Kirpputori
Kuva Desucon Frostbiten (2016) kirpputorilta: Mikael Peltomaa
Desuconista 2023 löytyy myös kirpputori, jonne voit tuoda myytäväksi tarpeettomat tavarasi tapahtuman ajaksi! Kirpputorilla voit myydä mangaa, animea, figuureja, pehmoleluja, cosplayasuja tai mitä tahansa muuta japanilaiseen populaarikulttuuriin liittyvää, kunhan ne eivät ole piraattituotteita tai taidekujalle kuuluvia. Myyjämme hoitavat tavaroiden näytilleasettelun ja myynnin, eli tavarantoimittajien tarvitsee vain tuoda tuotteensa kirpputorille ja käydä sitten conin lopuksi hakemassa myyntivoittonsa sekä myymättä jääneet tavarat.
Kirppiksen aukioloajat
- perjantaina klo 18:00 - 22:00 (vain ajanvarauksella)
- lauantaina klo 10:00 - 20:00
- sunnuntaina klo 10:00 - 14:00
Perjantaina Desuconilla on esimmäistä kertaa testissä normaalin jonotuksen sijasta ajanvaraukset, jotka mahdollistavat sujuvamman jonotuskokemuksen ja vähemmän täyden kirpputorielämyksen. Lisää tietoa ajanvarauksista löydät uutisestamme täältä.
Kirpputorilla käy VAIN käteinen!
Tuotteiden ilmoittaminen kirpputorille on kiinni.
Tuotteita saa tuoda myyntiin koko tapahtuman ajan. Myyntivoitot ja myymättä jääneet tuotteet voi hakea joko lauantai-iltana tai sunnuntaina, kuitenkin viimeistään sunnuntaihin klo 16 mennessä. Tämän jälkeen hakemattomat tuotteet ovat vapaata riistaa kaikille conikävijöille. Muista ottaa tavaroita hakiessasi jokin henkilöllisyystodistus mukaan!
Kirpputorilla on itse kotona tulostettaviin viivakoodillisiin hintalappuihin perustuva Kirppu-järjestelmä. Myyjät, eli ihmiset jotka haluavat tuoda tavaroitaan myytäviksi, tarvitsevat Desuprofiilin Kirpun käyttämistä varten. Myytävät tuotteet kirjataan Kirppuun etukäteen, jonka jälkeen myyjä tulostaa kirjausnäkymästä hintalaput, kiinnittää ne itse myytäviin tavaroihin ja tuo tuotteensa Desuconin kirpputorille. Kaikki myytäväksi tulevat tavarat viivakoodiskannataan kassalla ennen kuin ne laitetaan myyntipöydille, ja uudestaan, kun ne lähtevät pois, joko myytyinä tai conin lopuksi. Näin varmistetaan kaikille myyjille ja ostajille mahdollisimman luotettava ja joutuisa kirpputorielämys ja jätetään aikaa muuhun conittamiseen!
Avuksi kokosimme teille muutaman hyödyllisen vinkin siitä, mitä kirppikselle kannattaa (ja ei kannata) tuoda, ja miten saat tuotteesi parhaiten myydyksi:
Kirpputorin vakiosuosikkeja ovat muun muassa manga, pehmolelut sekä laatikoissaan myytävät isot figuurit, ja suosituimmat napataankin aina heti kirppiksen auetessa. Hankalammin myytäviä taas ovat tuotteet, joita on myynnissä paljon ja jotka tilan rajallisuuden vuoksi on hankala asetella hyvin esille, kuten esimerkiksi lehdet ja avaimenperät. Jotta pikkuesineet eivät hukkuisi laatikoissa muiden sekaan, voit esimerkiksi harkita samasta sarjasta olevien tuotteiden myymistä yhtenä pakettina. Hinnan on tietenkin oltava kohdillaan tuotteesta riippumatta – ellei kyseessä ole jonkinlainen keräilyesine, jonka hinta ei laske, tuotteidesi olisi aina hyvä olla selkeästi halvempia kuin vastaavat uutena ostetut. Hinnassa kannattaa huomioida myös, kuinka paljon samaa tuotetta kirppikselle todennäköisesti tuodaan: esimerkiksi moni suomenkielinen manga jää myymättä, koska tarjolla on monta samaa pokkaria, ja ostaja valitsee tietenkin aina halvimman vaihtoehdon.
Hintalappuja kirjoittaessa tärkeintä on, että jokainen tuote on nimetty mahdollisimman yksilöllisesti käyttäen sarjojen ja hahmojen nimiä, tuotemerkkejä ja muita yksilöiviä tekijöitä.
Älä koskaan nimeä tuotettasi pelkästään “figuuri”, “CD” tai “mekko”, sillä silloin esimerkiksi hintalapun irrotessa ei ole mitään mahdollisuutta tietää, mistä tuotteesta on kyse. Hyvin nimetty tuote taas voidaan yhdistää hintalappuunsa ja palauttaa myyntiin. Käytä selkeitä termejä (esim. “doujinshi” eikä “doukkari”) ja länsimaisia kirjaimia (ei siis vaikkapa kanjeja, vaikka myisitkin esim. japaninkielistä mangaa), ja tarvittaessa vaikka kuvaile, jos et tiedä mistä hahmosta tai sarjasta on kyse.
Hintalappuja tulostaessasi varmista, että viivakoodit ovat riittävän isoja ja niiden kaikki viivat erottuvat selkeästi kuten missä tahansa kaupasta ostamassasi tuotteessa. Kiinnitä viivakoodit aina hyvällä toimistoteipillä selkeästi näkyviin tasaiselle pinnalle, ja jos tasaista pintaa ei ole, hyviä vaihtoehtoja ovat mm. tuotteen pussittaminen, vahva naru, hintalapun vahvistaminen pahvitaustalla tai kontaktimuovilla sekä hakaneulat. Vuosien varrella kirppiksellä on nähty värillistä mustetta, hentoja koristeteippejä, katkenneita lankoja, nuppineuloja, pyöreän esineen ympärille kiinnitettyjä viivakoodeja ja ties minkälaisia tulostusvirheitä, joten helpotat sekä itsesi että kirppishenkilökunnan työmäärää, kun varmistat viivakoodien olevan alusta asti toimivia ja hyvin kiinni. Voit ladata kännykkääsi jonkin viivakoodinlukusovelluksen ja testata sillä – jos se ei lue viivakoodejasi, ei varmasti lue myöskään kirppiksen viivakoodinlukija.
Myös tuotteiden hyvä paketointi on usein tärkeää, jotta ne kestävät kävijöiden käsittelyä koko kirpputorin ajan. Erityisesti peruukit joutuvat kestämään kovaa penkomista, joten paketoi peruukkisi hyvin muovipussiin ja kiinnitä pussin ulkopuolelle kuva tuotteesta, jotta se voidaan myydä avaamatta pakettia. Myös julisteissa on hyvä olla tuotekuva ulkopuolella. Jos myyt tuotteita pakettina, varmista etteivät osat pääse eksymään toisistaan: usean mangapokkarin paketti pysyy parhaiten koossa tiiviisti muovitettuna, ja moniosaisen cosplayasun osat kiinni toisissaan hakaneuloilla. Ahkera myyjä voi jopa laittaa koko asun muovipussiin tai pukupussiin, jonka ulkopuolelle kiinnittää kuvan asusta, listan asun osista ja esimerkiksi kokotiedot.
Jos suunnittelet tuovasi kirpputorille vaatteita, mieti tarkkaan, kuuluvatko ne todella conikirppikselle. Esimerkiksi cosplayasut, yukatat, anime-t-paidat ja lolitamekot sopivat ehdottomasti conin aihepiiriin, mutta niiden lisäksi kirppikselle tuodaan joka vuosi paljon kaikenlaista arkivaatetta, joista moni sopisi paremmin ihan tavalliselle kirppikselle. Mieti siis jokaisen vaatteen kohdalla, onko kyseessä todella esimerkiksi japanilainen vaatemerkki tai jokin selkeä katumuotisuuntaus. “Voisi sopia jonkun conikävijän vaatemakuun” ei ole riittävä kriteeri tuoda vaate kirppikselle, ja nämä sekalaiset tuotteet otetaan ensimmäisenä pois myynnistä, jos vaaterekeissä alkaa olla ahdasta.
Jos sinulla on kysyttävää kirpputorille sopivista tuotteista, hintalappuohjeista tai muusta kirppiksen toiminnasta, kirppistiimin tavoittaa osoitteesta kirppis@desucon.fi. Onnea kirppismyyntiin!