AMV-kilpailu

Desucon Frostbiten 2023 AMV-kilpailun ilmoittautuminen on päättynyt. Kiitos kaikille osallistuneille!

Toimintaa, romantiikkaa, huumoria, pysäyttäviä käänteitä ja mystiikkaa – tyylejä on lukemattomia, kun ison screenin täyttävät animemusavideot ja muut editoijien taidonnäytteet.

Desucon Frostbiten kisassa on nyt mukana uusia sallittuja medialähteitä. Perinteisten anime- ja mangamusiikkivideoiden lisäksi kilpailuun voi osallistua videoilla fiktiivisistä itä-aasialaisista elokuvista, tv-sarjoista tai videopeleistä!

AMV-kilpailu järjestetään su 15.1. klo 11-13 pääsalissa. Ohjelman katsojana tarvitset maksuttoman paikkalipun, jonka voit lunastaa kisapäivänä Desuconin sivuilta käyttäjäprofiilistasi. Finalistit saavat automaattisesti paikan ohjelmasalista.

Alta löydät osallistumisohjeet, säännöt, aikataulun ja muut tiedot. Haku aukeaa pe 4.11. klo 18 ja sulkeutuu pe 2.12. klo 23:59. Jokainen kilpailija voi osallistua kisaan max. 2 videolla. Jos videosi pääsee esikarsinnasta finaaliin, eikä sinulla ole tapahtumaan lippua, olet oikeutettu ostamaan yhden normaalihintaisen pääsylipun itsellesi.

Jos haluat osallistua kilpailuun, lue alla olevat ohjeet huolellisesti ja lähetä videosi tältä sivulta kohdasta ”Videon lähettäminen kilpailuun” löytyvän linkin kautta. Onnea kisaan!

(For English information / för information på svenska, kontakt: amv@desucon.fi.)

Palkinnot

Kilpailussa palkitaan videoita seuraavasti:

Tuomaripalkinnot

 • Tuomariston suosikki, sijat 1-3

Palkitaan kokonaisuudessaan vaikuttavimmat video, kyseessä on siis nk. best in show -kategoria. Video on visuaalisesti ja teknisesti taidokkaasti toteutettu, kuva ja audio toimivat saumattomasti yhdessä, video on kekseliäs ja mahdollinen hahmodynamiikka, miljöiden kuvaus sekä lisäefektien käyttö on erinomaista.

 • Paras tarinankerronta

Video kertoo onnistuneesti tarinan, joka välittyy katsojalle selkeästi ja mieleenpainuvasti. Hahmon/hahmojen tarina voi olla monenlainen: hauska, pelottava, toiveikas tai tulinen. Tarina voi myös poiketa täysin alkuperäisen lähteen kertomasta ja olla editoijan itse rakentama. Tärkeintä on, että kertomus välittyy videon ja audion yhteistyöllä vaikuttavasti.

 • Paras tunnelma

Vahvan tunnereaktion aiheuttava video voi olla täynnä toimintaa, minimalistisen melankolinen, hersyvän humoristinen tai riipaiseva rakkaustarina. Palkittava video pitää otteessaan alusta loppuun ja luo tunnelmaa monipuolisilla elokuvan ja audion keinoilla.

Erityispalkinnot

 • Yleisön suosikki

AMV-kilpailun katsojat saavat äänestää omaa lempivideota kisan aikana älypuhelimillaan. Äänestyksen linkki jaetaan yleisölle kilpailun aikana.

Palkintojen arvojärjestys: Tuomariston suosikki 1, 2 ja 3, joiden jälkeen paras tarinankerronta ja paras tunnelma, jotka ovat keskenään samanarvoisia, sitten yleisön suosikki.

Aikataulu

 • Kilpailun haku auki  pe 4.11. klo 18:00
 • Kilpailun haku kiinni pe 2.12. klo 23:59
 • Esikarsinta alkaa 5.12.
 • Osallistujat saavat esikarsinnan tulokset sähköpostitse viimeistään 4.1.2023.

AMV-kilpailun finaali on su 15.1. klo 11-13. Kisassa esitetään tuomariston esikarsinnan läpäisseet videot ja julkistetaan voittajat. Tiedot voittajista jaetaan myös Desuconin somessa tapahtuman jälkeen.

Perussäännöt: video, audio ja tekstit

Kilpailuun voi osallistua yhden tai useamman editoijan toteuttamalla videolla, jonka visuaalinen media on peräisin itä-aasialaisesta lähteestä. Sallittuja medialähteitä ovat anime, manga sekä itä-aasialaiset animaatiot, sarjakuvat, videopelit, näytellyt/fiktiiviset tv-sarjat sekä fiktioelokuvat. Mediatyyppien yhdistely (esim. anime ja live action samassa videossa) on sallittua. Videon audiomateriaalissa (musiikki, dialogi, ääniefektit) ei ole lähdemaarajoitteita.

Perinteisen AMV:n lisäksi voit siis osallistua esim. MMV:llä (manga music video) korealaisesta manwhasta, GMV:llä (game music video) kiinalaisesta pelistä tai vaikka fanivideolla hongkongilaisesta draamasarjasta. Kilpailuun ei voi osallistua esim. videolla yhdysvaltalaisesta mainoksesta tai eurooppalaisesta realitysta.

Sallittu videon pituus on 1-5 minuuttia. Videosta vähintään 60% tulee olla säännöissä määritellyistä medialähteistä, mutta editoinnissa saa lisäksi käyttää esim. kuvia, videopätkiä, omaa animaatiota, taustoja ym. lähdemaasta ja -materiaalista riippumatta. Vähintään 50% videon äänisisällöstä tulee olla musiikkia, mutta myös dialogin, ääniefektien ja muiden ääniklippien käyttö on sallittua.

Videossa ei tulisi ilmetä ylimääräisiä logoja, vesileimoja tai tekstityksiä esim. alkuteksteistä tai tv-lähetysten/striimauspalveluiden taltioinneista. Videoihin saa lisätä itse tekstitystä esim. dialogille tai tehokeinona kappaleen lyriikoille.

Tarkemmat osallistumisohjeet

Kisaan sallitaan videot, jotka eivät ole olleet mukana minkään suomalaisen tapahtuman kisan finaalissa. Uudet videot, esikarsintaa aiemmin läpäisemättömät kisavideot tai ilman tuomaripalkintoja järjestetyissä AMV-show'n kaltaisissa ohjelmissa esitetyt videot ovat sallittuja. Videon ei tarvitse olla ennennäkemätön, mutta suositeltavaa on jakaa se esim. YouTubeen vasta kilpailun jälkeen.

Käytä laadullisesti parasta mahdollista saatavilla olevaa materiaalia. Suositeltu tiedostomuoto on MP4 ja resoluutio 1920x1080. Pienin hyväksytty resoluutio on 480x360. Salitekniikkamme toistaa max. 50 fps videoita.

Aikuiset tai raskaat teemat (mm. seksuaalisuus, voimankäyttö, kuolema, kauhu) ovat sallittuja, mutta vältäthän K-18-materiaalin käyttöä. Pornografiaa, äärimmäistä väkivaltaa, jumpscareja tai gorea ei hyväksytä kisaan.

Voit lähettää kilpailuun enintään 2 videota. Yhteistyössä usean tekijän kesken tehdyt videot lasketaan jokaiselta tekijältä yhdeksi videoksi. Voit siis osallistua esim. yhdellä itse tekemälläsi videolla ja yhdellä yhteistyöprojektilla.

AMV-vastaavan tai tuomariston puolisot tai läheiset perheenjäsenet (sisarus, vanhempi, lapsi) eivät saa osallistua kilpailuun.

Liitetiedostot

Halutessasi voit lähettää videon mukana liitteitä. Liitteet voivat olla kuvia, kuvakaappauksia, videomateriaalia ja/tai tekstiä. Suosimme tiedostomuotoja jpg, png, mp4, pdf ja doc/docx.

Yleensä finaaliin pääsevissä videoissa on liitteitä joko ei ollenkaan, muutama kappale tai paljon, eli ns. oikeaa tapaa ei ole. Voit kertoa liitteillä videosi ideasta, uusien asioiden kokeilemisesta, editointiprosessin yksityiskohdista tai erityisen vaativista ja palkitsevista osista. Keskity siihen, mitä haluaisit tuomariston erityisesti tietävän tai huomioivan videostasi.

Esimerkkejä: puoli sivua tekstiä videon tekemisestä (esim. käyttämästäsi ohjelmasta, lähteistä, ideoista tai työkaluista), 2-6 kuvatiedostoa (esim. kuvakaappaus editointinäkymästä, ennen-jälkeen-kuvia, yksityiskohtia efekteistä, typografiasta, maskauksista, värimäärittelystä) ja/tai 3 minuutin havainnollistava video (esim. tiettyjen efektien toteutuksesta käytännössä).

Liitteiden määrästä: Liitteet eivät ole pakollisia ja ne saavat olla ytimekkäitä tai runsaampia. Voit lähettää kuvia yksittäisinä tiedostoina tai luoda useampia kuvia ja/tai tekstiä sisältävän word/pdf/kuvatiedoston. Vältäthän kuitenkin kirjoittamasta pelkästään tekstiä yli 10 sivua ja pidät liitevideot kokonaisuudessaan max. 10 minuutissa. Ethän lähetä yli sataa kuvaa/kuvakaappausta. Jos kuvaliitteitä on useampia kymmeniä, kokoathan ne yhteen tiedostoon (esim. pdf tai video) aineiston läpikäynnin helpottamiseksi.

Videon lähettäminen kilpailuun

Osallistu lähettämällä videosi (1-2 kpl) ja vapaaehtoiset liitteet.

Kirjoita transfer codeksi “frost23” ilman lainausmerkkejä ja seuraa sivun ohjeita. 

Nimeäthän tiedostosi muodossa Nimesi_Videon-Nimi.mp4. Muistathan lisätä tietoihin kaikkien videon tekijöiden nimet ja sähköpostit. Haku sulkeutuu pe 2.12. klo 23:59.

Esikarsinta, pisteytys ja tuomarointi

Videoita tarkistetaan haun ollessa auki ja kahtena seuraavana päivänä sen päättymisestä. Jos videossa ilmenee sääntöjen vastaista materiaalia tai teknisiä ongelmia, AMV-vastaava on kilpailijaan yhteydessä sähköpostitse ja tämän on mahdollista tehdä tarvittavat korjaukset ennen tuomaroinnin alkamista. Mikäli videota ei korjata sääntöjen mukaiseksi, se hylätään.

Kaikki hyväksytyt videot lähetetään tuomaristolle esikarsintaan. Tuomarointi suoritetaan anonyymisti niin, etteivät tuomarit näe videoiden tekijöiden nimiä.

Tuomaristo arvioi videoiden editointia ja luovia ratkaisuja seuraavissa kategorioissa:

 • Teknisyys, 1-15 pistettä. (Millainen on videon tekninen toteutus ja visuaalisuus? Onko videossa käytetty haastavampia työkaluja tai tekniikoita, miten siinä on onnistuttu? Arviointikriteerejä ovat mm. leikkaukset, efektit, maskaukset, siirtymät, typografiset lisäykset ja muut elementit, videon flow, mahdollinen eri medioiden yhdistely ja värimäärittely.)
 • Tarinankerronta ja/tai konsepti, 1-15 pistettä. (Onko videon idea mieleenpainuva tai omaperäinen? Jos video on tarinakeskeinen, kuinka se välittyy katsojalle? Onko aihe/kertomus ymmärrettävä lähdettä tuntematta? Millä oivaltavilla elementeillä narratiivia luodaan ja onko videossa jotain ainutkertaista/yllättävää? Arviointi painottuu videosta riippuen: action-mixissä arvioidaan konseptin dynaamisuutta ja muita onnistumisia, sankarin kasvutarinassa juonen kuljetusta ja rakentamista.)
 • Tunnelma, 1-10 pistettä. (Kuinka hyvin valittu tunnelma ja/tai genre välittyy katsojalle? Onko tunnereaktioita pyritty saamaan aikaan kekseliäästi useilla tekniikoilla? Tekeekö video vaikutuksen: hymyilyttääkö romanssi tai huumori, koskettaako draama, saako action tai kauhu sykkeen nousemaan?)
 • Musiikin/audion käyttö, 1-10 pistettä. (Rytmitys, audion flow, mahdollinen hahmojen lipsync lauluun tai puheeseen, lisätyt ääniefektit tai dialogi. Miten onnistuneesti audiovalinnat tukevat videon muuta sisältöä? Jos musiikkia on leikattu tai videossa kätetty useampia audioklippejä, miten saumatonta työ on?)

Korkeimmin pisteytetyt videot esitetään AMV-kilpailussa. Finalistit valitaan ohjelma-ajan puitteissa (noin 1 h 45 min). Tasatilanteissa (esim. sijojen 24-27 videoilla on samat pisteet, mutta kaikki eivät mahdu ohjelmaslottiin) tuomaristo valitsee keskustelemalla ko. finaalivideot.

Esikarsinnan jälkeen tuomaristo keskustelee finaalivideoista ja päättää yhdessä kunkin kategorian voittajat pistetaulukkoa viitekehyksenä käyttäen. Kukin video voi saada yhden tuomaripalkinnon.

AMV-vastaava päättää videoiden esitysjärjestyksen. Näin vältetään esim. arpomalla syntyvä liian samankaltaisten (esim. sama lähde tai musiikki) videoiden peräkkäisyys.

Tuomariston palaute lähetetään sitä pyytäneille kilpailijoille 2-4 viikkoa tapahtuman jälkeen. Voit pyytää palautetta videostasi sen lähettämisen yhteydessä.

Tuomarit

AMV-kilpailun tuomaristo koostuu AMV-harrastajista, aiemmissa kisoissa palkituista editoijista, televisio- ja elokuva-alan työntekijöistä sekä nk. katsojatuomareista. Tuomariston esittelyt löydät Desuconin uutisista.

Henkilötietojen käsittely

Osallistujien henkilötietoja käsitellään ainoastaan AMV-vastaavan ja lähetyspalvelimesta vastaavien toimesta. Tapahtumapaikalla kilpailussa ilmoitetaan finalistivideoiden tekijöiden nimet tai nimimerkit osallistujien oman valinnan mukaan.

 

Kaikki lisäkysymykset voit lähettää osoitteeseen amv@desucon.fi.

Varaamme oikeuden muutoksiin.

Päivityksiä ja tarkennuksia 6.11.2022: Palautteiden pohjalta sivulle on lisätty lyhyet esimerkit liitteistä, tuomaripalkintojen arvojärjestys ja liitteiden sallittua ylärajaa on nostettu. Kategoriat "tarinankerronta" ja "konsepti/idea" on yhdistetty. Kategorian "editointi" nimeksi on vaihdettu osuvammin "teknisyys". Aiemmin ko. kolmesta kategoriasta jaetut pisteet 1-10 on tasapainotettu kahteen kategoriaan pisteiksi 1-15 kummastakin. Muutokset eivät vaadi toimenpiteitä kisaan jo osallistuneilta.