Uusi ohjelmavastaava esittäytyy

Kirjoittanut
Gorim

Tervehdys vaan suomalainen anime-, manga- ja muu harrastajakunta. Aika rientää ja vuodenajat vaihtuvat, niin vaihtuvat Desuconin ikivanhat järjestäjätkin. Surullista kyllä, olen siis tullut vapauttamaan hyvän ystäväni Matias ”Tursake” Kyriacoun vahtivuorostaan Desuconin ohjelmavastaavana. Tursake täytti Hoothootin jättämät suuret saappaat oivallisesti ja ohjelmavastaavana hän lanseerasi monta uutta luennonpitäjää Desuconin vakiojäseniksi, minä olen yksi heistä.

Joillekin saatan olla tuttu, mutta useimmille varmasti olen tuiki tuntematon, joten esittelyt lienevät paikallaan. Juuh elikkäs, olen Johannes Myllyniemi, 25-vuotias nuorukainen, ja liikun internetissä pääasiassa nimimerkillä Gorim, twitteristä löydyn @NewGorim-tunnuksen takaa. Akateemisesti en ole kovin ansioitunut, mutta opiskelen yliopistolla yleistä historiaa sivuaineina kulttuuriantropologia sekä japanin kieli. Kulttuuritutkimus ja Japani ovat siis lähellä sydäntäni, mutta animeharrastus on kuitenkin se keskeisin kiinnostuksen kohteeni. Muita japaniteemaisia harrastuksiani ovat manga, jrpg:t, kirjallisuus, klassiset taiteet ja kulttuuri sekä yhteiskuntatutkimus.

 

Animea olen harrastanut jo hieman päälle 13 vuotta ja siinä ajassa on ehtinyt tulla katsotuksi monipuolisesti ja runsain määrin animea. Suosikkisarjani on Kemono no Souja Erin, mutta se ei välttämättä kerro animemaustani kovinkaan paljoa. Toivon kuitenkin, ettei ohjelmavastaavuuttani päätetty animemakuni tai MyAnimeList-palkkieni perusteella, vaan mahdollisesti ohjelmanpitokokemukseni ja muiden tekijöiden vuoksi. Minulla ei ole aiempaa kokemusta conivastaavuudesta, mutta otan tehtävän ja sen tuomat haasteet nöyryydellä ja innolla vastaan.

Oma näkemykseni siitä, mitä paras luento-ohjelma sisältää, on rajattu näkökulma ja hyvä analyysi. Hyvä luento-ohjelma on tasapainoilua faktan, viihdyttävyyden ja analyysin välillä. Melkein kaikki ohjelmat kaipaavat ripausta jokaisesta, jotta onnistuvat katsojansa silmissä tarpeeksi hyvin. Hyvään luento-ohjelmaan ei ole kaavaa, mutta niitä yhdistää yksi asia ja se on vaivan näkeminen. Huolimatta siitä onko kyseessä sunnuntai-iltapäivän kevythenkinen huumoriluento tai lauantai-illan struktuurianalyysi animen tropeisiin, niin vaivan näkeminen on hyvän luento-ohjelman ihmelääke.

 

Desuconissa samaa ohjelmaa ei kierrätetä, kuitenkin samasta aiheesta saa totta kai puhua, koska näkökulmia yksittäisiin aiheisiin on loputtomasti. En itse usko, että ”Naiskuvaus Kunihiko Ikuharan teoksissa” ja ”Allegoriat Mawaru Penguindrumissa sekä Revolutionary Girl Utenassa” sisältävät lopulta paljoakaan samaa materiaalia. Kuten Tursake aiemmin, myös itse peräänkuulutan sitä, että luento-ohjelma on lopultakin faktojen ja tulkinnan analysointia, ei yksittäisen teoksen ja sen hahmojen esittelyä. Sen sijaan, että pidettäisiin ohjelmaa nimellä ”Ghost in the Shell” haluaisin nähdä enemmän ohjelmaa esimerkiksi ”Mamoru Oshiin maailmankuva ja tunnelmanluonti Ghost in the Shellissä” tai ”Syväluotaus Ghost in the Shellin designtyöhön”.

Kenenkään ei kuitenkaan tarvitse huolestua siitä, että nyt vastaanotetaan vain ja ainoastaan lukiofilosofia-teemaisia ohjelmia tai tuotantoteollisuus-aiheista öyhötystä. Hauskoilla ja viihdyttävillä luento-ohjelmilla on yhä tärkeä paikka Desuconin ohjelmakartassa. Eivätkä kaikki ohjelmat rajoitu vain edellä kuvailemiini aiheisiin, vaan aihevalinta ja näkökulma ovat täysin ohjelmanpitäjän päätettävissä. Näkökulmaa aiheeseen voidaan sitten yhdessä ohjelmavastaavan, minun, kanssa miettiä ja työstää eteenpäin.

Kaikki ohjelmavastaavan pestiä aiemmin hoitaneet tietävät, ettei ohjelmavastaava ole omnipotentti, eikä kaikkea haluamaansa saa läpi, vaikka siihen tietysti täysiä pyritäänkin. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö ohjelmavastaavalla olisi vaikutusvaltaa, vaan aina on mahdollisuus kehittää ohjelmatasoa ja luoda jotain aiempaa parempaa. On kuitenkin todellisuus, että viimekädessä juuri ohjelmanpitäjät luovat conin sisällön, ei ohjelmavastaava. Kaikki kiitos hyvin pidetystä ohjelmasta kuuluu siis ohjelmanpitäjälle ei ohjelmavastaavalle.

Se, miten pyrin helpottamaan ohjelmanpitäjien työtä, on aktiivisesti tarjoamalla neuvoja, ohjeistusta, käännösapua sekä muuta inputtia ohjelman näköalan kasvattamiseksi. Toki, tästä avusta saa aina kieltäytyä, jos niin haluaa. Japanilainen kulttuuri, sen aatemaailma, anime, manga ja vaikkapa animen tuotantoteollisuus ovat minulle kuitenkin sen verran tuttuja aiheita, että osaan useimmissa luento-ohjelmissa auttaa, ainakin alkuun. Jos siis olet epävarma, uskallatko lähteä pitämään ohjelmaa Desuconiin, niin älä epäröi vaan ota yhteyttä, ohjelmavastaava on ystäväsi.

Minä tässä. Kuva: Matias Tukiainen

Minulla on isot kengät täytettäviksi ja luultavasti en vielä kesän Desuconiin mennessä voi täysin täyttää Tursakkeen jättämää aukkoa, mutta onneksi kokeneet Tursake ja Hoothoot toimivat vielä neuvonantajina tuoreelle ohjelmavastaavalle. Olit ohjelmanpitäjä tai et, niin tule juttelemaan minulle twitterissä, Discordissa, MyAnimeListissa, conissa tai missä vaan! Otan mielelläni vastaan kehitysideoita, palautetta ja ennen kaikkea ohjelmaideoitasi, jotka voi lähettää osoitteeseen ohjelma@desucon.fi. Toivotan kaikki tervetulleeksi kesän Desuconiin ja toivon, että tulette juttelemaan animesta ja elämästä oli se sitten conissa tai internetissä. よろしくお願いしま

Lähetä kommentti

Kirjoita tähän kenttään sana koulutyttöpuku. Tällä vältämme ilkeitä kommenttibotteja.
Et ole kirjautunut sisään DesuProfiiliin, joten kommenttisi lähetetään anonyyminä. Kirjaudu sisään!