Nostoja Desuconin palautteista

Kirjoittanut
Hoothoot

Desuconista on jo melkein kuukausi, mutta järjestäjien työ ei ole loppunut coniin vaan meillä ohjelmassa on ollut kaiken saadun palautteen läpikäynti ja kehityideoiden tunnistaminen tulevia tapahtumia varten. Tänä vuonna Desuconin kävijäpalautteeseen tuli 450 palautetta ja työvoimalta ja ohjelmanpitäjiltä kerättiin yhteensä noin sata palautetta. Lisäksi palautetta on kerätty esimerkiksi taidekujalaisilta ja cosplaykisaajilta. Kaikki palautteet on luettu huolella läpi.

Tänä vuonna palautteessa esiin nousivat seuraavat asiat

* Lippuvarauskäytännöt niin AMV- ja cosplaykisoihin kuin meidokahvilaan
* Taidekujan laajennettu sijainti Metsähallin 1. ja 2. parvella
* Iltabileiden jonot
* Ensikertalaisohjeiden puuttuminen ja yleinen tiedotus

Lippuvarauskäytännöistä kysyttiin palautteessa erikseen useammassa kohdassa ja siksi se nousikin yhdeksi isoksi teemaksi sekä pääsaliohjelmaan että meidokahvilaan liittyen

Sibeliustalon pääsaliin mahtuu mukavasti noin 1100 kävijää  ja tästä syystä olemme jo vuosia pyrkineet rajoittamaan salin jonotusta suurohjelmiin kuten cosplaykisaan ja välillä myös AMV-kisaan. Jatkossa aiomme vakiinnuttaa myös AMV-kisan lippuvarausjärjestelmän cosplaykisan ohelle, koska tämä vähentää selvästi jonotusta ohjelmaan, tukoksia taidekujalla ja järjestyksenvalvojien tarvetta.  Se mitä aiomme tarkastella jatkossa, on varattavissa olevien lippujen määrä (nyt maksimi on 5 kpl vaikka keskivertovarauksessa onkin 1-2 lippua) ja lippuvarauksen alkamisaika, koska nämä ovat selvästyi kehitystä vaativia asioita. Aiomme myös parantaa tiedotusta siitä, mistä liput saa ja miten lippuja voi perua. Ja korjata ne pari bugia lippuvarausjärjestelmästä!

Tulevaisuuden Desuconeissa AMV-kisaan ja cosplaykisaan on siis jaossa nettilippuja ja noin sata paperista paikkalippua on saatavilla myös Desuconiin infosta. Liikuntarajoitteisille sopivat paikat ovat jaossa erikseen Desuconin infossa.

Meidokahvilaan kokeiltiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa nettiajanvarausta. Tämä kahdesta syystä: Halusimme poistaa kahvilan edessä olevan jonon, jossa on joskus seisottu 2-4 tuntia ja silti kahvilaan ei ole mahtuneet kaikki sinne haluavat ja helpottaa myös sellaisten pääsyä kahvilaan, jotka eivät jaksa herätä kello kuudelta aamulla jonottamaan infosta jaettuja yksityisaikoja meidokahvilaan. 

Meidokahvilaan oli jaossa 120 yksityisaikaa eli yhteensä kahvilaan olisi mahtunut noin 480 Desuconin kävijää viikonlopun aikana (jos kaikki istuisivat 4 hengen pöydissä).  Teitä on kuitenkin moninkertainen määrä eli eihän tämä lopulta toiminut. He jotka meidokahvilaan pääsivät, viihtyivät siellä ja uusi kahvilatila toimi melkein täydellisesti, mutta monille meidokahvilaton Desucon oli pettymys. Pyydämme tätä anteeksi!  

Järjestäjänäkökulmasta meidokahvilavaraus koettiin kuitenkin sen verran hyväksi ideaksi, että tuleviin coneihin aiomme kehittää varausjärjestelmää. Kymmenissä palautteissa nousi esiin meidokahvila-arvonta ja porrastetut arvonta-ajat ja varauksen rajoittaminen per/henkilö ja nämä ovat ideoita joiden pohjalta aiomme tehdä muutoksia.  Kiitos kaikille teille palautteesta, teemme tämän ensi kerralla paremmin ja reilummin!

Taidekujan osalta kokeiltiin tänä vuonna kehitettyä ratkaisua Metsähallin parvista. Aiemmin taidekujan 20 myyjää ovat olleet Metsähallin 1. parvella ja mahjong- ja go-pisteet ovat olleet 2. parvella. Uuden Metsänhaltija-tilan myötä siirsimme mahjongin ja go:n kongressisiipeen ja taidekujaa päätettiin laajentaa 2. parvelle. Mietimme aluksi myös taidekujan sijoittamista Metsänhaltija-tilaan mutta tila olisi ollut liian pieni sen tarpeisiin ja taidekujan jono olisi pahimmillaan tukkinut pääsyn ohjelmasaleihin, pelisaliin, henkilökunnan käyttämiin tiloihin.

Taidekuja siis järjestettiin tänä vuonna Metsähallin 1. ja 2. parvella ja kullekin parvelle leviteltiin 10 myyjää, niin että viikonlopun aikana taidekujalla oli yhteensä 40 myyjää. Toivoimme että tämä olisi tehnyt taidekujasta miellyttävämmän paikan liikkua ja tehdä ostoksia. Tämäkään ei mennyt ihan kuten toivoimme vaan taidekujalle muodostui jonoja ja tilan liikkumiskäytännöisssä oli epäselvyyksiä. 

Desucon Frostbitessä taidekuja pysyy Metsähallin parvilla ja olemme saaneet hyviä kehitysehdotuksia tilan ja jonojenmuodostumisen valvonnan parantamiseen. Nämä huomioiden menemme eteenpäin ja toivottavasti Frostbiten taidekujakokemus on kaikille miellyttävämpi.

Kolmas iso palautekohde oli iltabileet ja niiden järjestelyt. Iltabileisiin osallistui tänä vuonna varmasti Desuconin historian suurin määrä kävijöitä ja musaklubi Mössöä oltiinvaroiteltu että 2,5 vuoden patoutunut bile-into saattaisi näkyä myös kävijämäärissä. Vaikka talon paloturvallisuusrajat eivät paukkuneet, Mössössä oli silti valtavat ruuhkat ja juomien saamisessa kesti aivan liian pitkään ja tämä on asia, jolle meidän pitää selvästi tehdä jotain. Käymme syksyn aikana Mössön kanssa läpi kesän bileiden epäonnistumiset ja sen, miten nämä voisi korjata. Selvitämme myös, olisiko Lahdessa muita paikkoja iltabileiden järjestämiseen tai voisiko iltabileiden kävijämäärää rajoittaa muuten luontevasti, koska haluamme tarjota teille parhaat bileet.

Yleisesti palautteissa nousi myös ensikertalaisten kävijöiden ohjeiden puute ja yleensäkin pienet takkuilut tiedotuksessa. Desuconissa kävijät ovat yleensä olleet pidemmän linjan Desucon-aktiiveja joten emme tälläkään kertaa muistaneet että voisimme  ohjata ensikertalaisia paremmin. Meillä on järjestäjäporukassa ideoita esimerkiksi nettisivujen parantamiselle ja yleensäkin tiedotuslinjojen kehittämiselle. Conin aikana kannattaa seurata Twitteriä ja instagramia, niissä tiedotamme eniten!

Kesän Desuconissa oli paljon pienempiä korjauskohteita, jotka johtuivat siitä, että sekä me järjestäjät että Sibeliustalon henkilökunta olivat unohtaneet 2,5 vuoden aikana miten coneja järjestetään. Tällaisia olivat mm. Sibeliustalon jääkoneet hajoaminen juuri ennen Desuconia ja istumapaikkojen määrä oli vähäinen, koska Sibeliustalolta oli korona-aikana poistettu paljon kalustoa, kuten tuoleja ja sohvia.  Nyt ongelmakohdat on löydetty ja voimme jatkaa eteenpäin.

Desuconia järjestävän Kehittyvien conien Suomi ry:n uusi hallitus valitaan kahden viikon päästä ja vuoden 2023 Desuconien järjestäminen alkaa tämän jälkeen täydellä vauhdilla. Jos haluat vaikuttaa Desuconin järjestämiseen, olet tervetullut liittymään jäseneksi ja osallistumaan yhdistyksen vuosikokoukseen 23.7.2022. Jäsentiedustelut voi tehdä osoitteeseen kcs@desucon.fi

Nähdään Desucon Frostbitessä (jos maailmantilanne mahdollistaa sen järjestämisen)!

 

 

 

Lähetä kommentti

Anonyymit kommentit eivät ole sallittuja tähän viestiin. Kirjaudu sisään!