Cosplayn kevätkuulumisia

Kirjoittanut
Edeae

Takuuvarma merkki conin lähestymisestä ovat sosiaalisessa mediassa lisääntyvät ”Apua coniin aikaa X ja pukuni on kesken!” -kommentit. Vappupäivänä auenneet cosplaykisailmoittautumiset tarkoittavat sitä, että cosplayvastaavan hommissa siirryn koko kevään hiljaisista suunnitteluhommista kohti tiheää sähköpostinvaihtoa kisaajien kanssa, viimeisiä varmistuksia ja aikataulutuksia ja conipäivän pukukomeuksien jännittämistä.

copslayta

Itselleni tuleva Desucon on neljäs kesädesu ja ensimmäinen kerta, kun en itse kipua lavalle kisaajan ominaisuudessa. Kolmen vuoden ajan jännitin kisailmoittautumisten aukeamista ja vietin toukokuuni seurustellen ahkerasti ja pitkiä päiviä ompelukoneeni kanssa samalla kun hioin taustanauhaa tai harjoittelin esitystä. Viimevuotisen karsintavoiton ja unohtumattoman Lontoon reissun jälkeen on ihanaa päästä nyt näkemään ja kokemaan kilpailut cosplayvastaavana ja toivottavasti hyödyntää omia kisaajakokemuksiani niin, että tämän vuoden kilpailut ovat parhaat mahdolliset niin kisaajille kuin yleisöllekin.

Tämän blogauksen yhtenä tarkoituksena oli rohkaista niitä cosplayaajia, jotka vielä miettivät Eurocosplay -karsintaan tai esityskilpailuun osallistumista. Eurocosplayn osalta rohkaisua ei paljoa tarvittu, kun kilpailu täyttyi ennätyksellisesti kahdeksassa tunnissa siitäkin huolimatta, että ilmoittautuminen avattiin vappupäivänä! Osallistujalistaa katsoessa on ilahduttavaa nähdä, miten paljon uusia nimiä joukossa näkyy ja miten erilaisia pukuja kilpailuun on tulossa.

ecc

 

Frostbiten jälkeen Hall Cosplay -kilpailu sai jälleen kiitosta siitä, että kilpailuun pääsi mukaan monet sellaiset ihmiset, jotka eivät olisi muuten tulleet kisanneeksi. Sen sijaan pelkät lavaposeerauskilpailut saivat usemmatkin kommentoijat kaipaamaan myös kokonaisvaltaisempaa lavankäyttöä ja mahdollisuutta esityksille. Myös cosplaykisojen osalta tahdomme ottaa palautetta vastaan ja kehittyä, on sunnuntainen esityskilpailu nyt vastaus tähän kaipuuseen!

 

kisailua

Tätä kirjoittaessa esityskilpailuun on vielä reilusti paikkoja vapaana, joten jos pienikin esityskärpänen kiertää pääsi ympärillä, nyt on mitä mainioin tilaisuus tulla kokeilemaan, miltä se pääsalin lava näyttää muualta kuin katsomosta käsin. Tahdoit sitten tanssia, hauskuuttaa, itkettää tai tarjota muuten yleisölle unohtumattoman kokemuksen, olit sitten ensikertalainen kisaaja tai jo kisalavojen konkari, yksin tai porukassa, Sibeliustalon lava ja Desuconin tekniikka- ja cosplaytiimit takaavat, että esityskilpailuun osallistumalla saat upean kisakokemuksen! Ilmoittautumaan pääset tästä.

Ja kyllä, Hall Cosplay -kisa nähdään tälläkin kertaa, joten kannattaa ajoittaa se hienoin pukusi lauantaipäivälle, jolloin cosplayninjat ovat täydessä työntouhussa etsimässä kymmentä conin upeinta pukua.

 

cosplaypäivitystä

Ehdin jo toitottamaan, että nyt Desuconissa on ennätykselliset kolme cosplaykilpailua, mutta taisin vähän valehdella. Päätettiin iltabilevastaavan kanssa laittaa ennätys kerralla säpäleiksi ja heittää vähän cosplayta myös iltabileiden mausteeksi!

 

Iltabilecosplay!

iltabilecosplaytako

Iltabilecosplayssa ei sisäsaumoista nipoteta, vaan etsinnässä on luovin ja upein iltabilepuku! Puku voi olla suoraan jostain lähdeteoksesta tai sitten oma tulkintasi siitä, miltä suosikkihahmosi iltabilepuku ehkä voisi näyttää. Lähdekuvia ei siis tarvita eikä hahmonkaan välttämättä tarvitse olla todellinen, nyt on tarkoituksena saada iltabileiden lavalle pyörähtämään luovia ja näyttäviä ratkaisuja!

Kilpailuun voi ilmoittautua etukäteen sähköpostilla osoitteeseen cosplay@desucon.fi (Kerro oikea nimesi, nimimerkkisi jos sellainen sinulla on, puhelinnumerosi ja mitä hahmoa cosplayaat. Lisäksi voit kertoilla muutenkin millainen pukusi on ja miksi) tai mikäli paikkoja jää, lauantaipäivän aikana infopisteen cosplaynurkkaukseen. Jos tahdot varmistaa paikkasi, ilmoittaudu etukäteen. Kilpailun puvut esitellään iltabileissä lauantaina ja tästä johtuen kilpailun ikärajana on 18. Palkintoina on drinkkilippuja ja Desucon -tuotteita. Lisätietoa saa kysymällä cosplayvastaavalta.

 

Toki cosplayvastaavan hommaan kuuluu muutakin kuin pelkästään cosplaykisoista huolehtiminen. Yksi conien ikuinen murheenkryyni, eli pukuhuoneet, saivat taas paljon palautetta Frostbiten jälkeen. Milloin siellä hengasi tarpeettoman paljon porukkaa, milloin jätettiin roskat pitkin poikin, milloin taas tukittiin kaikki vessat sen sijaan että oltaisiin menty pukuhuoneiden puolelle. Kesän osalta pyydän jo nyt, että kaikista conin aikaisista ongelmista pukuhuoneiden kanssa kerrottaisiin conin järjestäjille heti. Ongelmakohtiin on helppo puuttua paikanpäällä, jälkikäteen ei oikein voi muuta kuin pahoitella.

puggarit

Pahinta pukuhuoneryysistä on pyritty parantamaan sekä lauantaina että sunnuntaina, kun Kongressisiiven Honka -salista tehdään molempina päivinä väliaikainen naisten pukuhuone klo 8-11.   Pukuhuonekäyttäytymisessä pyritään myös ohjeistamaan kävijöitä entistä tehokkaammin, sillä viime kädessä pukuhuoneiden viihtyvyys on teidän kävijöiden varassa. Mahdollisissa pukuongelmissa auttaa lauantaipäivänä myös Cosplayklinikka.

 

Itse voin liittyä ”coniin X päivää ja puvut aivan kesken” -kuoroon, sillä Desuconin pukuni ovat suurimmaksi osaksi kangaskasoina ja totaalisen kesken. Kerrankin pukuvalinnoissa en kuitenkaan joudu miettimään millä vakuuttaa tuomaristo tai kuinka tehdä näyttävin puvunvaihto lavalla, vaan millaisissa kengissä, peruukissa ja vaatteissa on parasta kipittää pitkin takahuonetta tsemppaamassa kisaajia, huolehtimassa että tuomaristolla on kaikki kunnossa, että paikkalippujen jakaminen pelittää ja että saadaan aikaan unohtumattomat cosplaykilpailut!

 

ps. Muistathan, että cosplaykisoja pääsee katsomaan vain ilmaisilla paikkalipuilla. Lauantaille ja sunnuntaille on omat lippunsa, joiden jakaminen aloitetaan kumpanakin päivänä kello 9 infopisteen cosplaynurkkauksesta.

Kommentit

nokkaeläin
jäi mietityttämään toi kohta että iltabilecosplayn ikäraja on 18 koska puvut esitellään iltabileissä. Tarkoittaako se että iltabileetkin ovat ikärajalliset?

Lähetä kommentti

Kirjoita tähän kenttään sana koulutyttöpuku. Tällä vältämme ilkeitä kommenttibotteja.
Et ole kirjautunut sisään DesuProfiiliin, joten kommenttisi lähetetään anonyyminä. Kirjaudu sisään!