Frostbiten palautteesta poimittua - ja katse kohti kesän Desuconia

Kirjoittanut
corbin

Kiitos Frostbitesta! Tapahtuma myi loppuun perjantain aikana ensi kerran sitten vuoden 2016 Frostbiten. Palautelomakkeessamme on noussut esiin kommentteja ja huomioita, joihin haluamme vastata ennen kuin otamme suunnan kohti kesää. Vastauksia yleisiin kysymyksiin olemme myös koonneet UKK-listauksen alle.

"Taidekujan jono oli aivan kamala! Miksi tällaiseen ratkaisuun päädyttiin?"

Tämän talven tapahtumassa taidekuja palasi vanhalle, tutulle paikalleen Metsähallin ensimmäiselle parvelle. Kesällä käytössä ollut taidekujan tila on talvisin lisänarikkana ja uskoimme, että pienellä pöytämäärän laskulla (24 pöydästä 20 pöytään) saisimme kujan toimimaan parvella, mutta erehdyimme karvaasti. Taidekujan suosio on kasvanut merkittävästi, emmekä osanneet arvioida ennakkoon parven heikkoa vetävyyttä ihmismäärään nähden. Vaikka kujalle pääsikin sisään, ei kulku parven keskikohdassa ollut toimivaa, vaan tilaan muodostui ruuhka, joka ei purkautunut.

Lauantain kujapäivän aikana Desuconin työvoima havaitsi, että taidekujan ruuhkautuminen saattaisi hätätilanteen sattuessa johtaa vaaratilanteisiin. Keventääksemme ruuhkautumista yritimme sunnuntaina kokeilla järjestelyä, jossa sisään kujalle jonottavia organisoitiin paremmin määrittelemällä tietyt kulkusuunnat päivän ajaksi. Käytäntö ei kuitenkaan vastannut toivottua lopputulosta ja kuja ruuhkautui pahasti myös sunnuntaina.

Parvi on taidekujan kasvaneen suosion myötä liian ahdas Desuconin ihmismäärälle ja pyrimme kehittämään vaihtoehtoisia ratkaisuja tapahtumissamme tulevaisuudessa. Jonotussysteemiin emme, ainakaan kyseisessä muodossaan, tule enää palaamaan.


Kuva: Antti Jaakkola, Desucon Frostbite 2020

"Miksi jono sisään iltabileisiin oli niin hidas? Jouduin jonottamaan ulkona pitkään!"

On totta, että lauantaina iltabileisiin saattoi joutua jonottamaan pitkäänkin, etenkin sen jälkeen, kun suurin osa ohjelmasta päättyi Sibeliustalolla. Illan suosio tuli yllätyksenä yökerhon henkilökunnalle, sekä iltabiletiimille, ja voimme vain arvuutella syytä ihmisryntäykseen. Vaikka illan aikana työvoimaa lisättiin sekä narikkaan, että ovelle, jono iltabileisiin pysyi tunnin verran valitettavan pitkänä. Vastaisuudessa jonon mahdollinen syntyminen otetaan huomioon etukäteen. Lisäksi Mössö on remontoimassa narikkaansa kapasiteetiltaan suuremmaksi. Mikäli jonoja kuitenkin syntyy, pyrimme tiedottamaan asiasta paremmin. Toiveenamme on, että jokainen iltabileistä kiinnostunut kävijä pääsee ajoissa katsomaan esityksiä, eikä joudu jonottamaan ulkona.

"Miksi pääsalissa on ohjelmakartan mukaan niin paljon tyhjää? Eikö salissa voisi pitää ohjelmaa? Miten pääsalin ohjelma edes muodostuu?"

Pääsali on luento-ohjelmaa ajatellen hankala paikka (pajat yms. ohjelmat soveltuvat salin lavalle huonosti). Suurella lavalla esiintyminen vaatii puhujalta karismaa, hyvää ääntä ja tavallista ohjelmasalia enemmän rohkeutta, jotta tila ja salissa istuva yleisö saataisiin otettua haltuun. Vaikka ohjelmakarttaa selatessa saattaisikin näyttää siltä, ettei pääsalissa tunnu olevan montaa varsinaista ohjelmanumeroa, on hyvä muistaa, että ohjelma ei tapahdu itsestään: pääsalin tekniikka tulee rakentaa kunkin ohjelman tarpeiden mukaisesti, tekniikan toiminta tulee tarkastaa ja useimmissa tapauksissa myös harjoitella ennen varsinaista esiintymistä. Vaikka puheohjelmaan valmistautuminen saattaakin olla yksinkertaisempaa, vaativat avajaiset, päättäjäiset, cosplay (ml. kisan mahdolliset väliaika-showt) sekä tietyissä määrin myös AMV selvästi enemmän aikaa.

Pyrimme Desuconissa jatkuvasti kehittämään toimintaamme ja tuottamaan ammattimaista jälkeä. Tämä tarkoittaa sitä, että jokainen ohjelmaa tulee läpikäydä ja harjoitella, jotta lopputulos näyttäisi ja tuntuisi toivotunlaiselta, eikä esimerkiksi teknisiä ongelmia esiintyisi itse esityksen aikana. Mitä enemmän ihmisiä ohjelmanumerot pitävät sisällään, sen enemmän aikaa valmistautumisiin on varattava. Työ toteutetaan yhteistyössä Sibeliustalon oman henkilökunnan kanssa ja se vaatii tekijöiltään erikoistuneempaa osaamista ja kokemusta, asettaen myös työntekijöiden määrästä johtuen ajankäytöllisiä haasteita.

Pääsalissa tapahtuvan ohjelman järjestys muodostuu pitkälti kunniavieraan profiilin (musiikkiesitys, puheohjelma, jne.), kunniavierasohjelman, sekä kunniavieraan aikataulujen ympärille. Ohjelman ajankohta suunnitellaan ja sovitetaan yhdessä kunniavierastiimin kanssa, jossa pyritään ottamaan huomioon kunniavieraan koko vierailun aikataulu (kuten saapuminen tapahtumapaikalle, haastattelut, läpikäynnit, kokoukset, yms.) Tämä saattaa välillä tarkoittaa sitä, että ohjelma ajoittuu alkuiltaan, tai saattaa osua päivän ensimmäiseksi ohjelmaksi riippuen siitä, mitä muuta heidän ohjelmaansa kuuluu. Muu pääsalin ohjelma koetetaan saada sovitettua näiden ympärille siten, että niin harjoitukset kuin itse ohjelma tapahtuu järkeviin aikoihin. Pyrimme myös välttämään harjoitusten ja ohjelmien ripottelua kauaksi toisistaan, koska tämä sitoo ohjelmaan osallistuvia hankalasti pitkiksi ajoiksi.


Kuva: Anne "Felifay" Repo, Desucon Frostbite 2020

"Miksei karaokessa tai meidokahvilassa ole yksityisaikojen sähköistä ajanvarausta niin kuin cosplayn paikkalipuissa?"

Hyviä uutisia! Kesän Desuconin osalta pyrimme siirtämään karaoken yksityisaikojen varauksen kokonaisuudessaan verkkoon, desuprofiilin kautta tehtäväksi. Meidokahvilan sähköinen ajanvaraus on myöskin työn alla ja otetaan käyttöön heti kunhan se on toimintavalmiina. Ilmoitamme nettisivuilla sekä sosiaalisessa mediassa yksityisaikojen varaamisen aikatauluista, sekä mahdollisista muutoksista ajanvaraustapaan liittyen.

"Miksi perjantaina joutuu jonottamaan kirpputorille?"

Perinteisesti tapahtuman kirpputori avautuu kävijöille jo perjantaina ja kiinnostus kirpputoria kohtaan näkyy myös jonoissa. Kirpputorille suunnittellaankin ratkaisua tämän jonotusongelman helpottamiseksi, jotta kaikki halukkaat pääsevät kirpputorille ilman tarvetta seisoa jonossa.

 

Palautetta Frostbitesta voi vielä antaa, mutta on aika suunnata katse kohti tulevaa kesää - ja Sibeliustalon remonttia.

"Luin, että Sibeliustalo menee remonttiin kesällä 2020. Miten käy Desuconin?"

Tarkkasilmäisimmät kävijät ovatkin jo törmänneet Sibeliustalon julkaisemaan uutiseen koskien kesällä tapahtuvaa remonttia. Sibeliustalon pääsali sulkeutuu kesäksi 2020, kun vanhat penkit vaihdetaan uusiin ja salin lattia ja lava uusitaan täysin. Desucon on ollut tietoinen lähestyvästä remontista ja suunnittelutyöt kesää varten on jo aloitettu. Haluammekin siis ilmoittaa, että vaikka Sibeliustalon pääsalin remontti osuukin tapahtuman päälle, on Desucon tulossa tuttuun tapaan kesällä 2020! 

Koska pääsali ei ole totuttuun tapaan käytössä, luo tämä joitain muutoksia tapahtuman tilaratkaisuihin. Tutuissa paikoissa olleet pisteet saattavatkin siirtyä uusiin tiloihin kesän osalta, mutta haluamme tuoda tapahtumaan kaikki ne asiat, jotka tekevät Desuconista Desuconin - laadusta tinkimättä. Remontti ravisuttaa Desuconin perustuksia, mutta samalla se myös mahdollistaa uusien ratkaisujen löytämisen. Kenties uudet tilat poikivatkin täysin uusia ideoita ja Desucon kykenee niiden pohjalta kehittymään entistä paremmaksi tapahtumaksi! 

Kongressisiiven käytävälle remontti ei ylety, joten ohjelmatilat ovat käytössä. Julkaisemme kevään aikana tarkempia tietoja kesän tapahtumasta ja tilaratkaisuista.

Pääsalin remontin yhteydessä on myös suunnitteilla uusi sisäänkäynti ja aulatila Kongressisiiven kylkeen. Toivommekin, että Frostbitessa 2021 käytössämme on sekä uutuuttaan kiiltelevä pääsali että uusia tiloja!


Kuva: Veera Kontiokari, Desucon Frostbite 2020

Kommentit

Lamppa
Odotan innolla ja mielenkiinnolla ensi kesän tapahtuman tuomia uusia tuulia, koska niiden kautta saattaa löytyä täysin uudenlaisia tilaratkaisuja! Nähdään kesällä!
Anonyymi
Hiukan kyllä huolestuttaa, että mitähän tapahtuu AMV- ja cossikisoille ym. *satoja* ihmisiä vetäville ohjelmille, mikäli pääsali ei tosiaan ole käytössä...
Anonyymi
Aika paljon kommentteja jäi puuttumaan ja niihin ei vastattu.

Lähetä kommentti

Kirjoita tähän kenttään sana koulutyttöpuku. Tällä vältämme ilkeitä kommenttibotteja.
Et ole kirjautunut sisään Desuprofiiliin, joten kommenttisi lähetetään anonyyminä. Kirjaudu sisään!