimoa. Tähän mennessä etenkin yksittäisiin sarjoihin tai tuoteperheisiin keskittyvät luennot ovat olleet hyvin positiivisia yllätyksiä, kun asenteesta näkee että aiheet ovat olleet ohjelman pitäjille itselleen hyvin tärkeitä. Näitä lisää kiitos!

Lähetä kommentti

Kirjoita tähän kenttään sana koulutyttöpuku. Tällä vältämme ilkeitä kommenttibotteja.
Et ole kirjautunut sisään DesuProfiiliin, joten kommenttisi lähetetään anonyyminä. Kirjaudu sisään!