Vastine ECC:n tuomarointikritiikkiin

Kirjoittanut
Hoothoot

Desuconin Euro Cosplay Championships -karsinta on herättänyt kritiikkiä blogikommenteissa ja palautteessa. Tuomarit haluavat selittää nyt tilanteen ja toivottavasti poistaa ympärillä pyörivät epäilyt jonkinlaisesta hyväveli-toiminnasta:

Desuconin Euro Cosplay -karsintojen voittajasta, kisaajien sijoittumisesta ja voittajan vaikutuksesta on spekuloitu niin epämääräiseen sävyyn, on syytä hieman avata miten tuomarointi yleensäkin toimii. Useimmilla kritisoijilla ei ilmeisesti ole pienintäkään hajua asiasta oman palautteensa perusteella.

Eurocosplayssa mennään kattojärjestön toimittamien, koko Euroopan kisoissa käytettävien yhteisten sääntöjen mukaan. Puku on se, jota näissä kisoissa painotetaan voimakkaimmin, joten siitä saa 20 pistettä, esityksestä 10 pistettä. Tämän lisäksi 20 pistettä tulee hahmouskollisuudesta, jossa pisteet tulevat mm. siitä, miten puku toimii lavalla, ovatko materiaalit valittu oikein suhteessa hahmoon/ sarjaan. Tämän lisäksi edustavuudesta ja kielitaidosta annettavat 3 pistettä (Desuconin oma lisä karsintaan). Kaiken kaikkiaan kisaaja voi saada yhteensä 53 pistettä. 

Tuomaristo ei ole suoranaisesti osa Desuconin työvoimaa vaan heidät luetaan erityisvieraiksi. Cosplayvastaava pyytää tuomarit paikalle, eivätkä he ole kenenkään muun organisaation kanssa tekemisissä ennen conia, kisaa, eivätkä oikeastaan sen jälkeenkään. Tuomarit tekevät vain oman työpanoksensa muun organisaation ulkopuolella. Vaikka voittaja, Maria Parviainen, sattuu toimimaan Desuconin narikkavastaavana, hänellä ei ole ollut mitään kosketuspintaa itse kisaan tai sen järjestämiseen. 

Ennen conia saamme noin kuukautta ennen tietää puvut ja sarjat, joilla kisataan, mutta ei kuitenkaan kisaajien nimiä. Puvuista saadaan kisaajan itse toimittamat referenssikuvat, jonka mukaan puku on valmistettu. (Fanart ei kelpaa.) Suurin osa taustatyöstä tapahtuu tässä vaiheessa, kun kaivetaan esiin ne sarjat ja pelit, jotka eivät ole ennestään tuttuja, koska muuten olisi mahdotonta arvioida hahmouskollisuutta tai kuinka hyvin esitys kuvastaa hahmoa ja sarjaa. Muuten kuka hyvänsä voisi pyörittää purjoja väittäen tuovansa siten esiin vaikkapa Ergo Proxyn syvimmän olemuksen. Ei mene ihan niin. Kisat vaativat tuomareilta varsin ison taustatyön. Kuinka moni rivikatsoja kykenisi tunnistamaan ja arvioimaan kaikki nämä lonkalta?

Tällä hetkellä lähes kaikissa kisoissa, kuten nytkin Eurocosplayn suhteen, tehdään ennen kisoja pukujen esituomarointi. Puvut voivat lavalla näyttää hyvinkin erilaisilta, mutta lähitarkastelussa pienetkin yksityiskohdat, viimeistelyt, värierot suhteessa referenssikuviin, mittasuhteet, valutyöt, propit, yms. ovat armotta näkyvissä. Kisaajalta kysytään puvun työprosessista, materiaalivalinnoista ja kirjaimellisesti käännetään saumoja ympäri, sekä tarkastellaan proppien tasoa. Yhdessäkään Eurocosplay -karsinnassa kukaan kisaaja ei ole vielä saanut täysiä pisteitä pukunsa puolesta.

Esituomaroinnin jälkeen kolmen kärki voi olla - ja oli nytkin - hyvin erilainen kuin se oli esitysten jälkeen. Jos tämä olisi ollut pelkkä pukukisa, meillä olisi ollut eri voittajat. Hyvä puvuntekijä ei ole välttämättä myös hyvän rakentamaan esitystä ja tuomaan tämän lavalla esiin. Kyse on kokonaisuudesta, ja Eurocosplayn suhteen on myös ajateltava parasta edustajaa Lontoon finaalia varten. Maria Parviaisen esitys kertoi tuomariston mielestä hahmon tarinan määräajassa ja puvun ja esityksen yhteiset ansiot toivat voiton tiukassa kilpailussa.


Esitysosuuden jälkeen tuomarit vetäytyvät antamaan loput pisteet, ja cosplayvastaava kirjaa ne ylös. Kärkikolmikko selviää yleensä tässä vaiheessa. Yhteenvetoon tarvitaan vielä kaikkien tuomareiden perustelut siihen, miksi kukakin on antanut pisteitä mistäkin, ja jo annetut pisteetkin saattavat muuttua, kun näkökulmia avataan yhdessä. Tämän takia tuomareita on myös aina enemmän kuin yksi, koska kaikilla on hieman erilaiset painotukset siitä, mikä toimi ja mikä ei. Eurocosplay oli tällä kertaa hyvin tiukka kisana. Vastakkain olivat lahjakkaat puvuntekijät, esiintyjät, ja täydellisesti hahmonsa tuntevat, eikä kisa ollut tuomareillekaan millään muotoa helppo tai yksinkertainen.

Jokaiselle kisaajalle tehdään myös selväksi ennen kisaa, että heillä on mahdollisuus henkilökohtaiseen palautteeseen omasta suorituksestaan kisan jälkeen, jonka kautta voi saada kehitysajatuksia ja vinkkejä niin puvun valmistukseen, proppeihinsa kuin itse esitykseenkin.

Mitä tulee siihen, että tuomarit ja kisaajat saattavat tuntea toisiaan, se on fakta, jonka kanssa kaikkien vain tulee elää. Suomen tasolla kisaajia on kuitenkin suhteessa vähän, joten tämänkokoisessa maassa on liki mahdotonta olla tietämättä tai jollakin tasolla tuntematta muita cossaajia. Olemme onneksi edelleen niin lintukodossa, että koskaan emme ole kohdanneet Suomessa minkäänlaista painostusta, lahjontaa tai johdattelua kisojen tuomaroinnin suhteen, saati sitten tuttujen suosimista. Jos joku sellaiseen syyllistyisi, tulisi välittömästi diskatuksi kisasta. Mikäli väitetyn kaltaista puolueellisuutta tai suoranaista lahjontaa esiintyisi missään kisoissa, voi olla hyvin varma, että kukaan meistä tuomareistakaan ei voisi toimia tässä roolissa yhtä kertaa kauempaa.

Maria Parviainen on tehnyt vuosia töitä Desuconin organisaatiossa ja kisannut niin eurocosplay karsinnoissa kuin lukuisissa muissakin kisoissa vuosia. Jos hänen roolillaan desuconin järjestämisessä olisi jotain merkitystä, eikö hänen olisi pitänyt silloin voittaa jo viime tai sitä edellisenä vuonna (joissa olemme myös toimineet tuomareina osin samalla, osin toisella kokoonpanolla)?

Eurocosplay tuomaristo


Aurora Raiskinen
Maiju Härkönen
Aki Rauhala

Asiaa on selvitetty myös Euro Cosplay Championshipsin järjestäjien kanssa ja he toivottavat Maria Parviaisen tervetulleeksi lokakuun finaaliin.

Desucon pyrkii jatkossakin oikeudenmukaisiin tuomarointikäytäntöihin ja luomaan kisaympäristön, johon tervetulleita ovat niin ensikertalaiset kuin kokeneimmat konkaritkin. Kaikki mahdollinen palaute tulee lähettää osoitteeseen cosplay@desucon.fi, jotta voimme edelleen pitää cosplaykisan standardit mahdollisimman korkealla. Mikäli vastaavanlaisia tilanteita tulee jatkossakin, cosplayvastaava ottaa asiasta kaiken vastuun ja pyrkii selvittämään tilanteen kaikille edullisella tavalla.

Toivottavasti huhupuheet loppuvat tähän ja kaikki kannustavat Suomen finalistia lokakuun lopussa!

Lähetä kommentti

Kirjoita tähän kenttään sana koulutyttöpuku. Tällä vältämme ilkeitä kommenttibotteja.
Et ole kirjautunut sisään Desuprofiiliin, joten kommenttisi lähetetään anonyyminä. Kirjaudu sisään!