Taidekujan hakuprosessista

Kirjoittanut
Falanukki

Kuvaaja: Tytti Levänen

Desucon Frostbiten taiteilijavalinnat on nyt pitkän prosessin jälkeen valittu. Tällä kertaa hakuprosessissa oli mukana ennätykselliset 125 hakijaa. Hakijoista 58 oli ensikertalaisia ja loput hakijoista olivat enemmän tai vähemmän kokeneita kujalaisia. Tässä postauksessa avaamme taidekujahaun prosessia sekä kerromme kuinka aiomme kehittää hakua tulevaisuudessa. Olemme lukeneet antamianne palautetteita ja tahdomme tehdä prosessista miellyttävämmän niin taiteilijoille kuin valitsijaraadille.

Keitä valittiin ja kuinka?

Taidekujalle valitsimme lopulta 40 taiteilijaa. Näistä taiteilijoista kymmenen (25%) on ensikertalaisia.

Käytämme taidekujallamme ensikertalaiskiintiötä. Tämä tarkoittaa sitä, että hakuprosessissa on aina erillinen varaus niille, jotka eivät ole joko olleet aiemmin Desuconin taidekujalla tai heidän edellisestä kokemuksestaan on yli viisi vuotta.

Hakuprosessissa valinnan tekee nelihenkinen raati sekä taidekujavastaava. Arvioimme jokaisen hakijan portfolion asteikolla 1-5 kolmessa eri kategoriassa. Pisteytyksien keskiarvot lasketaan yhteen ja niitä käytetään osviittana valintojen teossa. Lopulliset päätökset tekee kuitenkin taidekujavastaava.

Desuconin haussa priorisoimme erityisesti seuraavia asioita:

1) Töiden soveltuvuus Desuconiin; etsimme taiteilijoita, jotka teoksillaan edustavat Desuconin pääasiallista teemaa (animea sekä japanilaista populaarikulttuuria). Fanart ajankohtaisista sarjoista sekä Desuconin kävijöiden mielisarjoista on aina positiivinen lisä hakijan portfoliossa. 

2) Töiden monipuolisuus; jotta voimme taata kujalla vieraileville miellyttävän kokemuksen, suosimme myös taiteilijoita, joiden tuotannossa näkyy useita eri lähdemateriaaleja tai monipuolisesti erilaisia tuotteita.

3) Tekninen osaaminen; Edellytämme tuotteilta hyvää laatua ja viimeisteltyä lopputulosta.

Taidekujan haku on alati kehittyvä prosessi

Taidekujan hakuprosessi on kehittynyt koronan jälkeen verrattain paljon. Olemme ottaneet käyttöön ensikertalaiskiintiön, laajentaneet raatijärjestelmää sekä aloittaneet portfoliopohjaisen haun yhtenäistämistä, mutta vielä on paljon tehtävää. Olemme saaneet palautetta ja otamme sen nojalla tarkasteluun seuraavia asioita järjestäessämme seuraavaa taidekujahakua:

1) Haun kesto ja tulosten lähettäminen: Aiomme kokeilla hieman erilaista haun rytmitystä kesätapahtumaamme varten, jotta taiteilijoille jää mahdollisten uusien tuotteiden tilaamiseen enemmän aikaa.

2) Kannanotto tekoälyllä tuotettuun taiteeseen: Julkaisemme ennen kesätapahtumaa myös linjauksen tekoälyä hyödyntävästä taiteesta taidekujalla.

3) Viestintä: Selkeytämme viestintää päivämäärien osalta, päivitämme sivustojemme asiasisältöjä sekä pyrimme selkeyttämään hakuprosessin kriteerejä. Tämä blogipostaus on yksi tavoistamme selkeyttää valintaprosessia taidekujatoimintojen takaa.

Haluamme kiittää kaikkia kujalle hakijoita, sillä ilman teitä Desuconin taidekuja ei olisi sellainen kuin se nyt on. Uskomme myös, että sinä, arvon kävijä, tulet nauttimaan tämän vuoden taiteilijoiden tarjonnasta! Tervetuloa siis taidekujalle Desucon Frostbiten lauantaina ja sunnuntaina. Tutut aukioloaikamme löydätte täältä. Taiteilijaesittelyt julkaisemme myöhemmin joulukuun aikana.

Kommentit

Anonyymi
"Kannanotto tekoälyllä tuotettuun taiteeseen" AI:lla luodut kuvat ovat käytännössä plagioitu muilta artisteilta, joten niillä ei ole mitään asiaa taidekujalle. Toivon että kunnioitatte oikeita artisteja, ettekä tue AI:lla tuotettua materiaalia.

Lähetä kommentti

Kirjoita tähän kenttään sana koulutyttöpuku. Tällä vältämme ilkeitä kommenttibotteja.
Et ole kirjautunut sisään Desuprofiiliin, joten kommenttisi lähetetään anonyyminä. Kirjaudu sisään!