Desuconin ikäraja – mistä tuulee?

Kirjoittanut
Isperia

KcS ry:n vuosikokous. Kuva etäosallistujien kokousstreamista.
KcS ry:n vuosikokous Kirkkonummella 18. heinäkuuta 2015. Kuva etäosallistujien kokousstreamista.

Desuconin taustalla vaikuttaa järjestö, jota ei useinkaan näe ja josta kuulee noin kerran vuodessa, Kehittyvien conien Suomi ry. Viime vuosikokouksessaan lauantaina 18.7. KcS ry kuitenkin maalasi itsensä Suomen animeharrastajien tietoisuuteen tekemällä päätöksen siitä, että myös kesän 2016 Desucon tulee olemaan vain täysi-ikäisille avoin tapahtuma. Julkaisimme päätöksestä lyhyen tiedotteen, jossa perustelimme päätöstä lyhyesti keskittyen useimpien aktiiviemme jakamiin mielipiteisiin ja objektiivisiin tosiasioihin. Päätös ja tiedote ovat kirvoittaneet sellaisen kommenttien tulvan, että lienee tarpeen lähestyä päätöksen taustoja myös hieman subjektiivisemmin.

Miten tähän sitten päädyttiin? Kuten moni kommentoijakin on huomioinut, taustalla vaikuttavia syitä on paljon, enkä varmasti pysty tässä avaamaan niitä kaikkia. Tämä ei johdu siitä, että tahtoisimme pimittää päätöksen taustalla vaikuttavia syitä, vaan enemmänkin siitä, että syyt ovat niin moninaiset, etten varmaan edes viikon mietinnällä pystyisi nimeämään, saati selittämään kaikkia mahdollisia syitä, jotka johtivat tähän päätökseen. Yritän tässä kuitenkin avata tärkeimpiä päätökseen vaikuttaneita syitä omasta mielestäni ja valottaa myös hieman niitä taustoja, joiden pohjalta päädyimme hallituksen kanssa esittämään ikärajaa vuosikokoukselle.

Lipunmyynti

Frostbiten ikärajakokeilua perusteltiin 2014 mm. sillä, että lipunmyynnin vauhti hidastuisi, joka mahdollistaisi tapahtumaan pääsyn niille, joita tapahtuma oikeasti kiinnostaa niiden sijaan, joilla on kaikkein nopein verkko ja hiirikäsi. Tämä ei toki takaa, että jokainen tapahtumaan saapunut olisi nimen omaan tapahtuman kohderyhmää, mutta antaa varmasti kohderyhmään kuuluville paremmat edellytykset saada itselleen lippu kuin kuudessa minuutissa tapahtuva lännen nopein -kilpailu. Ensimmäinen ikärajallinen Frostbite ei edes myynyt loppuun, ja toinen myi loppuun vasta puolisen tuntia tapahtuman aukeamisen jälkeen. Mielenkiintoista toki nähdä, miten tilanne muuttuu jatkossa, mutta Frostbite 2015 oli lipunmyyntivauhtinsa suhteen meidän näkökulmastamme lähes täydellinen tapahtuma: liput myivät loppuun, mutta niin myöhään että hyvin luultavasti ainakin suurin osa kiinnostuneista pääsi tapahtumaan.

Voisin tässä samalla tarttua harhakäsitykseen, johon toisinaan törmään tapahtumamme kommentoinnissa. Me emme halua myydä loppuun mahdollisimman nopeasti. Desucon on voittoa tavoittelematon tapahtuma, eli myymme lippuja vain kattaaksemme tapahtuman järjestämisestä koituvat ja siihen liittyvät kustannukset. Kukaan ei tee Desuconeja ansaitakseen sillä rahaa. Haluamme Desuconien olevan Suomen paras, emme nopeiten loppuun myyvä animetapahtuma. Nämä edellä mainitut kiinnostuneet toimivatkin mukavasti aasinsiltana seuraavaan uudistukseen vaikuttaneeseen asiaan, nimittäin...

Kohderyhmä

Desucon on tapahtuma, jolla on kohderyhmä. Luultavasti jokaisella tapahtumalla on jonkinlainen kohderyhmä, jokin stereotyyppinen Keijo Kävijä tai Henna Harrastaja, jolle tapahtuma ainakin osittain suunnataan. Meidän nähdäksemme "vähän kaikkea kaikille" löytyy pelkästään hypermarketeista, ja me voimme (ja meidän myös pitää) tehdä jotain erilaista. Koska Desuconia tehdään vapaaehtoisesti, omasta harrastuksesta, on myös kohderyhmämme ajatus muotoutunut osittain tapahtuman tekijöistä. Heti ensihetkistään lähtien kaksi Desuconien tekemisen kantavista ajatuksista on kuitenkin ollut "harrastajilta harrastajille" ja "me teemme tapahtumaa, jossa haluaisimme itse käydä". Tästä kannattaa lukea lisää arkistomme melko pohjattomasta kaivosta vaikkapa Petterin kirjoituksesta vuodelta 2008.

Desuconin kohderyhmä ovat nuoret aikuiset animen ja mangan harrastajat, joita vielä mielellään kiinnostaa analyyttisempi harrastaminen. Tämä johtuu siitä, että sekä järjestäjät että yhdistyksen jäsenkunta ovat erityisesti tämän tyyppisiä harrastajia. Petteri "Tsubasa" Uusitalo sanoi tämän täydellisesti jo 7 vuotta sitten: "Koska ei meillä ole mitään velvollisuutta järjestää tapahtumaa vuodesta toiseen, vaikka se ei enää tuntuisikaan hauskalta eikä mielekkäältä. Harrastusten ei ole tarkoitus olla pakkopullaa, muuten ne muuttuvat pelkäksi palkattomaksi työksi – ja eihän sellaista kukaan täysijärkinen tekisi, eihän?". Meillä ei ole velvoitetta järjestää Desuconia – kukaan meistä ei tee tätä työkseen. Me haluamme tehdä tätä tapahtumaa.

Kuten kommenteissa on huomioitu, ei tapahtumamme kohderyhmä välttämättä korreloi pelkän ikärajan kanssa. Tämä on ihan totta, ei varmasti korreloikaan. Jokainen alle 18-vuotias harrastaja, joka on intohimoinen analyyttinen harrastaja ja nauttii Desuconin ohjelmatarjonnasta täysin rinnoin ja jää tämän päätöksen johdosta ulos tapahtumastamme, on harmi. On todella sääli, että meidän täytyy tehdä linjavetoja, jotka johtavat kohderyhmäämme kuuluvien harrastajien jäämiseen ulos tapahtumasta. Keskimäärin täysi-ikäiset harrastajat kuitenkin ovat luultavammin kohderyhmäämme, ja tällaisissa linjanvedoissa ainoa mahdollinen tapa lähestyä asiaa on tilastoin. Frostbitessa ohjelmaan osallistuttiin enemmän, ja tämä näkyi myös jälkikäteen kommenteissa ja palautteessa. Aivan kaikki täysi-ikäiset kävijät eivät varmasti ole kohderyhmäämme, mutta kohderyhmäämme kuuluva kävijä on todennäköisemmin yli kahdeksantoista.

Jatkuva kehittäminen

Kun Desucon Frostbitesta 2014 tuli Suomen ensimmäinen K18-contapahtuma, senaikainen pääjärjestäjä Jussi "niidel" Kari perusteli tätä muun muassa sanoen, että Desucon on yksi niitä harvoja tapahtumia, joka voi tehdä tällaisen päätöksen. Vaikka tämä ei välttämättä ole täysin totuudenmukaista, pitää ainakin paikkansa että Desucon on ainoita tapahtumia, joka lähtisi toteuttamaan näin suurta, ennenkuulumatonta muutosta anteeksipyytelemättä ja täysin rinnoin. Tämä kumpuaa (jälleen kerran) Desuconin alkuajoista, kun tapahtumaa lähdettiin tekemään kokeilumielessä, pilke silmäkulmassa, täydellisen conin kultapilven hahmo taivaanrannassa siintäen. Tästä aiheesta Jussi kirjoitteli jo vuosia sitten, mutta oikeastaan mikään tuon kirjoituksen perusteluista ei ole muuttunut.

Me haluamme vieläkin kokeilla jotain uutta, tehdä jotain mielenkiintoista ja jännittävää, ja pyrkiä luomaan mahdollisimman erinomaisen tapahtuman. Täydellinen Desucon ei ole, ja täydellistä siitä ei varmasti koskaan tule. Ainakaan niin kauan kuin minä tämän tapahtuman taustalla vaikutan, emme kuitenkaan lopeta pyrkimästä kohti jotain uutta ja erilaista. Lainaan itseäni viime lauantailta: "Jos tämä tapahtuma joskus pysähtyy ja jumittuu paikalleen, se lopetetaan ja tämä yhdistys ajetaan alas."

Suomessa on ainakin toistakymmentä animeen ja mangaan liittyvää contapahtumaa vuosittain. Esimerkiksi Yukicon on siirtymässä isompiin tiloihin ensi vuonna, samoin Animecon, ja tätä on ehdotettu useammin kuin kerran meillekin. Me emme kuitenkaan halua tehdä isompaa tapahtumaa, vaan nykyisestä tapahtumastamme paremman. Kaikkien tapahtumien ei tarvitse olla samanlaisia tai suunnattu samoille kävijöille, ja itse asiassa on parempikin, ettei niin ole. Tapahtumien erikoistuminen mahdollistaa myös paremman jatkokehittämisen ja mielenkiintoisemman sisällön kaikille tapahtumille. Kaikkien tapahtumien ei kuulu olla suunnattu kaikille – jos tuotamme samaa taskulämmintä jokaiseen tapahtumaan jokaiseen Suomen kaupunkiin, kuka hyötyy?

Skenevastuu

Kommentti, johon myös olen aiheesta keskustelussa törmännyt, on niin sanottu skenevastuu-argumentti, joka menee suurin piirtein näin: "Desucon on juuri se tapahtuma, jonka ryhmän x edustajat tarvitsevat animeharrastusta varten." No, harmi vaan ettei ole. Desuconia järjestetään vapaaehtoisesti, harrastajalta harrastajalle. Tämä tarkoittaa myös, ettei päätöksiä ohjaile kuin tapahtumaa järjestävien harrastajien mielenkiinto. (Tai no, oikeasti esimerkiksi tässä tapauksessa yhdistyksen vuosikokoukseen osallistuneiden harrastajien päätös. Nämä kaksi ryhmää eivät muuten täysin korreloi, ja yhdistyksellä on jäseniä yli kolme kertaa enemmän kuin Desuconilla vastaavia.) Malliesimerkki skenevastuu-argumentista löytyy esimerkiksi Lahen uutisia -blogista.

Itse ymmärrämme skenevastuun toisella tavalla. Meille skenevastuu tarkoittaa sitä vastuuta, jonka tuo mukanaan kyky edistää harrastusta ja sitä kautta "skeneä". Skenevastuu ei tarkoita meille ainoastaan uusien, nuorien harrastajien tuottamista skeneen, vaan harrastuksen kehittämistä ja edistämistä kokonaisuutena. Se ei tarkoita sitä, että tekisimme tapahtumaa kaikille, vaan että teemme tinkimättömästi parasta mahdollista tapahtumaa, joka edistää animeharrastusta sellaisena kuin me haluamme sen nähdä.

Palautteesta

Toivottavasti haluatte antaa meille palautetta, joka auttaisi meitä parantamaan tapahtumaamme myös jatkossa. Ainakin melkoinen määrä myös ohjelmaa koskevaa palautetta on päätynyt blogiimme eilisen julkistuksen jälkeen. Palautteelta toivomme kuitenkin muutamaa asiaa (ja vaadimme muutamaa muuta). Jos haluatte antaa palautetta, joka mahdollisesti vaikuttaa tapahtuman kehittämiseen jatkossa, suosittelen lukaisemaan reilun vuoden takaisen kirjoituksen palautteen antamisesta. Mitä tarkempi palaute on, sitä varmemmin voimme käyttää sitä hyödyksi tapahtuman jatkokehittämisessä. Niin, ja niistä vaatimuksista: kommentoinnin tulisi pysyä asiallisena kaikkien osalta, oli mielipiteenne päätöksestä mikä tahansa.

Teppo "Isperia" Suominen
Pääjärjestäjä, Desucon 2015-2016

 

Kommentit

Anonyymi
"Meillä ei ole velvoitetta järjestää Desuconia – kukaan meistä ei tee tätä työkseen. Me haluamme tehdä tätä tapahtumaa."

Näinpä. Ja se mikä tuntuu asiattomasti kommentoijilta myös unohtuvan.
Anonyymi
Monista kommenteista paistaa kiusallisenkin paljon läpi kyvyttömyys ymmärtää eroa vapaaehtoistyöstä hyötymisen ja sen hyväksikäyttämisen välillä.

Vapaaehtoistyöstä hyötyminen on sitä, kun kävijä pääsee nauttimaan työstä, jonka joku olisi korvauksetta joka tapauksessa tehnyt. Vaikka vapaaehtoistyöntekijälle kuinka hyvitettäisiin matkakulut tai ruokakulut, ei hän ikinä saa takaisin sitä aikaa, jonka on työhönsä käyttänyt. Työhön käytetty aika on myös rahallista menetystä, minkä hyvitykseksi voi tarjota ainoastaan työstä saatua "mielihyvää" eli motivaatiota eli jaettua iloa aikaansaaduista asioista. Tähän vaikuttaa suoraan esimerkiksi kävijöiltä saatu palaute tai se, kuinka hyvin tapahtuman lopputulos vastaa alkuperäistä syytä sen tekemiselle.

Vapaaehtoistyön hyväksikäyttäminen on puolestaan sitä, kun kävijä vaatii työntekijää uhrautumaan muiden eteen täysin vailla minkäänlaista hyvitystä siihen käyttämästään ajasta. Kyse on aina uhrautumisesta, kun työntekijän tyytyväisyydellä ei ole itsessään mitään painoarvoa tai väliä. Vrt. asenne, jossa tapahtuman tekijöiden mielipide on täysin toissijainen sellaiseen kävijään nähtynä, joka ei välttämättä millään tavoin hyödynnä tai edes arvosta tapahtumaan käytettyjä resursseja. Kuten Isperian kirjoituksessa todetaan, minkä ihmeen takia kukaan olettaisi, että kukaan pelkkää hyvää hyvyyttään jaksaisi investoida aikaansa tämänkaltaiseen harrastamiseen vuodesta toiseen?

Arvostamista on tietenkin subjektiivisesti vaikea mitata, mutta monesta edellisessä kirjoituksessa nähdystä kommentista huomaa tämän eron olevan vielä aika epäselvä. Työ, joka ei palkitse tekijäänsä millään tavalla ei viime kädessä ole tekemisen arvoista. Tämä heijastuu automaattisesti myös työn laatuun, mistä kärsivät myös kävijät. On siis enemmän kuin hyvä, että Desucon mieluummin pistää pillit pussiin kuin tekee tapahtumaa, jonka tekeminen ottaa päästä.

Tyhjästä ja täysin korvauksetta materialisoituva tapahtuma, työvoima ja ohjelma on jotakuinkin samankaltainen illuusio kuin "no jos raha loppuu kansalta, miksei sitä vaan paineta lisää?" On aika helppoa nimittäin huudella sen perään että Joku tekisi ja joku uhrautuisi, kunhan se Joku ei ikinä ole sinä itse.
Anonyymi
Ihana kommentti, ja niin totta. Oli se tarkoituksellista tai ei, niin muutamista kommenteista syntyy vain hirveää myötähäpeää. Tapahtuman järjestäjiä kohtaan ei heru minkäänlaista arvostusta ja jokainen miettii ainoastaan sitä miten Hänen oma kesäinen viikonloppunsa on pilattu. Järjestäjät käyttävät ison osan omasta vapaa-ajastaan tapahtuman ylläpitämiseen ja on täysin oikeutettua että he myös saavat tehdä omannäköisensä tapahtuman joutumatta murehtimaan yksilöiden kiukunpuuskia. Nostan hattua järjestäjille kun pitävät päänsä kylmänä kaikkien lapsellistenkin kommenttien kanssa ja pystyvät perustelemaan kantansa asiallisesti. Siihen kun ei tunnu moni pettynyt osapuoli valitettavasti pystyvän. (Hatunnostot tietysti myös niille, jotka ovat tähän pystyneet ja ymmärtävät myös järjestäjien tarkoitusperän lankeamatta lapsellisuuksiin.)
Anonyymi
Hyvää tekstiä! Nyt minäkin ymmärrän paremmin miksi päätös on tehty ja nostan hattua järjestäjille. En alunalkaenkaan ollut päätöstä vastaan kun onnekseni kuulun yhä tapahtuman kohderyhmään, mutta vaikea oli päätöstä ymmärtääkään. Ihanaa kun liput voi nyt saada vielä lipunmyynnin aukeamisen jälkeenkin. Pari kertaa on lippu jäänyt saamatta kun on työvuoro osunut päällekäin lipunmyynnin kanssa. Nyt, ei huolta huomisesta ja suurkiitokset aktiiviset järjestäjät jotka jaksatte meille tätä ihanaa tapahtumaa vuodesta toiseen järjestää =)
Anonyymi
Itsekin täytyy sanoa että ymmärrän nyt päätöksen tarkoituksen, vaikka olin todella lujasti sitä vastaan, ja edelleenkin tietysti harmittaa. Kiitokset selvennyksestä.
Anonyymi
Mitenkä tätä ikärajaa nyt valvotaan? Kesädesussa törmäsin käytävillä muutamaankin kertaan ihmisjoukkoon jossa oli alaikäisiä, mutta silti frostiin menossa, kun ei se ole mikään ongelma ja on suhteita. Ihan normaalilla puheäänellä tästä keskustelivat. Mitä ihmettä?
Teppo "Isperia" Suominen
Hei!

Ikärajaa valvotaan aivan kuten missä tahansa muussakin ikärajallisessa tapahtumassa, eli tarkastamalla henkilöllisyyspaperit. Mikäli ikäänsä ei kykene todistamaan, ei myöskään tapahtumaan ole pääsyä. Tapahtumaan pyrkiminen väärennettyillä tai lainatuilla papereilla taas on rikos, johon puuttumme tarvittaessa tilanteen vaatimalla vakavuudella.

Teppo 'Isperia' Suominen
Pääjärjestäjä, Desucon
Anonyymi
Vaikutat aika varmalta siitä että kaikkiin työntekijöihin voi tässä suhteessa luottaa. Ihmisiä nekin vaan on.
Anonyymi
Ja tässä ei myöskään puhuta mistään äänestyksen tasoisesta vakavuudesta, eikä toimenpiteistä. Nyt se järki käteen.
Anonyymi
Ekalle kommentoijalle: JV:t on kuitenkin tapahtumissa ihan lain vaatimina ja poliisin myöntämin valtuuksin - ihmisiä toki, mutta tehtäviin kuuluu (ja heille on myös koulutettu) mahdollinen henkilöllisyyden tarkistaminen, ja ainakin mun kokemuksen mukaan se on edellisissä Frosteissa myös tehty.

Veikkaan myös että "tilanteen vaatima vakavuus" on vähän tilanteen mukaan ilmoitus poliisille ja väärät paperit talteen tai vastaavaa. Esim. väärennetyt paperit kun ovat Suomessa kuitenkin oikeasti rikos (https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1889/18890039001#L33). Nyt se järki käteen (ja ne lukutaidot käyttöön), ei tuossa puhuttu mitään esimerkeistäsi esim. vaaleista.
Anonyymi
Väännetäänpä sitten rautalangasta: Tässä vihjataan, että joku JV saattaisi päästää alaikäisen kaverinsa läpi. Tosin oikeastaan helpompi järjestely varmaan olisi, että joku vänkäri pistää yhden rannekkeen taskuunsa ja luovuttaa alaikäiselle kaverilleen. Tai no, helpoin tapa päästä sisään alaikäisenä varmaan olisi yksinkertaisesti pyytää ketä tahansa täysikäistä kaveria hakemaan ranneke, koska rannekkeen irrottaminen kädestä onnistuu kyllä.
Anonyymi
Pakko puuttua väitteeseen, jonka mukaan lainatuilla papereilla coniin pyrkiminen olisi rikos. Mikään laki ei sitä kiellä. Aidoilla mutta toiselle henkilölle kuuluvilla papereilla esiintyminen voi olla rikos vain silloin, jos tarkoituksena on erehdyttää viranomaista (väärän henkilötiedon antaminen), teolla tavoittelee taloudellista hyötyä tai vahinkoa jollekin (petos) tai teosta aiheutuu papereiden oikealle omistajalle taloudellista vahinkoa tai vähäistä suurempaa haittaa (identiteettivarkaus). Lainattujen papereiden esittäminen jv:lle ei ole missään tilanteessa edes lievä väärennys, koska tällaisessa tilanteessa niitä ei käytetä todisteena - siis siinä merkityksessä kuin laissa tarkoitetaan.

Lainatuilla papereilla esiintyminen ei ole laillinen peruste kiinniotolle, papereiden takavarikoimiselle tai millekään muulle toimenpiteelle kuin sisäänpääsyn eväämiselle / alueelta poistamiselle. Valitettavasti.

t. jv
Anonyymi
Tosiaan, ajattelin että hei, menen ensi vuonna desuun, mutta ei :) Vaikkei se tosin sitten haittaakaan, kunhan Acon, ropecon ja tracon ei Ole k-18
Jalituomi
"Frostbiten ikärajakokeilua perusteltiin 2014 mm. sillä, että lipunmyynnin vauhti hidastuisi, joka mahdollistaisi tapahtumaan pääsyn niille, joita tapahtuma oikeasti kiinnostaa niiden sijaan, joilla on kaikkein nopein verkko ja hiirikäsi" TÄTÄ EN YMMÄRRÄ. Kävin tänä vuonna ekaa kertaa desuconissa ja odotin sitä niin paljon ja halusin päästä mukaan että olin monta tuntia ennen lipun myynnin alkua valmiina ja kun myynti aukesi ostin lipun samalla minuutilla varmistaakseni että pääsen mukaan. Sain lipun siksi koska todellakin halusin sen ja olin valmiina, en sen takia että mulla on nopea hiiri käsi ja vakaa netti yhteys... Odotin jo kovasti ensi vuoden desua koska ensikertalaisena jäi vielä paljon kokematta mutta ikärajan takia en sinne sitten pääse, kiitos tästä. Ja sekin tässä ärsytää että kun nuori on (15) niin ei oo ihan niin yksinkertasta vaan painella tästä yksinään jonnekkin toiseen coniin. Ei mulla muuta tuon vaan mielipiteeni esille. Ja olisihan sitä voinut kyselyyn vastata jos olisi tiennyt sellaisen olemassa olosta (ensikertalainen kun olen).
Anonyymi
Ota nyt huomioon, ettei kaikilla ole aina aikaa olla juuri h-hetkellä ostamassa lippua. On äärettömän epäreilua vaatia kaikkia halukkaita (joille kaikille ei lippuja edes riitä) olemaan juuri yhdellä ainoalla hetkellä internetin ääressä, tai jäämään täysin lipuitta. Viimeisen kahden Frostbiten kanssa lähtemistä on saanut harkita rauhassa JA lipun on saanut lähestulkoon jokainen, joka sen todella halusi. Ei samaa tilannetta ollut kesädesujen kanssa. Ja ilmeisesti jos lipun sait siinä kymmenen minuutin kiireessä niin kyllä, sinulla on se vakaa nettiyhteys, josta puhuttiin.
Jalituomi
Joo tämän asian ymmärrän että kaikilla ei ole mahdollisuutta h-hetkellä olla ja juu myönnän että minulla on myös hyvä netti yhteys MUTTA myös laittamalla ikärajoituksen he sulkevat todella monilta nuoremmilta kävijöiltä mahdollisuuden osallistua vaikka haluaisivat ja tämäkin on mielestäni aika epäreilua. Että kai sitä pitää ens conissa tulla siihen pihalle seisomaan ni pääsee edes jotain cosseja näkemään :)
Anonyymi
on myös hyvä muistaa että nuoret, te ette ole alaikäisiä ikuisesti ! pääsette varmasti taas desuconiin nopeammin kuin luulettekaan
Anonyymi
Harmittaa kun Desucon jää monena vuotena väliin ikärajan myötä.
Tulen ikävöimään kaikkea desussa seuraavina vuosina. Mutta kun täytän 18, desucon siintää edessäpäin, toivottavasti entistäkin parempana.
Kiitos ihanista muistoista, Desucon. Näemme taas tulevaisuudessa.

«知恵者一人馬鹿万人»
Anonyymi
Ymmärrän pointit ikärajallistamisessa, ja varmasti se on järjestäjien mielestä hyvä päätös. Frostissa en ole koskaan päässyt käymään vaikka ikäni puolesta pääsisin, sillä olen aina tuona aikana matkoilla muualla.
Kuitenkin tämä uutinen teki hieman surulliseksi. Näen, että ikärajallistumisensa vuoksi (jossain luki että Frostbite on pohjoismaiden ensimmäinen ikärajallinen con-tapahtuma) sekä talvinen Desu että kesä-Desucon syrjivät alaikäisiä kävijöitään. Uskon että niin täysi-ikäisissä kuin alaikäisissäkin on niitä kohderyhmästä ja ei-kohderyhmästä olevia. Mutta tosiaan, järjestäjäthän tekevät tästä sellaista jatkossa, jota itse toivoisivat. Henkilökohtaisesti en kuitenkaan toivo, että kukaan haluaisi syrjiä toisia, tietoisesti tai tiedostamatta. Olenkin päättänyt että en osta enää lippua Desucon-tapahtumiinne tämän päätöksen perusteella. Olen kuitenkin otettu siitä, että järjestäjät uskaltavat näin lähteä avaamaan päätöstään - monet eivät siihen vaivautuisi. Ja loppuun sanottakoon, että vaikka en ole koskaan pitänyt Desuconista eniten, oli tämän kesän tapahtuma todella kiva :) (pääasiassa kylläkin seuran vuoksi, joiden kanssa hengailin lattialla ja pöydissä - kyllä ne täysikäsetkin osaavat hengata!)
Anonyymi
Tapahtuman kohdeyleisön rajaaminen ei ole ikäsyrjintää...
Jalituomi
Jos ongelmana on se että joltain jää lippu saamatta koska he eivät ehdi lipun myyntiin tai jotain muuta sellaista niin miksei lipunmyyntiä porrasteta? Kaikista nopeimmat ostajat saisivat ensimmäisistä eristä liput (jos erä olisi vaikka noin 200-300 lippua) ja sitten muilla jotka eivät heti myyntiin ehdi saisivat mahdollisuutensa sitten hieman myöhemmin. Jos näitä lippuja vaikka myytäisiin tunnin tai kahden välein, musta tuntuu että tällä lailla jokaisella halukaalla olisi sitten mahdollisuus saada se lippu riippumatta työ ajoista tai muista semmossista.
Vilijonkka
Aivan loistava idea! kannatan!
Anonyymi
Niin. Mielenkiintoista että se jolla on nopein hiirikäsi ei olisi se joka on tapahtumssta eniten kiinnostunut. Tosiasiahan on se että alaikäiset harrastajat ovat niitä jotka nauttivat tapahtumasta ja cossaamisesta eniten koska heillä ei vielä ole takaraivossaan sitä ajatusta että "alanko olla liian vanha tällaiseen". Japanilaiset vieraatkin olivat erittäin ihastuneita kun tapahtumassa oli cossaavia pikkulapsia. Mutta niinkuin sanoitte tämä tapahtuma tulee olemaan teidän mieleisenne. Voitte nauttia siitä kesällä ilman että tarvitsisi katsella sitä aitoa iloa mitä häpeämättömän iloinen cossaus ja tapahtumaan osallistuminen on. Kukaan tosissaan tuskin kuvittelee että tapahtuma olisi vain lapsille. Toivotan teille omannäköistä aikuisten conia. Toivottavasti järjestäjät nauttivat tapahtumasta.
Anonyymi
Se kyllä kuulosti ilkeältä korvassa tuo kohderyhmä-rajaus ku tavallaan silti pidän kaikkee anime/manga/cossi juttui enemmän nuorten juttuna(siis en väitä että aikuiset sitä ei saisi tehä tai itse lopettaisin aikuisena mut nuorena sille kerkee käyttää enemmän aikaa kun ei ole töissä nii voi oottaa ja fiilistellä coni-laulul kavereiden kaa et kohta pääsis sinnekki,ja yleensä sen takii me saadaanki niit lippui,jos saadaan..mut kuhanvaa ette tee kaikist coneist k-18 että nuoriso-hömppäporukallekki jäis tilaa? ;)Mutta また会いましょう~ ne?...;w;
Anonyymi
Muuten oon kyll asian kaa ihan ok, mutta musta ois hyvä ottaa huomioon että joillain ihmisillä voi olla kaveri porukassa laajakin ikäjakauma? Itelläni on vaan kaksi kaveria jotka näihin coneihin lähtee ja nyt jää toinen heistä pois kun on vasta 15 vuotias... Mikä on sääli sillä hän oli ekaa kertaa Desussa tänä vuonna ja alko jo innolla odottaa seuraavaa, mutta sai sitten pettyä kun kävi näin.

Lähetä kommentti

Kirjoita tähän kenttään sana koulutyttöpuku. Tällä vältämme ilkeitä kommenttibotteja.
Et ole kirjautunut sisään DesuProfiiliin, joten kommenttisi lähetetään anonyyminä. Kirjaudu sisään!