Yöllä nukutaan - Desuconin yöaukioloaika päättyy

Kirjoittanut
Desu-kun

Ei muumitaloa lukita yöksi, mutta Sibeliustalossa sammutetaan valot.

Mitä?

Olemme päättäneet Desucon Frostbitessa 2023 poistaa tapahtuman yöaukioloajan ja talven tapahtumassa Sibeliustalo sulkee ovensa kävijöiltä perjantai- ja lauantaiöinä kello 02-07 välisenä aikana. Yöllä tapahtuma tyhjennetään kävijöistä ja uusia kävijöitä ei enää oteta yöaikaan sisälle. 

Miksi?

Vuosien varrella olemme panneet merkille, että Sibeliustalo hiljenee kävijöistä aivan yön pikkutunteina, ja aavemaisen tyhjillä käytävillä kulkevat ainoastaan tapahtuman vapaaehtoiskuutit - ja ehkä jokunen lahtelainen kummitus. Viimeisetkin kävijät poistuvat tapahtuma-alueelta tyypillisesti puolen yön jälkeen ja ensimmäiset aamuvirkut saapuvat talolle takaisin noin aamuseitsemältä. 

Sibeliustalolla tulee yhä olemaan työvoimaa yöaikaan, mutta kävijöiden vapaa kulku tapahtumapaikalle loppuu. Muutos ei tule koskemaan Sibeliustalon ulkopuolella tapahtuvaa ohjelmaa, kuten lauantain iltabileitä, jotka jatkuvat totuttuun tyyliin aiiika myöhään. Suurin syy muutokselle on että haluamme keskittää vapaaehtoisiemme työtunnit aikoihin jolloin heille on myös tekemistä. Ainakin aluksi tulemme siis ottamaan myös saman määrän työvoimaa kuin aiemmin ympärivuorokautisiin Desuconeihin ja tämä näkyy toivoaksemme myös nopeammassa palvelussa päiväsaikaan.

Yöaukiolon poistaminen ei ole meille säästötoimi, sillä maksamme talosta ja sen henkilökunnasta saman verran riippumatta pidämmekö taloa yöaikana auki tai kiinni. Tämän vuoksi yöaukioloajan poisto ei vaikuta pääsylipun hintaan. Koska tiedotamme asiasta isommin vasta lipunmyynnin jälkeen, on jokainen Frostbiten lipputilaus mahdollista perua marraskuun loppuun asti mikäli pidät muutosta sellaisena ettet sen vuoksi halua enää tapahtumaan osallistua. Useamman vuoden coniyökokemuksella ei muutos kuitenkaan kovin moneen tule vaikuttamaan.

 

Sinisävyinen valokuva Metsähallista

Kuva: Veera Kontiokari

Kommentit

Anonyymi
Eikä nukuta! Todellisena hardcore-conittajana tämä on isku vyön alle. Minulle puolet Desuconin viehätyksestä on ollut siinä, että se on todellakin aina auki muista Suomen coneista poiketen. Mikään ei voita sitä tunnelmaa, kun yöllä ostaa Lastusta energiajuomat ja linnoittautuu animehuoneeseen katsomaan jotain obscurea, englanniksi dubattua 80-luvun animeleffaa, jonka valinta saa joka kerta kysymään "kuka v*ttu tämänkin on tänne valinnut?". Minulle koko yön viettäminen Sibbellä on aina ollut myös realistinen vaihtoehto hotelleille, joiden hinnat on conitietoisten hotellinpitäjien toimesta bumpsuteltu sinne 300-500e/yö -sfääreihin.
Ymmärrän kyllä sinänsä, mikä on saanut järjestäjät tähän desukulttuuria häpäisevään hirmutekoon. Ne on ne prkleen iltabile-normot. Olen varsin tietoinen siitä, että perjantai-iltana suurin osa conikansasta hiipii takaisin hotellille jo Pikku Kakkosen jälkeen illalla, kun "ei täällä oo perjantaina mitään". Lauantai-iltana nämä samat kasuaalit heittävät cossinsa peruukeista helevettihin ja vyöryvät paikalliseen räkälään kuluttamaan liuottimia ja leikkimään että tällä touhulla on jotain tekemistä animen kanssa. Eihän sinne Sibbelle jää kuin kovimmat rytmipelaajat ja animenkatsojat, enkä voi syyttää järjestäjiä tästä. Syytän tästä jokaista boomeria, joka lähtee coniin pääosin läträämään viinalla ja näkemään tuttuja - vähän kuin muistelemaan niitä aikoja kun joskus katsoi jotain animea.
Desukulttuurin kehityssuunta on väärä. Ensin meiltä vietiin salaconittaminen ja nyt tämä. Salaconittamista ei ymmärretty, ja tuntematonhan on aina jotain pelottavaa ja täten väärin. Itseäni pelottaa kuitenkin ajatus, että aamuyön pikkutunneilla nörtteily on muuttumassa joksikin, mitä ei ymmärretä edes alakulttuurin omien tapahtumien kontekstissa.
Henkilökohtaisesti olisin valmis maksamaan ekstraa yöpassista, jolla saa luvan eksistoida Sibeliustalon sisällä klo 02-07. Vielä enemmän maksaisin luvasta sulkea silmät animehuoneessa tuona aikana ja ottaa pienet tirsat ilman että paloturvallisuus puuttuu peliin. Jos järjestäjät haluaisivat myydä minulle tällaiset VIP-luvat, niin yhteyden saa osoitteesta fudgerunner[at]proton.me
Anonyymi
Mitä on salaconittaminen
Anonyymi
Et halua tietää :D
Anonyymi
Salaconittaminen on conittamisen muoto, missä conittaja etsii tapahtumapaikalta alueen, missä hän voi conittaa yksin ja katsoa rauhassa älypuhelimelta animea nauttien conin tunnelmasta ilman ihmisten aiheuttamaa häiriötä. Esim. portaiden alla, animehuoneen verhojen takana tai huoneessa mitä ei käytetä. Se on vähän kuin piilosen leikkimistä ilman, että etsijät ovat tietoisia olevansa leikissä mukana.
Janmeeba
Itse meen Iltabileisiin näin päihteettömänä reivaajana ihan vaan sen musiikin itsensä takia, kun harvemmin pääsee IRL sitä sellaista hyvää musiikkia kuuntelemaan, minkä tahtiin siellä pääsee reivaamaan. :3 Alkoholi ei vois vähempää kiinnostaa, mä vihaan suomalaista juomakulttuuria sydämeni pohjasta asti... Eikä kyl muutkaan päihteet kiinnosta, itse musiikki riittää mulle ja antaa aika loputtomasti energiaa. :DDD

Harmittaa kyl tää, ettei voi enää allnightereita viettää Sibelius-talolla. :c Ite oon kans ollu rytmipelialueella yleensä niit öitä viettämässä, kiva harjoitella ITG:tä läpi yön rauhassa(muitten vähemmän rauhassa biisivalinnoista riippuen?). XD Valitettavasti Desucon ja Frostbite tarjoaa mulle ainoat kaks kertaa vuodesta, kun voin päästä pelaamaan dance padilla rytmipelejä, koska en tiiä tääl Lahes ketään tai mitään paikkaa, missä vois päästä pelaa padeilla noit tollasii rytmipelei. :c Tai no Sugoi ja McKylä on toki molemmat olemassa, mut niihin matkustaminen tulis sit kalliimmaks(silti vois kyl ainakin välillä käydä Sugoissa pelaamassa, kerran kun oon käyny so far siellä; McKylä on viel käymättä mut oon ainakin sentään kuullu siitä), niin en ihan milloin vaan vois mennä. Joskus tuli pelattuu pelisalissa varmaan jotain Smash Brosii läpi yön, taisin harjoitella jotain Hard-bottei vastaan jos olis oppinu pelaamaan sellasta peliä kun en oo mätkintäpelejä koskaan paljoa pelannu. Sekin oli kyl ihan hauska tapa viettää yö. Rytmipelialueen allnighterit on kyl best tho! Ja iltabileissä reivaaminen kans hauska vaihtoehto kun rankemmasta elektronisesta musiikista niin paljon nautin myös, pelien ja animangan lisäks.

Noh, onneks sentään oon lahtelainen, niin mun ei tarvii Desun kohalla miettii hotelliyöpymisiä kun asun täällä. Mä missailenkin sit paljon bileitä Lahen ulkopuolella just siksi, että useimmat bileet loppuu klo 4 ja se tarkoittaa, et pitäis keksii miten vietän loppuyön turvallisesti kunnes junat tai bussit takaisin Lahteen alkaa taas kulkemaan. Ehkä mun pitäis vaan opetella käyttämään niit hotellei niin kuin normaalit ihmiset mut siinäkin mun ajanhallinnan ongelmat vois aiheuttaa ongelmia... :P
Anonyymi
Entäs jos on hätätilanne? Vaikka kaveri, jolla on hotellihoneen avain katoaa iltabileissä eikä vasta puhelimeen, pitääkö jäädä kadulle yöksi pakkaseen, kun ei pääse enää edes Sibeliustaloon yöksi?
Anonyymi
>Suurin syy muutokselle on että haluamme keskittää vapaaehtoisiemme työtunnit aikoihin jolloin heille on myös tekemistä. Tämä näkyy nopeammassa palvelussa päiväsaikaan.

Kuulostaa ihan VR ja HSL:lta. He myös lopettivat lipunmyynnin junissa ja busseissa, jotta voisivat tarjota parempaa ja nopeampaa palvelua matkustajille.
Anonyymi
Tämä tuli silleen vähän puskista. Olisi ollut ihan hyvä teiltä ilmoittaa moisesta huomattavasta muutoksesta ennen lipunmyynnin alkamista, mutta ei se mitään kun ei niitä lippujakaan saa paitsi trokareilta.
Antti "Ana" Myyrä
Hei!

Uusista aukioloista oli pienempi maininta jo ennen lipunmyynnin alkua, mutta totta, asiasta ei uutisoitu ennen lipunmyyntiä riittävästi. Tämän vuoksi tarjosimme ilmoituksen jälkeen vielä pidennetyn peruutusajan kuun loppuun asti kaikille ostetuille lipuille, jos juuri tämä juttu on se jonka vuoksi conielämys ei kuulosta enää kiinnostavalta. Asiasta on maininta myös ylläolevassa uutisessa.
Anonyymi
"Entäs jos on hätätilanne? Vaikka kaveri, jolla on hotellihoneen avain katoaa iltabileissä eikä vasta puhelimeen, pitääkö jäädä kadulle yöksi pakkaseen, kun ei pääse enää edes Sibeliustaloon yöksi?"

Joooten kannattaa pitää koko Sibeliustalo auki ja vapaaehtoiset valveilla ja töissä siltä varalta, että joku sössii itse hotellimajoituksensa? Jonkin verran pitää aikuisen ihmisen ottaa vastuuta omasta pärjäämisestään ja yrittää olla tyhmäilemättä, eikä odottaa että joku muu hoitaa. Ihmiset matkustavat eri kaupunkeihin bilettämään joka viikko, miten he pärjäävät ilman Sibeliustaloa?
Anonyymi
Olihan se ennenkin ollu 24/7 auki, joten missä on ongelma? Ainakin on ollut turvallisempi olo kun tiesi, ettei edes teoriassa voi joutua kadulle. Ja onhan siellä ihan hauskaakin yöllä, olen itsekin pari kertaa pelannut siellä öisin rytmipelejä, ilman tarvetta jonottaa ja ahdistusta, että joku tuijottaa niskaan ja odottaa omaa vuoroaan.

Ja kuten ilmoituksessa lukee, yöaukiolon poistaminen ei ole säästötoimi, sillä talosta ja sen henkilökunnasta maksetaan saman verran riippumatta pidetäänkö taloa yöaikana auki tai kiinni.

Eli ainoa hyöty, ettei tarvitse päästää coniin 3-4 vapaaehtoista ilmaiseksi? Ja koska tapahtuma on loppuunmyyty ja lipuista huutonetissa maksetaan jopa yli 100€, niin näitä vapaaehtoisia, jotka ovat valmiita valvomaan yhden yön päästäkseen coniin, olisi vaikka jonoksi asti.

Joten mitä hyötyä oikeasti tällä saavutetaan? Sillä "tämä näkyy toivoaksemme myös nopeammassa palvelussa päiväsaikaan" on paskapuhetta, avatkaa loppuunmyydyn conin työvoimanhaku vaikka päiväksi, niin teillä näitä "vapaaehtoisia" vaikka 30 henkilöä seisomassa siellä narikalla nopeuttamassa palvelua.

Eli puhdasta conin ja palvelun huonontumista tämän on, eikä mikään parannus!
Anonyymi
Lisätään vielä, että työvoiman majoitus on kuitenkin Sibeliustalossa, joten henkilökuntaa joka tapauksessa tarvitaan siellä, sillä rakennusta ei kuitenkaan voida sulkea yöksi kokonaan. Samoin iltabileiden henkilökunta palaa yöksi majoitukseen, joten kuitenkin tarvitaan joku ovelle tarkistamaan rannekkeet ja badget. Joten miksei voisi samalla päästää nuo 10 yöconittajaa sisään?

Yhtä järkevää olisi sulkea Desuconin sivutkin yöksi, jotta päivällä ne toimisivat nopeammin ja koska öisin pitäisi nukkua eikä surffailla.

Säästöä tuostakaan ei syntyisi, mutta kun on muotia huonontaa palveluita säästösyihin vedoten.
Anonyymi
Eri asia on päästää vänkärit nukkumaan kun vahtia porukkaa ympäri sibeliustaloa. Ei ne vänkärit siellä mtn seikkaile ylimäärästä jos menevät nukkumaan majoitukseen tarkoitettuun tilaan.

Tuossa teksissä selkeästi lukee myös "Yöaukiolon poistaminen ei ole meille säästötoimi" niin turhalta vingunnalta kuulostaa itkeä säästämisestä kun se ei ole tarkoituskaan.
Anonyymi
Yhdyn ylläoleviin kritiikkeihin (lukuunottamatta horinoita salaconituksesta ja iltabilenormoista, sitäpaitsi kovimmat conittajathan saapuvat iltabileiden loputtua suoraan sibbelle) ja en tosiaankaan nää tässä mitään käytännön hyötyä muuta kuin ehkä se vähentää isompien herrojen/herrattarien päänvaivaa, koska sitten ei tarvitse miettiä koko yö asiaa ollenkaan vaan voi keskittyä pelkkään päiväohjelmaan. Kuten sanottua vänkäreitä ja järjestyksenvalvojia ei pitäisi olla mitään vaikeuksia saada yövuoroon.

Jos itse lähtisin parantamaan yöelämää desuconissa niin yöaukiolon poiston sijaan pyrkisin hankkimaan ohjelmanjärjestäjiä joita kiinnostaa yöohjelman teko ja tarvittaessa hankkisin erilliset JV:t Tiedän että yöconittajien segmentti on varsin pieni (puhutaan korkeintaan n. sadasta, ehkä mahdollisesti jopa alle sadasta), mutta ei se niin olematon ole etteikö heillekin voisi coni jotain tarjota ja uskon että heilläkin voisi jotain olla tarjota conillekin jos heitä lähestyttäisiin conin toimesta enemmän, mutta tässä on vaa norsunluutornissa päätetty lopettaa yöconitus ilman edes kuuntelematta niitä ihmisiä joita päätös koskettaa mikä on lähtökohtaisesti aika perseestä. Tuossa on myös mahdollisuus markkinoida yöohjelmaa iltabileiden alkoholittamana vaihtoehtona joka voinee vedota tiettyyn isompaakin segmenttiin, koska skenessä on aina ollut yllättävänkin paljon enemmän tai vähemmän raittiita ihmisiä joita myöskään ei iltabileiden muu ohjelma (eli musiikki/esitykset) kiinnosta.

Lähetä kommentti

Kirjoita tähän kenttään sana koulutyttöpuku. Tällä vältämme ilkeitä kommenttibotteja.
Et ole kirjautunut sisään Desuprofiiliin, joten kommenttisi lähetetään anonyyminä. Kirjaudu sisään!