Viisi ohjetta kunniavierasohjelmien yleisökysymyksistä
Desuconin kunniavierasohjelmiin ovat aina kuuluneet myös yleisökysymykset. Haluamme, että yleisö saa tyydyttää tiedonjanonsa, ja siksi kaikille annetaan mahdollisuus kysyä mieltä poltteleva kysymyksensä. Kyseessä on kuitenkin suuren yleisön puheohjelma, jossa uteliaita kuulijoita on paljon ja aikaa vain rajallisesti. Sen vuoksi tarjoamme tässä muutaman neuvon kiinnostavien yleisökysymysten esittämiseen.
1. Esitä aiheeseen liittyviä kysymyksiä. ”Kuuluuko ananas pitsaan?”-tyyliset lollerokysymykset voivat olla sekä yleisön että vieraan mielestä hauskoja, mutta ne eivät kerro mitään vieraan urasta animen ja mangan parissa. Koska aikaa on rajoitetusti, vältetään tuhlaamasta sitä epäolennaisuuksiin ja pysytään aiheessa.
2. Älä kysy liian vaikeita. Ääninäyttelijät eivät muista jokaisen roolihahmonsa jokaista repliikkiä ulkoa, eivätkä mangakat ole välttämättä nimenneet jokaista sivuhahmoaan. Ohjelma-aikaa tuhlaantuu, jos vieras alkaa muistella asiaa, jota ei ole toivoakaan muistaa. Vastausta vaille jäävät kysymykset harmittavat myös vieraita, jotka haluavat tarjota yleisölle mahdollisimman hyvän ohjelman. Mieluummin kannattaa esittää yleisluontoisempia kysymyksiä. Esimerkiksi tietyn repliikin sijaan voi ylipäätään pyytää repliikkiä kyseiseltä hahmolta.
3. Esitä kysymyksesi mieluiten suomeksi. Tuntuu toki hienolta, että voi tehdä vieraaseen vaikutuksen kielitaidoillaan, eikä japanin käyttö olekaan kiellettyä. Desuconilla on kuitenkin tulkit huolehtimassa vierasohjelmien kääntämisestä, ja kielen vaihtaminen hankaloittaa heidän työtehtäväänsä. Paras siis olisi, että suomalaiset puhuvat suomea ja japanilaiset japania. Säästä japanisi vieraan nimikirjoitustilaisuuteen!
4. Jos kysyt tarkennusta aiemmin esitettyyn kysymykseen, tee se selväksi. Joskus johonkin vieraan antamaan vastaukseen jää kaipaamaan lisäselitystä tai esimerkkiä. Älä kuitenkaan vain esitä samaa kysymystä uudestaan, sillä käy helposti niin, että vieras vain toistaa aikaisemman vastauksensa. Voit selittää pyyntösi esimerkiksi näin: ”Liittyen siihen aikaisempaan vastaukseen aiheesta X…” Näin tulkille tulee selväksi, että kaipaat nimenomaan tarkennusta johonkin kysymykseen, ja hän voi pyytää oikeaa asiaa.
5. Mieti, mitä kysyt. Tätä ei voi korostaa liikaa, vaikka se on useimmille toki itsestäänselvyys. Silloin tällöin vierailta on kuitenkin kysytty kummallisia tai kiusallisiakin asioita, kuten Noriaki Sugiyaman BL-teemaiset Hetalia- ja Naruto-kysymykset. Puheohjelmien haastattelukysymykset varmistetaan aina vierailta etukäteen, mutta yleisökysymyksiin on hankalampi varautua ennalta. Lavatulkit eivät välttämättä pysty välittämään jokaista kysymyksen nyanssia spontaanisti kääntäessään, minkä vuoksi Norio Wakamoton ohjelmassa kysyttiin hänen lempirooliaan yhteensä kuusi kertaa eri lailla muotoiltuna. Mietithän mikrofonia pyytäessäsi, mitä kaikkea on sopivaa kysyä ja mitä on jo kysytty.
Vierasohjelmista on niiden pituudesta riippuen varattu yleensä aikaa yleisökysymyksille vähintään puoli tuntia, usein enemmänkin. Onko aikaa yleisölle ollut mielestäsi sopivasti vai liikaa tai liian vähän?
Muistathan, että kävijät voivat aina lähettää kysymyksiä vieraille myös etukäteen! Tulevan kesän Desuconin kunniavieraalle Tomoki Kyoodalle voi esittää kysymyksiä kommentteihin tai sähköpostiin kira[at]desucon.fi! Oikein hyvää kevättä kaikille, seuraava Desucon on jo ihan kohta!
Kommentit
tl;dr, jos kunniavieras ei ole toteuttanut niitä aikaisempiakaan impropyyntöjä, on ehkä turhaa esittää niitä vielä lisää. Se on kovin kiusaannuttavaa.