Desuconin kunniavierasohjelmat ja niiden tulevaisuus

Kirjoittanut
Kira

Tervehdys Desuconin kävijöille uudelta kunniavierasvastaavalta!

Olen ollut mukana Desuconin joukoissa sen alusta saakka, ja olemme kahden siskoni kanssa järjestäneet useimmat Desuconin kunniavierasohjelmista. Kuluneiden vuosien aikana Desucon-tapahtumissa on vieraillut animaattoreita, mangapiirtäjä, ohjaaja, ääninäyttelijöitä sekä muusikoita. Olemme pyrkineet järjestämään heille puheohjelmia, joissa vieraat pääsisivät kertomaan omasta urastaan animen tai mangan parissa ja joissa vieraat ja kävijät pääsisivät lähelle toisiaan.

Gotou Yuuko © 2011 Eve Niemi

Yleensä Desucon-tapahtumien jälkeen somessa ja animeblogien coniraporteissa alkaa kuulua tietynlaisia soraääniä, joiden sanoma on jotakuinkin: ”kunniavierasohjelmat olivat taas ihan samanlaisia”. Tätä ei voi täysin kiistää, mutta ei täysin myöntääkään - vaikka Desuconissa on vieraillut ihmisiä erityisesti musiikki- ja ääninäyttelypuolelta, jokaisen vieraan ohjelma suunnitellaan hänen omien toiveidensa ja mieltymystensä pohjalta. Yuuko Gotou tunnetaan piirtämistaidoistaan, joten pyysimme häntä piirtämään ohjelmansa aikana Desuconin oman maskotin, kissojen ystävänä tunnettu Noriaki Sugiyama taas esitteli mielellään valokuvausharrastustaan. Nämä seikat eivät sinällään liity vieraiden työhön animen parissa, mutta jokainen Desuconin vieras on ammattinsa lisäksi oma persoonansa, jolla on myös oma elämänsä, vapaa-ajan harrastuksensa sekä erityistaitonsa.

Kunniavieraiden ohjelmiin vaikuttavat todella monet asiat, jotka eivät ole conin muun puheohjelman esteenä - painavimpina se, mitä vieras suostuu tekemään ja se, mitä hänen annetaan tehdä. Usein riippuu ihan tuotantoyhtiöistä, saako kunniavieras heittää omia repliikkejään sarjoista, saako ohjelmassa näyttää videoklippejä, mitä videoklippejä saa näyttää tai mitä vieras saa ylipäätään kertoa. Myös vieraiden mukavuus on huomioitava: joku haluaa tietää tarkasti etukäteen, millainen ohjelmastaan tulee tai mitä repliikkejä häneltä tullaan pyytämään, jotkut taas pitävät improvisoinnista ja antavat vierastiimille vapaammat kädet ohjelman suunnitteluun.

Tanaka Kouhei © 2011 Eve Niemi

Totesimme jo vuosia sitten, että Desuconin vierasohjelmien tekeminen on käytännössä lähinnä neuvotteluja ja lupien kyselemistä. Innovaatiota ja ideoita kyllä löytyy, mutta ehdotusten läpisaaminen on usein aikamoista arpapeliä, joskus silkkaa tuuria. Tämän vuoksi Desuconin kunniavierasohjelmista tulee itse asiassa pakostakin erilaisia, sillä koskaan ei voi tietää etukäteen, mitkä ideat menevät läpi. Joku ääninäyttelijävieras saa tehdä hahmojensa repliikkejä ohjelmassaan, jonkun muusikon säveltämää musiikkia saa soittaa vapaasti ohjelmansa aikana. Joskus lupaa ei saada mihinkään, ja ohjelma on tehtävä rajoitusten mukaan.

Koska tahdomme huomioida kävijämme jo kunniavierasohjelmien suunnitteluvaiheessa, olemme usein pyytäneet kävijöiltä erilaisia ideoita ja kehitysehdotuksia kunniavieraiden ohjelmille. Kyselyistä huolimatta emme ole saaneet vielä yhtäkään kunniavierasohjelmiin liittyvää ideaa tai ehdotusta kävijöiltä - joten jos tahdotte vaikuttaa kunniavierasohjelmien sisältöön, pistäkää toki ideoita tulemaan. Kaikki ideat otetaan vastaan, käydään harkiten läpi ja pyritään toteuttamaan mahdollisuuksien mukaan!

Wakamoto Norio © 2013 Matias Tukiainen

Vuosien saatossa olemme kokeilleet vierasohjelmien kanssa erilaisia asioita ja päätyneet käyttämään niistä toimivimpia eri muodoissa. Perinteisen haastattelun kautta vieraat pääsevät kertomaan urastaan omin sanoin. Kysymyksiä otetaan aina myös yleisöltä, sillä silloin vieras ja kävijä ovat mahdollisimman suoraan yhteydessä toisiinsa. Haastattelujen lisäksi ohjelmissa on käytetty myös dokumenttikameroita sekä PowerPoint-esityksiä, ja raahattiinpa lavalle ihka aito flyygelikin Kouhei Tanakan ollessa vieraana. Vieraat eivät todellakaan halua vetää ohjelmaansa täysin överiksi, vaan useimmiten toivovat asiallista mutta rentoa ja hauskaa tunnelmaa.

Joskus rajoja aiheuttavat muutkin tekijät kuin luvat. Viime aikoina hämmennystä kävijöiden keskuudessa on aiheuttanut se, että vieraiden tulkit eivät puhu mikrofoniin kääntäessään kysymystä vieraalle japaniksi. Tämä johtuu siitä, että Pääsalin kaiuttimien sijoittelusta johtuen mikrofonit kaikuvat lavalla niin voimakkaasti, että vieraiden on vaikea saada tulkkien puheesta selvää. Meillä haastattelijoillakin on joskus vaikea esittää lennosta lisäkysymyksiä, kun emme yksinkertaisesti kuule aina kunnolla vieraan suomeksi käännettyä vastausta. On siis parempi tulkata vieraalle ilman mikrofonia kuin toistaa jokainen kysymys kolme kertaa.

Mizushima © 2013 Matias Tukiainen

Kaikesta säädöstä huolimatta olemme onnistuneet saavuttamaan jotain hienoa. Valitettava totuus nimittäin on, että ulkomaisilla animetapahtumilla on Japanissa huono maine, koska useimmat niistä eivät osaa huolehtia japanilaisista vieraistaan. Kuulemissamme kauhutarinoissa ohjelmia ei ole suunniteltu ennakkoon ollenkaan, aikataukuissa on myöhästytty tuntikausia, tulkit eivät ole olleet asiantuntevia eikä vieraiden toiveita ole huomioitu. Desucon on tässä tapauksessa harvinainen poikkeus ja tulokset puhuvat puolestaan, sillä Japanissa Desuconista puhutaan vain hyvää. Vieraiden kiitollisuus näkyy vielä jälkeenpäinkin, edellisten vuosien vieraista ja heidän managereistaan on nimittäin ollut apua uusien kontaktien luomisessa!

Desuconin tulevaisuuden kannalta on ehdottoman tärkeää pitää välit vieraisiin kunnossa. Jos yksikin kunniavieras lähtisi kotiin pettyneenä tai raivosta puhkuen, on Desucon vajonnut niiden muiden pahamaineisten ulkomaisten animetapahtumien joukkoon. On sanomattakin selvää, että tätä ei kukaan Desuconia järjestävä halua tapahtuvan, ja siksi vieraiden toiveet ja ehdot on otettava tarkasti huomioon niin ennakkoon kuin paikan päällä tapahtumassakin.

Hata Aki © 2013 Mattias Persson

Koko Desuconin kunniavierastiimin puolesta lämmin kiitos jokaiselle, joka yhä käy katsomassa Desuconin kunniavierasohjelmia! Desucon voi järjestää vierailleen kaiken muun, mutta kävijät päättävät itse, menevätkö vieraan ohjelmaa seuraamaan. Jokainen vierasohjelmaa katsomaan tullut kävijä on osoitus vieraalle siitä, että hän on toivottu vieras, jonka urasta suomalaiset animeharrastajat haluavat kuulla. Yuuko Gotou rakasti Desuconia niin paljon, että ilmoitti myöhemmin blogissaan, että muuttaisi Suomeen asumaan, jos hänen pitäisi joskus muuttaa Japanista pois. Ja jos joku tietää toisen ulkomaisen animetapahtuman, jolla on Aki Hatan säveltämä oma teemabiisi, tulkoon näyttämään.

Desuconissa vierailleet japanilaiset ovat kehuneet suomalaisia animeharrastajia lämpimiksi, ystävällisiksi, rennoiksi ja intohimoisesti animea rakastaviksi, joten voitte totisesti olla ylpeitä itsestänne! Vierastiimi pitää kävijät mielessä koko ajan vieraita neuvotellessaan ja heidän ohjelmiaan suunnitellessaan, ja yritämme aina parhaamme mukaan tehdä vieraiden puheohjelmista mahdollisimman erottuvia! Tällä hetkellä neuvottelut kahden seuraavan Desucon-tapahtuman vieraista käyvät jo kuumina, asiasta tiedotetaan lisää myöhemmin!

Jos mielessä on mitään kehitysideoita tai parannusehdotuksia, ehdota niitä kommentteihin. Kaikki palaute on tervetullutta, sillä haluamme todella huomioida Desuconin kävijät kaikin mahdollisin tavoin. Vierasohjelmissa on kyse tuurista, mutta kaikki lähtee liikkeelle ideoista.

Nähdään kesällä!

Kommentit

Laitti
Olisi upea päästä kuulemaan taas mangakoiden turinoita. Ai Yazawan jokaista ohjelmaa tulisin kuuntelemaan, mutta se taitaa jäädä unelman tasolle... Mutta esimerkiksi Junji Iton kauhutunnelmia tai jonkun ihanan shoujon piirtäjän (hehe Arina Tanemura?!) juttujakin tulisin mielelläni kuuntelemaan! :3
Janette
1000% kyllä Junji Ito idealle. Itkisin ehkä onnesta ;_; (Lupaan yleisen esteettisyyden nimissä jättää jättikyyneleet kotiin).

Jos nyt saa heittää nimiä ilmoille niin Kazuya Minekura olisi myös todella mieluinen vieras.

Hienoa työtä kunniavierastiimi! Ihania vieraita olette aina tuoneet, ja varmasti tulevatkin vieraat tulevat olemaan vähintään yhtä ihania. Tiedän että teette parhaanne :3
Ramika
Kiitos Desuconille kaikkien tähänastisteiden mahtavien vieraiden tuomisesta Suomeen! Ennen kuin Desucon ilmaantui coniskeneen, en olisi kovin äkkiä uskonut pääseväni näkemään esim. juuri Yamaguchi Kappein livenä. Kunniavierasohjelmat ovat aina olleet omasta mielestäni mielenkiintoisia ja hyvin järjestettyjä.

Miljoonan prosentin kannatus minulta myös Junji Itolle!
Ja ehkä jonain päivänä pääsen jonottamaan nimmaria kaikkien aikojen suosikkiääninäyttelijältäni Paku Romilta. Saattaisin tosin olla se nolo fanityttö, joka kirkuu ja pyörtyy.
Ren
Jos Kousuke Toriumi saapuisi jonain päivänä Suomeen, tietäisin että itkisin riemusta, enkä olisi ainoa (faneja kyllä löytyy). Koska ääninäyttelijä ei ole niitä "legendaarisimpia" ääninäyttelijöitä, niin juuri sillä suuremmalla syyllä kuiskii päässä se pieni pessimistinen ääni joka sanoo ettei sitä päivää jolloin hän pääsisi vierailemaan, taida tulla. Ja jos tulee, niin se olisi sitten kaikkien unelmiensa täyttymys, fanitytön elämän onnellisin hetki, itkun paikka kun hänen näkemisensä ja kuulemisensa olisi niin epätodellisen ihanaa.
Sitä päivää odotellessa, sillä se olisi ylivoimaisesti paras hetki tämän animefanin nörtähtävässä (kyllä, se on sana) elämässä.
Raakile
Laitoin viime vuonna sähköpostiakin aiheesta, mutta jos nimiä saa mainita, niin esimerkiksi Hirohiko Arakin saaminen kunniavieraaksi olisi kyllä jotain sanoinkuvaamattoman hienoa. Varsinkin nyt, kun ihan viime vuosina on tapahtunut niin paljon JoJoon liittyvää monella eri rintamalla (Louvre, Gucci, uusi anime jne.) Arakin tyyli on lisäksi sen verran persoonallinen, että esimerkiksi jonkinlaisen piirustuskilpailun järjestäminen olisi mielenkiintoinen lisä, vielä enemmän kuin Wakamoton tapauksessa.

Vaikeaahan se varmasti olisi, mutta kuulemma Desun järjestäjien joukossakin on paljon Arakin töiden ystäviä, joten ei kai sitä koskaan tiedä.
J
Mahtavaa olis kyllä esimerkiksi
Kaji Yuki , (itku kyllä varmana tulisi!)
Kamiya Hiroshi
Ono Daisuke
Sugita Tomokazu
Taniyama Kishou
niinkun esimerkkinä vaan c::
aika suosittuja kumminkin ja moni varmasti tykkäisi.
Ohjelma puolelle toivoisin että järkättäisiin seiyuille mahdollisuus vetää jonkunlaista keikkaa, jos sellainen on mahdollista :--)
sp
J:llä oli kyllä hyvä seiyuu lista tossa!
löytyy munkin lempparit sieltä.
yde
Luin aluksi otsikon näin: "Desuconin kunniavierasohjelmat ja niidelin tulevaisuus" :D
mumu
Mahtavaa kuulla että japanilaiset kunniavieraat ovat viihtyneet Desuconissa erityisen hyvin. Se on järjestäjäporukalta - sekä toki myös kävijöiltä - hieno saavutus! Eiköhän tulevaisuudessakin toivoteta kunniavieraat lämpimästi tervetulleiksi.

Ps. Koska kaikki muutkin ehdottelevat kunniavieraita, niin mainitaan sitten itsekin Gen Urobuchi. Voisi olla aika mielenkiintoinen kaveri!

Hyvä Desu, jatkakaa hienoa työtä!
Cilla "Kira" Lohi
Desuconin vierastiimin puolesta kiitokset palautteesta, on hienoa kuulla että vierasohjelmat jaksavat yhä kiinnostaa!

Kiitän myös vierasehdotuksista. Olen merkannut ylös kaikki blogikommenteissa ja Twitterissä ehdotetut nimet ja käyn ne myöhemmin läpi Desuconin vierastiimin sekä muun järjestäjäporukan kanssa läpi. On mukavaa että ääninäyttelijöitä jaksetaan yhä toivoa vieraaksi vaikka suurin osa Desuconin vieraista on ollut juuri ääninäyttelijöitä. Ei kuitenkaan tarvitse olla huolissaan, Desucon pyrkii laajentamaan vierassuhteitaan entistä enemmän myös animetuotannon puolelle! Mangakoitakin yritetään tulevaisuudessa haalia vieraaksi, katsotaan miten käy!

J - selventäisitkö hieman, mihin viittaat "keikalla"? Desuconissa vierailleet ääninäyttelijävieraat ovat kyllä antaneet taidonnäytteitä ohjelmissaan sikäli kuin tuotantoyhtiöiltä on saatu lupia hahmojen repliikkien tekemiseen. Muutaman kerran seiyuuvieraat ovat antaneet äänen myös kävijöiden suunnittelemille hahmoille sekä Desuconin omille maskoteille. En kuitenkaan uskalla luvata, että mitään sen virallisempaa näyttelykeikkaa Desuconilla on näillä näkymin mahdollista järjestää.
J
tarkoitin siis keikalla sitä että kyseinen seiyuu laulaisi :Dd
kun kuitenkin suuri osa seiyuista tekevät jonkinlaista omaa musiikki uraansa

tälläistä joskus toivoisin desussa näkeväni :))

Cilla "Kira" Lohi
J - Aa kyse oli siis laulamisesta!

Onhan eri Desu-tapahtumissa nähty useitakin lauluesityksiä ääninäyttelijävierailta. Ensimmäisen Desuconin kunniavieras Tooru Furuya intoutui laulamaan puheohjelmansa päätteeksi kaksi kappaletta uudelta soololevyltään, hänen lisäkseen ainakin Yuuko Gotou, Haruko Momoi sekä tietysti viime Frostbiten vieras Megumi Ogata - ja intoutuipa toinenkin Frosti-vieras Kappei Yamaguchikin laulamaan pätkän Usoppin laulusta kun sitä yleisöstä pyydettiin!

Jos Desuun on tulossa kunniavieraaksi ääninäyttelijä, jolla on myös laulu-uraa, olemme useinkin ohjelmaa suunnitellessa kysyneet vieraalta myös laulamisen mahdollisuudesta. Kuten edellä luettelemistani esimerkeistä voi päätellä, joillekin vieraille tämä on sopinut - osa vieraista on alusta alkaenkin tullut Desuun sekä puhumaan seiyuu-urastaan että laulamaan. Desuconissa käy kuitenkin usein myös muusikoita jotka esittävät tapahtumassa livenä säveltämäänsä animemusiikkia, joten emme koe tarpeelliseksi kysyä ihan jokaista seiyuuvierasta laulamaan - he tulevat tänne kuitenkin ensisijaisesti puhumaan urastaan animehahmojen näyttelijänä.

Desucon-tapahtumissa on kuitenkin koettu hienoja ääninäyttelijävieraiden lauluhetkiä, toivottavasti niitä saadaan toteutettua jatkossakin! :)
Anonyymi
suzuki tatsuhisa!
kukapa ei hänestä tykkäisi :)

mahtavaahan se olisi jos desun avulla voisi nähdä omia lempi seiyuita. muuten se asia tuntuu aika mahdottomalta :/..

tatsu kun jonkunmoisen keikan sielä voisi vetää

tullut varmaan monille tutuksi nyt esim free:n kautta ja sehän on vaan plussaa. : )
Anonyymi
Nano jos desuun saatais raahattua niin se olisi kaiken huippu!
Kun käsitykseni mukaan nano oli esiintymässä DoKomi.ssa saksassa vuonna 2013.
Ja alkanut muutekin keikkkailemaan japanissa, niin ei se varmaan niin mahdotontakaan olisi :) tai niin ainakin toivoisin.

Lähetä kommentti

Kirjoita tähän kenttään sana koulutyttöpuku. Tällä vältämme ilkeitä kommenttibotteja.
Et ole kirjautunut sisään DesuProfiiliin, joten kommenttisi lähetetään anonyyminä. Kirjaudu sisään!