Ihan kujalla taidekujasta

Kirjoittanut
Ana

Coninjärjestämisestä ja -järjestäjistä tuntuu elävän kaikenlaisia legendoja, jotka eivät ota kuollakseen. Harhaisimpia käsityksiä on että coninjärjestäminen vaatisi jonkinlaisia huikeita erikoistaitoja, joita opitaan mystisissä akatemioissa, tai että coninjärjestäminen veisi kaiken ajan niin ettei muulle elämälle jäisi tilaa lainkaan. Näin täyspäiväisesti töissä käyvänä, yliopistolla samalla opiskelevana ja nelisen kertaa viikossa liikuntaa harrastavana pääjärjestäjänä voinen jo todeta, että höpö höpö. Mitään täyspäiväistä työtä tämä ei todellakaan ole ja coninjärjestäjäksi voi kouluttautua vain coneja järjestämällä. Aika harvalla näihin hommiin on ennakkoon osaamista, vaan touhut opetellaan tekemällä.

Tämän valossa onkin hiukan huvittavaa, että olemme porukalla kuluttaneet taidekujan pohtimiseen aivan älyttömästi aikaa. Kun conia miettii, ei taidekujan pitäisi olla erityisen hankala juttu. Ilmoittautumiset ennakkoon, pöydät paikoilleen ja homma on conin puolesta hoidossa. Yllättäen kuvioon liittyykin melko paljon muuta. 

Desuconin taidekujaa vuonna 2010

Kakkosparvella tapahtuu! Raha ja tavarat ovat vaihtaneet omistajaansa Desuconin alusta lähtien. 

Taidekujassa meitä on pitkään mietityttänyt ilmoittautumisen nopeus. Pöydät loppuvat kesken parissa minuutissa ja olivatpa yhtenä vuonna eräät kekseliäät löytäneet ilmoittautumislomakkeenkin ennen sen julkaisua (kekseliäisyydestä tosin palkittiin varaukset perumalla). Taidekujalle olisi huomattavasti enemmän hinkua kuin mitä paikkoja on tarjota. Toki taidekujalaisten mielestä ratkaisu on helppo: kasvatetaan vain taidekujaa. Valitettavasti ainoa tapa tähän olisi siirtää taidekuja ulos (voittajavalinta talvella!), sillä Sibeliustalolla on tila muutenkin vähissä. Itseasiassa tilan vähyys tukisi melkein taidekujan lopettamista Frostbitesta. Iltabilelava ja ylimääräinen narikka vievät nimittäin Metsähallista sen verran tilaa, että istumapaikkojen määrä vähenee. Näitä tarvittaisiin kipeästi lisää ja taidekujalta tilaa löytyisikin melkoisesti. Onpahan valintoja.

Toinen pulma taidekujaan liittyen on tarjolla olevien tuotteiden erilaisuus, tai siis sen puute. Taidekuja on Desuconissa kuitenkin juuri siitä syystä että sen pitäisi tarjota kävijöille mahdollisimman kattavasti erilaista löydettävää. Tähän on vaihtoehtoina joko erilaisten osastojen perustaminen taidekujalle (vaikeaa), tai sitten ihan puhtaasti kujalle pääsevien valitseminen ilmoittautuneista (millä perustein?).

Kolmantena vaihtoehtona olisi täysin erilaisen taidekujan luominen. Olemme leikitelleet ajatuksella taidekujan muuttamisesta ympäri conia olevaksi näyttelyksi jossa eri seinillä olisi kuvia taiteilijoiden töistä (ja töiden numerot). Töitä, olivat ne sitten piirroksia, koruja tai muita itsetehtyjä tuotoksia, saisi ostettua Metsähallissa sijaitsevasta myyntikojusta, jossa myynnin hoitaisivat conin työntekijät, ja rahat tilitettäisiin tapahtuman päätteeksi. Tässä mallissa olisi kuitenkin melkoisesti vielä kehitettävää. Kenties suurimpana kysymyksenä on, että mitä kaikkea noin voisi myydä? Esimerkiksi omakustanteiden myynti voisi hankaloitua tällaisella mallilla melkoisesti. Samoin taiteilijoiden kontakti asiakkaisiinsa vähenisi (tai voihan omien töidensä luona toki hengailla markkinoimassa, mutta niin..)

Taidekujan kartta

Tältä se näyttää taas..ehkä!

Vaihtoehtoja siis löytyy, mutta mikään uudempi ratkaisu ei tuntuisi ainakaan vielä erityisen toteutuskelpoiselta. Siksi ainakin tulevan Frostbiten kanssa tehdään lähes samoin kuin aiemminkin, joskin pienin muutoksin. Tavoitteenamme on saada taidekujalle mahdollisimman monipuolinen valikoima eri tekijöiden töitä. Frostbiten taidekuja pähkinänkuoressa näyttää siis seuraavanlaiselta:

  • Taidekujalle ilmoittautuminen aukeaa torstaina 15.11.2012 klo 18.00. Pöytiä voi varata tällöin kummalle päivälle tahansa.
  • Samojen tavaroiden myynti peräkkäisinä päivinä ei ole sallittu. 
  • Varata voi vain yhden päivän pöytiä, vain yksi kappale/varaus. Pöydän jakamista niin, että eri myyjä on myymässä molempina päivinä saman henkilön artikkeleita, ei sallita. Poikkeuksena näin kuitenkin voi tehdä mikäli pöytiä on vapaana vielä 1.12.2012.
  • Taidekujana toimii tuttu ja turvallinen Metsähallin 2. kerroksen parvi. Kuja on auki molempina conipäivinä: lauantaina klo 10-18 ja sunnuntaina 8-16.
  • Pöydän hinta on 15 euroa/päivä. Tämän lisäksi tulee taidekujalaisten hankkia sisäänpääsyranneke.

 

Tällä kertaa siis mennään näin. Tulevien taidekujien kehittämiseksi kaipaisimme kovasti mielipiteitä ja mietteitä Teiltä, hyvät taidekujalaiset sekä taidekujalla vierailevat kävijät! Desuconin tavoitteena on saada taidekujalle mahdollisimman monipuolinen ja kattava valikoima erilaisia tuotteita, kuitenkin niin että ne eivät kilpaile myyntisalissa olevien varsinaisten myyjien kanssa.

Oletko eri mieltä, samaa mieltä tai jotain ihan muuta mieltä? Kerro kantasi kommenteissa! Kuulemme mielellämme kommentteja myös nykyisestä mallista sekä mielipiteitä nyt ehdotetuista korvaavista ratkaisuista.

Kommentit

Lurkkija
Ainakin tällä hetkellä vaikuttaisi ihan loogiselta antaa varattavaksi vain yhden päivän pöytiä, jotta mukaan pääsisi useampia myyjiä... Sillä tilaa ei omien muistikuvienkaan mukaan vain näytä olevan perinteisille myyntipöydille.

Mutta mieleen juolahti asiaa pohtiessa omakustannepöytä, jota Team Pärvelö on muutamassa tapahtumassa (myös muistaakseni viime Desussa) pitänyt. Tällaista omakustannepöytää voisi harkita siirrettäväksi yhdistyspöytien viereen alas metsähalliin (esim. Kupolin mangakirppiksen viereen).
Pöytään on siis kuka tahansa voinut tuoda myyntiin omia omakustanteitaan maksutta - jälkeenpäin myymättä jääneet kappaleet ja rahat on siirretty omistajalleen, joka on saattanut sitten avustaa kattamaan myyntipöydän kustannukset. Tietysti konsepti ei nykyisellään suoraan toimi, sillä conin järjestämänä palveluna olisi ehdottomasti etukäteen ilmoitettava mitä tuo, paljonko, paljon maksaa jne. jotta kirjanpito olisi mahdollista. Asiaa varmasti joutuisi miettimään aika paljon.

Ehkä hieman puskasta napattu idea, mutta tällainen myyntipöytämahdollisuus conin puolesta voisi tarjota ihmisille mahdollisuuksia saada omakustannettaan esille ja myyntiin vaikkei pöytäpaikkaa conista löytyisikään.
Flyffel
Yllättävän helppo ratkaisu olisi se, että kumpanakin päivänä on kaksi erää, eli noin kello 10:00-13:50 on ekat kujalaiset ovat myymässä ja kello 14:10-18:00 on sitten uudet myyjät. Jätin tuohon tuommoisen kivat 20 min siirtymätajankin, jona kuja pidetään kävijöiltä suljettuna! Saisivatpa kujalaisetkin kokea enemmän itse conista ja kävijätkin ovat tyytyväisiä kun voi mennä jopa kahdesti päivässä kujalle metsästämään ihan eri tuotteita! Seuraavana päivänä sitten tietty erät kello 8:00-11:50 ja kello 12:10-16:00.
Oho, paikkamäärä tuplaantui!
PS: Paikan hintaakin voi sitten vaikka laskea esim. kymmeneen euroon niin kukaan ei marise että vähemmästä pitää maksaa enemmän, ja siltikin tuosta saisi enemmän rahaa conikassaan, vähänkö olen nero! ;)
Tsubasa
Noissa molemmissa ratkaisuissa tosin olisi varmaan kuitenkin se ongelma, että monet kävijät käyvät katsomassa taidekujaa vain kerran koko viikonlopun aikana. Tällöin jo pelkästään yhden päivän pöytien myyminen saisi varmaan myyjiltä aika kovaa vastustusta, kun sunnuntaisinhan kävijöitä on perinteisesti yleensä aina vähemmän.

Ja päivän jakaminen kahteen vuoroon sitten aiheuttaisi sitten tuon lisäksi vielä ylimääräistä hammastenkiristelyä siitä, että on saanut vuoroista juuri sen joka on kaikkein isoimpien ohjelmanumeroiden päällä.

Vaikka periaatteessahan tämä on vain tiedotusongelma. Isoja julisteita vain joka paikkaan kertomaan milloin taidekujan myyjät vaihtuvat.
Ichi
En kyllä ilahtunut suuresti tämän lukemisesta. Ymmärrän kyllä esim sen että taidekujaa on vaikea järkätä ja se saattaa veloittaa aikaa sekä rahaa...
Mutta esim toi että taidekuja miltään osin kilpailisi myyntisalin kanssa on mielestäni kyllä ihan bullshittia suoraan sanottuna. Ei pidä paikkaansa. Niin pienissä rahoissa siellä liikutaan! Ei siinä todellakaan rikastu! Ja jos taidekuja jotenkin uhkaisi myyntisalin tuottoja niin miksi Traconissa oli yli kuusikymmentä taidekuja pöytää??

Ja se että olisi enemmän tarjontaa/vaihtelua; Alhaalla on tilaa vaikka kuinka paljon, sinne voisi ihan hyvin lisätä ainakin kymmenen pöytää ilman että tilasta tulisi puutetta. Ainakin oman näkemyksen mukaan...

Jos taidekujan laittaminen pystyyn on kallista niin eiköhän ne pöydät mene vaikka olisivat sen 20e viikonlopulta.

Mutta tämä yhden päivän systeemi herättää lähinnä aggressioita... Tulot taidekujilta ei ole kellään kovin päätä huimaavat ja siihen päälle nyt siellä ei saisi olla kun sen päivän? Justiinsa.
Tuntuupas kivalle että ostin sen kahden päivän rannekkeen mutten saa myydä kuin yhtenä päivänä...

Voisiko kesädesuun sitten harkita edes niitä ulkopöytiä tai jotain??


Tsubasa
Sivistynyttä ja kohteliasta väkeä nuo taidekujalaiset.
Ichi
Kommentoin vielä tuota Tsubasan kommenttia siitä että jotkut kävijät käyvät taidekujaa vilkaisemassa sen kerran...
Myyjänä voin sanoa, suurin osa kiertää siellä pitkään ja hartaasti ja palaa sinne keskiverrosti ainakin sen kolme kertaa! Itse olen laskenut joidenkin käyneen pöytäni luona sen kymmenen kertaa! Siellä myös sosialisoidaan ihan erillailla kun muualla coni alueella! Jutustelua aloitetaan rohkeammin ja siellä on yleisesti todella ihana fiilis...

Joten älkää ainakaan sitä harkitko etteikö frostiin lainkaan taidekujaa. Siitä tulisi moni conikävijä surulliseksi ja tiedän ainakin itse etten tulisi koko coniin... :(
Tikaka
Ihan asiallisen oloinen toimintaratkaisu. Ehkä kannattaisi myös mainostaa sitä sitten conikävijöillekin, että tietävät ostaa mitä ostavat samantien. Heh, ainakin näitä "No hei ostan sit huomenna!" -kommentteja luulisi vähentävän.
Kallona
Jos sama henkilö ei saa olla molempina päivinä myymässä tuotteitaan, paikkamäärä ainakin "tuplaantuisi". Tietysti kuka tykkää mistäkin, koska tunnetusti seassa on niitäkin, jotka tulevat coniin vain sen taidekujan takia. Tällaisille henkilöille taidekuja-ajan vähentäminen voi johtaa jopa coniin tulemattomuuteen.

Itse puolestani olen peloissani myös siitä, että taidekujan jonkinlainen "rajoittaminen" tai muokkaaminen johtaisi pieneneviin taidekujatuloihin - koska köyhänä ihmisenä kustannan coniin tulemisen nimenomaan niillä tuotoilla. Näin ollen osastojen perustaminen tai päivien silpominen puolikkaiksi kuulostavat vaarallisilta ratkaisuilta ainakin tuollaisenaan.

"Näyttelytuotteiden" ripottelu pitkin conia puolestaan kuulostaa siltä, että suurin osa conikävijöistä unohtaa että seinillä mitän erikoista killuukaan, ja osa tuotteista olisi varmasti hankala edes esitellä niin - originaaleista puhumattakaan.

Mutta hyvähän tässä on kommentoida kun ei ole yhtään sen mallikkaampia ratkaisuja tarjota tilalle.
AleKaiLin
Olen samaa mieltä Flyffelin kanssa! Enemmän taidekujapaikkoja :) Kesän desuconiin voisi harkita niiden ulkopaikkojen laittamista, sillä olen itse parin kaverin kanssa suunnitellut sinne menemistä... kesällä ei sentään ole niin kylmä!
Max Weber
Omasta mielestäni taidekujan ongelma on se, että kujalaiset myyvät taidettaan aivan liian halvalla. Amerikassa on kirjoittamaton sääntö, että taidekujalle ei kannata edes miettiä tulevansa, jos ei myy oli 1000$. Miettikääpäs omalla kohdallanne. Millaisen rajan muut taidekujalaiset itselleen asettavat --- "köyhänä ihmisenä kustannan coniin tulemisen nimenomaan niillä tuotoilla" -- ja coniin tuleminen maksaa sulle mitä? 100€?

Olen pitkään miettinyt, että taidekujalaisten pitäisi oikeasti koittaa ymmärtää hieman liiketaloutta. Se, että myytte printtejä parilla eurolla, joista hyvässä lykyssä olette pulittaneet euron kpl, ei kyllä teille mitään suuria summia tienaa. Okei, ymmärrän, että jos parikymmentä muuta myy tuolla hinnalla niin pakko sitä on melkein mennä noilla hinnolla. Koko taidekujan yleinen hintataso pitäisi saada nousuun ja itsekkin ole sitä ehdotellut, että taidekujan pöytien hinnat pitäisi määräytyä avoimessa huutokaupassa tai muussa. Tämä pakottaisi pieniä myyjiä yhdistämään pöytien hankkimistaan. Ne myyjät, joilla on varaa maksaa pöydästään enemmän saavat luultavasti pöytänsä jokatapauksessa, mutta mitä sitten? Sanotaan nyt, että joku maksaisi pöydästään 100 euroa, niin onhan hänellä paljon suurempi riski tulla myymään taidettaa kuin sellaisella, joka on osallistunut vaikka kolmen myyjän kimppaan ja maksanut pöydästään 5 euroa. Pöytien valikoima kasvaisi huomattavasti jos myyjät saisivat itse määrätä pöytien hinnan, joka osaltaan kannustaisi hankkimaan pöydän ryhmässä. Ottakaa mallia Amerikasta... eihän missään ole kiellettyä, että ainoastaan pöydän PÄÄLLE saa asettaa tavaroita... ylöspäinkin voi mennä.

Kiteytettynä: Pöydät myyntiin Huutonettiin tms ja avoin huutokauppa koko viikonlopun myyntipöydistä. Tuommoiset ihme rajoitukset pois ja antaa kapitalismin hoitaa tehtävänsä. On myös Desuconin edun mukaista, että pöydillä on kilpailukykyinen hinta.
Naru
Itselläni olisi eri tuotteita myynnissä molempina päivinä esim. ensimmäisenä päivänä tekstiilityöt, pipot ja pehmolelut kun taas toisena päivänä olisi koruja. Saanko varata molemmille päiville pöydän, jos olen nopea?
Ichi
Kysyn sitten samaa kun Naru,
jos myyn suloisia ja söpöjä/loli tyyppisiä koruja yhtenä päivänä ja sitten toisena olisi karmivat ja gootti tyyppiset korut, saanko varata molemmille päiville??
Maaria
Max Weber: Komppaan että alihinnoittelu on ihan todellinen ongelma ja varsinkaan originaalitöidensä arvoa jengi ei tunnu ymmärtävän. Kuitenkin on vähän huono verrata tätä touhua jenkkeihin sillä Suomi on pieni maa jossa on pieniä coneja, ja samaten taidekujien tarjonta sekä tuotteiden suosio on pientä.

Tunnen suhteessa aika vähän ihmisiä jotka ostavat taidekujalta mitään elleivät jo ennestään seuraa kotimaista ns. taiteilijaskeneä. Luulen että keskiverto conikävijä maksaa ennemmin femman virallisesta animejulisteesta kuin parikymppiä vastaavasta fanart-printistä (vaikka fanart-versio olisikin komeampi) - puhumattakaan originaalimatskusta mitä voi olla vaikea saada kaupaksi. Lisäksi suuri osa kävijöistä on köyhiä opiskelijoita joilla ei ole varaa ostaa juuri mitään conista.
Antti "Ana" Myyrä
Kiitokset kaikille jo nyt kommentoineille! Jatketaan keskustelua tulevinakin päivinä, ja koitan ennättää kommentoimaan paremmin ehdotuksianne ja vastaamaan kysymyksiinne.

Ichi ja Naru:
Ette saa. Yksipäiväisten pöytien ajatuksena on juurikin saada mahdollisimman monipuolisesti taiteilijoita paikalle. Samojen tuotteiden kielto on tarkoitettu siihen, etteivät kaksi eri päivinä taidekujalla olevaa myyjää voi vain jakaa pöytiään keskenään ja istua kujalla koko viikonloppua. Oman valikoiman supistaminen eri päiviltä ei ole ratkaisu tähän.

Luonnollisesti taidekujan hiukan muuttuessa myös coni tulee markkinoimaan tätä aiempaa enemmän. Tarkoituksena on korostaa kävijöille, että kujalla kannattaa käydä ehdottomasti molempina päivinä.

Ichi:
Ikävää jos Desuconeilla ei ole sinulle taidekujan ohella muuta tarjottavaa. Jos tahdot yksipäiväisyyden vuoksi perua tulosi tapahtumaan, palautamme sinulle totta kai lipusta maksamasi summan. Mikäli tahdot tehdä näin, olethan yhteydessä myyntiimme (myynti@desucon.fi). Toivon kuitenkin että käyttäisit toisen conipäivän tutustuaksesi Frostbiten muuhun tarjontaan. Takaan että sitä tulee olemaan melkoisesti!
Eru
Miksi taidekujaa ei voisi laajentaa ylimmällekin parvelle?
Max Weber
Eru: Koska silloin se on pois lautapelaajilta jne. Olen samaa mieltä, että taidekujan laajentaminen ei ole ratkaisu. Kuten tuossa tekstissäkin sanottiin, taidekuja ei ole todellakaan ainoa osa-alue, joka haluaisi lisätilaa.

Ana: Kannattaa varmaan kirjoittaa selväsanaisesti tuo asia taidekujasivulle. Moni varmasti miettii jotain kepulikonsteja tuon järjestelyn kiertämiseen.
shasunatang
Tuossa yhden päivän järjestelyssä on nyt se aika iso ongelma, että päivät vain ovat aika eriarvoiset. Tunnit ovat toki samat, mutta sunnuntaina en tiedä käytännössä, moniko paikalla hilluu jo kahdeksalta aamulla ja moniko taas lähtee jo ennen neljää pitkän matkan ja sunnuntai-illan takia, puhumattakaan niistä jotka lähtevät jo lauantain puolella.

Toinen ongelma on se, että moniko on sunnuntaina jo pistänyt coni/taidekujabudjettinsa menemään. Jos lauantaipöydistä löytyy jotain kivaa ja sanotaan, että tätä ei sitten huomenna löydy, on vähän uhkapeliä jäädä odottamaan jos sunnuntaina löytyisikin jotain vielä hienompaa.

Ehdottaisin, että sunnuntaipöydän hinnasta osa lauantaille, jolloin mitään rahallisia menetyksiä ei tule. Olisi huomattavasti mukavampi "joutua" sunnuntaipöytään, jos tietäisi että siinä säästäisi edes sen nimellisen muutaman euron, jos hinnat olisi vaikkapa 20€/10€.

Pieni heitto, olisiko mahdollista myydä yhden päivän rannekkeita tai jotain erityislätkiä niille, jotka haluavat vain taidekujan takia coniin? Itse olisin joka tapauksessa tulossa kahdeksi päiväksi, sain pöydän tai en, joten tämä ei toisaalta ole omaa sydäntä lähellä millään tapaa...

Kommenteissa tullutta huutokauppaideaa voisi myös varmaan soveltaa jotenkin, kunhan hinnat pysyisivät kohtuullisina eikä ketään tai mitään kokonaista ryhmää sen takia jätettäisi ulos rahapulan takia.

Näyttelyideasta en ole itse yhtään kiinnostunut, jos se korvaisi nykyisen mallin kokonaan. Ohessa se varmasti olisikin hauska pieni lisä, mutta korvaajana se tuhoaisi kokonaan taidekujailun sosiaalisen puolen.
Perho
shasunatang:
Kommentoin nyt ainoastaan tuohon lippuasiaan. Valitettavasti Frostbiteen on myynnissä ainoastaan noita koko viikonlopun rannekkeita, ja sama koskee niin kävijöitä kuin taidekujalaisiakin. Komppaan Anaa, että on ikävää, jos tapahtumalla ei ole taidekujalaisille tarjota muuta kuin kuja, mutta suosittelen tutustumaan toisena päivänä myös muuhun tarjontaan :)
maxx
Hei taidekujalaiset!

Mitä jos vaan järjestetään ihan oma tapahtuma teille? Meillä on Kulttuuriareena Glorialla vaikka kuinka paljon vapaita päiviä vielä ensi keväälle. Taloon mahtuu sarjisfestareilla noin 80-100 myyntipöytää,eiköhän saman verran saada taidekuja-tapahtumallekin. Pöydille hintaa 20-25e niin saadaan kulut katettua. Voidaan järjestää pientä ohjelmaakin samalla, tehdään siitä ihan Aikuisten Oikeat Taidemyyjäiset

Ottakaas joku homma pohkeeseen, tai voin minäkin sen järjestää.

Terkuin,

Niksu
Glorian salainen agentti

(saa soitella tai pistää mailia maxx@desucon.fi)
Aviala
Komppaan shasunatangia: järjestely on sinäänsä ihan ymmärrettävä, mutta päivien eriarvoisuus on kyllä ongelma. Lauantaina on paljon enemmän porukkaa paikalla ja rahaakin vielä törsättävänä.

Noh, pitää kai sitten vaan yrittää ilmoittautua lauantaille mahdollisimman nopeasti. Ehdottaisin muuten myös, että pöytien varaamista porrastettaisiin siten, että ensin laitettaisiin myyntiin toisen päivän pöydät ja sitten toisen. Näin mukaan pääsisi sellaisiakin, jotka eivät syystä tai toisesta ole pystyneet olemaan koneen ääressä päivittelemässä taidekujasivua ilmoittautumisen alkaessa.

Olen muuten ehdottomasti pöytien huutokauppaamista ja päivien kahteen erään jakamista vastaan. Huutokauppa on epäreilu vähän köyhemmille kujailijoille ja päivien puolittaminen tuntuu taidekujailijasta kammottavalta; yksikin päivä nimittäin on yllättävän lyhyt aika.
Tikaka
Minusta eri päivien eri hinnoittelu on huono idea. Ihan saman verran se tila maksaa conille oli siellä enemmän asiakkaita tai ei. Verinen tappeluhan siitä tulee kuka saa lauantaipaikan mutta paska mäihä. Ana juuri kommentoikin, että coni tulee markkinoimaan taidekujaa enemmän joten kävijätkin ehkä osaisivat kiinnittää enemmän huomiota kujaan. Jos epäilyttää, että jokin tuote jää ostamatta koska kävijät panttaavat rahojaan seuraavaan päivään, niin ei muuta kuin tekemään sellainen tuote jota ei voi yksinkertaisesti ohittaa!

Muutenkin Desuconit ovat ehkä juuri ne conit joissa hintatasoa kehtaisikin nostaa, ainakin itsestä on tuntunut, että siellä ne varakkaimmat kävijät ovat. Samalla voisi myös miettiä mitä tuotteita perus conkävijä etsii taidekujalta. On tietenkin niitäkin jotka oikeasti jaksavat ostella A4-printtejä, mutta kuinka moni loppupeleissä tekee niillä mitään kun yhtä hyvin voi hippuloida taiteilijan DA-sivuille ja printata oman? Panostetaan laatuun ja yritetään kouluttaa conikansaa arvostamaankin sitä.

Ja jes! Kyllä! Taidekujacon! Oma Comiket Suomeen, kannatetaan!
Flyffel
Ihmisille pitää vain tiedottaa taidekujavaihdoksista. Kerrotaan conin aikana, ohjelmalehdessä, ja tunti ennen vaihdoksia yleisradiosta "Hyvät conikävijät..."
Vaikka olisi kuinka kiinnostavaa ohjelmaa tarjolla, niin kyllä kaikilla KIINNOSTUNEILLA eli potenttiaalisilla asiakkailla on tarpeeksi aikaa käväistä siellä taidekujalla neljässä tunnissa.

"Itku itku puoli päivää on epäreilua! Puoli päivää ei riitä mihinkään, ei ole tarpeeksi aikaa!"

No kyllä se puoli päivää tällaiselle normikävijälle on ihan tarpeeksi aikaa käväistä siellä kujalla jos oikeasti kiinnostaa. Liikenne kujalla on nykyään löysempää, koska sinne voi mennä melkeinpä milloin vain kahden päivän ajan, "ihan sama käyn siel kerran jossain vaihees". Jos valikoima vaihtuu tiettynä tiedettynä aikana, niin motivaatio käydä siellä kyseisillä aikavälillä kasvaa myös.

Kumpi on sitten reilumpaa?

Tämä puoli päivää, monet pääsevät myymään ja pienempi hinta (myös pienempi riski), vai se että vain pari tiettyä ihmistä pääsevät myymään kokonaiseksi päiväksi, tai jopa kahdeksi päiväksi? Onko tämä kokonainen päivä oikeasti muka reilumpi? Toisen voitto, toisen häviö? No toisen häivö se ainakin on, mutta se ei ole välttämättä edes toisen voitto (mistä tiedät että myynti laskee)! Kannattavaa pitää tämmöistä järjestelmää jos parempi vaihtoehto on olemassa?

Jos asiaa ajattelee järjellä eikä vain sillä mitä ITSE haluaa kaikista mieluiten ITSELLEEN niin kyllä se puolen päivän juttu on ihan kokeilemisen arvoinen.
Eru
En ole kovin tietoinen lautapelaajien määrästä ja innokkuudesta ja heidän pelitarpeistaan Desuconin aikana. Riittääkö siellä pelaajia koko conin ajan? Vievätkö pelit koko parven? Jos on ja vie, niin en kannata heiltä minkään tärkeän viemistä, mutta jos se nyt viekin vain puolet parvesta tai pelaajille riittäisi päästä pelaamaan (vaikka molemmilla parvilla) taidekujan sulkeuduttua niin ehkä pientä kujan laajennusta voisi harkita?

Olen myös miettinyt että onko conissa tarpeen olla sekä AMV- että animehuone. Oma mielikuvani molemmista on, että ei siellä pahemmin mitään vakavissaan katsota, vaan mennään välillä sinne töllöttämään mitä tahansa siellä sillä hetkellä pyöriikään, koska ei sillä hetkellä ole muuta mielenkiintoista coniohjelmaa ja ehkä kaveritkin on kadoksissa, eikä kehtaa istua missään yksin ilman tekemistä. Tai yritetään torkkua hetki.
Ehkä toiseen huoneeseen voisi siirtää sitä jotain muuta hieman oleellisempaa/suositumpaa conin tarjontaa?
(Tai vaikka teljetä sen varsinkin taidekujalla istuvien hermoja raastavan tanssipelin sinne..)


Taidekujaconia kannatan!!
Myös pöytävarausten porrastaminen eri päiville kuulostaa hyvältä.
Pöytäpaikkojen huutokauppaamista taas en todellakaan kannata, hui kamala.

Mitä muut kujalaiset muuten ovat mieltä, olisitteko mieluummin tuolla tavalla myymässä vain toisena päivänä vai puolikkaalla pöydällä molempina päivinä? (Jos päiväjaon sijaan myytäisiikiin puolikkaita pöytiä koko viikonlopulle.)
Vaikka isompi pöytätila on myös myynnin kannalta kannattavaa, niin itse ehkä valitsisin sen puolikkaan pöydän ja samalla poistuisi se epäreiluus ja epätasa-arvoisuus päivien asiakasmäärien kanssa ja että on pakotettu ostamaan koko viikonlopun ranneke. Tiedän meinaan ihmisiä, jotka tulevat coniin vain myymään ja heille se sen toisen päivän oikeus conissa hengailuun ei tarjoa yhtään mitään.

Pitäisiköhän muuten keksiä myös jotain, ettei pöytiä tungusta huolimatta päätyisi ainakaan niin todennäköisesti jäämään tyhjäksi. Kamalaa katsoa coneissa koko tai edes puolikkaan päivää tyhjänä olevia kujapöytiä kun tietää miten hirmuisen moni olisi sen pöydän kovasti halunnut! Ehkä myös rahatilanteen takia /tarvinnut/. (terveisin joku, joka ei saanut myyntipöytää Traconiin ja oli conin aikaan niin peeaa, että joutui lainaamaan junarahat ja sai conissa kirota koko viikonlopun tyhjänä ollutta pöytää.)
Max Weber
Tuossa puolikaspäivä jutussa nyt ei ole mitään järkeä. Helppohan se on niiden kommentoida tuollaisia kun heittävät jonkun suihkuverhon pöydälle ja siihen päälle heittävät luonnoskansion. Tadaa!
Tikaka
Eiköhän anneta niiden lautapelaajien ja amv/animenkatsojien olla rauhassa, siinä mitään järkeä ole että taidekujalaiset alkaisivat nillittämään muilta coninkävijöiltä tiloja. Kyseessä on kuitenkin DESU-con, ei TAIDEKUJA-con.
Ja siinä välissä jos koko conissakäyminen riippuu pelkästä taidekujasta, voi alkaa miettiä kannattaako siellä sitten käydä ollenkaan. Jos conissa ei oikeasti ole mitään muuta tarjottavaa kuin taidekuja, ja taidekujalta tienaa just ja just sen verran, että saa ehkä matkakulut tienattua ja sittenkin pitää kerjätä kavereita sponssaamaan kotirahat, niin eikö olisi sama jäädä kotiin?
Käsittääkseni kuitenkin conien taidekujat on suureksi osaksi lähinnä tarkoitettu siihen, että vähän tuntemattomammat taiteilijat voivat markkinoida tuotteitaan ja saada vähän näkyvyyttä ja mahdollisuuden hieroa kontakteja ja tavata potentiaalisia asiakkaita ja ehkä puolivahingossa tienataan pari yeniä siinä sivussa.
Pistetään pystyyn se taidekuja-con jos halutaan pelkkää rahaa alkaa tahkoamaan ja nostamaan taidekujalaisia jalustalle.
Eru
Kaikilla taidekujalaisilla ei ole tuo tilanne. Siellä voi tienata reippaasti enemmänkin kuin matkakulut + conirannekkeen + pöytämaksun + yöpymisen + materiaalit, tehden siitä myös rahallisesti ihan kannattavaa. Tuskin kukaan kiertää conia toisen perään vain taidekujalla myyden, jos jää rahallisesti aina vain tappiolle.

Sitten on vielä se kaikki muukin ilo ja hyöty, mitä siellä saa.
lepa
Ihme legenda tämä, että taidekujalainen saa korkeintaan kulut katettua kun mennään coneihin?
Minä tiedän monta kujailijaa, jotka tahkoavat satoja euroja per päivä.
Toisaalta niihin tuotteisiinkin uppoaa aika messevästi rahaa, etenkin omakustanteisiin..
Dada
Desuconilla on yleensä runsaasti ohjelmatarjontaa, mutta kyllä siellä silti on aika kiertää saleja ja kujia kuluttamassa rahaa molempina päivinä. Viittaan siihen, että ihan peruskävijänä, pidän siitä että eri päiville on eri tarjonta.
Jotenkin on vaikea uskoa että joku tulisi coniin vain taidekujan takia... Varmasti löytyy ihmisiä, jotka eivät taidekujasta välitä. En sano tätä pahalla, vaan tarkoitan sitä että kasvamisyrityksen puitteissa ei kannata muilta yrittää ottaa pois. Siitä ei seuraisi mitään hyvää. Desucon tarjoaa asioita moneen makuun, joskus pienissä erissä.

Ajatus erillisistä taidemyyjäisistä on hyvä! Sinne todellakin voisi mennä jos se kerran löytyisi vielä Helsingistä.
Flyffel
Täysin samaa mieltä Tikakan kanssa.

Eru ei osaa katsoa tilannetta tavallisen conikävijän näkökulmasta vaan on liian jumittunut johonkin "taidekuja on koko con"-maailmaan. No näinhän nyt ei ole.

Erulle ja kavereille ehkä on, mutta 90% kävijöistä näin ei todellakaan ole. Ehdotukseni toimisi hyvin kävijöiden puolesta ja se ei ole epäreilu myyjillekään (vrt. nykyiset pari myyjää VS. monet halukkaat saavat paikan). Conista kannattaa etsiä muutakin tekemistä kuin taidekuja, ja jos se on oikeasti ainut asia mikä kiinnostaa niin voi vain hyväksyä conin järjestelyn, oli se sitten mikä tahansa, tai jättää tulematta. Jos et haluakaan tulla coniin ja olet jo ostanut rannekkeen, voit palauttaa sen kuten yllä sanottin.

Ja ihan vain tiedoksi että esim. animehuoneessa on aina ihmisiä, samoin lautapelejä pelaamaassa. Jotkut tulevat jopa melkeinpä vain pelaamaan mahjongia coneihin. AMV-huone on tietääkseni aika epäsuosittu, mutta en ole varma. Sinnekin saisi vain sen pari pöytää joka tapauksessa, ja kiva varmaan niillä myyjillä olisi siellä eristäytyneenä!

Järjestäkää ihmeessä se taidekujacon, saa vain sitten nähdä kuinka monta "normikävijää" sinne oikeasti eksyy.
Bablo
Voisikohan taidekujapaikat jakaa arpomalla? Kunhan vaan ideoita viskelen...
Max Weber
Kyllä se on omasta mielestäni väärin alkaa repimään toisten huveista, että taidekujaa saadaan kooltaan kasvatettua -- ei näin. Tilat on mitä on ja niiden puitteissa pitäisi toimia.

Kun tätä asiaa oikein ajattee, niin eikös olisi parempi ja helpompi ratkaisu, että yksi myyjä voi saada vain kerran vuodessa taidekujapöydän Desuconiin? Eli jos saat pöydän frostiin, niin desuun ei ole tulemista kujailemaan. Sitten vielä ilmoitusvaiheessa pitäisi antaa myyjän tai myyjien nimet sekä täydellinen kuva, jossa selkeästi näytetään jokainen myytävä tuote/tuotelaji. Niistähän on sitten helppo vertailla seuraavassa conissa, että onko samoja myyjiä ilmoittautunut.

Kannatan myös tuota arpomista. Toisaalta se ei luultavasti tee käytännönmuutosta siihen faktaan, että kaveriporukalla ilmoittauduttaisiin sitten kaikki arvontaan ja todennäköisesti vähintään yksi saisi pöydän ja taas olisi samat myyjät kuin aina ennenkin. Tämän takia tuo karenssisysteemi on ihan hyvä, mutta mielestäni epäreilua jos sitä aletaan toteuttamaan yhden tapahtuman sisällä ... Desulla on kuitenkin se etu, että he järjestävät kaksi yhdenvertaista tapahtumaa vuosittain. Hyödyntäkää sitä.
Eva
Taidekujaa ei ole tarpeen kasvattaa.

Ymmärrän hyvin että kujailijoille taidekuja on enemmän kun myyntiä, että se on kokemus, ja mahdollisuus seurustella muiden taiteilijoiden kanssa ja saada kommentteja omista töistä, ja pientä palkkaa siitä. Se ei kuitenkaan ole pääpointti, ja jos tolla periaatteella yrittää järjestää kujaa, niin ei toimi, kyseessä on ihan erillinen tapahtuma silloin.

Nykyselläänkin taidekujalla on ihmisiä, jotka tulee oikeasti tekemään voittoa ja ovat panostaneet töidensä laatuun sen verran, että myös tietävät sitä voittoa tulevan. Mielestäni pöydän hinnan nosto on ihan järkevä vaihtoehto.

En näe mitään pahaa siinä, että hinnan nosto karsii joukosta porukan, jotka tulee tekemään voittoa muutaman kympin taidekujalta ja lähinnä sosialisoimaan ihmisten kanssa. Eiks sitä varten oo koko muu coni, tai järkkää sinne enemmän jotain taiteilijamiittejä tai piirto-ohjelmaa?

Yhden päivän taidekuja kuulostaa ihan ok, yhdistettynä siihen että pöytä on asianmukaisesti hinnoiteltu, vaikka oishan kiva sunnuntainakin myydä joten en ihan sataprosenttisesti komppaa tota. Ei mitään puolen päivän jaotteluja, ihme sähläystä.

Ne mitä ongelmia tällainen järjestely aiheuttaa taidekujapaikkaa hamuaville, on selkeästi sellaisia että ollaan alun alkujaankin epävarmoja siitä "ostaaks tätä kukaan" ja tavarat on hinnoteltu 2-5 € tyyliin. Kyl taidekujaa varten pitää oikeasti panostaa, miksi se olisi yhtään vähäisempi myyntipaikka kuin jonkin muun tapahtuman myyntipöydät?

Kun puhun "karsimisesta" tarkoitan vaan, että pitää miettiä vähän ennenku on siellä ykkösenä varaamassa paikkaa. Jos joku nyt luulee että dissaan aloittelevia taiteilijoita tms niin pelkästään lahjakkuudesta ei ole kyse, vaan esillepanosta, hinnoittelusta, printtien/tavaroiden materiaalisesta laadusta ja kokonaisuudesta. Jos rupee syyttää sitä että "paikka oli huono, en saanu olla kahta päivää, olin vaan sunnuntaina, ihmiset ei tajuu originaalien päälle!1" ni väärä suunta...
Jenna
Omat faktanihan ovat näin: Kyllä, tähän mennessä olen käynyt vain coneissa joissa minulla on samanaikaisesti ollut koko viikonlopun taidekujapöytä. Taidekujalla tullut myynti on auttanut minua päätöksen teossa, sekä matkojen ja majoituksen maksusta Desuconiin. Olen yksi näitä taidekujalaisia, jotka myyvät hieman jotain muuta kuin printtejä, ja voin sanoa, että ne kassit painaa, tavara on särkyvää sekä stressaan jokaisesta työstä etukäteen kuukausia, mutta kaikki on sen arvoista, koska kokemukseni taidekujalla on aivan mahtavaa: Se on se minun paras coni-kokemukseni. (ja tästä päästään siihen etten kannata ainakaan päivien puolittamista, kiitos mutta en jaksaisi raahata niitä tavaroita koko ajan, vaikka niiden tekemistä rakastankin)

Itselläni on mukana apuri, joka vahtii pöytääni sen ajan kun käyn vessassa, syön ja käyn niissä ohjelmissa joissa haluan käydä ja kierrän conia. Ja tiedän monta muutakin aktiivista taidekujalaista, jotka tekevät näin. Eli kanssakäymme omalla tavallamme conissa, aivan niinkuin ihmiset, jotka tulevat mm. Cosplay-kilpailemaan tai pelaamaan lautapelejä (ja en nyt ymmärrä miten siinä ei ollut mitään vikaa jos ihmisissä jotka tulevat vain taidekujalle on, vai? O.o).

Ja tästä päästään sitten omiin ehdotuksiini:
-Olen Erun mielestä samaa mieltä, mieluummin puolikas pöytä kuin vain yksi päivä. Omalla pöydälläni olen nähnyt samojen ihmisten käyvän moneen kertaan, he ovat kyselleet olenko vielä huomenna paikalla ”kun just nyt kulutin kaiken rahan, mutta huomenna saankin lisää, tulisin silloin”. Eikä tähän auta se että ilmoitetaan että huomenna kukaan sama ei ole myymässä, kaikki eivät vieläkään tunnu ymmärtävän mikä on taidekuja.

-Ja jos olisi niin, että myydään tulevaisuudessa eripäivien pöytiä niin kannatan sitä, että päivät ovat erihintaiset, su halvempi kuin lauantai. Tikaka sanoi: ”Minusta eri päivien eri hinnoittelu on huono idea. Ihan saman verran se tila maksaa conille oli siellä enemmän asiakkaita tai ei. Verinen tappeluhan siitä tulee kuka saa lauantaipaikan mutta paska mäihä. ”, joka on ihan ok kanta, mutta päivät ovat huomattavasti eriarvoiset joten tappelu siitä tulisi silti, vaikka päivät olisivat samanhintainen. Myynti voi olla lauantaisin melkein tuplasti isompi kuin sunnuntaisin.

-Ja tähän toivoisin silti niitä yhdenpäivän rannekkeita/lippuja, vaikka niitä olisikaan tulossa...

-Taidekujacon voisi olla aika kiva, kyseessähän on siis myyntitapahtuma, josta voisi tehdä julkisen kaikille ja mainostaa siis yleisesti. Kunhan se ei ole vain sarjakuva/printti-pakollinen, en edelleenkään osaa piirtää :D

-Arpominen voisi olla aika hyväkin idea. Tällöin ei kenenkään tarvitsisi maksaa enenpää (eli huutokauppaa en kannata). Tai vaihtoehtoisesti, vaikka hieman enemmän työtä tuoden, taidekujalle halujat käytäisiin näytekuvien kanssa läpi ja niistä valittaisiin taidekujalle tulijat: Näin saataisiin monipuolista tarjontaa paikalle.
Naru
Júmankauta jos taidekujapöydät jaetaan puolikkaisiin päiviin niin minä en ainakaan tule mukaan! Minulla kestää yli tunnin laittaa pöytä ja hiukan vajaa tunnin purkaa se! Jumalaton homma. Siksi olisin itsekkin Max Weberin kanssa samaa mieltä, että jos tulee karenssi niin tulkoon seuraavaan Desuun. Minäkin tunnen kujailijoita, jotka eivät tule muun kuin taidekujapaikan takia. Heille olisi helpompaa, ettei karenssin takia tarvitsisi tulla seuraavaan coniin ollenkaan ja lipun voisi ostaa joku, joka haluaa muutenkin coniin.

Minulla on oikeasti myyntipöydille aina PALJON tavaraa. Olisi siis huomattavasti parempi ajatus, että jos saan Frostbiteen pöydän, tuon tavarat sinne ja myyn nätisti koko viikonlopun. Sitten minun ei tarvitsisi raahata lainkaan suuria määriä tavaroitani Desuconiin, koska en saa myydä siellä. Näin pääsisin ehkä jopa bussilla Desuun. Halpa ja kiva homma. Lisäksi jää paljon aikaa panostaa seuraavaan taidekujaan.

Mieluummin kuitenkin niin, että yksi päivä yhdelle myyjälle kuin että ruvetaan jakamaan tunteja. Siitä ei tule muuta kuin ylimääräistä sotkemista, pieniä tuloja ja paha mieli sekä myyjille, että asiakkaille.
Kallona
Komppaan Jennaa nyt aikalailla täysin.

Arpomista tosin kannattaisin korkeintaan yhdistettynä tuohon laatuun mistä Evakin puhui: "pelkästään lahjakkuudesta ei ole kyse, vaan esillepanosta, hinnoittelusta, printtien/tavaroiden materiaalisesta laadusta ja kokonaisuudesta." - jos paikat arpoutuisi enimmäkseen ihmisille jotka ei tuota ymmärrä, niin harmittaisi vietävästi. Enkä itsekään mitenkään yritä tässä nyt dissata aloittelijoita, vaan ihan vaan toivoisin ettei arpominen aiheuttaisi sitä että taidekujalle päätyy kymmenen tietoisesti puolivillaisesti valmistautunutta tyyppiä.

Tosin oma lehmä ojassa, miun hermot raastautuis vielä enemmän riekaleiks tollasen arvontatsydeemin kanssa kuin nykyisen järjestelmän kanssa.

Se, että yksi myyjä voisi olla vain kerran vuodessa Desun taidekujalla, kuulostaa itseasiassa harvinaisen reilulta, tosin sitten jättäisinkin itse tulematta edelleen aina toiseen coniin koska kustannukset. Mikä tuntuu harmilliselta, koska pidän kuitenkin molemmista coneista reilusti.
Conille tästä ei tietenkään ole mitään ongelmaa, kävijöitä riittää ilmankin.
Eru
No en tietenkään voi tietää jokaisen coneissa kävijän ajatuksia. :'D Siksi kyselenkin, että mikä on tämän ja tämän jutun tilanne. En halua että muilta viedään jotain heille tärkeää siinä kuin en halua että viedään jotain minullekaan tärkeää.
Mutta jos conissa alkaa tilat muutenkin loppumaan ja taidekujan poistamista aletaan harkita niin pyydän kyllä voimakkaasti järjestäjiä punnitsemaan vielä että mikä on se "vähiten tärkeä" osio, joka raivataan pois uuden tieltä. (Esim. sitä animea voi töllöttää myös kotona..)
Maaria
Evan kanssa samaa mieltä. Kujan kokoa ei tarvitse suurentaa (kun ei sitä edes voi), mutta pöydän hintaa voisi todellakin nostaa.

Tuleeko joku istumaan taidekujalle vain päästääkseen juttelemaan? Onhan juttelu kivaa ja kujakokemuksessa olennaista, mutta juttelua voi tehdä taidekujan ulkopuolellakin! Taiteilijamiitin voi aivan helposti järjestää jossain tilassa jos sille linjalle lähdetään.

Saatan näin hyvänä tienaajana kuulostaa ikävän elitistiseltä (ja kuulostankin), mutta en mielelläni luovuttaisi omaa pöytäpaikkaani nuorelle aloittelijalle, joka tuo coniin pari huonolle paperille askarreltua 50snt kirjanmerkkiä ja jää budjetissa reilusti miinukselle. Mitä pointtia siinä on? Kokemus ja näkyvyys kannattaa saavuttaa muualla ennen kuin tulee taidekujalle kokeilemaan onneaan. En itsekään pullahtanut kujalle tyhjästä, vaan olen tehnyt töitä oman näkyvyyteni eteen ja siksi suurin osa ostajista tunteekin tuotantoni ennestään. Siksi menestyn kujalla hyvin.

Mielestäni prioriteetti pitäisi olla nimenomaan myymisellä. Ihmisillä jotka panostavat myyntiin ja sitämukaa tuotteidensa laatuun, tienaavat kujalla enemmän ja pystyvät maksamaan pöydästä enemmän. Siten pöydän hinnoittelulla voidaan helposti erotella ne, jotka ovat mukana tosissaan ja ne jotka eivät.

Lisäksi suomalaisen taitelijaskenen taso on noussut aivan huikeasti tämän ~6 vuoden aikana kun olen kujilla istunut. Eikö keskiverto conikävijä ansaitsisi nähdä pienellä taidekujalla juuri ne kovista kovimmat tekijät, eikä satunnaisia aloittelijoita jotka saivat pöydän vain siksi, kun täyttivät varauslomakkeen ensimmäisenä?
iip
Huh tulipas harvinaisen erilaisia näkemyksiä puoleen ja toiseen... Mutta mäkin komppaan nyt Evaa ja Maariaa, mulla ei olisi mitään taidekujapaikan roimaa hinnankorotusta vastaan.

Yhden päivän taidekujasysteemi on minunkin mielestä ihan ok myös, vaikka siinä harmittaisikin se, ettei yhden päivän lippuja myydä. Puolikkaista päivistä en innostu sen sijaan ollenkaan.
Tikaka
Mitenköhän tulevaisuudessa toimisi jonkinlainen hakusysteemi pöytiin? Omista tuotteista pitäisi olla ainakin prototyypit valmiina reilusti ennen conia, tai ainakin huolellinen selvitys, että mitä tekee, kuvat ja selvitys conille ja hakeminen maksaisi jotain 5 €. Osa pöydistä voisi olla varattu jaettavaksi, esim jos henkilöllä on vain yksi sarjakuva/kansio printtejä/pari kirjanmerkkiä, niin voisi hakea jaetulle pöydälle edullisemmalla hinnalla.
Conista joku suurella diktaattorin vallalla päättäisi hakijoista omasta mielestään parhaat, jotka sitte saisivat pöydät, yhdelle tai kahdelle päivälle hakijoiden määrästä riippuen.

Hakuhinnalla voisi vaikka kustantaa pienen lehtisen / oman osion conilehtisestä taidekujalaisten mainostamiseen, houkutellen lisää kävijöitä kujalle.

Siinä sivussa con voisi vaikka ohjeistaa valittuja hakijoita tuotteiden hinnoitteluissa, nykyään tuntuu olevan suurella osalla porukasta jokin tietty hinta tuotteelle mielessä, sitten pistetään pöytä kuntoon ja vilkaistaan naapureiden hinnoittelua ja äkkiä viilataan omaa alaspäin, että edes suunilleen mahduttaisi yleiseen hintatasoon.
Jos henkilöllä olisi jokin tietty lipputuote, olettaen tietenkin, että sitä suunilleen riittää, esim. sarjakuva, siitä voisi lisähinnalla saada ostaa mainoksen conilehteen tai erilliseen taidekujalehtiseen kuluista riippuen.

Yksistään sillä, että pöydän hakeminen on maksullista karsittaisi aika paljon sellaisia jotka pyllähtävät paikalle parilla kotiprintterillä tulostetuilla, alihinnoitetuilla printtereillä jotka rage-quittaavat ensimmäisen puolen päivän jälkeen kun kukaan ei ostakaan, ja jättävät sitten pöydän tyhjäksi loppuviikonlopuksi.
Kun con päättää diktaattorin julmalla vallalla ketkä pääsevät myymään, taidekujan taso tulee väistämättä nousemaan ja useampi conkävijä tulee eksymään sinne ja ehkä löytämään jotain ostettavaakin.

Ja sitten kun väistämättä tulee olemaan iso ryhmä pettyneitä taiteilijoita joilla olisi pelkän hakuprosessin takia jo tuotteita iso kasa valmiina, he voisivat miettiä lyövänsä hynttyyt yhteen ja porukalla vuokraamaan pöydän myyntisalista. Esimerkiksi monilla käsityöläisillä on upeita koruja ja käsitöitä jotka saattaisivat saada paremmin näkyvyyttä myyntisalissa. Mikseipä se toimisi laadukkaille printeille ja omakustanteillekin!
Maaria
Tikaka, diktatuurinen valintaprosessi kuulostaa teoriassa hyvältä mutta veikkaan että siitä aiheutuisi draamaa ja pahaa mieltä. Joku varteenotettavakin myyjä voi jäädä kokoonpanosta pois jos valintahenkilöllä on kyseenalainen maku tai tämä ei ymmärrä, kuinka paljon kunkin hakijan tuotteilla on kysyntää.

Hinnankorotuksessa on mielestäni eniten järkeä, koska se antaa kaikille yhtäläisen mahdollisuuden osallistua kujaan muttei kuitenkaan kannusta mukaan niitä, joiden tarjonta on puolivillaista ja/tai alihinnoiteltua. Hinta motivoi myös pöytien jakamiseen myyjien välillä.

Lisäksi korkeammilla pöytämaksuilla con saa enemmän tuottoa eivätkä järjestäjät joudu yhtä lailla kiristelemään hampaita, kun pitää meitä taiteilijoita tällä tavoin hyysätä ;)
Käynti jäämässä väliin
Jokainen coni saa tietysti määritellä itse taidekujansa säännöt. Kahden päivän jakaminen eri myyjille on idea, jonka voi toteuttaa. Nyt toteutus on kuitenkin todella huonosti ja epäreilusti tehty.

Joku mainitsi yllä, ettei taidekujalla käymisen pitäisi olla ainoa syy conissa vierailemiseen. Myyjänä kuitenkin koen, että jos maksan sekä sisäänpääsystä että taidekujapöydästä päästäkseni myymään, myyminen voi täysin oikeutetusti olla ainoa syyni tulla coniin. Rannekkeita ei myydä ostajille sillä perusteella, mitkä ovat heidän syynsä tapahtumassa vierailemiseen. Se, että taidekujan myyjille myytäisiin vain yhden päivän ranneke, olisi täysin toteutettavissa ja heillä pitäisi olla siihen mahdollisuus, kun he saavat pöydän käyttöönsä vain päiväksi. Nyt pakollisesta kahden päivän rannekkeen ostamisesta yhden päivän myyntien takia tulee ikävä kyllä vain rahastuksen maku suuhun.

Ennakkolippuja (jotka myyjien on pakko ostaa) alettiin myös myydä ennen kuin ostajille ilmoitettiin, että heidän myyntiaikaansa vähennetään kokonaisella päivällä.

Tarkoittaako "mahdollisimman kattavasti erilaista löydettävää" siis laadukkaita myyjiä vai sitä, että taidekujalle pääsevät sekä myyntitykit että pienemmät tekijät, jotka eivät aina saa edes matkakulujaan katetuiksi? Laadun nostamisessa auttaisi myyntipöydän hinnan nostaminen. Myyjien määrän kaksinkertaistaminen tuo tietysti conille taas kaksinkertaisen määrän rahaa, mutta se ei takaa yhtään sen enempää vaihtelua tai parempia tuotteita kävijöille kuin ennenkään, Omat myyntituloni ovat olleet n. 500€/päivä, joten toisen myyntipäivän menettäminen on minulle todella suuri tappio ja tarpeeksi hyvä syy jättää lippu Desuconiin ostamatta.
Perho
Kommentoinpas pikaisesti, ettei taidekuja ole millään tavalla conille rahakysymys. Taidekujan kustannukset ovat täysin sidottuja Sibeliustalon kustannuksiin, eli hintoja saisi nostaa aika lailla, jotta voitaisiin puhua taloudellisesta hyödystä. Taidekujapöytien hinnat ovat olleet tähän asti nappikauppaa conin budjetissa ja koska rannekkeet myyvät hyvin kävijöillekin, ei todellakaan voi puhua kujan roolista "rahastuksessa".. Taloudellinen etu - jos sitä syntyy ja toivottavasti syntyykin - on siis kokonaan taiteilijoiden käsissä. Mielestäni on kuitenkin kumma, jos kokee että tienaa paremmin jättämällä tulematta tapahtumaan.. Tarvitaanko siis kujaa, jos myyt kotoa käsin paremmin..?

Raha ja taidekujapöydän hinta ei myöskään tietenkään ratkaise kaikkea - se että tienaa päivätyöstään hyvin tai saa vanhemmiltaan rahat kujapöytään ei takaa, että laatu on parasta mahdollista. Mutta uskokaa pois, jokaista näkökulmaa pohditaan kovasti ja tänä syksynä onkin järjestäjien kesken puhuttu taidekujan kehittämisestä varmaan enemmän kuin mistään muusta tapahtumaan liittyvästä :D
Tsubasa
Sanan "vaatimus" käyttäminen ja uhkaaminen sillä että jättää tulematta coniin kokonaan tuskin ainakaan vaikuttaa positiivisesti järjestäjien fiiliksiin siitä, miten paljon erivapauksia taidekujalaisille kannattaa antaa. Eivät taidekujalle pyrkimässä olevat ainakaan tästä maasta kesken lopu, vaikka muutama mielensäpahoittaja jättäisikin tulematta.

Ei cosplaykisaajillekaan myytäisi yhden päivän lippuja sillä perusteella, että he eivät koe saavansa conista mitään irti sinä päivänä kun kisaa ei pidetä. Yhden päivän lippuja toki VOITAISIIN varmasti myydä ihan kaikille, ja aikoinaanhan niin tehtiinkin – mutta kun con on kerran päättänyt että niitä ei myydä kenellekään, niin kannattaako enää yrittää valittamalla huonontaa conin järjestäjien käsitystä taidekujalaisista?

Ja kuten järjestäjien taholta tuossa äskemmin sanottiin, on melko itsekeskeistä ajatella että millään mikä taidekujaan liittyy olisi conille mitään rahallista merkitystä. Se, että muutamalta kymmeneltä ihmiseltä otettaisiin vain yhden päivän pääsymaksu kahden päivän sijaan – tai että he jättäisivät tulematta coniin kokonaan – tuskin hetkauttaa tuhansien kävijöiden tapahtuman pankkitiliä yhtään mihinkään suuntaan.

Edes ne pöytämaksut eivät ole olemassa sen takia että con haluaisi tehdä niillä voittoa - 15 euroa kerrottuna 25 pöydällä ei tee edes 400 euroa, ja se on 70 000 euron (http://tinyurl.com/9xxxupl) tapahtumassa täysin mitätön summa. Pöytämaksut ovat olemassa vain siksi, että kaikki pöydän varanneet tulisivat varmasti paikalle, eikä yksikään pöytäpaikka menisi hukkaan.

Muutenkin on täysin kummallista, että kun postauksessa kerran sanotaan että enempää tilaa conissa ei ole ja pyydetään lisäehdotuksia sille miten taidekujan saisi toimimaan tehokkaammin siinä tilassa mikä on käytettävissä, äänekkäimmät ehdotukset koskevat sitä että jotain muuta conin sisältöä pitäisi uhrata taidekujan laajentamiseksi.
Käynti jäämässä väliin
"Se, että muutamalta kymmeneltä ihmiseltä otettaisiin vain yhden päivän pääsymaksu kahden päivän sijaan – tai että he jättäisivät tulematta coniin kokonaan – tuskin hetkauttaa tuhansien kävijöiden tapahtuman pankkitiliä yhtään mihinkään suuntaan."

Miksi sitten ei tarjota yhden päivän lippuja, jos se on ihan sama?
Jos kysytään mielipiteitä, en ymmärrä miksi eriävän mielipiteen esittävät ovat "mielensäpahoittajia" tai "huonontavat käsitystä". Tässä ilmeisesti kysytään mielipiteitä, jotta conin järjestäjät näkisivät niiden herättämän keskustelun?

"Mielestäni on kuitenkin kumma, jos kokee että tienaa paremmin jättämällä tulematta tapahtumaan.."

Kuka näin väitti? Fakta kuitenkin on, että 50% pienempi tuotto on 50% vähemmän. On täysin tiedossamme, että tulijoita kyllä riittää ja teillä on varaa polkea. Tämä kuitenkin on uudistus, josta (mielipidettä kysyttäessä) ilmoitamme, että se vähentää haluamme osallistua tapahtumaanne. Saivartelu on turhaa.
Antti "Ana" Myyrä
Käynti jäämässä väliin:

Yhden päivän liput poistettiin tarjonnastamme kolmanteen Desuconiin ja paluuta aiempaan ei ole ollut ikävä. Syy tähän on yksinkertainen: tahdomme tarjota mahdollisimman monelle pääsyn viettämään viikonloppua Desuconiin.

Yhden päivän liput ovat olennaisia, jos conissa riittää tilaa kaikille, mutta Desucon on myynyt itsensä loppuun jokaisena vuonna heti toisesta conista lähtien. Tämä tarkoittaa sitä, että jokainen yhden päivän lipun ostanut vie joltakulta mahdollisuuden tulla koko viikonlopuksi.

Tässä tulee siis se valintakysymys: onko conille tärkeämpi yhdeksi päiväksi vai koko viikonlopuksi tuleva kävijä? Meidän mielestämme tärkeämpi on koko viikonlopun paikalla oleva kävijä, ja ratkaisut tehdään tästä lähtökohdasta.
Käynti jäämässä väliin
Ana:

Mutta tässähän puhutaan niistä paristakymmenestä kävijästä (taidekujalaisista tai muista ns. tilaa ostavista), kuten joku ilmaisi. Pöytämaksuun voisi esimerkiksi liittää könttänä kys. päivän käyntioikeuden. Ei tarvitse myydä yhden päivän lippuja.
Tikaka
Käynti jäämässä väliin:

Menisi kyllä aika kikkailuksi jos meille taidekujalaisille alettaisiin tuollaisia erivapauksia vääntämään. Voi vaikuttaa pikaisesti katsottuna ihan helpolta jos kaikki taidekujalaiset olisivat paikalla vain sen oman pöytäpäivänsä, mutta entä ne jotka haluavat olla koko viikonlopun? Lippujen rajallisuus ei ole mikään hatusta vetäisty numero vaan Sibeliustalon paloturvallisuusmääräyksissä määritelty luku kuinka monta ihmistä talossa saa olla kerralla, että se on turvallista evakuoida tarvittaessa. (Ainakin ymmärtääkseni, saa korjata jos olen väärässä.) Eli ylimääräisiä paikkoja ei oikein voi myydä, ja jos joku ottaa vain yhden päivän lipun niin joku toinen jää ilman viikonloppulippua.
Ja siitä olisi helppo muiden conkävijöiden ilmaista turhautumuksensa, jos taidekujalaisille tulee tällaisia erivapauksia niin miksi ei heillekin?

Kuitenkin puhutaan vain parista kympistä, saman summan törsää helposti puolihuolimattomasti vaikka kahvilassa, ja jos tulosi todellakin ovat sen 500€/päivä, niin ei luulisi budjetissa jonkun kympin niin paljoa painavan.
Maaria
Pääsylipuista en kommentoi koska se on mielestäni ihan edullinen joka tapauksessa.

Tsubis: 15€ x 25 pöytää x 2 päivää tekee yhteensä 750€, ja Frostin pöydät on tällöinkin reilusti halvempia kuin mitä ne voisi olla. Tuhat euroa ei merkitse conille mitään? Yhtäänkö vänkäriä ei saada ruokittua tonnilla?

Ja tottakai jokainen conittaja toivoo parannusta/muutosta sille conin osa-alueelle joka itseä eniten kiinnostaa, en ymmärrä mitä itsekästä siinä on. Olenko itsekäs kun äänestän vaaleissa opiskelijoiden etujen puolesta? Ainoastaan conijärjestäjällä on mahdollisuus olla itsekäs, sillä järjestäjä _päättää_ asioista.

Eipä sillä, omasta mielestäni Desuconin taidekuja on edelleen ihan sopivan kokoinen ja vielä erinomaisella paikalla. Ongelma on vain siinä että sinne yritetään kosiskella liikaa porukkaa, ja "nopeat syövät hitaat" -metodi ei ole reilu niitä kohtaan, jotka upottaa satoja euroja paino/materiaalikustannuksiin mutta ei pääsekään myymään koska netti sattuu katkeamaan varauslomaketta täyttäessä.
Perho
Vastaanpas Anan puolesta mutta

Käynti jäämässä väliin:

Kuten myöskään cosplay-kisaajille, yksittäisistä ohjelmista kiinnostuneille, kävijöille tai kävijöiden mukana tuleville vanhemmille, myöskään taidekujalaisille ei olla teettämässä tai tarjoamassa yhden päivän lippuja könttäsummassa tai erikseen. Laiskuus ei ole perimmäinen ajatus, mutta kyllä, erillisten lippujen hankkiminen, myyminen ja valvominen aiheuttaa lisäsäätöä.

Tässä on nyt hassua ajatus, että taidekujan järjestäminen ja siihen liitettävät erityisoikeudet olisivat jotenkin conin velvollisuus - kyseessä on ennemminkin conin järjestämä mahdollisuus, jonka puitteissa taidekujalaiset voivat mainostaa tuotteitaan ja myydä ja verkostoitua. On mahtavaa, että täällä on heitetty uusia ajatuksia kehittämiseen ja osa onkin samoja, joita on vakavasti harkittukin - nyt on vuorossa yhden päivän pöytäpaikkojen kokeilu, ja tämän järjestelyn onnistumisesta tiedämme paremmin Frostbiten jälkeen!

Toivon, että tämä päättää keskustelun yhden päivän lipuista, koska niiden puuttumista on jo perusteltu. Jos yhden päivän lipuista olisi suuri etu KÄVIJÖILLE, niitä harkittaisiin - mutta kuten Ana jo perusteli, niitä ei tarvitse nyt harkita. Tapahtumaa tehdään kuitenkin ensisijaisesti kävijöitä, ei taidekujalaisia ajatellen. En halua loukata ketään tällä toteamuksella, mutta näin se vain menee.
Wepi
Minusta yhden päivän pöydät ovat ihan hyvä idea ainakin näin kokeiluna, mutta pliis pliis pliis älkää käyttäkö samaa varaussysteemiä, kuin viime Desuconissa. Se, että pitää täytellä lomakkeisiin tietoja ja varata se pöytäpaikka kartalta näyttää hienolta, mutta vie tosi paljon aikaa kun kilpailu on näin kovaa - monella kaverilla kävi niin, että ehtivät kyllä ajoissa varauslomakkeeseen, mutta eivät saaneet hakemusta läpi, koska jokaisen pöytäpaikan kohdalla ehti aina tulla paikka on jo varattu -viesti, kunnes kaikki paikat olivat jo menneet. :(

Yksinkertainen on kaunista, esim. Traconin varaussysteemin (paikan lunastaminen kaupasta ja tiedot myöhemmin sähköpostilla kujavastaavalle, ja sitten saat sen pöydän minkä onni suo) on paljon käyttäjäystävällisempi.

Myös ylipäätään paikkojen arpominen kaikkien hakijoiden joukosta voisi olla kokeilun arvoista, sillä ainakin estettäisiin nopeat-syö-hitaat-käytäntö vaikka se vaatisikin vähän enemmän vaivaa järjestää. Jos ollaan huolissaan siitä, että kaveriporukka hakee erikseen ja nostaa sillä mahdollisuuksiaan pöydän saamiseen, niin käsketään hakea sitä pöytäpaikkaa kaikkien nimillä.
Käynti jäämässä väliin
Jos pöytä on ennen ollut 15€/2 pvä, eikä ole mahdollista myydä yhden päivän lippuja, mistä syystä hintaa ei ole sitten pudotettu kahden päivän lipun hinnan tasaamiseksi?

Oma lehmä ojassa, mutta ymmärrän oikein hyvin närkästyksen. Tässä on vaikka tilanne toiseen arkipäivän tapahtumaan rinnastettuna:
Menet kauppaan ostamaan leipää, joka on ennen maksanut 5€ + 2€ alv. Tällä kertaa myyjä kuitenkin antaa sinulle vain puolikkaan leivän, mutta pyytää yhä täyttä hintaa ja täyttä alvia.
Harmittaisi.
Tikaka
Käynti jäämässä väliin:

Tuttu tilanne. Sitä kutsutaan inflaatioksi.
Käynti jäämässä väliin
Ja asian vielä summatakseni, järjestäjät olisivat voineet tulla asiassa jotain kautta vastaan. Nyt ratkaisu on hyvin yksipuolisesti heille plussaa ja taidekujalaisille miinusta.
Hakisin jatkossa toista ratkaisua, Maarian ehdotukset ovat olleet mielestäni myös hyviä.
Jaha
Hienoa miten keskutelun sävy tuntuu olevan "keneltäkään ei saada ottaa mitään pois – paitsi taidekujalaisilta." Myyjät maksavat kuitenkin normaalin lipun lisäksi sen pöydänkin hinnan, joten olisi mukavaa, että tässäkin keskustelussa myyjiä pidettäisiin asiakkaina eikä "jonain muina". Useille kävijöille taidekuja on iso osa conikokemusta, tiedän monia, kuten minä itse, jotka viettävät siellä ison osan tapahtuman ajasta ilman myyntipöytääkin, ja se luultavasti vetää sinne muutenkin kävijöitä. Taidekuja tuottaa sisältöä coniin samalla tavalla kuin muu ohjelmakin ja ns. brändää sitä. Vähän arvostusta, jookos? Itse koen isoimmaksi ongelmaksi juuri ilmoittautumisen, toivoisin siihen jotain muutosta. Hinnan korotus on ajatuksena hyvä, mutta yhden päivän pöydissä on sekin ongelma, että minne painavat tuotteet sijoitetaan toisen päivän ajaksi? Puolitettujen pöytien idea tuntuu paremmalta. Voisi ehkä myös miettiä joihinkin pöyntiin ns. kiintiöpöytiä, joihin ei oteta tiettyä määrää vähempää myyjiä? Vaikka min. 2 myyjää joihinkin pöyntiin, vaikka kaveriporukoille. Toisaalta tässäkin eriarvoisuutta, kunhan heitin idean.
Taitaap jäädä miultaki
Taidekujan järjestäminen ei ole hyväntekeväisyyttä - taidekujalaiset ovat conin asiakkaita ja maksavat tilasta/oikeudesta myydä. Näin ikään, kyllä, taidekujalaisilla on oikeus vaatia rahoilleen vastinetta. Kyllä, conilla on velvollisuus järjestää taidekuja, joka on mieluinen sekä myyjille että kujan asiakkaille.

Jotenkin tässä mättää asenne? Viekää sitten koko taidekuja pölkylle jos se on tapahtumalle niin vaivalloinen, tarpeeton ja myyjätkin ovat liian ei-kapitalistisia. Myyntitykit ovat lähes kaikki 20+v. visuaalisten, luovien alojen opiskelijoita tai alalle valmistuneita, joten teillä on nyt kyllä pieni päätösten paikka siinä mihin haluatte taidekujaa viedä: Ammattilaisille vai harrastelijoille?

Paras taidekuja jolla olen ollut, on ollut Tracon. Taidekujavalvojana on konkari, joka on itse taidekujailija ja jolla on se käytännön tieto-taito miten asiat käytännössä menevät, paikkoja on lähestulkoon jokaiselle halukkaalle (ja niitä jopa järjestettiin lisää!), töiden kirjo on mieletön ja paikalla oli muitakin kuin ne yleisimmät nimet. Desucon voi ottaa sieltä mallia, jos vilpittömästi tahtoo taidekujaansa parantaa.

Nostakaa hintoja, lyhentäkää myyntiaikoja, perustakaa taideraati ja -kartelli, teidän coninne. Minä vien taiteeni näissä tapauksissa muualle. Kui ois kaverit, Japan Expon 200 000 kävijää?
Maaria
Taitaap jäädä miultaki:
Nuo Traconin paremmat puolet mitä mainitsit johtuvat kaikki yksinomaan siitä, että Tampere-talolla on enemmän tilaa kuin Sibeliustalolla. Desuconilla on suurempaa kujaa pohdittu monet kerrat ja aina tultu siihen tulokseen, ettei se ole mahdollista.
Tsubasa
Kaikkein helpointa järjestäjillehän olisi ollut jättää taidekuja sellaisekseen. Silloin taidekuja olisi pysynyt täsmälleen sellaisena kuin ennenkin, ja pöydät olisivat myyneet itsensä loppuun kahdessa minuutissa kuten ennenkin.

Se vain ei olisi ratkaissut yhtään taidekujan ylitarjontaongelmaa, jota tässä on järjestäjien taholta pyritty ratkaisemaan – jotta mahdollisimman moni pääsisi myymään taidekujalle edes joksikin aikaa. Mutta näemmä kehitysideoihin ei suhtauduta kauhean positiivisella mielellä.
taidekujalainenkin on asiakas
Olen nyt kyllä erittäin pettynyt tähän. Taidekuja ei ole ainoa asia mitä conilla on minulle tarjota, mutta en tiedä ovatko ne muut syyt ilman taidekujaa kaikkien conikustannusten arvoisia. Harmittaa vähän kun ehdin jo ostaa lipun ja hotellipaikan, niin varmaan kuitenkin tultua. Olisin tästä ehdottomasti vähän aikaisemmin infoa kaivannut, meni vähän maku koko touhusta.

Tulee sellainen tuntu tästä koko kommenttiketjusta että conilla ei ole mitään velvoitteita tarjota taidekujalaisille mitään ja kaikkien pitäisi olla onnesta kyynelissä siitäkin vähästä mitä desujumalat heille armostaan suovat ja aika moni kommentoija on asennoitunut niin, että taidekujalainen < mahjongg pelaaja, (näin esimerkiksi).
Ymmärrän tilanpuutteen ja sen, että taidekujan tarjontaa halutaan moninpuoleistaa, mutta järjestäjät ovat tässä vähän jättäneet huomioimatta sen määrän tavaraa, jonka taidekujalaiset joutuvat coniin tuomaan ja sen, kuinka hankalaa tämän kuljetus sekä säilyttäminen on.
Käytännössä tämä saattaa kuulostaa kokemattomalle hyvältä idealta, mutta luulen, että yhden päivän pöytäpaikka systeemi lähinnä karsii pois tekijöitä, joilla on laajempi, taikka suuren asiakaskunnan tähden vain koollisesti suurempi tarjonta. Komppaan kiintiöpöytä ideaa, se kuulostaa paljon paremmalta ja useampi ihminen pöydässä takaa myös myyjille vapaampaa kulkua.

Jos on kerran absoluuttinen totuus, että tiloille ei voida tehdä mitään, niin voisi keskittyä muiden alueiden kehittämiseen, esim. sujuvaan ilmoittautumiseen ja jos yhdessä päivässä nyt pysyttäydytään, voisi myyjien tilannetta helpottaa suuresti paremmat varastotilajärejestelyt taidekuja kamppeille. Olisi ikävä nähdä taidekujan laadun kärsivän, jos tästä tehdään kovin hankalaa taidekujalaisille. Taidekuja on kuitenkin osa conin ohjelmaa ja se tarjoaa monille paljon sisältöä, eikä sitä pidä kohdella alempiarvoisena muihin osa-alueisiin.
Ihan hyvä, että pyritään etsimään uusia ratkaisuja, sekä kehittämään ja parantamaan conia, mutta toivoisin että ratkaisujen tekemisessä olisi mukana kunkin ainealueensa osaajia ja konkareita, niitä kun kuitenkin löytyy.
taidekujalainenkin on asiakas
@Tikaka
Eiköhän anneta niiden taidekujalaisten olla rauhassa, siinä mitään järkeä ole että lautapelaajien ja amv/animenkatsojat alkaisivat nillittämään muilta coninkävijöiltä tiloja. Kyseessä on kuitenkin DESU-con, ei MAHJONGG-con.
(huomaatko aukon logiikassasi? :) )

@Flyffel "Jotkut tulevat jopa melkeinpä vain pelaamaan mahjongia coneihin."
Joten miksi he, jotka tulevat coniin pelkän taidekujan tähden ovat vähempiarvoisia?

@Tsubasa
"Sanan "vaatimus" käyttäminen ja uhkaaminen sillä että jättää tulematta coniin kokonaan tuskin ainakaan vaikuttaa positiivisesti järjestäjien fiiliksiin siitä, miten paljon erivapauksia taidekujalaisille kannattaa antaa."
En ymmärtänyt asiaa niin, että kukaan uhkailee ketään, tunnetko olosi uhatuksi siitä, että taidekujalaiset hylkäävät conin? Jos mikään tässä keskustelussa kuulostaa uhkaukselta, niin se on tämä. Mitä erivapauksia taidekujalaisilla yleensäkkään on? Onko kommenttisi pointti että asiat voisivat olla huonommin ja järjestäjät voisivat tehdä asian hankalammaksi, niin taidekujalaisten pitäisi vain mukisematta hyväksyä muutokset jotka hankaloittavat asiaa monelle? Että koska desucon kävijän tilalle on helppo löytää uusi, ei nykyisiä tarvitse kohdella asiakkaina?
Yllä olevassa postauksessa kuitenkin pyydetään keskustelua ja mielipiteitä, ja kun niitä ilmaistaan, vähätellään taidekujalaisten arvoa coninkävijänä ja kriitikki tallotaan lyttyyn "turhana valittamisena" ja "mielensä paihoittamisena"?

P.S. GOn pelaajana minulla ei ole mitään eripuraa pelaajia kohtaan, halusin vain osoittaa jotain epäkohtia ja epäoikeudenmukaisuuksia.
Perho
"Yllä olevassa postauksessa kuitenkin pyydetään keskustelua ja mielipiteitä, ja kun niitä ilmaistaan, vähätellään taidekujalaisten arvoa coninkävijänä ja kriitikki tallotaan lyttyyn "turhana valittamisena" ja "mielensä paihoittamisena"?"

Ja vielä Kujanjuoksulta:
"...kun tuntuu että jokaiseen taidekujalaisen antamaan parannusehdotukseen hyökätään hampain ja kynsin kiinni. "

En tiedä kuka meistä järjestäjistä on täällä kommentoinut tuohon malliin ja pikaisella vilkaisulla ei meitä ole ollut kuin pari kommentoimassa sellaisiin asioihin, joille ei voi tehdä mitään nykyisellään (tilat, liput, taidekujapöytien merkitys taloudessa). Ideoita, joita täälläkin on tullut, pyöritellään ja pohditaan järjestäjäpuolella ja katsotaan mitkä sopivat jälkijalostukseen. Kaikille sopivaa vaihtoehtoa on vaikea löytää, mutta ykkösjuttu vaikuttaisi olevan ilmoittautumisen muuttaminen järkevämpään, jossa nopeus ja nettiyhteys eivät vaikuttaisi. Arvonta, kilpailu, huutokauppa.. mikä se sitten onkaan. Koimme, että vanha tapa ei toiminut pöytämäärän tai ilmon suhteen, nyt kokeillaan kehittää.

Enemmän vaikuttaa, että tämä uusin systeemi on lytätty osin kujalaisten suunnalta ennen kuin sitä on edes päästy kokeilemaan, joten rakentavat muutosehdotukset ovat hyvästä. Ei tosin edistä tälläkään puolella kehittämisjaksamista tietynlainen marttyyri-ilmapiiri :/
Tikaka
taidekujalainenkin on asiakas:

Toistaiseksi en ole kuullut kenenkään lautapelaajan ehdottavan, että "Hei mitä jos pari noita taidekuja-pöytiä otettaisi vaikka GOn pelaamiseen ko tarviiko ne niitä välttämättä koko ajan?".
Pointtihan oli se, että ei aleta muilta conikävijöiltä repimään heidän tilojaan, vaan yritetään käyttää taidekujalaisten nykyiset tilat niin tehokkaasti kuin vain mahdollista.

Paljon suuria tunteita ihmisillä liikenteessä, mutta jospa astuttaisi hieman taaksepäin ja rauhoituttaisi hieman. Ehkä tulisi huomattua, että koko keskusteluhan lähti siitä, että Desuconin väki oli kuullut taidekujalaisten ahdingon ja tehneet parhaansa tarjotakseen jonkinlaisenkaan parannusehdotuksen. Vasta Frostin jälkeenhän nähdään miten hyvin se loppupeleissä toimi, mutta ihan varmasti hyvät aikeet järjestäjäporukalla ollut.
Laura "Reggy" Pimiä
Taidekujan järkkäämisessä ei meidän puolestamme ole rahasta kysymys. Kyseessä on se, että halutaan löytää ratkaisu vuosia jatkuneelle ongelmalle, jossa pöytiä on liian vähän kaikille halukkaille. Yhden päivän pöydillä saadaan koko viikonlopulle jopa kaksinkertaisesti myyjiä, kun samat pöydät palvelevat kahta eri varaajaa eri päivinä. Yhden päivän rannekkeet taas tulisivat hankalaksi Anan mainitsemista syistä, ts. se olisi aina pois koko viikonlopuksi haluavalta. Hinnan nostaminen taas ei pitkällä tähtäimellä ole hyvä ratkaisu, koska se nostaisi uusien kasvojen kynnystä tulla kujalle myymään, sillä heillä ei puolestaan ole minkäänlaista ennakkokäsitystä siitä, miten paljon tuottoa siellä tekevät. Uskokaa pois, kaikki ratkaisut on mietitty porukalla moneen kertaan läpi ja tämä oli ainoa fiksu sellainen.

Taidekuja ei myöskään ole myyntipöytäsali, vaan taidekuja. Yritämme rohkaista uusia taiteilijoita kokeilemaan taidekujaa ja pitää yllä harrastelijoiden (todella edullista) kanavaa markkinoida itseään, ykkösprioriteettina ei ole kokeneiden kujailijoiden tulojen turvaaminen (vaikka tietenkin pyrimme huolehtimaan myös siitä). On siis jokaisen oma asia, tuleeko vai ei. Taidekujatulot ovat kuitenkin täysin verovapaata ja pöydästä pulitetaan vain 15 euroa. Jos kerkesit jo rannekkeen ostamaan, siitä hyvitetään kyllä rahat takaisin.

Tässä ei siis varsinaisesti ole otettu mitään "pois" taidekujalaisilta, vaan päin vastoin - saadaan kaksi kertaa enemmän myyjiä. Jos tämä kokeilu ei toimi ja pöydät eivät mene kaupaksi, niin sitten keksitään kesädesuun jotain muuta. Tämä ratkaisu ei missään nimessä tarkoita sitä että pitäisimme taidekujaa toissijaisena asiana tai taidekujalaisia vähemmän arvokkaina osallistujina, taidekujalle ei vaan ole keksitty toimivaa mallia. Vanhan mallin ongelmana on ja tulee olemaan se, että nopeimmat syövät hitaat muutaman minuutin estejuoksussa ja se vasta onkin epätasa-arvoinen osallistujia kohtaan. Ilkeyttämme tai ahneuttamme emme ole taidekujan myyntiaikaa karsimassa.
taidekujalainenkin on asiakas
Ymmärrän että asiaa on mietitty ja ratkaisu on pöydällä näyttänyt kaikkein toimivimmalta, taidekujakokemusta takana voin sanoa että käytäntöön sovellettuna se tuskin sitä tulee olemaan. Yhä, olen sitä mieltä että on hyvä asia että conia ja oloja pyritään parantamaan, kuten jo edellisessä viestissäni mainitsin, mutta jos moni asiasta hyvin tietoinen ja kokenut toteaa (kuten nyt on käynyt) että juttu tuskin tulee toimimaan, olisi sitä ihan hyvä kuunnella.
Eri päivien pöytien epätasa-arvoinen kannattavuus on asia, jonka moni on nostanut esille ja jos tämä kokeilu nyt välttämättä halutaan pistää käytäntöön, niin pyydän että miettisitte hinnoittelua ainakin uudelleen. Muuten voi käydä niin, että sunnuntain pöytiä jää auttamatta yli, sillä en usko kenenkään taidekuja-tietoisen sille päivälle haluavan joutua. Voihan olla, että joku ensikertalainen näkee tässä tilaisuutensa, mutta jääkin suuresti tappiolle ja on tämän seuraksena lannistunut, eikä yritä taidekujalle uudelleen.
Joka tapauksessa, tämä järjestely vaikuttaa ainoastaan tuovan sen, että tarjonta pysyy samana tai kärsii, mutta myynti aika puolittuu.
En ymmärrä millä perusteella tämä on todettu toimivammaksi ratkaisuksi kuin esimerkiksi se, että otettaisiin vain vähintään kahden taikka kolmen hengen ryhmiä, jos asiaa on kerran mietitty.

@Tikaka
Anteeksi jos vaikutin kiihtyneeltä, asia on minulle lähellä sydäntä. Mielestäni viestini oli kuitenkin asiallinen ja hyvin mietitty. Rauhallisin mielin ainakin sen kirjoitin. :)
Luulisin että kukaan pelaaja ei ole pöytiä karhunnut, sillä niille ei tarvetta ole ollut. Kokemukseni mukaan siellä parvella kun aina on tilaa pelaamiseen kuitenkin löytynyt. Itse en ole taidekujaa laajentamassa eikä se ollut viestini pointti. Lähinnä otin siis kantaa siihen mikä mielestäni on se järkevin tapa sitä nykyistä taidekujatilaa käyttää.
Spiccan
Olen istunut kaksi kertaa taidekujalla, ja ne kerrat ovat olleet parhaita conikokemuksiani ikänä. En osaa ilmaista itseäni cossaamalla tai puhumalla, osaan vain piirtää ja keskustella kuvamaailman ilmiöistä henkilökohtaisesti jokaisen ihmisen kanssa, joka siihen intoutuu. Taidekujan pääasiallinen sisältö on aina vahvasti liitoksissa conien japanilaislähtöisiin ilmiöihin, harvoin sinne eksyy ketään näistä täysin tietämätöntä. Vastaavia taiteilijoiden välisiä kohtaamisia ei myöskään tapahdu muissa tilaisuuksissa. Taidekuja ja siellä oleskelu on minun ja monen muun intohimo, joten miksi olisi paha asia, että se saattaisi olla ainoa syymme haluta coniin? Kuka on sanomaan, että conikokemukseni on yhtään sen vähempiarvoisempi kuin kenenkään muunkaan?

Taidekujan suosio on kasvanut tason mukana vuosien varrella sekä myyjiksi haluavien että asiakkaiden keskuudessa. Olisi ihailtavaa, että tämä otettaisiin yhä enemmän huomioon taidekujaa järjestettäessä - mihin on varmasti pyritty sekä viimeisimmän Traconin että tulevan Frostbiten osalta. En pidä taiteilijoiden jakamisesta eri päiville, mutta ymmärrän ratkaisun tilanpuutteen ja ylikysynnän vuoksi. Onhan se parempi, kuin itse päivien paloittelu, josta todennäköisesti syntyisi riitaa taiteilijoiden välisissä siirtymävaiheissa. Pyrkimys antaa useammalle ihmiselle mahdollisuus taidekujakokemukseen on hyvä.

Voisiko sitten ylipäätään harkita myös enemmän taidepainotteista ohjelmaa? Pointtini on, että meitä kujasta ja sen maailmasta kiinnostuneita ei ole vain se kourallinen hippejä, joiden määrä kasvaa jatkuvasti, ja jotka pitäisi saada mahtumaan jonnekin.

Eri päivien pöytien hinnoittelusta sen sijaan olen samaa mieltä niiden kanssa, jotka kannattavat eri hinta/ eri päivä periaatetta. Tätäkään ei kuitenkaan voi ennustaa kokeilematta. Varsinaiseen huutokauppaamiseen pöytien suhteen en tässä vaiheessa vielä menisi, mutta pöytien hinnan korotusta voisi tulevaisuudessa harkita ja ehkä jopa jonkinnäköistä ilmoittautumismaksua.

Jonkinlainen jyryttäminen olisi myös mielestäni ok etenkin sen kannalta, että vaikka samat taitelilijat kiertäisivätkin kujasta toiseen, olisi näillä aina oltava jotain uutta tarjottavaa jämäkamojen lisäksi. Laadun parantaminenhan lienee jokaisen toive, eikä se sulje pois aloitteleviakaan taiteilijoita.

Kujalaisten pöytien paikat voisi myös arpoa Traconin tapaan, ettei tule sitä sählinkiä, että äsken vapaana ollut pöytä onkin otettu lomaketta lähetettäessä, ja sitten se seuraava ja taas seuraava.

Taidepuoli kuuluu olennaisena osana anime- ja mangakulttuuriin, oli se sitten taidekujamuodossa tai ei. Iso osa animea ja mangaa rakentuu kuvista ja symboleista. Ei ole väärin pitää sitä isona juttuna. Olen iloinen, että Desussa ollaan otettu huomioon taidekujan kasvava kysyntä ja pyritty ratkaisemaan sitä. Toivon kuitenkin, että ratkaisemisen sijaan pyrittäisiin vastaamaan kysyntään.
Heidi "Hoothoot" Päivinen
Spiccan: Desucon Frostbiten ohjelmakartta on tällä hetkellä varsin täysi, joten taidekujapainotteista puheohjelmaa ei ainakaan näillä näkymin voi järjestää.

Desucon Frostbitessä on kuitenkin mahdollista järjestää miittejä hienolla VIP-parvella, joten jos joku taidekuja-asioita kiinnostunut haluaa järjestää yhden tai useamman taidekujamiitin, on se mahdollista. Miittilistassa on vielä runsaasti tilaa esimerkiksi lauantai-illalle, taidekujatuntien jälkeen. Lisäksi, mikäli joku haluaa tällaista organisoida, taidekujista on mahdollista kehittää pajaohjelmaa. Mikä olisikaan hienompaa, kuin kokeneiden taidekujan kävijöiden oppitunti nuoremmille kävijöille pöytien ulkoasusta, hinnoittelusta jne.

Ohjelmaideat taidekujaan liittyen kannattaa laittaa minulle osoitteeseen Hoothoot@desucon.fi.
Max Weber
Minusta on jotenkin huvittavaa, että samat henkilöt kritisoivat pääsylippujen kaksipäiväisyyttä ja samalla toivovat, että pöytien hintoja nostettaisiin.

Toiseksi, älkää nyt hyvät ihmiset alkako riehumaan asiasta. Faktaa on, että kujaa ei voida laajentaa poistamalla jonkun muun ryhmän hupeja -- eikä tämä ole missään mielessä reilua! Miltä teistä tuntuisi jos taidekuja poistettaisiin ja tilatte heivattaisiin vaikkapa nyt Cosplay catwalk?

En myöskään allekirjoita erään henkilön arviota siitä, että jos saat vain toisen päivän pöydän niin tulot puolittuvat. Se ei vain yksinkertaisesti pidä paikkaansa. Jos taidekujalaiset yleensäkään koskaan pitävät kirjaa päivittäisestä myynnistään kuten verovelvollisina teidän tulisikin, niin tulot eivät todellakaan jakaannu tasaisesti la-su 50-50.

Taidekuja ON hyväntekeväisyyttä. Jos taidekujan osuus conin budjetista on jotain max 1,5% luokkaa, niin kyllähän se sitä on. Sellaiset summat eivät conia kaada.

NYKYISEN SYSTEEMIN ONGELMAT:
- Pöytäpäivät eriarvoisia
- Edelleenkin "nopeimmat syövät hitaat" eli varsinainen ongelma ei poistunut
- Pöytien hinnat liian edullisia (jos 15 € on sinusta paljon, niin kannattaa miettiä koko taidekujalle tulemista)

MITÄ PITÄISI TEHDÄ:
+ Pöytien hintojen nosto (tämä pitää toteuttaa joko pöytien avoimane huutokauppana TAI roimalla hinnankorotuksella -- mielestäni reilut pöytähinnat olisivat la 60€ ja su 20€)
+ Samaan aikaan pitäisi tulla sekä desun ja frostin pöydät myyntiin TAI yksi myyjä+tuotteet yhteen coniin... ei osallistumisoikeutta molempiin. (Tämä tekee myyjien asemasta tasa-arvoisempaa, koska kaikki myynnissä olevat pöydät ovat saman arvoisia ja pöytiä luultavasti riittäisi ainakin kaikille valmistautuneille.)
+ Kiintiöpöydät (mielestäni min. 2 henkilön pöytä ei ole varsinainen kiintiöpöytä, koska aika moni varmasti tekee tätä jo muutenkin. Kiintiöpöydissä pitäisi olla mielestäni vähintään 3 henkilöä tai enemmän. Näitä pöytiä ei myöskään pitäisi liiakseltaan tarjota, ehkä 3 tai 4 pöytää. Toinen idea olisi tehdä ensikertalaisten pöytiä, joihin pitää hakea erikseen -- näin jäisi aina tilaa ensikertalaisille.


@Reggy: "Jos tämä kokeilu ei toimi ja pöydät eivät mene kaupaksi, niin sitten keksitään kesädesuun jotain muuta." Älkää nyt missään tapauksessa tähän perustako. Tämä uusi systeemi ei missään nimessä ole tasa-arvoinen myyjiä kohtaan -- ei aloittelijoita tai konkareitakaan kohtaan.
Max Weber
... ja koska äskeisessä postauksessa tuli merkkiraja vastaan, niin jatkan toiseen viestiin.

--------------------

Olen kiertänyt taidekujia nyt vuoden verran, mutta kuulun varmasti niihin, jotka tiedostavat taidekujan juonen... ja olenkin 'taidekujalainenkin on asiakas' -postaajan kanssa täysin samaa mieltä:
"Eri päivien pöytien epätasa-arvoinen kannattavuus on asia, jonka moni on nostanut esille ja jos tämä kokeilu nyt välttämättä halutaan pistää käytäntöön, niin pyydän että miettisitte hinnoittelua ainakin uudelleen. Muuten voi käydä niin, että sunnuntain pöytiä jää auttamatta yli, sillä en usko kenenkään taidekuja-tietoisen sille päivälle haluavan joutua. Voihan olla, että joku ensikertalainen näkee tässä tilaisuutensa, mutta jääkin suuresti tappiolle ja on tämän seuraksena lannistunut, eikä yritä taidekujalle uudelleen.
Joka tapauksessa, tämä järjestely vaikuttaa ainoastaan tuovan sen, että tarjonta pysyy samana tai kärsii, mutta myynti aika puolittuu.
En ymmärrä millä perusteella tämä on todettu toimivammaksi ratkaisuksi kuin esimerkiksi se, että otettaisiin vain vähintään kahden taikka kolmen hengen ryhmiä, jos asiaa on kerran mietitty."

En usko, että kukaan kokenut kujailija haluaa tietoisesti hallaa kujascenelle vaan haluaa ohjata aloittelijoita oikealle tielle ja säilyttää samalla myyjien tasa-arvon. Me kokeneet emme ole tietenkään vanhasta systeemista valittaneet, koska meistä valtaosa on kuitenkin varmasti saanut pöydän haluamastaan paikasta. Perustan tämän näköhavaintoihini vuoden 2012 Frostibitessä ja Desuconissa.

Miitti voisi olla ihan paikallaan, mutta en tiedä mitä siellä taidekujalaiset haluaisivat keskustella? Ehkä joku "Kysy kujakonkareilta"...? Otettaisiin erityyppisten tuotteiden/taiteiden myyjiä vastaamaan kysymyksiin.
Tsubasa
Spekulaationi siitä, miten Frostbitessa tulee käymään:

- Myös kaikki sunnuntain pöydät tulevat menemään kaupaksi
-Taidekujan tarjonta ei tule "pysymään samana tai kärsimään", vaan tuplaantuu
- Koska con tiedottaa tällä kertaa näkyvästi siitä että eri päivinä on kokonaan eri myyjät (toisin kuin ennen), myyntimäärät tulevat pysymään samoina kuin aina ennenkin
- Pian conin jälkeen kukaan ei enää muista, että tästä aikoinaan kitistiin
trikkis
Voin rehellisesti sanoa että tulen coniin taidekujan takia. Se kustantaa mulle koko homman, tsäkällä jää jotain käteen; vähän rahaa, kontakteja, tapaamisia ja muistoja. Viimeks kun olin Desussa niin kävin kyllä katsomassa mielenkiintoisia ohjelmiakin, se on aina plussaa. Esmes viime Traconissa taisin käydä vaan fanartpaneelin katsomassa :'D Asun vielä toistaiseksi pohjoisessa, ja vaikka kuulunkin ehkä vähemmistöön siltä osin conkävijöistä, pitää Desumatkasta maksaa ( n. 100€), conlippuun ja taidekujapöytään menee jokunen kymppi (tosin kujailen aina porukassa niin se vähän helpottaa), majoitus maksaa, + taidekujatuotteiden kustannukset. Kun olin Desuconissa taidekujalla, oli viikonlopun myynti rutkasti alle satasen, mikä on huomattavasti vähemmän mitä kujamyyntini muissa coneissa on ollut. Sitä sitten kotiin puksuttaessa yrittää tarrautua niihin hyviin muistoihin, mitä conista sai, näin muuten tulottomana opiskelijaruojakkeena.

No joka tapausessa, pöytien jakaminen 1 pöytä/päivä/con on ihan asiallinen veto mielestäni. Päivien puolittamista en kannata, koska pöydän laittamiseen voi mennä hyvä tovi aikaa. meidänkin triolla on käytössä tuo teline, jolla jatketaan pöytätilaa, ja sen liittäminen pöytään vie jo aikaa. pöydän laittamiseen menee ainakin se 30 minuuttia, purkamiseen saman verran.

Vaikka jenkkeihin vertaaminen onkin vähän tyhmää, niin siellä kuitenkin joissain coneissa (?) on pöytien arvonta käytössä, mikä, jos kuja pyritään saamaan tasa-arvoiseksi konkareille ja aloittelijoille, on reilu. Jos kaikki pöydät menee joko toisille tai toisille niin se on sitten voi voi. Elämmä on. Sama homma taidekujan koon kanssa. Se on sen kokoinen kuin on, se on Desuconin taidekuja, ihmiset tietää minkä kokoinen se on. That's it. Muissa coneissa on sitten muunkokoiset kujat. (jos ei arvontaa niin ilmoittautumisesta tosiaan turhat kikkailut pois. loppujen lopuksi se on se ja sama, missä pöydässä istuu.)

En ole ihan perillä, että luvattiinko Frostiin tuleville kujapaikka aluksi 2 päivälle tuolla 15 eurolla, mutta jos kuja-aikaa typistetään kesken kaiken niin kyllä siinä voisi tulla hiukan vastaan kujalaisia. Nostetaan hintaa sitten ensi coniin, jos sillä halutaan taata sitä laatua.

Mistä jäinkin sitten miettimään sitä, että onko se toimiva yhtälö, jos halutaan kujasta monipuolinen ja avoin aloittelijoille mutta sitten taas nostetaan hintoja, että taataan se laatu...? Ei niitä laskeakaan tarvi, mutta kunhan muistetaan kohtuus kaikessa. Kun eihän niillä taidekujan tuotoilla muutenkaan ollut mitään merkitystä conbudjetissa?

Ja vielä, taiteilijamiitti kuulostaa hyvältä idealta, siitäkin voisi erikseen ilmoittaa taidekujallakin jollain pienellä banderollilla vaikka. Eihän siellä sinänsä tartte olla mitään keskustelua/puhetta, kunhan ihmiset sais piirrellä (toisilleen) ja keskustella keskeään mistä huvittaa.
trikkis
no editoinpas hienosti, siis matkoista coniin yhteensä n. 100 €.
Sorry.
wiid
Taidekujakeskusteluun sen kummemmin osallistumatta haluaisin kuitenkin esittää sen, että ainakin toiminimen perustaneet henkilöt (joita taidekujallakin on ollut) tulisi ohjata myyntisalin puolelle tekemään bisnestä. Ei mielestäni osu yhteen taidekujan perusidean kanssa se, että myyjällä on toiminimi jonne tuotot ohjautuvat.
Taidekuja on kuitenkin ainakin näin epä-taitelijan silmissä ihan harrastelijoille ja eräänlaisen nimen hakuun tarkoitettu. Kyllä siellä mielestäni saa myydä niitä "50 sentin kirjanmerkkejä", kunhan tuotokset ovat omia ja ne noudattavat mm. tekijänoikeuslakeja (tästäkin on kyllä valitettavasti vähän lepsuiltu), saa siellä myydä mitä tahansa käsityötä.
Tikaka
Minusta vaan kuulostaa ihan turhalta kikkailulta eri päivien hintaerot. Siinä on kuitenkin aina se vaara, että aloittelijat pyrkivät sitten ottamaan pöydän sunnuntailta halvemman pöydän perässä, ja sitten nörttikansa päättää, ettei silloin kannata käydä kujalla "Kun siellä on vaan niitä köyhiä nyyppiä.".
Conin puolesta popula sanonut jo useaan otteeseen, että heillä on tarkoitus markkinoida taidekujaa ja pöytien yksipäiväisyyttä enemmän, jolloinka asiakaskunta tulee olemaan tietoinen siitä, että kumpanakin päivänä kannattaa käydä katsastamassa kuja koska sieltä voisi löytää jotain uutta! Nykyäänhän suurin osa porukasta (hieno, yltiövirallinen vertailu jonka perustan täysin omaan käytökseeni) kiilaa taidekujalle heti lauantaiaamuna, tai milloin nyt luennoilta ja muulta ohjelmalta ehtii, ostaa mitä ostaa ja päättää, että nyt on tullut koko tarjonta nähtyä ja katoaa kuin pieru saharaan. Joka on juurikin se syy, miksi sunnuntaina on kuulemma pienemmät myynnit (Tosin viime Desussa itse myin paremmin juuri sunnuntaina mutta mitäs nyt pikkuseikoista.). Jos suurin osa on käynyt kujan jo lauantaina läpi, ei heillä ole mitään järkeä käydä siellä sunnuntaina koska perinteisesti siellä on ne samat naamat istunut koko viikonlopun. Tai vaihtoehtoisesti launatain hurmassa on pistetty koko lompakko menemään jo ensimmäisellä parilla pöydällä ja seuraaville sitten vaikeroidaan että "tuun sitten huomenna uudestaan!". Jos taiteilija onkin paikalla vain yhden päivän, nämä seuraavan päivän lupailijat saattavatkin koukaista ottomaatin kautta kun se ihanainen sasuxnaru pusukuva on vielä tuoreessa muistissa.
Taidekuja ei ole kuitenkaan mikään lähi-Sale jossa tuotteita menee tasaista tahtia päivästä toiseen, vaan erikoistilaisuus. Jos ihminen haluaa ostaa taidekujalta jotain, hän ei voi vain kaivaa nenää ja miettiä, että menee sitten ensi conissa. Silloin saattaa olla jo tuotteet loppu eivätkä kaikki harrasta uusintapainoksia, se on ostettava NYT ja HETI! Monet kyllä ymmärtävät tuotteiden rajallisuuden, ja suhtautuvat niihin sen mukaisesti.

Muutenkin tässä on kyse kuitenkin niin pienestä skenestä, että luulisi kaikkien taidekujalaisten tuntevan toisensa ainakin parin mutkan kautta. Jos ajatellaan, että varaan koko viikonlopuksi pöydän itselleni, ja ystäväni Ernesti-Armas jää ilman pöytää kun vaikka mokkula petti juuri varaamistilanteessa. Omat tuotteeni veisivät kuitenkin koko pöydän, joten viereen ei mahtuisi, niin mieluusti antaisin Ernesti-Armaalle toisen päivän. Ollaan kavereita jookos ja niin edelleen.
Drasa
wiid: Millä tavalla tekijänoikeuksia ei kunnioiteta taidekujalla? Onko kyse mallista piirretyistä teoksista tms? Pelkkästä hahmojen käytöstähän ei Suomen laki sano juuta tai jaata, eli niin kauan kuin tekijänoikeudella suojattuja teoksia ei olla kopioitu, toiminta on laillista.
wiid
Drasa: Ilmaisin itseäni tuossa viestissä erittäin epäselvästi, mutta mielestäni esimerkiksi näitä meeminaamoja joita ei itse ole tehty (vaikka nyt esimerkiksi kirjottu johonkin kankaalle) on epäreilua myydä taidekujalla. Se että tulostaa meemikuvan ja laminoi sen ei siitä yhtäkkisesti tee omaa originaalityötä vaikka niillä ei nyt varsinaisesti olekaan mitään virallista, tekijänoikeudellista tekijää.
Että ei siis välttämättä nyt mene tekijänoikeuden piiriin millään tapaa..
Yksittäinen kävijä
Keskustelua seuranneena esitän vain omat ajatukset.

En ole taidekujalla koskaan mitään myynyt vaan olen vain ihan tavallinen conikansalainen. Olen joka kerta käväissyt ainakin vilkaisemassa taidekujan tarjonnan ja muutamia ostoksia tehnytkin. Ehdotetuista muutoksista näkisin eri myyjät eri päivinä parhaimpana ratkaisuna sekä myyntipöytien hinnan korottaminen. Eri myyjät eri päivinä voisi monipuolistaa tarjontaa, joka ainakin omasta mielestäni on erittäin rajallinen. Tällä tarkoitan, että suurin osa myytävistä artikkeleista on todella pienen aihepiirin ympärille rakennettu. Monipuolisempi tarjonta palvelisi kaikkia.
Korkeampi hinta pöydistä voisi rohkaista myyjiä nostamaan yleistä hintatasoa. Jos pöydät ovat tosiaan mennyt parissa minuutissa, niin pieni hinnankorotus tuskin autioittaa taidekujaa.

Muutama keskustelija puhui taidekujalla voiton tekemisestä ja yleisesti myymisestä. Jos se parin euron piirros ei mene kaupaksi, niin vika tuskin on kävijässä tai ajankohdassa. Hyvä työ kyllä myy hyvin, joten rohkeasti vain tekemään sellaisia töitä, joille on paljon kysyntää. Tämä siis siinä tapauksessa, jos pääasiallisesti tahtoo tienata rahaa taidekujalla. Hyvät käytöstavat ovat myös todella varma keino. Tervehtiminen, hymyily ja asiakkaan huomioiminen tuntuu puuttuvan suurimmalta osalta myyjistä.
Flyffel
PART 1

Eru, et voi tosissasi ehdottaa edes animehuoneen poistoa ANIMEtapahtumasta. Jotain rajaa. Itse olen animehuoneessa tutustunut moneen kivaan sarjaan jotka tuli kotona katsottua loppuun. Animehuone on loistava, koska siellä näytetään valittuja paloja ja se saa yölle jotain tekemistä.

@taidekujalainenkin on asiakas: Sano hei että vitsailit. Tässä oltiin nyt raivaamassa tilaa mahjonkilaisilta & CO taidekujan laajentamiseksi. Olepas hyvä ja kerro missä vaiheessa sanoin, että taidekuja tulee lopettaa!

"Taidekujan järjestäminen ei ole hyväntekeväisyyttä - taidekujalaiset ovat conin asiakkaita ja maksavat tilasta/oikeudesta myydä. Näin ikään, kyllä, taidekujalaisilla on oikeus vaatia rahoilleen vastinetta. Kyllä, conilla on velvollisuus järjestää taidekuja, joka on mieluinen sekä myyjille että kujan asiakkaille."
No äläpä tule. Pyrkijöitä on kyllä tarpeeksi joka tapauksessa! Ei todellakaan ole conin velvollisuus edes järjestää koko taidekujaa, hyväksyitpä asian tai et. En väitä että taidekujaa ei tulisi järjestää, mutta katsot asiaa nyt vinksahtaneesta vinkkelistä.

"Moni kommentoija on asennoitunut niin, että taidekujalainen < mahjongg pelaaja, (näin esimerkiksi)."
Ole hyvä ja näytä YKSIKIN kommentti josta löytyy kyseinen asenne.

"Mielestäni viestini oli kuitenkin asiallinen ja hyvin mietitty."
Ei muuten ollut. :DD Trololol vaan jos luulet tätä nyt trollaamiseksi, mutta ei, se ei ollut asiallinen ja ei, se ei ollut hyvin mietitty.

Haluaisin muuten todellakin taitelijamiitin, mielellään yölle kun muuta tekemeistä ei ole. Viime Frostissa (vai oliko Desu, taisi olla Frosti) oli juuri (tämmöinen omakustannesarjispainotteinen tosin), ja siellä oli mukava puhua omakustanteista, sarjiksista, originaalimaailmoista jne. ja piirrellä. Lisää semmoista siis ehdottomasti, niin taidekujalaisillekin tulee kiinostavaa ohjelmaa. Voin vaikka itse järjestää jos muita ei kiinnosta järjestää, kunhan löytyy tilat.

On muuten tosi sääli että jotkut sanovat että conin muu ohjelma ei kiinnosta pätkääkään, ohjelmakarttaahan ei olla edes julkisettu! Joskus voisi myös vähän lähteä omalta comfort zoneltaan ja kokeilla jotain uutta. Yhden päivän myyntipyödät kannattaa nähdä mahdollisuutena ja tutustua loppuconiin, mistäs tiedät ettet varmasti tykkää? ;) Desucon on kuitenkin ollut imo vahvimman ohjelman omaava con jo jonkin aikaa.
Flyffel
PART 2

"Minusta on jotenkin huvittavaa, että samat henkilöt kritisoivat pääsylippujen kaksipäiväisyyttä ja samalla toivovat, että pöytien hintoja nostettaisiin."
Äläs muuta! samaa ihmettelen.

"(tämä pitää toteuttaa joko pöytien avoimane huutokauppana TAI roimalla hinnankorotuksella -- mielestäni reilut pöytähinnat olisivat la 60€ ja su 20€)"
Minun on todella hankala uskoa, että päivät ovat noin eriarvoisia. Tottakai suurin myynti tapahtuu nykyään launtaina, koska ///kukaan ei jätä ostamatta tuotetta jonka oikeasti haluaa ja pelkää olevan myyty jo seuraavana päivänä///! Jos la/su on eri myyjät, niin kummatkin päivät tarjoavat lähes yhtä hyvät mahdollisuudet myydä, koska kaikilla on kahden päivän liput => lähes kaikki ovat conissa kumpanakin päivänä.
Jos ajattelet että "kaikki" tuhlaavat rahansa la ja su ei ole muka yhtään rahaa käytettävissä (näin ei ole), niin jotkutpas saattavat taas jättää ostamatta tavaroita lauantaina koska sunnuntaina saattaa olla vielä mielenkiintoisempaa tavaraa tarjolla! (Näin esim. minä teen välillä myyntipöydillä.)

"majoitus maksaa"
Ratkaisu: Valvo (ja muutu zombiksi).

Tikakalla asiallisimmat kommentit koko jutussa.

@wiid: Meemijutut ovat kyllä ärsyttäneet itseänikin taidekujalla, täytyy muuten myöntää.
Ichi
Haluaisin kommentoida niin montaa asiaa täällä, mutta väärin ymmärrettyjä sanoja alkaa olla jo aika paljon... Mutta itselläni nyt ison asia mikä tuntuu kauhistuttavan kaikkein eniten;
Yksi myyjä per coni. Että ei saisi tulla kesän desuun jos on ollut frostissa.

Vaikka toisen päivän pois otto viikonlopulta tuntui pahalle, niin se ei ole mitään verrattuna siihen, etten saisi tulla molempiin coneihin taidekujalle :(

Mieluummin yksi päivä kun vain yksi con...

En jättäisi, enkä jätä coniin tulematta vaikka saisin vain yhden päivän pöydän. Mutta sitten jää tulematta jos en saa taidekuja pöytää, esim sen takia että en saa varata pöytää.

Selventääkseni miksi taidekuja on syyni tulla, raha tietenkin on iso syy, koska tienaan jokaisesta conista toinen toistaan enemmän sekä panostan laatuun (sekä yksittäisen kävijän mainitsemiin hymyilyyn ja tervetimiseen jne) ... Mutta toinen lähes yhtä suuri syy, on tosiaan se, että taidekujalla tutustun ihmisiin ja ihmiset tulevat juttelemaan ja pöydän päälliset rikkovat jään nopeasti. Jos ei satu olemaan osa isoa kaveriporukkaa jotka kaikki käyvät coneissa niin conissa tulee oikeasti todella yksinäistä. Ja vaikka ohjelmaa onkin, niin monen sadan kilometrin päähän tuleminen jää menemättä, jos taidekuja ei ole siinä mukana. Tuntuu pahalle, että se suurin piirtein tuntuu loukkaavan joitakin, että osa meistä tuntee näin... Mutta jokaisella on syymme. Minulle taidekuja on "tekosyy" tulla kiinostukseni luokse. En valitettavasti ole mikään sosiaalinen tähtönen joka pystyy tuosta vain ystävystymään kenen tahansa kanssa tuosta vain.... Taidekuja on väyläni muihin samoista asioista tykkääviin, ihmisiin tutustumista, keskustelua, asioiden jakamista, ainoa paikka jossa tunnen olevani osa porukkaa ja nautin conin fiiliksistä kaikkein eniten. Ei todellakaan AINOA mistä pidän coneissa, joten älkää siitä syyttäkö(!), kiitos, mutta vahvin motivaattorini tulemiseen.

En voi muuta kun pyytää, että älkää ottako sitä käytäntöä jossa myyjät saavat tulla vain jompaan kumpaan coniin.
Vaikka tuskin yhden kujalaisen ääni missään painaa... Mutta yritän kuitenkin.


Sitten joku mainitsi, että taidekujalle on myös tullut toiminimen omistavia? Eikö se ole sama asia kuin yrityksen omistaminen tai sellaisen osana oleminen? Jos mietitään sitä että joidenkin taidekujalaisten kannattaisi mennä myyntisaliin suoraan, niin fiksuinta olisi ehkä aloittaa niistä joilla on jo yritys/toiminimi olemassa!
ered
Minun puolestani yksi myyjä - yksi päivä -periaate kuulostaa ihan hyvältä. Saadaan laajempi valikoima, ja onpahan kerrankin aikaa viettää se toinen conipäivä jossain muualla kuin taidekujalla - niin mukavaa kun kujalla toki onkin, menee siinä iso osa muusta conista aika ohi.
Pöydän hinnan nostoon suhtaudun hieman varauksella. Tuo jonkun heittämä 60€ on jo sitä luokkaa joka aivan varmasti karsisi pienimmät kujalta pois, ja itse pidän ainakin tärkeänä sitä, että myös uusille yrittäjille tarjotaan mahdollisuus kujailuun. Jos on tulossa ensimmäistä kertaa kujailemaan, eikä ole mitään ennakkokäsitystä siitä, tuleeko myymään yhtään mitään tuollainen hinta varmaan saisi aika monen luopumaan leikistä jo alkuunsa. Eikä se taatusti tarkottaisi sitä, että paikalle tulisivat vain parhaimmat - aika monella taiteilijalla on kuitenkin valitettavan huono itsetunto oman osaamisen suhteen, ja vaikka työt olisivat kuinka korkealaatuisia tahansa saattaa oma asenne niihin olla "eihän tätä paskaa kukaan osta".
Komppaan vielä kritiikkiä desun pöydänvaraussysteemistä. Traconin järjestelmä oli muistaakseni tässä suhteessa ihan toimiva tosiaan, joten sieltä ehkä mallia?
Että sellaista. Katsotaan nyt kuitenkin ensin miten tämä kokeilu toimii ja itketään vasta sitten :)
Heidi "Hoothoot" Päivinen
Flyffel:

Järjestän mielelläni yölle tilaa taideohjelmalle. VIP-parvella on tällä hetkellä vielä melko tyhjää, joten jos esim. aikaväli 00:00-:03:00 kiinnostaa, on sen varaaminen mahdollista.

Ota toki yhteyttä osoitteeseen Hoothoot@desucon.fi, niin järjestetään tapaamiselle virallinen aika.
Eru
Flyffel: "Eru, et voi tosissasi ehdottaa edes animehuoneen poistoa ANIMEtapahtumasta. Jotain rajaa."
Aika hiton huono syy sen säilyttämiselle. Tuolla logiikalla tapahtumassa ei pitäisi muuta ollakaan kuin animen katsomista. (Eikä Desucon edes rajoitu pelkkään animeen.)

"Itse olen animehuoneessa tutustunut moneen kivaan sarjaan jotka tuli kotona katsottua loppuun. Animehuone on loistava, koska siellä näytetään valittuja paloja ja se saa yölle jotain tekemistä."
Tämä taas on jo paremmin perusteltu mielipiteesi ja informoit toista miksi jonkun idea ei ehkä ollutkaan ihan toimiva. Ilman että hyökkäät jotakuta vastaan.


Jos conista täytyisi jotain jo olevaa alkaa karsimaan niin omien tämänhetkisten tietojeni (ja todennäköisesti myös mieltymysteni) pohjalta heittäisin ehdotukseksi taidekujan poistamisen sijaan mieluummin että yhteen huoneeseen sekä anime- että amv-näytöksiä vuorotellen ja toiseen huoneeseen se asia x. (Tai jokin jo olemassa oleva conin osio sinne ja uutta sisältöä sille toiselle nyt vapautuneelle paikalle, whatever works best.) Ja tuokin tosiaan on vain yhden ihmisen mieleen tullut ajatus, johon voivat muut asiallisesti kertoa omat näkemyksensä ja keskustella asiasta.
Mutta eipä taidekujaa taideta tällä hetkellä olla poistamassa, joten hei väliäkö sillä edes on mitä ehkä ehdottaisin.
nukke
Joku tuolla heitti että toiminimen omaavat ohjattaisiin myyntipöydille. En itse ole koskaan myyntipöydillä myynyt tai ollut muutenkaan toiminnassa mukana mutta veikkaisin että sillä puolella pöydät maksavat moninverroin enemmän.

En väitä, etteikö toiminimen omaavilla hyvin menestyvillä myyjillä olisi epäreilu asema harrastelijoihin nähden, mutta ei heitä voi myyntipöytien luokse laittaakaan. Sillä puolella on jo valmiiksi ihan tarpeeksi ahdasta, ja vahvasti veikkaan siitä koituvan pelkkää tappiota.

Sen sijaan ehdottaisin näille ns. ei-harrastelijoille jotka tuottavat myytävää tukkukaupalla harkittavan eräänlaista omaa pientä nurkkausta. Tai sitten heillä olisi mahdollisuus varata ihan kokonaan omanlainen "toiminimille varattu pöytä". Ja harrastelijoilla olisi varattavana omat pöytänsä. (tämä kuulosti paljon järkevämmältä päässäni)
satunnainen asiakas
Itse käyn taidekujalla joka conissa, jonne pääsen ja omasta mielestäni uudet myyjät molemmille päiville kuulostaa erittäin hyvältä idealta. Olen huomannut etsiväni mielenkiintoisia tuotoksia kujalta ja palannut sinne monta kertaa conin aikana, joten vaihtuvat tuotteet olisivat hyvä juttu.

Itselleni ei ole nyt oikein auennut tämä valitus pöytäajan puolittamisesta ja siitä koituvasta "tuplahinnasta". Jotkut jo mainitsivatkin tämän ristiriidan, sillä hintojen korotusta kannatetaan, mutta itseäni kummastuttaa vielä toinenkin asia. Ne, jotka ovat jo lippunsa ostaneet ja sanovat, että jää coni väliin, jos vain yhdeksi päiväksi pääsee kujailemaan, niin mitä olisitte tehneet, jos ette olisi saaneetkaan pöytää normaalioloissakaan? Tarkoitan nyt siis, että mikä saa teidät ostamaan lipun roimasti etukäteen ennen conia ilman, että edes tiedätte varmasti tuleeko sitä pöytäpaikkaa saamaan ja sitten valittamaan, kun päivää lyhennetään? Jos kerran pöydät varataan minuuteissa loppuun, eihän sitä tiedä, onnistuuko saamaan itselleen pöytää ollenkaan juuri sinä kertana.
En tosin itse ole ollut pöytiä kertaakaan varaamassa, joten en tiedä, kuinka helppoa/varmaa pöydän saanti on konkareille. Tuli kuitenkin mieleen, että tulisiko siitäkin valitusta, jos ei onnistuisi saamaan pöytää, vaikka lippu on maksettu ja jäisikö coni silti väliin.

Hieman off topic, mutta toivoisin itsekin vielä hieman parempaa laatutarkkailua taidekujalle juurikin wiidin ja flyffelin mainitsemien memeface-tuotteiden vuoksi. Yllätyin jopa itse, miten paljon asia ärsytti itseäni viime Frostbitessä, kun näkyi taidekulla näitä myyjiä, joiden tuotteet koostuivat pelkästään meemien maineeseen. Fanartiksi niitä ei voi mitenkään laskea, sillä kuvat eivät ole henkilöiden itse piirtämiä (mitä järkeä olisi piirtää mallista juuri samanlainen rageface?). Ymmärtäisin, jos joillekin hahmoille olisi piirretty esim. trollface tai forever alone naama itse ja sillä lailla viitattu itse meemiin, mutta suoraan netistä copy-pastella laitettu printti kankaaseen tai avaimenperä ei ihan vastaa odotuksiani Taidekujasta.
H-P (Team Pärvelö)
Kommentoin nyt enemmän itseni, kuin koko Team Pärvelön puolesta.

Omasta mielestäni tämä uusi systeemi kuulostaa hyvältä. Me Team Pärvelössä olemme jatkuvasti pyrkineet siihen että innostaisimme uusia ihmisiä mukaan omakustannesarjakuvien tekoon ja niiden myymiseen, joten se että taidekujailijoiden määrä tuplaantuisi, kuulostaa hyvältä tilaisuudelta monille uusillekkin tekijöille.

Lisäksi uskon että sunnuntain aj lauantain pöytien myynnit tuskin eroavat kauheasti toisistaan jos pöydillä on tosiaan eri ihmiset. Omien kokemusteni mukaan sunnuntain myynnit ovat huonommat vain siksi että ihmiset jotka ovat halunneet jotain ostaa, ovat ostaneet kaiken haluamansa jo lauantaina. Nyt jos pöytää ei ole lauantaina, samat ihmiset tulisivat ostamaan haluamansa sunnuntaina. Eri hinta sunnuntaille ja lauantaille on siis mielestäni täysin turha ajatus. Team Pärvelö voisi ainakin mielestäni ottaa sunnuntain pöydän, olisi kivaa ehtiä muuhunkin coniin lauantaina.

Conien karensseja sen sijaan en suosittele. Me Team Pärvelössä julkaisemme hyvin usein uusia omakustannelehtiä ja muuta taidetta ja usein ajoitamme lehtiemme julkaisut juuri eri coneille, kuten esim. omakustanneantologiamme Hyi, Homoa! joka julkaisitiin viime kesän desuconissa. Olisi siis sääli jos emme voisi jatkossa tehdä näin, kun joutuisimme karenssiin toiseksi desuconiksi. Nytkin meillä on tulossa uutta lehteä kesän desuconiin, jota ei vielä frostbitessä ole. Uskon että monilla muilla on sama tilanne, että heillä tuotteet uudistuvat jatkuvasti ja siksi olisi miellyttävää päästä mahdollisimman moneen tapahtumaan, vaikka sitten olisikin taidekujalla vain toisena päivänä.

Kesälle toki voisi tehdä paikalle sarjakuvafestareiden kaavan mukaan vaikka taidekujateltan jos niikseen tulee.

Lisäksi järjestin viime kesän desussa ja yamaconissa omakustannepöydän. Olen nyt miettinyt jaksaisinko järjestää kyseistä pöytää uudestaan, sillä pöydän järjestäminen vei älyttömästi aikaa ennen conia, conin aikana ja conin jälkeen. Jos pöydälle olisi desun puolesta tilausta, voisin järjestää sen jälleen frostbitessä.

Olen iloinen että desucon on ottanut huomioon taidekujan ongelmat ja alkanut miettimään miten vähäinen tila voidaan käyttää kaikkein tehokkaimmin. Team Pärvelö ei todellakaan jätä tulematta coniin tällaisen takia, vaan ainakin itse tulen coniin entistä innokkaampana. Enemmän tarjontaa taidekujalla kuulostaa todella houkutelevalta.
Tyrni
Luulen, että käsitän logiikan tämän takana:
"Minusta on jotenkin huvittavaa, että samat henkilöt kritisoivat pääsylippujen kaksipäiväisyyttä ja samalla toivovat, että pöytien hintoja nostettaisiin."

En usko, että kritiikki tulee varsinaisesti rahan määrästä? Kritiikki tulee siitä, että ensimmäisen kohdalla on "pakko ostaa jotain mitä ei tarvitse" ja toisen kohdalla " olisi valmis maksamaan vaikka enemmänkin jostain, mitä tarvitsee".
Näin ainakin itse ajattelen ja pidän kyseistä asiaa ehkä suurimpana uudistuksen ongelmakohtana. Jos minun pitää päästä Lahteen, maksan kyllä auliisti junalipun hinnan. Mutta suuttuisin, jos minut "pakotettaisiin" ostamaan viikon liput.:D Ymmärrättekö mitä ajan takaa?

--

Itse en vielä tiedä lähdemmekö Frostbiteen, eikä se riipukaan täysin tästä asiasta. Kuitenkin kun puhuttiin, että yhden päivän lippujen myynti on pois toisilta, en voi olla siitäkään ihan samaa mieltä. (Enkä nyt vaadi yhden päivän lippuja, koska tuli jo selväksi ettei niitä tule. Jaan vain ajatuksiani pohdittavaksi!)
Jos myyn Frostbitessa yhden päivän, pääsen ajamaan aamulla paikalle ja lähtemään iltasella autolla kotiin. Jos taas jään kahdeksi päiväksi, minun täytyy hankkia majapaikka (joillekin valvominen tai lattialla nukkuminen ei vain ole vaihtoehto, minun sunnuntaini olisi valvotusta yöstä pilalla - olen sitten vaikka vanhus tai kermaperse, mutta näin se vain on), ruokkia itseni pari päivää, ajella Lahdessa. Mitä näitä kuluja nyt tulee. Summa ei välttämättä ole kuin satasen tai pari, mutta on se nyt sen verran paljon, että mieluummin katsastaisin vain yhden päivän otannon ja lähtisin illalla kotiin.
Näin ollen joku ei pääse toisena päivänä Desuconiin, koska minä taidepöytäläisenä vein kahden päivän lipun, enkä käyttänyt siitä kuin "puolet".
Tyrni
Ja varauksen kilpajuoksuun kai auttaisi vaikka sekin, että ilmoittautumisaikaa on esim se 15.11. ja kaikkien SINÄ PÄIVÄNÄ ilmoittautuneiden kesken arvotaan paikat?
Jos pelkona oli, että jokainen kaveriporukasta tekee ilmoittautumisen, niin yhteydessä voisi vaikka ilmoittaa jokaisen pöytään tulijan. Jos useammalta pöytään tulijalta tulee ilmoittautumista, niin ryhmä diskataan arvonnasta?

Ja paikan päällä voisi olla jonkinlaista valvontaa, että jos pöydän kokoonpano muuttuu ilman etukäteisilmoittamista tai paikalle ei saavutakaan, saa sanktioita. Vaikka sitten mustalle listalle ensi coniin?
Eru
-"Ja paikan päällä voisi olla jonkinlaista valvontaa, että jos pöydän kokoonpano muuttuu ilman etukäteisilmoittamista tai paikalle ei saavutakaan, saa sanktioita. Vaikka sitten mustalle listalle ensi coniin?"
Kannatan parannettua valvontaa ja kommunikointia. Jos joku pöydän saanut ei pääsekään/tulekaan niin olisi tosi jees, jos siitä ilmoitettaisiin jollekin taidekujavastaavalle (ja ihmisiä tulisi varausvaiheessa informoida että näin olisi hyvä tehdä) ja vastaava sitten olisi yhteydessä varasijoilla olijoihin, joista toivottavasti löytyy pian joku, joka vielä voi tulla pöydän täyttämään. (Kaikki eivät välttämättä pysty enää siinä vaiheessa saamaan tuotteita valmiiksi.)
Mikäli siirrytään paikkojen arpomiseen, voisi samalla arpoa valmiiksi jokusen varasijoillekin peruutusten varalta.
Paikalle tulemattomuudesta rangaitseminen kuulostaa ihan järkeenkäyvältä mikäli pöytä jää käyttämättä koska ei vain huvittanutkaan tai jaksanutkaan tulla eikä edes ilmoitettu asiasta. Mokoma. Mutta pieni onglema on, että tyhjän pöydän syy voi olla myös jokin henkilökohtaisen elämän yllättävä kriisi.. Silloin on se jokin iso kamala asia elämässä + ei päässyt taidekujalle eikä coniin + hukkaan meni conilipun ja myyntipöydän (ehkä majoituksen ja etukäteen maksettujen matkojenkin) hinta ja siihenkin vielä jokin rangaistus päälle.. :(
Ehkä pöydän saaneilta voisi vielä vaikka kaksi viikkoa ennen conia kysyä sähköpostitse, että onko varmasti tulossa. Jokunen päivä aikaa vastata ja ilman vastausta pöytä varasijalla olijalle. Tämä voisi hieman vähentää mahdollisuutta tarkoituksella tyhjiksi jätettyihin pöytiin.
Niin ja infoa ihmisille etukäteen, että tietävät sitä sähköpostia odottaa.

-Voisin kyllä myös antaa ääneni paikkojen arpomisen puolesta. Päivä tai pari aikaa hakea pöytää, niin kaikki saavat yhtäläisen /mahdollisuuden/. Tuuristahan se pöydän saaminen on tähänkin asti ollut, mutta tuolla tavoin ihmisille tulisi edes vähän parempi fiilis että sai edes mahdollisuuden samanarvoisena kaikkien muiden kanssa. Toisin kuin jos ei nyt voinutkaan juuri sillä varaussysteemin julkistamissekunnilla olla koneen ääressä tai netti takkuili juuri sillä hetkellä ja siksi ei saanutkaan mitään mahdollisuutta. Tämä kun on monille aiheuttanut mielipahaa.

Varaussysteemi on ennenkin vaatinut jotain esimerkkikuvaa jostain myytävästä työstä. Tässä samalla voisi joku myös vilkaista viimeistään arvonnassa voittaneista, että vähintään vaikuttaa siltä että ollaan tulossa myymään ihan omia tuotoksia, eikä esim. netistä tulostettuja kuvia. Jos tuotteessa olevaa kuvaa ei ole itse piirtänyt, menee se ainakin omasta mielestäni enemmänkin samaan luokkaan jonkin sortin piraattituotekrääsien kanssa. En sitten tiedä, minkä kannan Desucon haluaa ottaa.
Eli järjestäjien puolesta valintaa vasta jos paikkaa on saamassa joku ei ehkä ihan taidekujalle kuuluva. Paljon vähemmän vaivaakin kuin alkaa kaikista hakijoista valitsemaan kenen tuotteet kujalle nyt halutaan.
Eru
-Korjatkaa jos olen väärässä, mutta olen nyt saanut sellaisen käsityksen, että taidekujan pöytämaksuista tulevat tulot eivät merkitse conille yhtään mitään ja maksu on olemassa vain, jotta varmemmin tullaan oikeasti käyttämään sitä pöytää.
Eli puhutaan enemmänkin varausmaksusta, eikä pöydän vuokrasta, minkä myyjä maksaa ostaakseen sen luvan myydä ja saada pöydän käyttöönsä. (Tai jos järjestäjät ovat todella viitseliäitä, niin pantista, jonka saa takaisin jos on kujalle saapunut.)
Jolloin voi tälläkin logiikalla pyytää myyntipäivästä ja -ajasta riippumatta kaikilta sen saman varausmaksun. Varmistamaan että paikalle tullaan.
Lisäksi, mielestäni pienikin määrä on tarpeellisempi yksittäisille ihmisille kuin johonkin ilmeisesti tarpeeksi hyvin voivaan conikassaan missä se ei tuo mitään lisää kivaa kenellekään, eli varausmaksu mahdollisimman alas.
Omasta mielestäni ihan jo 10€ olisi riittävä summa tähän tarkoitukseen. (Mut on se 15€ ihan ok myös, eikä vähennä haluani saada myyntipöytää.)

-"Korkeampi hinta pöydistä voisi rohkaista myyjiä nostamaan yleistä hintatasoa."
Jos tuo on tavoite, niin mielestäni toimivampaa olisi sanoa viesti selkeämmin. Neuvoin ja kannustuksin. :) Samalla pienet taiteilijaihmiset saisivat pitää rahansa.

-Ulkoteltta kesäDesuun lisäämään myyntipöytiä olisi oikein tervetullut lisä! :)

-Olen alkanut lämmetä tälle 'molemmille päiville eri myyjät'-idealle. Tuskin se sunnuntaikaan nyt niin paha päivä on. Lauantaina ihmiset saattavat säästellä rahojaan varmuuden vuoksi sunnuntaille ja sunnuntain plussana on ostajat, jotka nyt tietävät jo koko tarjonnan ja paljonko heillä on jäljellä tavaraostoksiin. "Vielä on tämän verran euroja jäljellä käytettäväksi muuhun kuin ruokaan, voisin käydä ostamassa niillä vielä jotain kivaa taidekujalta/sittenkin sen yhden kivan jutun sieltä. :)"
Vasta conin jälkeen näkee kujakonkareiden tuloista, että miten yksipäiväisyys vaikutti heidän tuloihinsa. Vaikea sitä on etukäteen ennustaa. (....Olettaen että molemmille päiville sattuu sellainen pääsemään ja he kertovat jälkeenpäin arvionsa.)
trikkis
Ja kun tässä on kerran moneen otteeseen lupailtu että päivien eri myyjistä tullaan ilmoittamaan ja mainostamaan kunnolla, niin luulisi sen ehkä hiukan pitämään kävijöiden rahapussien nyörejä tiukemmalla.....

En tiedä ymmärsinkö Erun tekstistä oikein, että olisiko varausmaksu ja pöytämaksu sama vai eri asia? Mutta ylemmästä viestistä tuli mullekin mieleen, että jos pöytämaksu maksettaisiin etukäteen tilille? Kyllä sitä sitten siinä kaksi kertaa miettii että jättääkö menemästä vai ei kun rahat on siinä jo kiinni. Jos ei jostain syystä pääse, ilmoittaa siitä kujavastaavalle, joka palauttaa rahat, ja antaa pöydän seuraavalle. Jos pöydän varannut henkilö ei maksa pöytämaksua eräpäivään mennessä, sama homma, seuraava saa pöydän. Jos peruutusta ei tehdä tiettyyn päivään mennessä, rahoja ei saa takaisin.

Tietysti tällöin eräpäivien ja muiden pitää olla hyvissä ajoin ennen conia, jos peruutuksia tulee niin kerkeää ilmoittaa varasijoilla oleville ja he kerkeävät maksaa. Ja vaatiihan tämä myös kujavastaavalta enemmän töitä.
Eru
Siis sama asia. En ainakaan ole tarkoittanut että pitäisi olla erikseen kahta eri maksua.
Shard-Serval
Näkyyhän niissä myytävissä taidekujalipuissa sitten, että mille päiville ne ovat? Koska suoraan sanottuna tuommoiset päivien arpomiset ym. olisivat aikamoista bullshittiä! Sunnuntain myynti on AINA heikompaa entä lauantaina, tämä on valitettava tosiasia!

Toki tähän on vaikuttanut monesti se, että ihmiset ovat jo ostaneet haluamansa conin ensimmäisenä päivänä, eivätkä palaa saman myyjän luo seuraavana päivänä. On tosin sanomattakin selvää, että tilanne tulee olemaan eri näillä järjestelyillä. Mutta edellä mainitun seikan lisäksi sunnuntain myynnin heikkouteen vaikuttavat jo aiemissa kommenteissa mainitut seikat:

-Kiitettävä osa porukasta lähtee pois paikalta jo sunnuntai aamuna, joten kävijämäärä vähenee

-Ne jotka jäävät, ovat saattaneet jo käyttää rahansa edellisenä päivänä.


Hampaita kirskutellen voin vielä hyväksyä tämän yhden päivän rajoituksen, kun ottaa huomioon, että rahoitan koko reissuni taidekujatuloilla (varsinkin kun hotelli + liput + bensat/junaliput maksavat reippaasti yli 100 euroa, helpostikin noin 150 tai enemmän)... Mutta minusta taidekujalaisten tulisi saada tietää, minkä päivän lippuja he ovat ostamassa. Vastaavasti kannatan ehdotusta taidekujapöytien hintojen jakamisesta niin, että sunnuntain liput olisivat halvempia. Ensinnäkin ne menisivät varmasti siten paremmin kaupaksi kuin tavallisella hinnalla ja toiseksi, niiden pienempi hinta olisi houkuttelevampaa niille ihmisille, jotka haluaisivat kokeilla taidekujalla oloa missaamatta lauantain Cosplay-kisaa tai menettämättä suuria määriä rahaa, mikäli heidän tuotoksensa eivät saisi suurta menekkiä.
Maaria
Eeeen kyllä kannata arvontaa hakijoiden kesken. Jotkut meistä upottaa hurjat määrät työtunteja ja rahaa omaan kujatarjontaan sillä oletuksella, että pääsee myymään conissa - ja pääsy on tärkeää, sillä eihän noita kustannuksia saa muulla tavoin katettua (paitsi seuraavassa conissa, mikä voi olla monen kuukauden päässä). Vähän hirvittää jos pöydän saaminen onkin sitten pelkästä tuurista kiinni :(

Ehkä kompromissina pöydät vois jakaa kategorioihin? Esim. kalliita pöytiä mitkä annetaan nopeimmille ja halpoja pöytiä mitkä arvotaan hakijoiden kesken.

Pöydän sijainti ainakin sattumanvaraiseksi. Lienee itse kullekin myyjälle yhdentekevää mihin kohtaan kujaa päätyy, eikä sitten tarvitse varauslomakkeessa sählätä sen kartan kanssa.
Eru
Mut tuuristahan sekin on kiinni kuka sattuu olemaan nopein ja kenen nettiyhteys on yhteistyöhaluisin sillä hetkellä, ei siitä millainen kujatarjonta tai tarve päästä kujalle on. :\

En sit tiiä, et JOS kujalle olisi tuntuvasti korkeammalla hinnalla tulossa vain kourallinen ihmisiä niin voisiko heille antaa oikeuden ostaa itselleen varman paikan? Loput pöydät sit halvemmalla onnekkaille niin on aloittelevillakin mahdollisuus päästä kujalle.
Miizou
Heitetään lusikka tähänkin soppaan, vaikken mitään mistään tiedäkään. Ihan yleisesti vain kommentoin.

1) Jos taidekujan pöydät eivät muuten riitä, eikä yhden päivän pöytäpolitiikka kelpaa, niin valikoikaa myyjiä sitten sen mukaan, mitä he tarjoavat. Ts. laittakaa prioriteettilistan kärkeen ne myyjät, jotka tuovat erityisesti mangaan ja animeen liittyviä tuotteita myytäväksi (fanitaidetta, doujinsheja, omakustannemangaa).

Tämä ainakin olisi reilu kaikkia kohtaan, pääsisitte eroon epärelevantista kamasta ja tukisitten nimenomaan anime- ja manga-fandomia, kuten animeen ja mangaan keskittyvän conin voisi olettaakin tekevän.

Ja samaan henkeen on myös todettava, että jos jonkin ohjelman pitäisi tehdä tilaa toiselle, niin tokihan karsiminen pitäisi aloittaa animeen ja mangaan liittymättömistä asioista, kuten noista lauta- ja videopeleistä.
On niillekin onneksi ollut hyvin tilaa tähän mennessä, mutta pitää tämäkin silti ääneen sanoa (tai kirjoittaa, lol).

2) On toki ikävää, jos taidekujan tuloilla pitäisi kyetä rahoittamaan koko coniviikonloppu, mutta en silti tajua asian esiintuontia tässä keskustelussa. Kyllä se pääsylippu, majoitus ja matkanteko kustantaa rahaa myös muille kävijöille, eivätkä nämä voi mitenkään päästä tienaamaan edes osaa matkakuluista takaisin conin aikana.
Köyhänä taiteilijana olon käyttäminen perusteluna millekään tuntuu siis asiaan mitenkään liittymättömältä.

Helppo toki puhua näin aikuisena, jonka conissa käynti ei ole riippuvainen taidekujan myynneistä, mutta en väittänytkään puhuvani kuin omasta näkökulmastani.

3) Kompromissi: Tehkää osasta pöytiä yhden päivän pöytiä ja osasta koko viikonlopun pöytiä. Kahden päivän pöydille tuplahinta. Jos ei koko taidekuja vaihdu sunnuntaiksi, niin edes osa pöydistä vapautuu uusille myyjille.

Derp.
Shard-Serval
Totesinkin, että pystyn vielä hyväksymään tämän muutoksen, joskaan en pidä siitä, koska koko coniin tuleminen on muutenkin niin peevelin kallista.

Hyvähän sitä on todeta, että "kyllä muutkin conilaiset joutuvat pulittamaan niitä matkakuluja". Kuinkahan suuri osa näistä ihmisistä on a) töissä olevia (nuoria) aikuisia tai b) lapsia/nuoria, jotka vielä saavat rahoituksensa vanhemmiltaan? Kävikö lainkaan mielessä, että hyvä osa taidekujalaisista voisi olla ryhmää c) työttömiä opiskelijoita (joista huomattava osa voi asua jo omillaan)? Mitä olen noita kommentteja seurannut, niin on tuolla useampia taidekujalaisia, joille tämä koko homma on aikalailla deal breaker = jos taidekujaa ei ole, eivät hekään tule. Itse kuulun myöskin heihin, löytyy minulla sille +150 egelle oleellisempaakin käyttöä kuin matkata toiselle puolelle maata pariksi päivää.

Mutta takaisin noihin pöytien päivälippuihin. En todellakaan kannata sitä ideaa, että päivät mentäisiin vielä ns. puolittamaan kahdeksi vuoroksi per päivä. Ensinnäkin, jo pelkän pöydän pystytys + purkaminen vievät reippaasti aikaa (helpostikin yli tunnin) ja toiseksi, ennen kaikkea, vuoron vaihtuminen toisi TAATUSTI ongelmia! Ne ihmiset, jotka ovat ikinä kärsineet vänkärityöläisenä odottaen seuraavaa, myöhässä olevaa kolleegaa voivat jo arvata mihin tämä on menossa, tosin käänteisenä ilmiönä: mitä sitten tehdään, mikäli joku myyjä ei olisi ajoissa purkanut pöytäänsä päivän puoliväliin mennessä? Entäpä jos siinä vaiheessa, kun seuraava vuorolainen menisi noutamaan pöytäänsä, niin siinä edellinen myyjä istuisi pokkana paikallaan, koska olisi "unohtanut" lähteä ajoissa? Ja kun sitten hoputuksen ja jankutuksen voimin tämä hituri saataisiin purkamaan tavaransa pois, olisi seuraavan myyjän vuorosta kulunut jo kokonainen tunti? Kyllähän sitä voisi todeta, että "Taidekujavastaava voisi hoitaa sellaisen asian valvomisen.", mutta hänelle taatusti on muutakin tekemistä hoidettavanaan. Kokonaiset päiväliput taidekujalle ovat helppo ja simppeli ratkaisu, samalla tavalla kuin se, että koko coniin ei enää myydä kuin yhden tyyppisiä pääsylippuja eli viikonloppurannekkeita. Joten jos järjestäjät halusivat säästellä hermojaan lipunmyynnin suhteen (mihin uskon vahvasti), miksi ihmeessä he lähtisivät tarpeetta monimutkaistamaan asioita jossain muualla?
IiPii
eikös elitistipiirtäjien sitten pitäisi suunnata kohti myyntisalia eivätkä jäädä taidekujalle.

mahdollisuudet pitää muillekin antaa.
Perho
Moikka, hauska nähdä että keskustelu on edelleen voimissaan!

Pyydän muuten kiinnittämään huomiota esitettyihin vaihtoehtoihin - pääosa täällä kommentoijista on taidekujalaisia, jotka ovat itse pallotelleet eri vaihtoehtoja. Esim. tuo mainittu "puolitetut myyntipäivät" on järjestäjäpuolella jätetty harkinnasta aikaa sitten, joten siihen on turha enää takertua (myöskään idean alkuperäinen heittäjä ei ole järjestäjä).

Muistutuksena vielä, että järjestäjien kommentit keskustelussa tunnistatte vihreästä nimimerkistä, ja halutessanne löydätte myös vastuualueen yhteystiedot-sivuilta :)

Asiasta kuuseen - millainen ilmoittautumislomake(?) toimisi mielestänne parhaiten? Pöytien kanssa sählääminen selkeästi pois, mutta mitä muuta muista tapahtumista kannattaisi kopioida? Miten ilmosta saadaan sujuvaa ja tasavertaista ilman turhaa kikkailua? (muuten kuin arvonnalla)
nukke
Nopeasti ilmoittautuminen kävisi (sillä nopeaahan sen pitää olla että pöydän saa) simppelisti vaikka klikkaamalla sitä ilmoittautumislinkkiä ja sitten kirjautumalla vaikka anikin tunnuksilla.

Ja se olisi varaus.

Sitten kilahtaisi loput tärkeät tiedot sähköpostiin ja sitä kautta ilmoitetaan loput tiedot itsestään.

Näin esimerkiksi.
iip
Traconin taidekujailmottautuminen on mielestäni toimivin, siitä voisi ottaa mallia!
Hatatra
Shard-Serval: Eivät kaikki taidekujalaisetkaan ole köyhiä opiskelijoita/työttömiä - eivätkä kaikki köyhät opiskelijat/työttömät voi hankkia conirahojaan taidekujalla. Ei siis ole kovin tarkoituksenmukaista vetää suuria linjoja siitä, että ryhmä X (varattomat) on yhtä kuin ryhmä Y (taidekujalaiset). Toki on minusta iloinen asia, että osa kävijöistä voi mahdollistaa oman osallistumisensa taidekujapöydän tuotoilla, mutta kuten Miizou sanoi, ei tämä köyhän taiteilijan status kuitenkaan ole järin relevantti perustelu taidekujan olemassaololle tai järjestelytavalle, koska se ei päde kaikkiin ryhmän sisällä ja samalla pätee moniin ryhmän ulkopuolella.
Shard-Serval
Sanoinko missään vaiheessa sen olevan iso perustelu taidekujan järjestelytavalle/olemassaololle? Että "köyhät saisivat rahaa"? Ei, en sanonut. Totesin vain, että kaltaisianikin ihmisiä ON olemassa, joille se taidekujalla myyminen on kaikkein painavin syy tulla (oli sitten kyseessä raha, julkisuus tai ihan vaan ihmisten seura). Myönnetään, menin ehkä hieman yleistämisen puolelle siitä, millaisesta porukasta taidekujalaiset koostuvat, mutta kumpikaan näistä seikoista ei ollut se, mihin viesteissäni halusin keskittyä.

Ennemminkin halusin korostaa sitä, kuinka epäreilulta minusta tuntuivat nämä sanalla sanoen hölmöt ehdotukset arpoa paikat/puolittaa päivät. Ja halusin lähinnä varmistaa, ettei niitä kukaan järjestejäpuolelta edes HARKITSISI toteuttavansa. Hoksasin kyllä, että molemmat ideat olivat ns. "tavallisilta" ihmisiltä, mutta ei vara venettä kaada ja niin edelleen.
Shard-Serval
Korjaus edelliseen: "Ennemminkin halusin korostaa sitä, kuinka epäreilulta minusta tuntuivat nämä sanalla sanoen hölmöt ehdotukset ARPOA päivät (eli se, että pöydän varaamalla et tietäisi kumman päivän olisit saamassa vaan se olisi tuurista kiinni)/puolittaa päivät."
Riina
Itse pidän järjestelmää 1 päivä/ taidekujalainen hyvänä ideana. Sen hyöty- ja haittapuolista onkin jo keskusteltu tarpeeksi, mutta vain kokeilemalla sen näkee kuinka hyvin se toimii käytännössä.

Ilmoittautumisjärjestelyihin toivoisin jotain Traconin tyylistä, eli verkkokaupasta tilaat pöytäpaikan lyhyellä (ja tällä tarkoitan nimi, sähköpostiosoite jne.) lomakkeella ja jälkikäteen lähetettäisin mm. kujakarttaan laitettavat tiedot. Tuo lauantai ja sunnuntai pöytien jakaminen kuitenkin koituu ongelmaksi. Jo hakuvaiheessahan sitä voisi kysyä, mutta entäs jos kun haet pöytää ja sinulle kävisi kumpi päivä tahansa ja haet sitten esimerkiksi lauantaille pöytää, mutta et saa sitä ja etkä myös saa sunnuntaille, koska se on ennättänyt jo täyttyä (mutta olisit ehkä saanut jos olisit hakenut sunnuntai pöytää). Eli pitäisikö pöydät jakaa loppujenlopuksi arpomalla, mutta kuitenkin otettaisiin huomioon ne, jotka ovat etukäteen ilmoittaneet, että heillä käy vain toinen päivä (eli ei pääse toisena konipäivänä ollenkaan)? Tällöin olisi kuitenkin luotettava ihmisten rehellisyyteen, sillä moni varmasti väittäisi pääsevänsä vain lauantaina, jotta saisivat ns. "paremman" pöydän.
Shard-Serval
Minusta taas tasapuolisin ja samalla helpoin ratkaisu olisi yksinkertaisesti laittaa kaikki pöydät myyntiin yhtä aikaa, niin että myytävissä lipuissa näkyisi se päivä, jolle pöytä on saatavilla.
Myyntiperiaatteella "nopeat syövät hitaat".

Vaikka tuollaiset arpomiset toki lisäisivät tasa-arvoa esim. niille, joilla on hidas netti (nimim. "palakaa helvetissä, DNA-mokkulat" D:< ) niin kuten jo mainitsitkin Riina, se voisi myös helposti johtaa huijaamiseen. Lisäksi se auttamatta monimutkistaisi asioita. Mutta ilmeisesti koko arvontasysteemi on muutenkin laitettu pois laskuista, ainakin Perhon viimeisimmän kommentin mukaan.
Maaria
"Elitistipiirtäjät myyntisalin puolelle" - tätä on ehdoteltu mutta jaa'a. Kyllä myyntisalipaikka kelpaisi, mutta siellä on pöytämaksut jo sitä luokkaa että ainoastaan firmoilla on varaa niihin. En ole firma, enkä tosiaankaan elätä itseäni taidekujafygyillä. Suurin osa tuotoista menee siihen, että meitsi teettää lisää omakustanteita ja printtejä edellisten tilalle.

Oma pointti tässä oli se, että sarjisten yms. hintavien projektien teettäminen vähentyy jos todennäköisyys päästä myymään niitä on kovin pieni :/ Pöytien varaaminenhan käy vuosi vuodelta vaikeammaksi sitä mukaa kun taidekujaskene kasvaa ja coneista loppuu tila.

Jos coni tahtoo siitä huolimatta taidekujalle sekä aloittelijoita että konkareita _tasapuolisesti_ (mitä todellakin kannatan), kantsii tarjota sopivat vaihtoehdot erikseen kullekin ryhmälle. Konkarille tärkeintä kujassa on pöytäpaikan varmuus, sillä konkarille tietää vaikeuksia jos ei pääse myymään tuotteitaan pois. Aloittelija taas toivoo etupäässä, että voi kustantaa conireissunsa kujatuloilla, joten pöydän edullisuus on tärkeämpää. Karkea yleistys, mutta näin se suurinpiirtein menee. Vai meneekö? Korjatkoon joku, jos on aihetta.

Frostin tuleva taidekuja vaikuttaa mielestäni ihan järkevältä ratkaisulta, mutta suosittelen silti joskus miettimään tuota aloittelija-konkari-jakoa. Asian tila ei tule ainakaan helpottumaan tulevaisuudessa.
Maaria
Kirjoitin tasapuolisesti, tarkoitin tasaväkisesti. Rapatessa roiskuu
Antti "Ana" Myyrä
Täytyypä kommentoida hiukan tuota taidekujan ja myyntisalin hintaeroa, jota monet tuntuvat pitävät aivan tähtitieteellisenä.

Frostbiteen yhdelle taidekujapöydälle tulee hintaa 15 euroa. Sillä saa yhdeksi päiväksi myyntipaikan. Myyntisalissa halvin listahintainen pöytä kustantaa 150 euroa, joka on toki kallis mutta sillä pääseekin myymään jo kahdeksi päiväksi. Jos tämän jakaa kaverin kanssa, kustantaa yksi päivä myyntisalissa 37,5 euroa. Joku tässäkin ketjussa ehti jo valittelemaan satojen eurojen myyntimenetyksiä yksipäiväisyyden vuoksi. Tuollaisilla myynneillä myyntisaliin siirtyminen voisi olla enemmän kuin suositeltavaa. Muutenkin moni taidekujalainen tuntuu tienaavan taidekujalta viikonlopussa enemmän kuin monet firmat myyntisalista. Mieleen hiipii epäilys, että eivät nämä välttämättä niin kaukana toisistaan olekaan.


Kommentteja on blogauksessa jo muuten yli sata! Tiesin kirjoittaessani aiheesta että tästä tulee keskustelua, mutten olisi osannut arvata, että ihan näin paljoa. Kiitokset kaikille jo kommentoineille ja tervetuloa uudetkin kommentoijat vielä kertomaan näkemyksiänne taidekujan uudistamisesta! Osa kehitysehdotuksista on toki sellaisia, ettemme niitä toteuta (kuten lautapelien tai animehuoneen poistaminen taidekujan tieltä), mutta monta sellaistakin on tullut, joita voimme hyödyntää joko myöhemmissä Desuconeissa tai jopa suoraan Frostbitessa.

Ilmoittautumislomakkeessa monia tuntuu häiritsevän se että pöytänsä sijainnin saa valita. Häiritseekö valintamahdollisuus itsessään vai onko toteutuksessa muuta pielessä (esim. pöytien näkyminen vapaina vaikka olisivat jo menneet)? Tästä kuulisin mielelläni mielipiteitä, jotta voimme miettiä poistetaanko koko valintamahdollisuus vai parannetaanko sitä nykyisestä.

Moni on toivonut myös Traconin tapaista ilmoittautumista jossa tiedot lähetetään myöhemmin sähköpostitse. Tässä on kyse lähinnä vastaavien mukavuudenhalusta, sillä lomakkeella keräämällä tiedot ovat mukavasti kaikki samassa paikkaa. Siten voisimme kyllä systeemiä muuttaa että lomakkeen voisi täyttää eri aikaan kuin ilmoittautumisen.
trikkis
Voisko ilmottautumisessa sitte olla tikattavat vaihtoehdot
O Lauantai
O Sunnuntai
Ja niiden perässä ois reaaliajassa päivittyvät määrät siitä, montako pöytää kullekki päivälle on jäljellä. (siis jos se on mahdollista toteuttaa ja toimisi niin lyhyessä ajassa...)

Mites sitte, oisko kujalaisia mahdollista kannustaa jakamaan pöytä jonkun muun kanssa enemmän, jotenkin? Me ollaan ihan suht koht hyvin saatu kolmen ihmisen kamat mahtumaan yhelle pöydälle, ja sitten joillain on kokonainen pöytä jossa pari printtiä tai lehteä. (ihan tämmönen pohdittava heitto, jos jollain herää ajatuksia.)
trikkis
Ongelma tais pöytää varatessa olla just se että jos se pöytä, jonka valitsi, kerkesi mennä siinä ajassa kun täyttää lomaketta, pitää homma päivittää ja valita uusi pöytä ja täyttää lomake taas uudestaan. Se raastaa vähän hermoja kun tietää, että on kyse sekunneista.
Spiccan
Maarian puheissa on oma peränsä. Jos konkari tai muuten myynnistä varmempi kujailija tietäisi suurella todennäköisyydellä saavansa kujapaikan, tarjonta paranisi heidänkin kannaltaan varmasti. Traconissa oli myynnissä myös näitä käsityöläispöytiä hintaan 100€, onko kellään tietoa tai kokemusta millaista kiinnostusta niitä kohtaan oli? Esim. puolitettuna tuollaiselle pöydälle löytyisi varmasti kysyntää. Jotain sen tyylistä voisi harkita tarjolle jatkossakin kujascenen kasvaessa. Varsinkin jos ns. käsityöläispöytien paikka olisi myyntisalissa, eikä se olisi pois taidekujapöytien määrästä, saataisiin mahdollisesti tienaavimpia tyyppejä siirtymään varmemmille paikoille ja itse taidekujalle vähemmän kilpajuoksua ja uusia naamoja. Käsityöläispöytien myynnin voisi ehkä aloittaa ja lopettaa ennen taidekujapöytien myyntiä, jolloin varmasti paikkansa haluavien pitäisi ostaa ne ennen kuin voisivat kokeilla onneaan halvemmalla taidekujalla. Tämä on tietysti vain yksi ehdotus ja sisältää varmasti yhtä monta mahdollista miinusta kuin plussaa.
Wepi
"Siten voisimme kyllä systeemiä muuttaa että lomakkeen voisi täyttää eri aikaan kuin ilmoittautumisen."
Tämä kuulostaa omaan korvaani toimivalta, ei tarvitsisi täyttää sitä lomaketta sitten aina uudestaan. Itselleni on kyllä vähän yksi hailee minkä pöydän saan, vaikka tottahan niillä paikoilla näkyvyyden (ja sitä kautta ehkä myynnin) kannalta _jokin_ merkitys on. Mutta mieluiten niin, ettei ollenkaan valinnanmahdollisuutta kuin niin, että toimii huonosti.
Jos pöytäpaikasta voisi vaikka esittää toiveen, ja sitten pyritään sijoittamaan hakija mahdollisimman lähelle tätä paikkaa? Vaikka en tiedä kävisikö tässä sitten niin, että jokainen kujalainen laittaa ykköstoiveeksi sen keskeisimmän paikan, ja sitten on kujavastaavalla taas enemmän työtä... :'D Kunhan heittelen ajatuksia.

Komppaan myös trikkiksen ideaa tikattavista päivävaihtoehdoista + pöytälaskurista.
Maaria
Ana:
Hoh! Mulla ei tosiaan ollut tarkkaa tietoa siitä millaisista rahoista myyntisalissa on kyse, mutta 150€ pöytä viikonlopulta jaettuna kahden tai kolmen kesken kuulostaa itseasiassa ihan realistiselta. Otan vakavaan harkintaan mikäli löydän pöytäkavereita tuonne :) Katellaan josko kesädesussa onnistuisi.

Ihmisten sijoittelusta taidekujaan vielä: sarjisfestareilla on ainakin ollut sellainen käytäntö, että pöytähakemuksessa ilmoitetaan kuinka paljon tilaa tarvitaan, ja hakija sijoitetaan sen mukaan omaan tai jaettuun pöytään. Vähän säätämistä kujavastaavalle, mutta ainakin pöydät tulee tehokkaammin käytettyä.
Spiccan
Ana:
Mahtavaa, että heitit tuon myyntisalipöytähinnan tuohon vertailukohdaksi! Ei tuo 150€ tosiaan mikään hirveä summa ole kahteen tai kolmeen pekkaan jaettuna, ja vieläpä koko viikonlopuksi. Mua voisi jo nytten periaatteessa kiinnostaa. Tonne kehtaisi ehkä tehdä jotain todella epiikkiä ja vähän isommalla riskillä, kun selvästi enemmän ihmisiä kulkee ohitse. Pystyykö nuista tiedustelemaan vielä kuinka lähellä conia? En löytänyt hinnastosta päivämääriä.
Kallona
Oho, ei tuo tosiaan tuo myyntipöytäsalin hinta nyt mikään päätähuimaavan korkea ole, ihan suht realistinen useamman ihmisen kanssa jaettuna - jos nyt sitten löytäisi jostain pöytäkavereita pari kappaletta.
Ainoastaan siellä tulisi sitten kovempi paine tehdä jotain tosi professionaali-laatuista.

Mutta varokaa vaan ettei teiltä myyntipöytäsalin pöydät seuraavaksi lopu kesken kun taidekujalaiset alkaa siirtyä sinne, heh.
maxx
Taidekuja-tapahtumasta kiinnostuneet, avasin aihetta Kujanjuoksu-foorumilla: http://toorimichi.net/kujanjuoksu/viewtopic.php?f=4&t=135

Mitä Desuconin taidekujailmoon tulee, olen itse (en muuten ole desuconin järjestäjä enää, joten ei tarvi mun mielipiteiden varaan laskee mitään =D) sitä mieltä että se oli vähän turhan pitkä ja vaativa kiireessä täytettäväksi. Puhumattakaan siitä että ilmoa täyttävä ei välttämättä edes etukäteen tiennyt mitä siinä kysytään, joten varautuminen oli vähän hankalaa. Mutta ilmeisesti tähän nyt on tulossa parannus, hyvä Desucon!
Naru
Olisiko mahdollista, että kun täyttää ilmoittautumisomakkeen, valitaan pöytäkatalta pöytä, jonka haluaisi? Tämä ei poista sitä, että pöydät menevät nopeasti, mutta ainakin sen poistaisi, että joltakin todella nopelta varaajalta jää pöytä saamatta kun joku salama santeri oli vielä hivenen nopeampi? Sitten jollakin systeemillä yhtä monta ensimmäistä ilmoittautujaa kuin pöytiäkin saa pöydän. Ne pöydät, joille oli useampi halukas, arvotaan ja "hävinneet" sijoitetaan toisiin pöytiin.
PoisonPine
Hienoa että Desuconin järjestäjät ovat viitsineet käyttää aikaa näinkin paljon Taidekujan mietintään. Krediitit teille! <3
Ja tosiaan kuten wiid aikaisemmin viestiketjussa mainitsi, että "toiminimen perustaneet henkilöt (joita taidekujallakin on ollut) tulisi ohjata myyntisalin puolelle tekemään bisnestä."
Ja myös konkarit jotka tuntevat tietävänsä homman ja ovat valmiit ottamaan haasteen niin ihmeessä myyntipöytäsaliin myymään vaikkapa jaetun pöydän ääreen. Salissa kuitenkin kannattaa olla 3 myyjää 1 pöydän ääressä. Tai/ Ja ehkä omakustanne pöydän oheen printtipöytä, tmv.
Omasta mielestäni voisi toimiakin tuo pöytänum. arvonta. Taidekujalla on nimittäin yleensä ollut samat kasvot tietyssä pöydässä parin vuoden ajan. Täten pöytien 'omimisen' voisi estää ja haku tilanteessa ei tulisi sitä 'paikka on jo varattu'- bugia..

1 päivän Taidekujapaikka on mielestäni sopivan hintainen enkä usko että päivien täytyisi olla mitenkään eriarvoiset kunhan pöytien myyjien vaihtumista mainostetaan tarpeeksi ja esittelyt ovat selkeästi esillä (näytetöiden kera) Desuconin sivulla (Ja toivottavasti myös ohjelmalehtisessä?). Sunnuntain huono myynti selittynee sillä että conikävijät ovat jo ostaneet haluamaltaan pöydältä lauantain aikana ne mitä haluavat siitä ja sunnuntaina ostavat sitten ne mitkä eivät olleet niin must have- juttuja eli vähän kuin heräteostoksia.
Ja mitä siihen karenssiin tullee niin en usko että se on välttämätön näiden uusien asioiden valossa. Haittapuolena tosiaan se että Taidekuja kamat painaa ja ne pitäisi saada jonnekin turvaan sen toisen päivän ajaksi... Mutta kokeillaan miten tämä järjestely toimii ennenkuin tyrmätään se ihan kokonaan.
Jaksakaa meitä Desujärkkärit! :D
Flyffel
En itsekään enää kannata 1/2 pv kujapöytiä, mutta pitihän se idea heittää jotta voitte sitä käsitellä.
Pöp
Jos molemmille päiville on eri myyjät, olisiko mitään jos jokaisen myyjän koko valikoima olisi valmiiksi esillä jo vaikka Desun sivuilla ennen conia? Sikäli kun muisti palvelee on sivuilla ennenkin ollut muutamia näytetöitä esillä, mutta laajempi esillä oleva valikoima voisi ehkäistä skenaariota jossa kujakävijä on käyttänyt jo koko budjettinsa lauantaina ja sunnuntaina huomaakin liian myöhään että tarjolla olisikin jotain kiinnostavampaa.
lelkola
Helloou! Desudesu on nyt myyty kertaalleen loppuun, mutta onkohan taidekujailmoittautumista vielä avattu? Oon ollut vähän hukassa viime viikot, niin en tiedä että onko siitä edes puhuttu mitään. Nopsalla googlailulla en löytänyt kesä-Desun asiasta infoa.
Kiitos mahdollisesta vastauksesta! :3

Lähetä kommentti

Kirjoita tähän kenttään sana koulutyttöpuku. Tällä vältämme ilkeitä kommenttibotteja.
Et ole kirjautunut sisään Desuprofiiliin, joten kommenttisi lähetetään anonyyminä. Kirjaudu sisään!