Kiitokset kesän 2014 Desuconista

Kirjoittanut
niidel

Yhyy, missä minun Desuconini on? No kappas, sehän meni jo!

Taisin avajaisissa valehdella, että tämä oli viides Desucon. Laskuni perustuivat siihen, että onhan vuodesta 2009 vuoteen 2014 viisi vuotta. Mutta kuten matematiikanopettajani sanoi, aidanseipäitä on aina yksi enemmän kuin aidanvälejä. Nythän oli siis tosiaan kuudes Desucon, eikä suinkaan viides! Ei silti, kaikki sanomani pitää. Järjestäjiä riittää, koska meillä on hyviä kävijöitä, joille on kiva tehdä tapahtumaa. Terveisiä vaan epäileville tuomaille Tampereen suuntaan!

Toisaalta päättäjäisissä totesin, että tapahtuma on mennyt järjestelyiden puolelta hyvin. No, kyllä se sikäli pitikin paikkansa, että minulle ei ollut erityisemmin tapahtuman aikana soiteltu. Jos pääjärjestäjää ei kaivata, se kertoo siitä, ettei suurempia ongelmia ole syntynyt. Palautteesta kuitenkin käy ilmi asioita, joita ei tapahtuman aikana tule ilmi. Se on tietysti hyvä, sillä vain palautteen avulla tapahtuma kehittyy. Ja kyllä, aion toistaa tämän jokaisessa kiitosblogauksessa! Jokainen palaute on tärkeä, mutta varsinkin suuret linjat palautteesta huomioidaan. Tällä kertaa yksi palautteen aihe oli ylitse muiden, nimittäin ohjelmakuvauksen ja itse ohjelman välinen ristiriita: ohjelma ei vastaa kuvaustaan.

Desusää saapuu. Kuva Terjo Peltola.

Kuva Terjo Peltola

Ohjelmakuvausten tarkkuudesta on aina ollut jonkin verran valitusta, mutta nyt siitä mainittiin todella usein. Ongelman syy on sinänsä tiedossa. Ristiriita johtuu nimittäin siitä, että ohjelmakuvaukset laaditaan jopa kuukausia ennen ohjelmaa. Esitystä tehdessä voi kuitenkin huomata, että jostain aiheesta ei irtoakaan tekstiä niin paljoa kuin oli ajatellut, joten sitten väännetään tikusta asiaa tai puhutaan ihan toisesta risusta kuin mitä on luvattu. Mitä tälle voi tehdä, onkin hankalampi asia: yksi tapa on myöhästyttää ohjelmajulkistuksia, toinen tapa on vaatia ohjelmanpitäjiltä väliraportteja ohjelman edistymisestä tai hönkiä näiden niskaan luennon edistymisestä muilla tavoin. Päätöstä ei vielä ole tehty, mutta jotain tälle tullaan varmasti tekemään.

Toisaalta ongelma on hyvinkin positiivinen ongelma männävuosiin verrattuna. Tämähän nimittäin kertoo, että ohjelma ihan oikeasti kiinnostaa kävijöitä! Muutoinhan ohjelmankuvauksilla ei olisi mitään merkitystä.

Tunnelmaa. Kuva Tapio Matikainen.

Kuva Tapio Matikainen

Muutamia satunnaisia kysymyksiä ja huomioita palautteesta:

  • Hyvänä puolena on pidetty perjantain auto-ohjausta parkkipaikalla ja tämä tullaan toistamaan tulevinakin vuosina. Mukava huomata, että vihdoinkin löytyi se ratkaisu, jolla on oikeasti vaikutusta parkkeeraamiseen. Tähän liittyen joku kysyi, onko Sibeliustalon parkkipaikka (se asfaltoitu) varattu vain conilaisille. Sibeliustalon pääsisäänkäynnin edessä oleva pieni asfalttiparkki on varattu coninjärjestäjille, logistiikalle, kunniavierastiimille yms. joiden singahtelu sekuntiaikataululla on ensiarvoisen tärkeää. Sen sijaan Sibeliustalon satamanpuoleisella puolella oleva iso asfalttiparkki on julkista riistaa, ja nyt satamassa järjestetyt gospel-festarit varmasti vaikuttivat noiden parkkipaikkojen kysyntään.
  • Joku ihmetteli, miksi pääsalia pidetään tyhjänä "yli puolet tapahtumasta". Tämä johtuu siitä, että kovinkaan usea ohjelmanpitäjä ei halua pääsaliin - se on hyvin haastava paikka luento-ohjelmalle. Toisaalta, pääsali ei ole varsinaisesti tyhjänä sitä aikaa mitä se ohjelmalehden perusteella on tyhjänä, vaan siellä harjoitellaan esimerkiksi avajaisia, cosplayesityksiä ja päättäjäisiä ja oikeastaan kaikkea sitä, mitä siellä tapahtuu...
  • Jotkut toivovat edelleenkin enemmän kpop/k-idoli -ohjelmaa, ohjelmaa muusta kuin japanilaisesta populaarikulttuurista tai luentoja japanilaisesta kulttuurista, ei vain populaarikulttuurista. Näitä ei edelleenkään ole tulossa. Desucon on anime- ja manga-aiheinen tapahtuma ja asioita lähestytään niiden kautta. Ainoat poikkeukset ovat työpajat yms., minkä vuoksi tällä kerralla oli esimerkiksi kimono-aiheista ohjelmaa.
  • Sitä on ihmetelty, miksi kuvauspisteelle johtavien kierreportaiden ovi oli kiinni niin, että sen joutui joka kerta avaamaan edellisvuosista poiketen. Tämä perustuu palotarkastajan antamiin määräyksiin ja palotarkastaja on sellainen ihminen, jolle edes Desucon ei voi pullikoida. Kyseessä on siis paloturvallisuusmääräys, sori! Mutta ainakin ollaan sitten turvassa jos Sibbe syttyy tuleen.
  • Taidekujan ruuhkaisuus on tiedossa. Ensi kerralla sinne tulee todennäköisesti jonkinlainen yksisuuntainen kulku, minkä pitäisi auttaa asiaa ainakin jonkin verran.
  • Käytössääntöjen kertaamista toivottiin conin alkuun. Tämmöinen piti olla jo tänä vuonna, mutta failattiin aikataulutuksen vuoksi, eli syy on minun \:D/! Anteeksi tästä - paperilla asia on oikeastaan jo valmista, vain toteutus puuttuu. Ensi kerralla on. :3

Juuh elikkäs, tämmöisiä tällä kertaa. Toivottavasti teillä oli ainakin yhtä hauskaa kuin minulla oli. Jatkossa pyritään parantamaan ainakin ohjelmakuvausten paikkansapitävyyttä ja ehkä parkkikaaoskin helpottaa. :D Muistutan myös siitä, että palaute kannattaa antaa suoraan järjestäjille esimerkiksi tapahtuman kävijäkyselyä käyttäen tai ainakin jotain julkista mediaa käyttäen, jotta me oikeasti saamme palautteen vastaan. Muutoin siihen on vaikea reagoida! Palautteenantoon liittyen kannattaa myös lukea esim. tämä blogaus viime Frostin jäljeltä, niin saamme palautteestasi enemmän irti ja saamme entistäkin paremman tapahtuman aikaiseksi!

Kiitos itse kullekin!

"Vänkärit taisteli, vastaavat kertovat". Kuva Tapio Matikainen.

Kuva Tapio Matikainen

PS. Joillain palautteenantajilla tuntuu olevan käsitys, että olemme kovapalkkaisia alan ammattilaisia. Emme ole, vaan teemme tätä conia siksi, että tykkäämme tehdä sitä. Toisin sanoen tämä on vapaaehtoistyötä, josta ei nosta tiliä kukaan, vaan rahat käytetään tapahtuman järjestämiseen :3

Kommentit

Mikila
EIkö tuon että ohjelma ja sen kuvaus ei täsmää voisi ratkaista siten, että ohjelman on oltava valmis viimeistään silloin kun ohjelmakartat julkaistaan kokonaisuudessaan? Olen kyllä tietoinen, että monet saavat ohjelmansa valmiiksi juuri sen esittämistä edeltävänä iltana, mutta onko sekään kauhean hyvä juttu kun ohjelmat valmistellaan puolikuolleina? Tähän juttuun kannattaisi nyt varmaan panostaa kun Desuconhan on nimenomaan ohjelmapainotteinen con, vai?
Anonyymi
^samaa mieltä
Anonyymi
Erittäin samaa mieltä myös tämä anonyymi.
Anonyymi
Erittäin samaa mieltä! Aion vielä antaa pidemmän palautteen kävijäkyselyssä (jos ei ole liian myöhäistä?), mutta ehdottomasti puheohjelmiin pitää panostaa, sitä vartenhan minä desuun tulin. Kävin 6 luennolla, vain 2 oli loistavia (Sakuga ja WMT) ja muut keskinkertaisia, yhdestä lähdin jopa kesken kaiken (Mielipiteiden muuttama maailma).
Arbitor
Pakko sanoa tahan, etta toki ihmiset haluavat mahdollisimma ajoissa saada ohjelma aikataulun tiedoksi etta tietavat minkalaista ohjelmaa conissa on ja mihin aikaan, mutta tama on taas ristiriidassa hieman sen kanssa etta ohjelmat pitaisi olla jo valmiina kun ohjelmakartta julkistettaisiin.

Ohjelman tekemisessa menee toki paljon aikaa ja olisihan se hyvissa ajoin saada valmiiksi, mutta jos esimerkiksi se jo monta kuukautta aiemmin on valmiina niin joutuu ohjelman pitaja kasittelemaan asioita uudestaan ja hiertaan muistiaan etta mita missakin vaiheessa esittaa ohjelmassaan. Tarkoitushan luennoissakaan ei ole etta ohjelman pitaja lukee suoraan lapustaan ja plajayttaa jonkin nakosta kuvaa tykista. Eli viikko pari ennen conia valmisteltu ohjelma on pitajalla paremmin sitten mielessa kuin sellainen mika monta kuukautta sitten valmisteltu asia olisi.

Tokihan sellainen ei ole hyva asia etta paiva kaks ennen conia viimeistelisi ohjelmansa, toki jotain pienia hienovaraisia muokkauksia saattaa tehda viela silloin, mutta yleensa olisi hyva olla yleisesti valmis.

Ohjelmanpitajan olisi kylla syyta miettia kuitenkin aiheeseen sopiva ja ytimekas, ehka hieman jopa mainospohjainen ohjelmakuvaus mikas tasmaisi sisaltoaan. Suunnitellessaan ohjelman ajankulunsa ja miten esittaa taman ja missa jarjestyksessa asiat ja kuinka tarkasti, jonka pohjalta vasta miettisi ohjelmakuvauksensa.

Ehka tallainen ohjelmakuvauksen varmistuskysymys esim. viikko pari ennen ohjelmakartan julkistusta/lehtien painotusta voisi toimia, mutta en lahtisi vaatimaan ohjelmaa olemaan valmis siina ajassa. Tama toki saattaisi omanlaisia paineitakin lisata ohjelmanpitajalle, onhan heillakin muutakin tekemista kuin aina olla tekemassa ohjelmaansa valmiiksi. Itse kuitenkin melkein pitaisin ohjelman Otsikkoa tarkeimpana aiheena ja sita kautta miettimaan onko ohjelma kiintoisa.

Ja sanotaan viela etta kaikki eivat ole kokoneita ohjelmanpitajia, jotkin saattoivat pitaa ensimmaisia ohjelmiaan conissa, jonka takia heilta mokia tulee joista sitten opitaan. Ja nyt siirryn oman ohjelmani tekemiseen.

Lähetä kommentti

Kirjoita tähän kenttään sana koulutyttöpuku. Tällä vältämme ilkeitä kommenttibotteja.
Et ole kirjautunut sisään DesuProfiiliin, joten kommenttisi lähetetään anonyyminä. Kirjaudu sisään!