AMV-kilpailun tulokset ja kesän kuulumisia

Kirjoittanut
RiverVixen

Desucon Frostbiten 2023 tuomaristo ja AMV-vastaava lavalla. Kuva: niyarifa

Desucon Frostbitessa järjestettiin sunnuntaina AMV-kilpailu eli animemusiikkivideoiden kisa, jossa palkittiin editoijien taidonnäytteitä kuudella palkinnolla. Esikarsinnassa mukana oli alun perin 63 videota ja finaalissa eli tapahtumaviikonloppuna järjestetyssä kilpailussa nähtiin yhteensä 29 videota. Kilpailuun sai osallistua anime- ja mangavideoiden lisäksi nyt myös mm. itä-aasialaisilla pelivideoilla.

AMV-kilpailussa nähdyt videot löydät YouTuben soittolistalta, klikkaa tästä itsesi kisatunnelmiin!

Kaikille palautetta pyytäneille osallistujille lähetetään tuomariston kirjalliset palautteet sekä tiedot omasta sijoituksesta kisassa sähköpostitse viimeistään 2.2.2023.

Desucon Frostbitessa palkitut videot

Paras tunnelma

ENITZ: Eren Yeager - The Founding Titan

Tuomariston kommentit: “Video on sanalla kuvailtuna eeppinen. Äänimaailma on valittu ja leikattu todella osuvasti. Repliikit istuvat hahmojen suuhun ja voisivat olla suoraan alkuperäisestä lähteestä. Sarjauskollisen intensiivinen ja kylmiä väreitä aikaansaava katselukokemus, jossa leikkaukset ja siirtymät ovat saumattomia, huulisynkka on onnistunutta, efektit lisäävät dramaattista tunnelmaa ja tahti kiihtyy upeasti loppua kohti, kuten animessa itsessäänkin.

Videon jälkeen jää janoamaan lisää videon maailmasta. Audio- ja videoelementit tukevat toisiaan hienosti, ja kahteen minuuttiin on tiivistetty erittäin onnistuneesti sarjan avainhenkilöiden konfliktiteja sekä soitaisan tarinan ydintunnelma.”

Paras tarinankerronta

Lelani: Last Dance

Tuomariston kommentit: “Kaunis ja vaikuttava video kertoo unohtumattoman tarinan rakkaudesta, kilpailusta, intohimosta ja surusta. Video tavoittaa täydellisesti alkuperäisen materiaalin ja osuvasti valitun kappaleen traagiset ja dramaattiset käänteet. 

Erityismaininta upeille kuvavalinnoille! Erikoislähikuvat näyttävät voimakkaita tunteita ja kokokuvista näkee tilanteen ja liikkeen, joihin myös mahdutetaan suuri tunnelataus. Video on hieno esimerkki siitä, kuinka myös minimalistisella efektoinnilla pääsee pitkälle. Katsojan on helppo seurata tarinaa ja eläytyä siihen, kun leikkaukset osuvat näin kohdilleen. Yksi tuomareista oli lähes kyynelissä tätä kertakaikkisen aistikasta kokonaisuutta katsellessaan!”

Tuomariston suosikki, 3. sija

Lakritsi: Demise

Tuomariston kommentit: “Vahva ja tyylipuhdas toimintavideo pitää otteessaan alun maalailevista laajakuvista nopeatempoiseen taisteluun ja väliosan jälkeiseen huipennukseen asti. Draaman kaari on kohdallaan ja efektit soljuivat hienosti musiikin ja dynaamisten liikkeiden tahtiin.

Videossa on loistavaa miksaustyötä ääniefektien, musiikin ja repliikkien välillä, ja erilaisten audiovisuaalisten elementtien hyödyntäminen tukee videon vaikuttavuutta. Editoija näyttää kohtaus- ja musiikkivalinnoillaan ammattitasoista nyanssivaihtelua suvantojen ja toiminnan välillä, minkä ansiosta videossa on todella vaikuttava flow.”

Tuomariston suosikki, 2. sija

Kira: Deal with God (and the Ghost)

Tuomariston kommentit: “Videolla nähdään herkkä, mutta dramaattinen tarina, jossa hahmokemiat on esitetty onnistuneesti. Tuomaristo piti erityisesti taidokkaasti editoiduista yksityiskohdista, hienosta värien käytöstä ja miellyttävästä leikkausjäljestä. Nerokkaita siirtymiä! Harkitusti valitut alkuperäisteoksen ääniklipit avaavat hahmojen taustoja hyvin myös sarjaa tuntemattomille katsojille.

Musiikin huipentumia seurataan erinomaisesti: videolla nähdään ihanaa leikittelyä suvantojen ja menevämpien kohtien kontrastilla. Kappalevalinta yhdistettynä editointityöhön luo esteettisen, kauniin ja koskettavan kokonaisuuden.”

Tuomariston suosikki, 1. sija

ZeonicFreak: A Fistful of Woolongs

Tuomariston kommentit: “Video on kisan yllättäjä, joka erottuu joukosta ainutlaatuisella audion, videon ja typografian yhdistelmällä. Videolla on selkeä ja nerokas konsepti, jossa kaikki elementit tukevat onnistuneesti haettua tyylilajia. Tunnelma on samaan aikaan hillitty, vahva ja dramaattinen. 

Sekä videomateriaalin että elokuvatrailerin pätkien osalta on tehty todella hyviä leikkauksellisia päätöksiä. Repliikit ja typografia sopivat videoon kuin nakutettu. Tarkan ja edukseen yksinkertaistetun leikkaustyön täydentää muutama tarkoin valittu efekti ja toimiva huulisynkka. Poikkeuksellisen hillitty, mutta tunnelmallinen musiikki ja dialogi sopivat nerokkaasti alkuperäisen lähteen scifi western -tyylisiin seikkailuihin. Tämän perusteella haluaa nähdä lisää!”

1. sijan voittanut ZeonicFreak oli yksi kisan kansainvälisistä osallistujista. Hän lähetti innostuneet terveiset Yhdysvaltojen South Carolinasta:

“I'm incredibly ecstatic and grateful for the 1st place award. I hope everyone in the audience truly enjoyed the video, thank you! I've got plenty of Cowboy Bebop video ideas in the near future that I hope you'll enjoy. I’m very humbled and honored that I got first place in your contest.”

Yleisön suosikki

SpuddStaaa: Super Loid Bros 

Voittaja sai 117 ääntä 460 annetusta yleisöäänestä, joka oli yhteensä 25,43% kaikista äänistä.

Yleisön suosikin toiselle sijalle ylsi Kulkusten Kutittelijoiden video Homosafari, joka sai 59 ääntä eli 12,83% kaikista annetuista äänistä. Kolmannella sijalla yleisöäänestyksessä olivat tasaäänin ACFNaturen video Warriors sekä Speedy180 & Nekokitkatin video Dancing with Blades. Molemmat videot saivat 47 ääntä eli 10,22% kaikista yleisöäänistä.

Paljon onnea voittajille ja kiitos kaikille kisaajille sekä katsojille!

Voittajien pistetilastoja

AMV-kilpailun kaikki videot pisteytettiin ensimmäistä kertaa käytössä olleella uudella pistesysteemillä. Pisteitä jaettiin seuraavissa kategorioissa: teknisyys (1-15 pistettä), tarinankerronta ja/tai konsepti (1-15 pistettä), tunnelma (1-10 pistettä) sekä audiotyöskentely (1-10 pistettä). Paras mahdollinen yhteispistemäärä oli 50 pistettä per tuomari tai tuomariduo. Desucon Frostbitessa tuomareita oli viisi, mutta kaksi heistä toimi tuomariduona, joten pisteitä videoille tuli neljältä eri taholta. Paras mahdollinen yhteispisteiden potti koko tuomaristolta oli 200 pistettä.

Palkittujen videoiden pisteet

Eniten pisteitä kisassa saivat tuomariston kolme suosikkia: A Fistful of Woolongs (175 pistettä), Deal with God (and the Ghost) (174 pistettä) ja Demise (173 pistettä). 

Parhaan tunnelman palkinnon voittanut Eren Yeager - The Founding Titan sai 173 yhteispistettä ja parhaan tarinankerronnan palkinnon voittanut Last Dance sai 172 pistettä. Videot olivat omassa kategoriassaan parhaiten pisteytetyt. Eren Yeager - The Founding Titan sai tunnelmasta yhteensä 38 pistettä (maksimimäärä 40 pistettä, eli täydet 10 kaikilta tuomareilta). Last Dance puolestaan sai tarinankerronnasta yhteensä 55 pistettä (maksimi 60 pistettä, eli täydet 15 kaikilta tuomareilta).

Kilpailun Top 10 -pisteytyksen näet alta kuvasta tai tästä Excel-tiedostosta. (Zoomaa kuvaa isommaksi avaamalla se uuteen välilehteen tai tallentamalla se laitteellesi!)

Kilpailun audio-ongelmista

AMV-kilpailussa ilmeni tällä kertaa Sibeliustalon pääsalin tekniikasta johtuvia odottamattomia ääniongelmia, minkä vuoksi kisan aikana muutamien videoiden hiljaisista kohdista vaimeni hetkittäin audio. Olemme erittäin pahoillamme tapahtuneesta ja pyydämme anteeksi audio-ongelmista kisaajille ja katsojille aiheutunutta harmia.

Olisimme halunneet kisan loppupuolella esittää uudestaan ne videot, joille haittaa aiheutui, mutta kesken kisan yllättäneen vian selvittämiseen kuluvan ajan ja kilpailun aikaslotin puitteissa tämä ei valitettavasti ollut mahdollista. Teknisen vian syy saatiin onneksi kuitenkin selvitettyä kisan jälkeen Sibeliustalon ja Desuconin tekniikan kanssa. Vika löytyi tekniikkapöydän ja videoita toistaneen läppärin välisistä gate-asetuksista ja jatkossa pystymme varmistamaan jälleen paremmin, että kaikki sujuu kisoissa mallikkaasti.

Kesän aikataulut ja pieniä muutoksia

Desucon järjestetään seuraavan kerran 16.-18.6.2023. Kesän AMV-kilpailuun voi ilmoittautua lauantaista 25.2. alkaen ja haku on auki perjantaihin 5.5. asti.

Tarkat osallistumisohjeet ja muut lisätiedot kesän kisasta julkaistaan helmikuussa. Tuomaristo julkaistaan kevään aikana ennen hakuajan sulkeutumista, tästä lisää myöhemmin.

Kesäkuun kilpailun valmsitelut on jo aloitettu ja teemme Frostbiten havaintojen pohjalta muutamia tarkennuksia ja muutoksia sääntöihin. Desucon Frostbiten AMV-kilpailun finaalissa nähtiin tällä kertaa useita kansainvälisiä osallistuja. Olemme lukeneet antamaanne palautetta ja aihe on herättänyt kahdenlaisia mielipiteitä. Osa on pitänyt kansainvälisyyden tuomasta monipuolisesta videoiden ja tekijöiden kattauksesta sekä kiitellyt teosten kovaa tasoa. Osa taas on pohtinut, onko kotimaiseen tapahtumaan mielekästä ottaa runsaasti ulkomaisia kisaajia, jotka eivät todennäköisesti pääse tapahtumaan nauttimaan livekilpailun kohokohdista. On totta, että Desuconia järjestetään jo lokaationsa ja kielenkin puolesta lähtökohtaisesti kotimaiselle yleisölle, ja myös mm. palkintojenjako show-elementtinä ottaa osumaa, mikäli useampi voittaja ei pääse juhlistamaan voittoaan paikan päälle.

Kasvanut ulkomainen intressi Frostbiten kisassa tuli meille yllätyksenä, eikä suomenkielisiä sääntöjäkään oltu siksi räätälöity kansainvälisiä kisoja ajatellen. Teemme kesälle sääntöihin pieniä tarkennuksia ja asetamme lisäksi kansainvälisille videoille 10 osallistujan kiintiön. Näin varmistetaan, että kilpailu palvelee paremmin kohderyhmää, jolle se on ensisijaisesti suunnattu.

Kuten yllä jo mainittiinkin, kesän kisahaku aukeaa helmikuun lopulla. AMV-kilpailuun otetaan anime- ja mangavideoiden lisäksi videoita, joiden lähdemateriaali on peräisin itä- tai kaakkois-aasialaisista videopeleistä, animaatioista, sarjakuvista, näytellyistä tv-sarjoista tai elokuvista! 

Odotamme innolla monipuolisia videoita kilpailuun. Haasta ihmeessä itsesi ja lähde mukaan kisaamaan, sekä kokeneet että uudet tekijät ovat tervetulleita!

Tl;dr: Kiitos AMV-kilpailusta ja onnea voittajille! Näemme jälleen kesällä pienten tuunausten myötä uuden ja upean kisan merkeissä.

Keväisin terveisin,
AMV-vastaava Reettis / River Vixen

Kommentit

Anonyymi
Vähän särähtää tuo ulkomaalaisten kiintiö.

Eikö yksinkertaisempi ratkaisu olisi:

"Video ei ole saanut voittaa palkintoja Suomessa eikä ulkomailla."

Tällä vältetään "isojen nimien" palkintoja keränneet voittajavideot ulkomailta.
Anonyymi
palkintojen aiemmin voittaminen ja osallistujan kansalaisuus on vähän eri asia, palkintoja jo keränneiden videoiden rajoittaminen eri asia kuin muiden kuin suomalaisten osallistuminen, eikö?
Anonyymi
Yhdenvertainen Desucon sanoo Suomen kisat suomalaisille.
Kira
Kiitos kaunis sijoituksesta!! Tuli oikeasti todella yllätyksenä. Kiitos myös mahtavasta ja onnistuneesta kisasta, nautin suuresti! ♡

Lähetä kommentti

Anonyymit kommentit eivät ole sallittuja tähän viestiin. Kirjaudu sisään!