Desucon-animetapahtumat jatkossa vain täysi-ikäisille
Desucon-animetapahtuma ottaa käyttöön 18 vuoden ikärajan alkaen kesästä 2016. Lahden Sibeliustalossa järjestettävän tapahtuman ikärajasta päätti Kehittyvien conien Suomi ry:n vuosikokous, joka pidettiin Kirkkonummella lauantaina 18. heinäkuuta.
18 vuoden ikäraja on ollut käytössä jo talvella järjestettävässä Desucon Frostbite -animetapahtumassa. Kahdesta ikärajallisesta talvitapahtumasta vuosina 2014–2015 saatujen hyvien kokemusten perusteella ikäraja otetaan käyttöön nyt myös vuosittain kesäkuussa järjestettävässä Desuconissa. 18 vuoden ikäraja on voimassa Desucon- ja Desucon Frostbite -tapahtumissa toistaiseksi.
– Ikärajalla Desucon pyrkii tavoittamaan paremmin kohderyhmänsä, japanilaisen animaation ja sarjakuvan eli animen ja mangan intohimoiset harrastajat, kertoo Desuconin pääjärjestäjä Teppo Suominen. – On ikävää, että myös osa kohderyhmäämme rajautuu pois tapahtumassa tämän päätöksen johdosta, mutta koimme tämän päätöksen mahdollistavan meille paremmin tapahtuman jatkokehittämisen. Ikärajaton Desucon on useana vuonna myynyt loppuun hetkessä, ja nopea loppuunmyyntitahti on muodostunut ongelmaksi. Ei ole tarkoituksenmukaista, että mahdollisuuden osallistua tapahtumaan määrittää nopein hiirikäsi ja vakain nettiyhteys.
Kehittyvien conien Suomi ry haluaa ikärajallisten animetapahtumien avulla tuoda esille aikuisempaa tapaa harrastaa.
– Desucon on aina ollut harrastajilta harrastajille tehty tapahtuma. Usein virheellisesti ajatellaan, että anime ja manga olisivat Suomessa vain lasten juttuja. Näillä uudistuksilla pyrimme hälventämään tätä leimaa, Suominen linjaa.
– Tapahtuman järjestäjän näkökulmasta ikärajan käyttöönotto tarjoaa useita etuja, lisää Kehittyvien conien Suomi ry:n hallituksen jäsen Santtu Pajukanta. – Kun kaikki tapahtuman osallistujat ovat itsestään vastuussa olevia täysivaltaisia aikuisia, monet sisältöön ja järjestelyihin liittyvät vastuukysymykset helpottuvat. Näin Desucon voi keskittyä tekemään sellaista kulttuuritapahtumaa, joka on aidosti järjestäjiensä näköinen.
Kehittyvien conien Suomi ry järjestää vuosittain loppusyksystä Helsingissä myös DesuTalks-animeseminaarin, joka pysyy jatkossakin ikärajattomana ja maksuttomana.
Tulevia tapahtumia
DesuTalks
Kulttuuriareena Gloria, Helsinki – 21. marraskuuta 2015
DesuTalks-animeseminaarissa kuullaan lyhyitä, kantaaottavia puheenvuoroja animesta ja animeharrastuksesta Suomen animeskenen parhailta puhujilta. Helsingissä Kulttuuriareena Glorialla järjestettävä seminaari on maksuton ja ikärajaton, mutta rajallisen tilan vuoksi edellytämme ennakkoilmoittautumista.
Desucon Frostbite
Lahden Sibeliustalo – 15.–17. tammikuuta 2016
Desucon
Lahden Sibeliustalo – 10.–12. kesäkuuta 2016
Kehittyvien conien Suomi ry:n päätapahtumat ovat talvella järjestettävä Desucon Frostbite ja kesällä järjestettävä Desucon, joihin tervetulleita ovat täysi-ikäiset japanilaisen animaation ja sarjakuvan eli animen ja mangan harrastajat. Pääpaino tapahtumissa on animea ja mangaa käsittelevällä laadukkaalla puheohjelmalla. Kunniavieraina tapahtumissa nähdään japanilaisia animen ja mangan huippunimiä. Lisäksi tapahtumien ohjelmaan kuuluvat muun muassa erilaiset työpajat sekä kovatasoiset cosplaykilpailut. Desuconiin ja Desucon Frostbiteen myydään kuhunkin noin 3 000 kappaletta noin 30 euron hintaisia pääsylippuja, jotka oikeuttavat sisäänpääsyyn koko viikonlopun ajan.
Kommentit
Koskaan tiedä mitä käy joten toivotaan ettei pahasti jolloin kaikki pääsee coniin.
Ja "hyvää kannattaa odottaa" kommentti on aika toimimaton, koska Desu ei edelleenkään ole kovin laadukas. Joka conissa tulee jotain aloittelijamaisia virheitä ja osa ohjelmista on kuin suoraan conkulttuurin alkuvuosilta. Joka Frostissakin joten k18 ei ole taannut laadukkuutta.
Ja se on kiva että päättäjät tykkää pudotella näitä k18-pommeja ja elitistisiä kirjoituksia ja sitten viihtyvät kun eripuraa syntyy. Kyseessä on harrastus eikä mikään kilpailu. Välillä hävettää niin olla osa tätä yhteisöä ja harmittaa monien puolesta. Meitä "nörttejä" ja "ernuja" jne syrjitään jo paljon ulkoapäin, miksi sitten pitää vielä yhteisön sisälläkin? Tämä harrastus oli vuosia sitten niin positiivinen ja mukava, nyt oikein lietsotaan eriarvoisuutta ja eripuraa...
Se että Desucon ei ole vielä mielestäsi laadukas, tarkoittaa että hyvää todellakin kannattaa odottaa, sillä conit kehittyvät koko ajan. Totta kai kaikille sattuu kuoppia eteen, myös con-järjestäjille, eihän sitä muuten paranisi mikään.
Siinä sulle se kävijä kyselyn gradu että siitä vaan lukemaan oikeesti...
Ja oletteko miettineet asiaa toisinpäin? Jos vanhempi conikansa kaipaa itselleen sopivia coneja, miksei heille suotaisi kaksi tälläistä tapahtumaa? Nyt tässä kaikuu toiseen suuntaan nuoremmalta väestöltä että "ei, ei teillä saa olla hauskaa koska minä en ole mukana"
Tiedän animeharastajia, jotka eivät tavallisissa coneissa enää käy, mutta Frostiin heidät sai mukaan ihan pelkästään ikärajan takia. Tällä muutoksella siis pyritään tavoittelemaan hieman erilaisia kävijöitä, jotka ovat ehkäpä jopa kiinnostuneita kunniavieraista ja puheohjelmista.
On surullista, että tämä kävijöiden rajoitus tehdään pelkästään iän perusteella, niin osa kohderyhmästä pahoittaa mielensä ja joutuu jatkossa turvautumaan vain DesuTalks:iin. Tapahtuman kävijöiden täysi-ikäisyys tuo mukanaan pieniä etuja ja eipä tuota kävijämäärää saisi millään muullakaan tavalla rajoitettua.
Kaikissa Desuissa ja Frosteissa on tullu käytyä vaikka viime vuosina ei näihin kaikkiin ole ollut kovinkaan mukava tulla kun tahallaan aiheutetaan eripuraa yhteisössä ja on tuntunut ettei kaikkia haluta coniin koska on "vaan joku hengaajaernucossaaja joka on tiellä" tai jotain muuta. Ilmapiiri on ollut huono jo vuosia. Mutta niin, tehän ette kaikkia coneihinne halua. Nyt saatte sellaisen ilmapiirin kuin haluatte.
Suomessa on vuosittain vähintään 10 conia/muuta alan tapahtumaa niin antaa täysi-ikäisten pitää omanaan se tapahtuma tai kaks. Ette te muut menetä mitään.
Jos desu on vaan teille hengaus/ kaverien tapaamispaikka pukuilun merkeissä niin pääsette te varmasti muutenkin toisianne tapailemaan. Con ei oo vaatimus kaverien tapaamisille.
Jos aikuiset haluu laadukasta puheohjelmaa aikuisten seurassa niin suodaan se heille. Se että tapahtumassa mahdollisesti tarjoillaan alkoholia ei oo yksittäinen syy ikärajaan. Saadaan ne pussikaljat tarvittaessa lähikaupasta haettua oli con tai ei
Hätä ei kuitenkaan ole tämän näköinen, sillä voit järjestää kyseisen tapahtuman itse! Lisätietoja ikärajattoman tapahtuman perustamisesta alaikäisten kävijöiden conitarjonnan laajentamiseksi sen vähennyttyä äkillisesti Desuconin päätösten johdosta voi kysyä esim. Yukiconilta.
Mikä minua itseäni vain jollain tavalla ottaa päähän on, kun puhutaan, että saadaan paremmin tavoitettua se kohderyhmä, INTOHIMOISET harrastajat, missä mielestäni haiskahtaa hieman se, että eikö sitten alaikäiset ole näitä "intohimoisia" harrastajia? Ymmärrän kyllä - haluatte ihmisiä paneeleihin yms. mutta se ei määritä intohimoista harrastajaa.
Haluatte näyttää ettei anime ja manga ole vain lasten juttuja sillä, että teette tästä K-18 conin? Monet tulevat ottamaan tämän ikäsyrjintänä... Varoitanpahan vain.
No, mutta itse en enää Desussa taida tulla käymään. Ainakaan ei kovin huvita enää. Ehkä piipahtamaan ja katsomaan tunnelmia, mutta eipä sitä tiedä.
Ainoa kysymys. Pyrkiikö Desucon liikaa "täydellisyyteen"?
Ja haluaisitko vähän avata tuota syrjintää, millä tavalla se syrjii ihmisiä jos järjestäjät kokevat että tavoittaa paremmin kohdeyleisönsä ikärajaa nostamalla. Syrjiikö baarit ja pelikaupat potentiaalisia ostajia koska eivät myy pelejä tai päästä alaikäisiö sisään..? Haluaisitko kenties että desucon on sallittu kaikille mutta lipun hinta on 60€?
On naurettavaa kutsua tätä syrjinnäksi ja eripuran luomiseksi. Kaikki täyttää joskus 18, jotkut aiemmin ja jotkut myöhemmin. Ennen sitä voi kyllä coneissa käydä siltikin.
Kyllähän tässä on ihan loputtoman hienot mahdollisuudet tulevaisuudelle!
Itsekin täytän 18 n. 1 ja puolen vuoden päästä, enkä minä vedä tästä mitään kauheita raivareita, koska miksi välittää? Juuri niin kuin sanoit - ikärajattomia coneja on Suomessa monia. Ja vaikka Desucon olikin yksi niistä missä kävin, niin näitähän tapahtumia riittää Desuconin korvaamiseksi.
Lainatakseni omaa lausettanne: "Ikärajalla Desucon pyrkii tavoittamaan paremmin kohderyhmänsä, japanilaisen animaation ja sarjakuvan eli animen ja mangan intohimoiset harrastajat"
Eli olette sitä mieltä, että ellei ihminen ole päässyt siihen 18-vuoden ikään, jolloin myös ilmeisesti monen mukaan on automaattisesti täysin kypsä aikuinen, ei voi olla intohimoinen animen ja mangan harrastaja, eikä näin ollen myöskään tervetullut tapahtumaanne?
Ja toinen perustelunne oli myös melko häilyvä? Että Suomessa anime ja manga leimataan lasten jutuiksi, minkä takia lapsia ei saa päästää tapahtumiin? Tähän en oikeastaan sano muuta, kuin miettikääpä nyt oikeasti... Minkä takia animessa ja mangassa hahmot tuppaavat melkein aina olemaan kouluikäisiä, suurin osa juurikin niitä ALAikäisiä? Voisiko kenties olla sen takia, että kohdeyleisö kyseisille sarjoille on... en nyt tiedä... lapset ja nuoret?? Ja ennen kuin saan kaiken roskan niskaani, en tarkoita sitä, että koko animen ja mangan konsepti kuuluu lapsille ja nuorille, vaan tarkoitan sitä, että on väärin estää alaikäisiltä pääsy tapahtumaan vain sen takia että pelkäätte jotakin leimaa takapuolessanne.
Ja kaiken lisäksi, itsekin saavutin tämän maagisen täysi-ikäisyyden jo jokin aika sitten, ja kävin Desucon Frostbitessa 2015... Olihan se tietenkin ihan kivaa, varsinkin kun ottaa huomioon että ihmiset vain seisoskelivat paikoillaan, kunnes illalla saivat päänsä täyteen alkoholia, ja alkoivat riehumaan, ja saattoivat itsensä ja muut conittajat vaaraan. On kyllä kypsää väkeä nämä "aikuiset".
Itse asiassa veikkaan, ettei kukaan vastaa tähän mitään, koska minulla on jopa oikeita pointteja väitteissäni.
-Kuka näin on väittänyt ja missä? Väite perustuu omaan mututuntumaan, eikä sillä ole mitään pohjaa.
Ja voi kyllä, animea ja mangaa tehdään myös aikuisille (tule siis sinäkin välillä pois sieltä ihkukawaii-shoujo-osastolta)
Eivätkä ihmiset pelkää leimaa takamuksessaan, jos pelkäisivät, eivät harrastaisi tämän sortin juttuja.
Ja kerro vielä, miksi vanhemmalla väestöllä ei saisi olla omia tapahtumia? Nuoriso itkee täällä että "muillakaan ei saa olla hauskaa, kun minulla ei ole". Ei sekään kuulosta reilulta?
Ja kyllä, animea ja mangaa tehdään myös aikuisille. Siksi tämä ote sattui löytymään teksistäni: "Ja ennen kuin saan kaiken roskan niskaani, en tarkoita sitä, että koko animen ja mangan konsepti kuuluu lapsille ja nuorille". Joten melko turha edes jatkaa tästä?
Ja takamuksessa olevalla leimalla (huonosti ilmaistu, myönnän) tarkoitin sitä, että miksi pitäisi välittää siitä että ajattelevatko ihmiset animen ja mangan kuuluvan pelkästään lapsille? Tätähän käytettiin tekstissä perusteluna K18-conille nimittäin?
Ja kerroin itse asiassa viimeiseen kysymykseesikin jo vastauksen, jos et sitäkään tekstistä onnistunut nappaamaan. Ja myönnän, syy on täysin itsekäs. En yksinkertaisesti viihtynyt Frostbitessa, jossa tunnelma oli aivan liian tylsä ja vauhditon. Tai siis iltaan asti kunnes nämä "aikuiset" saivat reippaasti alkoholia elimistöönsä, ja alkoivat aiheuttamaan enemmänkin inhottavaa oloa. Kaiken lisäksi itselläni on ainakin ystäviä, jotka eivät ole vielä ylittäneet sitä 18-vuoden rajaa, ja tuntuu pahalta, etteivät he saa nauttia Desuconista, varsinkin kun mitään järkeen käypiä perusteluita ei ole. :)
Tuon esille myös tälläisen jutun tähän että olen kuullut useita kertomuksia tytöistä joita jotkut henkilöt on käynyt ahdistelemassa.
Että muistakaa ihmiset kaikkialla että Cosplay ei ole Myöntyminen minkäänlaiseen kanssakäyntiin. Jos ihminen ei jostain syystä tahdo kuvaansa otettavan niin älä ota ja takaata otetut kuvat ja kouriminen EI ole hyvä tapa tehdä niin. Siitä voi joutua linnaankin.
Kiitos lukemisesta ja jatkakaa peppukipeilyä tuosta pienemmästä asiasta tämä on mielestäni isompi asia jota ei ole tuotu esille kovinkaan hyvin ennen.
Ja muistakaa ettei coneihin koskaan pääse kaikki halukkaat! Kävijärajoitus on ihan laissa säädetyistä turvallisuussyistäkin.
Projektiota parhaimmillaan.
Tarkoitin henkisellä alaikäisyydellä tässä yhteydessä henkisen kypsyyden tasoa. Kypsä henkilö osaa ilmoittaa kantansa ilman kiukuttelua ja uhkailua. :)
Tracon, ..ja siinä ne taisivat ollakin. Tosin sekin on animetapahtuma vain osittain. Yukicon on pelitapahtuma, Nekocon/Animecon on lähinnä vitsi ja nuorisotaloconeja nyt ei tarvinne edes mainita.
Ihan toinen kysymys on sitten se, miksi hyvät ohjelmanpitäjät saadaan puhumaan vain Desuihin ja Traconiin.
Ja Frosti on muuten ollut ihan yhtä lailla täynnä hengaajia kuin Kesädesukin.
Toki näilläkin tapahtumilla oma yleisönsä on, mutta en näe miksi ne _animeharrastajia_ kiinnostaisivat.
Kikuconkaan ei taida olla kuollut, eikös se joka toinen vuosi järjestetä?
No, tee kuten Yukin perustajat aikanaan. Närkästy tarpeeksi Desun ikärajasta ja perusta oma coni, kuka estää..
Olen kyllä itser sitä mieltä, että turha valittaa, ettei ole coneja, jos tarjonnasta mikään ei kelpaa.
Desut kelpaavat minulle ihan hyvin.
"tee ite parempi ohjelma/tapahtuma"
En.
Sujuvasti jätetty huomiotta kommentin pointti eli se, että alaikäisen animeharrastajan tapahtumatarjonta näyttää varsin heikolta. En tässä ketään syytä, vaan kunhan totean että paska tilanne. Eikä ole minun velvollisuuteni sen enempää kuin KCS:nkään sitä ratkaista.
Sitä ennen voit jäädä valittamaan, mitä teet nyt, tai sitten voi tutustua muihin coneihin tai tehdä itse ohjelmaa.
Alaikäisen conittajan tilanne EI NÄYTÄ huonolta:
2016:
Animecon
Tracon,
Ranta-Yuki ?
Yukicon
Kummacon
Kitacon?
Popcult
Ropecon
Chibicon?
Mimicon?
Hypecon
Kosucon
Yhteensä 12 tapahtumaa, joista osa on tietenkin vielä epävarmoja.
Taatusti on jokin con, minkä pitäisi kelvata sinullekin. Se on sitten ihan oma ongelmasi, jos ei kelpaa ja se ratkeaa sillä, että teet itse paremman tai ylipuhut jonkun muun siihen hommaan. Parempaan lopputulokseen pääsee, kun itse tekee tapahtuman.
Ei ole kyllä kovin kattava lista tuo. Puuttuu ainakin Porin Jazz, Suopotkupallon MM ja Maken veljen yo-juhlat.
---
Näkemykseni lienen jo kertonut tarpeeksi selvästi (ja ehkä turhankin provosoivaan sävyyn), mutta voisin vielä lopuksi sanoa, että vaikka en syytäkään ketään siitä että tilanne on mikä on, ne jotka suoraan sanovat etteivät _välitä_ saisivat kyllä mennä vähän itseensä. Empatia ei maksa mitään.
Ja vielä yksi asia. Desucon tuli conikentälle näyttämään että laadukkaan animetapahtuman tekeminen tässä maassa on tosiaan mahdollista. Sillä oli takanaan ihmiset, joilla oli kykyä ja halua toteuttaa visio ideaalisesta conista. Olisihan se mukavaa, jos kaikki tapahtumat voisivat onnistua yhtä hyvin, mutta eipä todellisuus niin toimi. Jää nähtäväksi löytyykö vielä ihmisiä, jotka pystyisivät samaan. Sillä välin Desucon epäilemättä tarjoaa tasokasta sisältöä vielä vuosien ajan. Kiitän järjestäjiä niin tähänastisesta kuin tulevastakin työstä.
Hauskaa, mulla on käynyt sun kohdalla sama mielessä. En kyllä aluksi ollut trollausmielellä liikkeessä, enkä ole vieläkään. Yritin vain muistuttaa siitä, että alaikäisen conittajan tilanne ei näytä muuten ollenkaan huonolta. Se ei vain mennyt perille.
"Ne jotka sanoivat, etteivät välitä, saisivat mennä itseensä."
En jaksa olla empaattinen ihmiselle, joka ei selvästikään halua minkäänlaisia ratkaisuja omaan tilanteeseensa. Tai no, kelpaisihan sinulle se ratkaisu, että pääsisit taas Desuconiin, mutta se onnistuu vasta sitten, kun olet 18-vuotta ja voit todistaa ikäsi. Kaikki muut ratkaisut (teet itse ohjelmaa, menet tutustumaan muihin coneihin), eivät sinulle ole kelvanneet.
Suomessa on muitakin laadukkaita animetapahtumia, kuin Desuconit. Tracon on tästä loistava esimerkki, ja sinä vertasit sitä "Naapurin veljen Maken ylioppilasjuhliin." Tässä vaiheessa on turha pyydellä sitä empatiaa, kun on osoittanut halveksivansa yhtä Suomen suurimmista ja loistavimmista tapahtumista (Tracon jopa taitaa olla Suomen suurin coni). Traconissa on ylivoimaisesti parhaat tilat ja ainakin minun mielestäni mielenkiintoisin ohjelma. Toki osittain ohjelmakysymykset ovat vain makuasioita, joista ei kannata kiistellä.
Korpeaa myös mua sun asenne "nuorisotaloconeja" kohtaan. Väität, etteivät ne kiinnosta _animeharrastajia_. Ne noin 1000 ihmistä, jotka olivat Mimiconissa ja Kummaconissa, taitavat olla sun kanssasi eri mieltä. Haluan nähdä, kun tunget 500 nuorta yhteen nuorisotaloon. Tai 1000 nuorta kahteen eri nuorisotaloon. Tämäkin on tehnyt minusta varsin epäempaattisen juuri sinua kohtaan.
Niin joo, Oulun seudulle puuhataan myös toista conia.
Kyllä, Suomen conikulttuuri näyttää _niin huonolta_ alaikäisen conittajan näkökulmasta. Taas yksi tapahtuma, joihin alaikäisetkin ovat tervetulleita.
AHAHAGJMCHJ ei ole. Tapahtuman sivuilla ehkä niin lukee, mutta todellisuus on yhtä kaukana kun väittäisi että Animecon/Desucon olisi pelitapahtuma.
2. Kerätyn datan mukaan ohjelmissa käyvät pääasiassa täysi-ikäiset kävijät, aika huimalla erolla alaikäisiin.
3. Desuconien liput myydään minuuteissa, mikä on ongelma.
-> Ongelma ratkaistaan nostamalla ikärajaa; lippujen myyntitahti hidastunee ja kohdeyleisö tavoitetaan entistä paremmin.
Pakko vielä lopuksi kysyä, että miten kukaan voi tästä päätöksestä yllättyä? Juttu on ollut tuloillaan jo vaikka kuinka kauan.
Lisäksi argumentit siitä, että kävijäkyselyt eivät ole kelvollista dataa, ovat jokseenkin samaa luokkaa kuin "Ei hallituksel oo mandaattii, äänestämättä jätti vaik kui moni. Enkä mäkää äänestäny noit".
-Neekkis
-Neekkis
(Toki Etelä-Suomessa on enemmän populaakin joten nuoremmilla ei välttämättä ole niin pitkä matkakaan tähän coniin. terveisiä kaukaa tuolta idästä)
Sisällön puolesta minäkin iloitsen tästä asiasta. Ikärajattomuus tekee sisältöön pakosti sitä pientä sensuuria eikä tiettyjä asioita saisi sanoa ääneen koska aina saattaa vahingossa olla sitä oikeasti pienempää kansaa paikan päällä. Melko harvinaista, mutta tuo rajoittamattomuus ehkä pakottaa sen? Ei tälläkään nyt mitään päätähuimaavaa ohjelma muutosta tarvitse tehdä kuitenkaan, mutta kuitenkin. Vaikka coneissa on niitä ikäsuositeltuja/rajattujakin ohjelmia niin asioita voisi käydä mm juurikin syvällisemmin/tarkemmin tai tietyiltä kannoilta. Onkohan haettu sana kypsemmin?
Joka tapauksessa itse en näe asiaa niin isona asiana. Tokihan se harmittaa niitä jotka eivät nyt pääse tapahtumaan ennen täysi-ikäisyyttä tai osa kaveri porukasta ei pääse, mutta niin julmalta kuin se kuullostaakin, niin elämä on? Näin vaan nyt sattui käymään.
>Animeskene
Toivon todella, että k.o. sanaa on käytetty ironisesti.
Frostbiteenkin jäi väkeä pääsemättä ja joka vuosi uusi ikäpolvi animen harrastajia päätyy täysi ikäisiksi ja saattaa huomata miten harrastuksen tapa muuttuu hieman vuosien aikana. Ihmiset muuttuvat persoonina koko ajan ja tämäkin päätös on voimassa väliaikaisesti.
Innolla odottaen ensi vuotta!
Ystävällisin terveisin
Santtu "Japsu" Pajukanta
Desuconin markkinointivastaava
Kehittyvien conien Suomi ry:n hallituksen jäsen
Se, mikä särähtää korvaan, tässä ja monessa muussakin asiassa, on tuo luokittelu oikeisiin ja vääriin harrastajiin. Eihän sellaista määritelmää ole olemassakaan! Harrastamisenhan on tarkoitus olla hauskaa, kyllä tässä elämässä pakkopullaakin riittää, eikä kilpailua siitä, kuka muistaa eniten vuorosanoja ulkoa. Ja jos nyt joku muistaakin, niin onko se nyt sitten oikeampi harrastaja? Ei minusta. Pienet ei ehkä vielä osaa ja ymmärrä, mutta kyllä se sama palo voi heidänkin sisältään löytyä.
Uskallan väittää, että mun seurueeni pitää hallussaan conin nuorimman ja vanhimman osallistujan titteleitä, eikä olla pystytty välttymään ikäviltä kommenteilta, kun ei muka olla oikean ikäisiä. Nuorin on onneksi vielä niin nuori, ettei ymmärrä, ja minä jo niin vanha, etten välitä.
Ihan mielenkiintoista olisi kyllä käydä tsekkaamassa K18-coni, ja kiertää sitten junioreiden kanssa ne loput.
Mutta sitä ei käy kiistäminen että Desucon yrittää rajata kohderyhmänsä melko tiukasti puheohjelmista pitäviin harrastajiin. Desucon ei kuitenkaan ole mitenkään vastuussa kaikille anime-harrastajille, eikä se edusta kaikkia. Tapahtuman järjestäjät tekevät omasta vapaasta tahdostaan sellaista tapahtumaa, missä haluaisivat itse käydä – ei heillä ole mitään velvollisuutta tarjota kaikkea kaikille.
Seuraavaksi siis on tartuttava ongelmaan nimeltä kuinka aloittelijat saavat tietää muista coneista ympäri Suomea.
Itellä vaan ainoo pikkunen harmitus että oli kivalla paikalla ja melko lähelläkin, mut kyl Tampereellekkin pääsee nykyään suht halvalla kunhan varaa junaliput ajoissa ^^"
En ymmärrä tätä draamaa enkä sitä miten ihmiset kehtaa marista jonkun yhden conin tähden ja vielä levittää pahaa oloaan muille. Mä ymmärrän harmistumiset 100prossasesti mutten sitä et miksi sitä pitää olla suoraansanottuna nilkki ja aukoa sitä päätään ja heittää tarpeettomia syytöksiä ja negaa. Olkaa niitä kypsiä harrastajia ja deal with it
Onnea conillenne, me suuntaamme jatkossa toisaalle, johonkin johon olemme tervetulleet myös sylivauvan kanssa.
Ja kyllä, käymme myös konserteissa ikärajasta riippumatta, lapsillekin on kuulosuojaimia.
Eikä se K-18 -tapahtumissa käynti tarkoita että juo, vaan sitä että on mukana. Ei lapsi ole este tehdä asioita ellei järjestävä taho niin halua :-)
Joskus mietityttää, että miksi vauvoja käytetään perusteluina erivapauksien saamiselle.
Miksi sitä lasta pitäisi coniin mukaan raahata? Eikö löydy hoitopaikkaa? Me jätimme oman 3kk vauvamme Frosti viikonlopuksi hoitoon ja hyvin meni vauvalla hoidossa, ei jäänyt traumoja. Vuoden ikäisen voi jo hyvin mielin jättää hoitoon. Oma luento -ja conikokemushan siinä kärsii kun vauva huutaa sylissä ja on muutenkin huomion tarpeessa 24h. Ja vanhemmille tekee hyvää välillä käydä tuulettumassa ja nauttimassa conista.
Nyt hei oikeesti, ei niitä mukuloita coniin.
Ja nyt tän kesän desuconissa oli ihana päästä muistelemaan kaikkea ensimmäistä conista.
Ja jälleen sai raahata laukullista pockyja mukana.
Löysin senpain jota seurasin melkein koko conin.
Sain ystäviä, joka on aaaaika harvinaista muutenkin koska olen järkyttävän ujo.
Tällä yritän sanoa että desuconilla on minulle suuri merkitys. Tai oli. Sekin oli inhottavaa kun ei frostbiteen päässyt mutta nyt aiotte viedä kesänkin tapahtuman?
Kiitos näistä kahdesta desuconista, ja erityisesti kiitän tästä muistojen ja kesän parhaan päivän viemisestä.
Olen puhunut.
~DemoWolf
Itse olen käynyt joka kesä Desussa sen perustamisesta asti (en kaikissa Frosteissa) ja huomannut miten samoja aiheita on toistettu vuodesta toiseen täysin samoin tavoin. Ohjelmat toistavat samaa Wikipediasta ja faniwikeistä kyyhättyä kaavaa, ja useimmissa tapauksissa ihan mainitaan kuinka ohjelmat kasataan edellisenä iltana kuin se olisi jokin vitsi. Ohjelman kuvaukset voivat olla kiinnostavia, mutta sisällössä olisi ollut paljon parantamisen varaa. Tästä huomaa ettei ohjelman sisältöä tarkisteta missään vaiheessa vaan annetaan lentää läpi.
Tarkoittaako tämä muutos myös sitä, että ohjelmaa alkaa tulla myös muusta kuin pinnalla olevista sarjoista? Saadaanko ohjelmaa nyt esim. ennen 2000-lukua tulleista sarjoista? OVA’t ovat suurimmaksi osin jääneet täysin huomioitaa muutamaa erikoismainintaa lukuun ottamatta.
Tarkoittaako tämä että saamme ohjelmaa eri pop-kulttuurin aluelta kuten esim. tokusatsu, Japanilainen elokuva, teatteritaide, muu kirjallisuus, tai edes musiikki. Nämä conithan ovat Japanin populaarikulttuuria juhlistavia tapauksia. Milloinka alamme saada muutakin kuin vain animea ja mangaa käsitteleviä ohjelmia? Muutama hassu ohjelma pelistä saadaan silloin tällöin kyllä, mutta esim. tokusatsu ja muu pop-kulttuuri on täysin kateissa. Anime ja manga ovat sidoksissa suoraan kaikkiin näihin, eritoten tokusatsun kanssa. Anime ja manga eivät elä tyhjiössä yksinään ja ovat vain yksi osa suurempaa Japanilaista pop-kulttuuria.
Tarkoittaako tämä myös sitä että alkaa taas tulla parempia kunniavieraita? Mieluummin itse tahtoisin yhden todella hyvän vieraan, kuin kaksi huonoa vierasta.
Pienentääkö tämä myös turhia cosplay-ohjelmia pois? Cosplay-kisa on kyllä standardiohjelmaa, mutta silloin kun conissa kolme kappaletta samaa cosplay ohjelmaa, niin siinä vaiheessa alkaa hiljalleen kyllästyttää. Torta på torta.
Tarkoittaako tämä muutos myös sitä, että ohjelmien kaksoiskappaleet loppuvat? Tarkoittaako tämä sitä, että samaa aihetta ei ole kaksi tai kolme kertaa per con? Tässä olisi taas ohjelmanvastaajalle nakki toimittaa parempaa ohjelmaa.
Se, että tapahtuma on K-18, ei tarkoita että kaikki haluavat vain katsoa pornoa, oli se mitä tahansa. Itseäni ei kiinnosta sellaiset ohjelmat, koska usein kyseinen ohjelma on tehty vain siksi että se on juuri pinnalla ja monestikin ohjelma ei ole tehty katsojille, vaan että saataisiin hehkuttaa sitä omaa intoa ja faniutta. Myöskään minua ei kiinnosta katsoa ohjelmia, jossa näen mistä toinen saa kisejä ja fappaa sille, tai squeelaa nätille pojille ja tytöille, kun ne saa tai raiskataan kyseisessä sarjassa.
Mistä tuokin "tieto" on peräisin? ”~Coniväestä 70% on shippaajia/yaoinkuluttajia niin miksi tätä ei hyödynnetä?~” Jos skene menee tuohon suuntaan Desussa, niin sitten on jotain tosi pahasti pielessä ja ohjelmavastaava ei osaa hommaansa olleenkaan, mikä selittää kuinka ohjelmanlaatu on pohjamutiakin alempana.
Jos ihmisiä huolettaa kännissä örveltävät ihmiset, niin lippua vaihtaessa rannekkeeseen ihmiset saa tietyn määrän drinkkilippuja jota vastaa vain pystyy ostamaan alkoholia, ilta-bileet lukuun ottamatta, ja liput olisivat sen tyylisiä, ettei niitä pystyisi kopioimaan, näin porukka saa alkoholia, muttei pääse örveltämään kännissä conissa itsessää. Tiedän että kaikki ovat aikuisia ja pystyvät huolehtimaan itsestään, tai ainakin pitäisi, mutta kaikilta ei löydy itsehillintä kykyä lopettaa ajoissa. Sekä mikä tarve on edes myydä alkoholia Desussa?
Vapaaehtoisten harrastajien tekemässä ohjelmassa tulee tietenkin jossakin kohtaa raja vastaan a) laadun tai b) saatavuuden kohdalla etenkin Suomen kokoisessa maassa. Muutamat hyvät ohjelmanpitäjät eivät voi pitää conin jokaista ohjelmaa tai puhua juuri sinua kiinnostavista aiheista, joten vaihtoehdot ovat joko vähentää ohjelma kokonaismäärää tai ottaa riski ohjelmanpitäjien kohdalla. Desussa näitä heikkoja ohjelmaesityksiä on kyllä huomattavasti vähemmän kuin monissa muissa coneissa.
Jos ohjelman ennakkotarkastuksessa otettasiin tiukempi natsilinja, mahtaisiko käydä oikeasti niin, että heikkoina dropattujen tilalle riittäisi parempia ohjelmia? Kumpi on parempi täyte ohjelmakartassa, keskinkertainen ohjelma vai ei lainkaan ohjelmaa?
Vanhemmista sarjoista puhumisen ja laajemman populaarikulttuurin taustoituksen allekirjoitan jossakin määrin, mutta tuskinpa näitä tietoisesti on torpattu, vaan ohjelmavastaava joutunee tasapainoilemaan sen kanssa, että millaista ohjelmaa coniin tarjotaan ja mitä tunnetuilta puhujilta voidaan pyytää. Jos tiedät hyviä puhujia sinua kiinnostavista aiheista, jotka tulisivat coniin (vaikkapa pientä palkkiotakin vastaan jos ei muuten - tässäpä ehkä Desuconilla jälleen tilaisuus osoittaa, että ohjelmaan halutaan panostaa), vinkkaa ihmeessä tapahtuman järjestäjille.
2013: Frostiin menin vain Norio Wakamoton takia, ja katsoin Älä katso animea nimeltä Gundam, missä heti alussa kerrottiin että melkein kaikki tieto on haettu wikipediasta.
Desussa Todellisuus komeroille 2.0 aloitettiin sanoin, tein tämän eilen illalla...
2014: Frostissa Anime elämäntapana tais lukea sanasta sanaan mitä dioissa näky
Desussa Nitro + vaan sen takia kun kaveri halusi mennä katsomaan sen ja 2 tuntia oli sille liian pitkä aika, Clamp-klassikot Tokyo Babylon ja X - sukellus 1990-luvun japanilaiseen sielunmaisemaan, tosi hyvä luento, mutta pitkä ja luennoitsija luki koko ajan paperilta, jota tais olla yht. 8 sivua.
2015 En käynyt Frostissa huonon ohjelmasisällön vuoksi.
Desussa Shoujon salat - älä kokeile tätä kotona toinen juontaja angstas sitä ettei tykkää shoujosta ja vihaa sitä mutta silti katsoo koko ohjelman ajan, Onko hyvää yaoita olemassa? - Yaoin stereotypiat sisältö kirjoitus oli hyvä, mutta itse ohjelma oli puutteellinen.
Näin muutama esimerkkin minkä muistan.
Se että ohjelmavastaa saa eteensä kuukautta ennenmin tai kahta entaa aikaa vielä ohjelman pitäjälle hioa ohjelmaa ja sen sisältöä, eikä tulisi kehdesta viikosta päivään ennen conia tehtyjä ohjelmia, tällöin myös ohjelman tekiä saa rakentavaa kritiikkiä parantaa ohjelmaansa.
Ja tiedän myös että Desucon on tietoisesti torpannut aiheita, sillä eräs kaverini olisi tullut puhumaan yhdestä noista mainitsemastini aiheista, mutta hänelle sanottiin että aihe ei kuulu desuun koska se ei ole animea tai mangaa.
Aiempaa kommenttiasi koskien, tahtoisin myös itse nähdä vanhempaa tuotantoa (varsinkin OVAt) koskevaa ohjelmaa, mutta fakta on ettei tarjouksia sellaista ohjelmaa kohtaan tule kovin usein. Niissäkin tilanteissa joissa tulee, ei aihetta voida hyväksyä vain sen perusteella käsitteleekö se mielenkiintoista sarjaa, vaan myös puhujan tarjoamaa näkökulmaa pitää miettiä.
Tee-se-itse argumentti ei todellakaan toimi, sillä tässä raha vaihtaa käsiä. Asia olisi toinen jos ohjelmanpitäjä tulisi oikeasti hyvää hyvyyttään ilman minkäänlaista palkkiota tai jos kävijän ei tarvitsisi maksaa lipusta. Vierailija ostaa lipun ja on täysin vapaa oikeutettu kritisoimaan ohjelmanpitäjiä. Ohjelmanpitäjät ovat täysin samassa asemassa kuin kuka tahansa muun palvelun tarjoaja.
Miksi yhden ihmisen makua pitäisi kuunnella? Kysymyshän ei ole tässä yksilön mausta, vaan laajemmasta tarjonnasta. Tarjonnasta, joka uupuu yhtä tai kahta poikkeusta lukuunottamatta kokonaan coniskenestä. Samaiset showt toistuvat vuodesta toiseen pienillä muutoksilla, samat asiat jankutetaan conista toiseen. Olisi naurettavaa edes sanoa että kävijä eli tapahtuman asiakas ei saisi arvostella ostamaansa tuotetta (conilippua ja kaiken mitä se tuo sisällään) vaan joutuisi itse tekemään sen työn mistä tämä maksaa.
Vaikka homma tehdään talkoilla, täytyy conista silti pyytää rahaa. Tilat, pakettiautojen vuokraus, työvoiman ruokinta ym maksavat. Ilman talkoita summa olisi toki suurempi, koska jokaiselle(tai osalle) maksettaisiin palkkaa. Nyt kun tuli puheeksi niin olisikin mielenkiintoista laskea minkä verran coni kustantaisi nykyisellä palvelutasolla jos kaikki, tai osa tapahtumaa tekevistä saisi siitä palkkaa. Kenties teemme asiasta blogauksen lähipäivinä!
Palkkiona coneissa vänkäreille, vastaaville ja muille ihmiselle jotka pitävät conia kasassa usein ruoka, majoitus mahdollisuus ja lippu tapahtumaan, mistä tavallinen kävijä maksaa.
Ja mikäli halutaan katsoa, että tässä ei olisi kyse transaktiosta, kaikki pitäisi tapahtua hyvässä hengessä marxilaisittain, mitä ei selvästikään tapahdu.
Niin kertookin ohjelman osalta. Suomessa ei ole tarpeeksi intohimoisia faneja jotka tekisivät tarpeeksi paljon laadukasta ohjelmaa. Sen sijaan he kuluttavat aikansa valittaen siitä miten hyvää ohjelmaa ei ole.
Fani voi olla, mutta fani on aina ASIAKAS niin pitkään kun ei ole tuotetta itse tuottamassa.
Tämä on ydinfakta niin kauan kuin jostain maksetaan tavalla tai toisella, sitä voi romantisoida miten haluaa.
Eikös tapahtuman painopisteenä ole anime- ja manga-aiheinen ohjelma? Eikö koko tapahtuma luotu, kun kyllästyttiin esim. tuon ajan conien sekavankirjavaan tarjontaan? Tuskin otetaan askelta tuollaisiin ohjelmiin.
Se miksi luotiin Desu ja mistä syistä ei toimi enää ja tämä taisi olla aikaa jolloin Animecon ja Finncon olivat yhdessä sama tapahtuma, silloin haluttiin erottua tapahtumana joukosta jolloin suurinpia tapahtumia oli Anime-Finncon, Ropecon ja Tracon, jos oli muita, niin en muista.
Ja jos otettaisiin askel siihen suuntaan, tulisi varmaankin uusia ohjelmanpitäjiä, uusia aiheita ja näkökulmia esille ja yhä useampi asia tulisi valoon eikä aina olisi ohjelmia pinnalla olevista asioista, nyt on ollut muutama vuosi ettei mitään "vanhaa" kunnolla ole ollut ohjelmissa.
Eikä se minusta tuo sekavuutta vaan monipuolistaa ja laajentaa ohjelmistoa.
T: animeharrastaja
Ja kyllä nuo aikakaudet tuntuu liian uudelta sillä en ole vieläkään päässyt 70-luvulle ja sen animen pariin.
Ymmärrän toki, et alaikäsiä harmittaa mut on niitä muitakin coneja ja se, että vuodessa on vaivaiset 2 conia joihin ei kaikki ikäluokat pääse, ei ole maailmanloppu! Se, että pääsette ehkä parin vuoden päästä sinne uudestaan, kun 18 vuotta on plakkarissa, on kuitenki ihan kohtuullinen odotus verrattuna siihen et varmasti monet aikuiset, minä mukaan lukien, ei pääse sinne ikinä koska ei oo toivoakaan keretä ostamaan lippua!
Muutenkin on mahtavaa, et "vanhempi" harrastajakunta otetaan huomioon, ja koitetaan saada tapahtumaa aikaseks missä ei tartte koko ajan varoa ja menettää hermoja riehuvaan nuorisoväkeen, vaan voi rauhassa keskittyä ohjelmaan ja kierrellä myyntisalia ja taidekujaa. Enkä nyt haluu yleistää, et KAIKKI alaikäset on huonosti käyttäytyviä kakaroita, mut vertauskuvannollisesti sanoen en myöskään usko, et kauheen moni 15-vuotiaskaan haluis hengailla paljoa 6-7 vuotiaiden kanssa..? Joten koittakaa myös vähän avartaa katsettanne meijän kalkkisten näkökulmasta, älkääkä ottako kaikkea niin henkilökohtasesti. :)
Nyt ensimmäistä kertaa Desuun pääsevä vanhus kiittää ja kuittaa.
Ohjelmat eivät ole olleet monetkaan minua kiinnostavia, ja nämäkin harvat loppujenlopuksi aivan muuta kuin ohjelmalehdessä luvataan. Järjestäjien kannattaisi todellakin tarkistaa paremmin että ohjelma olisi edes keskinkertaisesti laadukasta, tai sitten jättää kokonaan ottamatta. Mielestäni on parempi jättää ohjelmat kokonaan pois kuin tuoda täysin laadutonta esille. Tai sitten jos saisi edes vähän vaihtelua ohjelmaformaatteihin. Enemmän työpajoja ehkä, mutta kas kun oih! Ne eivät sovikaan animen ja mangan fanitukseen!
Olen itse asiassa ihan tyytyväinen tästä ikärajallistamisesta, jolloin päätös tehtiin puolestani. Olen monena vuotena melkein jättänyt tapahtumaan menon, sillä ei ole kunnon ohjelmaa johon todellakin mieluusti osallistuisin, mutta nyt olen sitten vain hengannut kavereiden kanssa. Ei sillä, jos meillä olisi mahdollisuus tavata kavereita muutoinkin, sen tekisin, mutta välimatkat huom huom. Joka tapauksessa koska olen vasta viikon ensikesän Desun jälkeen täysi-ikäinen, ei minun tarvitse hankkia lippua ja tulla kärsimään ohjelmasta.
Kiitos ja pahoitteluni...
K18 rajalla on hyvät ja huonot puolet (itsellä ei kovin monesta conista kokemusta, joten en osaa täysin tarkasti sanoa). Tämä rajoitus kuitenkin rajaa pois myös paljon harrastajia, mutta samalla se antaa mahdollisuuden suuremmalle osalle täysi-ikäisitä osallistua, sekä ehtiä ostaa liput. Eli enemmän sitä kohdeylöisöä jota, järjestäjät ym, coniin hakevat(?)
Itse olen aina osallistunut coneissa moniin ohjelmiin, mutta koska en k18 ohjelmiin vielä pääse, en osaa sanoa kuinka ne ikärajattomissa coneissa toimivat. K16 ohjelmissa olen tosin käynyt ja jossain tapauksissa ohjelmassa voidaan käydä läpi asioita paremmin, kuin jos mukana on hyvin nuoria.
Kävijäkyselyihin olen aina vastannut, mutta olettaisin etteivät nuoremmat yleisesti vastaa niihin yhtä usein.
Kuitenkin täytyy sanoa että jos olisin 18, olisin suht. tyytyväinen tähän muutokseen. Menisin itse mielummin tähän coniin, ainakin odotukset ohjelmatarjonnan suhteen olisivat korkeammat (toivottavasti desucon tässä myös onnistuu). Harmi kun ei vielä ikä riitä.
Ja tarjoaahan Desucon myös kunniavierasohjelmaa, jossa puhumassa on sitten niitä ihan oikeasti rautaisia ammattilaisia. Esimerkiksi viime Frostbiten Urobuchi/Rakuen Tsuihou-setti oli todella loistavaa.
Kyllä, olen jo täysi-ikäisyyden ylittänyt, reilustikin, mutta minua ei haitannut alaikäisenä enkä valittanut jos johonkin coniin en päässyt. Ikärajalliset ohjelmat eivät myöskään haitanneet. Nyt tämä alaikäisten valitus kuulostaa lähinnä siltä että vain täysi-ikäisille ei saisi suunnata yhtään mitään niin sanotun tasa-arvon nimissä ja täysi-ikäiset eivät saa pitää hauskaa keskenään. Jään odottamaan päivää jolloin joku con päättää suunnata ohjelmansa vain alaikäisille ja asettaa yläikärajan. Katsotaan kuinka moni alaikäinen kävisi valittamassa ja puolustamassa että tasa-arvoisuuden nimissä täysi-ikäiset pitäisi päästää myös.
Olen nyt käynyt kahdessa Frostbitessä ja yhdessä Kesädesussa. Näitä ennen kävin 15-18-vuotiaana useissa eri coneissa ja yksi syy harrastukseni uudelleen tulemiseen oli nimenomaan tämä ikärajallisuus. Nyt olen siis 25-vuotias... Muistan että "nuoruudessani" luentojen aihepiiri oli monipuolisempi ja se tarjosi minulle enemmän kiinnostavaa kuunneltavaa, mitä Desucon on keskimäärin näinä kertoina tarjonnut. Nykyään käyn loppujen lopuksi melko harvoissa puheohjelmissa, koska vain tiettyihin sarjoihin keskittyvät luennot rajaavat minut pois kohderyhmästään. Kiinnostavana luentona pidin mm. viime kesän Taustataide animessa-luentoa. Myöskin tätä edeltänyt "Anime tieteen silmin" oli viihdyttävä, joskin paikoittain ehkä liiankin raskas kuunneltavaksi kokonaan loppuun asti. Hyviä pointteja joka tapauksessa. Nuorena mieleenpainuvimpia luentoja olivat musiikkiaiheiset puheohjelmat.:)
Tarkoitatko nyt luentojen rajaamisen tiukasti tiettyihin animeSARJOIHIN, vai animeen yleensä? Koska Desuconissahan on myös luentoja jotka eivät keskity sarjoihin(kuten mainitsemasi taustataideluento) ja niitä voi myös itse tarjota. Sen sijaan ohjelman ei ole mitään syytä keskittyä mihinkään muuhun animen/mangan ulkopuolella, sillä Desucon on tapahtuma nimen omaan animen ja mangan harrastajille. Ikäraja tätä ei tule muuttamaan mitenkään, päin vastoin. Jos ei katsoa animea ja kokee että on ulkona tapahtuman kohderyhmästä, voi miettiä onko se oma tapahtuma sitten ollenkaan - kohderyhmä kun ei ole vaan 18 vuotta täyttäneet, joita itse aihepiiri ei sitten kiinnostakaan. Suomessa on myös muuhun popkulttuuuriin keskittyviä tapahtumia, kuten melko tuore Popcult Helsingissä.